Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μπορώ με σιγουριά να σου πω ότι, στη δική μου τουλάχιστον περίπτωση, η κατανάλωση σε σχέση με πέρυσι 

έχει σχεδόν διπλασιαστεί για Θεσσαλονίκη. Ο προηγούμενος χειμώνας ήταν αρκετά ήπιος.

Σε ότι αφορά τη θερμοκρασία προσαγωγής, εάν η μόνωση του σπιτιού σου είναι άρτια, πιστεύω ότι μπορείς να παίξεις με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες 50-55.

Επεξ/σία από apollo_el
  • Like 1
  • Απαντ. 644
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
5 ώρες πριν, apollo_el είπε

Μπορώ με σιγουριά να σου πω ότι, στη δική μου τουλάχιστον περίπτωση, η κατανάλωση σε σχέση με πέρυσι 

έχει σχεδόν διπλασιαστεί για Θεσσαλονίκη. Ο προηγούμενος χειμώνας ήταν αρκετά ήπιος.

Σε ότι αφορά τη θερμοκρασία προσαγωγής, εάν η μόνωση του σπιτιού σου είναι άρτια, πιστεύω ότι μπορείς να παίξεις με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες 50-55.

με 45 Μαξ το ζεσταίνω εύκολα το σπίτι 

σε παραπάνω βαθμούς το σπίτι δεν έχει τόσο σταθερή θερμοκρασία, αφού θα αργήσει να πάρει ξανά ο λέβητας αν και το το εχω στο 0.1 κάτω από την επιθυμητή να πάρει. 

σε επιστροφή έχω διαφορά το πολύ 5-6 βαθμούς 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπερα, για 120 τμ, βορεια προαστεια αττικης το σπιτι εχει μονο ανατολη δυση ανοικτη πανω κατω βορας νοτος αλλα διαμερισματα ειχα καταναλωση 260m3 για εναμιση μηνα. Το εχουμε σταθερα 21.5 την μερα και το βραδυ 20. Ειναι πρωτη χρονια που δουλευουμε αεριο και δεν εχω εικονα αν ειναι καλα. Καινουργια σωματα και λεβητας immergas με νερο επιστροφης 75 το δουλευαμε 

Επεξ/σία από elkon87
Δημοσ.
3 ώρες πριν, marioboni είπε

σε παραπάνω βαθμούς το σπίτι δεν έχει τόσο σταθερή θερμοκρασία, αφού θα αργήσει να πάρει ξανά ο λέβητας αν και το το εχω στο 0.1 κάτω από την επιθυμητή να πάρει. 

Κι εγώ 45 με 48 παίζω σε ήπιο καιρό και στους κάτω από 7 εξωτερική 50 max έως τώρα..το διαφορικό το εχω στο 0.4 λες να είναι πολύ? την επιστροφή πως την τσεκάρεις τη θερμοκρασία?

Δημοσ.
49 λεπτά πριν, energy52 είπε

Κι εγώ 45 με 48 παίζω σε ήπιο καιρό και στους κάτω από 7 εξωτερική 50 max έως τώρα..το διαφορικό το εχω στο 0.4 λες να είναι πολύ? την επιστροφή πως την τσεκάρεις τη θερμοκρασία?

προς το παρών με θερμόμετρο υπερύθρων το οποίο μετράει αρκετά σωστά 

το διαφορικό το ρύθμισα οπως με βόλεψε εμένα με ασύρματο θερμοστάτη 

• Like 1
Δημοσ.
16 ώρες πριν, zanskou είπε

λογικά κάποια βάνα πρέπει να ανοίξεις/κλείσεις. 

εγώ όταν κάναμε την εγκατάσταση στο σπίτι έβαλα ένα "δενθυμαμαιπώςτολενε" που βλέπει αν ο ηλιακός έχει ζεστό και αυτόματατα παίρνει από εκεί. κι αν δεν έχει αυτόματα πάλι ανάβει ο λέβητας και φέρνει ζνχ ακριβώς για να αποφύγω αυτή την περίπτωση. 

Χαχαχα αυτό το «δεθυμαμαιπωστολενε» το θέλω και γώ, θα το ψάξω.

Ο συντηρητής μου είπε ότι πρέπει να φέρω υδραυλικό να μου κλείσει τη βάνα του ηλιακού, και μετά θα παίρνει κατευθείαν την εντολή ο λέβητας να ζεστάνει το νερό.

Είτε το ένα είτε το άλλο από ό,τι κατάλαβα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, ThodorisZ said:

Χαχαχα αυτό το «δεθυμαμαιπωστολενε» το θέλω και γώ, θα το ψάξω.

Ο συντηρητής μου είπε ότι πρέπει να φέρω υδραυλικό να μου κλείσει τη βάνα του ηλιακού, και μετά θα παίρνει κατευθείαν την εντολή ο λέβητας να ζεστάνει το νερό.

Είτε το ένα είτε το άλλο από ό,τι κατάλαβα.

Φυσικά να θυμηθεί σε κανά μήνα να έρθει να την ξανανοίξει γιατί θα γίνει βεζούβιος ο ηλιακός μέχρι τέλος Μαρτίου... 

Παιδιά σε κυβικά μετράτε την κατανάλωση ή σε kw δεν εχω καταλάβει?

Τι γράφει για παράδειγμα πάνω στο λογαριασμό φυσικού αερίου?

Και πόσο κοστίζει περίπου τώρα το φυσικό?

Βλέπω κάποιους να αναφέρουν κυβικά ενω η φυσικό αέριο Αττικής βγάζει τιμοκατάλογο με kw/h γι αυτό ρωτάω.

Επεξ/σία από yiannis_1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Το ρολόι σε κυβικά και ο λογαριασμός υπολογίσει σε kwh τελική τιμή 

7 ώρες πριν, elkon87 είπε

νερο επιστροφης 75 το δουλευαμε 

Υπερβολικά μεγάλη θερμοκρασία κατεβαίνεις στου 60 βλέπεις αν ζεσταίνεται το σπίτι και μετά πιο κάτω 55 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 17/2/2025 στις 7:21 ΠΜ, marioboni είπε

Κοίτα, εξαρτάται τον μήνα και το σπίτι, και σίγουρα εσύ ξέρεις καλύτερα τι δουλεύει στο δικό  σου και τι όχι. Από ότι είδα έχεις ένα σπίτι που έχει υψηλές θερμομονωτικές προδιαγραφές. Στους 45-50 και εγώ μπορώ να ζεστάνω το μεγάλων απωλειών σπίτι μου, αν φυσικά διατηρώ σταθερή θερμοκρασία 24/7 στους 21-22, και σε φυσιολογικό-μέτριο Χειμώνα. Το έχω δοκιμάσει. 

Έχω δοκιμάσει πολλά σενάρια τα τελευταία 3 χρόνια, και δεν μπορώ να πω ότι έχω δει διαφορά στην κατανάλωση (αν υπάρχει δεν είναι παρατηρήσιμη) για το δικό μου σπίτι, αν επιλέξω 45, 50, 55 ή ακόμα και 60  βαθμούς προσαγωγής (η μέγιστη που το δουλεύω). Θα περίμενα να υπάρχει. Αντιστοίχως, και αν παίξω με τον θερμοστάτη από 19-22, είτε σε λειτουργία on  24/7, είτε off για ένα 8ωρο το βράδυ ή ακόμα και μειωμένη η θερμοκρασία χώρου κατά 2-3 βαθμούς το βράδυ σε σχέση με την ημέρα. Επίσης, θα περίμενα να δω σημαντικές διαφορές.

Ξεκάθαρα σε θεματα κατανάλωσης η σημαντική διαφορά θα προέλθει πρώτα από την εφαρμογή κατάλληλης θερμοπρόσοψης, και στη συνέχεια από την αντικατάσταση των κουφώματων. Είναι όμως ένα παιχνίδι για σκληρούς παίχτες, και εγώ είμαι απλά ένας ακόμα average Joe. 

Επισυνάπτω φωτογραφίες από Αγγλικό forum. 

IMG_20240131_221754.jpg

IMG_20240131_221736.jpg

Επεξ/σία από apollo_el
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, apollo_el είπε

Κοίτα, εξαρτάται τον μήνα και το σπίτι, και σίγουρα εσύ ξέρεις καλύτερα τι δουλεύει στο δικό  σου και τι όχι. Από ότι είδα έχεις ένα σπίτι που έχει υψηλές θερμομονωτικές προδιαγραφές. Στους 45-50 και εγώ μπορώ να ζεστάνω το μεγάλων απωλειών σπίτι μου, αν φυσικά διατηρώ σταθερή θερμοκρασία 24/7 στους 21-22. Το έχω δοκιμάσει. 

Έχω δοκιμάσει πολλά σενάρια τα τελευταία 3 χρόνια, και δεν μπορώ να πω ότι έχω δει διαφορά στην καταναωση (αν υπάρχει δεν είναι παρατηρήσιμη) για το δικό μου σπίτι, αν επιλέξω 45, 50, 55 ή ακόμα και 60  βαθμούς προσαγωγής (η μέγιστη που το δουλεύω). Θα περίμενα να υπάρχει. Αντιστοίχως, και αν παίξω με τον θερμοστάτη από 19-22, είτε σε λειτουργία on  24/7, είτε off για ένα 8ωρο το βράδυ ή ακόμα και μειωμένη η θερμοκρασία χώρου κατά 2-3 βαθμούς το βράδυ σε σχέση με την ημέρα. Επίσης, θα περίμενα να δω σημαντικές διαφορές.

Ξεκάθαρα σε θεματα κατανάλωσης η σημαντική διαφορά θα προέλθει πρώτα από την εφαρμογή κατάλληλης θερμοπρόσοψης, και στη συνέχεια από την αντικατάσταση των κουφώματων. Είναι όμως ένα παιχνίδι για σκληρούς παίχτες, και εγώ είμαι απλά ένας ακόμα average Joe. 

Επισυνάπτω φωτογραφίες από Αγγλικό forum. 

IMG_20240131_221754.jpg

IMG_20240131_221736.jpg

το "as low as possible" σε μονωμένο σπίτι νομίζω είναι το πιο σωστό 

Και την ίδια κατανάλωση να έχω, σίγουρα έχω κερδίσει σε θερμική άνεση αφού παίζω μέσα 21.9-22.3 σε όλα τα δωμάτια ,όλη τη διάρκεια της ημέρας με τα σώματα συνήθως χλιαρά

Αν χαμηλώσω 20-21 θα εχω πιστεύω πολλή χαμηλότερη κατανάλωση , αλλά θα έχω και περισσότερη μουρμούρα 

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, marioboni είπε

το "as low as possible" σε μονωμένο σπίτι νομίζω είναι το πιο σωστό 

Και την ίδια κατανάλωση να έχω, σίγουρα έχω κερδίσει σε θερμική άνεση αφού παίζω μέσα 21.9-22.3 σε όλα τα δωμάτια ,όλη τη διάρκεια της ημέρας με τα σώματα συνήθως χλιαρά

Αν χαμηλώσω 20-21 θα εχω πιστεύω πολλή χαμηλότερη κατανάλωση , αλλά θα έχω και περισσότερη μουρμούρα 

Στη δική μου περίπτωση, ανεξαρτήτως επιλογής θερμοκρασιών στον θερμοστάτη και στον λέβητα, η θερμοκρασία είναι πάντα σταθερή σε όλους τους χώρους, και δεν έχω παρατηρήσει θέματα απουσίας <<θερμικής άνεσης>>.

Θα ήταν ενδιαφέρον να δοκίμαζες για μια μικρή  περίοδο στους 20-21, ώστε να καταλήξεις εάν για το δικό σου σπίτι η μείωση στην καταναλωση θα ήταν σημαντική ή όχι. Η μουρμούρα, όμως, είναι πάντα ανασταλτικός παράγοντας. Όπως και να'χει, βρίσκεσαι σε εξαιρετικά επίπεδα κατανάλωσης. 

Το <<as low as possible>> συναρτήσει Μήνα, και φυσικά σπιτιού και στόχων του κάθε χρήστη. 

• Like 1
Δημοσ.

Kοιταζω τωρα το λογαριασμο ΦΑ της Δεη που ειμαι, ειναι μικρη η καταναλωση 5 κυβικα και διπλα λεει 93,000kwh.. Με το 11,6 αν θυμαμαι καλα πολλαπλασιαζουμε καθε κυβικο, τωρα το 93 απο που προκυπτει;

Δημοσ.
Στις 16/2/2025 στις 10:57 ΜΜ, marioboni είπε

Σε μονωμένο σπίτι τι θα λειτουργήσει πιο οικονομικά με λέβητα συμπήκνωσης φυσικού αερίου;
χαμηλή θερμοκρασία πχ 45 με μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας, ή 60 με μικρότερη διάρκεια λειτουργίας;
με 45 και εξωτερική 4 βαθμούς το σπίτι μια χαρά ζεσταίνεται παντού με 22 +- 0.2 βαθμούς 
Μελέτη θέρμανσης υπάρχει, τα σώματα όμως μπήκαν περίπου +25% μεγαλύτερα , χοντρικά+1 φέτα 
Ο θερμοστάτης είναι με διαφορικό +- 0,1
θα πάρει στους 21,9 και θα σβήσει στους 22.1
Αφού σβήσει θα ανέβει ως 22.3 περίπου με τους 45 στα σώματα , και περίπου 22.7 με τους 60+ στα σώματα 

λέβητας είναι ο Baxi duotec compact e28Ga
η μελέτη είναι με θερμοκρασία προσαγωγής 40 και θερμοκρασία χώρου 20 και μέση ελάχιστη στους -5

περιοχή Σίνδο Θεσσαλονίκης με αρκετές ημέρες κάτω από 0 με τρελή υγρασία έχω κατανάλωση περίπου 130-140 κυβικά με ζνχ όλα μέσα και 4 άτομα στο σπίτι 

Screenshot_2025-02-10-22-46-30-49_e2d5b3f32b79de1d45acd1fad96fbb0f.jpg

Screenshot_2025-02-10-22-47-50-57_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Καλησπέρα,

Σίγουρα με χαμηλότερη θερμοκρασία θα έχεις καλύτερη κατανάλωση (εφόσον βέβαια ζεσταίνεσαι αξιοπρεπώς με 45 βαθμούς). Απαραίτητη προυπόθεση είναι η σωστή ρύθμιση του λέβητα, σύμφωνα πάντα με τις συνολικές απώλειες του χώρου σου. Δηλαδή, αν έχεις απώλειες π.χ. 6 kw τότε "κλείδωσε" την ισχύ του λέβητα κοντά σε αυτήν την τιμή.

Οι περισσότεροι σύγχρονοι λέβητες έχουν διαμόρφωση ισχύος, και αρκετοί από αυτούς δίνουν την δυνατότητα να ορίσεις το εύρος ισχύος λειτουργίας τους. Η αλήθεια είναι ότι λίγοι τεχνικοί το γνωρίζουν και ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν να το κάνουν σωστά.

Προσωπικά, αφιέρωσα αρκετό χρόνο σε αγγλικά και γαλλικά forums για να μάθω για αυτές τις δυνατότητες καθώς και για τρόπους αποφυγής (όσο είναι εφικτό) του εκνευριστικού και επιζήμιου short cycling (το κάνουν και οι αντλίες θερμότητας). Στην Αγγλία θερμαίνονται με φυσικό αέριο για πάνω από 60 χρόνια, στο νησί υπάρχουν εγκατεστημένοι πάνω από 30 εκατομμύρια λέβητες. Σχεδόν το έχουν τερματίσει λόγω τριβής και εμπειρίας..

Όταν ζήτησα να μου κάνουν την ρύθμιση ισχύος, οι τεχνικοί της εταιρείας με κοιτούσαν λες και ήμουν alien. Τελικά, ένας από την τεχνική ομάδα (ο νεότερος σε ηλικία) διάβασε προσεκτικά το εγχειρίδιο χρήσης, μπήκε στις ρυθμίσεις μηχανικού και ήρθε μόνος του μετά από 3 μέρες και κλείδωσε το ταβάνι της ισχύος του λέβητα λίγο πάνω από τις απώλειες του χώρου μου. Αν θυμάμαι καλά έβαλε ταβάνι στα 6-7 kw. Σε σχέση με πριν είχα μια εξοικονόμηση περίπου 15% (ενδοδαπέδια θέρμανση, 21-21,5 βαθμούς θερμοκρασία χώρου, θερμοπρόσοψη, περιοχή Μονής Λαζαριστών, 70τμ. όλα σχεδόν πάνω από ανοιχτή πυλωτή, διαμέρισμα πανταχόθεν ελεύθερο).

Επίσης, το χαμηλό διαφορικό σε ένα θερμοστάτη παρότι είναι πολύ αποτελεσματικό για να διατηρήσεις μια σταθερή θερμοκρασία χώρου, τις περισσότερες φορές οδηγεί σε πολλά on/off του λέβητα λόγω ευαισθησίας του αισθητηρίου του. Πέρα από την υψηλότερη κατανάλωση αερίου, οδηγεί και σε καταπόνηση και πρώιμη φθορά του μηχανήματος. Αυτό το παρατήρησα στην δική μου περίπτωση με παράμοιες ρυθμίσεις στο διαφορικό (PID θερμοστάτης).Στην περίπτωσή σου ελπίζω να μην έχεις πολλά on/off λόγω των σωμάτων πάνελ. 

Παρατηρώντας την "περιοδικότητα" όσον αφορά τα on/off που όρισε ο αλγόριθμος του θερμοστάτη, προσάρμοσα πριν από 2 εβδομάδες ένα παραπλήσιο δικό μου πρόγραμμα και το εγκατέστησα σε ψηφιακό χρονοδιακόπτη ράγας στον οποίο σύνδεσα τον θερμοστάτη. Πολύ λιγότερη καταπόνηση του λέβητα, και καλή σταθερότητα στην θερμοκρασία (εντάξει, όχι 0,1 βαθμούς όπως πριν, αλλά αρκετά κοντά περίπου συν-πλην 0,2 βαθμούς). Και βέβαια μικρότερη κατανάλωση. Ενδεικτικά, το τελευταίο τριήμερο η ημερήσια κατανάλωση δεν έχει υπερβεί τα 1,8-2 κ.μ.αερίου με συνολικό χρόνο ημερήσιας λειτουργίας του λέβητα τις 3 περίπου ώρες. 

Πάντως για περιοχή Σίνδου με 4 άτομα και ζνχ η κατανάλωσή σου είναι χαμηλή, αλλά πάντα υπάρχει τρόπος να πάει και χαμηλότερα, ο λέβητάς σου είναι αξιόλογος και σίγουρα επιδέχεται διαμόρφωση στην ισχύ του. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...