Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Super Moderators
Δημοσ.

Ανατροπή σε απόφαση του Εφετείου Αθηνών υπήρξε πρόσφατα για υπόθεση όπου ο διαχειριστής μιας ιστοσελίδας με δυνατότητα δημοσίευσης σχολίων από μέλη και επισκέπτες της, είναι υπεύθυνος για αυτά, ευθυνόμενος με τις διατάξεις του Νόμου Περί Τύπου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα elawyer και τον δικηγόρο Βασίλη Σωτηρόπουλο, ο Άρειος Πάγος, ανέτρεψε την αντίθετη απόφαση του Εφετείου Αθηνών, κατά την οποία ο διαχειριστής ιστοσελίδας έχει αντικειμενική ευθύνη για τα σχόλια που αναρτούν οι αναγνώστες, ακολουθώντας  την ίδια θέση που είχε λάβει για την ίδια υπόθεση τόσο το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών καθώς και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

Στην υπόθεση, τα δικαστήρια της ουσίας είχαν απορρίψει τον ισχυρισμό του εναγόμενου ότι «ο διαχειριστής της ιστοσελίδας δεν νοείται να έχει προληπτική ευθύνη για τα σχόλια των χρηστών, καθώς ως προς το πεδίο φιλοξενίας σχολιασμού είναι "φορέας παροχής υπηρεσίας Κοινωνίας της Πληροφορίας" και όχι ιδιοκτήτης μέσου ενημέρωσης ώστε να ευθύνεται αντικειμενικά για όλο το περιεχόμενο που φιλοξενεί σαν να το είχε επιλέξει».

Όμως μετά από έφεση, ο Άρειος Πάγος με την απόφαση 1425/2017, έκρινε δεκτούς τους δύο λόγους αναίρεσης. Συγκεκριμένα κρίθηκε ότι δεν εφαρμόζεται ο Νόμος Περί Τύπου ως προς την φιλοξενία σχολίων ώστε να ευθύνεται γι΄αυτά ο ιδιοκτήτης του ιστοτόπου. Κρίθηκε όμως και ότι ο διαχειριστής ενός ιστοτόπου είναι "φορέας παροχής υπηρεσίας κοινωνίας της πληροφορίας" και ως εκ τούτου δεν ευθύνεται προληπτικά για τις πληροφορίες που αναρτούν οι ενδιαφερόμενοι αλλά μόνο εφόσον του επισημανθεί ότι υπάρχουν παράνομες πληροφορίες και δεν τις διαγράψει άμεσα.

elawyer
Απόφαση Αρείου Πάγου

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ.

Κάτι που είναι αυτονόητο για μας, αν δε καταχωρηθεί νομικά δεν είναι αυτονόητο για τα δικαστήρια.

Τώρα θα μπορούν δια του νόμου να μην μπλέκουν σε δικαστικές διαμάχες καν οι διαχειριστές για σχόλια που δεν προέρχονται απο αυτούς.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι το ότι στην Ελλάδα ακομα και αυτά τα απλά είναι ακόμα άλυτα.

• Like 2
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, sopas είπε

Κάτι που είναι αυτονόητο για μας, αν δε καταχωρηθεί νομικά δεν είναι αυτονόητο για τα δικαστήρια.

Τώρα θα μπορούν δια του νόμου να μην μπλέκουν σε δικαστικές διαμάχες καν οι διαχειριστές για σχόλια που δεν προέρχονται απο αυτούς.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι το ότι στην Ελλάδα ακομα και αυτά τα απλά είναι ακόμα άλυτα.

Θέλω να πω, αυτός που έκανε την δικαστική κίνηση πόσο διεστραμμένη αντίληψη έχει για να νομίζει ότι μπορεί να πάει στα δικαστήρια και να κερδίσει; Θα μου πεις ολόκληρο Εφετείο συμφώνησε μαζί του. Από εκεί να καταλάβεις.

• Like 5
Δημοσ.

'Υστερα απορούμε γιατί σοβαρές υποθέσεις ταλαιπωρούν συμπολίτες μας 10+ χρόνια.

Γιατί ο κάθε λακαμάς κάνει μηνύσεις γιατί δεν έχει τι να κάνει!!!

Είναι δυνατόν ο διαχειριστής του insomnia να φταίει αν εγώ αρχίσω να βρίζω τον Τσίπρα εδώ μέσα ή πρέπει να κάνει τον ''τροχονόμο'' για την πολιτική ορθότητα του τι λέει ο καθένας;

Οκ θα σβήσει το υβριστικό σχόλιο αν όμως δεν προλάβει κάποιος το δεί θα τρέχουμε το σάιτ ολόκληρο;;;

• Like 7
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, Retromaniac είπε

Θέλω να πω, αυτός που έκανε την δικαστική κίνηση πόσο διεστραμμένη αντίληψη έχει για να νομίζει ότι μπορεί να πάει στα δικαστήρια και να κερδίσει; Θα μου πεις ολόκληρο Εφετείο συμφώνησε μαζί του. Από εκεί να καταλάβεις.

Σωστά.

Διάβασες τι επάγγελμα έκαναν;  :lol::lol: και μετά λέμε γιατί δεν πάμε καλά σαν χώρα...

• Like 1
Δημοσ.
13 λεπτά πριν, Retromaniac είπε

Καλά ας μη μπούμε στη διαδικασία να σχολιάσουμε την ελληνική δικαιοσύνη. Χαχαχαχαχα

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, tz_aristotelis είπε

Αρα θα μπορω να αναρτω σχολια κατα της apple, χωρις να μου τα σβηνουν οι διαχειριστές. Για να δουμε λοιπον.

Κάνε μήνυση στο insomnia :lol:

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, sopas είπε

Καλά ας μη μπούμε στη διαδικασία να σχολιάσουμε την ελληνική δικαιοσύνη. Χαχαχαχαχα

Δεν υπαρχει "Ελληνικη Δικαιοσυνη", απλα υπαρχει η Δικαστικη Εξουσια. Μην τα μπερδευουμε.

Δημοσ.

Η δικαστική εξουσία η οποία εφαρμόζεται στην Ελλάδα και εκτελείται απο Έλληνες δικαστικούς.

Άρα "ελληνική" . Δε καταλαβαίνω την ανάγκη του Έλληνα να διορθώνει διαρκώς τους άλλους για πράγματα αυτονόητα. 

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κατάλαβα σε ποια ιστοσελίδα αναφέρεται, την είχα παρακολουθήσει από το τότε μακρινό 2010 την υπόθεση. Ήταν μια ανοητότητα ολκής η δικαστική εμπλοκή, με το ζητούμενο πως όντως αφορούσε μια υπαρκτή και προβληματική κατάσταση. Το νόημα είναι πως αν έχεις κάτι πραγματικά απτό να καταγγείλεις κι όχι λόγια του αέρα, η καταφυγή σε δημόσιο διαδικτυακό βήμα υπό μορφή "τρολο-καταγγελίας" δεν σε δικαιώνει πάντοτε και αυτομάτως εφόσον καλύπτεσαι πίσω από το πέπλο της ανωνυμίας κι επίσης εφόσον καταγγέλονται τα (υποτιθέμενα) κακουργήματα. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχει πλέον εδώ και χρόνια καταργήσει το σχολιασμό τύπου disqus, το έχουν κάνει και πολλές άλλες ιστοσελίδες γιατί όντως είναι άσκημο κι άβολο να μιλάς για πράματα που καλύτερα να βρίσκανε άλλες έγκυρες διόδους για την επαλήθευση των εκάστοτε σοβαρών καταγγελιών. Πράμα που οδηγεί στο συμπέρασμα για την αναλήθεια τους. Όσο και να είμαι υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης, στη συγκεκριμένη περίπτωση το δίκιο είναι με το μέρος της συγκεκριμένης ιστοσελίδας κι εμμέσως αποτελεί πλήγμα για την κατάχρηση του εργαλείου που ονομάζεται "ελευθερία του λόγου". Δυστυχώς.

Επεξ/σία από Vangelis_D9
Δημοσ.

Μήπως να ερευνήσουν και τα σχόλια/εμπειρίες των πελατών στα βιβλία επισκεπτών ξενοδοχείων, πανδοχείων και μνημείων; Έλεος...

Δημοσ.

ακομα και να ηταν, οταν η ιστοσελιδα ειναι αποκεντρωμενη και χωρις διαχειριστη, ποιον θα κυνηγουσαν?

βλεπει μακρυα ο Α.Π.! μπραβο του!

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...