Προς το περιεχόμενο

Ποιον εναλλακτικό πάροχο αντί ΔΕΗ?

Hamurabi

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

δεν έχω προλάβει να δω αν κάποιος το έχει ανεβάσει, αλλα το παρακάτω είναι πολύ ενδιαφέρον σχετικά με τις ρήτρες και την νομιμοτητα τους.

Γνωμοδότηση για Ρήτρα Αναπροσαρμογής: Παράνομη η ένταξη σε λογαριασμούς - Δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη (naftemporiki.gr)

Τη δυνατότητα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής έχουν οι καταναλωτές, σύμφωνα με γνωμοδότηση που συνέταξαν για λογαριασμό της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Μεντής Γεώργιος σε συνεργασία με τον δικηγόρο Αθηνών ΜΔΕ Αστικού Δικαίου (ΕΚΠΑ)/Ενέργειας (ΠΑΠΕΙ) κ. Καλογεράκη Γεώργιο. Όπως αναφέρεται στη σχετική γνωμοδότηση η ένταξη της ρήτρας σε λειτουργούσες συμβάσεις προμήθειας είναι παράνομη. 

« Από την ανάλυση του οικείου νομικού πλαισίου, προκύπτει ότι η ένταξη της ρήτρας αναπροσαρμογής του τιμήματος σε λειτουργούσες συμβάσεις προμήθειας Η/Ε με καταναλωτές έγινε κατά παράνομο τρόπο, αφού έλαβε χώρα μονομερώς από τον προμηθευτή (δίχως την συναίνεση του πελάτη), κατά παράβαση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στο σχετικό κανονιστικό πλαίσιο. Ειδικότερα, οι καταναλωτές μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς και να προσβάλλουν επιτυχώς την εν λόγω ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής» επισημαίνεται χαρακτηριστικά. 

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι μια εταιρία υποχρεούται να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια στο Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν την αναγκάζει να πουλά στον καταναλωτή την ηλεκτρική ενέργεια με βάση την τιμή αυτή, αφού το Χρηματιστήριο Ενέργεια ρυθμίζει την χονδρεμπορική αγορά, ο δε προμηθευτής διαθέτει και έτερους τρόπους προμήθειας Η/Ε, όπως οι διμερείς συμβάσεις με παραγωγούς κ.λπ.. Η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς στο Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν πρέπει να συσχετισθεί με την τιμή προμήθειας, δηλαδή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας στον πελάτη, η οποία είναι ελευθέρως διαμορφούμενη. Σε κάθε περίπτωση, οι προμηθευτές στην ελληνική αγορά όφειλαν, με βάση την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους, να είχαν προνοήσει για τα συμφέροντα των πελατών τους και να είχαν δημιουργήσει σχετικό χαρτοφυλάκιο συμβάσεων, ούτως ώστε να προμηθεύονται την ενέργεια για λογαριασμό τους υπό τους βέλτιστους δυνατούς όρους, όντας σε θέση απορροφήσουν, στο μέτρο του δυνατού, τέτοιου είδους αυξήσεις  στις τιμές. Όμως, με την θέση στην σύμβαση ρήτρας αναπροσαρμογής με βάση την ΤΕΑ, στην πραγματικότητα μετακυλίουν στον καταναλωτή ολόκληρο το κόστος προμήθειας της Η/Ε στην χονδρεμπορική αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αποκομίζοντας μάλιστα σημαντικό ποσοστό κέρδους. Με τον τρόπο αυτόν, μεταφέρουν στους πελάτες τον επιχειρηματικό κίνδυνο της κερδοσκοπικής εμπορικής δραστηριότητάς τους, διαφυλάσσοντας για τον εαυτό τους ένα καθεστώς απυρόβλητου από την ενεργειακή κρίση που ταλανίζει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία (βλ. την από Αυγούστου 2021 Πρόταση ΡΑΕ για την ενίσχυση της διαφάνειας όσον αφορά στις ρήτρες αναπροσαρμογής των Τιμολογίων Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, σελ. 3 υπό γ). Όμως, η εμπορική δράση των προμηθευτών συνεπάγεται επιχειρηματικούς κινδύνους, κάτι που σημαίνει ότι οφείλουν να αναλάβουν τον κίνδυνο της αύξησης της τιμής, αφού οι ίδιοι διέθεταν -ή τουλάχιστον όφειλαν να διαθέτουν- μηχανισμούς απορρόφησης των κραδασμών που προκαλούν ενεργειακές κρίσεις, όπως αυτή.

