kxtsao Δημοσ. Πέμπτη στις 01:23 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 01:23 μμ περίπου 9 κυβικά, με αντιστάθμιση δουλεύει ο λέβητας
apollo_el Δημοσ. Πέμπτη στις 03:07 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 03:07 μμ 22 ώρες πριν, greg4 είπε Ενδιαφέρον πληροφορίες @verlemakos Το θέμα ειναι που βρίσκουμε αυτές τις ρυθμίσεις και γιατί οι εταιρείες τα έχουν κλειδωμένα Φίλε greg4, η παραμετροποίηση θα πρέπει να είναι αρμοδιότητα της εταιρίας μας, όπως σου είχα γράψει την προηγούμενη χρονιά (σου υπενθυμίζω ότι έχουμε ίδιο μοντέλο, διαφορετική ισχύ). Μήπως, έκανες κάποια προσπάθεια με την αντιπροσωπεία στην Αθήνα;
ATmega Δημοσ. Πέμπτη στις 07:08 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 07:08 μμ (επεξεργασμένο) 17 ώρες πριν, verlemakos είπε Λοιπόν συμφορουμίτες, Ευκαιρία για δοκιμές και μετρήσεις. Το τελευταίο τριήμερο που αρχίζει και αγριεύει το κρύο πειραματίστηκα με τις ρυθμίσεις και την περιοδικότητα των on/off του λέβητα και είχα απρόσμενα αποτελέσματα. Για την ιστορία να αναφέρω ότι ενώ στην αρχή του χειμώνα δούλευα με την αντιστάθμιση (χωρίς PID ενεργοποιημένο) σε σύγκριση με θερμοστάτη PID (αλλά χωρίς αντιστάθμιση) σημαντική διαφορά στην κατανάλωση δεν βρήκα. Να μην πω ότι με τον θερμοστάτη PID είχα ελάχιστα καλύτερη οικονομία και πιο σταθερή θερμοκρασία αλλά αυξημένα on/off (όχι short cycling, αλλά οφείλονταν στην υπερβολική ευαισθησία του αισθητηρίου θερμοκρασίας που ενώ τη μια στιγμή διάβαζε πτώση θερμοκρασίας και έδινε εντολή για έναυση, σε 1-2 λεπτά μια ριπή θερμότητας από το δάπεδο τον έκανε να σβήνει τον λέβητα). Γενικά, τον "κούραζε" τον λέβητα, πέρα από την σπατάλη καυσίμου. Τουλάχιστον στον χώρο μου και με την ενδοδαπέδια ξηράς δόμησης εκτιμώ ότι η αντιστάθμιση μου είναι αχρείαστη. Ο θερμοστάτης PID με τον τρόπο που λειτουργεί κάνει (ας πούμε) ένα είδος αντιστάθμισης και προσφέρει παρόμοια οικονομία και άνεση. Παρατηρώντας τον αριθμό των εναύσεων καθώς και την διάρκεια αλλά και την περιοδικότητα με την λειτουργία του PID, έφτιαξα μερικά πινακάκια και κάποια από αυτά τα μετέφερα σε ψηφιακό χρονοδιακόπτη ράγας τον οποίο και σύνδεσα με τον θερμοστάτη στον οποίο είχα ορίσει θερμοκρασία 24 βαθμούς για να είναι μονίμως ανοιχτό το κύκλωμά του. Οι δοκιμές ξεκίνησαν στις αρχές Φεβρουαρίου με 6 εναύσεις ημερησίως συνολικής διάρκειας λειτουργίας 130-140 λεπτών. Η μεγαλύτερη διάρκεια ενός κύκλου ήταν 60 λεπτά και η μικρότερη 10-12 λεπτά. Μέσος όρος ωριαίας κατανάλωσης 0,52-0,60 κυβικά. Ωράριο δοκιμών 14:30-22:30 (δηλαδή τις ώρες που βρισκόμαστε στο σπίτι, τις υπόλοιπες ώρες κλειστή η θέρμανση). Στην συνέχεια, η διάρκεια λειτουργίας παρέμεινε σταθερή στα 130-140 λεπτά αλλά οι εναύσεις αυξήθηκαν σε 8 ημερησίως, αλλά λίγο πιο πυκνές μεταξύ τους. Η μεγαλύτερη διάρκεια ενός κύκλου ήταν 60 λεπτά και η μικρότερη 10 λεπτά. Μέσος όρος ωριαίας κατανάλωσης 0,57-0,67 κυβικά. Ωράριο δοκιμών 14:30-22:30 (δηλαδή τις ώρες που βρισκόμαστε στο σπίτι, τις υπόλοιπες ώρες κλειστή η θέρμανση). Την τελευταία εβδομάδα έγιναν δοκιμές με αυξημένη διάρκεια λειτουργίας στα 160-180 λεπτά έτσι ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες απώλειες λόγω των χαληλών θερμοκρασιών. Αλλά οι εναύσεις αυξήθηκαν σε 9 ημερησίως