micos000 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2018 Αν παγώσεις ένα interlaced βίντο σε υπολογιστή σε σημείο με έντονη κίνηση θα το καταλάβεις, καθώς ή θα δεις οριζόντιες μπάρες στα σημεία της κίνησης. Αν και νομίζω ότι όλες οι consumer dv κάμερες έγραφαν interlaced, εκτός κι αν είχαν κάποια επιλογή στο μενού της εγγραφής για να γράφουν progressive. Δες ένα άρθρο εδώ. Όσο για το "αργή κωδικοποίηση", αυτό συνήθως είναι κάποια επιλογή στο πρόγραμμα που θα μετατρέψει το βίντεο (π.χ. το freemake) ή στις ρυθμίσεις του encoder (π.χ. του ffdshow). Μπορεί να το έχει και ως "διπλό πέρασμα (two pass)" όπως το avidemux.
MessengerOfGood Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2018 4 ώρες πριν, micos000 είπε Αν παγώσεις ένα interlaced βίντο σε υπολογιστή σε σημείο με έντονη κίνηση θα το καταλάβεις, καθώς ή θα δεις οριζόντιες μπάρες στα σημεία της κίνησης. Αν και νομίζω ότι όλες οι consumer dv κάμερες έγραφαν interlaced, εκτός κι αν είχαν κάποια επιλογή στο μενού της εγγραφής για να γράφουν progressive. Δες ένα άρθρο εδώ. Όσο για το "αργή κωδικοποίηση", αυτό συνήθως είναι κάποια επιλογή στο πρόγραμμα που θα μετατρέψει το βίντεο (π.χ. το freemake) ή στις ρυθμίσεις του encoder (π.χ. του ffdshow). Μπορεί να το έχει και ως "διπλό πέρασμα (two pass)" όπως το avidemux. Έχεις δίκιο είναι interlaced. Φαίνονται οι γραμμές που λές και όταν το φορτώνω στο Nero Vision για να το κάνω DVD (έχοντας στις ρυθμίσεις του DVD Template automatic) λέει Sample Format=Interlaced (Bottom field first) που προφανώς είναι το οριτζιναλ φορμά. Άρα εγώ για να φτιάξω καλό DVD αλλάζω στο DVD template απο automatic σε Progressive και σε 2 pass.
micos000 Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2018 Να ξέρεις ότι για να γίνει deinterlaced ένα βίντεο θα περαστεί ένα φίλτρο το οποίο θα ενώσει τα δύο fields και ίσως "θαμπώσει" λίγο την εικόνα στα σημεία όπου υπάρχει έντονη κίνηση.
MessengerOfGood Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) Σας ευχαριστώ και τους δύο για τη βοήθεια. Έκανα αρκετές δοκιμές και το συμπέρασμά μου είναι ότι η καλύτερη εγγραφή σε DVD υλικού DV γίνεται με τον εξής τρόπο (όλα έγιναν με το NERO VISION 4): 1. Σύλληψη του υλικού σε μορφή DV-1 (AVI interlaced). Είναι η default επιλογή του ΝERO. Η σύλληψη σε DVD 16:9 έχει το πλεονέκτημα ότι η εγγραφή μπορεί να γίνει σε 16:9 (και είναι σε progressive) αλλά η κινούμενη εικόνα που θα γραφτεί στο δισκάκι έχει αρκετά περισσότερο θόρυβο. 2. Εγγραφή σε DVD με όλα στο αυτόματο του NERO, δηλ. : - Video format = MPEG-2 - High Quality 8000 kbit/sec (αν χωράει το δισκάκι). Η επιλογή "automatic (fir to disk)" κατεβάζει το bit rate στα 5073 αν χρειαστεί. - Sample format = Automatic δηλ. το Interlaced που έχει το αρχείο που έβγαλε η σύλληψη. Το deinterlacing μου βγαζει πάρα πολύ Judder (μη ομαλή κίνηση - με πηδηματάκια). - Resolution = Automatic, δηλ. 720*576 (CCIR-601 D1) - Fast encoding (δεν είδα καμμία διαφορά με το 2-pass VDR). - Aspect Ratio = Automatic δηλ. το 4:3 που έχει το αρχείο που έβγαλε η σύλληψη. Αν βάλω 16:9 δεν βγαίνει σε όλο το πλάτος της τηλεόρασης αλλά πάλι με μαύρες μπάρες δεξια και αριστερά σε μια σχετικά καινούρια (smart) Samsung (μια smart Sony ότι και να της βάλω μπορεί να το δείξει σε όλη την οθόνη αλλά σημασία έχει ότι το δισκάκι δεν γίνεται 16:9...) - Ήχος Dolby Digital (AC-3) 2.0 Απλά τα γράφω γιατί κάποιο άλλο μέλος μπορεί να χρειατεί να κάνει αυτή τη δουλειά. Και πάλι ευχαριστώ! ΥΓ: Μετά από αυτές τις δοκιμές, αφού μεταφέρω το υλικό σε δισκάκια, λέω να πάρω μια σύγχρονη βιντεοκάμερα, αλλά έχω μια απορία: Ωραία η ανάλυση 4Κ καί οι συνδέσεις με internet κλπ αλλά σε βίντεο τα 3 CCD και ο καλός φακός δεν παίζουν σημαντικό ρόλο; Για να την αντικαταστήσω με κάποια του ιδίου επιπέδου από οπτικής και μηχανικής πλευράς πόσα πρέπει να δώσω; Και τι πρέπει να προσέξω; Τι είδος αισθητήρα; Να είναι ένας ή τρείς; Με ενδιαφέρει η απλότητα (δεν μπορώ τις πολλές ρυθμίσεις), η καλή ποιότητα κινούμενης εικόνας (δεν τη θέλω για φωτογραφίες), τα σωστά χρώματα και να μπορεί να τραβήξει βίντεο λογικής διάρκειας (όχι μισή ώρα!). Υποθέτω ότι σήμερα η mainstream κατηγορία γράφει σε κάρτα μνήμης, έχει ανάλυση 1080p (μήπως όμως αυτό αφορά στη φωτογραφία που μπορεί να τραβήξει; ), και ένα αισθητήρα (αλλά CMOS - όχι CCD). Τι λέτε; Μια Sony HDR-CX405 ή μια Panasonic HDC-TM900 έχουν άραγε την ίδια ποιότητα (οπτικά / μηχανικά) με την Sony DCR-TRV950E; Γιατί αν είναι να γράφω μια χάλια εικόνα σε υψηλή ανάλυση να λείπει το βύσινο... Επεξ/σία 26 Φεβρουαρίου 2018 από MessengerOfGood
micos000 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2018 Σίγουρα αυτό που πρωτεύει είναι ο φακός και μετά η ανάλυση γιατί όπως καταλαβαίνεις, τι να το κάνεις το 4κ και το 8κ αν ο φακός δεν είναι φωτεινός και ο αισθητήρας χαμηλής απόδοσης; Μετά, τα 60fps είναι πολύ βολικά για να καταγράψεις κινούμενα αντικείμενα και γνώμη μου είναι ότι το fullhd είναι υπέρ αρκετό. Όσο για τις κάμερες, καλά είναι να ρωτήσεις σε κανένα ειδικευμένο φόρουμ για κάμερες και φωτογραφικές όπου σίγουρα θα υπάρχουν κάποια τσακάλια να σου πουν με επιχειρήματα τι είναι καλύτερο να πάρεις. Πάντως να ξέρεις ότι πολλοί πλέον καταφεύγουν στις dslr και για βίντεο.
MessengerOfGood Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) Στις 2/26/2018 στις 1:27 ΜΜ, micos000 είπε Σίγουρα αυτό που πρωτεύει είναι ο φακός και μετά η ανάλυση γιατί όπως καταλαβαίνεις, τι να το κάνεις το 4κ και το 8κ αν ο φακός δεν είναι φωτεινός και ο αισθητήρας χαμηλής απόδοσης; Μετά, τα 60fps είναι πολύ βολικά για να καταγράψεις κινούμενα αντικείμενα και γνώμη μου είναι ότι το fullhd είναι υπέρ αρκετό. Όσο για τις κάμερες, καλά είναι να ρωτήσεις σε κανένα ειδικευμένο φόρουμ για κάμερες και φωτογραφικές όπου σίγουρα θα υπάρχουν κάποια τσακάλια να σου πουν με επιχειρήματα τι είναι καλύτερο να πάρεις. Πάντως να ξέρεις ότι πολλοί πλέον καταφεύγουν στις dslr και για βίντεο. Το ξέρω αλλά πόση ώρα βιντεο μπορεί να γράψει κανείς σε DSLR; Επεξ/σία 28 Φεβρουαρίου 2018 από MessengerOfGood
micos000 Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2018 6 ώρες πριν, MessengerOfGood είπε Το ξέρω αλλά πόση ώρα βιντεο μπορεί να γράψει κανείς σε DSLR; Όση κάρτα έχει και ανάλογα με τα settings ποιότητας/ανάλυσης.. Το ίδιο και οι κάμερες.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα