Προς το περιεχόμενο

Ποιον εναλλακτικό πάροχο αντί ΔΕΗ?

Hamurabi

Προτεινόμενες αναρτήσεις

2 ώρες πριν, vali είπε

Σε χρέωσαν ρήτρα αναπροσαρμογής 459 ευρώ. Ότι χρεώνουν πάνω κάτω όλες οι εταιρείες για την κατανάλωση σου. Μπορεί να σου φαίνεται παράλογη, αλλά δεν είναι παράνομη αυτή η χρέωση. Μπορείς να κάνεις αμφισβήτηση λογαριασμού, αλλά αν αφήσεις απλήρωτο το λογαριασμό, φρόντισε στο καινούργιο σπίτι που θα πας να κάνεις την σύνδεση στο αφμ της συζύγου για να μην έχεις κίνδυνο να στο κόψουν

Αμφισβήτηση πως κανείς που?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 24,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• korakios

5900

• HERTHAN

1466

• ekrepali

1040

• DownUNDERground

753

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Συμφέρει να πάμε τώρα σε σταθερο συμβόλαιο η να περιμένουμε τις ανακοινωσεις της κυβέρνησης που λέει ότι θα μειώσει την ρήτρα αναπροσαρμογής???

1 λεπτό πριν, papajim1986 είπε

Συμφέρει να πάμε τώρα σε σταθερο συμβόλαιο η να περιμένουμε τις ανακοινωσεις της κυβέρνησης που λέει ότι θα μειώσει την ρήτρα αναπροσαρμογής???

αξίζει σταθερό vs κυμαινόμενο ? (Απρίλιος 2022) , σε αναμονή για ΦΕΚ για Μάιο

δεν περιμένεις καμία ανακοίνωση , ούτε ομιλίες , ούτε άρθρα , μόνο ΦΕΚ

έτσι και αλλιώς όσοι δεν πρόλαβαν τα φθηνά σταθερά πλέον πρέπει να καίνε πολύ πάνω απο το μέσο όρο ή να μην παίρνουν επιδότηση για να κλείσουν στα 0,24

Καλησπέρα σε όλους!

Έχω Watt+Wolt Γ22 επαγγελματικό, με σταθερή χρέωση, σε κατάστημα εστίασης και πριν 20 περίπου μέρες με ενημέρωσαν ότι αναπροσαρμόζουν τις τιμές (για την ακρίβεια σχεδόν τις διπλασιάζουν, και πάει 0,399/kwh).

Κοιτάζω λοιπόν να φύγω άρον άρον γιατί σε λίγες μέρες τελειώνει η προθεσμία καταγγελίας της σύμβασης.

Στο excel, αν το συμπλήρωσα σωστά, το πιο οικονομικό είναι το WeYellow.

Επειδή δεν την έχω ξανακούσει σαν εταιρεία, γνωρίζετε αν είναι αξιόπιστη;

Επίσης, η διαδικασία της καταγγελίας σύμβασης πώς γίνεται;

Κάνω αίτηση στη νέα εταιρεία και τα αναλαμβάνουν όλα ή πρέπει να ενημερώσω και την υπάρχουσα;

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

30 λεπτά πριν, korakios είπε

αξίζει σταθερό vs κυμαινόμενο ? (Απρίλιος 2022) , σε αναμονή για ΦΕΚ για Μάιο

δεν περιμένεις καμία ανακοίνωση , ούτε ομιλίες , ούτε άρθρα , μόνο ΦΕΚ

έτσι και αλλιώς όσοι δεν πρόλαβαν τα φθηνά σταθερά πλέον πρέπει να καίνε πολύ πάνω απο το μέσο όρο ή να μην παίρνουν επιδότηση για να κλείσουν στα 0,24

για 1800 περιπου το 4μηνο απ τις οποιες ειναι 1300 μερα 50 νυχτα τι πιστευεις οτι αξιζει?

με ρητρα η χωρις? (εχω δει το excel σου και εκλεινα προς χωρις ρητρα αλλα διαβασα την απαντηση σου και το ξανα σκεφτομαι)

11 λεπτά πριν, Trapper είπε

Επίσης, η διαδικασία της καταγγελίας σύμβασης πώς γίνεται;

Δεν θα κανεις καμια καταγγελια συμβασης γιατι θα σου κοψουν το ρευμα.

Απλα θα κανεις αλλαγη παροχου και τιποτα παραπανω.

• Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, Trapper είπε

Κάνω αίτηση στη νέα εταιρεία και τα αναλαμβάνουν όλα

ναι

13 λεπτά πριν, Trapper είπε

Στο excel, αν το συμπλήρωσα σωστά, το πιο οικονομικό είναι το WeYellow.

Επειδή δεν την έχω ξανακούσει σαν εταιρεία, γνωρίζετε αν είναι αξιόπιστη;

στο Γ22 είχε όριο κατανάλωσης , πάρε γραπτώς τι παίζει , επίσης έχει χρέωση ισχύος οπότε πρέπει να δεις αν τραβάς παραπάνω ισχύ απο τη συμφωνημένη και πόσο (αν και περισσότερο γίνεται στιγμιαία σε βαριά μηχανήματα)

8 λεπτά πριν, s3lin1 είπε

για 1800 περιπου το 4μηνο απ τις οποιες ειναι 1300 μερα 50 νυχτα τι πιστευεις οτι αξιζει?

σε αναμονή για τις επιδοτήσεις. Αν είναι ίδιες τα όρια ανα μήνα για Γ1 είναι μεγαλύτερα (μιας και το Γ1 έκλεισε με τιμές Απριλίου)

για άλλους πάροχους κοιτάς τη χοντρική ανα μέρα και βλέπεις αν πάρουν την ανηφόρα και καλύπτουν οι επιδοτήσεις

σίγουρα σε κυμαινόμενο πας χωρίς δέσμευση

1 ώρα πριν, Trapper είπε

πριν 20 περίπου μέρες με ενημέρωσαν ότι αναπροσαρμόζουν τις τιμές (για την ακρίβεια σχεδόν τις διπλασιάζουν, και πάει 0,399/kwh).

αν ήταν πρόσφατο το συμβόλαιο και είσαι στο 6μηνο , πόσταρε (με ημερομηνία έναρξης εκπροσώπησης)

Επεξ/σία από korakios
  • Thanks 1

1 ώρα πριν, korakios είπε

σε αναμονή για τις επιδοτήσεις. Αν είναι ίδιες τα όρια ανα μήνα για Γ1 είναι μεγαλύτερα (μιας και το Γ1 έκλεισε με τιμές Απριλίου)

για άλλους πάροχους κοιτάς τη χοντρική ανα μέρα και βλέπεις αν πάρουν την ανηφόρα και καλύπτουν οι επιδοτήσεις

σίγουρα σε κυμαινόμενο πας χωρίς δέσμευση

το συμβολαιο που εχω με την protergia Οικιακο Ν ληγει 20/5/2022 οποτε τι κανω? περιμενω οπως εχει? κανω ανανεωση? παω αλλου?

κοιταω για Δεη Γ1 αντι για σταθερο ΔΕΗ (enter, enter+) ?

προτεινεις κυμαινομενο βλεπω, ενω ακουγα σταθερο να εχεις το κεφαλι σου ησυχο

3 λεπτά πριν, s3lin1 είπε

προτεινεις κυμαινομενο βλεπω, ενω ακουγα σταθερο να εχεις το κεφαλι σου ησυχο

πάντα σταθερό , αλλά πριν πάει στα 0,24 , πλέον παίζει ανάλογα τη χοντρική και επιδοτήσεις

4 λεπτά πριν, s3lin1 είπε

το συμβολαιο που εχω με την protergia Οικιακο Ν ληγει 20/5/2022 οποτε τι κανω? περιμενω οπως εχει? κανω ανανεωση? παω αλλου?

περιμένεις μιας και δεν παίζει κάτι της προκοπής αυτό το διάστημα,

δες όμως αν κάνουν αυτόματη ανανέωση , μπορεί να έχουν υποσημείωση στο λογαριασμό σου

αν έχουν στέλνεις email αναφέροντας οτι δεν επιθυμείς ανανέωση

αν πας σε κυμαινόμενο πας αλλού ,χωρίς δέσμευση

4 ώρες πριν, s3lin1 είπε

κοιταξα προηγουμενους εκκαθαριστικους μεχρι το 2019. καταναλωση ειδα οτι παιζει απο 1500 μεχρι 1900 στο τετραμηνο και 2 φορες μονο ξεπερασε τις 2000.

επισης ειδα οτι ενω στο πρωτο συμβολαιο με χρεωναν 0,066 στο 2ο συμβολαιο ξεκινησε και ανεβαινε σε καθε εκκαθαριστικο και εφτασε να ειναι 0,11 τωρα. θα ζητησω εξηγησεις και για αυτο

1)θα κανω αιτηση διακοπης συμβολαιου αυριο μεσω μαιλ

2)θα ζητησω παραλληλα εξηγησεις για το ΤΕΜ που μου ειπες. (στον προηγουμενο εκκαθαριστικο 08/21-12/21 το ΤΕΜ ηταν 97,69€ αν παιζει ρολο)

3)το ΚΟΤ συμφερει να το κυνηγησω οποιδηποτε νεο συμβολαιο και να κανω ή μετραει μονο σε συγκεκριμενα ?

4)το excel το εχω μελετησει και νομιζω δεν θελω να ξανα μπλεξω με ρητρα μεχρι να ηρεμησουν τα πραγματα με το χαος στην ενεργεια

5)οποτε κοιταω συμβολαιο χωρις ρητρα και προς ΔΕΗ αυτο το 0,24 που εχει η δεη ειναι μονο αυτο ή θα εχει κρυφες χρεωσεις και καμια ρητρα που θα ερθει στο κεφαλι καποια στιγμη?

6)οποτε καταληγουμε στο Enter της Δεη απ οτι βλεπω με παγια εντολη κλπ για τις εκπτωσεις, το Enter+ απ οτι καταλαβα εχει extra μονο την τεχνικη καλυψη που δεν ξερω αν αξιζει

7)το Δεη Online θα μπλεξω απ οτι καταλαβα που ειπατε οποτε μακρια? δεν υπαρχει οφελος δηλαδη γι'αυτα τα 0,02 λεπτα που κερδιζεις σωστα?

...μετά τις τελευταίες εξαγγελίες (για τις οποίες υποθέτω κάτι θ' άκουσες), έχουν αλλάξει τα πράγματα. Έστω κι αν πρόκειται απλά για εξαγγελίες (στην πράξη μένει να δούμε, πού θα την πάνε την δουλειά). Καλύτερα να φύγεις (πριν σου ανανεώσουν το συμβόλαιο) για Γ1 ΔΕΗ (υπογραφή σε κατάστημα - ραντεβού από το σάιτ τους - όπου ζητάς και κωδικό εταίρου, με τον οποίο μετά θα φτιάξεις e-bill account). To κακό εδώ είναι ότι θα πληρώσεις εγγύηση (το λιγότερο 100 - έχω την εντύπωση ότι μπορεί να είναι κι 130) την οποία δεν ξέρω, αν βάζοντας πάγια εντολή, θα την πάρεις πίσω (όπως αν την έβαζες στο Έντερ). Αλλά από την στιγμή που το Γ1 δεν έχει δέσμευση παραμονής, αν αλλάξει κάτι από Ιούνη, θα έχεις την ευχέρεια να κινηθείς όπως θες (είτε να πας σε σταθερό τότε, είτε να παραμείνεις Γ1 αν θα συμφέρει). Φρόντισε να περιορίσετε όσο μπορείτε καταναλώσεις μέχρι τότε, μήπως και τελικά δεν παίρνετε επιδότηση από Γενάρη (μήπως δεν είναι στο ίδιο όνομα η παροχή, με αυτόν που δηλώνει το σπίτι ως δικό του στην φορολογική; Ρώτα και λογιστή για όλα αυτά, γιατί από Πρωτέργεια μάλλον θα σε γράψουν ρωτώντας τους τί παίζει με την επιδότηση, το ίδιο κι από ΔΕΗ όταν θα μεταβείς σε αυτούς).

Αλλαγές τιμολόγησης μπορεί να κάνει κάθε 6μηνο πάντως ο πάροχος (για την Πρωτέργεια λέω, που αναφέρεις ανατιμήσεις που σου κάνανε). Ζήτα εξηγήσεις (αν και μέχρι να δώσουν, λογικά θα έχεις ήδη αιτηθεί μετάβαση στην ΔΕΗ, οπότε κι αυτό χλωμό το βλέπω να το απαντήσουν).

1) Όχι μην κάνεις κάτι τέτοιο, θα μείνεις χωρίς ρεύμα. Η διαδικασία όταν είναι ν' αλλάξεις πάροχο (κι όχι ν' αποχωρήσεις από κάποιο σπίτι), είναι : χωρίς να πεις ούτε ένα κιχ στον τρέχοντα πάροχο, απευθύνεσαι στον επικείμενο νέο, και κανονίζει αυτός την διαδικασία μετάβασης χωρίς να υπάρξει ούτε δευτερόλεπτο διακοπής της ηλεκτροδότησης. Αν σε πάρουν από Πρωτέργεια όταν δουν το αίτημα μετάβασης, γνώμη μου είναι καν να μην το σηκώσεις, γιατί πιθανώς θ' αρχίσουν να σου λένε διάφορες αηδίες για να σε κρατήσουν (...από το ότι "παράγουν οι ίδιοι ρεύμα και είναι φθηνότεροι κι από την ΔΕΗ", έως τάχαμου "προσφορές", να σου χαρίσουν κάτι σε πάγια, σκέτα λεφτά, ή κι εγώ δεν ξέρω τί. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να έχουν να σου προσφέρουν κάτι που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να σε συμφέρει).  Ή έστω, αν έχεις όρεξη, άκου τί θα έχουν να σου πουν, καπάκι αν ζητήσεις ονοματεπώνυμο υπαλλήλου κι αν είναι εργαζόμενος στην Πρωτέργεια ή σε κάποια εταιρία που έχει αναλάβει προώθηση προγραμμάτων της, και ποια είναι αυτή, και τέλος να ζητήσεις την ΟΠΟΙΑ "προσφορά" να σου την στείλουν με μέιλ, τονίζοντας "για να είναι δεσμευτική". Και μετά, πέρνα από 'δω και πες μας/ανέβασέ μας τί. Είπα "μην το σηκώσεις", μη τυχόν και σε "ρίξουν". Αλλά σε κόβω αρκετά προσεγειωμένο, οπότε πράξε όπως νομίζεις. "Συμφωνίες" όμως ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ, ποτέ από εδώ και πέρα και με κανέναν. Ακόμη κι αν ισχυρίζονται ξερωγώ ότι "μα σήμερα θα λήξει" κτλ. Γραπτά ΜΟΝΟ. Η οποία προσφορά, αν στείλουν γραπτώς, έχεις να ξέρεις ένα μήνα δικαίωμα να την απαντήσεις εγκριτικά (εκτός κι αν μέσα στο 10ήμερο οι ίδιοι υπαναχωρήσουν πρώτα), ακόμη κι αν στο μεταξύ "έχει αποσύρει την προωθητική προσφορά" ο πάροχος για το υπόλοιπο κοινό (πιθανώς βέβαια θα κάνουν την κορόιδα και θα χρειαστεί να τους καταγγείλεις στη ΡΑΕ για να συμμορφωθούν). Αλλά όλα αυτά είναι αχρείαστα - δεν πρόκειται να σου κάνουν προσφορά που πραγματικά να σε συμφέρει να μείνεις (συν ότι όλοι σχεδόν οι "εναλλακτικοί" έχουν μέχρι στιγμής την τάση να ανεβάζουν τιμές μετά το 6μηνο ή και να γυρνάνε τον κόσμο από σταθερά σε ρητροπρόγραμμα, "στην ψύχρα". Η δε συγκεκριμένη, ενδεικτικά, είχε βγάλει τέλος '21 σταθερό με,,,τιμή ΜΙΣΟ ΕΥΡΩ την κιλοβατώρα. Αυτό θα πρέπει να σου λέει κάτι γι' αυτούς και την προοπτική να δεθείς για ένα ακόμη 24μηνο...

2) Δες στην υπογραφή του Κοράκιου το λινκ "αξίζει..." όπου θα βρεις αναλυτικά τις επιδοτήσεις από Σεπτέμβρη και θα μπορέσεις να υπολογίσεις και μόνος πόσο έπρεπε να ήταν μέχρι και Δεκέμβρη.

3) Το ΚΟΤ ναι πάντα να το "κυνηγάς". Όπως όμως είπες, ανάλογα τον πάροχο/ανάλογα το πρόγραμμα, κάποιοι δεν το δέχονται (συνήθως σε σταθερά, και αν είσαι σε σταθε΄ρο και βάλεις ΚΟΤ, σε πετάνε απροειδοποίτα σε ρητροπρόγραμμα). Στην ΔΕΗ όλα τα προγράμματά της δέχονται ΚΟΤ. Και να θυμάσαι ακόμη και να έχεις κάνει αίτηση πρόσφατα για ΚΟΤ, να το ανανεώνεις μετά την λήξη περιόδου φορολογικών (με περιθώριο 2 μηνών να κάνεις την ανανέωση), για να μην χάνεις ούτε μήνα από αυτό.

4) Όπως ήδη είπα, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να δεσμευτείς σε ακριβό σταθερό (το 0,23 της ΔΕΗ δεν είναι παίξε-γέλασε : πανάκριβό είναι, κι ας είναι ό,τι φθηνότερο σήμερα...). Αναγκαστικά πρέπει να μπλέξεις με κυμαινόμενο, μέχρι να δούμε τί θα δούμε από Ιούνη. ΕΚΤΟΣ κι αν είσαι σίγουρος ότι δεν σε χαλάει η προοπτική να πληρώνεις με 0,24 αλλά να έχεις την εξασφάλιση ότι "αυτό είναι, βρέξει-χιονίσει, για ένα έτος". Κι εδώ που τα λέμε, στο 3μηνο και μία μέρα, μπορείς ν' αποχωρήσεις με ποινή "μόλις" 40€, αν όντως αλλάξουν τόσο σοβαρά τα πράγματα. 60 είναι για τους 3 πρώτους μήνες, και στους 6 και μία μέρα, 20. Οπότε έχει κι αυτό νόημα να το σκεφτείς, ειδικά αν πρόκειται να κάψετε κλιματιστικό με το που θ' αρχίσουν, μέσα Ιούνη, οι μεγάλες ζέστες....Η απόφαση, δική σου τί θα κάνεις.

5) Οπως επίσης μόλις είπα, αλλά και πιο πάνω, το "0,24" είναι βρέξει-χιονίσει. Καμμιά κρυφή χρέωση, απλά συνυπολογίζεις και το πάγιο (του Εντερ) στα 3€/μήνα. ΟΛΟΙ οι πάροχοι έχουν δικαίωμα μετά το 6μηνο είτε ν' ανεβάσουν τιμές στα σταθερά (χωρίς καν προειδοποίηση), ή να σε γυρίσουν και σε ρητροπρόγμμα με το έτσι θέλω (πάντα μετά το 6μηνο), αλλά με 2μηνη πρότερη ειδοποίηση από την αλλαγή σε ρητροπρόγραμμα (και με ένα μήνα περιθώριο από την ειδοποίηση, να φύγεις για αλλού χωρίς ποινή) - απλώς η ΔΕΗ μέχρι στιγμής δεν το έχει πράξει και απ' ό,τι φαίνεται δεν θα το κάνει (σε αντίθεση με τους άλλους κτλ).

6) Όχι το Εντερ+ από την στιγμή που σταμάτησε το δώρο 50€ (ένα μηνα πριν), δεν συμφέρει πιο πολύ από το απλό Έντερ (εκτός κι αν θα χρησιμοποιήσει κάποιος τις τεχνικες καλύψεις, οι οποίες θέλουν όμως "προσοχή" μη και οι τελικές χρεώσεις βγουν περισσότερες από ό,τι αν φώναζες δικό σου τεχνικό).

7) Δεν είναι ότι ΣΩΝΕΙ και καλά "θα μπλέξεις" (μπορεί και να μπλέξεις πηγαίνοντας σε κατάστημα...είναι δυστυχώς "σε ποιους θα πέσεις"...Ναι...Το 2022 ζούμε ακόμα το "σε ποιους θα πέσεις".....), απλά το πιθανότερο είναι να μπλέξεις με ιντερνετικά συμβόλαια αλλά και με το Ονλάιν και με το ebill στο οποίο βασίζεται (και τα "προαπαιτούμενά του"). Η γενική λοιπόν συμβουλή που συνήθως δουλεύει καλύτερα, είναι "Εντερ σε κατάστημα".

8 ώρες πριν, ekrepali είπε

μη το δένουμε σχοινί-κορδόνι...

Spoiler

...βασικά "μην το δένουμε κόμπο"...Το "το πάω σχοινί-κορδόνι", σημαίνει κάτι άλλο...;)

9 ώρες πριν, Mariannatzouma είπε

Καλημέρα αν τον Ιούνιο η αναπροσαρμογή πάει τελικά στο 0,10 που λένε για όλους τοτε δεν είναι καλύτερα να παραμείνεις στην nrg με 0,063 αντί στη ΔΕΗ που βγαίνει 0,07 με τις εκπτώσεις; Το πάγιο με νυχτερινό και 3Φ έχουν 1 ευρώ διαφορά για εμένα.

...αν δεν κάνω λάθος, ήδη σου έγραψα γιατί (γενικώς) καλύτερα ΔΕΗ παρά NRG (ο μόνος λόγος παραμονής θα ήταν μεγάλη ποινή πρόωρης αποχώρησης), με κυριότερη την χρονική δέσμευση (ειδικά αν μιλάμε για επικείμενη ανανέωση). Και ειδικότερα λίγο ο τύπος υπολογισμού ρήτρας, λίγο το 1€ στο πάγιο (και πολύ η διαφορά στο νυχτερινό), κάνουν την NRG, ανάλογα και το ύψος την κατανάλωσης, λιγότερο συμφέρουσα από ΔΕΗ.

6 ώρες πριν, Mariannatzouma είπε

Γνωρίζετε πόση είναι η εγγύηση για το Γ1Ν της ΔΕΗ και αν το παιρνεις πίσω με πάγια εντολή;

Αν δεν κάνω λάθος 100 (αλλά μπορεί κι 130 - γενικά έχω την εντύπωση ότι καθορίζουν οι ίδιοι το ύψος, ανάλογα την περίπτωση. Νομίζω κάτι τέτοιο έχω διαβάσει μια φορά, και ίσως να σχετίζεται με τον λογαριασμό από τον άλλο πάροχο που θα τους πας, ως μέρος από τα δικαιολογητικά που ζητούν) και νομίζω ότι ναι μπορείς να βάλεις πάγια,,,,αλλά δεν ξέρω αν βάζοντας (στο Γ1) σου επιστρέφεται η εγγύηση (νομίζω πως όχι).

Ρώτα τους μέσα από το 'chat' στο site τους (δλδ όχι τηλέφωνο, ή έστω τηλέφωνο, και ζήτα η ΑΠΑΝΤΗΣΗ να είναι "μέσω μέιλ για να είναι δεσμευτική").

Παιδιά με την κατάργηση της ρητρας ΟΤΣ ποιος μου το λέει εμένα ότι οι εταιρείες δεν θα βρουν ευκαιρία να ανεβάσουν κάτι άλλο; Κατά δεύτερον οι εταιρείες ενεργοποιούν την ρήτρα σε περίπτωση που το αγοράζουν ακριβότερα το ρεύμα. Αυτήν την χασούρα που έχουν με την κατάργηση της ρητρας πως θα την καλύψουν; 

6 λεπτά πριν, iliata2410 είπε

Παιδιά με την κατάργηση της ρητρας ΟΤΣ ποιος μου το λέει εμένα ότι οι εταιρείες δεν θα βρουν ευκαιρία να ανεβάσουν κάτι άλλο; Κατά δεύτερον οι εταιρείες ενεργοποιούν την ρήτρα σε περίπτωση που το αγοράζουν ακριβότερα το ρεύμα. Αυτήν την χασούρα που έχουν με την κατάργηση της ρητρας πως θα την καλύψουν; 

Στις 30/4/2022 στις 12:32 ΜΜ, korakios είπε

41 λεπτά πριν, iliata2410 είπε

1) Κανένας δεν σου το λέει.

2) Παρ' ολ' αυτά έχει αρχίσει να έχει μεγάλο πολιτικό κόστος η ιστορία με τις χρεώσεις αναπροσαρμογής, και λογικά κάπου εδώ θα τους αναγκάσουν (αυτοί που το επωμίζονται) να τις περιορίσουν (τις χρεώσεις). Το τί ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ γίνει, μένει να το δούμε όλοι - μάντης κανένας δεν είναι.

3) Είναι πολύ απλοποιημένο αυτό που λες νομίζεις ότι συμβαίνει ("αγοράζουν ακριβότερα/έχουνε χασούρα"), με τις χρηματιστηριακές τιμές ρεύματος (και ούτε θα καταργηθεί "το μοντέλο της αναπροσαρμογής" - απλά, όπως λένε έστω, θα βάλουν ένα όριο στο πόσο θα μπορούν να πουλήσουν στον τελικό καταναλωτή. Επίσης μέρος του "σχεδίου", υποτίθεται είναι να σταματήσει "η επιδότηση των καταναλωτών", και αντ' αυτού να,,,επιδοτούνται οι πάροχοι). Παίζουν λοιπόν πολλά, αλλά επειδή είναι οφτόπικ (και επικίνδυνο κι όλας για την επιβίωση του θρεντ), μην το συνεχίσεις σαν κουβέντα στο παρόν (αν θες, άνοιξε πχ άλλο).

Στις 30/4/2022 στις 10:24 ΜΜ, washcloud είπε

...διότι η ΔΕΗ από τότε που εισήγαγε την χρέωση αναπροσαρμογής, έδωσε και 30% "έκπτωση ενέργειας", στην αρχική τιμή κιλοβατώρας (οπότε το "0,11" κατευθείαν γίνεται 0,07 και κάτι ψιλά...). Επίσης έχει λίγο πιο ακριβό πάγιο, και άλλο τύπο υπολογισμού της αναπροσαρμογής (και βγαίνει λίγο παραπάνω από της ΔΕΗ. Κι όλα αυτά καταλήγουν να είναι σχεδόν ένα 50άρι περισσότερο το χρόνο για τις καταναλώσεις σου, στην NRG. Δεν το λες τραγικό, αλλά,,,αν είχες του χρόνου ένα 50άρικο στο χέρι σου, θα το πέταγες στον δρόμο; Και ξαναλέω, το κυριότερο είναι ότι έτσι όπως έχουν τα πράγματα πια, η ΔΕΗ είναι η πιο ασφαλής επιλογή για διάφορους λόγους.

Γενικά, όπως τώρα πια θα κατάλαβες, η "διαφημιζόμενη", αρχική τιμή κιλοβατώρας, δεν είναι όσο σου βγαίνει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ η κιλοβατώρα, καθώς πρέπει να ελέγχεις και οποιαδήποτε άλλη χρέωση (ή και έκπτωση) δίνει σε κάθε συγκεκριμένο πρόγραμμα ο κάθε πάροχος...Καλώς ή κακώς, έτσι το έχουν στημένο το "σύστημα" και πρέπει να μελετάς/υπολογίζεις καλά πόσο τελικά "σου κοστίζει η κιλοβατώρα" (...όσο αφορά την χρέωση προμήθειας ρεύματος, δηλαδή ό,τι αφορά τον ΠΑΡΟΧΟ - μην ανακατέψεις σε αυτήν τις "Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις", την ΕΡΤ, τον Δήμο, τον ΦΠΑ κτλ, καθώς αυτά είναι τα ίδια σε όποιον πάροχο και να είσαι - κι ας αυξάνονται καποια από αυτά με την κατανάλωση - και δεν έχουν καν να κάνουν με αυτόν...). Θέλει λοιπόν προσοχή, να διαβάζεις τα πάντα σχετικά με τις χρεώσεις ενός προγράμματος και σίγουρα το τί ακριβώς υπογράφεις, καθώς πχ υπάρχουν πάροχοι που στα προγράμματά τους έχουν,,,,βαριά κι ασήκωτη ποινή πρόωρης αποχώρησης. Άρα ιδανικά, ή να επιλέγεις πρόγραμμα χωρίς χρονική δέσμευση, ή έστω η ποινή αποχώρησης να είναι όσο δυνατόν μικρότερη, να ορίζεται "κλιμακωτά", δηλαδή κάθε μήνας ή τρίμηνο ξερωγώ που περνάει να μειώνεται σημαντικά. Υπάρχουν και πάροχοι που διαφημίζουν "τεράστιες εκπτώσεις επί της αρχικής τιμή κιλοβατώρας', τύπου "50%", και αν πεις να φύγεις πριν την λήξη του συμβολαίου, η ποινή που έχουν ορίσει κι έχεις αποδεχτεί υπογράφοντας, είναι η επιστροφή των εκπτώσεων που σου κάνανε όσους μήνες είσαι σε αυτούς....Γενικά λοιπόν θέλει καλή μελέτη τί προσφέρει ο καθένας. Υπάρχουν διάφορα 'τρυκ' που κάνουν διάφοροι, 'μαγειρεύοντας' τις τιμές τους για να σε,,,ψήσουν κι εσένα να πας σε αυτούς : διαφημίζουν "χαμηλές τιμές", αλλά με,,,κυμαινόμενο - ανάλογα την κατανάλωση - πάγιο μηνός, το οποίο μπορεί να είναι μέχρι κι εξοντωτικό. Ή βάζουν ΕΠΙΠΛΕΟΝ πάγιο, διαφημίζοντάς το ως "ειδική ετήσια συνδρομή"...Η δε ΔΕΗ που λέγαμε, είναι από τους πιο ξεκάθαρους, αναφορικά με τέτοιες "ταχυδακτυλουργικές" τακτικές, και δεν σε μπερδεύει και τόσο...

Το δε σπίτι δεν,,,αρκεί να είναι δικό σου : ΕΙΝΑΙ δηλωμένο από πέρσι, στην φορολογική, ως κύρια κατοικία...; Αν ναι, ΠΑΙΡΝΕΙΣ την επιδότηση ("πίστωση ΤΕΜ"), από τον Γενάρη, και αφού έχεις 1.200 κιλοβατώρες/4μηνο, δεν είναι απαραίτητο να πας σε σταθερό πρόγραμμα, το οποίο πιο φθηνό (της ΔΕΗ) αυτή τη στιγμή είναι στα 0,24/kWh, ενώ με την βαρβάτη επιδότηση του Απρίλη που την παίρνεις όλη με τέτοια κατανάλωση, το κυμαινόμενο σου βγαίνει τελική τιμή περίπου 0,11. Aπό την άλλη, θα πρέπει κάθε μήνα έστω, να παρακολουθείς τί γίνεται με τιμές αναπροσαρμογής και επιδοτήσεις, γιατί ποιος ξέρει τί θ' ακολουθήσει (πχ τον Μάρτη η αναπροσαρμογή ήταν 0,22 και η επιδότηση για 'σένα 0,13, άρα τελική σου έβγαινε μαζί με την αρχική κιλοβατώρας στα 0,17). ΛΕΝΕ για πλαφόν (από Ιούνιο) στην αναπροσαρμογή (και καλά στο 0,10) χωρίς επιδοτήσεις πλέον, που για τις δικές σου καταναλώσεις σημαίνει ακόμα και στην NRG να μείνεις δεν θα πάθεις και ζημιά,,,,αλλά όπως ήδη είπα πολλές φορές, καλό θα ήταν να πήγαινες ΔΕΗ Γ1. 

Εν τω μεταξύ δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός : προσοχή και μελέτη θέλει. Σίγουρα στην αρχή όλα σου φαίνονται Κινέζικα, αλλά - ακόμη και το Excel - αν το προσέξεις κομμάτι-κομμάτι (και κελί με κελί), δεν είναι κάτι δυσνόητο. Απλά θες τον χρόνο σου.

Σε ευχαριστώ πάρα μα πάρα πολύ για τον κόπο σου που έκατσες κ μου έγραψες όλα αυτά κ έμαθα πράγματα που δεν νομίζω να γνωρίζουν πολλοί , μάλλον για ΔΕΗ με βλέπω κουραστικά με όλες αυτές τις εταιρίες έχεις απόλυτο δίκιο !!!!

• Like 1

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...