Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παίρνεις UTP Cat6 μονόκλωνο (solid).  Το πολύκλωνο (stranded) χρησιμοποιείται (ως patch cord) μόνο μεταξύ των συσκευών και των σταθερών πριζών.

Μέχρι τα 100 μέτρα παίζει χωρίς κανένα θέμα. Οι 2 άκρες κάθε καλωδίου θα τερματίζουν σε πρίζα ή στην οριολωρίδα του patch panel και όχι να κρέμονται από τον τοίχο και κατευθείαν σε RJ45 βύσματα.

Υπόψη ότι ίδιας κατηγορίας πρέπει να είναι οι πρίζες και τα βύσματα που θα χρησιμοποιήσεις. Οι διαφορά του Cat5e με το 6, είναι ότι το 2ο υποστηρίζει το 10Gpbs ενώ το πρώτο μόνο για μικρές αποστάσεις.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Απαντ. 49
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Ειχα στο νου μου να φτiaξω δυκτιο  στα 10gpbs απο τωρα ,για καποιο εσφαλμενο λογο νομιζα οτι τα cat 6 πανε μεχρι 1gpbs.Οποτε η λυση ειναι   UTP Cat6 μονόκλωνο και μπριζες της προκοπης .Διπλα σε αυτο λεω να περασω και οπτικες ινες ισα να υπαρχουν για το μελλον  χωρις να τις ενώσω ,ειναι υπερβολη?

Δημοσ.

λοιπόν για να βαλουμε λίγη τάξη... για 10gb μονο καλωδιο cat6a, 10gb θα μπορεσει να πιάσει και το απλό cat6  για μικρές αποστάσεις<50μετρα.... Η γνώμη μου ειναι να βάλεις καλώδιο sftp cat6a αλλά και cat7 ΕΑΝ βρεις φτηνό και με μόνο πρόβλημα ότι στα υπάρχοντα μπριζάκια δύσκολα κουμπώνουν τα cat7 καλώδια... τετοια έβαλα και εγώ και τα παιδια που μου έστησαν το δίκτυο τους βγήκε η πίστη.... Βέβαια αργότερα όταν κυκλοφορήσουν βάζεις τις κανονικές cat7  μπρίζες..

• Like 1
Δημοσ.
7 ώρες πριν, heros είπε

λοιπόν για να βαλουμε λίγη τάξη... για 10gb μονο καλωδιο cat6a, 10gb θα μπορεσει να πιάσει και το απλό cat6  για μικρές αποστάσεις<50μετρα.... Η γνώμη μου ειναι να βάλεις καλώδιο sftp cat6a αλλά και cat7 ΕΑΝ βρεις φτηνό και με μόνο πρόβλημα ότι στα υπάρχοντα μπριζάκια δύσκολα κουμπώνουν τα cat7 καλώδια... τετοια έβαλα και εγώ και τα παιδια που μου έστησαν το δίκτυο τους βγήκε η πίστη.... Βέβαια αργότερα όταν κυκλοφορήσουν βάζεις τις κανονικές cat7  μπρίζες..

Αφενώς δεν συντρέχουν λόγοι για να βάλει κάποιος shielded καλώδιο σε κατοικία, π.χ. ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, καλώδια ρεύματος υψηλής τάσης κλπ.

Αφετέρου αν και εφόσον το κάνει μετά πρέπει και όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του δικτύου (μπρίζες, patch cords, switches κλπ) να είναι αντίστοιχα προκειμένου να λειτουργήσει σωστά διαφορετικά είναι σαν να μην υπάρχει.

Το αποτέλεσμα, εκτός από την δυσκολία εγκατάστασης, είναι ένα δυσανάλογα μεγάλο κόστος αγοράς για τις ανάγκες μίας οικίας.

Δημοσ.

Δε με ενδιαφερει το κοστος παιδια,για μενα ειναι πιο σημαντικο να ειμαι future proof παρα να γλυτωσω 200 ευρω .

Και η δυσκολια εγκαταστασης δε με ενδιαφερει ,αν του παρει περισσοτερες ωρες του ηλεκτρολογου θα του τις πληρωσουμε .

Το θεμα ειναι εαν γινεται και εαν αξιζει ,

το επομενο προβλημα ειναι οι πριζες,μπορω να αλλαξω το εσωτερικο ετσι ωστε να γινει cat6a η cat7 χωρις να αλλαξω το περιβλημα τις μπριζας?

Επισης μερικα καλωδια που θα πηγαινουν στις καμερες θα ειναι poe ,αυτα πρεπει να ειναι απλα utp η ενισχυμένα?Αυτα τα καλωδια θα φευγουν απο ενα poe switch και θα πηγαινουν μεσα στη καμερα αρα δε χρειαζομαι πριζες

Δημοσ.

Για να τα βάλουμε σε μία τάξη τα πράγματα. 10Gbps σε οικιακές συσκευές δεν πρόκειται να δούμε τα επόμενα 10 χρόνια (αν δούμε ποτέ). Αυτό που έχει πιθανότητες είναι συσκευές που να υποστηρίζουν 2,5 ή 5Gbps που άνετα παίζουν σε Cat5e και Cat6 αντίστοιχα.

