keysmith Δημοσ. 7 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2018 2 ώρες πριν, opcorsa είπε αρα εγω τωρα να κανω εκχυλιση με σβηστο λαμπακι ή να διακοπτω και να περιμενω να ξανα αναψει και παλι ξεκιναω ροη? δες πως σου αρέσει. Εγώ σε μεγάλη ροή συχνά ξαναζεσταίνω μία φορά. Κίνδυνος ίσως να "παραψηθεί" (καεί?) ο καφές. Οπότε δοκιμάζεις. 2 ώρες πριν, aristarhos είπε Σ Αυτές οι απλές φθηνές μηχανές των 40-200 ευρώ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ BOILER και άρα δεν έχουν και βαλβίδα(;). Γι'αυτό είναι ελαφριές σαν πούπουλο. Έχουν αντλία που διοχετεύει νερό σε ένα thermoblock, κάτι σαν μικρός ταχυθερμαστήρας. Περνάει το νερό από ένα θερμαντικό στοιχείο που το βράζει on the fly και το βγάζει από την άλλη και το οδηγεί στο group head και μετά σε pressurized portafilter. Δηλαδή στο portafilter αυξάνεται η πίεση και όταν φτάσει στο περίπου στα 9 bar ανοίγει η βαλβιδούλα του και βγαίνει ο καφές. Αυτό συνεπάγεται αστάθεια στη θερμοκρασία και στην πίεση εκχύλισης του καφέ. Και όσο πιο φθηνιάρικη είναι τόσο πιο εύκολα χάνει τη θερμοκρασία μόλις αρχίζει η εκχύλιση και φυσικά η όλη διαδικασία γίνεται στο περίπου. Αυτά εννοούν όσοι σας λένε ότι αυτές οι καφετιέρες εσπρέσσο δεν είναι αληθινές καφετιέρες κι εγώ σε άλλο νήμα της χαρακτήριζα «παιχνίδια» για μικρά παιδιά. Οπότε, αν σβήνει το λαμπάκι σε 4 δευτερόλεπτα, κλάφτα Χαράλαμπε. Ο διπλός εσπρέσσο θέλει 17-18 γραμμάρια σωστά αλεσμένου καφέ, θερμοκρασία 93-97°C, πίεση 9 bar, εκχύλιση 25-30 δευτερόλεπτα (ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο) που θα δώσουν 80ml ρόφημα. EDIT: Αυτά και Τω Θεώ Δόξα όχι φίλε μου έχουν boilwer και στο λέει ένας που έχει "καεί" (στα αλήθεια) με έναν τέτοιο (πετάχτηκε βραστό νερό στο πόδι μου με πίεση). Εχει μικρή ίσως χωρητικότητα (δεν ξέρω να σου πω πόσο) αλλά boiler έχει. Ο διπλός εσπρέσσο θεωρητικά έχει 14 γραμμάρια καφέ (ο μονός 7) και η θερμοκρασία 88.. Εδώ πληροφορίες. Στους 97 θα τον κάψεις τον καφέ αν δεν σκάσει ο μποιλερ (δεν πας λέβητα κοντά στο 100 για κανένα λόγο). Να ελέγξεις τις πηγές σου. Parameter Value Portion of ground coffee 7 ± 0.5 g (0.25 ± 0.02 oz) Exit temperature of water from unit 88 ± 2 °C (190 ± 4 °F) Temperature in cup 67 ± 3 °C (153 ± 5 °F) Entry water pressure 9 ± 1 bar (131 ± 15 psi) Percolation time 25 ± 5 seconds Volume in cup (including crema) 25 ± 2.5 ml (0.85 ± 0.08 US fl o Θα συμφωνήσω ωστόσο ότι για καλό εσπρεσσο θέλει παραπάνω γραμμάρια από 14 (που είναι ο διπλός) για να γεμίσεις το ποτήρι για αυτό και με αυτές δεν μπορείς να φτιάξεις "μεγάλο" φρεντο εσπρεσο και πρέπει να αρκείσαι σε μικρό. Οι μικρές αυτές το καλάθι όπως έγραψα και πριν χωράει άνετα 14γρ (περίπου 3 χιλ από χείλος) και αν την πιέσεις μέχρι πάνω θα πάει μάλλον 15-16γρ αλλά θα ζοριστεί. Καλύτερα κάποιος να βγάλει δύο φορές. 2
aristarhos Δημοσ. 7 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2018 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, keysmith είπε δες πως σου αρέσει. Εγώ σε μεγάλη ροή συχνά ξαναζεσταίνω μία φορά. Κίνδυνος ίσως να "παραψηθεί" (καεί?) ο καφές. Οπότε δοκιμάζεις. όχι φίλε μου έχουν boilwer και στο λέει ένας που έχει "καεί" (στα αλήθεια) με έναν τέτοιο (πετάχτηκε βραστό νερό στο πόδι μου με πίεση). Εχει μικρή ίσως χωρητικότητα (δεν ξέρω να σου πω πόσο) αλλά boiler έχει. Ο διπλός εσπρέσσο θεωρητικά έχει 14 γραμμάρια καφέ (ο μονός 7) και η θερμοκρασία 88.. Εδώ πληροφορίες. Στους 97 θα τον κάψεις τον καφέ αν δεν σκάσει ο μποιλερ (δεν πας λέβητα κοντά στο 100 για κανένα λόγο). Να ελέγξεις τις πηγές σου. Parameter Value Portion of ground coffee 7 ± 0.5 g (0.25 ± 0.02 oz) Exit temperature of water from unit 88 ± 2 °C (190 ± 4 °F) Temperature in cup 67 ± 3 °C (153 ± 5 °F) Entry water pressure 9 ± 1 bar (131 ± 15 psi) Percolation time 25 ± 5 seconds Volume in cup (including crema) 25 ± 2.5 ml (0.85 ± 0.08 US fl o Θα συμφωνήσω ωστόσο ότι για καλό εσπρεσσο θέλει παραπάνω γραμμάρια από 14 (που είναι ο διπλός) για να γεμίσεις το ποτήρι για αυτό και με αυτές δεν μπορείς να φτιάξεις "μεγάλο" φρεντο εσπρεσο και πρέπει να αρκείσαι σε μικρό. Οι μικρές αυτές το καλάθι όπως έγραψα και πριν χωράει άνετα 14γρ (περίπου 3 χιλ από χείλος) και αν την πιέσεις μέχρι πάνω θα πάει μάλλον 15-16γρ αλλά θα ζοριστεί. Καλύτερα κάποιος να βγάλει δύο φορές. Έχεις δίκιο. 87 βαθμούς ήθελα να γράψω. Αλλά στα περισσότερα βιντεάκια στο youtube αλεθουν 17-18 γραμ. Και εκχυλιζουν για 25 με 30 δευτ. Το ότι πετάχτηκε βραστό νερό δεν σημαίνει ότι έχεις boiler. Ίσως δεν έχεις βαλβίδα εκτόνωσης για να πετάξει τα απόνερα στο δίσκο ή δεν έχεις OPV over pressure valve Για να γυρίσει το νερό στη δεξαμενή νερού. Όσοι έχετε φθηνές καφετιερες μπορείτε να τις ανοίξετε Δεν είναι τίποτα δύσκολο. Ένα μποιλερ κοστίζει 50€ και πάνω. Όσο για τον άλλο φίλο που είπε πως υπάρχουν καφετιερες με boiler και thermoblock, ναι υπάρχουν και δεν αντιλέγω. Το thermoblock το έχουν αποκλειστικά για την παραγωγή ατμού στο pannarello για να μην ανεβάζουν τη θερμοκρασία στο boiler. Είναι λιγότερο ενεργοβόρες και ακριβές. Όπως η Gaggia Baby Twin. Δεν υπάρχει λόγος να παρεξηγούμαστε. Κουβέντα κάνουμε. Επεξ/σία 7 Μαρτίου 2018 από aristarhos
keysmith Δημοσ. 7 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2018 1 ώρα πριν, aristarhos είπε Έχεις δίκιο. 87 βαθμούς ήθελα να γράψω. Αλλά στα περισσότερα βιντεάκια στο youtube αλεθουν 17-18 γραμ. Και εκχυλιζουν για 25 με 30 δευτ. Το ότι πετάχτηκε βραστό νερό δεν σημαίνει ότι έχεις boiler. Ίσως δεν έχεις βαλβίδα εκτόνωσης για να πετάξει τα απόνερα στο δίσκο ή δεν έχεις OPV over pressure valve Για να γυρίσει το νερό στη δεξαμενή νερού. Όσοι έχετε φθηνές καφετιερες μπορείτε να τις ανοίξετε Δεν είναι τίποτα δύσκολο. Ένα μποιλερ κοστίζει 50€ και πάνω. Όσο για τον άλλο φίλο που είπε πως υπάρχουν καφετιερες με boiler και thermoblock, ναι υπάρχουν και δεν αντιλέγω. Το thermoblock το έχουν αποκλειστικά για την παραγωγή ατμού στο pannarello για να μην ανεβάζουν τη θερμοκρασία στο boiler. Είναι λιγότερο ενεργοβόρες και ακριβές. Όπως η Gaggia Baby Twin. Δεν υπάρχει λόγος να παρεξηγούμαστε. Κουβέντα κάνουμε. οχι κάηκα γιατί επισκεύαζα μία τέτοια και έκαναν μα...ακία (αφαίρεσα σωληνάκι νερού ενώ ήταν ζεστή). Δεν ήταν αστοχία. ήταν δικό μου λάθος. Έχει boiler μπορώ να σου δείξω φωτογραφία (με τέσσερεις μεγάλες βίδες). Εχουμε σε παλαιότερο ποστ εδώ δείξει φωτογραφία. από άλλη καφετιέρα αυτός ο boiler (ανοιγμένος) αλλά κάτι τέτοιο έχουν όλες αυτές (μπορώ να σου δείξω και από την 130 που έχω βγάλει φωτογραφίες) 4 1
Leon90 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2018 (επεξεργασμένο) Στις 6/3/2018 στις 5:55 ΜΜ, kchristidis είπε Λοιπόν ας πω κι εγώ την ιστορία μου αφού έκατσα και διάβασα όλο το νήμα και σκέφτομαι να την αγοράσω. Θα είναι η 5η μηχανή espresso που παίρνω. Πολλά πολλά χρόνια πριν ειχα πάρει μία AEG (δε θυμάμαι μοντέλο, γύρω στα 130 ευρώ την είχα πάρει). Για 3 χρόνια όλα καλά, έσκασαν οι nespresso, ακόμα έμενα με γονείς δεν πολυπαταγα σπίτι, την χάρισα σε μια γκόμενα που είχα τότε και πήρα nespresso. Μετά νοικορυρεύτηκα και η nespresso μου εβγαινε ακριβά επειδή κατανάλωνα αρκετό καφέ. Πάω και παίρνω μία Saeco 8423. Λίγο μετά τα 2 χρονιά βγηκε off το μπόιλερ. Σημειώνω πως έκανα γενικά συντήρηση, καθαρίσματα, αφαλάτωση τα πάντα σε όλες μου τις μηχανές. Παίρνω μία Gaggia Gran Style μετά και πάνω στο χρόνο αγοράζω και μύλο άλεσης. ΟΚ αξιοπρεπείς καφές αλλά στα 3 χρόνια άρχισε να χάνει νερά από παντού και να κάνει κάτι θορύβους σαν σκασίματα στο ζέσταμα. Την παω στο service, μου λένε κάτι για λέβητα, μου ζητάνε 100 ευρώ (την είχα πάρει 140) λέω ΟΚ καληνύχτα. Πάω και παίρνω μια ελαφρώς μεταχειρισμένη Baby Gaggia, για να μην τα πολυλογώ στα 3 χρόνια πάπαλα και αυτή. Κατέληξα λοιπόν πως "δεν αξίζει τον κόπο" και πως με 50-60 ευρώ κάνεις την ίδια δουλειά που θα έκανες και με τα 150 ευρώ. Οπότε....Arielli και ξερό ψωμί (μέχρι να γίνω πoλύ πλούσιος). Καλά και εσύ , με τόσες μηχανές που άλλαξες, τελικά θα μπορούσες να αγοράσεις κατευθείαν μία "ακριβή" , μία "Lellit" π.χ. Ειδικά εάν την "πρόσεχες" , ίσως να σου διατηρούταν κιόλας όσα χρόνια διατηρήθηκαν όλες μαζί οι μηχανές σου. Στις 6/3/2018 στις 7:28 ΜΜ, GenesisX είπε Παρόμοιες εμπειρίες είχα και εγώ. Delonghi-Saeco-φθηνές Gaggia πλέον είναι επιπέδου Arielli. Μόνο για το καλύτερο design και το ταμπελάκι αξίζουν. Δεν είναι όπως οι καφετιέρες για τον γαλλικό που τις αγοράζεις μια φορά και χαλάνε σε 10-20 χρόνια. Οι εσπρεσιέρες χαλάνε πιο εύκολα γιατί έχουν πιο πολύπλοκο μηχανισμό. Οι μηχανές espresso "Saeco" και "Gaggia" πλέον τελευταία χρόνια ανήκουν στην "Philips". Γενικότερα η ποιότητα των "Gaggia" μηχανών έχει πέσει μετά και την εξαγορά, αλλά αυτό δεν σημαίνει κιόλας ότι είναι και ίδιες ακριβώς με τις "Arieli". Δεν νομίζω ότι διαφέρουν μόνο στο εξωτερικό κομμάτι που αναφέρεις αλλά διαφέρουν και στο εσωτερικό. Το ότι μπορεί να διαθέτουν π.χ. επώνυμες αντλίες και οι 2 μηχανές δεν σημαίνει κιόλας ότι μοιάζουν και σε όλα τα υπόλοιπα. Για την γενικότερη "γρήγορη" φθορά των μηχανών espresso , έχεις δίκιο. Επεξ/σία 7 Μαρτίου 2018 από Leon90 1
kchristidis Δημοσ. 9 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2018 Ο κύβος ερρίφθη, την παρήγγειλα, πιθανό να την έχω και αύριο οπότε θα αρχίσω δοκιμές (κοψίματα καφέ, tampering) να δούμε τί μπορεί να πετύχει και στην πράξη και θα επανέλθω με εντυπώσεις. 1
aristarhos Δημοσ. 10 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2018 (επεξεργασμένο) Στις 3/7/2018 στις 2:03 ΜΜ, keysmith είπε δες πως σου αρέσει. Εγώ σε μεγάλη ροή συχνά ξαναζεσταίνω μία φορά. Κίνδυνος ίσως να "παραψηθεί" (καεί?) ο καφές. Οπότε δοκιμάζεις. όχι φίλε μου έχουν boilwer και στο λέει ένας που έχει "καεί" (στα αλήθεια) με έναν τέτοιο (πετάχτηκε βραστό νερό στο πόδι μου με πίεση). Εχει μικρή ίσως χωρητικότητα (δεν ξέρω να σου πω πόσο) αλλά boiler έχει. Ο διπλός εσπρέσσο θεωρητικά έχει 14 γραμμάρια καφέ (ο μονός 7) και η θερμοκρασία 88.. Εδώ πληροφορίες. Στους 97 θα τον κάψεις τον καφέ αν δεν σκάσει ο μποιλερ (δεν πας λέβητα κοντά στο 100 για κανένα λόγο). Να ελέγξεις τις πηγές σου. Parameter Value Portion of ground coffee 7 ± 0.5 g (0.25 ± 0.02 oz) Exit temperature of water from unit 88 ± 2 °C (190 ± 4 °F) Temperature in cup 67 ± 3 °C (153 ± 5 °F) Entry water pressure 9 ± 1 bar (131 ± 15 psi) Percolation time 25 ± 5 seconds Volume in cup (including crema) 25 ± 2.5 ml (0.85 ± 0.08 US fl o Θα συμφωνήσω ωστόσο ότι για καλό εσπρεσσο θέλει παραπάνω γραμμάρια από 14 (που είναι ο διπλός) για να γεμίσεις το ποτήρι για αυτό και με αυτές δεν μπορείς να φτιάξεις "μεγάλο" φρεντο εσπρεσο και πρέπει να αρκείσαι σε μικρό. Οι μικρές αυτές το καλάθι όπως έγραψα και πριν χωράει άνετα 14γρ (περίπου 3 χιλ από χείλος) και αν την πιέσεις μέχρι πάνω θα πάει μάλλον 15-16γρ αλλά θα ζοριστεί. Καλύτερα κάποιος να βγάλει δύο φορές. Επανέρχομαι. Από Dimello το βιντεάκι. Πως φτιάχνεται ο Freddo Εσπρεσσο. Στα νούμερα είχα δίκιο. Και στα περισσότερα βίντεο από ειδικούς εκεί είναι τα νούμερα. Και αναρωτιόμουν πως το έγραψα. Πηγή Επεξ/σία 10 Μαρτίου 2018 από aristarhos
zio10 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2018 9 bar; Άρα τα 15 που τα διαφημίζουν για πλεονέκτημα είναι άχρηστα στην ουσία;
aristarhos Δημοσ. 10 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2018 Οι επαγγελματικές ρυθμίζονται στα 9 bar. Οι οικιακές έχουν 15 bar στην αντλία αλλά μέχρι να φτάσει στο group έχει πέσει. Γι'αυτό οι καλές μηχανές έχουν OPV (over pressure valve) που είναι κλειστη πριν τα 9 bar και ανοίγει αν η πίεση ξεπεράσει τα 9 bar, για να διατηρείται η πίεση σταθερή. 2 1
keysmith Δημοσ. 10 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2018 (επεξεργασμένο) 97°C το καζάνι θα σκάσει με το πρώτο λάθος καθώς είναι κοντά στο σημείο βρασμού που είναι 100C στη 1 atm. Δεν ξέρω τι γίνεται σε λέβητες (που αντέχουν κάποια πίεση) καθώς με πίεση θα πάει το σημείο βρασμού παραπάνω αλλα δεν θα το εμπιστευόμουν καθόλου να πλησιάζει το νερό σε αυτές τις τιμές. Οι τιμές που παραθέτεις της γράφει κάποιος έλληνας και αμφιβάλω για την αξιοπιστία του (ότι δλδ ξέρει ή έχει μετρήσει ότι η θερμοκρασία φτάνει 92-97 °C) χωρίς να λέω ότι απολύεται αυτός έτσι να έχει ρυθμισμένη τη μηχανή του (το "στανταρ" αν υπάρχει δεν είναι αυτό). Άλλωστε οι αναφορές των υπολοίπων είναι στο πολύ πιο λογικό < 90 °C. Συμφωνώ μαζί του και με δικιά μου παρατήρηση για το 16-18gr για καλό/πικνό fredo (όπως άλλωστε έγραψα) όχι γιατί είναι η "σωστή" μερίδα για διπλό εσπρέσσο (όλος ο κόσμος λέει 12-14gr) αλλά γιατί όντως ο Ελληνικός φρέντο θέλει παραπάνω από διπλό εσπρεσσο για αυτό είναι και πολύ δυνατός καφές. Με αυτές τις οικιακές μηχανές ΟΛΕΣ (περίπου) χωράνε 14γρ (αν το στουμπώσεις μέχρι το χείλος πάει 15-16 γρ αλλά όχι 18) μπορείς να φτιάξει μικρό φρέντο (λιγότερες γουλιές) αν θέλεις να είναι "πυκνός" ή να φτιάξεις δύο φορές. Δεν έχει να κάνει με το κόστος τους ότι χωράνε 14gr τα καλαθάκια τους. Εχει να κάνει ότι τόσο είναι το διεθνές στανταρ.. Δεν τους έκανε κόπο ούτε αύξανε το κόστος να τα κάνουν λίγο μεγαλύτερα (2gr-4gr) αλλά την Ελλάδα και τις συνταγές της την έχουν.. ξεχασμέσμένη και δεν τους απασχολεί η ιδιομορφία του δικού μας φρέντο (ποιος άλλος λαός φτιάχνει, πήγα ιταλία Ρώμη 2 φορές και δεν ξέρανε το φρέντο όπου το έγραφαν σε μερικά καφέ έφερναν π..παριές σε θερμοκρασία δωματίου με χωρίς κρέμα). Όπως και να έχει είμαι υποστηρικτής ότι δεν υπάρχει σωστό και λάθος και αυστηρές "νόρμες" (ποιος τις ορίζει?) πως και σε ποιες "ανοχές" φτιάχνεται ο "σωστός" εσπρέσσο. Μου θυμίζουν τους καυγάδες των καφετζίδων αν ο ελληνικός ανακατεύεται 13 ή 21 φορές το κουτάλι πριν το βγάλεις και αν οι 5 ή 7 είναι ανάποδες.. Ενώ όπως και να το κάνεις.. "Ελληνικός" θα βγει.. Το ίδιο και εδώ.. Espresso παίρνεις και σίγουρα θα υπάρχουν και "διαφορετικοί" και "καλύτεροι" αλλά και αυτοί espresso θα είναι τελικά. Επεξ/σία 10 Μαρτίου 2018 από keysmith 3
nvel Δημοσ. 10 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2018 τα boiler των μηχανών έχουν και λειτουργία ατμολέβητα οπότε είναι αδύνατο να σκάσουν λίγο πάνω από τους 100oC, οι θερμοστάτες ασφάλειάς τους είναι στα 135-185oC 1
kallair Δημοσ. 10 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2018 Να προσθεσω οτι οι επαγγελματικες υλοποιησεις εχουν ΟΛΕΣ ασφαλιστικα μεσα (πχ βαλβιδες εκτονωσης και θερμικα ασφαλειας) σαν μεσο ασφαλειας σε περιπτωση που πχ δεν κοβει ο θερμοστατης.
keysmith Δημοσ. 10 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2018 Και σε αυτές τις φτηνές πρέπει να χαλάσουν τρεις (3) θερμοστάτες για να σκάσει ο λέβητας (δύο λειτουργίας και ένας ασφαλείας). Και μετά λογικά κάτι θα έχουν. Αν είναι ανοικτή η βάνα πάντως και ζοριστεί ο λέβητας (πχ είναι βουλωμένος) το στέλνει στον ατμό (αρχίζει και βγάζει χωρίς να πατήσεις κουμπί ατμού). Με λίγη έρευνα για τον βρασμό ισχύουν τα παρακάτω.. που στα 9bar το νερό βράζει στους 172C. Λέω 9bar καθώς τόσο είναι η πίεση μόνο της αντλίας που θα πει ότι οι λέβιτες αντέχουν τουλάχιστον τόσο καθώς θα έσπαγαν αν είχαν βουλώσει και δεν άντεχαν 9bat (και σίγουρα αντέχουν παραπάνω). Αρα μπορεί η θερμοκρασία σε αυτές τις μηχανές να πάει κοντά στο 100C.. Τες πα.. κουβέντα να γίνεται. 1
zacharis1955 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2018 https://www.e-shop.gr/kafetiera-espresso-arielli-km-100bs-p-HAP.105201?lkws_11754=5a457828-1823-3010-9999-da0f2e15ded8 1
Επισκέπτης Δημοσ. 21 Μαρτίου 2018 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2018 Οι εσπρεσιέρες arielli και το μηχανικό πληκτρολόγιο genesis από το eshop έχουν γίνει best seller
Προτεινόμενες αναρτήσεις