Επεξ/σία από userAnon
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 24,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• korakios

5900

• HERTHAN

1466

• ekrepali

1040

• DownUNDERground

753

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

10 ώρες πριν, xariscd είπε

3.100 κιλοβατώρες είναι για όλα τα χρόνια, φαίνεται στη φωτογραφία, είναι το σύνολο.

...σωστά, αλλά και επειδή έβαλες και του φυσικού αερίου, και επειδή αυτό έκανε το ποστ μακρυνάρι και επειδή εγώ είμαι με 14άρα CRT (και με δυσκολεύουν όλες αυτές οι εικόνες περισσότερο), δεν το πρόσεξα - είδα απλά το "πατημένο" κουμπί του "έτους". Κάνε επεξεργασία (οι 3 τελίτσες πάνω δεξιά στο ποστ σου) και αφαίρεσε τις του φυσικού αερίου (και δεν έχω ιδέα περί ΦΑ, και δεν είναι για το παρόν νήμα : υπάρχει άλλο για αυτό και θα πρέπει να τις ποστάρεις εκεί, μαζί με τις ερωτήσεις σου τί να κάνεις). Επίσης, βάλε τους εναπομείνασες εικόνες σε "spoiler" : πατάς το κουμπάκι, πάνω από τον χώρο που γράφεις, που μοιάζει με μάτι, και εισάγεις εκεί τις εικόνες.

2 ώρες πριν, xariscd είπε

...τα ίδια ισχύουν και για τους αυτούσιους λογαριασμούς : κάνε επεξεργασία κτλ. Επίσης, δεν είναι και τόσο καλή η ανάλυση, και με το ζόρι διακρίνω κάποια πράγματα. Όπως τις "πιστώσεις ΤΕΜ" (=επιδότηση), κι αν σου τις έχουν βάλει σωστά, αναφορικά με την περίοδο κατανάλωσης και την κατανάλωση. Αλλά τουλάχιστον βγαίνει το συμπέρασμα ότι ΕΙΝΑΙ (δηλωμένη) κύρια κατοικία και παίρνει η παροχή την επιδότηση. Από 'κει και πέρα, όπως σου είπα και χθες, έχει σημασία (το τί να κάνεις/πού να πας), εάν το συμβόλαιο είναι να λήξει "σύντομα", εάν υπάρχει ποινή πρόωρης αποχώρηση και πόση, εάν υπάρχει η πρόβλεψη για μονομερή (τους) ανανέωση (Σε αυτή την περίπτωση θα τους ειδοποιήσεις μέσα στον τελευταίο μήνα ότι δεν θες ανανέωση και ότι θα πας αλλού) ή απλά μετά την λήξη θα γίνει αορίστου (οπότε δεν σε πειράζει και να το αφήσεις ως έχει, αφού θα μπορείς να φύγεις χωρίς ποινή), και από εκεί και πέρα να δούμε τί ακριβώς θα κάνουν από Ιούνη οι κυβερνώντες, για να δεις τί σε συμφέρει. Αν πάντως θα παραμείνει τόσο χαμηλή η κατανάλωση (μιλάμε για κάτω από 150kWh/μήνα), κι αφού επιδοτείται η παροχή λόγω κύριας κατοικίας, "ρισκάρω" να σου πω ότι και Ζενίθ να μείνεις (με ανανέωση συμβολαίου ή και συνέχιση ως αορίστου), ΜΑΛΛΟΝ δεν θα έχεις κάποι θέμα με "υπερβολικές χρεώσεις"...Ρώτα τους πάντως αυτά που είπαμε με μέιλ για να ξέρεις σε τί φάση είσαστε, και πες μας κι εμάς. Και αναμονή για τις εξελίξεις του Ιούνη...

