anonik Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) Έχω ένα λάπτοπ με ssd samsung nvme 256gb kai windows 10 pro 64αρια Χθες ενώ απλά ειχα browser ανοικτό αρχίζει να κολλάει απίστευτα. Kάνω restart δουλευει κανονικά χωρίς κολλήματα Ωστόσο βλέπω στο event viewer να έχει γράψει 3 φορές αυτό το λάθος The device, \Device\Harddisk0\DR0, has a bad block. (αυτό ειναι το error 7) Ως dr0 βλέπει το κομμάτι του δισκου με 3 partitions που έχουν αυτά που βλεπετε απο disk management (efi partion kai 2??? recovery partitions) Σε κάθε restart που κάνω βγάζει 3 φορές το λάθος στον event viewer check disc δε βγάζει κανένα error από performance δεν έχω θέμα αλλά το urnegistered sentinel που έχω δείχνει ξαφνικά 50% υγεία λόγω αυτού ( (δεν έχω κωδικούς για το HD Sentinel ούτε το έχω πατσώσει και δεν μπορώ να κάνω πολλά με αυτή την εφαρμογή) Το αρχικό googlarisma που έχω κάνει δεν μου έχει δώσει κάτι χρήσιμο. Το κακό είναι ότι δεν μπορώ να πάρω και backup τώρα λόγω αυτης της ιστορίας το acronis βγάζει error Καμμιά ιδέα κανείς; Επεξ/σία 27 Φεβρουαρίου 2018 από anonik
EddieObscurant Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2018 Postαρε μια φώτο του sentinel, περιμένεις να μαντέψουμε γιατί σου βγάζει 50% υγεία? Κατέβασε από εδώ την τελευταία beta έκδοση και δωσε μία φώτο στα αγγλικά (τα ελληνικά παλιά είχαν bugs) απο την αρχικη overview καρτελα και μια απο την καρτέλα smart. Γραψε επισης ακριβως ποιο μοντελο έχεις αν και θα φαινεται στο sentinel. Aν το δισκο τον ειχε μεσα το λαπτοπ εχουν απο μονα τους κάποια επιπλέον recovery partitions. Κατα πάσα πιθανοτητα ο δισκος έχει κάποιο bad block οπως σου γραψε και το event viewer. Το ανησυχητικο ειναι οτι αν ήταν απλώς ένα bad sector η υγεια στο sentinel θα επεφτε στο 99% . Οπότε ή δεν εχεις ενημερωμενο το sentinel στην τελευταια έκδοση (κατεβασε αυτήν που σου βαλα) ή έχει και άλλα προβληματα ο δίσκος ή κατερρευσε ολοκληρο die. Δώσε τις φώτο που σου πα παραπάνω και βλέπουμε. To acronis κατα πάσα πιθανοτητα δεν μπορεις να το χρησιμοποιήσεις γιατί έχεις βάλεις στις ρυθμίσεις του backup να ειναι sector by sector και όταν παει να διαβασει το bad sector δεν μπορει και σου βγάζει error. Bγαλε την επιλογη sector by sector και κάνε backup μονο τα δεδομενα και λογικά θα δουλέψει. 1
anonik Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2018 Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σου και το χρόνο σου. Θα το κάνω το απόγευμα , το laptop ειναι σπίτι , τώρα βρίσκομαι στη δουλειά. To backup sto acronis δεν ξεκινάει καν σαν διαδιακασία. Με το που ανοιγει σαν εφαρμογή διαμαρτύρεται με κάποιο error (θα το βάλω και αυτό screenshot), Στο τελευταίο backup που έκανα πριν 2 μήνες ολα ήταν οκ οπότε υποθέτω οτι το error ειναι απο το πρόβλημα που προέκυψε προχθες. Μετά όταν πάω να επιλέξω backup ξαναπαίρνω το παράθυρο με το ίδιο error Ενα check επιπλέον που έκανα ήταν surface test με το easeus partition master την pro εκδοση (trial) που κατέβασα και εγκατέστησα χθες. Δεν έβγαλε κανένα error στο surface test. Υποθέτω ότι κάνει τεστ σε όλη την περιοχή του δίσκου και όχι μόνο στο data partition (C:). 1
anonik Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, EddieObscurant είπε Postαρε μια φώτο του sentinel εδώ τα screenshots απο sentinel k acronis κάθε ιδέα ευπροσδεκτη! Επεξ/σία 28 Φεβρουαρίου 2018 από anonik
anonik Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2018 Τη περνάω τώρα... δινει πολύ λιγα στοιχεία σε σχέση με 'νορμάλ' δισκο (ή έτσι νομίζω, δεν έχει τύχει να κάνω troubleshooting σε SSD ξέρω ελάχιστα πράγματα )
anonik Δημοσ. 2 Μαρτίου 2018 Μέλος Δημοσ. 2 Μαρτίου 2018 @EddieObscurant Δεν ξέρω αν είχες το χρόνο να δεις και την καρτέλα SMART που έβαλα και επίσης αν έχεις καμιά ιδέα για το τι μπορεί να φταίει. Θέλω να 'καθαρίσω' αυτό το λάθος χωρίς να πειράξω data στο δίσκο. Αν δεν το ξαναεμφανίσει, θα υποθέσω ότι ήταν κάτι σχετικό με software και θα το ξεχάσω Αν εμφανιστεί ξανά θα φταίει πιθανότατα ο δίσκος οπότε πάω για καινούργιο. Θα θελα να αποφύγω φορμάτ και ξαναστήσιμο από την αρχή λογω χρόνου.
EddieObscurant Δημοσ. 2 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 2 Μαρτίου 2018 ετρεχα χτες γι'αυτό δεν μπήκα καθόλου insomnia Λοιπόν ο δίσκος έχει πρόβλημα. Τα media and data integrity errors , ειναι hard errors που ο controller του ssd δεν μπορει να διορθώσει με τις γνωστές μεθόδους (bch , ldpc, κλπ) Τώρα αν εχει μόνο ενα sector/block θεμα ή παραπανω, δυστυχως δεν δινει πληροφοριες το βασικο smart των nvme δίσκων. Το θεμα ειναι οτι διαβάζει συνεχώς errors και για κάποιο λόγο δεν το αντικαθιστά απο μονο του οποιο sector έχει θέμα. Μπορεις να προσπαθήσεις να το αναγκάσεις γράφοντας ολο το δίσκο. Ειτε γραφεις zeros σε όλο το δίσκο με κάποιο πρόγραμμα, είτε βαζοντας τον σαν 2ο δισκο σε κάποιο σύστημα , δημιουργησε καινούριο partition table και απλώς γεμισε τον με αχρηστα δεδομένα. Προσωπικά πάντως αφού ο δίσκος φαίνεται να ειναι καινούριος (9 μέρες σε ώρες λειτουργίας έχει γράψει) θα τον επεστρεφα πίσω για αλλαγή και αν δυστυχως τον πήρες με καινούριο λαπτοπ συνήθως πρέπει να το στείλεις ολο μαζί πίσω. 1
anonik Δημοσ. 2 Μαρτίου 2018 Μέλος Δημοσ. 2 Μαρτίου 2018 (επεξεργασμένο) Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!! Έχεις κάποιο πρόγραμμα να προτείνεις για να τον γράψω με 0νικα; Πρέπει να γεμίσω κ τον κενό χώρο των partitions που έχουν recovery κ efi k πως το κάνω αυτό; (Υποθέτω το κάνει το πρόγραμμα ε; Κάτι σα low level format) Το ότι το surface test του easeus partition master δεν έβγαλε κανένα error σημαίνει κατι; Ή πρέπει να αγνοήσω τελείως τα αποτελέσματα αυτής της εφαρμογής κ να πάρω ως δεδομένο αυτό που λέει το sentinel To laptop ειναι από Κίνα πάω για αγορά δίσκου αν δεν φτιάξει έτσι.... Επεξ/σία 2 Μαρτίου 2018 από anonik
EddieObscurant Δημοσ. 3 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2018 Δεν ειναι θεμα να επιλέξεις το ενα προγραμμα ή να αγνοήσεις το άλλο. Τα smart data ειναι ιδια σε ολα. σκοπός σου ειναι το media and data integrity errors να μεινει σταθερο και να μην αυξάνεται αλλο ναι θα πρέπει να σβήσεις όλα τα διαμερισματα (recovery, κλπ) Αν μπορεις να χεις το δισκο σαν 2ο ακομα και το sentinel σου δινει τη δυνατοτητα στο surface test να τον γραψεις με δεδομένα. Εχω την registered εκδοση αλλα νομιζω οτι και στην απλή σου δινει αυτή τη δυνατοτητα. Δεν χρειάζεται να γραψεις zeros στον δίσκο, απλά να γράψεις δεδομένα. Τωρα αν δεν μπορεις να τον βάλεις σαν 2ο , bootαρε μια live διανομη gparted και αφου επιλεξεις το δισκο , πηγαινε Device -> Create Partition Table και επελεξε αν θες ms-dos ή gpt. Επειτα δημιουργησε ένα καινούριο partition .(Μπορεις και με diskpart στα windows αλλα επειδη δεν το χρησιμοποιω δεν θυμαμαι ακριβως τις εντολες) Mετα μπορεις με ενα cd/usb εγκατασταση των windows αν αντι για εγκατασταση επιλεξεις το command prompt, μπορεις με μια εντολη format με την παραμετρο /p να γραψεις zeros στον δίσκο πχ format c: /fs:NTFS /p:2 1
anonik Δημοσ. 3 Μαρτίου 2018 Μέλος Δημοσ. 3 Μαρτίου 2018 (επεξεργασμένο) Θα εκμεταλλευτώ το service tou sourceforge.net που δε μου επιτρέπει να κατεβάσω το τελευταίο gparted και θα κάνω μια λίστα με τις ενέργειες για να δω αν έχω καταλάβει σωστά αυτά που μου λες Δεν έχω τη δυνατότητα να βάλω αλλού το δίσκο ως 2ο οπότε: 1. bootαρω απο gparted σβήνω όλα τα partitions.... και το efi partition (ερώτηση: θα ξαναδημιουργήσει το uefi απο μόνο του partition ή πρέπει να κάνω κάτι εγώ? Πρώτη φορά με laptop με uefi αντι bios) 2. φτιάχνω νέο partition (gpt) με χωρητικότητα αυτή του δίσκου 3. bootαρω από usb με windows (πχ winPE) και κάνω φορμάτ -> format c: /fs:NTFS /p:2 (ερώτηση: δεν έχει το gparted αντίστοιχη επιλογή φορμάτ?) 4. Κανονικά θα πρέπει να ξαναστήσω windows από την αρχή. Επειδή όμως έχω ενα acronis backup me windows pro στημενα (drivers και τα σηναφή plus κάποιες ρυθμίσεις που θέλω) χωρίς τίποτα άλλο, μπορώ να κάνω restore απευθείας? Λογικά ναι. 5. βάζω sentinel και παρακολουθώ media and data integrity errors Αν ξαναέχω τα ίδια πάω για δίσκο. Αν χάνω κάτι πες μου Ευχαριστώ πολύ Επεξ/σία 3 Μαρτίου 2018 από anonik
EddieObscurant Δημοσ. 4 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2018 (επεξεργασμένο) Αν έχεις σταθερο υπολογιστή και ελευθερες pcie θύρες μπορεις να πάρεις εναν pcie to m.2 adapter (στο skroutz ξεκινανε με 15 ευρώ) και να τον βάλεις σαν 2ο. Τώρα για τα υπολοιπα 1) δημιουργώντας καινούριο partition table που σου πα πιο πάνω σβήνονται αυτομάτως ΟΛΑ τα partitions και μετά πάνω στο καινούριο partition table θα δημιουργήσεις τα καινουρια partitions. To efi κανονικο partition ειναι που το δημιουργησε ο κατασκευαστής μαζί με τα recovery partitions. Δεν προκειται να ξαναδημιουργηθούν απο μονα τους. Αν θα θελεις ποτέ να το επιστρεψεις στην εργοστασιακή του κατάσταση, καλό θα ήταν να τα πάρεις ένα backup αλλα δεν ξέρω αν με τα error του δίσκου θα μπορεις Το uefi που λες ειναι το bios σου , δεν έχει κάποια σχέση. 2) Το partition table θα ναι gpt ή ms-dos (mbr) και μέσα εκει θα δημιουργησεις ό,τι μέγεθος θες τα partitions 3) To gparted θα σου κανει quick format και δεν θα σου γράψει ολο το δίσκο 4) Ναι εκτος αν το backup σου ειναι sector by sector οποτε εκει που εχει προβλημα ο δισκος ίσως σου πετάξει error και δεν συνεχισει. Aν εχεις παρει backup τα partitions τότε θα σου επιστρέψει και αυτά (efi, recovery) όπως ήταν στην αρχική μορφή του ο δίσκος 5) Ναι εσύ αυτό που θες ειναι να μεινει σταθερο και να μην αυξηθεί άλλο το νούμερο. Να μηδενιστεί δεν γίνεται. Αφου δεν θες να το επιστρέψεις στειλε πάντως ενα mail στο μαγαζι που το αγορασες με τη φωτο με το health του δισκου και συνήθως θα σου προτεινουν ένα partial refund, ανάλογα το μαγαζί. Τώρα αν θα ναι 20,50 ή 100 ευρώ εξαρτάται απο το μαγαζι. Συνήθως πάντως οι κινεζοι ενα 20-50ευρώ το δίνουν. Επεξ/σία 4 Μαρτίου 2018 από EddieObscurant 1
anonik Δημοσ. 4 Μαρτίου 2018 Μέλος Δημοσ. 4 Μαρτίου 2018 Εντάξει, θα πάρω ό,τι backup μπορώ αν μπορω, για να έχω επιλογές και θα κάνω αυτά που προτείνεις. Ευχαριστώ για άλλη μιά φορά για το χρόνο και για τις αναλυτικές απαντήσεις σου Καλό βράδυ 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα