Προς το περιεχόμενο

blu-ray

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

επειδη δεν το εχω ξεκαθαρο ενα συμπιεσμενο blu-ray εχει την ιδια ποιοτητα ηχου και εικονας με ενα κανονικο blu-ray?και κατι ακομα ...οταν λεει 1080p 10bit  τι ειναι το 10bit και οσο ανεβαινει το 10 να γινει 20(αν γινεται) αλλαζει κατι στην ποιοτητα της ταινιας?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, graig123 είπε

επειδη δεν το εχω ξεκαθαρο ενα συμπιεσμενο blu-ray εχει την ιδια ποιοτητα ηχου και εικονας με ενα κανονικο blu-ray?

Όχι. Κάθε φορά που γίνεται re-encode ένα ψηφιακό αρχείο (βίντεο, ήχος, φωτογραφία) με απωλεστικό αλγόριθμο (xh264, h265, divx, mp3, jpeg κτλ) επέρχεται και μόνιμη απώλεια στο αρχείο. Ο μόνος τρόπος να μη υπάρξει απώλεια είναι να γίνει μη απωλεστική συμπίεση, αλλά αυτό θα βγάλει τεράστια αρχεία πολλών εκατοντάδων gb.

Αναφορά σε κείμενο

και κατι ακομα ...οταν λεει 1080p 10bit  τι ειναι το 10bit και οσο ανεβαινει το 10 να γινει 20(αν γινεται) αλλαζει κατι στην ποιοτητα της ταινιας?

Το 10 bit και το προηγούμενο 8bit αφορά το επίπεδο ακρίβειας όσον αφορά την αποθήκευση του χρώματος. Τα 8bit αρχεία που έχουμε συνηθίσει έχουν 256 επίπεδα αποχρώσεων για κάθε βασικό χρώμα (8bit στο δυαδικό σύστημα αντιστοιχεί στο 256 στο δεκαδικό) και επειδή χρησιμοποιούνται 3 βασικά χρώματα (κόκκινο, πράσινο, μπλε)  φτάνουμε τα 3x8-24bit βάθος χρώματος για κάθε pixel. Στα 10bit έχουμε 1024 αποχρώσεις (γιατί κάθε επιπλέον bit διπλασιάζει το μέγεθος οπότε 256χ2χ2=1024) με αποτέλεσμα να έχουμε συνολικά 10x3=30bit αποχρώσεις για κάθε pixel.

Ένα άρθρο (στα Αγγλικά) για το τι είναι 8 και 10 bit και πως λειτουργεί το όλο θέμα είναι παρακάτω.
https://gist.github.com/l4n9th4n9/4459997

Και ένα συγκριτικό ανάμεσα στις κωδικοποιήσεις avc (h264) vs hevc (h265) και στα 8bit vs 10bit είναι στο παρακάτω λινκ.
http://archimago.blogspot.gr/2016/12/quick-compare-avc-vs-hevc-8-bit-vs-10.html

Επεξ/σία από micos000
  • Like 1
Δημοσ.

φιλε μου εισαι καταπληκτικος..ολα ατα λεφτα. λεμε.ησουν κατατοπιστικοτατος..μιλαμε γνωσεις τρελλες πανω σε αυτο το θεμα.σε θαυμαζω ηδη να ξερεις.respect

Respect_8-512.png

• Thanks 1
Δημοσ.

Ίσως να σου φαίνονται τρελά όλα αυτά αλλά δεν είναι και τόσο φοβερά αν ασχοληθείς λίγο με το video encoding.

Κάτσε να σου απαντούσε ο parsifal (ο οποίος παρεμπιπτόντως έχει καιρό να σχολιάσει σε κάποιο θέμα :) ).
Εκεί να δεις γνώσεις!  :D

Δημοσ.

Οχι δε μου φαινονται τρελλα απλα ειχα αποριες και βασικα μ σρεσει να μαθαινω πανω σε εικονα και ηχο. ναι ε? Το σλλο παλικαρι εχει πιο τρελλες γνωσεις απο σενα ε?σας ζηλευω(με τη καλη εννοια παντα)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...