apollo_el Δημοσ. πριν από 22 ώρες Δημοσ. πριν από 22 ώρες Οι θερμοκρασίες έχουν επιστρέψει στα κανονικά για την εποχή τους επίπεδα. Η δική μου κατανάλωση έχει πέσει στο μισό περίπου ήδη (9 κυβικά το 24ωρο, σταθερή θερμοκρασία στους 21, με νερά στους 60), για τις 25/02 και 26/02.
energy52 Δημοσ. πριν από 22 ώρες Δημοσ. πριν από 22 ώρες 18 ώρες πριν, verlemakos είπε Καλησπέρα, Εννοείς μόνωση κέλυφος, αν ναι πόσα εκατοστά? Αν ξέρεις τις απώλειες του χώρου σου, μείωσε την ισχύ κοντά σε αυτήν την τιμή. Εφόσον μιλάς για αρκετά καλή μόνωση, μπορείς να ρίξεις αρκετά την κατανάλωση. Πειραματισου όσο μπορείς, αλλά εκ του ασφαλούς με καθοδήγηση από κάποιον γνώστη του λέβητα σου. Αυτό που παρατηρείς δεν είναι short cyclings, πρέπει να είναι κανονικά η εκτέλεση των εντολών on off του θερμοστάτη. Αν μπορείς να μεγαλώσεις τα σώματα, τουλάχιστον κάποια από αυτά, θα ήταν κέρδος. Θα μπορούσε να ζεστάνει ο χώρος και με 42 ή και 40 βαθμούς. Πιο αργή επίτευξη αλλά πολύ ποιοτική ζέστη. Δεν ήξερα ότι τους βγάζει η Daikin, νόμιζα ότι είναι γαλλικοί. Είσαι ευχαριστημένος? Συνήθως, όταν μειώνεται η ισχύς, πιθανό να πρέπει να αλλάξουν και κάποιες άλλες ρυθμίσεις, καλού κακού συμβουλευσου έναν θερμουδραυλικο για να βαδίζεις στα σίγουρα. Κανονικά, όταν ο καιρός δεν είναι ιδιαίτερα κρύος, όπως δηλαδή είναι σήμερα αλλά και στο 75-85% των συνολικών ημερών του χειμώνα, οι απώλειες μιας οικίας είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που έχει υπολογίσει ο μηχανικός. Μια οικία με απώλειες 10kw σε συνθήκη 2 ή 0 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία, όταν η θερμοκρασία είναι 10-14 βαθμούς μπορεί να είναι κάτω από 5 ίσως και από 3-4 kw. Εκεί είναι που υπάρχει ο κίνδυνος για συχνά short cyclings, ιδίως αν το σπίτι είναι μικρό ή/και η συνολική ισχύς των σωμάτων είναι κλάσμα της ισχύος ενός μεγάλου λέβητα. Ιδίως αν δεν έχεις μειώσει την ισχύ του χειροκίνητα. Δεν σου κρύβω ότι θα ήθελα να τον είχα τον λέβητα στο ελάχιστο της ισχύος του σχεδόν όλο τον χειμώνα και μόνο όταν ερχόταν καμιά βαρυχειμωνια να ανέβαζα την ισχύ του ώστε να καλύψει τις αυξημένες απώλειες της παγωνιάς. Σιγά να μην έρθει ο τεχνικός όποτε θέλεις εσύ!! Σε αγγλικά forums, χρήστες αναφέρουν για short cyclings ακόμη και του πανάκριβου Viessmann 200 ο οποίος επιδέχεται διαμόρφωση έως 1:15 ή 1:18, δεν θυμάμαι ακριβώς. Μιλάμε για λέβητα που μπορεί να ρίχνει την ισχύ του έως τα 1,9kw! Απλά, δεν αναφέρουν αν αυτό ισχύει με τον λέβητα αφημένο στο αυτόματο ή μετά από χειροκίνητο κλείδωμα της μέγιστης ισχύος του και αν αυτό συμβαίνει σε εγκαταστάσεις με πλήρως αυτονομημένες ζώνες ή με θερμοστατικες κεφαλές παντού. Αυτό που παραδέχομαι στους καλούς λέβητες πετρελαίου είναι η ύπαρξη ικανού εσωτερικού buffer (κάποιες δεκάδες λίτρα) που σημαίνει ότι μπορούν να συμπεριφερθούν από αξιοπρεπώς έως πολύ καλά σε περιπτώσεις όπως η παραπάνω. Ακόμη και χωρίς την ύπαρξη δοχείου αδράνειας. Έχω δει εγκαταστάσεις με λέβητα συμπύκνωσης άψογα φτιαγμένες σαν έργα τέχνης με φανταστικούς αυτοματισμούς και αυτονομίες, αλλά όταν έρθει η ώρα να ζητήσει θέρμανση το σώμα του μπάνιου άντε μαζί και το βορεινό υπνοδωμάτιο (ζήτημα το άθροισμα τους να είναι 1500-2000kcal με 80-85 βαθμούς νερού) τότε αρχίζει και κλωτσαει ο baxi....χωρίς δοχείο αδράνειας πάει χαράμι όλη η δουλειά και το μεράκι του εγκαταστατη. Είχα σχεδιάσει να τοποθετήσω δοχείο αδράνειας στην εσωτερική αποθήκη για να συνδεθεί με την ενδοδαπεδια, αλλά έμεινε στα σχέδια μόλις είδε από κοντά το 500L buffer η σύζυγος στο κατάστημα. Η επαναδιαπραγμάτευση για μικρότερο στα 300L απέτυχε και αυτή, πίκρα... Κάνε πειράματα, σίγουρα θα βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα και θα πετύχεις εξοικονόμηση. Πιθανολογω ότι λόγω τετραγωνικών η συνολική ισχύς των σωμάτων είναι αρκετές χιλιάδες θερμίδες (άρα και kw) κάτι πολύ θετικό γιατί ο λέβητας σου "βλέπει" στην έξοδο του ένα αρκετά μεγάλο φορτίο και δεν θα κάνει on off κάθε λίγο και λιγάκι. Ιδίως αν θα μειώσεις την ισχύ του. Καλή υπομονή. Kαλησπερα! Η μονωση που εχω ειναι 8 στην βορεινη πλευρα κι 7 στην ΒΑ..αλλα περιπου στα 40τμ απο κατω εχω πιλωτη που οπως κι αν το κανεις με χαλαει στις παγωνιες κυριως..Επισης εχω 2πλα τζαμια αλλα οχι ενεργειακα.Η διαφορα βεβαια ακομη κι ετσι ειναι τεραστια με πριν που ουτε καν για 24/7 θερμανση.. Η καταναλωση επεσε στα 5 κυβικα σημερα οκ αναμενομενο αλλα πριν που εριξα τα νερα ακομη πιο πολυ στους 42 δεν μπορουσε να πιασει τους 21 επιθυμητη, ειχε κολλησει στο 20,8 οποτε ανεβασα στους 45..Το ελαχιστο που εχω δει με νοτιαδες ειναι 3,5 κυβικα οσα πειραματα κι αν εχω κανει..Εδω ειναι που χρειαζεται μειωση ισχυος κατα πασα πιθανοτητα..Θα μιλησω με τον μηχανικο που μου τον εβαλε τον ξερει απ εξω τον λεβητα, αν παιρνει διαμορφωση θα μου πει...Το θεμα ειναι η διαμορφωση να ειναι μονιμη και να λειτουργει σαν συγχρονο ινβερτερ!! γιατι κι ενας αλλος συμφορουμιτης εδω ετσι πολυ σχετικος μου ειχε πει πως το 1:6 ειναι λιγο και ουσιαστικα ο λεβητας δουλευει περιπου σαν on/off κλιματιστικο.. Ναι ειμαι πολυ ευχαριστημενος με τον airfell εστω κι αν ειναι πιο ¨απλος¨ σε σχεση με αλλους ακριβοτερους..Στην Τουρκια κατασκευαζεται..Τον χρησιμοποιω εννοειται και για ΖΝΧ σαν μοναδικη πηγη, εχει σταθεροτητα στη θερμοκρασια ακομη κι αν ανοιξω 2 βρυσες ταυτοχρονα και γιαυτο και τα 24kw συμφωνα με τον μηχανικο..Απ το 2020 τον εχω και για 24/7 θερμανση τα τελευταια 2 που μπηκε η μονωση.. Πολυ χρησιμες οι πληροφοριες που αναφερεις!!!! 1
giannnis122 Δημοσ. πριν από 22 ώρες Δημοσ. πριν από 22 ώρες Καλησπέρα, κατανάλωση Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα 65 κυβικά. Μεγαλύτερη κατανάλωση στις κρύες μέρες 2-4 βαθμούς το βράδυ ήταν 4 κυβικά, μέτρησης 7:00-7:00. Θερμοκρασία σπιτιού 20,5 βράδυ και την ημέρα 21 -+1 διαφορικό ο θερμοστάτης. Θερμοκρασία νερού θέρμανσης 46 -48 ανάλογα το κρύο. Συνολική κατανάλωση από 2/11 μέχρι σήμερα 166 κυβικά. 1
verlemakos Δημοσ. πριν από 21 ώρες Δημοσ. πριν από 21 ώρες 46 λεπτά πριν, apollo_el είπε Οι θερμοκρασίες έχουν επιστρέψει στα κανονικά για την εποχή τους επίπεδα. Η δική μου κατανάλωση έχει πέσει στο μισό περίπου ήδη (9 κυβικά το 24ωρο, σταθερή θερμοκρασία στους 21, με νερά στους 60), για τις 25/02 και 26/02. Χαμηλότερη θερμοκρασία δεν μπορείς να βάλεις, δεν θα σε καλύψει στην θέρμανση στους 21 βαθμούς? Συμπεραίνω ότι έχεις αρκετά τετραγωνικά μέτρα να θερμανεις. Ενώ το τελευταίο 15ημερο τον είχα παροπλισει τον αφυγραντήρα λόγω ψύχους (σχετικά ξηρός καιρός), αντιλαμβάνομαι ότι έκανα λάθος. Ακόμη και παλιότερα με τα καλοριφέρ κέρδιζα 0,3-0,6 βαθμούς με την χρήση του, ιδίως το βράδυ που η θέρμανση άναβε σπάνια και για λίγη ώρα. Βοηθάει βέβαια και η μόνωση. Το ίδιο και με την ενδοδαπεδια όπου έχω την αίσθηση ότι τραβάει λίγο παραπάνω νερό ανά ημέρα ίσως λόγω ελαφρά θερμοτερου αέρα κοντά στο πάτωμα από όπου και τον αντλεί και έτσι αυξάνεται η αποδοτικότητα του. Με ήπιο καιρό (min. 9 max 15-16) μας έχει τύχει να ξυπνήσουμε το πρωί και το σπίτι να είναι θερμικά άνετο μετά από 4-5 ώρες συνολικής λειτουργίας του αφυγραντήρα και μόνο 20-30 λεπτά της θέρμανσης. Πριν πάρω αφυγραντήρες δεν πίστευα ότι κάνουν διάφορα στην θέρμανση εκτός από την υγρασία, είχα άδικο. Αν δεν έχεις δοκιμάσει, το αποτέλεσμα μπορεί να σε εκπλήξει. 25 λεπτά πριν, giannnis122 είπε Καλησπέρα, κατανάλωση Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα 65 κυβικά. Μεγαλύτερη κατανάλωση στις κρύες μέρες 2-4 βαθμούς το βράδυ ήταν 4 κυβικά, μέτρησης 7:00-7:00. Θερμοκρασία σπιτιού 20,5 βράδυ και την ημέρα 21 -+1 διαφορικό ο θερμοστάτης. Θερμοκρασία νερού θέρμανσης 46 -48 ανάλογα το κρύο. Συνολική κατανάλωση από 2/11 μέχρι σήμερα 166 κυβικά. Σούπερ, μιλάμε για ζορικο Φλεβάρη!! 3
giannnis122 Δημοσ. πριν από 20 ώρες Δημοσ. πριν από 20 ώρες Όντως με αφυγραντήρα ανεβάζει 0.5 βαθμούς το δωμάτιο 70% σε 55% 1
verlemakos Δημοσ. πριν από 18 ώρες Δημοσ. πριν από 18 ώρες 1 ώρα πριν, giannnis122 είπε Όντως με αφυγραντήρα ανεβάζει 0.5 βαθμούς το δωμάτιο 70% σε 55% Σπέσιαλ, χώρια η διαφορετική αίσθηση. Έχω και έναν με ζεόλιθο, εκείνος με ήπιο καιρό ζεσταίνει σχεδόν όλο το σπίτι αρκετά ικανοποιητικά ακόμη και στην χαμηλή σκάλα. Στην κανονική σκάλα καίει διπλάσια από το κλιματιστικό. Τον λειτουργώ πλέον λίγο γιατί οι πάροχοι αποθρασυνθηκαν και χρεώνουν την κιλοβατώρα 25 με 30 λεπτά (μαζί με τα γύρω-γύρω). Ο μικρούλης kullhaus 13L καίει βαριά 140-150 watt, μια χαρά. Και τραβάει την υγρασία σαν δαιμονισμένο. Μεγάλη εφεύρεση βρε παιδί μου.... 12 ώρες πριν, verlemakos είπε 25/02/2025, κατανάλωση 1,798 κυβικά μέτρα αερίου, συνολική διάρκεια λειτουργίας 240 λεπτά, θερμοκρασία 21-21,6. Άρα μέσος όρος κατανάλωσής ανά ώρα λειτουργίας 0,45 κυβικά μέτρα αερίου, δεν πιστεύω με τις ρυθμίσεις που έχει αυτή τη στιγμή ο λέβητας να μπορεί να πέσει σημαντικά χαμηλότερα, άσχετα αν η θεωρητικά κατώτερη κατανάλωση που αναφέρεται στο φυλλάδιο είναι περίπου 0.38 κυβικά μέτρα αερίου ανά ώρα. Πάντως τα αραιά διαστήματα λειτουργίας φαίνεται ότι βοηθάνε σε αρκετή αποφυγή έως εξάλειψη των on off. Πιθανόν να βοηθείται ο λέβητας μέσω του δτ που μπορεί να διατηρηθεί αρκετά υψηλό επειδή τα επιστρεφόμενα έχουν τον απαιτούμενο χρόνο και προλαβαίνουν να ξεφορτώσουν τις θερμίδες τους στο σπίτι πριν αρχίσει νέος κύκλος και μπούνε στον εναλλάκτη. Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση, αν κάποιος είναι τεχνικά καταρτισμένος πάνω στο αντικείμενο ας με διορθώσει. Εδώ ανταλλάσσουμε εμπειρίες και γνώσεις και μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον. Ίσως να αρκεί να έχεις μεγάλα σώματα, δηλαδή ο ισχυρισμός πολλών ότι όσο μεγαλύτερο φορτίο βλέπει ο λέβητας τόσο πιο στρωτά δουλεύει. 26/02/2025, κατανάλωση 1,440 κυβικά μέτρα αερίου μαζί με ζνχ, συνολική διάρκεια λειτουργίας 160 λεπτά, θερμοκρασία 21-21,4. 27/02/2025, κατανάλωση 1,413 κυβικά μέτρα αεριου, συνολική διάρκεια λειτουργίας 160 λεπτά, θερμοκρασία 21,2-21,8. Πέρσι όλο τον "χειμώνα" κατανάλωση 112 κυβικά μέτρα αερίου και 169kwh για κλιματιστικό. Ως τώρα με κανονικό χειμώνα 118 κυβικά μέτρα αερίου και 145kwh για κλιματιστικό. Θα πω την αμαρτία μου, παρότι έχω ενδοδαπεδια λατρεύω την ζέστη από το κλιματιστικό. Ιδίως αν συμπεριφέρεται σαν πραγματικό inverter τον χειμώνα και ρίχνει στροφές χαμηλά και χουρχουριζει αθόρυβα όλη μέρα. Το βάζω στους 23-24 (21,2-22,2 σε όλους τους χώρους, ηρεμία και γλυκιά ατμόσφαιρα χωρίς κρύα ρεύματα) και μπορώ να το αφήσω να καίει για μέρες. Γούστα!!
apollo_el Δημοσ. πριν από 17 ώρες Δημοσ. πριν από 17 ώρες 3 ώρες πριν, verlemakos είπε Χαμηλότερη θερμοκρασία δεν μπορείς να βάλεις, δεν θα σε καλύψει στην θέρμανση στους 21 βαθμούς? Συμπεραίνω ότι έχεις αρκετά τετραγωνικά μέτρα να θερμανεις. Ενώ το τελευταίο 15ημερο τον είχα παροπλισει τον αφυγραντήρα λόγω ψύχους (σχετικά ξηρός καιρός), αντιλαμβάνομαι ότι έκανα λάθος. Ακόμη και παλιότερα με τα καλοριφέρ κέρδιζα 0,3-0,6 βαθμούς με την χρήση του, ιδίως το βράδυ που η θέρμανση άναβε σπάνια και για λίγη ώρα. Βοηθάει βέβαια και η μόνωση. Το ίδιο και με την ενδοδαπεδια όπου έχω την αίσθηση ότι τραβάει λίγο παραπάνω νερό ανά ημέρα ίσως λόγω ελαφρά θερμοτερου αέρα κοντά στο πάτωμα από όπου και τον αντλεί και έτσι αυξάνεται η αποδοτικότητα του. Με ήπιο καιρό (min. 9 max 15-16) μας έχει τύχει να ξυπνήσουμε το πρωί και το σπίτι να είναι θερμικά άνετο μετά από 4-5 ώρες συνολικής λειτουργίας του αφυγραντήρα και μόνο 20-30 λεπτά της θέρμανσης. Πριν πάρω αφυγραντήρες δεν πίστευα ότι κάνουν διάφορα στην θέρμανση εκτός από την υγρασία, είχα άδικο. Αν δεν έχεις δοκιμάσει, το αποτέλεσμα μπορεί να σε εκπλήξει. Σούπερ, μιλάμε για ζορικο Φλεβάρη!! Μπορώ να κατεβάσω τη θερμοκρασία προσαγωγής, και το έχω δοκιμάσει, όμως δεν μπορώ να πω ότι έχω δει διαφορά στην κατανάλωση. Υποθέτω ότι οι θερμικές απώλειες είναι τέτοιες στο σπίτι, που αντισταθμίζουν το όποιο όφελος στην κατανάλωση από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες προσαγωγής. Συνεπώς, κατέληξα να τον έχω στους 60. Τα τετραγωνικά είναι 150. Ελπίζω στην υποστήριξη της εταιρείας σε ότι αφορά τη διαμόρφωση ισχύος του νέου λέβητά μου, αλλά δεν το έχω προγραμματίσει εδώ και 3 χρόνια που γνωρίζω για την σχετική ρύθμιση. Ίσως είναι καιρός να το προσπαθήσω και αυτό, αφού πρώτα γίνει μελέτη θερμικών απωλειών. Σε ότι αφορά τους αφυγραντήρες, επίσης το είχα διερευνήσει και είχα καταλήξει σε kullhaus. Δεν είναι όμως για να λειτουργεί 24/7 σε αυτό το σπίτι, και με αυτές τις τιμές της κιλοβατώρας. 1
verlemakos Δημοσ. πριν από 16 ώρες Δημοσ. πριν από 16 ώρες 5 ώρες πριν, energy52 είπε Kαλησπερα! Η μονωση που εχω ειναι 8 στην βορεινη πλευρα κι 7 στην ΒΑ..αλλα περιπου στα 40τμ απο κατω εχω πιλωτη που οπως κι αν το κανεις με χαλαει στις παγωνιες κυριως..Επισης εχω 2πλα τζαμια αλλα οχι ενεργειακα.Η διαφορα βεβαια ακομη κι ετσι ειναι τεραστια με πριν που ουτε καν για 24/7 θερμανση.. Η καταναλωση επεσε στα 5 κυβικα σημερα οκ αναμενομενο αλλα πριν που εριξα τα νερα ακομη πιο πολυ στους 42 δεν μπορουσε να πιασει τους 21 επιθυμητη, ειχε κολλησει στο 20,8 οποτε ανεβασα στους 45..Το ελαχιστο που εχω δει με νοτιαδες ειναι 3,5 κυβικα οσα πειραματα κι αν εχω κανει..Εδω ειναι που χρειαζεται μειωση ισχυος κατα πασα πιθανοτητα..Θα μιλησω με τον μηχανικο που μου τον εβαλε τον ξερει απ εξω τον λεβητα, αν παιρνει διαμορφωση θα μου πει...Το θεμα ειναι η διαμορφωση να ειναι μονιμη και να λειτουργει σαν συγχρονο ινβερτερ!! γιατι κι ενας αλλος συμφορουμιτης εδω ετσι πολυ σχετικος μου ειχε πει πως το 1:6 ειναι λιγο και ουσιαστικα ο λεβητας δουλευει περιπου σαν on/off κλιματιστικο.. Ναι ειμαι πολυ ευχαριστημενος με τον airfell εστω κι αν ειναι πιο ¨απλος¨ σε σχεση με αλλους ακριβοτερους..Στην Τουρκια κατασκευαζεται..Τον χρησιμοποιω εννοειται και για ΖΝΧ σαν μοναδικη πηγη, εχει σταθεροτητα στη θερμοκρασια ακομη κι αν ανοιξω 2 βρυσες ταυτοχρονα και γιαυτο και τα 24kw συμφωνα με τον μηχανικο..Απ το 2020 τον εχω και για 24/7 θερμανση τα τελευταια 2 που μπηκε η μονωση.. Πολυ χρησιμες οι πληροφοριες που αναφερεις!!!! Καλησπέρα, Τι μου θύμησες τώρα, ζούσαμε 10 χρόνια πάνω από μια πυλωτη ανοιχτή από παντού, το σπίτι ήταν σαν έκθεση χαλιών και πάλι παγωναμε! Αν την μονώσεις θα νομίζετε ότι αλλάξατε σπίτι, είναι η μεγαλύτερη αιμορραγία τον χειμώνα. Θα ζεσταίνεσαι με γελοίες θερμοκρασίες (επιπέδου σχεδόν ενδοδαπεδιας). Απλά, αν το κάνεις θα μονώσεις και όλα τα οριζόντια δοκάρια, είναι τεράστιες θερμογεφυρες. Πάντως, πολύ καλά έκανες και ξέφυγες από την πεπατημένη των 4-5 πόντων πάχους που καταδυναστεύει την αγορά..."σιγά μωρέ, ψυκτικό θάλαμο θα το κάνεις το σπίτι?" Οι σύγχρονοι επιτοιχοι μπορούν να ρίξουν την ισχύ τους πολύ πιο χαμηλά (αναλογικά) από μια αντλία. Τι εννοείς ότι το 1:6 λειτουργεί σαν on off κλιματιστικό?? Δεν λειτουργεί σωστά επειδή είναι πολύ χαμηλό? Μπορείς να μου υποδείξεις την σχετική ανάρτηση του συμφορουμιτη, με ενδιαφέρει πολύ η άποψη του. Η σωστή εγκατάσταση μετά από μελέτη μηχανικού καθώς και η κατάλληλη ρύθμιση/παραμετροποίηση ενός λέβητα υπερισχύει της οποιαδήποτε "κορυφαίας" μάρκας. Αυτό που έχω αντιληφθεί τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι μεγαλύτερες απώλειες, μετά τα κουφώματα, είναι τα οριζόντια δοκάρια και κυρίως τα μπαλκόνια. Δεν φαντάζεσαι πόση θερμική ενέργεια μπορεί να αντλήσει ένα μπαλκόνι από ένα σπίτι μέσω των οριζόντιων δοκαριών και της πλάκας, και αυτό μου το είπε μηχανικός. Πριν βάλω ενδοδαπεδια (με μεγάλα πάνελ ζεσταινομασταν) είχα ακριβώς τις ίδιες μονώσεις και κουφώματα, αλλά τις καταναλώσεις που έχω τώρα δεν μπορούσα καν να τις πλησιάσω. Η ενδοδαπεδια ξηράς δόμησης τοποθετήθηκε πάνω από 7εκ μόνωσης και ουσιαστικά το πάτωμα είναι "πλωτό", πατάει δηλαδή πάνω στην υποκείμενη πλάκα του σκυροδέματος χωρίς να ακουμπάει πουθενά, αφού αφέθηκε περιμετρικά μια μικρή απόσταση ασφαλείας για τυχόν συστολές και διαστολές. Στο μικρό κενό περιμετρικά τοποθετήθηκε ειδική μαστιχη. Η μεταφορά θερμικής ενέργειας μειώθηκε κατά πολύ. Εφόσον έχεις γνώστη του λέβητα σου, προχώρα με την μείωση της ισχύος εφόσον υπολογίσει ένας μηχανικός τις απώλειες σου. Τα συμπεράσματα αναμένονται ενδιαφέροντα. 1
greg4 Δημοσ. πριν από 6 ώρες Δημοσ. πριν από 6 ώρες 16 hours ago, apollo_el said: Οι θερμοκρασίες έχουν επιστρέψει στα κανονικά για την εποχή τους επίπεδα. Η δική μου κατανάλωση έχει πέσει στο μισό περίπου ήδη (9 κυβικά το 24ωρο, σταθερή θερμοκρασία στους 21, με νερά στους 60), για τις 25/02 και 26/02. 9 Κυβικά δεν είναι πολλά για τις 25 και 26? Και μένα 150τμ με 7εκ κέλυφος. Βέβαια έγινε κατόπιν οπότε θερμογέφυρες έχει σίγουρα. De Dietrich έχεις; 2
apollo_el Δημοσ. πριν από 4 ώρες Δημοσ. πριν από 4 ώρες (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, greg4 είπε 9 Κυβικά δεν είναι πολλά για τις 25 και 26? Και μένα 150τμ με 7εκ κέλυφος. Βέβαια έγινε κατόπιν οπότε θερμογέφυρες έχει σίγουρα. De Dietrich έχεις; Έχεις δίκιο, και βέβαια είναι πολλά κυρίως λόγω των τιμών Φ.Α. Εφόσον όμως εξετάσουμε, όχι τον απόλυτο αριθμό, αλλά τα δύο σπίτια μας, πέρα από κάποια κοινά σημεία θα βρούμε ουσιαστικές διαφορές που πιθανολογώ ότι δικαιολογούν την αυξημένη κατανάλωση: 1. Η μέση θερμοκρασία στην Αθήνα είναι 2-4 βαθμούς υψηλότερη, σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη (αναλόγως τις περιοχές). 2. Η κατανομή των τετραγωνικών. 3. Ο αριθμός των ανοιγμάτων. 4. Το έτος κατασκευής της οικοδομής/σπιτιού: π.χ τα υλικά θερμομόνωσης (ανάμεσα στα τούβλα) που χρησιμοποιούνται σήμερα μπορεί να έχουν μικρότερο συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας, λόγω βελτιώσεων στις τεχνολογίες παραγωγής. Επίσης ο συντελεστής λάμδα θερμικής αγωγιμότητας δεν παραμένει σταθερός με την πάροδο του χρόνου, ήτοι τίποτα δεν είναι για πάντα. 5. Έχεις κέλυφος 7εκ. Δεν υπάρχει κέλυφος στη δική μου περίπτωση. 6. Έχεις νέας τεχνολογίας κουφώματα/υαλοπίνακες (;;;). Σίγουρα όχι ημιαρχαία ξύλινα κουφώματα. 7. Ο αριθμός των θερμαντικών σωμάτων. Έχεις πάνω από 10 ή κάτω; 8. Είμαι σίγουρος ότι οι θερμογέφυρες στο σπίτι μου δεν είναι απλά γέφυρες, αλλά flyover. 9. Δε θερμαίνεται ο υπερκείμενος όροφος. Πιστεύω με το 5 & 6, θα έπεφτα κοντά στα δικά σου επίπεδα κατανάλωσης (-50% ;;;). Ναι, έχω D.D. Εξαιρετικά χρήσιμος ο πίνακας που έχεις αναρτήσει. Με βοηθάει πολύ! Κατανάλωση για 27/02: 7,5 κυβικά Επεξ/σία πριν από 2 ώρες από apollo_el 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα