Προς το περιεχόμενο

Ryzen [email protected] + DDR4@3200Mhz o/c (BSOD με χρηση XMP)

Alchemist`

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρες...

Έχω το σύστημα της υπογραφής και θέλω ταυτόχρονα να ανεβάσω CPU+RAM.

- Ο επεξεργαστής μου τρέχει απροβλημάτιστα (με μια απλή αλλαγή στο software της gigabyte) στα 3.8 base από 3.6 base.

- Οι μνήμες μου τρέχουν στα 3200 αν ανεβάζω το voltage στα VRM αλλά με μερικές δοκιμές είδα ότι χωρίς αλλαγή στα VRM, αν βάλω το voltage των μνημών στα 1.35V το σύστημα λειτουργεί κανονικά με τις μνήμες στα 2933Mhz. Αν δεν κάνω καθόλου o/c μπαίνουν αυτόματα στα 2133.

Οι ερωτήσεις:

1) Θέλω να ζορίσω το σύστημα όσο το δυνατό λιγότερο, οπότε προτιμώ να έχω τις RAM στα 2933. Το πρόβλημα (εάν αυτό υφίσταται) είναι ότι με την ρύθμιση που προανέφερα, ενώ το σύστημα είναι σταθερό, το Voltage της CPU ανεβοκατεβαίνει σαν τρελό, σύμφωνα με το CPU-Z, μεταξύ 0.88 και 1.5V. Είναι νορμάλ αυτό? Φοβήθηκα να αφήσω το σύστημα έτσι....

2) Είναι επικίνδυνο το να λειτουργούν σε υψηλότερο voltage τα VRM χωρίς εξτρά ψύξη? Ποιά Volt ενδεικτικά είναι safe και ποιές θερμοκρασίες?

3) Αξίζει τον κόπο να ασχοληθώ με τις μνήμες ή να τις αφήσω στα 2133 ΄όπου λειτουργούν στα 1.2V και δεν ζορίζονται καθόλου? Προσωπικά, στο συγκεκριμένο σύστημα, μεταξύ 3200 και 2133Mhz στις μνήμες δεν ένιωσα διαφορά (στην αίσθηση χρήσης). Δεν έχω κάνει ιδιαίτερο testing πέρα από σύντομες δοκιμές γιατί φοβάμαι το να έχω το σύστημα σε o/c κατάσταση χωρίς να είμαι σίγουρος.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Επεξ/σία από Alchemist`
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ να ρωτήσω γιατί πήρες 1600με την 350 και όχι μια 370 μητρική? Τι ψήκτρα έχεις? Για τις ram αφού έδωσες τα έξτρα λεφτά για 3200mhz κρίμα είναι να τρέχουν στα 2133!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

αν δλδ επιλέξεις 3200mhz στις ραμ με xmp δεν στις παίζει;γτ ανεβαζεις ξεχωριστά τα volt;έκανες αναβάθμιση στο bios;στο λεω γτ εχω την ιδια mb και μετά το update τρέχω 3200 απροβληματιστα.

Επεξ/σία από kwstasps

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Με το XMP δεν μου δουλεύει τίποτα, μόνο αν τα βάλω χειροκίνητα. BIOS έχω το F10. Το ξέρω ότι βγήκε καινούργιο αλλά μέχρι στιγμής δεν το πέρασα (βλέπω ότι ανά 2-3 μέρες είχε update μέχρι το F22b οπότε είπα να περιμένω μέχρι να βγεί κάποιο "σταθερό" BIOS, επίσης κατά βάση με τις νέες APU έχουν να κάνουν τα συγκεκριμένα update οπότε δεν ξέρω κατά πόσο θα αλλάξουν την κατάσταση). Ποιά έκδοση έχεις περάσει?

Επεξ/σία από Alchemist`

5 ώρες πριν, Alchemist` είπε

Με το XMP δεν μου δουλεύει τίποτα, μόνο αν τα βάλω χειροκίνητα. BIOS έχω το F10. Το ξέρω ότι βγήκε καινούργιο αλλά μέχρι στιγμής δεν το πέρασα (βλέπω ότι ανά 2-3 μέρες είχε update μέχρι το F22b οπότε είπα να περιμένω μέχρι να βγεί κάποιο "σταθερό" BIOS, επίσης κατά βάση με τις νέες APU έχουν να κάνουν τα συγκεκριμένα update οπότε δεν ξέρω κατά πόσο θα αλλάξουν την κατάσταση). Ποιά έκδοση έχεις περάσει?

σε ποιες θεσεις τις εχεις βαλει;δοκιμασε μετρωντας απο την cpu προς τα εξω 2-4.

11.JPG

12.JPG

• Like 1

Sorry αλλά XMP στα 3200 και με τον 1600Χ στην 350, δεν "κολλάει" καλά... έπρεπε 370, τις μνήμες πρέπει να τις βάλεις Slot 2 και 4. Αν είναι όντως ετσι και δεν πιάνουν τα 3200 τότε ή οι μνήμες δεν κανουν την δουλειά που υπόσχονται ή σε "κόβει" η μητρική. Η AMD προωθεί για τα συστήματα της πιο πολύ τις G.Skill και εμένα σε 4 slots δεν έπιαναν 3200 μόνο μέχρι 3050 αλλά με το νέο bios για τους επερχόμενους νέους Ryzen πλέον πιάνουν 3200. ΙΣΩΣ ένα bios update σε σώσει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Thanks για τις απαντήσεις!

Τις μνήμες τις έχω στις θέσεις 1 και 2. Κάνω λοιπόν swap στις θέσεις 2 και 4, update to BIOS, ενεργοποιώ XMP και θα σας ενημερώσω.

Υ.Γ. όσον αφορά την μητρική, οικονομικό κυρίως το ζήτημα επιλογής B350.

EDIT: Κομπλέ παιδιά... Όλα τέλεια με το XMP μόλις αλλάξανε θέση οι μνήμες. Δεν περίμενα κάτι τόσο "ηλίθιο" να κάνει διαφορά. Δεν ξέρω αν έκανε διαφορά αλλά πέρασα και το F22b BIOS. Τσάμπα παιδευόμουν τόσο καιρό με timings - voltages κτλπ. Ευχαριστώ και πάλι.

zcxzxczxccxxzczx.png

Επεξ/σία από Alchemist`
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Βασικά άκυρο... Όλη την ώρα τρώω BSOD με το XMP ανοιχτό... Τί φάση?

Το windows mem diagnostic μου βγάζει ότι δεν έχω κανένα πρόλβημα, αλλά σε μισή ώρα χρήσης έχω δει BSOD 4 φορές... Μια μου έχει stop code IRQ NOT LESS OR EQUAL, μια KERNEL SECURITY CHECK FAILURE μια MEMORY MANAGEMENT.

Καμιά ιδέα? Γύρισα την μνήμη στα 2133 και προς το παρόν δεν έχω κανένα θέμα...

Υ.Γ. τα win είναι γνήσια με όλα τα updates.

Επεξ/σία από Alchemist`

1 hour ago, Alchemist` said:

Βασικά άκυρο... Όλη την ώρα τρώω BSOD με το XMP ανοιχτό... Τί φάση?

Το windows mem diagnostic μου βγάζει ότι δεν έχω κανένα πρόλβημα, αλλά σε μισή ώρα χρήσης έχω δει BSOD 4 φορές... Μια μου έχει stop code IRQ NOT LESS OR EQUAL, μια KERNEL SECURITY CHECK FAILURE μια MEMORY MANAGEMENT.

Καμιά ιδέα? Γύρισα την μνήμη στα 2133 και προς το παρόν δεν έχω κανένα θέμα...

Υ.Γ. τα win είναι γνήσια με όλα τα updates.

το περίμενα ότι θα γίνει. Και εγώ αυτό το θέμα εχω και αναγκαστικά τρέχουν 3066, εχω δοκιμάσει τα πάντα από timmings και voltage αλλά δεν θέλει... Πρέπει να είναι ή το λειτουργικό ή κάτι που θα παίζει σωστά μόνο με Zen 2.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν έχω ακόμη καταλάβει αν το θέμα είναι software ή hardware:

- τα BSOD έχουν να κάνουν ξεκάθαρα με τις μνήμες
- memory diagnostic: 100% completion όλα καλά
- όταν οι μνήμες δουλεύουν στα 3200 Mhz χωρίς XMP, πέρα από το θεματάκι με το voltage της cpu, δεν έχω κανένα τέτοιο θέμα.
- όταν μπαίνουν στα 3200 με το XMP πετάνε BSOD σε random συνθήκες και με διαφορετικά stop code. Μου έχει τύχει BSOD από μόλις ανοίγει το desktop μέχρι και ενώ παίζω game μισή ώρα αργότερα.
- έκανα τσεκάρισμα των windows με SFC και DISM όλα αναφέρουν 100% health

Δεν ξέρω τί άλλο να κάνω - δοκιμάσω ... πέρα από την αλλαγή μητρικής, λολ...

Επεξ/σία από Alchemist`

16 minutes ago, Alchemist` said:

Δεν έχω ακόμη καταλάβει αν το θέμα είναι software ή hardware:

- τα BSOD έχουν να κάνουν ξεκάθαρα με τις μνήμες
- memory diagnostic: 100% completion όλα καλά
- όταν οι μνήμες δουλεύουν στα 3200 Mhz χωρίς XMP, πέρα από το θεματάκι με το voltage της cpu, δεν έχω κανένα τέτοιο θέμα.
- όταν μπαίνουν στα 3200 με το XMP πετάνε BSOD σε random συνθήκες και με διαφορετικά stop code. Μου έχει τύχει BSOD από μόλις ανοίγει το desktop μέχρι και ενώ παίζω game μισή ώρα αργότερα.
- έκανα τσεκάρισμα των windows με SFC και DISM όλα αναφέρουν 100% health

Δεν ξέρω τί άλλο να κάνω - δοκιμάσω ... πέρα από την αλλαγή μητρικής, λολ...

Όχι αλλαγή μητρικής, εκτός και αν θες να αλλάξεις με νέο Zen 2 που έρχονται Μάρτιο νομίζω.

Just now, akoinonitos said:

Φιλε κατεβα στα 3066 ,δεν θα παιξουν στα 3200mhz ,hynix τσιπακια ειναι τσαμπα παιδευεσαι.

Εμένα είναι Samsung b-die, δεν έχει σημασία, στις αρχές με τα αρχικά bios ναι ήταν θέμα τώρα όχι τόσο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, SeXBOX είπε

Όχι αλλαγή μητρικής, εκτός και αν θες να αλλάξεις με νέο Zen 2 που έρχονται Μάρτιο νομίζω.

Εμένα είναι Samsung b-die, δεν έχει σημασία, στις αρχές με τα αρχικά bios ναι ήταν θέμα τώρα όχι τόσο.

Θες να κανουμε ενα γκαλοπ ποσοι με hynix τις δουλευουν χωρις errors σε memtest στα 3200? 

Επεξ/σία από akoinonitos

Just now, akoinonitos said:

Θες να κανουμε ενα γκαλοπ ποσοι με hynix τις δουλευουν χωρις errors σε memtest στα 3200? 

Εντάξει ας πούμε ότι δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση με τα hynix... έμενα με Samsung θα μου πεις γιατί αντιμετωπίζω τα ίδια;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 λεπτό πριν, SeXBOX είπε

Εντάξει ας πούμε ότι δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση με τα hynix... έμενα με Samsung θα μου πεις γιατί αντιμετωπίζω τα ίδια;

Ποια μητρικη εχεις και ποιες μνημες?

Επεξ/σία από akoinonitos

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...