77giannis77 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2018 Καλησπερα σε ολους. Ειμαι δυστυχως σχετικα αρχαριος οσον αφορα θεματα Ι.Τ., δικτυα, κ.τ.λ. & λογω ελειψης χρονου (12-14 ωρες δουλεια & 2 πολυ μικρα παιδια, 1,5 χρονων & 3,5 χρονων) δεν εχω καταφερει να ασχοληθω με το παρον θεμα. Εχω Cosmote tv, OTE τηλεφωνια & Cosmote VDSL internet. Απο εξοπλισμο εχω το Speedport Entry 2i της Cosmote και το Asus DSL-AC68U (παροπλισμενο ) που το ειχα πριν την αναβαθμιση του internet σε VDSL (Απο ADSL). Η χρηση που κανω ειναι τα γνωστα χειμαρροκατεβασματα, συνδεση στο wifi διαφορων συσκευων (π.χ. tv, home cinema, PS4, printer, tablet, κινητα τηλεφωνα, laptop, desktop, κ.τ.λ.) και streaming, μεσω wifi, κυριως ταινιων (μικρα & μεγαλα αρχεια) απο desktop (windows 7 ultimate)/laptop (windows 10 home) στην tv με χρηση μονο του υπαρχοντος hardware/software εξοπλισμου (δλδ χωρις την αγορα extra συσκευων media players/media centers - αρκετα λεφτα εχουμε ηδη σπαταλησει ;). Απο οσα διαβασα δεν βρηκα πουθενα (οχι οτι καποιος ειναι υποχρεωμενος να φτιαξει) εναν αναλυτικο, βημα-προς-βημα, οδηγο για στουρναρια σαν και εμενα. Αν εχω καταλαβει καλα (?) οι επιλογες μου ειναι μαλλον οι εξης 3 (Νομιζω οτι με Bridge mode στην Cosmote δεν μπορεις να εχεις VOIP & PAYTV): 1.) Το Asus DSL-AC68U να αντικαταστησει πληρως το Speedport Entry 2i, (Εφ'οσον το ASUS μπορει και εφ'οσον η Cosmote μου δωσει τους κωδικους για την τηλεφωνια (VOIP) & την τηλεoραση (PAYTV), 2.) Passthrough mode με DHCP (Speedport χειριζεται VOIP & PAYTV / ASUS χειριζεται internet & wifi), 3.) Passthrough mode χωρις DHCP (Speedport χειριζεται VOIP & PAYTV / ASUS χειριζεται internet & wifi). Αυτα που θελω να ρωτησω ειναι πια απο τις παραπανω 3 επιλογες (Με βαση το υπαρχον hardware (Speedport και ASUS) μου δινει: 1.) Οσο το δυνατον μεγαλυτερη ασφαλεια απο εξωτερικους κινδυνους, 2.) Οσο το δυνατον γρηγοροτερα χειμαρροκατεβασματα (συνηθως μεγαλα αρχεια), 3.) Οσο το δυνατον απροβληματιστο media streaming μεσω wifi (μικρα αλλα και μεγαλα αρχεια). Μαλλον ειμαι αναμεσα στις επιλογες 2 & 3. Οι ερωτησεις ειναι οι 3 παρακατω: 1.) Ποια η διαφορα μεταξυ επιλογων 2 & 3, 2.) Ποια η βελτιστη/καλυτερη επιλογη για αυτα που θελω, 3.) Ποιος εχει την υπομονη, επιμονη και τον χρονο να βοηθησει τον ασχετο/τυφλο να δει το φως του (και τις ταινιες του ) Οποια βοηθεια σημαντικη & πολυτιμη. Σας ευχαριστω πολυ προκαταβολικα για τον χρονο και τον κοπο σας.
lion2486 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2018 Καλη σπέρα σου, για τις επιλογές 2 και 3 αν κατάλαβα καλά η διαφορά είναι ποιός θα είναι ο DHCP server του δικτύου από τους 2 εξοπλισμούς; Γενικά επειδή θα συνδέσεις σίγουρα πάνω στο speedport κάποιον εξοπλισμό (δηλαδή την iptv) μάλλον θα πρέπει να έχει αυτό DHCP ? (Δεν ξέρω πως λειτουργεί, αν δεν του χρειάζεται η μόνη διαφορά που βλέπω είναι ότι δεν θα μπορείς να βάλεις άλλον δικτυακό σξοπλισμό πάνω στο speedport χωρίς καρφωτή ip + ότι ίσως αυτή η συσκευή να μην βλέπει το υπόλοιπο δίκτυο πίσω από το ASUS, αν κάνει ΝΑΤ).
jkoukos Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2018 Επιλογές που έχεις: Asus κύριο modem/router και πίσω από αυτό το Speedport να δουλεύει μόνο για την τηλεφωνία. Speedport κύριο modem/router με PPPoE Passthrough και πίσω από αυτό το Asus ως router να κάνει ταυτόχρονη σύνδεση ΡΡΡ. Οι δύο συνδέσεις θα δημιουργούν ανεξάρτητα δίκτυα μη επικοινωνούντα μεταξύ τους. Σε καμία από τις παραπάνω λύσεις δεν χρειάζεται ο κωδικός του VoIP (σε TV ποτέ δεν χρειάζονται και δεν υπάρχουν). Ο κωδικός χρειάζεται μόνο στην περίπτωση που δεν γίνεται χρήση του Speedport οπότε η τηλεφωνία θέλουμε να λειτουργεί από άλλη συμβατή συσκευή με το πρωτόκολλο SIP. Η πρώτη λύση είναι μακράν η καλύτερη. Δες σχετικές οδηγίες σε παρόμοια περίπτωση με άλλη συσκευή αντί του Asus. Οι ρυθμίσεις στο Speedport είναι ακριβώς οι ίδιες και παρόμοιες για το Asus.
77giannis77 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) Καλημερα σε ολους. Συγγνωμη για την καθυστερημενη απαντηση αλλα κυριολεκτικα απαντω οποτε βρισκω χρονο. Παιδια σας ευχαριστω πολυ για τον χρονο, τον κοπο & τις απαντησεις σας. Μολις μπορεσω, θα ακολουθησω τον οδηγο και αν χρειαστω κατι θα γραψω εδω. Να ρωτησω ποια ειναι πανω-κατω τα πλεονεκτηματα & ποια τα μειονεκτηματα μεταξυ 1 & 2 ? Ειναι μονο οτι γλυτωνουμε κοπο & χρονο απο το να δημιουργουμε 2 ανεξαρτητα δικτυα ? Επισης, καπου ειχα διαβασει οτι μπορει εμεις ως χρηστες να εχουμε στησει με πολυ κοπο το δικτυο μας & να εχουμε περασει τις ρυθμισεις μας στο Speedport, αλλα αν γινει αναβαθμιση στο Speedport (Απο την Cosmote) μεσω δικτυου, το Speedport, μπορει να χασει τις ρυθμισεις μας. Με την επιλογη 1 αν δεν κανω λαθος μαλλον ειμαστε ΟΚ σε μια τετοια περιπτωση. Σωστα ; Και μια τελευταια ερωτηση, εγκυκλοπεδικη για δικη μου γνωση. Ποιες οι διαφορες, πλεονεκτηματα & μειονεκτηματα μεταξυ των: 1.)Passthrough mode με DHCP, 2.) Passthrough mode χωρις DHCP. Ρωταω γιατι καποιος γνωστος μου ειχε προτεινει να κλεισω απο το Speedport το wifi & το DHCP & να τα αφησω ανοιχτα στο ASUS. Χρειαζεται να κανω αυτη την κινηση η οχι ; Και παλι σας ευχαριστω πολυ για την πολυτιμη βοηθεια σας. Επεξ/σία 15 Φεβρουαρίου 2018 από 77giannis77
jkoukos Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2018 Δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό πλεονέκτημα ή μειονέκτημα, όσον αφορά ποια συσκευή θα είναι στην γραμμή. Εξαρτάται την περίπτωση και πως θέλει κανείς να υλοποιήσει το δικό του δίκτυο. Μπορεί π.χ. κάποιος να βάλει στην γραμμή την συσκευή που θα κάνει τον καλύτερο συγχρονισμό/συμπεριφορά ή αυτή που θα έχει τις περισσότερες δυνατότητες. Άλλος δεν τον ενδιαφέρει το Speedport και το θέλει να λειτουργεί από πίσω σαν οποιαδήποτε δικτυακή συσκευή μόνο για την τηλεφωνία. Και υπάρχουν και αυτοί που δεν έχουν σχετικές γνώσεις και αφήνουν το Speedport στη γραμμή ώστε σε περίπτωση κάποιου θέματος να μπορεί να γίνει τεχνικός έλεγχος εξ αποστάσεως από τον πάροχο. Σε αναβάθμιση, στην πλειοψηφία οι ρυθμίσεις διατηρούνται αυτούσιες, εκτός κι αν υπάρχει κάποιο θέμα και γίνει μηδενισμός της συσκευής στις αρχικές εργοστασιακές τιμές. Και αυτό ισχύει και στις 2 περιπτώσεις, για διαφορετικό λόγο στην κάθε μία. Στην τελευταία ερώτηση, Passthrough και DHCP είναι άσχετες λειτουργίες μεταξύ τους. Ουσιαστικά ρωτάς αν πρέπει το Speedport να επιτρέπει να συνδεθούν και άλλες συσκευές πάνω του. Αυτό και πάλι εξαρτάται από τον χρήστη. Αν το θέλεις, ενεργοποιείς τον DHCP (για να μοιράζει αυτόματα διευθύνσεις) και το WiFi (αν υπάρχουν τέτοιες συσκευές). Αλλά γενικά όλα τα αναλαμβάνει το Asus κι εκτός της τηλεφωνίας δεν χρειάζεται για οτιδήποτε άλλο το Speedport.
77giannis77 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) Καλημερα φιλε Jkoukos. Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σου και την ολη βοηθεια. Αν χρειαστω κατι θα γραψω εδω. Και παλι ευχαριστω και καλο 3ημερο. Επεξ/σία 16 Φεβρουαρίου 2018 από 77giannis77
katsoul Δημοσ. 22 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2018 Έχω το Asus RT-AC58U, το οποίο είναι μόνο router. Το θέλω κυρίως για γονικό έλεγχο και για καλύτερο σήμα wifi και μοίρασμα της σύνδεσης. Προφανώς μπαίνει υποχρεωτικά πίσω από το Speedport, έτσι δεν είναι; Λογικά θα δημιουργήσει ένα δεύτερο δίκτυο, ανεξάρτητο από αυτό του Speedport? Θέλω να κρατήσω το wifi του Speedport, καθώς χρησιμοποιώ συστηματικά το wififon. Η ερώτησή μου είναι χρειάζεται να πειράξω κάτι στο speedport, ή απλά ρυθμίζω το router της Asus?
jkoukos Δημοσ. 22 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2018 Αφήνεις ως έχει τo Speedport στην γραμμή να λειτουργεί κανονικά και απλά επιβεβαιώνεις ότι είναι ενεργή η επιλογή PPPoE Passthrough. Βάζεις μετά πίσω του το Asus να κάνει κανονικά κλήση ΡΡΡ, αλλά με τα γενικά credentials (username/pass = [email protected]/otenet), οπότε θα δημιουργεί ανεξάρτητη σύνδεση με το διαδίκτυο έχοντας πάρει άλλη δημόσια ΙΡ. Δεν χρειάζεται τίποτα να ρυθμίσεις στο Speedport, εκτός αν θέλεις οι συσκευές που συνδέονται στα 2 router να έχουν μεταξύ τους επικοινωνία. Στην περίπτωση αυτή το μόνο που χρειάζεται είναι κατάλληλος κανόνας static route σε κάθε router.
katsoul Δημοσ. 29 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 29 Ιουνίου 2018 Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Ακολούθησα τις οδηγίες σου και όλα πήγαν μια χαρά.... Δεν με ενδιαφέρει να επικοινωνούν οι δύο συσκευές. Απλά, έχοντας ψιλοαγανακτήσει με το Speedport, πέρασα όλο το τοπικό μου δίκτυο (δύο υπολογιστές, ασύρματος εκτυπωτής, media player, nas, τρία powerline) στο Asus και ησύχασα. Έπραξα όσα είπες, απλά απενεργοποίησα το DHCP στο Speedport, γιατί ήθελα να στήσω το DDNS στο Asus και δεν με άφηνε μέχρι που απενεργοποίησα το DHCP στο Speedport (δεν ξέρω αν ήταν απολύτως απαραίτητο, αλλά αφού δούλεψε δεν το ψάχνω). Η μόνη παρενέργεια είναι ότι όποτε και αν θελήσω να δω το Speedport (έχω αφήσει ανοιχτό το wifi γιατί χρησιμοποιούν οι γονείς μου το wifi fon), πρέπει να δώσω καρφωτή ip ... Μικρό το κακό θεωρώ... Για αρχή είμαι μια χαρά... Μόλις αποκτήσω λίγη σιγουριά θα προχωρήσω σε άλλο εξοπλισμό για να βάλω το Speedport πίσω μόνο για την τηλεφωνία. Από ότι έχω καταλάβει, η Cosmote πλέον δεν δίνει τους κωδικούς Voip (με προοπτική να ξεφορτωθώ εντελώς το χτικιό!!!!!!!). Και πάλι ευχαριστώ!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα