apollo_el Δημοσ. 31 Ιανουαρίου Share Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 32 λεπτά πριν, doomnx είπε Εχμμμ... στην ουσία ζητάς λιγότερες kWh στη μέρα κλείνοντάς το για 8 ώρες. Άλλο να το έχεις στους 20 °C επί 24 ώρες άλλο επί 16 ώρες, δε βρίσκεις; Σε αυτές τις 16 ώρες που θα δουλέψει όμως είναι προτιμότερες οι χαμηλές θερμοκρασίες συμπύκνωσης. Ίσως να μην έχω καταλάβει εγώ κάτι καλά. Μέρος της συζήτησης είναι εάν συμφέρει ή όχι να <<κλείσει>> ο λέβητας για ένα χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του 24ωρου. Προφανώς οταν κλείνει ζητάμε λιγότερες kwh στο 24ωρο. Στους 20 μπορεί να τον έχεις όλο το 24ωρο, όμως μας ενδιαφέρει για πόσο χρονικό διάστημα θα λειτουργήσει ο λέβητας αθροιστικά κατά τη διάρκεια του 24ωρου (χρονική διάρκεια που ο λέβητας είναι στο on αθροιστικά). Υπάρχει μια σχολή σκέψης που υποστηρίζει ότι δε συμφέρει να κλεινει ο λέβητας, διότι θα καψει φουλ την επόμενη μέρα για να επιτευχθεί και πάλι η επιθυμητή θερμοκρασία (π.χ. 20, όπως γράφεις). Δηλαδή, θα τα κάψεις τα κυβικά πάνω-κάτω την επομένη, που υποτίθεται ότι γλύτωσες έχοντάς τον κλειστό για κάποιες ώρες. Συνεπώς, καλύτερα να μένει σταθερά ρυθμισμένη η θερμοκρασία στον θερμοστάτη χώρου, κατά τη διάρκεια του 24ωρου. Κάτι που μέχρι στιγμής, από τις δικές μου δοκιμές δεν το έχω δει. Βέβαια, το πρόβλημα είναι πολυπαραμετρικό και δε νομίζω ότι μπορεί να απαντηθεί γενικά για οποιοδήποτε σπίτι. Επίσης, επειδή τον δουλεψα και με θερμοκρασίες προσαγωγής 45-55, πάλι δεν είδα διαφορά στην καταναλωση, σε σχέση με τους 60 (ίσως να δικαιολογείται με αυτά που διάβασα σε άρθρα του εξωτερικού, βλ. σχόλιο παραπάνω). Εκτός, βέβαια, εάν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
korakios Δημοσ. 31 Ιανουαρίου Share Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 13 λεπτά πριν, apollo_el είπε Συνεπώς, καλύτερα να μένει σταθερά ρυθμισμένη η θερμοκρασία στον θερμοστάτη χώρου, κατά τη διάρκεια του 24ωρου. και αυτό λάθος είναι οπως και να το κλείνεις σε κάθε σπίτι είναι και διαφορετική η απάντηση πχ αν δεν υπάρχει μόνωση και στο 8ωρο με μηδέν εξωτερική, πχ απο 22 πέφτει 14 βαθμούς τότε προφανώς δεν έχει νόημα να το αφήσεις να καίει στους 22 ο μπούσουλας είναι να μην το αφήσεις να παγώνει 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
doomnx Δημοσ. 31 Ιανουαρίου Share Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2 λεπτά πριν, apollo_el είπε Ίσως να μην έχω καταλάβει εγώ κάτι καλά. Μέρος της συζήτησης είναι εάν συμφέρει ή όχι να <<κλείσει>> ο λέβητας για ένα χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του 24ωρου. Προφανώς οταν κλείνει ζητάμε λιγότερες kwh στο 24ωρο. Στους 20 μπορεί να τον έχεις όλο το 24ωρο, όμως μας ενδιαφέρει για πόσο χρονικό διάστημα θα λειτουργήσει ο λέβητας αθροιστικά κατά τη διάρκεια του 24ωρου (χρονική διάρκεια που ο λέβητας είναι στο on αθροιστικά). Υπάρχει μια σχολή σκέψης που υποστηρίζει ότι δε συμφέρει να κλεινει ο λέβητας, διότι θα καψει φουλ την επόμενη μέρα για να επιτευχθεί και πάλι η επιθυμητή θερμοκρασία (π.χ. 20, όπως γράφεις). Δηλαδή, θα τα κάψεις τα κυβικά πάνω-κάτω την επομένη, που υποτίθεται ότι γλύτωσες έχοντάς τον κλειστό για κάποιες ώρες. Συνεπώς, καλύτερα να μένει σταθερά ρυθμισμένη η θερμοκρασία στον θερμοστάτη χώρου, κατά τη διάρκεια του 24ωρου. Κάτι που μέχρι στιγμής, από τις δικές μου δοκιμές δεν το έχω δει. Βέβαια, το πρόβλημα είναι πολυπαραμετρικό και δε νομίζω ότι μπορεί να απαντηθεί γενικά για οποιοδήποτε σπίτι. Επίσης, επειδή τον δουλεψα και με θερμοκρασίες προσαγωγής 45-55, πάλι δεν είδα διαφορά στην καταναλωση, σε σχέση με τους 60 (ίσως να δικαιολογείται με αυτά που διάβασα σε άρθρα του εξωτερικού, βλ. σχόλιο παραπάνω). Εκτός, βέβαια, εάν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι για να πάρεις αυτό το 10% από τη συμπύκνωση, μην περιμένεις τρομερές διαφορές όπως στις αντλίες θερμότητας που από COP 2,5 ανεβαίνουν στο 4. Απο κει και πέρα, τα λεβητάκια αερίου, που στην ουσία δεν είναι καν λέβητες, έναν εναλλάκτη έχουν όλο κι όλο, ακόμα και όταν τα έχεις στο μπαλκόνι έχουν πολύ μικρές απώλειες αναμονής. Το start-stop δεν τα επηρεάζει τόσο όπως έναν λέβητα βιομάζας 100 λίτρων για παράδειγμα. Και φαντάζομαι οι διαδρομές των σωληνώσεων εκτός κτιρίου είναι ελάχιστες. Στο δια ταύτα, αν εσένα μπορεί και δουλεύει με θερμοκρασίες 50-30 και προλαβαίνει να σου φτάσει το σπίτι στους 20 °C χωρίς θέμα, εννοείται ότι θα κάψει περισσότερο αν το βάλεις να διατηρήσει 20 °C ΚΑΙ κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
apollo_el Δημοσ. 31 Ιανουαρίου Share Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 12 λεπτά πριν, korakios είπε και αυτό λάθος είναι οπως και να το κλείνεις σε κάθε σπίτι είναι και διαφορετική η απάντηση πχ αν δεν υπάρχει μόνωση και στο 8ωρο με μηδέν εξωτερική, πχ απο 22 πέφτει 14 βαθμούς τότε προφανώς δεν έχει νόημα να το αφήσεις να καίει στους 22 ο μπούσουλας είναι να μην το αφήσεις να παγώνει Έχω δοκιμάσει, και το ενδιάμεσο σενάριο, δηλαδή εάν η επιθυμητή είναι 19.5 να το κατεβάζω στους 17-18 (αναλόγως τη δοκιμή), το βράδυ. Δεν μπορώ να πω ότι είδα κάποια σημαντική διαφορά. Μέχρι στιγμής, για το δικό μου σπίτι φαίνεται (με ερωτηματικά), το οικονομικοτερο σενάριο να είναι ο λέβητας κλειστός το βράδυ, για το κρύο που έχει κάνει φέτος. Συμφωνώ απολύτως ότι δεν πρέπει το σπίτι να το αφήσουμε να παγώσει. 26 λεπτά πριν, doomnx είπε Οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι για να πάρεις αυτό το 10% από τη συμπύκνωση, μην περιμένεις τρομερές διαφορές όπως στις αντλίες θερμότητας που από COP 2,5 ανεβαίνουν στο 4. Απο κει και πέρα, τα λεβητάκια αερίου, που στην ουσία δεν είναι καν λέβητες, έναν εναλλάκτη έχουν όλο κι όλο, ακόμα και όταν τα έχεις στο μπαλκόνι έχουν πολύ μικρές απώλειες αναμονής. Το start-stop δεν τα επηρεάζει τόσο όπως έναν λέβητα βιομάζας 100 λίτρων για παράδειγμα. Και φαντάζομαι οι διαδρομές των σωληνώσεων εκτός κτιρίου είναι ελάχιστες. Στο δια ταύτα, αν εσένα μπορεί και δουλεύει με θερμοκρασίες 50-30 και προλαβαίνει να σου φτάσει το σπίτι στους 20 °C χωρίς θέμα, εννοείται ότι θα κάψει περισσότερο αν το βάλεις να διατηρήσει 20 °C ΚΑΙ κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ότι θα κάψει περισσότερο θα κάψει. Πιστεύω ότι το θέμα είναι αν συμφέρει, και για να το απαντήσει ο καθένας θα χρειαστεί να κάνει δοκιμές, βάσει του σπιτιού που έχει. Πόσο θα κάψει για να διατηρήσει αυτούς τους 19-20 βαθμούς, κατά τη διάρκεια της νύχτας; Είναι το 1/3 της συνολικής ημερήσιας κατανάλωσης; Στην περίπτωσή μου είναι και κρίνω ότι δε συμφέρει, για τις συγκεκριμένες εξωτερικές θερμοκρασίες. Σε ότι αφορά το 10% οικονομίας λόγω συμπύκνωσης, δεν περίμενα κάτι πιο εντυπωσιακό. Ομως, επειδή είχα πριν συμβατικό λέβητα, δεν μπορώ να πω ότι το βλέπω αυτό το 10%. Λες και δε λειτουργεί η συμπύκνωση, θα έλεγε κάποιος μη-ειδικός, όπως εγώ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
giannnis122 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου Share Δημοσ. 31 Ιανουαρίου Αυτές τις κρύες ημέρες έκανα μια μέτρηση Δευτέρα πρωί με Τετάρτη πρωί κάψαμε 13 κυβικά με θερμοκρασία χώρου 20 όλη μέρα, πιστεύω ότι είναι καλά εδώ πάνω που μένουμε, άνω Αγία Βαρβάρα Αττικής εκτεθειμένο στο βορρά 1 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
doomnx Δημοσ. 31 Ιανουαρίου Share Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 4 ώρες πριν, apollo_el είπε Σε ότι αφορά το 10% οικονομίας λόγω συμπύκνωσης, δεν περίμενα κάτι πιο εντυπωσιακό. Ομως, επειδή είχα πριν συμβατικό λέβητα, δεν μπορώ να πω ότι το βλέπω αυτό το 10%. Λες και δε λειτουργεί η συμπύκνωση, θα έλεγε κάποιος μη-ειδικός, όπως εγώ. Αν τον λειτουργείς όπως λειτουργούσες τον παλιό λογικό είναι. Τι θερμοκρασίες δουλεύεις; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
apollo_el Δημοσ. 31 Ιανουαρίου Share Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 17 λεπτά πριν, doomnx είπε Αν τον λειτουργείς όπως λειτουργούσες τον παλιό λογικό είναι. Τι θερμοκρασίες δουλεύεις; Ο συμβατικός λειτουργούσε σε 60+ (έως 70) θερμοκρασίες. Ο συμπύκνωσης δοκιμάστηκε, όπως έγραψα πιο πάνω, σε θερμοκρασίες από 45-60, σε σενάρια με επιθυμητή θερμοκρασία χώρου από 19-22 (περσυ 22). Για τους μήνες Ιαν/Φεβ., π.χ. στους 60. Περισσότερα στις επισυναπτομενες φωτογραφιες. 55 λεπτά πριν, giannnis122 είπε Αυτές τις κρύες ημέρες έκανα μια μέτρηση Δευτέρα πρωί με Τετάρτη πρωί κάψαμε 13 κυβικά με θερμοκρασία χώρου 20 όλη μέρα, πιστεύω ότι είναι καλά εδώ πάνω που μένουμε, άνω Αγία Βαρβάρα Αττικής εκτεθειμένο στο βορρά Αψογος.! 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
doomnx Δημοσ. 31 Ιανουαρίου Share Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 40 λεπτά πριν, apollo_el είπε Ο συμβατικός λειτουργούσε σε 60+ (έως 70) θερμοκρασίες. Ο συμπύκνωσης δοκιμάστηκε, όπως έγραψα πιο πάνω, σε θερμοκρασίες από 45-60, σε σενάρια με επιθυμητή θερμοκρασία χώρου από 19-22 (περσυ 22). Για τους μήνες Ιαν/Φεβ., π.χ. στους 60. Περισσότερα στις επισυναπτομενες φωτογραφιες. Αψογος.! Ε ναι 60 είναι πολύ. Δοκίμασες 45 και δεν έπιανε ποτέ τη θερμοκρασία ο χώρος σου; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
apollo_el Δημοσ. 31 Ιανουαρίου Share Δημοσ. 31 Ιανουαρίου Τους 19 τους έπιανε. Διαφορά στην κατανάλωση δεν είδα, ανάμεσα στους 45 και τους 60. Για παλιά σπίτια (με ελλειπή ή τυπική μόνωση και παλιά κουφώματα) , για τους μήνες Ιαν/Φεβ, προτείνεται θερμοκρασία προσαγωγής στους 60, βάσει των ανωτέρω. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
giannnis122 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου Share Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 5 λεπτά πριν, apollo_el είπε για τους μήνες Ιαν/Φεβ, προτείνεται θερμοκρασία προσαγωγής στους 60, βάσει των ανωτέρω Αυτό για ποια περιοχή προτείνεται; βλέπω ότι είναι από αγγλικό site Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
apollo_el Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου Share Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) Ανεξάρτητα την περιοχή, οι θερμοκρασίες προσαγωγής αλλάζουν συναρτήσει των μηνών(δηλαδή εξωτερικών θερμοκρασιών). Ο καθένας το προσαρμόζει, φαντάζομαι, στα μέτρα του. Ήτοι, για παλιά σπίτια αν ο Ιανουάριος στην Αθήνα είναι συνήθως σαν το Δεκέμβριο (Νοέμβριο) στη Θεσσαλονίκη, τότε θα ρυθμίσεις στους 55 (50) και όχι στους 60, κ.ο.κ. Πιστεύω ότι σημάσια έχει ότι γίνεται διαχωρισμος παλαιών και νέων σπιτιών, και μηνών. Και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως παντού, υπάρχουν θερμοκρασιακές διαφορές από περιοχή σε περιοχή. Επεξ/σία 1 Φεβρουαρίου από apollo_el 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
go2jimmys1 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου Share Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου κατανάλωση Δεκεμβρίου.. Εύοσμο Θεσσαλονίκης (70τ.μ, ρετιρέ 2ου, θερμοστάτη 22.5/23 24/7) 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
doomnx Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου Share Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 3 ώρες πριν, go2jimmys1 είπε κατανάλωση Δεκεμβρίου.. Εύοσμο Θεσσαλονίκης (70τ.μ, ρετιρέ 2ου, θερμοστάτη 22.5/23 24/7) Ουάου. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
plasTOST Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου Share Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 7 ώρες πριν, go2jimmys1 είπε κατανάλωση Δεκεμβρίου.. Εύοσμο Θεσσαλονίκης (70τ.μ, ρετιρέ 2ου, θερμοστάτη 22.5/23 24/7) Είσαι μιά χαρά. Σε σπίτι της Λάρισας 4ου ορόφου 120 τετραγωνικά που το χτυπάει βοριάς είχε ~1500 1600 kWh μαζί με ΖΝΧ. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
go2jimmys1 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου Share Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 1 ώρα πριν, plasTOST είπε Είσαι μιά χαρά. Σε σπίτι της Λάρισας 4ου ορόφου 120 τετραγωνικά που το χτυπάει βοριάς είχε ~1500 1600 kWh μαζί με ΖΝΧ. Πάνω κάτω τα ίδια kwh έχω αλλά διπλό σπίτι ο Λαρισαίος 😅. Και εμένα βορινή είναι πρόσοψη αλλά κόβουν τον αέρα τα τριγύρω κτίρια. Ιανουάριο πρέπει να έκαψα περίπου 160 nm³ με έλεγχο που έκανα στο ρολόι χθες. 5,16 κυβικά τη μέρα μέσο όρο.. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα