Προς το περιεχόμενο

Τα ρομπότ «κλέβουν» ακόμη και υποαμειβόμενες θέσεις εργασίας στην Foxconn


deligkos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Την περικοπή πλέον των 10.000 θέσεων εργασίας κατά την τρέχουσα χρονιά σχεδιάζει ο κινεζικός κατασκευαστής του iPhone, η Foxconn, με την αντικατάστασή τους από ρομπότ.

Στην Innolux, τον βραχίονα της Foxconn που κατασκευάζει οθόνες LCD, αναμένεται να σημειωθεί η μεγαλύτερη απώλεια θέσεων, σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο του κολοσσού, Tuan Hsing-Chien.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το συνολικό εργατικό δυναμικό θα μειωθεί σε λιγότερα 50.000 άτομα έως το τέλος του έτους, από 60.000 στο τέλος του 2017. Λίγες μέρες νωρίτερα ο πρόεδρος της Foxconn, Terry Gou, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα επενδύσει 342 εκατομμύρια δολάρια σε διαδικασίες αυτοματοποίησης και εξοπλισμό, προκειμένου να επιτύχει τη βέλτιστη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή.

Παρόλο που ο μεταποιητικός τομέας στην Κίνα κατέγραψε άνοδο του κόστους κατά τα τελευταία χρόνια, παραμένει από τους φθηνότερους στην κατασκευή και συναρμολόγηση hardware. Οι εργαζόμενοι στη Foxconn αμείβονται, κατά μέσον όρο, 400 δολάρια το μήνα για 12ωρες βάρδιες. Η προοπτική ότι τα ρομπότ μπορούν να αντικαταστήσουν την πλέον φθηνή ανθρώπινη εργασία στον πλανήτη είναι ενδεικτική της επιρροής που θα ασκήσει στην απασχόληση η αυτοματοποίηση στα επόμενα χρόνια.

Τhe Νext Web


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 96
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο να "εργάζεται" κανείς με 400$ για 12 ώρες σκλαβιάς ή να μην εργάζεται γιατί του πήραν την θέση τα ρομπότ; Το δίλημμα πιο είναι πραγματικά αν πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι ρομπότ ή μηχανές ρομπότ;;;;  

  • Like 20
  • Thanks 4
  • Confused 1
  • Sad 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λογικό είναι να καταλάβουν τέτοιες θέσεις εργασίας.

Οξύμωρο θα ήταν να συνέβαινε το αντίθετο.

Σε μια δεκαπενταετία θα έχουμε μεγάλη ανακατάταξη διεθνώς, τι μένει πρώτες ύλες, ενέργεια και σπάνια μέταλλα.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 λεπτά πριν, afantos είπε

τα φτηνά smartphone θα είναι πολύ ακριβά για κάποιους που δεν θα έχουν δουλειά....

Είπε αυτός που θα προτιμούσε να οργώνει μόνος του με το άροτρο αντί για τρακτέρ.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 λεπτό πριν, ΝικήταςΤ είπε

...όταν η τεχνολογία είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου.....

Όταν οδηγεί σε αύξηση της παραγωγικότητας είναι πράγματι καλό για την κοινωνία αρκεί αυτή να ζει στο σήμερα και να μην είναι κολλημένη σε αποτυχημένες ιδεοληψίες αγκυλώσεις.

 

13 λεπτά πριν, nikοs είπε

Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο να "εργάζεται" κανείς με 400$ για 12 ώρες σκλαβιάς ή να μην εργάζεται γιατί του πήραν την θέση τα ρομπότ; Το δίλημμα πιο είναι πραγματικά αν πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι ρομπότ ή μηχανές ρομπότ;;;;  

Πλείστες τέτοιες θέσεις εργασίας θα αντικατασταθούν αυτό μας δείχνει το διάβα του χρόνου, αυτοί οι χειρονακτικές εργαζόμενοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους θα πρέπει να αποκτήσουν άλλες δεξιότητες για το τομέα των υπηρεσιών... καλές συνθήκες εργασίας, αμοιβών, διαβίωσης.

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ωραια οποτε τα ρομποτ κλεβουνε δουλειες -> περισσοτεροι ανεργοι -> λιγοτερα χρηματα για αχρειαστο καταναλωτισμο -> τα ρομποτ δεν συμφαιρουν στην συντηρηση -> τα εργοστασια προσλαμβανουνε ανεργους ξανα...problem solved

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οχήματα χωρίς οδηγούς, πλοία χωρίς ναυτικούς, εργοστάσια χωρίς εργάτες αυτό είναι το μέλλον που μας περιμένει. 