Ξαναλέω πως (για το ρεύμα τουλάχιστον), όσο η κατανάλωση ΘΑ παραμένει τόσο χαμηλή, ΚΑΘΕ μήνα σε βάθος έτους, γενικά δεν έχεις πρόβλημα (τα προβλήματα με μεγάλους λογαριασμούς, έρχονται με μεγάλες καταναλώσεις, πολύ απλά επειδή το ρεύμα έγινε πανάκριβο από το καλοκαίρι : άρα αν καταναλώνεις λίγο, από ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ακριβό, δεν έχεις τόσο θέμα...)

10 ώρες πριν, MoviemakerGr είπε

Καλημέρα κ πάλι..

Το σπίτι μου λειτουργεί και ως έδρα της επιχείρησης μου..

είμαι δικαιούχος KOT A

Συμφέρει να μεταβώ σε Επαγγελματικό Τιμολόγιο ?

(πριν με μαλώσετε το έψαξα και μάλλον συμφέρει αλλά θέλω κ την δική σας πιο ψαγμενη από εμένα άποψη)

Ευχαριστώ.

...εγώ πάλι αδερφέ, από όσο έχω καταλάβει με τα επαγγελματικά, είναι πιο ακριβά (αναλογικά) από τα οικιακά. Δεν ξέρω αν αλλάζει κάτι λόγω ΚΟΤ, και ειδικά "Α" (αν και δεν νομίζω), αλλά όπως είπα ξέρω λιγότερο τα επαγγελματικά, απ' ό,τι τα οικιακά. Γι' αυτά, θα σου πουν πχ Korakios & ekrepali.

4 λεπτά πριν, userAnon είπε

δεν έχω προλάβει να δω αν κάποιος το έχει ανεβάσει, αλλα το παρακάτω είναι πολύ ενδιαφέρον σχετικά με τις ρήτρες και την νομιμοτητα τους.

Γνωμοδότηση για Ρήτρα Αναπροσαρμογής: Παράνομη η ένταξη σε λογαριασμούς - Δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη (naftemporiki.gr)

...τρίχες...Κατ' αρχάς μιλά για "γνωμοδότηση" (ενός καθηγητή κι ενός δικηγόρου), και αναφέρεται στις περιπτώσεις που "χώσανε" την ρήτρα σε υφιστάμενα συμβόλαια (άρα στην ουσία για αυτό που έκανε η ΔΕΗ στο Γ1). Άρα δεν το λες κι ακριβώς οντόπικ ;ρ (όσο κι αν είναι "γενικού ενδιαφέροντος"). Πιο πολύ στο νήμα για "ρήτρα αναπροσαρμογής ΔΕΗ" ταιριάζει να το ποστάρεις. Κατά τ' άλλα, ωραίες διατυπώσεις, αλλά,,,,πολύ γενικές, που στην ουσία εξετάζουν το ζήτημα περισσότερο από "ηθική" σκοπιά (όσο τους ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ να μετακυλίουν όλο το κόστος στον καταναλωτή χωρίς να παίρνουν όσο επιχειρηματικό ρίσκο "θα έπρεπε", φυσικά χεστήκανε όσοι "κερδοσκοπούν" από όλο αυτό...). Άρα το "παράνομη η ρήτρα", παίρνει νερό. Προφανώς και έχουν το νόημά τους τέτοιες γνωμοδοτήσεις, αλλά το θέμα είναι να γίνει κάτι ώστε ν' αλλάξουν νόμοι που ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ σε όσους επιτρέπουν να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί το περίφημο "χρηματιστήριο ενέργειας"... 

40 λεπτά πριν, userAnon είπε

δεν έχω προλάβει να δω

στο άλλο θέμα περι ρήτρας , αν και δεν έχει σημασία τι λένε και τι διεκδικούν , μόνο το δικαστήριο

συνέχεια εκεί

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

11 ώρες πριν, MoviemakerGr είπε

Καλημέρα κ πάλι..

Το σπίτι μου λειτουργεί και ως έδρα της επιχείρησης μου..

είμαι δικαιούχος KOT A

Συμφέρει να μεταβώ σε Επαγγελματικό Τιμολόγιο ?

(πριν με μαλώσετε το έψαξα και μάλλον συμφέρει αλλά θέλω κ την δική σας πιο ψαγμενη από εμένα άποψη)

Ευχαριστώ.

Σου απαντάω σε λίγο στο θέμα του ΚΟΤ

Επεξ/σία από ekrepali

Στις 2/5/2022 στις 1:46 ΜΜ, korakios είπε

γιατί να πληρώσεις ρήτρα αποχώρησης και να μπλέκεις αμφισβήτηση και για αυτή, απο τη στιγμή που σε λίγο λήγει το συμβόλαιο?

απο μονη της, ποτέ το πρώτο μόνο για διακοπή παροχής

εννοείται

εσύ ρισκάρεις με τυχών εντολή διακοπής , ότι νομίζεις

απλά πρώτα αμφισβήτηση

Μετα τις σημερινες ανακοινωσεις προχωραω κανονικα στην αποστολη της αμφισβητησης και οτι δεν θελω να ανανεωσω συμβολαιο ?

(ουτε εχω αφησει χρηματα στον λογαριασμο για την αυτοματη πληρωμη αλλα να ζητησω διακανονισμο ή να πληρωσω το ποσο και με τις εξαγγελιες θα παρω και χρηματα πισω?)

Στις 3/5/2022 στις 3:04 ΠΜ, washcloud είπε

να το κάνεις πάντως μετά την μετάβαση σε ΔΕΗ. Όπως και ξανα-μανά μετά το τέλος των δηλώσεων που λέγαμε.

οχι αν ειναι να φαω και ποινη προωρης αποχωρησης δεν φευγω τωρα, διαβασα λιγο το συμβολαιο δεν εβρισκα κατι για το ποσο της ποινης οποτε θα περιμενω ετσι για να δω τι θα σχολιασετε και μετα τις σημερινες εξαγγελιες οπως ρωτησα και τον korakio

θα στειλω την αμφισβητηση και το αιτημα μη ανανεωσης συμβολαιου

χρηματα δεν αφησα για την αυτοματη εντολη πληρωμης, αλλα στην παρουσα φαση  να ζητησω κατευθειαν διακανονισμο ή να πληρωσω ολοκληρο το ποσο και βλεπουμε με τις εξαγγελιες που εγιναν?

2 λεπτά πριν, s3lin1 είπε

Μετα τις σημερινες ανακοινωσεις

όπως το έγραψες , απλή ανακοίνωση ήταν , μη δίνεις σημασία

3 λεπτά πριν, s3lin1 είπε

για να δω τι θα σχολιασετε και μετα τις σημερινες εξαγγελιες

τις αγνοείς μέχρι να βγει ΦΕΚ

4 λεπτά πριν, s3lin1 είπε

θα στειλω την αμφισβητηση και το αιτημα μη ανανεωσης συμβολαιου

σωστά

4 λεπτά πριν, s3lin1 είπε

χρηματα δεν αφησα για την αυτοματη εντολη πληρωμης, αλλα στην παρουσα φαση  να ζητησω κατευθειαν διακανονισμο ή να πληρωσω ολοκληρο το ποσο και βλεπουμε με τις εξαγγελιες που εγιναν?

απο ότι κατάλαβες δεν ισχύει τίποτα απο ότι είπαν (δες το άλλο θέμα που τρέχει) , ότι ισχύσει θα φανεί όταν βγει ΦΕΚ και μόνο τότε

το αν το πληρώσεις ή όχι εξαρτάται απο σένα , απλά πρώτα κάνε αμφισβήτηση και μετά οτιδήποτε άλλο

• Like 1

16 ώρες πριν, userAnon είπε
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι μια εταιρία υποχρεούται να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια στο Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν την αναγκάζει να πουλά στον καταναλωτή την ηλεκτρική ενέργεια με βάση την τιμή αυτή, αφού το Χρηματιστήριο Ενέργεια ρυθμίζει την χονδρεμπορική αγορά, ο δε προμηθευτής διαθέτει και έτερους τρόπους προμήθειας Η/Ε, όπως οι διμερείς συμβάσεις με παραγωγούς κ.λπ.. Η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς στο Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν πρέπει να συσχετισθεί με την τιμή προμήθειας, δηλαδή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας στον πελάτη, η οποία είναι ελευθέρως διαμορφούμενη. Σε κάθε περίπτωση, οι προμηθευτές στην ελληνική αγορά όφειλαν, με βάση την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους, να είχαν προνοήσει για τα συμφέροντα των πελατών τους και να είχαν δημιουργήσει σχετικό χαρτοφυλάκιο συμβάσεων, ούτως ώστε να προμηθεύονται την ενέργεια για λογαριασμό τους υπό τους βέλτιστους δυνατούς όρους, όντας σε θέση απορροφήσουν, στο μέτρο του δυνατού, τέτοιου είδους αυξήσεις  στις τιμές. Όμως, με την θέση στην σύμβαση ρήτρας αναπροσαρμογής με βάση την ΤΕΑ, στην πραγματικότητα μετακυλίουν στον καταναλωτή ολόκληρο το κόστος προμήθειας της Η/Ε στην χονδρεμπορική αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αποκομίζοντας μάλιστα σημαντικό ποσοστό κέρδους. Με τον τρόπο αυτόν, μεταφέρουν στους πελάτες τον επιχειρηματικό κίνδυνο της κερδοσκοπικής εμπορικής δραστηριότητάς τους, διαφυλάσσοντας για τον εαυτό τους ένα καθεστώς απυρόβλητου από την ενεργειακή κρίση που ταλανίζει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία (βλ. την από Αυγούστου 2021 Πρόταση ΡΑΕ για την ενίσχυση της διαφάνειας όσον αφορά στις ρήτρες αναπροσαρμογής των Τιμολογίων Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, σελ. 3 υπό γ). Όμως, η εμπορική δράση των προμηθευτών συνεπάγεται επιχειρηματικούς κινδύνους, κάτι που σημαίνει ότι οφείλουν να αναλάβουν τον κίνδυνο της αύξησης της τιμής, αφού οι ίδιοι διέθεταν  τουλάχιστον όφειλαν να διαθέτουν- μηχανισμούς απορρόφησης των κραδασμών που προκαλούν ενεργειακές κρίσεις, όπως αυτή.

Μ@λ@κίες! Διμερείς συμβάσεις; Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο! Hedging στο χρηματιστήριο; Δεν υπάρχει αγορά παραγώγων στο ΕΝΕΧ (τώρα πιλοτικά ξεκινάει)!

Επίσης, ουσιαστικά δεν υπάρχει hedging στο ρεύμα (ένα συμβόλαιο future π.χ. που το πληρώνω και αποφασίζω εάν θα το εξασκήσω ή όχι). Υπάρχει προαγορά ρεύματος (είτε σε φυσική είτε σε χρηματοοικονομική μορφή). Π.χ. αγοράζω ρεύμα από Βουλγαρία 150€/mWh + δικαιώματα μεταφοράς δικτύου με υποχρέωση πληρωμής...εάν την επόμενη χρονιά το ρεύμα ανέβει οκ (αφού πούλησα σταθερά προγράμματα σε χαρούμενους πελάτες), εάν πέσει χάνω (μιας που θα φύγουν οι πελάτες για αλλού)....ε αυτό δεν είναι εξασφάλιση, τζόγος είναι!

με δεδομενο οτι σε 1 μηνα ληγει το συμβολαιο protergia που ειχα με εκπτωση (0,061/kwh, παγιο 2,60/μήνα) και παγια εντολη πληρωμης.

με 300kw καταναλωση ανα μηνα (χωρις ρητρες) θα πληρωνα τετραμηνο 2,60*4 + 300*4*0,061 = 83,6

αν το αφησω και γινει αοριστου με το τιμολογιο protergia οικιακο (παγιο 1,7/4μηνο,  0,11/kwh)

θα πληρωσω: 1,7+1200*0,11 = 132

και το ερωτημα ειναι: και στις 2 περιπτωσεις η ρήτρα θα ειναι το ιδιο ποσο? 

αν η ρητρα ειναι ιδια τοτε συμφερει το πρωτο προγραμμα = 83,6 + ρητρα

αν η ρητρα ειναι μεγαλυτερη στο πρωτο προγραμμα με σκοπο να φτασει η kwh σε ενα συγκεκριμενο νουμερο ιδιο με το δευτερο πρόγραμα τοτε συμφερει η δευτερη περιπτωση που εχει μικροτερο παγιο.

Δηλαδή οταν η τελικη τιμη Kwh ειναι πλεον κοντα στα 0,30 εχει νοημα αν η αρχικη χρεωση ειναι 0,06 ή 0,11 ή 0,16???

36 λεπτά πριν, johnniek13 είπε

και το ερωτημα ειναι: και στις 2 περιπτωσεις η ρήτρα θα ειναι το ιδιο ποσο? 

νομίζω οτι και στα 2 τον ίδιο τύπο υπολογισμού έχει , πρέπει να το τσεκάρεις

Παντως νομιζω το Γ1 ΔΕΗ ειναι πλεον μονοδρομος και η μοναδικη περιπτωση να βγει ακριβοτερο απο οποιονδηποτε παροχο ειναι αν η ρητρα μηδενιστει πραγμα που ειναι αμεσα αντιμετωπισιμο αφου η ΔΕΗ δινει συμβαση αοριστου.

18 λεπτά πριν, johnniek13 είπε

Παντως νομιζω το Γ1 ΔΕΗ ειναι πλεον μονοδρομος και η μοναδικη περιπτωση να βγει ακριβοτερο απο οποιονδηποτε παροχο ειναι αν η ρητρα μηδενιστει πραγμα που ειναι αμεσα αντιμετωπισιμο αφου η ΔΕΗ δινει συμβαση αοριστου.

Και η we δίνει καλές τιμές στο excel  

απο

15 λεπτά πριν, itsathina είπε

Καλησπέρα, είμαι στην elpedison και αυτό το μήνα μου ήρθε εκκαθαριστικός 719,44€ για περίπου 60τμ.
Συνοπτικά: Χρέωση Προμήθειας Ρεύματος (Α): 673,72€, Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις (Β): 323,41€, Διάφορες Χρεώσεις/Πιστώσεις(Γ): -341,99€, ΦΠΑ 6%: 655,14 x 6.00% = 39,31€, Ειδικό Τέλος 5%: 4,72€, Χρεώσεις Δήμου & ΕΡΤ: 20,27€. Σύνολο: 719,44€.

Αναλυτικά(Α): Σύνολο κατανάλωσης 3.563,00, Πάγιο τέλος 17,45€, Χρέωση ενέργειας ημέρας 227,68€, Πίστωση ταμείου ενεργειακής μετάβασης -175,45€ και αναπροσαρμογή χρέωσης προμήθειας 604,44€.

Οι προηγούμενοι μου έναντι ήταν: 164,22€ (αναπροσαρμογή: 111,40€), 114,88€ (αναπροσαρμογή: 88,68€) & 129,34€ (αναπροσαρμογή: 103,14€).

Χρειάζομαι τη βοήθεια σας, σας παρακαλώ. Έχω ένα βρέφος 6 μηνών και δε ξέρω τι να κάνω. 
Σήμερα με πήραν από Watt & Wolt και μου είπαν πως έχουν πρόγραμμα χωρίς ρήτρα και θα πληρώνω μόνο την τιμή της κιλοβατώρας που ορίζεται από το χρηματιστήριο, χωρίς ρήτρα. Σας διαβάζω καιρό, έχω κατεβάσει κάποια pdf από τον @korakios, αλλά δε μπορώ να καταλάβω και πολλά. Πάντως πήρα και την ΔΕΗ, για να μάθω πληροφορίες για οποιοδήποτε πρόγραμμα μπορεί να με συμφέρει καλύτερα και περιμένω τηλέφωνο τους. Μου είπαν όμως από την Watt & Volt, ότι η elpedison έχει την πιο ακριβή ρήτρα, αληθεύει αυτό; Πως μπορούν να το ξέρουν;

Έχετε κάτι να προτείνετε; Κάθε βοήθεια θα μου ήταν χρήσιμη. Σκέφτομαι να μετακομίσω στο άμεσο μέλλον και σκέφτομαι τι κρασπεδιά μπορεί να φάω σε περισσότερα τετραγωνικά.

Στο μέηλ που ζήτησα να μου στείλει η Watt & Volt λέει (κάνω copy paste γιατί δε μπορώ να σας κάνω επισύναψη για κάποιο λόγο): 
Pdf 1: «Πληρώνεις για το κόστος της ενέργειας που καταναλώνεις βάσει της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος, ποσό ίδιο ακριβώς με αυτό που έχει καταβάλει η WATT+VOLT για να σου προμηθεύσει την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια.
• Δεν πληρώνεις ρήτρα αναπροσαρμογής.
• Πληρώνεις τη χρέωση zerO που βασίζεται στο καταναλωτικό σου προφίλ.
Οι Χρεώσεις Προμήθειας του προϊόντος zerO είναι: Χονδρεμπορικό Κόστος Ενέργειας συν 2€/100kWh/μήνα έως τις 10.000kWh/μήνα, 1,5€/100kWh/μήνα για τις επόμενες. Διετής σύμβαση».

Pdf 2: «Συγκεκριμένα, η προωθητική ενέργεια Zero της Watt+Volt σας προσφέρει τα εξής :
•Ηλεκτρική Ενέργειας σε τιμή κόστους.
•Χωρίς μηνιαίο πάγιο.
• Χωρίς εγγύηση.
• Χωρίς ρήτρα προσαρμογής.
Και όλα αυτά με την ελάχιστη χρέωση ZerO, έως 2€/100kWh
Τέλος, εφόσον ενεργοποιηθεί η παροχή σας έως 30/5, θα σας κάνουμε δώρο την Χρέωση ΖerO για
τους πρώτους τρεις (3) μήνες!».

8 λεπτά πριν, itsathina είπε

Καλησπέρα, είμαι στην elpedison

έχει την υψηλότερη ρήτρα βασικά

11 λεπτά πριν, itsathina είπε

Σήμερα με πήραν από Watt & Wolt και μου είπαν πως έχουν πρόγραμμα χωρίς ρήτρα

το Zero , δεν έχει ρήτρα , έχει όλο το κόστος της ενέργειας , το ξεχνάς (έχει και δέσμευση)

13 λεπτά πριν, itsathina είπε

Αναλυτικά(Α): Σύνολο κατανάλωσης 3.563,00

στο άλλο θέμα για νυχτερινό κάνεις σήμερα αίτηση αν σκοπεύεις να παραμείνεις στο σπίτι που είσαι

το σύνολο είναι τετραμήνου ?

το καλοκαίρι πόσο καις το τετράμηνο περίπου ?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
36 λεπτά πριν, korakios είπε

το σύνολο είναι τετραμήνου ?

το καλοκαίρι πόσο καις το τετράμηνο περίπου ?

το σύνολο ναι, είναι τετραμήνου και βλέπω εδώ ότι το καλοκαίρι έκαψα 1.639,00 και πλήρωσα 181,20€.
Αναλυτικά: Πάγιο τέλος: 17,75€, Χρέωση Ενέργειας: 104,75€ και Αναπροσαρμογή Χρέωσης Προμήθειας: 24,17€

36 λεπτά πριν, korakios είπε

έχει την υψηλότερη ρήτρα βασικά

άρα δε μου είπαν ψέματα από την Watt & Volt, άλλο που είναι απαγορευτικοί από όσο καταλαβαίνω.. τι επιλογές έχω; 
Θέλω επίσης να σας πω ότι το συμβόλαιο μου, έχει λήξει εδώ και ένα χρόνο και δεν έχω ανανεώσει, αλλά διάβασα σε ένα post εδώ ότι στο ανανεώνουν μόνοι τους, σε παίρνουν να σε ρωτήσουν αν είναι όλα καλά και σου κάνουν ανανέωση. 
Πως μπορώ να το μάθω αυτό; 

Ξέρω ότι αυτό που θα ρωτήσω είναι χαζό άλλα, πως προκύπτει η ρήτρα; 
Είχα διαβάσει κάπου πως είναι η ίδια για όλους τους πάροχους.. 

Επεξ/σία από itsathina
διόρθωση

11 λεπτά πριν, itsathina είπε

Είχα διαβάσει κάπου πως είναι η ίδια για όλους τους πάροχους.. 

όχι , δεν είναι ο κάθε πάροχος έχει δικό του τύπο εφαρμογής ανάλογα τη χοντρική

12 λεπτά πριν, itsathina είπε

Ξέρω ότι αυτό που θα ρωτήσω είναι χαζό άλλα, πως προκύπτει η ρήτρα; 

βγαίνει απο υπολογισμό συνήθως συντελεστή επι τιμή χοντρικής συν 2ο συντελεστή και αν υπερβεί ένα όριο τότε εφαρμόζεται στη διαφορά του ορίου

ο κάθε πάροχος έχει τα δικά του νούμερα

16 λεπτά πριν, itsathina είπε

Θέλω επίσης να σας πω ότι το συμβόλαιο μου, έχει λήξει εδώ και ένα χρόνο και δεν έχω ανανεώσει, αλλά διάβασα σε ένα post εδώ ότι στο ανανεώνουν μόνοι τους, σε παίρνουν να σε ρωτήσουν αν είναι όλα καλά και σου κάνουν ανανέωση. 

παίζει έντονα να είχες κάποια υποσημείωση σε λογαριασμό, στείλε email  αν και θα σου πρότεινα να κάνεις αμφισβήτηση και της ρήτρας (δες καρφιτσωμένη ανάρτηση)

18 λεπτά πριν, itsathina είπε

τι επιλογές έχω; 

είναι η χειρότερη περίοδος τώρα ,εντελώς ρευστή κατάσταση ,  απο τη στιγμή που δεν είχες κλείσει σε φθηνό σταθερό (πλέον είναι στα 0,23-0,24), μειώνεις κατανάλωση όσο μπορείς και αναμονή για τα νέα μέτρα

τίποτα δεν έχει εγκριθεί ακόμα , η πιθανότητα είναι να συνεχιστεί η επιδότηση για κύρια κατοικία για Μάιο μέχρι 300kw/μήνα

πας σε ΔΕΗ Γ1 / we energy /elin smart home , τα οποία δεν έχουν δέσμευση και αν δεν καλύψουν τα μέτρα αναγκαστικά πας σε ακριβό σταθερό αργότερα (δες το θέμα online/enter)

• Like 1

51 λεπτά πριν, itsathina είπε

το σύνολο ναι, είναι τετραμήνου και βλέπω εδώ ότι το καλοκαίρι έκαψα 1.639,00 και πλήρωσα 181,20€.
Αναλυτικά: Πάγιο τέλος: 17,75€, Χρέωση Ενέργειας: 104,75€ και Αναπροσαρμογή Χρέωσης Προμήθειας: 24,17€

Αν και ακόμα δεν έχει βγει κάποιο ΦΕΚ για να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, ακούσαμε ότι κάποιο μέρος των ποσών που έχουν πληρωθεί ως ρήτρες αναπρασορμογής θα επιστραφούν στους καταναλωτές. Άρα είναι πολύ πιθανό να σας επιστραφεί μέχρι ένα σημαντικό μέρος από τα 700€ που πληρωσατε. (πχ 500-550€) 

Γενικά, σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς που έχω δει, οι περισσότεροι υπολογίζουν ότι με τα νέα μέτρα από τον Ιούνιο η kwh θα κοστίζει περίπου 0,14€ - 0,17€ αλλά με σιγουριά θα ενημερωθούμε όλοι όταν βγει το ΦΕΚ. Πλεον στα διαθέσιμα σταθερά προγραμματα το κόστος kwh είναι στο 0,23€ και θεωρητικά δεν συμφέρουν. 

Όπως είπε και ο korakios αυτη τη στιγμή είναι όλα ρευστά. Θα σου πρότεινα επίσης να πήγαινες στο Γ1 της ΔΕΗ (να βάλεις οπωσδήποτε νυχτερινό (κόστος 42€ - αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ) και να μπαίνεις εδώ να ενημερώνεσαι ανα τακτά διαστήματα.

• Like 1

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...