Το Cat7 θεωρώ περιττό πλεονασμό και χωρίς κανένα ουσιαστικό πλεονέκτημα έναντι του 6/6a, πόσο μάλλον το SFTP. Αυτά προορίζονται για βεβαρημένα εργασιακά περιβάλλοντα, όπου τρέχουν εφαρμογές με διακίνηση πληροφοριών πραγματικού χρόνου, ευαίσθητες που επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες. Αν δε όλη η αλυσίδα δεν ακολουθεί το ίδιο πρότυπο, τότε πέφτει σε κατηγορία. Αν βέβαια κάποιος επιθυμεί και αντέχει το έξτρα κόστος, δεν έχω κανένα πρόβλημα, αλλά δεν μπορώ να το προτείνω.

Ενισχυμένα καλώδια UTP για λειτουργία PoE, δεν υπάρχουν. Σε όλα παίζει. Αυτό που έχει σημασία (διότι υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα) είναι η τάση λειτουργίας και η ποιότητα του αγωγού σε σχέση με την μέγιστη απόσταση. Υπάρχουν αυτά που ο αγωγός είναι εξ ολοκλήρου χαλκός και άλλα που έχουν μόνο επικάλυψη χαλκού με το κυρίως σώμα να είναι άλλο κράμα (συνήθως ασήμι ή/και χάλυβα). Τα δεύτερα έχουν μεγαλύτερη αντίσταση που μεγεθύνουν την απώλεια ισχύος στη γραμμή, είναι δε επιρρεπή σε οξείδωση.

Είναι λάθος πρακτική να μην υπάρχουν πρίζες και το καλώδιο να κρέμεται στον τοίχο. Ο λόγος είναι ότι οι συνδέσεις στα βύσματα,  δεν έχουν την σταθερότητα των πριζών/οριολωρίδων, αφού μιλάμε για μονόκλωνο αγωγό στον οποίο η ακίδα του βύσματος απλά τον ακουμπά εκατέρωθεν και δεν καρφώνεται (όπως στα πολύκλωνα). Με τη συχνή αφαιροτοποθέτηση του βύσματος, είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα χάσει την επαφή, οπότε θα πρέπει να κοπεί και να μπει άλλο βύσμα. Με αυτή την κοπτοραπτική, πιθανόν να μην υπάρχει ικανό μήκος για την σύνδεση της συσκευής. Είναι κρίμα για λίγα ευρώ να μην υπάρχει σταθερό σημείο τερματισμού.

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.

Μολις ειδα σε ενα σπιτι διπλα διπλα καλωδιο cat 6 ,cat 6a,και cat 7 sftp το cat  ναυτικου τυπου που τα περνανε στα καραβια,το cat 7 ηταν πιο λεπτο απο τα αλλα δυο και πιο ευλύγιστο .Τα αλλα δυο ηταν χοντρα και δε ξερω πως θα μπορουσα να τα στρίψω μεσα στους τοιχους

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 23/2/2018 στις 12:21 ΜΜ, jkoukos είπε

Για να τα βάλουμε σε μία τάξη τα πράγματα. 10Gbps σε οικιακές συσκευές δεν πρόκειται να δούμε τα επόμενα 10 χρόνια (αν δούμε ποτέ). Αυτό που έχει πιθανότητες είναι συσκευές που να υποστηρίζουν 2,5 ή 5Gbps που άνετα παίζουν σε Cat5e και Cat6 αντίστοιχα.

Δεν ειμαι ειδικός απλά να πώ  ότι σήμερα έχουμε ταχυτητες στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ (100-200mbps)ΠΟΥ πριν 10 χρόνια είχαμε στο δύκτιο lan  του σπιτιού μας.... sσε δέκα χρόνια μπορεί αμφότερες να έχουν  δεκαπλασιαστεί πάλι... Ανακαίνιση σε ένα σπίτι δεν κάνουμε κάθε μέρα και δεν είναι επαγγελματικός χώρος με ψευδοροφές για να αλλάζεις εύκολα καλώδια.... νομίζω με cat6A   για μικρά μήκη καλωδιώσεις θα είσαι οκ για τα επόμενα 20 χρόνια+

Επεξ/σία από heros
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το πιο φτηνό καλωδιο προσφέρει ταχυτητες gigabit, πιστεύεις ότι υπάρχει περίπτωση το ιντερνετ και οι πάροχοι, στην ελλαδα, να ξεπεράσουν αυτην την ταχύτητα

Και αν ποτε την ξεπεράσει τα καλώδια αυτα, τα cat, θα είναι αντίκες και άχρηστα

Επεξ/σία από NikosKallithea
Δημοσ.

Εχω προς το παρον καταλήξει οτι χρειαζομαι cat6a μονοκλονο utp,το οποιο να ειναι εξολοκλήρου απο χαλκο  και οσο πιο λεπτο γινεται για να στριβει μεσα στους τοιχους,αυτο που δε μου απαντησε κανεις ειναι το αν ο τερματισμος του καλωδιου σε μια πριζα μπορει να μειωσει τη ταχυτητα ,αν δηλαδη οι πριζες ειναι προδιαγραφων cat 5a και βαλω καλωδιο cat 6a θα πιασει τη μεγιστη ταχυτητα?Σε περιπτωση που δε ταιριαζει και χρειαζομαι πριζα cat 6a μπορω να κρατησω αυτες που εχω ηδη και να αλλαξω μονον το φυσακι που κουμπωνει στο καλωδιο?

Δημοσ.

Το Gigabit θα το πιάσεις με οτιδήποτε )καλώδιο, πρίζα, βύσμα κλπ) είναι κατηγορίας Cat5e και πάνω. Αν χρησιμοποιήσεις διαφορετικής κατηγορίας υλικά, π.χ. καλώδιο Cat6a και πρίζα ή βύσμα Cat5e (ή 6), δεν θα (ή μπορεί να μην) πιάσεις στο μέλλον ταχύτητες 10Gbps.

• Like 1
  • Super Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Υπάρχουν πρίζες CAT6a στις "οικιακές" σειρές πχ της Legrand? Πχ Valena ή την ακριβή Galea ή πρέπει να πάει στις "επαγγελματικές" σειρές που είναι και πιο άκομψες για σπίτι?

Επεξ/σία από ThReSh
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 2/26/2018 στις 1:51 ΠΜ, heros είπε

Δεν ειμαι ειδικός απλά να πώ  ότι σήμερα έχουμε ταχυτητες στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ (100-200mbps)ΠΟΥ πριν 10 χρόνια είχαμε στο δύκτιο lan  του σπιτιού μας.... sσε δέκα χρόνια μπορεί αμφότερες να έχουν  δεκαπλασιαστεί πάλι... Ανακαίνιση σε ένα σπίτι δεν κάνουμε κάθε μέρα και δεν είναι επαγγελματικός χώρος με ψευδοροφές για να αλλάζεις εύκολα καλώδια.... νομίζω με cat6A   για μικρά μήκη καλωδιώσεις θα είσαι οκ για τα επόμενα 20 χρόνια+

Το Gigabit υπάρχει σε Desktop υπολογιστές από το 2000. Και θα υπάρχει για πολλά-πολλά χρόνια ακόμη στις οικιακές υποδομές. Βλέπεις, το επόμενο 10GbE παρόλο που υπάρχει από το 2007, μέχρι σήμερα λειτουργεί μόνο σε μεγάλες εγκαταστάσεις (data-centers, ISP κλπ) και για οικιακές ή SOHO συσκευές αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός. Γι' αυτό και οι κατασκευαστές μάλλον θα πάνε στο μέλλον στο 2,5 ή/και 5GbE, με πιθανόν προσιτότερο κόστος κατασκευής και φυσικά χρήσης από τον πολύ κόσμο.

Σε 10-15 χρόνια που λες, η τεχνολογία δεν θα έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να είναι οικονομικά συμφέρον να έχουμε στα σπίτι μας τέτοιες ταχύτητες. Ο χαλκός έχει φθάσει στα όριά του και πιθανότερο να έχουμε οπτικές ίνες, παρά το όποιο CatX. Όμως σήμερα ποιον τύπο οπτικής ίνας θα βάλεις στην ανακαίνιση του σπιτιού σου, ώστε να την χρησιμοποιήσεις μετά από 10 χρόνια και ποιος σου εξασφαλίζει ότι τότε θα είναι συμβατή με την μελλοντική τεχνολογία;

Αφήνω απ' έξω αυτό που γράφεις για την ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, που αμφιβάλω αν τα εγγόνια σου αποκτήσουν ποτέ γραμμή πάνω από το Gigabit.

Επεξ/σία από jkoukos
  • Super Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 minutes ago, jkoukos said:

Γι' αυτό και οι κατασκευαστές μάλλον θα πάνε στο μέλλον στο 2,5 ή/και 5GbE, με πιθανόν προσιτότερο κόστος κατασκευής και φυσικά χρήσης από τον πολύ κόσμο.

Θα βγουν καινούριες/ξεχωριστές συσκευές για 2.5/5GBASE-T ή θα μας λένε πάρτε για 10GbE που θα υποστηρίζουν και 2.5/5? Γιατί μέχρι στιγμής νομίζω ότι μόνο το 2ο έχω δει...

Επεξ/σία από ThReSh
Δημοσ.
16 λεπτά πριν, ThReSh είπε

Υπάρχουν πρίζες CAT6a στις "οικιακές" σειρές πχ της Legrand? Πχ Valena ή την ακριβή Galea ή πρέπει να πάει στις "επαγγελματικές" σειρές που είναι και πιο άκομψες για σπίτι?

Υπάρχει απ' ότι βλέπω.

Κοίτα, πάντα υπάρχει προς τα πίσω συμβατότητα. Λογικά θα βγουν συσκευές με 2,5/5 GbE ταχύτητες, αλλά και αυτές θα αργήσουν για ευρεία χρήση σε οικιακές συνδέσεις.

• Like 1
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...