και ήταν αρκετά πιο αραιές μεταξύ τους. Η μεγαλύτερη διάρκεια ενός κύκλου ήταν 40 λεπτά και η μικρότερη 10 λεπτά. Μέσος όρος ωριαίας κατανάλωσης 0,48-0,55 κυβικά. Ωράριο δοκιμών 11:30-23:30. Τέλος, από την Δευτέρα 17/02 ξεκίνησαν δοκιμές με διάρκεια λειτουργίας στα 180 λεπτά έτσι ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες απώλειες λόγω των χαληλών θερμοκρασιών. Αλλά οι εναύσεις ενώ παρέμειναν σταθερές (9 ημερησίως) ήταν κατανεμημένες καθόλη την διάρκεια του 24ωρου και ακόμη πιο αραιές μεταξύ τους. Αυτή τη φορά, υπήρχαν και 2 δεκάλεπτες εναύσεις τα μεσάνυχτα (01:00 και 04:30) λόγω της παγωνιάς. Η μεγαλύτερη διάρκεια ενός κύκλου ήταν 40 λεπτά και η μικρότερη 10 λεπτά (οι περισσότερες είχαν διάρκεια 20-25 λεπτά). Μέσος όρος ωριαίας κατανάλωσης 0,46-0,51 κυβικά!! Αξιοσημείωτο είναι ότι τα on/off ήταν λίγα ως ανύπαρκτα. Να αναφέρω ότι λόγω του κλειδώματος της ισχύος του λέβητα στα 6-6,5 kw (μέγιστο) στην αρχή δεν μπορεί να ανεβάσει πάνω από 28-29 βαθμούς. Όσο περνάει η ώρα και δέχεται όλο και πιο ζεστά νερά στην επιστροφή, τότε ανεβάζει πάνω από 30 βαθμούς και φτάνει κάποιες φορές και 34-35 ώσπου να σβήσει. Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι με αραιά ανάματα βελτιώνεται σημαντικά η οικονομία, ίσως επειδή δουλεύει στο μέγιστο η συμπύκνωση αλλά και επειδή αποφεύγονται σε πολύ μεγάλο βαθμό τα on/off. Βεβαια, αν δεν υπήρχε η θερμοπρόσοψη αποκλείεται να ζεσταινόμουν με αυτές τις ώρες λειτουργίας, όση θερμοκρασία και να είχαν τα νερά. Είναι ο παράγοντας που κάνει την πιο μεγάλη διαφορά, οποιοδήποτε σύστημα θέρμανσης και να έχεις. Δεν το πίστευα στην αρχή ούτε εγώ, αλλά μετά τις νέες ρυθμίσεις την Δευτέρα κατανάλωσα 1,47 κυβικά ενώ εχθές την Τετάρτη 1,56 κυβικά. 70τμ πάνω από πυλωτή, ενδοδαπέδια ξηράς δόμησης, θερμοπρόσοψη, κουφώματα ενεργειακά PVC, συνολική διάρκεια λειτουργίας 3 ώρες, θερμοκρασία χώρου 21-21,6 βαθμοί, σχετική υγρασία χώρου 50-55% Καλησπέρα, Σε ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα παρουσίαση και την αναλυτική ανάλυση του θέματος. Θα ήθελα να σε ρωτήσω με ποιον τρόπο παρακολουθείς τα δεδομένα που αναφέρεις. Οι πληροφορίες αυτές εμφανίζονται στον λέβητά σου ή στον θερμοστάτη σου; Με ενδιαφέρει κι εμένα να παρακολουθώ την κατανάλωση του λέβητά μου και να βελτιώσω τη λειτουργία του συστήματος, αλλά δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολο για μένα. Ο λέβητάς μου είναι ο Baxi Duo Tec Compact 24, με σώματα καλοριφέρ τύπου πάνελ και θερμοστάτη Siemens RDH100 (με σταθερή επιθυμητή θερμοκρασία 21,5°C όλο το 24ωρο). Το σπίτι είναι ρετιρέ 80τμ στα νότια προάστια της Αθήνας, κατασκευής δεκαετίας ’70, με ολική ανακαίνιση (θερμοπρόσοψη σε τοίχους και ταράτσα, νέα αλουμίνια με ενεργειακά τζάμια). Πρωτοχρησιμοποίησα τον λέβητα τον Νοέμβριο του 2022, και ο εγκαταστάτης είχε ρυθμίσει τη θερμοκρασία νερού του καλοριφέρ πολύ ψηλά (65-70°C). Διαβάζοντας και ψάχνοντας το θέμα, κατάλαβα ότι οι λέβητες συμπύκνωσης αποδίδουν καλύτερα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, οπότε από τον Νοέμβριο του 2024 τη ρύθμισα στους 48°C. Επίσης, νομίζω ότι πριν 2 χρόνια άλλαξα τη ρύθμιση του θερμοστάτη από PID slow σε PID fast, γιατί είχα διαβάσει ότι είναι καλύτερη επιλογή για λέβητες αερίου. Ωστόσο, από όσα αναφέρεις, ίσως αυτή η ρύθμιση δεν είναι σωστή και μπορεί να προκαλεί short cycling. Spoiler Δεν έχω πρόβλημα να φτάσω την επιθυμητή θερμοκρασία (αυτές τις μέρες την έχω βάλει στους 22°C), αλλά δεν έχω εικόνα του πώς λειτουργεί ο λέβητας. Η μέση ημερήσια κατανάλωση αερίου μου είναι: Νοέμβριος 2022 – Φεβρουάριος 2023: ~2,95 m³/ημέρα Νοέμβριος 2023 – Φεβρουάριος 2024: ~2,35 m³/ημέρα Νοέμβριος 2024 – Φεβρουάριος 2025: ~2,60 m³/ημέρα ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΕΡΙΟΥ.xlsx Διαβάζοντας το manual του λέβητα, είδα ότι διαθέτει Gas Adaptive Control (GAC), που σημαίνει – αν το έχω καταλάβει σωστά – ότι ρυθμίζει αυτόματα την ισχύ του ανάλογα με τη ζήτηση. Η προεπιλεγμένη μέγιστη ισχύς στη θέρμανση είναι 80%. Spoiler Αν μειώσω αυτή την τιμή, θα δω μειωμένη κατανάλωση και θα λειτουργεί ο λέβητας πιο ομαλά, αποφεύγοντας το short cycling (αν πράγματι συμβαίνει τώρα); ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΕΡΙΟΥ.xlsx Επεξ/σία Πέμπτη στις 07:10 μμ από ATmega 1
greg4 Δημοσ. Πέμπτη στις 07:46 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 07:46 μμ @verlemakos εντυπωσιακή ανάλυση. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Με έβαλες στο τρυπάκι να το ψάξω τώρα. @apollo_el πήρα μια φορά τηλέφωνο, εδωσα στοιχεία, είπαν θα με πάρουν πίσω αλλά δεν. Γενικά βαριέμαι απίστευτα τα τηλέφωνα και δεν το έψαξα παραπάνω. Η απάντηση θα βρίσκετε κάπου εδώ: https://www.dedietrich.gr/wp-content/uploads/2023/03/NANEO-S-PMC.pdf Αλλά άντε τώρα να κάτσεις να διαβάσεις ολόκληρο manual τόσες σελίδες.. Έχει στην σελίδα 46, "Ρύθμιση του μέγιστου φορτίου για τη λειτουργία κεντρικής θέρμανσης" αλλά μετά λέει ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα.. Ποιου ανεμιστήρα; Μήπως του κυκλοφορητή; Τώρα στα μεγάλα κρύα είμαι στα 8-9 κυβικά σε 150τμ.
apollo_el Δημοσ. Πέμπτη στις 08:24 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 08:24 μμ (επεξεργασμένο) 49 λεπτά πριν, greg4 είπε @verlemakos εντυπωσιακή ανάλυση. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Με έβαλες στο τρυπάκι να το ψάξω τώρα. @apollo_el πήρα μια φορά τηλέφωνο, εδωσα στοιχεία, είπαν θα με πάρουν πίσω αλλά δεν. Γενικά βαριέμαι απίστευτα τα τηλέφωνα και δεν το έψαξα παραπάνω. Η απάντηση θα βρίσκετε κάπου εδώ: https://www.dedietrich.gr/wp-content/uploads/2023/03/NANEO-S-PMC.pdf Αλλά άντε τώρα να κάτσεις να διαβάσεις ολόκληρο manual τόσες σελίδες.. Έχει στην σελίδα 46, "Ρύθμιση του μέγιστου φορτίου για τη λειτουργία κεντρικής θέρμανσης" αλλά μετά λέει ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα.. Ποιου ανεμιστήρα; Μήπως του κυκλοφορητή; Τώρα στα μεγάλα κρύα είμαι στα 8-9 κυβικά σε 150τμ. Το manual δε θα πρέπει να είναι υπόθεση του χρήστη, για να παραμετροποιήσει το λέβητα. Εφόσον οι τεχνικοί της εταιρείας είναι εκπαιδευμένοι και γνωρίζουν, αυτοί είναι που θα επέμβουν (αν μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω). Επαναλαμβάνω, εφόσον... διότι οι προσδοκίες για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, και σε αυτόν τον τομέα, θα πρέπει να είναι περιορισμένες. Αναρωτήθηκα, λοιπόν, αν είχες κάποιο feedback από αυτούς της Αθήνας, ώστε να συγκρίνουμε. Ο ανεμιστήρας που αναφέρεται στο εγχειρίδιο του λέβητα είναι ο ανεμιστήρας του καυστήρα. Αυτός ο ανεμιστήρας έχει τον ρόλο να διασφαλίσει την σωστή αναλογία αέρα/καυσίμου για την αποτελεσματική καύση, προκειμένου να παράγεται η απαιτούμενη θερμική ισχύς για τη θέρμανση του χώρου. Η ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα επηρεάζει την ποσότητα αέρα που εισάγεται στον καυστήρα και, κατά συνέπεια, τον ρυθμό καύσης και την απόδοση του λέβητα. Επεξ/σία Πέμπτη στις 08:38 μμ από apollo_el
verlemakos Δημοσ. χθες στις 01:36 πμ Δημοσ. χθες στις 01:36 πμ 5 ώρες πριν, ATmega είπε Καλησπέρα, Σε ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα παρουσίαση και την αναλυτική ανάλυση του θέματος. Θα ήθελα να σε ρωτήσω με ποιον τρόπο παρακολουθείς τα δεδομένα που αναφέρεις. Οι πληροφορίες αυτές εμφανίζονται στον λέβητά σου ή στον θερμοστάτη σου; Με ενδιαφέρει κι εμένα να παρακολουθώ την κατανάλωση του λέβητά μου και να βελτιώσω τη λειτουργία του συστήματος, αλλά δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολο για μένα. Ο λέβητάς μου είναι ο Baxi Duo Tec Compact 24, με σώματα καλοριφέρ τύπου πάνελ και θερμοστάτη Siemens RDH100 (με σταθερή επιθυμητή θερμοκρασία 21,5°C όλο το 24ωρο). Το σπίτι είναι ρετιρέ 80τμ στα νότια προάστια της Αθήνας, κατασκευής δεκαετίας ’70, με ολική ανακαίνιση (θερμοπρόσοψη σε τοίχους και ταράτσα, νέα αλουμίνια με ενεργειακά τζάμια). Πρωτοχρησιμοποίησα τον λέβητα τον Νοέμβριο του 2022, και ο εγκαταστάτης είχε ρυθμίσει τη θερμοκρασία νερού του καλοριφέρ πολύ ψηλά (65-70°C). Διαβάζοντας και ψάχνοντας το θέμα, κατάλαβα ότι οι λέβητες συμπύκνωσης αποδίδουν καλύτερα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, οπότε από τον Νοέμβριο του 2024 τη ρύθμισα στους 48°C. Επίσης, νομίζω ότι πριν 2 χρόνια άλλαξα τη ρύθμιση του θερμοστάτη από PID slow σε PID fast, γιατί είχα διαβάσει ότι είναι καλύτερη επιλογή για λέβητες αερίου. Ωστόσο, από όσα αναφέρεις, ίσως αυτή η ρύθμιση δεν είναι σωστή και μπορεί να προκαλεί short cycling. Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου Δεν έχω πρόβλημα να φτάσω την επιθυμητή θερμοκρασία (αυτές τις μέρες την έχω βάλει στους 22°C), αλλά δεν έχω εικόνα του πώς λειτουργεί ο λέβητας. Η μέση ημερήσια κατανάλωση αερίου μου είναι: Νοέμβριος 2022 – Φεβρουάριος 2023: ~2,95 m³/ημέρα Νοέμβριος 2023 – Φεβρουάριος 2024: ~2,35 m³/ημέρα Νοέμβριος 2024 – Φεβρουάριος 2025: ~2,60 m³/ημέρα ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΕΡΙΟΥ.xlsx 25.95 kB · 3 downloads Διαβάζοντας το manual του λέβητα, είδα ότι διαθέτει Gas Adaptive Control (GAC), που σημαίνει – αν το έχω καταλάβει σωστά – ότι ρυθμίζει αυτόματα την ισχύ του ανάλογα με τη ζήτηση. Η προεπιλεγμένη μέγιστη ισχύς στη θέρμανση είναι 80%. Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου Αν μειώσω αυτή την τιμή, θα δω μειωμένη κατανάλωση και θα λειτουργεί ο λέβητας πιο ομαλά, αποφεύγοντας το short cycling (αν πράγματι συμβαίνει τώρα); ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΕΡΙΟΥ.xlsx 25.95 kB · 1 download Καλησπέρα, Τα μεσοδιαστήματα τα πήρα παρατηρώντας την συμπεριφορά του PID θερμοστάτη (SIEMENS REV 24). Πολύ καλός θερμοστάτης, αλλά πολύ ευαίσθητος στο άναψε-σβήσε. Εκτιμώ ότι αυτό το φαινόμενο θα μετριάζεται σημαντικά όταν έχεις σώματα πάνελ. Τα on/off που δημιουργεί δεν είναι short cycling (short cycling συμβαίνει όταν ένας λέβητας "βλέπει" ότι έχει να τροφοδοτήσει ένα φορτίο πολύ μικρότερο σε θερμίδες σε σχέση με την δυναμικότητά του, πολύ συχνό φαινόμενο όταν ο χειμώνας είναι σχετικά ήπιος, έχεις μικρό σπίτι με λίγα σώματα και ταυτόχρονα δεν έχεις ρυθμίσει σωστά τον λέβητα). Αν έχεις μέσο όρο 2,7-3 κυβικά την ημέρα και για όλο τον χειμώνα στα νότια προάστια και με το κλίμα της Αθήνας, είμαι σίγουρος ότι μπορείς να πας αρκετά παρακάτω σε κατανάλωση. Θεωρώ ότι υπάρχουν μέρες με 5-6 κυβικά και μέρες με 1-1,5 κυβικά, διόρθωσέ με αν κάνω λάθος. Ο λέβητάς σου είναι σύγχρονος και είμαι σίγουρος ότι δέχεται πολλές ρυθμίσεις. Η ελάχιστη ισχύς που κατεβαίνει είναι 3,4-3,7 kw αναλόγως αν ζητάς θερμοκρασίες για σώματα ή ενδοδαπέδια (είναι σχεδόν 1:8!!! της μέγιστης ισχύος του, να φανταστείς ότι οι επωνυμες αντλίες πέφτουν μετά βίας στο 1:4 της ονομαστικής τους ισχύος). Η αντίστοιχη κατανάλωση ανά ώρα με αυτήν την συνθήκη είναι 0,37 κ.μ αερίου (θεωρητική μεν και πάντα κάτω από ιδανικές συνθήκες, αλλά τα 0,45-0,50 κμ / ώρα είναι εφικτά για μια καλή εγκατάσταση με σωστή ρύθμιση και παραμετροποίηση. Όλα σχεδόν τα μηχανήματα έχουν GAC, αλλά αν τα αφήσεις να αποπφασίσουν μόνα τους δεν πρόκειται ποτέ να πάρεις σημαντικά χαμηλούς μέσους όρους κατανάλωσης. Εστιάζουν πρωτίστως στην ταχύτητα επίτευξης μιας θερμοκρασίας, απλά το κάνουν σε συνδυασμό με μια "λογική" παροχή καυσίμου. Πάντως, αφού ζεσταίνεσαι καλά αυτές τις κρύες μέρες με 48 βαθμούς στα πάνελ (εκτιμώ ότι είναι αρκετά μεγαλούτσικα), σημαίνει ότι έχεις καλές μονώσεις και έτσι μπορείς να ρίξεις κι άλλο την θερμοκρασία προσαγωγής. Σημαντικό το πάχος της μόνωσης, αυτό κυρίως θα σε βοηθήσει να ζεσταθείς εφόσον ρίξεις κι άλλο την θερμοκρασία νερού στα σώματα. Μην σε τρομάξει στην αρχή που δεν θα ζεσταίνεται γρήγορα ο χώρος, πχ με 40-42 βαθμούς στα νερά. Άπαξ και πιάσεις 21-22 βαθμούς, μετά κοιτάζεις να τους διατηρήσεις και εκεί είναι που αρχίζεις να κάνεις σημαντική οικονομία. Σε συνδυασμό μάλιστα και με κλείδωμα της ισχύος του λέβητα στα 6-7 kw (max.) είμαι σίγουρος ότι θα πετύχεις αξιόλογη εξοικονόμηση καυσίμου. Η συμπύκνωση θα δουλέψει στο μέγιστο, επίσης. Μετά παίξε με όσο χαμηλότερη θερμοκρασία μπορείς (και 37-38 βαθμούς δοκίμασε), αρκεί να μπορείς να έχεις σταθερά 21 βαθμούς τουλάχιστον στον χώρο σου. Αυτή η ήπια ζέστη και θαλπωρή θα σε κερδίδει, να είσαι σίγουρος. Μετά την ενεργειακή αναβάθμιση που έκανες και δεν έχεις κρύα ρεύματα και θερμογέφυρες στον χώρο σου, ακόμη και με 20 βαθμούς θερμοκρασία θα νιώθεις άνετα και τα πάνελ σου θα σπρώχνουν στον χώρο αργά και πολύ ομαλά τις θερμίδες που χάνονται από τις απώλειές σου. Πόσες μέρες θα υπάρξουν μέσα σε έναν χειμώνα με τις θερμοκρασίες αυτής της εβδομάδας που διανύουμε? Στην Αττική είσαι. Αν κάνει και κανέναν ολικό παγετό μια φορά στις τόσες, ανέβασε την θερμοκρασία στους 50 για εκείνες τις μέρες και δεν τρέχει τίποτα. Και εφόσον έχεις χαμηλές απώλειες και καλό θερμοστάτη, η άποψή μου είναι να πειραματιστείς χωρίς αντιστάθμιση, μάλλον δεν έχει να σου προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι μπορείς να επέμβεις στον ορισμό της μέγιστης ισχύος μέσα από το μενού του μηχανικού, το ανιψάκι μου που από πέρσι μένει μόνο και έχει έναν παλιότερο BAXI, φέραμε τεχνικό της εταιρείας και μαζί με την τακτική συντήρηση το ρύθμισε στην ισχύ των 8,5 kw, αρκετή για αμόνωτη γκαρσονιέρα του 1975. Κατευθείαν είχε περίπου 15-20% σε σχέση με πέρσι που ο χειμώνας ήταν και σαφώς πιο ήπιος. Τουλάχιστον στο επίσημο BAXI service της Θεσσαλονίκης, δέχτηκαν να κάνουν την ρύθμιση αδιαμαρτύρητα. Θεωρώ αντίστοιχη θα είναι η αντιμετώπιση και στην Αθήνα. Καλό πειραματισμό, θα χαρώ να έχεις καλά αποτελέσματα. 5 ώρες πριν, apollo_el είπε Το manual δε θα πρέπει να είναι υπόθεση του χρήστη, για να παραμετροποιήσει το λέβητα. Εφόσον οι τεχνικοί της εταιρείας είναι εκπαιδευμένοι και γνωρίζουν, αυτοί είναι που θα επέμβουν (αν μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω). Επαναλαμβάνω, εφόσον... διότι οι προσδοκίες για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, και σε αυτόν τον τομέα, θα πρέπει να είναι περιορισμένες. Αναρωτήθηκα, λοιπόν, αν είχες κάποιο feedback από αυτούς της Αθήνας, ώστε να συγκρίνουμε. Ο ανεμιστήρας που αναφέρεται στο εγχειρίδιο του λέβητα είναι ο ανεμιστήρας του καυστήρα. Αυτός ο ανεμιστήρας έχει τον ρόλο να διασφαλίσει την σωστή αναλογία αέρα/καυσίμου για την αποτελεσματική καύση, προκειμένου να παράγεται η απαιτούμενη θερμική ισχύς για τη θέρμανση του χώρου. Η ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα επηρεάζει την ποσότητα αέρα που εισάγεται στον καυστήρα και, κατά συνέπεια, τον ρυθμό καύσης και την απόδοση του λέβητα. Ναι, έχεις δίκιο apollo. Aναφέρεται στην μείωση των στροφων του ανεμιστήρα καύσης. Σχεδόν όλα τα εγχειρίδια έχουν μια καμπύλη στροφών ανεμιστήρα- παροχής αερίου στην παράγραφο του μηχανικού. Το ένα επηρεάζει άμεσα το άλλο. Μετά, για την μείωση και αποφυγή των on/off, χρειάζεται μια επιπλέον ρύθμιση στο μενού του μηχανικού η οποία έχει σχέση με την υστέρηση (σε βαθμούς Κελσίου). Πρέπει να αυξηθούν οι τιμές και για το hysterisis ON και για το hysterisis OFF. Στο τέλος ρυθμίζεται ανάλογα και ο κυκλοφορητής, στην θέση "1" (σταθερές στροφές) από την θέση "85" που είναι προρυθμισμένος. Η ημερήσια κατανάλωση συνεχίζει να παίζει κοντά στο 1,5 κυβικό μέτρο αερίου την ημέρα. Εχθές 20/Φεβ., για 3.0 ώρες λειτουργίας (180 λεπτά) κατανάλωσε 1,48 κμ (η θερμοκρασία χώρου λόγω εντονότερου ψύχους έπεσε λίγο, στους 20,8-21,2 βαθμούς, αλλά συνεχίζει να υπάρχει άνεση). Σκέφτομαι να κρατήσω αυτό το μοτίβο των on/off και να το τροποποιώ ελαφρά προς τα πάνω ή προς τα κάτω σε διάρκεια, αναλόγως των έντονων μεταβολών της θερμοκρασίας. 6
famas Δημοσ. χθες στις 08:03 πμ Δημοσ. χθες στις 08:03 πμ 6 ώρες πριν, verlemakos είπε Η ημερήσια κατανάλωση συνεχίζει να παίζει κοντά στο 1,5 κυβικό μέτρο αερίου την ημέρα. Εχθές 20/Φεβ., για 3.0 ώρες λειτουργίας (180 λεπτά) κατανάλωσε 1,48 κμ (η θερμοκρασία χώρου λόγω εντονότερου ψύχους έπεσε λίγο, στους 20,8-21,2 βαθμούς, αλλά συνεχίζει να υπάρχει άνεση). 5 κυβικά για 20 Φεβρουαρίου, αλλά 8 ώρες κλειστό και κατόπιν θερμοστάτη στους 18, θερμοκρασία απομακρυσμένου δωματίου 16. Λέβητας 20 ετίας, τελευταίος όροφος, διαμπερές με δίπλα να μην μένει κανείς και φυσικά κλασσική μόνωση του 1970(τίποτα). Με βάση τα στοιχεία του @ verlemakos πρέπει να είμαι ευχαριστημένος.
ATmega Δημοσ. πριν από 14 ώρες Δημοσ. πριν από 14 ώρες (επεξεργασμένο) 17 ώρες πριν, verlemakos είπε Αν έχεις μέσο όρο 2,7-3 κυβικά την ημέρα και για όλο τον χειμώνα στα νότια προάστια και με το κλίμα της Αθήνας, είμαι σίγουρος ότι μπορείς να πας αρκετά παρακάτω σε κατανάλωση. Θεωρώ ότι υπάρχουν μέρες με 5-6 κυβικά και μέρες με 1-1,5 κυβικά, διόρθωσέ με αν κάνω λάθος. Ναι, υπάρχουν μέρες και με 5-6. Από χθες μέχρι σήμερα (24ωρες) η κατανάλωση ήταν 5κυβικα 17 ώρες πριν, verlemakos είπε Πάντως, αφού ζεσταίνεσαι καλά αυτές τις κρύες μέρες με 48 βαθμούς στα πάνελ (εκτιμώ ότι είναι αρκετά μεγαλούτσικα), σημαίνει ότι έχεις καλές μονώσεις και έτσι μπορείς να ρίξεις κι άλλο την θερμοκρασία προσαγωγής. Σημαντικό το πάχος της μόνωσης, αυτό κυρίως θα σε βοηθήσει να ζεσταθείς εφόσον ρίξεις κι άλλο την θερμοκρασία νερού στα σώματα Έχω 5 σώματα 22/900/900 (2500 kcal/h) 22/900/900 (2500 kcal/h) 22/900/700 (2000 kcal/h) 22/900/600 (1700 kcal/h) 1200Χ400 (550kcal/h)- πετσετοκρεμαστρα στο μπάνιο Βρήκα αυτό το site το οποίο υπολογίζει τα kcal/h αναλόγως τη θερμοκρασία νερού. Αν τα λέει σωστά τότε το σώμα 22/900/900 από 2500 γίνεται 700 Spoiler 17 ώρες πριν, verlemakos είπε Μην σε τρομάξει στην αρχή που δεν θα ζεσταίνεται γρήγορα ο χώρος, πχ με 40-42 βαθμούς στα νερά. Άπαξ και πιάσεις 21-22 βαθμούς, μετά κοιτάζεις να τους διατηρήσεις και εκεί είναι που αρχίζεις να κάνεις σημαντική οικονομία. Σε συνδυασμό μάλιστα και με κλείδωμα της ισχύος του λέβητα στα 6-7 kw (max.) είμαι σίγουρος ότι θα πετύχεις αξιόλογη εξοικονόμηση καυσίμου. Η συμπύκνωση θα δουλέψει στο μέγιστο, επίσης. Μετά παίξε με όσο χαμηλότερη θερμοκρασία μπορείς (και 37-38 βαθμούς δοκίμασε), αρκεί να μπορείς να έχεις σταθερά 21 βαθμούς τουλάχιστον στον χώρο σου. Αυτή η ήπια ζέστη και θαλπωρή θα σε κερδίδει, να είσαι σίγουρος. Μετά την ενεργειακή αναβάθμιση που έκανες και δεν έχεις κρύα ρεύματα και θερμογέφυρες στον χώρο σου, ακόμη και με 20 βαθμούς θερμοκρασία θα νιώθεις άνετα και τα πάνελ σου θα σπρώχνουν στον χώρο αργά και πολύ ομαλά τις θερμίδες που χάνονται από τις απώλειές σου Δοκίμασα να κατεβάσω τη θερμοκρασία νερού θέρμανσης σε 42 βαθμούς (αφού πρώτα ανέβασα την θερμοκρασία του θερμοστάτη ώστε να μην δίνει εντολή να κλείνει ο λέβητας) και είδα ότι ο λέβητας ανάβει τη φλόγα και η θερμοκρασία του λέβητα φτάνει αμέσως 55 και μετά από περίπου 30 δευτερόλεπτα σβήνει η φλόγα και παραμένει σβηστή για περίπου 2-3 λεπτά και μετά πάλι το ίδιο. Ενώ όταν έχω ρυθμίσει θερμοκρασία νερού θέρμανσης στους 48 η φλόγα παραμένει αναμμένη για αρκετά λεπτά (με το που ανάψει φτάνει τα 55 και σίγα σίγα κατεβαίνει και μένει κοντά στα 49). Δοκίμασα να κατεβάσω την ισχύ του λέβητα σε 12 kW αλλά και πάλι στους 42 βαθμούς κάνει το ίδιο. Άφησα τη μέγιστη ισχύς στα 12kW και 48βαθμους και θα δω αύριο την κατανάλωση. Επεξ/σία πριν από 13 ώρες από ATmega
verlemakos Δημοσ. πριν από 10 ώρες Δημοσ. πριν από 10 ώρες 3 ώρες πριν, ATmega είπε Ναι, υπάρχουν μέρες και με 5-6. Από χθες μέχρι σήμερα (24ωρες) η κατανάλωση ήταν 5κυβικα Έχω 5 σώματα 22/900/900 (2500 kcal/h) 22/900/900 (2500 kcal/h) 22/900/700 (2000 kcal/h) 22/900/600 (1700 kcal/h) 1200Χ400 (550kcal/h)- πετσετοκρεμαστρα στο μπάνιο Βρήκα αυτό το site το οποίο υπολογίζει τα kcal/h αναλόγως τη θερμοκρασία νερού. Αν τα λέει σωστά τότε το σώμα 22/900/900 από 2500 γίνεται 700 Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου Δοκίμασα να κατεβάσω τη θερμοκρασία νερού θέρμανσης σε 42 βαθμούς (αφού πρώτα ανέβασα την θερμοκρασία του θερμοστάτη ώστε να μην δίνει εντολή να κλείνει ο λέβητας) και είδα ότι ο λέβητας ανάβει τη φλόγα και η θερμοκρασία του λέβητα φτάνει αμέσως 55 και μετά από περίπου 30 δευτερόλεπτα σβήνει η φλόγα και παραμένει σβηστή για περίπου 2-3 λεπτά και μετά πάλι το ίδιο. Ενώ όταν έχω ρυθμίσει θερμοκρασία νερού θέρμανσης στους 48 η φλόγα παραμένει αναμμένη για αρκετά λεπτά (με το που ανάψει φτάνει τα 55 και σίγα σίγα κατεβαίνει και μένει κοντά στα 49). Δοκίμασα να κατεβάσω την ισχύ του λέβητα σε 12 kW αλλά και πάλι στους 42 βαθμούς κάνει το ίδιο. Άφησα τη μέγιστη ισχύς στα 12kW και 48βαθμους και θα δω αύριο την κατανάλωση. Αυτό που έκανε ήταν short cycling πιθανότατα λόγω του Δt. Σε ποιο Δt. το ρύθμισε ο εγκαταστάτης?
verlemakos Δημοσ. πριν από 8 ώρες Δημοσ. πριν από 8 ώρες 15 ώρες πριν, famas είπε 5 κυβικά για 20 Φεβρουαρίου, αλλά 8 ώρες κλειστό και κατόπιν θερμοστάτη στους 18, θερμοκρασία απομακρυσμένου δωματίου 16. Λέβητας 20 ετίας, τελευταίος όροφος, διαμπερές με δίπλα να μην μένει κανείς και φυσικά κλασσική μόνωση του 1970(τίποτα). Με βάση τα στοιχεία του @ verlemakos πρέπει να είμαι ευχαριστημένος. Με λέβητα 20ετιας είσαι καλά, ένας σύγχρονος θα σου μείωνε την κατανάλωση ως και 30 ίσως και 40 τοίς εκατό. Στις 20/2/2025 στις 1:23 ΜΜ, kxtsao είπε περίπου 9 κυβικά, με αντιστάθμιση δουλεύει ο λέβητας Σημερινή κατανάλωση 1,457 κυβικά μέτρα αερίου, 180 λεπτά διάρκεια συνολικής λειτουργίας σε 9 μεσοδιαστήματα. Θερμοκρασία χώρου 20,4-20,8. Πιο τσουχτερό κρύο σήμερα.
kxtsao Δημοσ. πριν από 7 ώρες Δημοσ. πριν από 7 ώρες είσαι ιδανικά με την ενδοδαπέδια εμένα σκέψου λειτουργεί σχεδόν ασταμάτητα με την αντιστάθμιση και τους 22° που ζητάω. αν μονώσω την σκεπή, γιατί είμαι τελευταίο όροφο με απώλειες, θα δω αρκετή μείωση στην κατανάλωση
verlemakos Δημοσ. πριν από 7 ώρες Δημοσ. πριν από 7 ώρες 12 λεπτά πριν, kxtsao είπε είσαι ιδανικά με την ενδοδαπέδια εμένα σκέψου λειτουργεί σχεδόν ασταμάτητα με την αντιστάθμιση και τους 22° που ζητάω. αν μονώσω την σκεπή, γιατί είμαι τελευταίο όροφο με απώλειες, θα δω αρκετή μείωση στην κατανάλωση Σκεπή ή ταράτσα? Γιατί έχουν διαφορετικό βαθμό δυσκολίας στην εργασία. Πάντως αν μονώσεις, μην λυπηθείς το πάχος, αυτό κάνει όλη την διαφορά. Ούτε αντλίες, ούτε λέβητες συμπύκνωσης, ούτε αντισταθμίσεις και κουραφέξαλα. Η μεγαλύτερη απώλεια είναι από την οροφή.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα