gordonas Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2018 Σε ένα σύλλογο αντισφαίρισης έχουμε ένα access point που σε περίοδο αγώνων που συνδέονται πολλοί χρήστες (10++), στην ουσία καταρρέει. Κάποια πρόταση για αξιόπιστο access point που να έχει δυνατό QOS; Υπάρχει AP που να μοιράζει ισόποσα το bandwidth ανά χρήστη; Συνήθως έχει κάποιο μέγιστο η ικανότητα των AP να εξυπηρετήσουν wifi clients, ας πούμε 20-30;
jkoukos Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2018 To QoS είνα δουλειά του router και όχι του ΑΡ. Το ότι καταρρέει είναι κοινό σε όλα τα απλά οικιακά ΑΡ και router. Με πάνω από 15-20 ταυτόχρονους ασύρματους χρήστες παθαίνουν εγκεφαλικό. Πάρε ένα Unifi και θα βρεις την υγειά σου με το πόσοι χρήστες θα συνδέονται ταυτόχρονα. Το QoS τώρα είναι άλλο θέμα. Αν έχεις πολλούς χρήστες και η σύνδεση δεν αντέχει να τους εξυπηρετήσει όλους ικανοποιητικά, τότες θέλεις ένα κανονικό router. Εκεί όμως θέλει γνώσεις για να το στήσεις καθώς δεν είναι Plug & Play. Κοίτα σε κάποιο Mikrotik, π.χ. το hEX RB750Gr3 ή το RB951Ui-2HnD. 1
Επισκέπτης Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) Θα σου πρότεινα κάποιο dual-band 2.4GhZ/5GhZ σε περίπτωση που έχεις apple-ios/android πχ ή γενικότερα μικτό περιββάλον με συσκευές που παίζουν και στις 2 μπάντες : -- mikrotik https://mikrotik.com/product/RB952Ui-5ac2nD#fndtn-specifications -- mikrotik https://mikrotik.com/product/hap_ac2#fndtn-specifications Τώρα θα μπορούσες να κάνεις assign bandwidth per user ή/και per ssid απλά δεν το έχω δοκιμάσει με mikrotik για να είμαι ειλικρινής (νομίζω per user in ssid το υποστηρίζει). Update: Με μια γρήγορη δοκιμή σε mikrotik, φτίαχνοντας έναν νέο custom queue τύπου PCQ και εφαρμόζοντας το στο wlan interface δείχνει να δουλεύει (per user bandwidth limit). Επεξ/σία 5 Φεβρουαρίου 2018 από Επισκέπτης
rfc Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) Το μικροτικ παντως μπορει να το στησει και σαν ΑΡ και να εχει πανω του εξαιρετικο QOS σε PCQ ετσι ωστε να μοιραζει να κοβει και να κανει οτι γουσταρει. Το θεμα ειναι πως θα το κανει μονος του? Πρεπει να ασχοληθει. Ασε που δε λεει να το κανει ετσι, γιατι dhcp θα εχει το σαπιορουτερ του provider και το πιθανοτερο ειναι να κολλαει. Καλυτερα σα ρουτερ με QOS πανω και ΑΡ κατι αλλο. Ή και καθολου ΑΡ, αν βαλει καποιο που εχει 1W ισχυ. Επεξ/σία 6 Φεβρουαρίου 2018 από rfc
Επισκέπτης Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2018 @rfc Δεν είναι δύσκολο το κάνεις αυτό που ανέφερα (μέχρι και απο GUI - web access είναι υπόθεση λίγων click). Τώρα επιλογές το πως να το κάνει, αν και πως πρέπει και βολέυει τον καθένα, τι γνώσεις έχει για να μπορεί να κάνει αυτό που θέλει (και σε σχέση με τον διαθέσιμο του εξοπλισμό και τις δυνατότητές του), είναι στην ευχέρια του καθενός ενδιαφερόμενου. Ιδέες δίνουμε, καλό είναι για να υπάρχουν διάφορες επιλογές.
rfc Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, koftis650 είπε @rfc Δεν είναι δύσκολο το κάνεις αυτό που ανέφερα (μέχρι και απο GUI - web access είναι υπόθεση λίγων click). Τώρα επιλογές το πως να το κάνει, αν και πως πρέπει και βολέυει τον καθένα, τι γνώσεις έχει για να μπορεί να κάνει αυτό που θέλει (και σε σχέση με τον διαθέσιμο του εξοπλισμό και τις δυνατότητές του), είναι στην ευχέρια του καθενός ενδιαφερόμενου. Ιδέες δίνουμε, καλό είναι για να υπάρχουν διάφορες επιλογές. Αυτο το γνωριζω οτι ειναι ευκολο. Το θεμα ειναι οτι εσυ και εγω ειμαστε της δουλειας ενω ο φιλος οχι. Μεχρι να εξοικειωθεις με το ROS της mikrotik ειδικα αν εισαι αρχαριος θες χρονο και διαβασμα. Ασε που εσυ μιλας για bandwidth management μονο που αυτο οντως δεν ειναι τπτ. Το QOS ομως που πρεπει να μαρκαρεις πακετα στο firewall-mangles? Εκει θες αρκετη δουλεια, διαβασμα και δοκιμες. Το αποτελεσμα βεβαια ειναι πολυ καλο μετεπειτα....... βεβαια για οποιον θελει γενικως να ασχοληθει υπαρχει αρκετο υλικο ετοιμο σε scripts στο internet και απο οσο εχω δει υπαρχουν και 4-5 ατομα εδω μεσα που γνωριζουν και εχουν διαθεση να βοηθησουν. Αυτο το τελευταιο για να μην αποθαρρυνονται οσοι πρωτοπιανονται με αυτα τα μηχανακια. Ολοι το περασασμε αυτο. Επεξ/σία 6 Φεβρουαρίου 2018 από rfc
Επισκέπτης Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2018 Στις 2/6/2018 στις 1:10 ΜΜ, rfc είπε Ασε που εσυ μιλας για bandwidth management μονο που αυτο οντως δεν ειναι τπτ. Το QOS ομως που πρεπει να μαρκαρεις πακετα στο firewall-mangles? O πάροχος κάνει κουμάντο στο SLA των services που δίνει. Το τι κάνεις mark πρός αυτόν (μέσω wan interface) του είναι αδιάφορο (σάν απλός συνδρομητής), το τί θα σου στείλει marked/prioritize/policed/shapped etc πρός το CPE (wan interface) αυτός το διαχειρίζετε επίσης.
gordonas Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) Παίδες είμαι της δουλειάς. Πρώτος "υπολογιστής" Spectrum ΖΧ με 48Κ, έχω φάει το hardware με το κουτάλι και κατέχω βασικές γνώσεις προγραμματισμού. Απλά δεν είναι το επαγγελματικό μου αντικείμενο και δεν σε επίπεδο γραφείου δεν έχει χρειαστεί να ασχοληθώ με το πως θα μοιράσει το router ή το AP σωστά το bandwidth. Μου είναι σχετικά* αδιάφορο το τι θα καταβέζουν/ανεβάζουν οι χρήστες. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μοιραστεί ισομερώς το εύρος. Πάντως από τα παραπάνω δεν είμαι σίγουρος για το τι είναι προτιμότερο. Να αλλάξω router ή AP; Μήπως και τα δύο; *Δεν θα με χάλαγε να μπορούσα να κόβω πράγματα άσχετα με το σύλλογο και την χρήση του internet που παρέχει. Επεξ/σία 10 Φεβρουαρίου 2018 από gordonas
rfc Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2018 Αν αλλαξεις μονο ρουτερ, με ενα μικροτικ ολα αυτα τα κανεις και ακομη περισσοτερα. 1
gordonas Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2018 2 ώρες πριν, rfc είπε Αν αλλαξεις μονο ρουτερ, με ενα μικροτικ ολα αυτα τα κανεις και ακομη περισσοτερα. Εδώ χρειάζεται να δώσω μια πληροφορία που δεν είχα δώσει αρχικά. Ο σύλλογος έχει διώροφη εγκατάσταση. Το ρούτερ είναι στον κάτω όροφο και το access point είναι στον πάνω. Το AP συνδέεται μέσω ethernet καλωδίου με το router, όχι ασύρματα. Ο χώρος που μας ενδιαφέρει είναι ο πάνω που είναι το AP. Οπότε αλλάζω router και AP;
Επισκέπτης Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2018 Μπορείς να αλλάξεις μόνο το AP και να προσθέσεις πχ κάποιο απο τα προαναφερθέντα (mirkotik eg) στο οποίο να μπορείς να ελέγχεις το bandwidth. Θα μπορούσες επίσης το bandwidth control να το εφαρμόσεις στον router σου αν το υποστηρίζει (eg bandwidth control με tp-link, draytek): -- http://www.tp-link.com/us/faq-557.html -- https://www.draytek.com/en/faq/faq-management/management.bandwidth-management/how-to-use-bandwidth-limit/ Για να κόβεις άσχετα πράγματα (πέραν του bandwith control) θές κάτι άλλο (πχ proxy ή firewall λειτουργείες που κάνει και το mikrotik). Σε τέτοια περίπτωση δεν είναι εύκολο να έχει μόνο τον ρόλο ενός απλού AP αυτή η συσκευή.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Θα είστε σε θέση να αφήσετε σχόλιο αφού συνδεθείτε
Συνδεθείτε τώρα