Ας ελπίσουμε αυτό το μέλλον να μην μοιάσει με το σενάριο της ταινίας Terminator. 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

επιτελους θα χαρουν ολοι αυτοι οι "πονοψυχοι " που στεναχωριουνται για τους καημενους τους εργατες και ζητανε να σταματησει η εκμεταλλευση

 

συγχαρητηρια το ονειρο σας εκληρωθηκε δε θα τους εκμεταλλευεται κανεις

ή οπως ειπε καποτε και ενας μεγαλος μαρξιστης

υπαρχει κατι χειροτερο στον καπιταλισμος απο την εκμεταλλευση ανθρωπου απο ανθρωπο

το αντιθετο. δηλαδη να μην υπαρχει εκμεταλλευση ανθρωπου απο ανθρωπο (ονομαζεται και ανεργια)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η αυτοματοποίηση της παραγωγής είναι το μέλλον... Το που θα επικεντρωθεί, θα ορίσει αν το μέλλον θα είναι Matrix ή Star Trek.
Όταν η παγκόσμια οικονομία στοχεύει να χρησιμοποιήσει όλους πόρους της έρευνας κι ανάπτυξης για την αυτοματοποίηση της παραγωγής σε προϊόντα μη πρώτης ανάγκης, όπου το εργατικό δυναμικό είναι εν δυνάμει αγοραστικό δυναμικό, (γιατί πολύ απλά το ρομπότ δεν θα εργάζεται για να αγοράσει, σε αντίθεση με τον άνθρωπο), θα δημιουργηθεί μια ανισορροπία άνευ προηγουμένου με τεράστια προσφορά, χωρίς ανάλογη ζήτηση. Αν το προσωπικό που τώρα είναι χιλιάδες κι αύριο εκατομμύρια, δεν εκπαιδευτεί και ειδικευθεί ώστε να παρέχει κάτι πολύ παραπάνω από ένα έξυπνο ρομπότ, θα φτωχοποιηθεί και θα επαναστατήσει στοχεύοντας οποιονδήποτε και οτιδήποτε και μια μεγάλη μερίδα αυτών θα τα βάλει με τις «μηχανές», ρομπότ, και θα γεννήσει δογματισμούς - σκοταδισμούς κατά της τεχνολογίας ευρύτερα. Θα επιστρέψει η Κίνα με έναν καινούργιο Μάο που θα στέλνει εκατομμύρια στο όνομα του σοσιαλισμού και του λαού σε εργατικά κέντρα όπου απλά οι άνθρωποι θα αντικαταστήσουν τα ρομπότ, που σημαίνει πάλι μια ζωή που δεν αρμόζει σε άνθρωπο.

Αν τελικά όμως η έρευνα κι ανάπτυξη των ρομπότ, επικεντρωθεί στην κάλυψη  των βασικών αγαθών ως παγιωμένη βάση πολιτισμένης ζωής όπως - στέγη, ενέργεια, τροφή, υγεία, τότε ο πολύτιμος ελεύθερος χρόνος των πολιτών είναι αυτός που θα προχωρήσει ακόμα παραπάνω την τεχνολογία, βιώνοντας ανθρώπινα την αναζήτηση του νοήματος της ζωής, (διατηρώντας και τον πληθυσμό σε βιώσιμα επίπεδα, ενώ θα έχει να κάνει πολλά περισσότερα πέρα από την μικρή αλλά ανέξοδη απόλαυση του sex),  καθώς αυτή είναι η φυσιολογία του ανθρώπινου εγκεφάλου και το οξυγόνο του εγκεφάλου είναι η δυνατότητα να βρίσκει νόημα. Αν δεν είναι σε θέση να βρει νόημα ο εγκέφαλος, θα δώσει τέρμα στην επαναλαμβανόμενη διαδικασία διατήρησης σε ζωή του σώματός του.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που δεν ξεκαθάρισε ή ίσως δεν έφτασε στο σημείο να ξεκαθαρίσει στο μανιφέστο που «αναγκάστηκε» να παραδώσει στην εργατική τάξη ο Μαρξ, είναι ότι δεν υφίσταται οποιαδήποτε μορφή κομμουνισμού, χωρίς πλήρης αυτοματοποιημένη παραγωγή των βασικών αναγκών και αγαθών. Ο άνθρωπος μπορεί να εργαστεί ως ρομπότ (όσον αφορά την συνέπεια απόδοσης και παραγωγής) για συγκεκριμένο διάστημα, και μάλλον πολύ μικρό, είτε είναι ένας δημόσιος υπάλληλος που δεν του λείπουν τα βασικά, αλλά του λείπει το νόημα όταν αντιλαμβάνεται ότι το μισό του προσδόκιμο ζωής, ζει ως ρομπότ... Είτε αν του επιβληθεί ως σκλάβος. Καταλήγει στην ίδια εγκεφαλική ματαιότητα. Το επίπεδο προγραμματισμού ενός ρομπότ για να παράξει όλα τα παραπάνω βασικά αγαθά, δεν απαιτεί ανάπτυξη συναισθημάτων, ξεκαθαρίζοντας ότι πολλοί δημιουργοί ρομπότ, θα μπουν στην διαδικασία να νιώσουν Θεοί για να δημιουργήσουν ένα ρομπότ με συναισθήματα κι ερωτήματα νοήματος και ματαιοδοξίας.

  • Like 1
  • Thanks 2
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...