Προς το περιεχόμενο

Σχέδια της κυβέρνησης Trump για την ιδιωτικοποίηση του ISS το 2024


deligkos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σχέδια για τον τερματισμό της χρηματοδότησης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (International Space Station, ISS) στο τέλος του 2024, και την παραχώρησή του στον ιδιωτικό τομέα, περιλαμβάνονται σε εσωτερικό έγγραφο της NASA, το οποίο αποκάλυψε η Washington Post.

Σε αυτό περιγράφεται το πλάνο ιδιωτικοποίησης του ISS, ως μέρος των προτάσεων της υπηρεσίας προς την κυβέρνηση Trump για τον προϋπολογισμό της.

Τα σχέδια αυτά πιστώνονται στη νέα αμερικανική πολιτική ηγεσία, καθώς είναι εκείνη που διόρισε τον νέο επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας. Για την υλοποίησή τους, απαιτείται χρηματοδότηση (ξεκινώντας με 150 εκατομμύρια δολάρια το έτος 2019) προκειμένου να ενθαρρυνθεί η εμπορική χρήση των δυνατοτήτων του διαστημικού σταθμού.

Η κίνηση αυτή θα αντιμετωπίσει σημαντικές αντιδράσεις. Ο ISS δημιουργήθηκε με τη συνεργασία πολλών κρατών και είναι ερώτημα πώς οι ΗΠΑ θα ιδιωτικοποιήσουν ένα μέρος του σταθμού χωρίς τη συμφωνία των άλλων χωρών. Από την άλλη πλευρά, ενώ ο Λευκός Οίκος και ο νέος επικεφαλής της NASA ξεκάθαρα υποστηρίζουν την ιδιωτικοποίηση, η απόφαση αυτή μπορεί να θεωρηθεί απειλή για την επιστημονική και οικονομική επιρροή των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ειδικοί σημειώνουν ότι δεν θα είναι εύκολο να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς ο ISS π.χ. διαδραματίζει ένα μικρό ρόλο στο διαπλανητικό πρόγραμμα SpaceX και οι εταιρείες δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα να μετατρέψουν το σταθμό σε πανάκριβο διαστημικό ξενοδοχείο. Τελικά, θα πρέπει να εξακριβωθεί ποια επιχειρηματικά συμφέροντα θα εμπλακούν και με ποιον τρόπο.

Εngadget


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτή είναι και η γενικότερη τάση στην διαστημική βιομηχανία. Βέβαια ο ISS είναι παλιός, πανάκριβος και εμπλέκεται πολύ διεθνής γραφειοκρατία οπότε είναι και λογικό που το ενδιαφέρον είναι μειωμένο.

 

Ήδη ένα κομμάτι του ISS είναι "ιδιωτικό", ποιο συγκεκριμένα ένα πειραματικό τμήμα που φουσκώνει σαν μπαλόνι στο διάστημα και άρα έχει πολύ μικρότερο κόστος ανά κυβικό μέτρο χώρου σε σχέση με υπόλοιπη  τεχνολογία του ISS. 

 

Το πιο πιθανό είναι οι διαστημικοί σταθμοί που θα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γη από εδώ και πέρα να είναι ιδιωτικοί, κατασκευασμένοι ώστε να "φουσκώνουν" στο διάστημα, και απλά να νοικιάζουν τους χώρους τους σε όσους ενδιαφέρονται στα πλαίσια διαστημικού τουρισμού ή επιστημονικών πειραμάτων. 

 

Αυτό πέρα από σχέδια π.χ. Κίνας για εθνικούς διαστημικούς σταθμούς που είναι λιγότερο χρήσιμοι και καινοτόμοι αλλά περισσότερο του ψυχροπολεμικού σκεπτικού "μπορώ και εγώ, δείτε με". 

Επεξ/σία από Ihavetheanswers
  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

μπορεί να γίνει ξενοδοχείο ημιδιαμονής για διαστημικά ζευγαράκια. :P

και πέρα από τη πλάκα τσιγγουνεύεται τα 150.000.000 ντάλαρς το χρόνο αλλά εμπλέκεται σε πολέμους με 1 δις τη μέρα κόστος για τις ΗΠΑ...:(

Επεξ/σία από mants118
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Aν θυμαμαι καλα ο ISS ηδη επρεπε να ειχε παροπλιστει, πραγμα που σημαινει οτι τον κρατανε επανω για καποιο λογο. Διαβαζα πριν χρονια αρθρο που μιλαγαν για τους υπολογισμους συντριβης των κομματιων. Τι τους εκανε να αλλαξουν γνωμη? Ξανα τα ιδια σε δεκα χρονια? Κ τι σχεση θα εχει ο Τραμπ με τον ISS τοτε?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

Ο ISS αναβαθμίστηκε αρκετές φορές μέχρι τώρα και έχει επεκταθεί σημαντικά ο μέσος χρόνος ζωής του. Προσπαθούν να τον κρατήσουν όσο μπορούν γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση για την ώρα και αν ξεκινήσει κάτι από την αρχή, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την ολοκλήρωσή του.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα κράτη έχουν φαληρισει οικονομικά μόνο οι ιδιώτες υπάρχουν, αυτοί έχουν τα φράγκα πια.

Γι αυτό ξεπουληστε ο,τι έχετε μέχρι και την Σελήνη αμα μπορέσουμε (χωρίς να την ρωτήσουμε φυσικά)..!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...