MessengerOfGood Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) Έχω κάποιες ταινίες DV (στις μικρές ψηφιακές κασετούλες) και θέλω να τις μεταφέρω στο PC. Η κάμερα DV που έχω είναι παλιά μέν αλλά με 3 CCD και έχει καλή εικόνα. Οι προδιαγραφές της είναι εδώ. Το Windows Movie Maker μου δίνει επιλογή να κάνω τη σύλληψη (capture) είτε με το Photo Gallery είτε με το Nero Vision. To πρώτο εξάγει σε AVI αλλά το δεύτερο έχει αρκετές επιλογές: DVD, SVCD, DV, Nero Digital, AVI, MPEG-2 με δυνατοτητα παραμετροποίησης σε καθεμιά από αυτές. Με ενδιαφέρει η καλύτερη δυνατή ποιότητα (με ταβάνι φυσικά την ποιότητα που μπορεί να δώσει η βιντεοκάμερα - δεν έχει νόημα να φτάξω αρχείο με ανάλυση 4Κ) αλλά, δεδομένου ότι με το υλικό θα φτιάξω DVD, θέλω να αποφύγω re-encoding. Δηλαδή ποιό είναι ακριβως το video format του DVD; Αν είναι όπως νομίζω MPEG-2 πρέπει να κάνω εξαγωγή σε αυτό ή σε AVI; Ποιό είναι το καταλληλότερο φορμά για την σύλληψη; Έχω μπλέξει... Επεξ/σία 20 Φεβρουαρίου 2018 από MessengerOfGood
micos000 Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) Για DV υλικό, η βέλτιστη μορφή είναι DV-AVI 720x576 25fps. Θα σου βγάλει τεράστια αρχεία AVI, περίπου 12gb ανά ώρα αλλά είναι ενδιάμεσο φορμά για επεξεργασία. Μπορείς να το κάνεις μετά σε dvd ή/και να το μετατρέψεις σε mp4 με ένα καλό bitrate και να σου πέσει στο1,5-2gb αβά ώρα (για αρχειοθέτηση). Το capture να φανταστώ ότι το κάνεις μέσω firewire, έτσι; Αλλιώς δεν έχει νόημα. Επεξ/σία 20 Φεβρουαρίου 2018 από micos000
MessengerOfGood Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2018 Ευχαριστώ. Από το AVI σε DVD σημαίνει ότι το πρόγραμμα που θα φτιάξει το DVD θα το πάρει AVI και θα το κάνει MPEG-2; Θα είναι είτε το NERO είτε το Windows Movie Maker είτε το Windows DVD Maker.
micos000 Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2018 Αν το θέλεις σε συμβατό dvd-video τότε θα πρέπει να γίνει re-encode σε mpeg-2 720x576 25fps, περίπου 1.5 ώρα ανά dvd 4.7gb (το πολύ μέχρι 2 ώρες). 1
micos000 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2018 Να συμπληρώσω και κάτι τελευταίο. Να έχεις στο νου σου ότι τα βίντεο αυτά είναι συνήθως interlaced οπότε έτσι θα πρέπει να τα κάνεις capture και να προσέξεις το lower-upper filed first κατά την εξαγωγή (αν το κάνεις πάλι interlaced) ή να επιλέξεις να γίνει interpolate για να γίνει progressive scan το τελικό βίντεο.
MessengerOfGood Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2018 12 ώρες πριν, micos000 είπε Αν το θέλεις σε συμβατό dvd-video τότε θα πρέπει να γίνει re-encode σε mpeg-2 720x576 25fps, περίπου 1.5 ώρα ανά dvd 4.7gb (το πολύ μέχρι 2 ώρες). Το NERO, όταν το βάζω να κάνει τη σύλληψη, έχει σαν default template το DV ("Use this template to capture video in Digital Video (DV) compatible format"), To αρχείο που παράγει έχει κατάληξη .avi. Μήπως όμως, εφόσον το υλικό από την ψηφιακή βιντεοκασέτα DV θα γίνει DVD και τίποτε άλλο, το καλύτερο είναι να βάλω DVD template ("Use this template to capture video in Digital Video (DV) compatible format") και να γίνει κατ' ευθείαν η σύλληψη σε MPEG-2 720x576 25fps ώστε να μη χρειάζεται να γίνει στη συνέχεια re-encoding από AVI; 1 ώρα πριν, micos000 είπε Να συμπληρώσω και κάτι τελευταίο. Να έχεις στο νου σου ότι τα βίντεο αυτά είναι συνήθως interlaced οπότε έτσι θα πρέπει να τα κάνεις capture και να προσέξεις το lower-upper filed first κατά την εξαγωγή (αν το κάνεις πάλι interlaced) ή να επιλέξεις να γίνει interpolate για να γίνει progressive scan το τελικό βίντεο. Εδώ δεν κατάλαβα! Στο DVD template έχει επιλογες για Sample Format: Progressive, Interlaced (Top Field First), Interlaced (bottom fied first) & automatic. Τι πρέπει να επιλέξω στη σύλληψη του βίντεο; Η δεν αφορά τη σύλληψη αλλά μόνο την εγραφή σε DVD; Σε ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σου...
micos000 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2018 Δεν μου απάντησες όμως ακόμα με ποιον τρόπο κάνεις την σύλληψη. Με κάποιο usb capture ή μέσω firewire; Αν το κάνεις μέσω fw τότε δεν θα πρέπει να σε ρωτάει και να το παίρνει απευθείας σε dv avi. Για σύλληψη από usb capture μπορείς να επιλέξεις ότι θέλεις, το σωστό όμως είναι να γίνει από fw. Το άλλο που ρωτάς για την μορφή, αν έχεις σκοπό να επεξεργαστείς το βίντεο τότε να το πάρεις σε dv-avi για να μην έχεις απώλειες. Αν θα το στείλεις όπως είναι σε dvd τότε μπορείς να κάνεις την σύλληψη σε mpeg-2. Όσο για το interlaced, αυτό αφορά και την σύλληψη και την μετατροπή σε dvd. Δοκίμασε ένα μικρό μέρος σε automatic και δες πως πάει. Μην το γράψεις σε dvd, κάντο μόνο σε φάκελο και δες πως παίζει στο pc.
MessengerOfGood Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2018 Συγγνώμη, μου διέφυγε: Ναι από firewire κάνω την σύλληψη. Το ΝERO μου προτείνει (default) το template DV (δηλ. AVI). Καταλαβαίνω ότι δεν θα χάσω τίποτα αν το πάρω ασυμπίεστο AVI και κάνω re-encoding σε MPEG-2 για να γραφτεί σε DVD (το Photo Gallery δίνει μόνο αυτή τη δυνατότητα) , και θα είναι το ίδιο σαν να το συλλάβω κατ' ευθείαν σε MPEG-2, σωστά; Για το Interlaced θα κάνω τη δ0κιμή που μου λές.
CheOnWeb Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) 2 hours ago, MessengerOfGood said: Συγγνώμη, μου διέφυγε: Ναι από firewire κάνω την σύλληψη. Το ΝERO μου προτείνει (default) το template DV (δηλ. AVI). Καταλαβαίνω ότι δεν θα χάσω τίποτα αν το πάρω ασυμπίεστο AVI και κάνω re-encoding σε MPEG-2 για να γραφτεί σε DVD (το Photo Gallery δίνει μόνο αυτή τη δυνατότητα) , και θα είναι το ίδιο σαν να το συλλάβω κατ' ευθείαν σε MPEG-2, σωστά; Για το Interlaced θα κάνω τη δ0κιμή που μου λές. @micos000 σόρυ για την σφήνα To MPEG2 encoding σε real time, πιθανόν να έχει κάποιους περιορισμούς, ανάλογα το hardware που έχεις. Αν το κάνεις από το AVI (το οποίο δεν προκύπτει από encoding, είναι απλό data transfer εφόσον το κάνεις με FW) θα έχεις, θεωρητικά, καλύτερο αποτέλεσμα. Μπορείς να παίξεις με 2 passes και variable bitrate, πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις σε real time κατά την ώρα τού Capture. ΥΓ. Γιατί θα πας σε DVD? Επεξ/σία 21 Φεβρουαρίου 2018 από CheOnWeb
MessengerOfGood Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2018 3 λεπτά πριν, CheOnWeb είπε @micos000 σόρυ για την σφήνα To MPEG2 encoding σε real time, πιθανόν να έχει κάποιους περιορισμούς, ανάλογα το hardware που έχεις. Αν το κάνεις από το AVI (το οποίο δεν προκύπτει από encoding, είναι απλό data transfer εφόσον το κάνεις με FW) θα έχεις, θεωρητικά, καλύτερο αποτέλεσμα. Μπορείς να παίξεις με 2 passes και variable bitrate, πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις σε real time κατά την ώρα τού Capture. ΥΓ. Γιατί θα πας σε DVD? Τέλεια! Κατάλαβα πολύ καλά και τώρα ξέρω τι κάνω. Νάσαι καλά. ΥΓ Είναι κάποια τελετή που θα μοιράσω DVD στους ενδιαφερόμενους. Αλλά νομίζεις ότι είναι σκόπιμο να κρατήσω και σε άλλη μορφή; Και αν ναι, σε ποιά; Το αρχείο από τη βινεοκάμερα έχει καλή ποιότητα (καλή κάμερα με 3 CCD) αλλά όχι υψηλής ανάλυσης.
CheOnWeb Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) 6 minutes ago, MessengerOfGood said: Τέλεια! Κατάλαβα πολύ καλά και τώρα ξέρω τι κάνω. Νάσαι καλά. ΥΓ Είναι κάποια τελετή που θα μοιράσω DVD στους ενδιαφερόμενους. Αλλά νομίζεις ότι είναι σκόπιμο να κρατήσω και σε άλλη μορφή; Και αν ναι, σε ποιά; Το αρχείο από τη βινεοκάμερα έχει καλή ποιότητα (καλή κάμερα με 3 CCD) αλλά όχι υψηλής ανάλυσης. Αν είχα χώρο, θα κρατούσα το AVI, αλλιώς θα έκανα ένα mp4, στο Handbrake με 8.000Kbps και Deinterlace φίλτρο για να γίνει σωστό progressive. Θα είναι περίπου 3 φορές μικρότερο σε όγκο. Περίμενε πάντως και τη γνώμη τού @micos000 Επεξ/σία 21 Φεβρουαρίου 2018 από CheOnWeb
MessengerOfGood Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2018 2 λεπτά πριν, CheOnWeb είπε Αν είχα χώρο, θα κρατούσα το AVI, αλλιώς θα έκανα ένα mp4, στο Handbrake με 8.000Kbps και Deinterlace φίλτρο για να γίνει σωστό progressive. Θα είναι περίπου 3 φορές μικρότερο σε όγκο. Θα δοκιμάσω. Αυτό είναι το Handbrake υποθέτω...
CheOnWeb Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2018 Just now, MessengerOfGood said: Θα δοκιμάσω. Αυτό είναι το Handbrake υποθέτω... Yep
micos000 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, CheOnWeb είπε αλλιώς θα έκανα ένα mp4 Αυτό ακριβώς. Το είχα προτείνει και στο 2ο post να το κράνει σε mp4. Τα 8000 Kbps ίσως να είναι και υπερβολικά κατά την γνώμη μου. Εγώ θα το κοιτούσα κάπου στα 4000 με αργή κωδικοποίηση και διπλό πέρασμα, αν και ο parsifal είχε πει παλαιότερα ότι δεν είναι πλέον απαραίτητο το διπλό πέρασμα για mp4, εφόσον ρυθμιστεί σωστά ο encoder. Για το deinterlace συμφωνώ κι εγώ. Τα interlaced βίντεο δεν δείχνουν σωστά στα ψηφιακά μέσα. Επεξ/σία 21 Φεβρουαρίου 2018 από micos000
MessengerOfGood Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2018 11 ώρες πριν, micos000 είπε Αυτό ακριβώς. Το είχα προτείνει και στο 2ο post να το κράνει σε mp4. Τα 8000 Kbps ίσως να είναι και υπερβολικά κατά την γνώμη μου. Εγώ θα το κοιτούσα κάπου στα 4000 με αργή κωδικοποίηση και διπλό πέρασμα, αν και ο parsifal είχε πει παλαιότερα ότι δεν είναι πλέον απαραίτητο το διπλό πέρασμα για mp4, εφόσον ρυθμιστεί σωστά ο encoder. Για το deinterlace συμφωνώ κι εγώ. Τα interlaced βίντεο δεν δείχνουν σωστά στα ψηφιακά μέσα. Καλημέρα και ευχαριστώ και πάλι. Τι εννοείς "αργή κωδικοποίηση"; Υπάρχει τρόπος να δω αν η καμερα γράφει interlaced ή όχι;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα