Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα. Τη περίοδο αυτή προβληματίζομαι με το θέμα του τίτλου μιας και ξεκινάω να σχεδιάζω ένα Οικιακό Δίκτυο ώστε στη συνέχεια να προχωρήσω σε αγορά του εξοπλισμού και στο στήσιμο. Το σπίτι έχει δομημένη καλωδίωση Cat 6A τα οποία καταλήγουν σε ένα patch panel.

Από εξοπλισμό το σκέφτομαι ως έξης : modem-router -> poe switch level 3 -> δικτυακές συσκευές.
Το NAS είναι ένα QNAP το οποίο θα εκτελεί καθήκοντα media server, file server, surveillance station, κ.α
Θα υπάρχουν 8 IP Cameras και από εκεί και πέρα τα κλασικά, pcs, εκτυπωτής, TVs, Projector etc.

Σκέφτομαι ότι καλό θα ήταν να στηθούν 4 ξεχωριστά VLAN, όμως προβληματίζομαι σχετικά με τη δυνατότητα "πρόσβασης" συσκευών του ενός VLAN στο άλλο, αν το γράφω σωστά.

• Multimedia VLAN
  • Surveillance VLAN (8 IP Cameras)
  • Corporate VLAN
  • IoT VLAN (VeraEdge System - Fibaro)

Και οι προβληματισμοί :

1. DHCP να τρέχει το modem-router σωστά;
  2. Υπάρχει νόημα στο να αγοράσω ξεχωριστό router ?
  3. Μήπως να τρέχει DHCP το L3 Switch και το modem να είναι bridge;
  4. Προτείνετε κάποιο VFM switch με δυνατότητα VLAN? 24 port
  5.  Τα VLAN να σεταριστούν στο switch, σωστά; Ή μήπως στο QNAP όπου στη συνέχεια να μπορώ να έχω πρόσβαση από συσκευές που ανήκουν σε διαφορετικά VLAN σε περιεχόμενο άλλου VLAN.
  6. Υπάρχει τρόπος το QNAP να μιλάει και με τα 4 VLAN και αντίστοιχα πχ να μπορώ να δω τις κάμερες στη τηλεόραση μέσω του NAS αφού θα είναι σε διαφορετικά VLAN?

Η λογική είναι να πάω σε VFM εξοπλισμό, χωρίς υπερβολές, απλά να κάνω "τίμια" τη δουλειά. Είμαι όλος "αυτιά" για προτεινόμενο εξοπλισμό (modem-router, switch, ip cameras).

Ευχαριστώ!

Δημοσ.

Το ιδιο σκέφτηκα να προτείνω αλλά χωρίς γνώσεις δεν τα κάνεις αυτα που θέλει, ενώ με διάβασμα κάνεις με απλές συσκευές εκατονταπλάσια!

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, mpentenis είπε

Το ιδιο σκέφτηκα να προτείνω αλλά χωρίς γνώσεις δεν τα κάνεις αυτα που θέλει, ενώ με διάβασμα κάνεις με απλές συσκευές εκατονταπλάσια!

Καλησπέρα, πρότεινε μου αν θέλεις το σχεδιασμό καθώς και το switch και από διάβασμα πάμε καλά. 

Αρχίζω να νομίζω ότι εν τέλει δεν έχει αξία να κάνω VLAN και να με προβληματίζει το bandwidth που θα τρώνε οι κάμερες από το δίκτυο. 

Μήπως να πατούσαν σε ένα δικό τους switch ή να πήγαινα σε stand alone CCTV λύση ;

Θα τη παλέψει το QNAP να διαχειρίζεται τις κάμερες ταυτόχρονα με streaming σε plex πχ; 

Δημοσ.

Εαν δεν έχεις πολύ ιδέα απο VLAN και δεν θες να κάνεις πειράματα, δεν βλέπω τον λόγο γιατι να το κάνεις. Βέβαια κάτι είδα για corporate οποτε, δεν ξέρω τι ακριβώς θες να περάσεις απο εκει!

μια απλή λύση (οχι σε κόστος αλλά σε υλόποίηση...) θα ήταν η ακόλουθη: Αφήνεις το router του παρόχου, βάζεις ενα ρούτερ mikrotik με bridge και κάνεις απο εκει το PPPoE, το βάζεις σε ενα mikrotik switch (POE ή οχι, αναλογα τι θες να κάνεις και πόσο πάει η τσέπη). Εαν δεν σε ενδιαφέρει να σηκώσεις VLANs τοτε ενα απλό switch (οχι managed ή POE) ειναι ΟΚ. Αλλιώς στήνεις VLAN σε router και switch και ξεχωρίζεις οτι θες.

VLAN σε σπίτι θα μπορούσε να μπεί φαντάζομαι για 2 λόγους, 1 για να στήσεις ενα 2ο δίκτυο το οποίο δεν θα επικοινωνεί καθόλου με το εσωτερικό σου (μπορείς ομως να το κάνεις και χωρίς VLAN, βαλε τους σε διαφορετικό scope και κοψε επικοινωνία μεταξύ τους) ή αν αρχισεις να παίζεις με IoT οποτε θες πχ να μην βγαίνουν στο ιντερνετ. Σε κάθε περίπτωση, με Mikrotik μπορείς να στήσεις στο firewall οτι θες, αρκεί να εχεις "χερια", οποτε είσαι οκ. Router εχουν απο 40-50 ευρώ μέχρι φεύγα (περισσότερες πόρτες, RAM,CPU κλπ κλπ).

Μπορείς να στήσεις πχ ενα wifi με 2 ssid (δικο σου και επισκέπτες), το δικο σου να επικοινωνεί με ολες τις συσκευές ενώ οι επισκέπτες μονο ιντερνετ, με περιορισμένη ταχύτητα κλπ κλπ κλπ. Βάζεις οσα APs θες και κάνεις μέχρι και roaming, οπως η κινητή τηλεφωνία, δηλαδή οταν πας απο δωμάτιο σε δωμάτιο να σε μεταφέρει αναλογα το σήμα που έχεις, ωστε να μην εισαι σε κανενα AP με χαμηλό σήμα αλλά σε κρατάει πάνω του.

Να εχεις στο νού σου οτι(απο οτι εχω δει τουλαχιστον εμπειρικά) το 1080p είναι περίπου 6-7MB/s οποτε αν θες 8 κάμερες να παίζουν ταυτόχρονα, το QNAP μπορεί να τα δει λίγο ζόρικα, αν υπολογίσεις οτι θα του βάζεις περίπου 50ΜΒ/s (megabytes και οχι megabits) μονο για τις κάμερες. Αν κάνεις και κανενα streaming και θες και 4Κ (13-14MB/s) τοτε καλυνύστα, θες περίπου 65ΜΒ/s, το gigabit σου βγάζει περίπου 40-50MB/s οποτε βλεπω να εχεις θέμα! Ισως πρέπει να πάς σε κάμερες με καταγραφικό και το NAS να το εχεις για τα υπόλοιπα (αρχεια-stream)

Με ενα καλό ρουτερ μπορείς να κάνεις παπάδες, μπορείς να σηκώνεις VPN απο εξω (φορητό-κινητό-εργασία) και να βλέπεις το εσωτερικό σου δίκτυο σαν να είσαι εκει, μπορείς να διαχειρίζεσαι 1-2-5-10 Access Points σαν ενα (αυτόματα οι ρυθμίσεις σε ολα), μπορείς να φτιάξεις QoS, περιορισμό σε ταχύτητες, σελίδες κ.α. Φαντασία και χέρια θέλει!

Ξεκαθάρισε ακριβώς στο μυαλό σου τι θες να κάνεις και όλα γίνονται!

Δημοσ.

Ειχα τους ιδιους προβληματισμους με σενα ,σκεφτομουν 8 καμερες των 4mp και το qnap για καταγραφικο και plex server .

Δε το εχω υλοποιήσει ακομα αλλα κατέληξα  οτι με συμφερει αντι να αγορασω 6 αδειες απο τη qnap και να φτασω στις 8 καλυτερα να παρω ενα καταγραφικο το οποιο να εχει και poe.

ετσι απελευθερώνεις το qnap ,καθως και ολο το δυκτιο απο το φορτιο  .

Δημοσ.

Οι κάμερες ίσως στέλνουν το video compressed ή δεν ξερω τι αλλο οποτε αυτα που γράφω μπορει να είναι υπερβολές σχετικά με το bandwidth, σε κάθε περίπτωση καλο ειναι να ξεκαθαρίσεις τι καμερες θες και να τις ψάξεις λίγο παραπανω αντί να υλοποιήσεις αυτο που σκέφτεσαι και στο τελος να μην κινείται φύλλο!

Δημοσ.

Ολα αυτα που σου λεει ο mpentenis εγω τα εφαρμοζω λιγο πολυ και δουλευουν μια χαρα. Η δικια μου γνωμη ειναι να βαλεις μονο το ρουτερ και κατα προτιμηση το 951G ή το RB2011-UiAS τα οποια σκοτωνουν και ειναι και για επαγγελματικη χρηση, εχουν wireless 30db, θυρες γιγα και το πιο ακριβο 2011 το βρισκεις στα 130 ευρω περιπου, αυτο με την εγχρωμη οθονη lcd.

Μετα οπως ειπε και ο φιλος, απλα ζωγραφιζεις σε firewall, QoS, load balance, hotspot, bandwidth management, blockers, proxy server............. πραγματικα οτι σκεφτεις μπορεις να το υλοποιησεις................... με ιδρωτα βεβαια.

Δημοσ.

Ομοίως με ενα ταλαίπωρο 951 το οποιο είναι τίμιο για τα λεφτά του, του εχω δοκιμάσει τα μύρια όσα και δεν εχει ζοριστεί...σκέφτομαι να παω σε μεγαλύτερο μονο για τις περισσότερες αναγκες (Dude ισως) αλλά και πάλι το 951 για σπίτι είναι τέλειο...!

Δημοσ.

Εγω το εχω βαλει σε εταιρειες πολλακις, η μια μαλιστα εχει συνολο καμια 30ρια clients με 3 wan load balance, management, firewall και τα σχετικα σε mangle rules επιπλεον και δε μασαει τπτ. Ουτε ρεσταρτ δεν εχω κανει 1 χρονο τωρα.

Δημοσ.

Το Gigabit δεν έχει μέγιστες θεωρητικές ταχύτητες 125MB/s (Megabytes); :huh:
Πώς προέκυψε το "μέγιστο" νούμερο των 50MB/s; :P

• Super Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
41 minutes ago, mpentenis said:

οπως το είπες...θεωρητικές!

http://www.tomshardware.com/reviews/gigabit-ethernet-bandwidth,2321-3.html

Καλά το 35MB/sec είναι τρελό χάλι, από το NAS στο Desktop/Laptops βλέπω 100MB/sec πάνω κάτω αν θέλω πχ να μεταφέρω ένα .MKV των 15GB. Υπάρχουν στιγμές που δείχνει και 110ΜΒ/sec, αλλά το "avg" του θα έλεγα ότι είναι στα 100..

Επεξ/σία από ThReSh

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...