marioboni Δημοσ. Τετάρτη στις 07:36 πμ Δημοσ. Τετάρτη στις 07:36 πμ 5 ώρες πριν, verlemakos είπε Καλησπέρα, Σίγουρα με χαμηλότερη θερμοκρασία θα έχεις καλύτερη κατανάλωση (εφόσον βέβαια ζεσταίνεσαι αξιοπρεπώς με 45 βαθμούς). Απαραίτητη προυπόθεση είναι η σωστή ρύθμιση του λέβητα, σύμφωνα πάντα με τις συνολικές απώλειες του χώρου σου. Δηλαδή, αν έχεις απώλειες π.χ. 6 kw τότε "κλείδωσε" την ισχύ του λέβητα κοντά σε αυτήν την τιμή. Οι περισσότεροι σύγχρονοι λέβητες έχουν διαμόρφωση ισχύος, και αρκετοί από αυτούς δίνουν την δυνατότητα να ορίσεις το εύρος ισχύος λειτουργίας τους. Η αλήθεια είναι ότι λίγοι τεχνικοί το γνωρίζουν και ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν να το κάνουν σωστά. Προσωπικά, αφιέρωσα αρκετό χρόνο σε αγγλικά και γαλλικά forums για να μάθω για αυτές τις δυνατότητες καθώς και για τρόπους αποφυγής (όσο είναι εφικτό) του εκνευριστικού και επιζήμιου short cycling (το κάνουν και οι αντλίες θερμότητας). Στην Αγγλία θερμαίνονται με φυσικό αέριο για πάνω από 60 χρόνια, στο νησί υπάρχουν εγκατεστημένοι πάνω από 30 εκατομμύρια λέβητες. Σχεδόν το έχουν τερματίσει λόγω τριβής και εμπειρίας.. Όταν ζήτησα να μου κάνουν την ρύθμιση ισχύος, οι τεχνικοί της εταιρείας με κοιτούσαν λες και ήμουν alien. Τελικά, ένας από την τεχνική ομάδα (ο νεότερος σε ηλικία) διάβασε προσεκτικά το εγχειρίδιο χρήσης, μπήκε στις ρυθμίσεις μηχανικού και ήρθε μόνος του μετά από 3 μέρες και κλείδωσε το ταβάνι της ισχύος του λέβητα λίγο πάνω από τις απώλειες του χώρου μου. Αν θυμάμαι καλά έβαλε ταβάνι στα 6-7 kw. Σε σχέση με πριν είχα μια εξοικονόμηση περίπου 15% (ενδοδαπέδια θέρμανση, 21-21,5 βαθμούς θερμοκρασία χώρου, θερμοπρόσοψη, περιοχή Μονής Λαζαριστών, 70τμ. όλα σχεδόν πάνω από ανοιχτή πυλωτή, διαμέρισμα πανταχόθεν ελεύθερο). Επίσης, το χαμηλό διαφορικό σε ένα θερμοστάτη παρότι είναι πολύ αποτελεσματικό για να διατηρήσεις μια σταθερή θερμοκρασία χώρου, τις περισσότερες φορές οδηγεί σε πολλά on/off του λέβητα λόγω ευαισθησίας του αισθητηρίου του. Πέρα από την υψηλότερη κατανάλωση αερίου, οδηγεί και σε καταπόνηση και πρώιμη φθορά του μηχανήματος. Αυτό το παρατήρησα στην δική μου περίπτωση με παράμοιες ρυθμίσεις στο διαφορικό (PID θερμοστάτης).Στην περίπτωσή σου ελπίζω να μην έχεις πολλά on/off λόγω των σωμάτων πάνελ. Παρατηρώντας την "περιοδικότητα" όσον αφορά τα on/off που όρισε ο αλγόριθμος του θερμοστάτη, προσάρμοσα πριν από 2 εβδομάδες ένα παραπλήσιο δικό μου πρόγραμμα και το εγκατέστησα σε ψηφιακό χρονοδιακόπτη ράγας στον οποίο σύνδεσα τον θερμοστάτη. Πολύ λιγότερη καταπόνηση του λέβητα, και καλή σταθερότητα στην θερμοκρασία (εντάξει, όχι 0,1 βαθμούς όπως πριν, αλλά αρκετά κοντά περίπου συν-πλην 0,2 βαθμούς). Και βέβαια μικρότερη κατανάλωση. Ενδεικτικά, το τελευταίο τριήμερο η ημερήσια κατανάλωση δεν έχει υπερβεί τα 1,8-2 κ.μ.αερίου με συνολικό χρόνο ημερήσιας λειτουργίας του λέβητα τις 3 περίπου ώρες. Πάντως για περιοχή Σίνδου με 4 άτομα και ζνχ η κατανάλωσή σου είναι χαμηλή, αλλά πάντα υπάρχει τρόπος να πάει και χαμηλότερα, ο λέβητάς σου είναι αξιόλογος και σίγουρα επιδέχεται διαμόρφωση στην ισχύ του. Δεν έχω τρόπο να μετρήσω πόση ώρα θα λειτουργήσει αλλά δεν νομίζω να είναι 3 ώρες. Χοντρικά για 0.1 διαφορικό και 42-43 βαθμούς προσαγωγή συνήθως δουλεύει 20-25 λεπτά το πολύ για να σβήσει και κρατάει τη μέρα 3-4 ώρες σβηστό.Την ημέρα έχει μεγαλύτερα διαστήματα εννοείται και το βράδυ μικρότερα Για την ισχύ το έχω δει στο μανιουαλ, αλλά σίγουρα δουλεύει στο τέρμα ρελαντί σε αυτές τις θερμοκρασίες γιατί πρέπει να πας δίπλα για να καταλάβεις αν δουλεύει σε σχέση με 60+ που τον δούλεψα παλιότερα
apollo_el Δημοσ. Τετάρτη στις 10:23 πμ Δημοσ. Τετάρτη στις 10:23 πμ Αυτό που αναφέρει ο verlemakos σε σχέση με τη διαμόρφωση ισχύος του λέβητα, και κατά πόσο γνωρίζουν οι τεχνικοί πως να επέμβουν είναι πραγματικότητα. Έχω προσπαθήσει τα τελευταία 2 χρόνια να βρω κάποιον σχετικό, ώστε να το ρυθμίσει, χωρίς όμως επιτυχία. Οι απαντήσεις που πήρα είναι ότι το μηχάνημα <<δεν έχει πρόβλημα, αφού είναι καινούργιο...>>.
verlemakos Δημοσ. Τετάρτη στις 10:53 πμ Δημοσ. Τετάρτη στις 10:53 πμ 2 ώρες πριν, marioboni είπε Δεν έχω τρόπο να μετρήσω πόση ώρα θα λειτουργήσει αλλά δεν νομίζω να είναι 3 ώρες. Χοντρικά για 0.1 διαφορικό και 42-43 βαθμούς προσαγωγή συνήθως δουλεύει 20-25 λεπτά το πολύ για να σβήσει και κρατάει τη μέρα 3-4 ώρες σβηστό.Την ημέρα έχει μεγαλύτερα διαστήματα εννοείται και το βράδυ μικρότερα Για την ισχύ το έχω δει στο μανιουαλ, αλλά σίγουρα δουλεύει στο τέρμα ρελαντί σε αυτές τις θερμοκρασίες γιατί πρέπει να πας δίπλα για να καταλάβεις αν δουλεύει σε σχέση με 60+ που τον δούλεψα παλιότερα Όπως μου τα περιγράφεις, ο λέβητας λειτουργεί 2-2.5 ώρες ημερησίως. Για να καταναλώνει όπως λες 4-4,5 κυβικά ημερησίως κατά μέσο όρο σημαίνει ότι η μέση ωριαία κατανάλωση του είναι κοντά στα 2 κυβικά αερίου. Η μέγιστη κατανάλωση για έναν λέβητα 25-30 kw όπως είναι ο δικός σου είναι περίπου 2.7-3 κυβικά όπως αναφέρουν και τα περισσότερα manuals. Αυτό σημαίνει ότι ο δικός σου δεν ρίχνει αρκετά τις στροφές του, ενώ από τις προδιαγραφές του φαίνεται ότι μπορεί να ρίξει την κατανάλωση του ως και 0.4-0.5 κυβικά την ώρα για απόδοση περίπου 4-5 kw. Εκτός και αν στην πραγματικότητα λειτουργεί αρκετές ώρες παραπάνω και δεν το έχεις παρατηρήσει. Από την θερμοκρασία των νερών συμπεραίνω ότι μάλλον έχεις ισχυρή μόνωση. Πάντως η σταδιακή και ήπια αύξηση της θερμοκρασίας του χώρου όταν δουλεύει ο λέβητας με χαμηλές στροφές, εκτός από οικονομία και μεγαλύτερη σταθερότητα της θερμοκρασίας βοηθάει και στην αξιοπιστία και την αντοχή του μηχανήματος. Αυτή η εβδομάδα θα είναι τσουχτερό το κρύο, καλή ευκαιρία για δοκιμές και συμπεράσματα. 40 λεπτά πριν, apollo_el είπε Αυτό που αναφέρει ο verlemakos σε σχέση με τη διαμόρφωση ισχύος του λέβητα, και κατά πόσο γνωρίζουν οι τεχνικοί πως να επέμβουν είναι πραγματικότητα. Έχω προσπαθήσει τα τελευταία 2 χρόνια να βρω κάποιον σχετικό, ώστε να το ρυθμίσει, χωρίς όμως επιτυχία. Οι απαντήσεις που πήρα είναι ότι το μηχάνημα <<δεν έχει πρόβλημα, αφού είναι καινούργιο...>>. Έχεις δίκιο apollo, κι εγώ τέτοια άκουγα για καιρό. Το manual το μελέτησα αρκετά και βρήκα πως μπορώ να κάνω διαμόρφωση ισχύος. ΑΛΛΑ, θα πρέπει να εισέλθεις στο μενού του μηχανικού το οποίο είναι κλειδωμένο και ανοίγει μόνο με κωδικό που τον έχουν οι τεχνικοί του αντιπροσώπου. Την ώρα που μου έκανε την ρύθμιση ισχύος ήμουν δίπλα του και σημείωσα τον κωδικό. Όχι φυσικά για να παίζω κάθε τόσο (δεν παίζεις με κάτι που δεν ξέρεις, πόσο μάλλον με καύσιμα), αλλά για πιθανή αλλαγή ρύθμισης στο μέλλον από κάποιον άλλο τεχνικό ή συντηρητή. Η ρύθμιση γίνεται μέσω των στροφών του ανεμιστήρα καύσης. Μέσω των στροφών γίνεται πιθανόν και η αυξομείωση της παροχής του αερίου που περνάει μέσα από τα μπεκ του καυστήρα. Ταυτόχρονα, χρειάζεται και ρύθμιση του κυκλοφορητή κοντά στις μέγιστες στροφές. Τουλάχιστον έτσι έχει η ρύθμιση στο δικό μου μηχάνημα, αλλά παρόμοια πρέπει να λειτουργούν και οι περισσότεροι λέβητες. Πάντως οι σύγχρονοι επιτοιχοι λέβητες σου δίνουν την δυνατότητα για άπειρες ρυθμίσεις και παραμετροποίηση, θυμίζουν λίγο τις αντλίες θερμότητας. Αν ήξεραν τις δυνατότητες τους και οι τεχνικοί ........... 2 1
greg4 Δημοσ. Τετάρτη στις 04:29 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 04:29 μμ Ενδιαφέρον πληροφορίες @verlemakos Το θέμα ειναι που βρίσκουμε αυτές τις ρυθμίσεις και γιατί οι εταιρείες τα έχουν κλειδωμένα
F117 Δημοσ. Τετάρτη στις 05:13 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 05:13 μμ Υπάρχει κάποιος που να χρησιμοποιεί μπουκάλες?
verlemakos Δημοσ. Τετάρτη στις 06:02 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 06:02 μμ 48 λεπτά πριν, greg4 είπε Ενδιαφέρον πληροφορίες @verlemakos Το θέμα ειναι που βρίσκουμε αυτές τις ρυθμίσεις και γιατί οι εταιρείες τα έχουν κλειδωμένα Φίλε greg4, Τουλάχιστον στα ιταλικά προϊόντα αναφέρονται στα εγχειρίδια χρήσης. Σε Baxi, Aniston, Riello τα έχω εντοπίσει. Από τα γερμανικά μηχανήματα σίγουρα αναφέρεται στα Viesmann αλλά κάνει τζιζ η τιμή. Ο βασικός λόγος που δεν υπάρχουν αυτές οι ρυθμίσεις στο ελεύθερο μενού είναι για λόγους ασφαλείας αλλά και εύρυθμης λειτουργίας των μηχανημάτων. Και καλά κάνουν. Πρέπει όμως να γνωρίζουν και τις δυνατότητες των προϊόντων που αντιπροσωπεύουν, έστω ένα ποσοστό από αυτές που έχουν αντίκτυπο στην ορθή λειτουργία των συσκευών και στην κατανάλωση καυσίμου. Βλέπεις να πουλάνε λέβητες 30kw για διαμέρισμα 60τμ και η εγκατάσταση να γίνεται ως έχει χωρίς καμία παραμετροποίηση. Όπως και μεγάλους λέβητες αερίου χωρίς ορισμό του εύρους ισχύος σε σπίτια με ξεχωριστές ζώνες θέρμανσης για κάθε χώρο και θερμοστατικες κεφαλές παντού. Φτάνει στο σημείο να ζητάει θέρμανση μόνο ένα σώμα και ο λέβητας να προσπαθεί να το τροφοδοτήσει κάνοντας δεκάδες on off μιας και βλέπει ένα φορτίο πολύ χαμηλότερο από την ισχύ του. Αυτός ο λέβητας δεν θα αντέξει για πολύ. Δεν πειράζει, θα του πουλήσει έναν καινούργιο. Τέτοιες εγκαταστάσεις με ζώνες και αυτονομίες δουλεύουν στρωτά και οικονομικά μόνο μέσω δοχείου αδράνειας. Να φανταστείς, όταν έμαθα ότι υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες σε σύγχρονους επιτοιχους λεβητες, αποφάσισα να μην βάλω αντλία και ας ήμουν σχεδόν ψημένος παρότι δεν είχα τα χρήματα. Δεν το μετάνιωσα, αφού για να κάνω απόσβεση την αντλία θα ήθελα τουλάχιστον 2 δεκαετίες λόγω χαμηλών απωλειών και λίγων τετραγωνικών. Φυσικά με συμβούλεψε μηχανικός και όχι πωλητής. Αν επιμένεις με τους τεχνικούς, συνήθως γίνεται η δουλειά σου αλλά θέλει υπομονή και να πετύχεις τεχνικό ανοιχτομυαλο. 1 1
tollisth Δημοσ. Τετάρτη στις 07:02 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 07:02 μμ (επεξεργασμένο) Ψάχνοντας το manual για τον Wolf CGB-2K-24 νομίζω τα βρήκα αυτά από την σελίδα 40 και κάτω Τον κωδικό τον εχω για να μπω στο μενού τον τεχνικού,εχω μπει κάποιες φορες για μικροπράγματα αλλά όχι για κατι τέτοιο Εχεις πολλές ρύθμισες αν βρω λιγο χρονο θα μπω να δω τι γραφει σε σχεση με το manual αν βγάλω ακρη βέβαια https://www.bing.com/ck/a?!&&p=70345fa1f80697b291d849efa3a19bda1b4f366c061062c13e574efb1a860876JmltdHM9MTczOTkyMzIwMA&ptn=3&ver=2&hsh=4&fclid=29c4be3f-3625-6a55-339d-aba737ae6be4&psq=Παράμετροι+ρυθμίσεων+HG&u=a1aHR0cHM6Ly93d3cud29sZi5ldS9kb3dubG9hZC1hc3NldC9ORlJyVVRWT1RIYzNlazR2VGprMmRrUktiak5uUVQwOQ&ntb=1 Επεξ/σία Τετάρτη στις 07:04 μμ από tollisth
verlemakos Δημοσ. Τετάρτη στις 08:26 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 08:26 μμ 1 ώρα πριν, tollisth είπε Ψάχνοντας το manual για τον Wolf CGB-2K-24 νομίζω τα βρήκα αυτά από την σελίδα 40 και κάτω Τον κωδικό τον εχω για να μπω στο μενού τον τεχνικού,εχω μπει κάποιες φορες για μικροπράγματα αλλά όχι για κατι τέτοιο Εχεις πολλές ρύθμισες αν βρω λιγο χρονο θα μπω να δω τι γραφει σε σχεση με το manual αν βγάλω ακρη βέβαια https://www.bing.com/ck/a?!&&p=70345fa1f80697b291d849efa3a19bda1b4f366c061062c13e574efb1a860876JmltdHM9MTczOTkyMzIwMA&ptn=3&ver=2&hsh=4&fclid=29c4be3f-3625-6a55-339d-aba737ae6be4&psq=Παράμετροι+ρυθμίσεων+HG&u=a1aHR0cHM6Ly93d3cud29sZi5ldS9kb3dubG9hZC1hc3NldC9ORlJyVVRWT1RIYzNlazR2VGprMmRrUktiak5uUVQwOQ&ntb=1 Tolis, από ότι βλέπω και αυτό έχει κωδικό. Τώρα εσύ που τον ξέρεις έχε μαζί σου καλού κακού και έναν τεχνικό πριν κάνεις οτιδήποτε. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με wolf, είσαι ευχαριστημένος από την λειτουργία του και την οικονομία? Από ότι κατάλαβα από το εγχειρίδιο δεν κατεβαίνει και ιδιαίτερα χαμηλά η ισχύς του, μάλλον είναι προορισμένος για αρκετά μεγάλες οικίες.αλλα από καινοτομίες είναι μπροστά.
apollo_el Δημοσ. Τετάρτη στις 09:15 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 09:15 μμ Τώρα που έχει πέσει η θερμοκρασία, ήδη από χθες, ευκαιρία για να δούμε καταναλώσεις. Σήμερα, εγώ παρατηρώ (στο θερμοστάτη) ότι ο λέβητας είναι λες και δε σταματαει...Επιθυμητή 21, όλη μέρα.
tollisth Δημοσ. Τετάρτη στις 09:21 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 09:21 μμ 35 λεπτά πριν, verlemakos είπε Tolis, από ότι βλέπω και αυτό έχει κωδικό. Τώρα εσύ που τον ξέρεις έχε μαζί σου καλού κακού και έναν τεχνικό πριν κάνεις οτιδήποτε. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με wolf, είσαι ευχαριστημένος από την λειτουργία του και την οικονομία? Από ότι κατάλαβα από το εγχειρίδιο δεν κατεβαίνει και ιδιαίτερα χαμηλά η ισχύς του, μάλλον είναι προορισμένος για αρκετά μεγάλες οικίες.αλλα από καινοτομίες είναι μπροστά. Όχι δεν θα πειράξω κάτι που δεν ξέρω ποιο πολύ εγκυκλοπειδικά θα το δω Ναι είμαι πολύ ευχαριστημένος τον έχω για θέρμανση και ζεστό νερό Τον έχω για χειμώνα από Οκτώβριο μέχρι τέλη Μάρτιου - αρχές Απριλίου δεν το κλείνω ποτέ Τον δουλεύω με αντιστάθμιση Είναι πολύ ποιοτικό μηχάνημα και άσχετος να είσαι το καταλάβαινες με εξωτερικά όσο και εσωτερικά Έχει παρά πολλές ρυθμίσεις και πολλές πληροφορίες για τα πάντα Πέρα από την αρχική ρύθμιση που έγινε από τον εγκαταστάτη δεν τον έχω πειράξει ουσιαστικά Το μόνο που κάνω είναι στην διαβάθμιση της θερμοκρασίας εμένα δεν έχει επιλογή π.χ να βάλω 22 βαθμούς Έχει μια διαβάθμιση από - 4 έως +4 Εάν το έχω ερμηνεύσει σωστά αυτό η επιλογή μιας θέσης π.χ. - 1 σε συνάρτηση με την καμπύλη φέρνει και την ανάλογη προσαγωγή Τώρα φαντάσου το έχω στο - 1.5 με εξωτερική κοντά στους 6,εσωτερική 23.2 και προσαγωγή περίπου 45 βαθμούς Έχω ανεβάσει μια σελίδα πίσω φωτογραφίες μπορείς να δεις
verlemakos Δημοσ. χθες στις 12:09 πμ Δημοσ. χθες στις 12:09 πμ 2 ώρες πριν, tollisth είπε Όχι δεν θα πειράξω κάτι που δεν ξέρω ποιο πολύ εγκυκλοπειδικά θα το δω Ναι είμαι πολύ ευχαριστημένος τον έχω για θέρμανση και ζεστό νερό Τον έχω για χειμώνα από Οκτώβριο μέχρι τέλη Μάρτιου - αρχές Απριλίου δεν το κλείνω ποτέ Τον δουλεύω με αντιστάθμιση Είναι πολύ ποιοτικό μηχάνημα και άσχετος να είσαι το καταλάβαινες με εξωτερικά όσο και εσωτερικά Έχει παρά πολλές ρυθμίσεις και πολλές πληροφορίες για τα πάντα Πέρα από την αρχική ρύθμιση που έγινε από τον εγκαταστάτη δεν τον έχω πειράξει ουσιαστικά Το μόνο που κάνω είναι στην διαβάθμιση της θερμοκρασίας εμένα δεν έχει επιλογή π.χ να βάλω 22 βαθμούς Έχει μια διαβάθμιση από - 4 έως +4 Εάν το έχω ερμηνεύσει σωστά αυτό η επιλογή μιας θέσης π.χ. - 1 σε συνάρτηση με την καμπύλη φέρνει και την ανάλογη προσαγωγή Τώρα φαντάσου το έχω στο - 1.5 με εξωτερική κοντά στους 6,εσωτερική 23.2 και προσαγωγή περίπου 45 βαθμούς Έχω ανεβάσει μια σελίδα πίσω φωτογραφίες μπορείς να δεις Λίγο που το έψαξα, είναι όντως πολύ προχωρημένες οι λειτουργίες του. Το όνειρο κάθε καταρτισμένου και μερακλή εγκαταστάτη, παπάδες κάνει. Ελπίζω να βρεις άκρη με την παραμετροποίηση και να μας πεις τις εντυπώσεις σου. Πάντως από τα λεγόμενά σου για τις θερμοκρασίες στα σώματα πάνελ συμπεραίνω ότι έχεις αξιόλογη μόνωση. Αλλιώς με κάτω από 50 βαθμούς δεν ανεβάζεις με τίποτα 23 βαθμούς σε τέτοιες καιρικές συνθήκες. Ωραίος! 1
kxtsao Δημοσ. χθες στις 12:44 πμ Δημοσ. χθες στις 12:44 πμ σήμερα ρεκόρ χειμώνα σε κατανάλωση, όλη μέρα όμως 22° επιθυμητή, έπιασε και 22,2° το βράδυ, χτύπησε 90kwh. τα νερά τα έχω στους 55°
verlemakos Δημοσ. χθες στις 01:08 πμ Δημοσ. χθες στις 01:08 πμ 23 λεπτά πριν, kxtsao είπε σήμερα ρεκόρ χειμώνα σε κατανάλωση, όλη μέρα όμως 22° επιθυμητή, έπιασε και 22,2° το βράδυ, χτύπησε 90kwh. τα νερά τα έχω στους 55° Εννοείς θερμικές κιλοβατώρες από λέβητα αερίου (περίπου 8 κυβικά) ή κιλοβατώρες από αντλία θερμότητας?
apollo_el Δημοσ. χθες στις 01:15 πμ Δημοσ. χθες στις 01:15 πμ (επεξεργασμένο) Εγώ χθες (Τρίτη), 16 κυβικά στους 21 βαθμούς. Επεξ/σία χθες στις 01:16 πμ από apollo_el 1
verlemakos Δημοσ. χθες στις 01:51 πμ Δημοσ. χθες στις 01:51 πμ 3 ώρες πριν, apollo_el είπε Τώρα που έχει πέσει η θερμοκρασία, ήδη από χθες, ευκαιρία για να δούμε καταναλώσεις. Σήμερα, εγώ παρατηρώ (στο θερμοστάτη) ότι ο λέβητας είναι λες και δε σταματαει...Επιθυμητή 21, όλη μέρα. Λοιπόν συμφορουμίτες, Ευκαιρία για δοκιμές και μετρήσεις. Το τελευταίο τριήμερο που αρχίζει και αγριεύει το κρύο πειραματίστηκα με τις ρυθμίσεις και την περιοδικότητα των on/off του λέβητα και είχα απρόσμενα αποτελέσματα. Για την ιστορία να αναφέρω ότι ενώ στην αρχή του χειμώνα δούλευα με την αντιστάθμιση (χωρίς PID ενεργοποιημένο) σε σύγκριση με θερμοστάτη PID (αλλά χωρίς αντιστάθμιση) σημαντική διαφορά στην κατανάλωση δεν βρήκα. Να μην πω ότι με τον θερμοστάτη PID είχα ελάχιστα καλύτερη οικονομία και πιο σταθερή θερμοκρασία αλλά αυξημένα on/off (όχι short cycling, αλλά οφείλονταν στην υπερβολική ευαισθησία του αισθητηρίου θερμοκρασίας που ενώ τη μια στιγμή διάβαζε πτώση θερμοκρασίας και έδινε εντολή για έναυση, σε 1-2 λεπτά μια ριπή θερμότητας από το δάπεδο τον έκανε να σβήνει τον λέβητα). Γενικά, τον "κούραζε" τον λέβητα, πέρα από την σπατάλη καυσίμου. Τουλάχιστον στον χώρο μου και με την ενδοδαπέδια ξηράς δόμησης εκτιμώ ότι η αντιστάθμιση μου είναι αχρείαστη. Ο θερμοστάτης PID με τον τρόπο που λειτουργεί κάνει (ας πούμε) ένα είδος αντιστάθμισης και προσφέρει παρόμοια οικονομία και άνεση. Παρατηρώντας τον αριθμό των εναύσεων καθώς και την διάρκεια αλλά και την περιοδικότητα με την λειτουργία του PID, έφτιαξα μερικά πινακάκια και κάποια από αυτά τα μετέφερα σε ψηφιακό χρονοδιακόπτη ράγας τον οποίο και σύνδεσα με τον θερμοστάτη στον οποίο είχα ορίσει θερμοκρασία 24 βαθμούς για να είναι μονίμως ανοιχτό το κύκλωμά του. Οι δοκιμές ξεκίνησαν στις αρχές Φεβρουαρίου με 6 εναύσεις ημερησίως συνολικής διάρκειας λειτουργίας 130-140 λεπτών. Η μεγαλύτερη διάρκεια ενός κύκλου ήταν 60 λεπτά και η μικρότερη 10-12 λεπτά. Μέσος όρος ωριαίας κατανάλωσης 0,52-0,60 κυβικά. Ωράριο δοκιμών 14:30-22:30 (δηλαδή τις ώρες που βρισκόμαστε στο σπίτι, τις υπόλοιπες ώρες κλειστή η θέρμανση). Στην συνέχεια, η διάρκεια λειτουργίας παρέμεινε σταθερή στα 130-140 λεπτά αλλά οι εναύσεις αυξήθηκαν σε 8 ημερησίως, αλλά λίγο πιο πυκνές μεταξύ τους. Η μεγαλύτερη διάρκεια ενός κύκλου ήταν 60 λεπτά και η μικρότερη 10 λεπτά. Μέσος όρος ωριαίας κατανάλωσης 0,57-0,67 κυβικά. Ωράριο δοκιμών 14:30-22:30 (δηλαδή τις ώρες που βρισκόμαστε στο σπίτι, τις υπόλοιπες ώρες κλειστή η θέρμανση). Την τελευταία εβδομάδα έγιναν δοκιμές με αυξημένη διάρκεια λειτουργίας στα 160-180 λεπτά έτσι ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες απώλειες λόγω των χαληλών θερμοκρασιών. Αλλά οι εναύσεις αυξήθηκαν σε 9 ημερησίως και ήταν αρκετά πιο αραιές μεταξύ τους. Η μεγαλύτερη διάρκεια ενός κύκλου ήταν 40 λεπτά και η μικρότερη 10 λεπτά. Μέσος όρος ωριαίας κατανάλωσης 0,48-0,55 κυβικά. Ωράριο δοκιμών 11:30-23:30. Τέλος, από την Δευτέρα 17/02 ξεκίνησαν δοκιμές με διάρκεια λειτουργίας στα 180 λεπτά έτσι ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες απώλειες λόγω των χαληλών θερμοκρασιών. Αλλά οι εναύσεις ενώ παρέμειναν σταθερές (9 ημερησίως) ήταν κατανεμημένες καθόλη την διάρκεια του 24ωρου και ακόμη πιο αραιές μεταξύ τους. Αυτή τη φορά, υπήρχαν και 2 δεκάλεπτες εναύσεις τα μεσάνυχτα (01:00 και 04:30) λόγω της παγωνιάς. Η μεγαλύτερη διάρκεια ενός κύκλου ήταν 40 λεπτά και η μικρότερη 10 λεπτά (οι περισσότερες είχαν διάρκεια 20-25 λεπτά). Μέσος όρος ωριαίας κατανάλωσης 0,46-0,51 κυβικά!! Αξιοσημείωτο είναι ότι τα on/off ήταν λίγα ως ανύπαρκτα. Να αναφέρω ότι λόγω του κλειδώματος της ισχύος του λέβητα στα 6-6,5 kw (μέγιστο) στην αρχή δεν μπορεί να ανεβάσει πάνω από 28-29 βαθμούς. Όσο περνάει η ώρα και δέχεται όλο και πιο ζεστά νερά στην επιστροφή, τότε ανεβάζει πάνω από 30 βαθμούς και φτάνει κάποιες φορές και 34-35 ώσπου να σβήσει. Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι με αραιά ανάματα βελτιώνεται σημαντικά η οικονομία, ίσως επειδή δουλεύει στο μέγιστο η συμπύκνωση αλλά και επειδή αποφεύγονται σε πολύ μεγάλο βαθμό τα on/off. Βεβαια, αν δεν υπήρχε η θερμοπρόσοψη αποκλείεται να ζεσταινόμουν με αυτές τις ώρες λειτουργίας, όση θερμοκρασία και να είχαν τα νερά. Είναι ο παράγοντας που κάνει την πιο μεγάλη διαφορά, οποιοδήποτε σύστημα θέρμανσης και να έχεις. 38 λεπτά πριν, apollo_el είπε Εγώ χθες (Τρίτη), 16 κυβικά στους 21 βαθμούς. Δεν το πίστευα στην αρχή ούτε εγώ, αλλά μετά τις νέες ρυθμίσεις την Δευτέρα κατανάλωσα 1,47 κυβικά ενώ εχθές την Τετάρτη 1,56 κυβικά. 70τμ πάνω από πυλωτή, ενδοδαπέδια ξηράς δόμησης, θερμοπρόσοψη, κουφώματα ενεργειακά PVC, συνολική διάρκεια λειτουργίας 3 ώρες, θερμοκρασία χώρου 21-21,6 βαθμοί, σχετική υγρασία χώρου 50-55% 5
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα