Πιτούλιας Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) Καλά παιδιά, ακολουθώ εδώ και μέρες το νήμα. Σέβομαι όλες τις απόψεις, αλλά έχω να παρατηρήσω τα εξής. Δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με βράσιμο, όπως είναι ο ελληνικός που απλά περιμένεις να φουσκώσει, ούτε με χτύπημα/ανάδευση, όπως είναι ο φραπέ. Έχουμε να κάνουμε με εκχύλιση/απόσταξη. Σε αυτήν την περίπτωση, τα βασικά είναι: Η πρώτη ύλη, η σωστή και σταθερή θερμοκρασία και πίεση και το λεγόμενο καζάνι. Γνωρίζει κάποιος εδώ από παρασκευή τσίπουρου, κρασιού κλπ.; Χωρίς καλό στέφυλο, ΔΕΝ βγάζεις καλό απόσταγμα. Θεωρείτε τυχαίο πως οι παραγωγοί προσέχουν και φροντίζουν τα αμπέλια ως κόρη οφθαλμού; Με καλό στέφυλο και χωρίς τις σωστές συνθήκες, ως προανέφερα, ΔΕΝ βγάζεις καλό απόσταγμα. Με καλό στέφυλο, με σωστές συνθήκες αλλά με αβλεψίες/παρατυπίες στο καζάνι, ΔΕΝ βγάζεις καλό απόσταγμα. Ναι, θα πιείς κάτι που λέγεται τσίπουρο και κρασί, αλλά όχι αυτό που παράγεται βάσει αυτών των απαρέγκλιτων προϋποθέσεων. Στην εκχύλιση/απόσταξη λοιπόν, αυτά είναι νόμος. ΔΕΝ ισχύει, η πανηλίθια ώρες-ώρες, φράση "περί ορέξεως κολοκυθόπιτα". Το ίδιο και στον εσπρέσο. Πρώτη ύλη ο καφές. Όσο πιό φρέσκος, τόσο καλύτερα. Μπορείτε να το καταλάβετε αυτό; Δεύτερον, ο βραστήρας (μπόιλερ), ο οποίος πρέπει να είναι χάλυβας (ή αλλιώς ατσάλι) και ΟΧΙ αλουμίνιο. Και τρίτον το καλαθάκι, το οποίο πρέπει να είναι μη πιεζόμενο (ή αλλιώς non pressurized). Τα πάντα στη ζωή είναι μαθηματικά, φυσική και χημεία. Οτιδήποτε δεν τηρεί αυτούς κανόνες που προανέφερα, είναι κάτι σαν, δεν είναι όμως. Γι' αυτό λοιπόν, δεν είναι πως είμαι ψωνάρα ή την έχω πιό μεγάλη και θέλω να το δείξω, αλλά η κατηγορία 40 έως (ας πούμε) 150 δεν έχει απολύτως καμία διαφορά. Αν βρείς, σε αυτήν την κατηγορία, μηχανή με ατσάλινο βραστήρα και μη πιεζόμενο καλαθάκι, τότε μάλιστα. Τις υπόλοιπες λεπτομέρειες, επειδή είναι αρκετές, για να εκχυλίσεις/απόσταξεις αυτό που πραγματικά λέγεται εσπρέσο, μπορούμε να τις συζητήσουμε... Επεξεργασία: Σαφώς και το μήνυμα δεν πάει στην πλειοψηφία των παιδιών. Είναι σεβαστή η επιλογή του καθενός και δεν κατακρίνουμε αυτό. Οι αμόρφωτοι και ημιμαθείς "ξερόλες" και ισοπεδωτές των πάντων είναι οι αποδέκτες. Απλά δεν ξέρω πως λειτουργεί η πολλαπλή παράθεση και επεξεργασία των μηνυμάτων στον καινούργιο ιστότοπο εδώ... Επεξ/σία 12 Φεβρουαρίου 2018 από Πιτούλιας 1
MakisCE Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2018 και τι να συζητάμε ρε αδερφέ στο thread για την Arielli? To πώς θα κάνει καλύτερο καφέ η Gaggia? 1
liverpoolman Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2018 9 ώρες πριν, gsisr είπε για να κάνεις αφαλάτωση βάζεις το ξυνό στο παγούρι καλά διαλυμένο. ανοίγεις τη μηχανή κάνεις ένα priming για να περάσei νερό και από το ακροφύσιο, τραβάς λίγο νερό από το γκρουπ και σβήνεις τη μηχανή. δεν την αφήνεις να ζεστάνει καθόλου. την αφήνεις για κάνα 20λεπτο σβηστή να δράσει το ξυνό. βάζεις καθαρό νερό στην δεξαμενή και αρχίζεις τα ξεπλύματα. tip: αν σου ρχεται λεμονάκι στη γεύση κατά τη διάρκεια των ξεπλυμάτων με καθαρό νερό, διαλύεις 1-2 κουτάλια μαγειρική σόδα στη δεξαμενή. Ναι μαγειρική σόδα! μην αρχίσουμε να το ξεφτυλίζουμε πάλι το θέμα τελικά το καλάθι σας είναι pressurized ή όχι; pressurized αλλα εχει πατεντα να το μετατρεψω σε μη... δεν το εκανα ακομα γιατι ειμια μια χαρα ευχαριστημενςο και ετσι
Επισκέπτης Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2018 Μια χαρά είνα η μηχανή. Εχω δοκιμάσει και τις φθηνές επώνυμες (saeco-delonghi) και δεν εντυπωσιάστηκα περισσότερο. Για καλή μηχανή από 300 και πάνω για μένα.Αν και ακόμη εκεί η gaggia classic που όλοι προτείνουν συνήθως έχει μειώσει την ποιότητα στο τελευταίο μοντέλο... Στην κατηγορία των 50-150 μικρές διαφορές βλέπεις. Εγώ είχα πάρει δύο επώνυμες στα 100 ευρώ και έκλαιγα τα λεφτά μου όταν χάλασαν. Καλύτερα με 40 ευρώ και όσο αντέξει. Οι επαγγελματικές που έχουν στις καφετέριες είναι βέβαια εμφανώς καλύτερες από οποιαδήποτε οικιακή...
opcorsa Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2018 8 ώρες πριν, gsisr είπε απ ότι υποπτεύομαι έχει pressurized καλάθι η μηχανή. και σκέτο νερό να του βάλεις με "κρέμα" θα στο βγάλει. για να αρχίσετε να πίνετε καφέ προμηθευτείτε ένα ελεύθερο καλαθάκι να μπορέσει η μηχανή να ανεβάσει πίεση και ένα χειροκίνητο μύλο(porlex, hario) ή έστω φρεσκοκομμένο καφέ! θα δείτε εκπληκτική διαφορά.. σιγουρα εχει καπακι πιεσης, το καταλαβαινει κανεις αν βαλε να τρεξει μονο νερο μεσα σε αυτο, οταν ζεσταθει και το βγαλεις ζεστο για να βαλεις καφε κανει πςςςςς 8 ώρες πριν, gsisr είπε 25 λεπτά πριν, liverpoolman είπε pressurized αλλα εχει πατεντα να το μετατρεψω σε μη... δεν το εκανα ακομα γιατι ειμια μια χαρα ευχαριστημενςο και ετσι ακουμε την πατεντα τυπε
liverpoolman Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2018 4 λεπτά πριν, opcorsa είπε σιγουρα εχει καπακι πιεσης, το καταλαβαινει κανεις αν βαλε να τρεξει μονο νερο μεσα σε αυτο, οταν ζεσταθει και το βγαλεις ζεστο για να βαλεις καφε κανει πςςςςς ακουμε την πατεντα τυπε η πατεντα ειναι για την delonghi στην αριελι δεν γινεται... Αγορασε ενα καινουριο απο ebay και καθαρισες
opcorsa Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2018 7 λεπτά πριν, liverpoolman είπε η πατεντα ειναι για την delonghi στην αριελι δεν γινεται... Αγορασε ενα καινουριο απο ebay και καθαρισες εγω ηδη εχω πιει καμια 20ρια καφεδες (μαζι με αλλους οκ ) και ειμαι "ευχαριστημενος" ... τι πατεντα να κανω δηλαδη με το γκρουπ? πως να βαλω καινουριο? δεν θελει συγκεκριμενα εκατοστα? εβαυ λινκ? θενκς
leros2004 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2018 28 λεπτά πριν, liverpoolman είπε η πατεντα ειναι για την delonghi στην αριελι δεν γινεται... Αγορασε ενα καινουριο απο ebay και καθαρισες Ξέρουμε τη σωστή διάσταση που πρέπει να παραγγείλουμε ? 1
opcorsa Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2018 2 ώρες πριν, leros2004 είπε Ξέρουμε τη σωστή διάσταση που πρέπει να παραγγείλουμε ? τι ακριβως παραγγελνουμε, και τι "κερδιζουμε " σε σχεση με τωρα..
gsisr Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) Φίλε μου με το pressurized οτιδήποτε και να βάλεις μέσα στο κλείστρο θα σου βγάλει ένα πραμα με "κρέμα" που προέρχεται καθαρά από τη πίεση που δημιουργεί αυτός ο μηχανισμός. Είτε πάρεις καφέ για εσπρέσσο είτε για γαλλικο θα στον βγάλει στα ίδια δευτερόλεπτα με την ίδια "κρέμα". Σκοπός αυτού του μηχανισμού είναι να φτιάχνει αυτόν τον καφε με μπουρμπουληθρες-κρεμα γιατί διαφορετικά αν έχεις το πραγματικό καλάθι δε θα δεις ποτέ κρέμα από καφέδες του super market που είναι σάπιοι και θα πεις, πωωω μουφά μηχανή αγόρασα. Είναι καθαρά και ο μόνος λόγος ύπαρξης αυτού του συστήματος. Η αντίσταση που δημιουργειται κατά την εκχύλιση ενός εσπρέσσο θα πρέπει να δημιουργείται αποκλειστικά από το πόσο ψιλά είναι κομμένος ο εσπρέσσο. Αν θελήσει κάποιος να μπει στη διαδικασία να βρει πραγματικό καλαθάκι χρειάζεται οπωσδήποτε φρεσκοκομμένο καφε, διαφορετικά καϊμάκι δε θα δεις ποτέ. Σε μια τέτοια είδους μηχανή είναι η μεγαλύτερη βελτίωση που μπορείς να κάνεις αλλά θέλει να ασχοληθείς με τον τρόπο παρασκευής πραγματικου εσπρέσσο μετά, πραμα που οι περισσότεροι βαριουνται να κάνουν. Επεξ/σία 12 Φεβρουαρίου 2018 από gsisr 1
Leon90 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) 20 ώρες πριν, benign είπε Στην δικη μου καφετιερα,δε'ν εχω καμμια γευση πλαστικουρας,εχει πολυ καλη γευση,αλλιως δεν θα εχανα χρονο να ενημερωσω τον κοσμο σε αυτο το νημα. Ουτε ειμαστε ηλιθιοι τοσοι ανθρωποι που δηλωνουμε ευχαριστημενοι.Και καμμια εκατοσταρια αλλοι που γραφουν επισης ικανοποιημενοι στο e-shop. Το βλέπω ότι υπάρχουν καμιά 85αριά σχόλια στο "e-shop" και αρκετά εδω μέσα αλλά ήδη υπάρχουν 2-3 "posts" που ανέφεραν "μυρωδιά πλαστικού". Δεν είπα ότι είναι "ηλίθιος" όποιος δεν μπορεί να "μυρίσει" ή να "γευτεί" την μυρωδιά πλαστικού που "ίσως" να βγάζει η εσπρεσιέρα του. Αυτό που έγραψα πήγαινε κυρίως σε αυτό που ανέφερες, ότι όσοι αγοράζουν ακριβές μηχανές "espresso" το κάνουν γιατί είναι μεγαλομανείς. Όσο προχωρούν τα πράγματα και ο καιρός, η κατάσταση πρέπει να βελτιώνεται και όχι να γίνεται χειρότερη, όποτε λογικά και η "Αrielli" θα πρέπει να έχει βελτιωμένα προίοντα ώστε να μπορεί να παραμένει ανταγωνιστική και απο άποψη ποιότητας προιόντος αλλά και απο άποψη τιμής. Καλούς καφέδες λοιπόν και εύχομαι να σου κρατήσει για κάμποσο διάστημα η εσπρεσιερα σου. Επίσης όπως έγραψα, είχα παρόμοια εμπειρία όταν είχα αγοράσει μια "Bosch Tassimo" κοντά στα 80 Ευρώ πρίν απο 5 περίπου χρόνια και παρότι ήταν "επώνυμη" , έβγαζε μία μυρωδιά "πλαστικού". Το είχα ψάξει στο "internet" και συνάντησα και άλλους χρήστες που ανέφεραν το ίδιο πράγμα. Τώρα είτε τα υλικά που χρησιμοποιόντουσαν γενικότερα για την παραγωγή του συγκεκριμένου μοντέλου δεν ήταν καλής ποιότητας είτε κάποιες παρτίδες είχαν το θέμα αυτό λόγω κατασκευαστικού "λάθους". Οπότε λογικό ήταν την επόμενη φορά να πάω σε κάτι πιο ακριβό ώστε να αποφύγω τέτοιες καταστάσεις. Τώρα με την "Philips Saeco" που μου κόστισε γύρω στα 115 Ευρώ , δεν έχω αυτό το πρόβλημα , αν και πρίν την αγοράσω να σου πώ την αλήθεια την "φοβόμουν" και αυτήν. 7 ώρες πριν, GenesisX είπε Μια χαρά είνα η μηχανή. Εχω δοκιμάσει και τις φθηνές επώνυμες (saeco-delonghi) και δεν εντυπωσιάστηκα περισσότερο. Για καλή μηχανή από 300 και πάνω για μένα.Αν και ακόμη εκεί η gaggia classic που όλοι προτείνουν συνήθως έχει μειώσει την ποιότητα στο τελευταίο μοντέλο... Στην κατηγορία των 50-150 μικρές διαφορές βλέπεις. Εγώ είχα πάρει δύο επώνυμες στα 100 ευρώ και έκλαιγα τα λεφτά μου όταν χάλασαν. Καλύτερα με 40 ευρώ και όσο αντέξει. Οι επαγγελματικές που έχουν στις καφετέριες είναι βέβαια εμφανώς καλύτερες από οποιαδήποτε οικιακή... Όντως δεν αξίζει να αγοράσει κάποιος την "Gaggia classic" εάν θέλει να πάει στο επόμενο στάδιο, γιατί δεν έχει σχέση με το μοντέλο που κυκλοφορούσε τα προηγούμενα χρόνια. Η "Philips" έχει εξαγοράσει πλέον την "Gaggia" και έτσι η κατάσταση έχει αλλάξει. Καλύτερη λύση θα ήταν μία μηχανή "Lelit" με κάποια χρήματα παραπάνω. Γενικότερα πάντως, όσα περισσότερα χρήματα δίνεις , τόσο καλύτερη ποιότητα θα πάρεις. Βέβαια αυτό δεν είναι πάντα σίγουρο. Πρίν απο κάθε αγορά προιόντος, χρειάζεται καλό ψάξιμο. Επεξ/σία 13 Φεβρουαρίου 2018 από Leon90
JustGud Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2018 1 hour ago, gsisr said: Φίλε μου με το pressurized οτιδήποτε και να βάλεις μέσα στο κλείστρο θα σου βγάλει ένα πραμα με "κρέμα" που προέρχεται καθαρά από τη πίεση που δημιουργεί αυτός ο μηχανισμός. Είτε πάρεις καφέ για εσπρέσσο είτε για γαλλικο θα στον βγάλει στα ίδια δευτερόλεπτα με την ίδια "κρέμα". Σκοπός αυτού του μηχανισμού είναι να φτιάχνει αυτόν τον καφε με μπουρμπουληθρες-κρεμα γιατί διαφορετικά αν έχεις το πραγματικό καλάθι δε θα δεις ποτέ κρέμα από καφέδες του super market που είναι σάπιοι και θα πεις, πωωω μουφά μηχανή αγόρασα. Είναι καθαρά και ο μόνος λόγος ύπαρξης αυτού του συστήματος. Η αντίσταση που δημιουργειται κατά την εκχύλιση ενός εσπρέσσο θα πρέπει να δημιουργείται αποκλειστικά από το πόσο ψιλά είναι κομμένος ο εσπρέσσο. Αν θελήσει κάποιος να μπει στη διαδικασία να βρει πραγματικό καλαθάκι χρειάζεται οπωσδήποτε φρεσκοκομμένο καφε, διαφορετικά καϊμάκι δε θα δεις ποτέ. Σε μια τέτοια είδους μηχανή είναι η μεγαλύτερη βελτίωση που μπορείς να κάνεις αλλά θέλει να ασχοληθείς με τον τρόπο παρασκευής πραγματικου εσπρέσσο μετά, πραμα που οι περισσότεροι βαριουνται να κάνουν. Πάντως, έχει και τα πλεονεκτήματα του το pressurized. Μπορεί κάποιος να πάρει φθηνό μύλο(όχι με λεπίδες, προς θεού) σχετικά. Αλλά λόγο του καλαθιού και να μην είναι αλεσμένος για εσπρέσσο ο καφές πάλι θα βγάλει το γνωστό αποτέλεσμα αλλά με φρέσκο καφέ(και από ότι παρατήρησα, έχει αρκετή διαφορά στην γεύση). 1
nvel Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2018 1 ώρα πριν, gsisr είπε Σκοπός αυτού του μηχανισμού είναι να φτιάχνει αυτόν τον καφε με μπουρμπουληθρες-κρεμα γιατί διαφορετικά αν έχεις το πραγματικό καλάθι δε θα δεις ποτέ κρέμα από καφέδες του super market που είναι σάπιοι και θα πεις, πωωω μουφά μηχανή αγόρασα. και οι κομμένοι καφέδες του συπερμαρκετ αν έχουν το σωστό κόψιμο κάνουν κρέμα όπως και οι φρεσκοκομμένοι καφέδες από μύλο αν δεν έχουν το σωστό κόψιμο δεν κάνουν
webparts Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2018 4 ώρες πριν, Leon90 είπε Το είχα ψάξει στο "internet" και συνάντησα και άλλους χρήστες που ανέφεραν το ίδιο πράγμα. Τι ειναι αυτο το "ιντερνετ" για το οποιο μας μιλας τοση ωρα;
zacharis1955 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2018 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2018 33 λεπτά πριν, webparts είπε Τι ειναι αυτο το "ιντερνετ" για το οποιο μας μιλας τοση ωρα; Γλυκό του ταψιού κάτι μεταξύ σάμαλι και ραβανί...
Προτεινόμενες αναρτήσεις