Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χθες μου φέρανε ένα λάπτοπ το οποίο έσβηνε σε ανύποπτο χρόνο. Το πρώτο που έκανα είναι να το καθαρίσω και αν του βάλω νέες πάστες. Οι παλιές ήταν κομπλέ αλλά είπα ας βάλω καινούργιες. Του έκανα στρες τεστ την CPU (επιτυχία), η θερμοκρασία άγγιζε με 100% CPU τους 76C, ενώ σε Idle 45-46C. Και αφού όλα καλά και είπα "αυτό ήταν", ξεκινάει ο ανεμιστήρας να ανεβάζει υπερβολικές στροφές και μετά από 2-3 δευτερόλεπτα έσβησε με θερμοκρασία CPU 46C. Τον άνοιξα ξανά, μετά από λίγο πάλι τα ίδια.

Έχω κάνει τα εξής:

• Έχω δοκιμάσει άλλη RAM
  • Έχω δοκιμάσει άλλον μετασχηματιστή (δουλεύει χωρίς μπαταρία)
  • Έχω δοκιμάσει άλλο σκληρό/λογισμικό
  • Έχω τσεκάρει για πυκνωτές, βραχυκύκλωμα κλπ αλλά δεν βρήκα κάτι ανησυχητικό.

Το σφάλμα που μου βγάζει στην καταγραφή συμβάντων είναι το εξής:

Spoiler
- System

- Provider
      [ Name] Microsoft-Windows-Kernel-Power
      [ Guid] {331C3B3A-2005-44C2-AC5E-77220C37D6B4}

EventID 41

Version 2

Level 1

Task 63

Opcode 0

Keywords 0x8000000000000002

- TimeCreated
      [ SystemTime] 2018-02-24T15:59:24.607219500Z

EventRecordID 439068

Correlation

- Execution
      [ ProcessID] 4
      [ ThreadID] 8

Channel System

Computer ΕΛΕΝΗ-PC

- Security
      [ UserID] S-1-5-18
- EventData
    BugcheckCode 0
    BugcheckParameter1 0x0
    BugcheckParameter2 0x0
    BugcheckParameter3 0x0
    BugcheckParameter4 0x0
    SleepInProgress false
    PowerButtonTimestamp 0

Έχει κάποιος ιδέα τι μπορεί να φταίει και τι ενέργειες να κάνω; Ότι πληροφορίες επιπλέον θέλετε και μπορώ να απαντήσω ευχαρίστως. Δυστυχώς το λάπτοπ είναι σε άλλο χώρο τον οποίο θα επισκεφθώ πάλι την Παρασκευή.

Thanks

Επεξ/σία από Adanos
Δημοσ.

76 βαθμοί για φορητό είναι απολύτως λογικοί μην τα μπλέκεις με του σταθερούς. Ακόμα και 90 βαθμούς να δεις ειναι ελαφρώς αποδεκτό.

Σε αντίστοιχη δική μου περίπτωση έφταιγε το τροφοδοτικό, χωρίς μπαταρία έσβηνε ο φορητός τυχαία ενώ με την μπαταρία πάνω δεν εμφάνιζε το πρόβλημα.

Εφόσον αναφέρεις οτι έχεις δοκιμάσει με άλλο τροφοδοτικό και το πρόβλημα συνεχίζει σίγουρα δεν είναι απο αυτό.

Αυτό που αναφέρεις για περι πυκνωτών και οτι δεν βρήκες κάτι ανησυχητικό αν θες ανέλυσέ το, εκτός κ αν εννοείς οτι δεν βρήκες κάτι γενικότερα και το γράφεις έτσι.

Το σβήσιμο θα μπορούσε να προέρχεται και απο λάθος μέτρηση αισθητήρα ( με βάση αυτό που αναφέρεις οτι στους 46 βαθμους ανεβασε στροφές ο ανεμιστήρας και έσβησε)

Θερμοκρασίες κάρτας γραφικών έχεις δει; η δεν υπάρχει και έχει ενσωματωμένη ο επεξεργαστής; Αν έχει ο cpu τότε 99% είναι στα ίδια με την θερμοκρασία του επεξεργαστή οπότε δε νομίζω να υπάρχει ξεχωριστός αισθητήρας.

Δημοσ.
16 ώρες πριν, Xristaras12 είπε

76 βαθμοί για φορητό είναι απολύτως λογικοί μην τα μπλέκεις με του σταθερούς. Ακόμα και 90 βαθμούς να δεις ειναι ελαφρώς αποδεκτό.

Σε αντίστοιχη δική μου περίπτωση έφταιγε το τροφοδοτικό, χωρίς μπαταρία έσβηνε ο φορητός τυχαία ενώ με την μπαταρία πάνω δεν εμφάνιζε το πρόβλημα.

Εφόσον αναφέρεις οτι έχεις δοκιμάσει με άλλο τροφοδοτικό και το πρόβλημα συνεχίζει σίγουρα δεν είναι απο αυτό.

Αυτό που αναφέρεις για περι πυκνωτών και οτι δεν βρήκες κάτι ανησυχητικό αν θες ανέλυσέ το, εκτός κ αν εννοείς οτι δεν βρήκες κάτι γενικότερα και το γράφεις έτσι.

Το σβήσιμο θα μπορούσε να προέρχεται και απο λάθος μέτρηση αισθητήρα ( με βάση αυτό που αναφέρεις οτι στους 46 βαθμους ανεβασε στροφές ο ανεμιστήρας και έσβησε)

Θερμοκρασίες κάρτας γραφικών έχεις δει; η δεν υπάρχει και έχει ενσωματωμένη ο επεξεργαστής; Αν έχει ο cpu τότε 99% είναι στα ίδια με την θερμοκρασία του επεξεργαστή οπότε δε νομίζω να υπάρχει ξεχωριστός αισθητήρας.

Ναι το ξέρω ότι οι 76C είναι αποδεκτοί. Άλλωστε το MAX ήταν στους 100 βαθμούς (σύμφωνα με RealTemp).

Όσον αφορά τους πυκνωτές, κοίταξα αν είναι κανένας σκασμένος ή να έχει χυθεί υγρό κλπ. Όπως επίσης κοίταξα μην υπάρχει κάποιο βραχυκύκλωμα ή κανένα φαγωμένο καλώδιο. Μετρήσεις δεν έκανα (δεν ξέρω κιόλας τι ακριβώς να μετρήσω).

Η λάθος μέτρηση αισθητήρα θα ήταν μια περίπτωση αλλά πως διορθώνεται; Στο BIOS έχει ελάχιστες επιλογές και δεν βρήκα κάτι που να έχει σχέση με θερμοκρασίες ή αισθητήρες.

Θερμοκρασίες κάρτας γραφικών δεν έχω δει προσωπικά, αλλά έχει κοιτάξει άλλο παιδί και μου είπε ότι δεν βγάζει κάτι παράλογο σε θερμοκρασία. Βέβαια θα το ελέγξω και εγώ για σιγουριά. Αν δεν είναι τελικά η θερμοκρασία GPU, κάποια άλλη ιδέα;

Δημοσ.

Δεν εχει λογικη: το fan να ξεκινα και να γκαζωνει στην παλαβη-αυτοβουλως-διχως λογο...
Κατι το προκαλει! Kαι αν ειναι λαθος ενας αισθητηρας ακομη, τοτε κι ετσι δεν θα επρεπε
να ειναι λαθος να ανιχνευεται & εκκινει σε πρωτο λεπτο fan αν οχι δευτερολεπτο-αμεσα?
:ph34r:
Εκτος απο τις =πραγματικες!- του θερμοκρασιες τσεκαρε/διαβασμα και στα σχετικα εδω
https://support.microsoft.com/el-gr/help/2028504/windows-kernel-event-id-41-error-the-system-has-rebooted-without-clean
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/microsoft-error-0x8000000000000002/c8174075-37fd-4e9b-b9ff-4d4db099bbcb

Δεν βλαπτει, να δοκιμασεις ακομη περισσοτερες ram -> και μια, σε ενα slot, εκαστη φορα

Δημοσ.
16 λεπτά πριν, TheDevilMayCare είπε

Δεν εχει λογικη: το fan να ξεκινα και να γκαζωνει στην παλαβη-αυτοβουλως-διχως λογο...
Κατι το προκαλει! Kαι αν ειναι λαθος ενας αισθητηρας ακομη, τοτε κι ετσι δεν θα επρεπε
να ειναι λαθος να ανιχνευεται & εκκινει σε πρωτο λεπτο fan αν οχι δευτερολεπτο-αμεσα?
:ph34r:
Εκτος απο τις =πραγματικες!- του θερμοκρασιες τσεκαρε/διαβασμα και στα σχετικα εδω
https://support.microsoft.com/el-gr/help/2028504/windows-kernel-event-id-41-error-the-system-has-rebooted-without-clean
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/microsoft-error-0x8000000000000002/c8174075-37fd-4e9b-b9ff-4d4db099bbcb

Δεν βλαπτει, να δοκιμασεις ακομη περισσοτερες ram -> και μια, σε ενα slot, εκαστη φορα

Αυτό είναι το περίεργο. Ότι στα καλά καθούμενα ξεκινάει το Fanάκι και σβήνει. Ούτε BSOD ούτε τίποτα. Απλά σβήνει.

Θα τσεκάρω άλλες RAM. Memtest δύσκολο καθώς θέλει αρκετή ώρα και πολύ πιθανό να σβήσει στην μέση του τέστ.

Θα τσεκάρω τα link που έστειλες και θα τα ελέγξω όταν πάρω στα χέρια μου πάλι το λάπτοπ.

Δημοσ.

Ναι αλλα ξερεις οτι οι υπολογιστες -ακομη τουλαχιστον- ακολουθουν εντολες
η αντιδρουν. Τελος παντων, δεν δρουν αυτοβουλως, δεν κανουν πραγματα απο
μονοι τους & καλα, οποτε? Ψαχνεις λογο-αιτια που το ενεργοποιει να τα κανει :mrgreen: 

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, TheDevilMayCare είπε

Ναι αλλα ξερεις οτι οι υπολογιστες -ακομη τουλαχιστον- ακολουθουν εντολες
η αντιδρουν. Τελος παντων, δεν δρουν αυτοβουλως, δεν κανουν πραγματα απο
μονοι τους & καλα, οποτε? Ψαχνεις λογο-αιτια που το ενεργοποιει να τα κανει :mrgreen: 

Γι' αυτό ρωτάω εδώ μήπως και βρω με την βοήθεια της κοινότητας, τον λόγο-αιτία. Δεν ξέρω για ποιο λόγο μου λες κάτι που είναι αυτονόητο.

Δημοσ.

Ρωτας και ομως δεν μας εχεις γραψει καν για ποιο λαπτοπ προκειται,
εκτος και αν θεωρεις ενδεχομενως, πως και αυτο ειναι <αυτονοητο>..!!
:rolleyes:
Επιπλεον το ελαχιστο πρακτικο: ποια ειναι η cpu, που αγγιζει 76C? Διαφορετικα θα πιθανολογηθει,
αν ειναι πχ i7 κι αλλο αν ειναι i3! Και με ποιο ακριβως στρες-τροπο-προγραμμα μετρηθηκαν οι 76C?
:shifty:
Σου σβηνει, ακομη και στο bios? Σου σβηνει ακομη και αν (μπορεις?) να δοκιμασεις με το fan του @
full speed? Ακομη, και αν το ορισεις στην ελαχιστη δυνατη συχνοτητα λειτουργιας, μα και σε iddle?
Ποσες αλλες ram του δοκιμασες, εκτος απο τη/τις δικες του? Ηταν επισης καποιες απο αυτες και
σε διαφορετικες-μικροτερες συχνοτητες? [Φανταζομαι δεν εννοεις δοκιμασες με 2-3 αλλες μονο...]

Με την αρχικη περιγραφη εστω, οι αιτιες θα μπορουσαν να αναζητηθουν, καταρχην σε:
- μνημες
- τροφοδοσια
- μητρικη, με την ενσωματωση και των 2 παραπανω [δηλαδη για παραδειγμα τα sodimm
μπορει να μην βγαζουν προβλημα (σε memtest), αλλα το θεμα να βρισκεται στη μητρικη]
Και βεβαιως ο,τι δοκιμασεις απο τα παραπανω σε βοηθαει να οδηγηθει καπου η σκεψη
Θα δοκιμαζα εξτρα/ακομη: και πως συμπεριφερεται [=> κλεινει?] με εναν πυρηνα μονο!

Δημοσ.
42 λεπτά πριν, dkotanid είπε

Βάλε ένα live cd Linux και κάνε boot από αυτό να δεις μήπως είναι θέμα ΛΣ!

Δεν θεωρώ πως είναι θέμα ΛΣ καθώς δοκίμασα δυο διαφορετικούς λειτουργικούς σκληρούς δίσκους με δυο διαφορετικές εγκαταστάσεις ΛΣ (Win7 pro). Θα το δοκιμάσω όμως, δεν λέω όχι.

42 λεπτά πριν, TheDevilMayCare είπε

Ρωτας και ομως δεν μας εχεις γραψει καν για ποιο λαπτοπ προκειται,
εκτος και αν θεωρεις ενδεχομενως, πως και αυτο ειναι <αυτονοητο>..!!
:rolleyes:
Επιπλεον το ελαχιστο πρακτικο: ποια ειναι η cpu, που αγγιζει 76C? Διαφορετικα θα πιθανολογηθει,
αν ειναι πχ i7 κι αλλο αν ειναι i3! Και με ποιο ακριβως στρες-τροπο-προγραμμα μετρηθηκαν οι 76C?
Σου σβηνει, ακομη και στο bios? Σου σβηνει ακομη και αν (μπορεις?) να δοκιμασεις με το fan του @
full speed? Ακομη, και αν το ορισεις στην ελαχιστη δυνατη συχνοτητα λειτουργιας, μα και σε iddle?
Ποσες αλλες ram του δοκιμασες, εκτος απο τη/τις δικες του? Ηταν επισης καποιες απο αυτες και
σε διαφορετικες-μικροτερες συχνοτητες? [Φανταζομαι δεν εννοεις δοκιμασες με 2-3 αλλες μονο...]

Με την αρχικη περιγραφη εστω, οι αιτιες θα μπορουσαν να αναζητηθουν, καταρχην σε:
- μνημες
- τροφοδοσια
- μητρικη, με την ενσωματωση και των 2 παραπανω [δηλαδη για παραδειγμα τα sodimm
μπορει να μην βγαζουν προβλημα (σε memtest), αλλα το θεμα να βρισκεται στη μητρικη]
Και βεβαιως ο,τι δοκιμασεις απο τα παραπανω σε βοηθαει να οδηγηθει καπου η σκεψη
Θα δοκιμαζα εξτρα/ακομη: και πως συμπεριφερεται [=> κλεινει?] με εναν πυρηνα μονο!

Δεν νομίζω να έχει ιδιαίτερη σημασία ποιο λάπτοπ είναι από άποψη μοντέλου. Ένα διαλυμένο είναι (στην κυριολεξία). Θα κοιτάξω όμως την Παρασκευή ποιο ακριβώς είναι με τα πλήρη στοιχεία του αφού τα θες τόσο πολύ. ^_^ Πρόκειται όμως για έναν i5. Ο Stress τρόπος ήταν με το IntelBurnTest, πέρασε 10 φορές και ήταν κομπλέ. 10 λεπτά μετά έσβησε.

Στο BIOS δεν το άφησα αρκετή ώρα για να δω αν σβήνει και από εκεί, αλλά όσο ήμουν μέσα στο BIOS δεν έσβησε.

Την ταχύτητα του Fan δεν την πείραξα καθώς δεν είχα δυνατότητα να κατεβάσω πρόγραμμα.

Δοκίμασα άλλη μια RAM ίδιας συχνότητας. Θα δοκιμάσω κι άλλες όπως είπα παραπάνω, την Παρασκευή. Αν και δεν βλέπω σύνδεση της απότομης αύξησης ταχύτητας του Fan και του σβησίματος με την RAM, αλλά το αφήνω ανοιχτό για δοκιμή.

Οπότε καταλήγουμε:

-μνήμες: Θα τσεκάρω παραπάνω μνήμες την Παρασκευή.
-τροφοδοσία: Έχει δοκιμαστεί και άλλος μετασχηματιστής και οι δυο δοκιμάστηκαν και με πολύμετρο για έλεγχο output DC. Όλα οκ.
-μητρική: το σκέφτηκα και εγώ ότι μπορεί να έχει φάει σφαλιάρα η μητρική του. Οι υποδοχές sodimm είναι δυο και το κλιψάκι κουμπώματος της μιας είναι λίγο off, γι αυτό βάζω την RAM στην κάτω (έχει δοκιμαστεί και στην πάνω υποδοχή). Παρόλα αυτά είναι λειτουργική γενικά.

Το λάπτοπ αυτό μου το έφεραν στην σχολή να το φτιάξω με έναν συνάδελφο ως ασχολία μερικές ώρες, ως πρόκληση, γι' αυτό δεν είχαμε ούτε internet για να βρούμε προγράμματα εκείνη την μέρα (διάφορα τεστ, ubundu, hirens κλπ), ούτε τα απαραίτητα ανταλλακτικά (RAM). Γι' αυτό τον λόγο δεν μπορώ να δώσω παραπάνω πληροφορίες μέχρι την Παρασκευή που θα τον ξαναπιάσω.

Δημοσ.

Το να γνωριζεις μοντελο, βοηθαει (παρα!) πολυ, πρακτικα: καθως μπορεις να ψαξεις
για βλαβες-προβληματα-λαθη, που μπορει να επαναλαμβανονται, στο συγκεκριμενο :shifty:

Οι 76C για i5, μου φαινονται λιγο + παραπανω απο το κανονικο στις/με θερμοκρασιες
Φεβρουαριου
, εκτος και προκειται π.χ. για καποιον 2450 που οντως ηταν ετσι θερμοι

Για το fan, περα απο προγραμματα -δικα του ή τριτων- μπορει να υπαρχει ακομη καποια
επιλογη @ bios, η και σε ορισμενα (καποια Dell για παραδειγμα) με τη βοηθεια 'κρυφου'
μενου, οριζεται αριθμος στροφων/rpm του fan -αλλα ετουτη σαφως ειναι η εξαιρεση :P

Αν υποθεσουμε οτι σε μια απλη δοκιμη τον κλειδωνες στο ελαχιστο @ 800 Mhz μονο(!),
θα εκλεινε ακομη και τοτε..?? Αν οχι, τοτε επισης αυτο, μπορει να βοηθησει για λυσεις.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, TheDevilMayCare είπε

Το να γνωριζεις μοντελο, βοηθαει (παρα!) πολυ, πρακτικα: καθως μπορεις να ψαξεις
για βλαβες-προβληματα-λαθη, που μπορει να επαναλαμβανονται, στο συγκεκριμενο :shifty:

Οι 76C για i5, μου φαινονται λιγο + παραπανω απο το κανονικο στις/με θερμοκρασιες
Φεβρουαριου
, εκτος και προκειται π.χ. για καποιον 2450 που οντως ηταν ετσι θερμοι

Για το fan, περα απο προγραμματα -δικα του ή τριτων- μπορει να υπαρχει ακομη καποια
επιλογη @ bios, η και σε ορισμενα (καποια Dell για παραδειγμα) με τη βοηθεια 'κρυφου'
μενου, οριζεται αριθμος στροφων/rpm του fan -αλλα ετουτη σαφως ειναι η εξαιρεση :P

Αν υποθεσουμε οτι σε μια απλη δοκιμη τον κλειδωνες στο ελαχιστο @ 800 Mhz μονο(!),
θα εκλεινε ακομη και τοτε..?? Αν οχι, τοτε επισης αυτο, μπορει να βοηθησει για λυσεις.

Το θέμα είναι ότι έκλεινε με τους 46 βαθμούς και όχι με τους 76. Αν έσβηνε στο Stress Test θα το καταλάβαινα πλήρως. Αλλά σε Idle κατάσταση με 45-46 βαθμούς είναι αλλού το πρόβλημα. Θα κοιτάξω μήπως μπορέσω να κάνω καμία παραμετροποίηση στο BIOS μαζί με όλα τα υπόλοιπα. Ευχαριστώ πάντως.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Περα απο / και διχως, αν δεν κλεινει και παλι / το ιδιο σε πολυ μικροτερα MHz = λιγοτερα W καταναλωση,
τοτε φευγεις απο το σεναριο ram ή θερμοκρασιες, και πηγαινεις σε / να ελεγξεις προβληματα τροφοδοσιας:shifty:

Επεξ/σία από TheDevilMayCare
Δημοσ.
Στις 2/27/2018 στις 12:10 ΜΜ, TheDevilMayCare είπε

Περα απο / και διχως, αν δεν κλεινει και παλι / το ιδιο σε πολυ μικροτερα MHz = λιγοτερα W καταναλωση,
τοτε φευγεις απο το σεναριο ram ή θερμοκρασιες, και πηγαινεις σε / να ελεγξεις προβληματα τροφοδοσιας:shifty:

Το μοντέλο του Laptop είναι το Sony Vaio VPCF11M1E με i5-520M και συχνότητα 1066MHz στην μητρική.

RAM δοκίμασα άλλη, τίποτα. BIOS δεν βρήκα κρυφό menu για να δω τι παίζει με θερμοκρασίες κλπ. Είναι πολύ περιορισμένο το menu. Παρόλα αυτά δεν έσβησε όσο ήμουν στο BIOS. Και γενικά δεν έκλεισε ξανά.

Ο καθηγητής που έχει κάνει αρκετά τεστ (και προφανώς ξέρει το πρόβλημα) μου απέκλεισε τα περισσότερα προβλήματα (π.χ. θερμοκρασία GPU κλπ) και ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην μητρική.

Επειδή όμως δεν είναι κάτι που θα μου δώσει κάτι, δεν θα ασχοληθώ και πολύ ακόμα.

Δημοσ.

Εκεινο που εχω δει με τα / στα Sony, ειναι οτι το fan τους ανεβαινει:
- λογω θερμοκρασιων που ειναι και το αναμενομενο να συμβαινει, ομως επισης και
- ασχετως θερμοκρασιων οταν ανεβει ψηλα ο επεξεργαστης, δηλαδη στους i5 (και i7) οταν turboboostαρουν

Παντως η συγκεριμενη Nvidia δεν ειναι στις εγνωσμενες για συχνα προβληματα
(διχως αυτο να σημαινει οτι δεν θα μπορουσε & να βγαλει με ζορισμα)

Eπιμενω οτι θα δοκιμαζα να κατεβασω τον επεξεργαστη να τον κλειδωσω χαμηλα και να τσεκαρω συμπεριφορα.
Σχετικα κατεβασμενος -αλλα οχι idlle- ειναι και στο bios.
Μπορεις να τον ελεγξεις σε ταχυτητα μεσα απο τις "Επιλογες Ενεργειας" των Windows,
η και με το Throttlestop
https://www.techpowerup.com/download/techpowerup-throttlestop/

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...