Προς το περιεχόμενο

Η Βαρκελώνη εγκαταλείπει τα Windows και Office για χάρη του Linux και του ελεύθερου λογισμικού

voltmod

Προτεινόμενες αναρτήσεις

2 ώρες πριν, SilverMachine είπε

Iσως ναχεις δικιο επαυτου αλλα θα επιμεινω σε μια μεση κατευθυνση γιατι λαθη κανουμε ολοι μας. Μπορει κ γω να πεταξω καμια λακια καμια φορα κ θαθελα την κατανοηση σας εδω (αν κ δεν νομιζω αλλα καλο ειναι να κρινουμε οπως θα θελαμε να μας κρινουν). Σ αυτο το θρεντ δεν τον βλεπω να εχει ξεφυγει σε αυτα που λεει. Ουτε οι "παραθυρακηδες" λενε πραγματα που δεν εχουμε ξανακουσει (η που δεν περναγαν απ το μυαλο μου οταν επινα νερο στην υγεια του Μπιλ).

Κανενα προιον που υποστηριζεται απο τοσο τεραστια συμφεροντα οπως τα παραθυρα δεν γινεται να εξαφανιστει/ αντικατασταθει απο ενα τζαμπα ετσι απλα κ ωραια. Αυτη ειναι κ η δουλεια των συμφεροντων-> να μην χανονται τα προιοντα τους. Αυτο δεν αποδεικνυει τιποτα αν το καλοσκεφτεις, παρα μονο οτι τα λεφτα κανουν κουμαντο. Out of the box  λειτουργουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ σε λινουξ εκτος των εντελως καινουργιων περιφερειακων που οι εταιριες τους βγαζουν μονο για παραθυρα. Οι χρηστες τους δεν ειναι λινουξακηδες ετσι κ αλλοιως οι περισσοτεροι. Αντιθετα τα παραθυρα θελουν μυριαδες οδηγους για ολα (σε αυτο το λαθος ειχα πεσει κ εγω παλια μεχρι που αρχισα να βαζω λινουξ σε διαφορα μηχανηματα).

Η λογικη του οτι πληρωνεις-παιρνεις σε προοχωραει κ ενα βημα παραπανω, αμα θες. ΠΑΡΕ APPLE ΤΟΤΕ !!! Οτι πληρωνεις παιρνεις δεν αναμασουν ολη την ωρα κ αυτοι που αγαπαν το μηλαρακι? (κ κατεβαζουν τα βρακια τους καθε λιγο να τους τον φερμαρει ο καθε Jobs σε τακτα χρονικα διαστηματα). Προχωρα λοιπον κ το τελευταιο σκαλοπατι κ καλη τυχη αδερφε. Αν κοιταξεις Αμερικη/ Ευρωπη εχει γινει της μοδας "επαγγελματιας? Apple. Καλυτεχνης? Apple. Δημιουργος? Apple". Εμεις εδω που ξερουμε απο hardware ευκολα καταλαβαινουμε την κοροιδια που τρωνε εκατομυρια κοσμος, αλλα αντε εσυ να τους πεισεις... Ιδια ειναι κ η λογικη σου για παραθυρα κ λογισμικο. Βεβαια παω πασσο για PS/ LR, αλλα δεν ειμαστε ολοι σε αυτα. Σιγουρα υπαρχουν προγραμματα τρελα κ για παραθυρα χωρις αντιστοιχα επαγγελματικα για λινουξ. Ποσα ειναι αυτα πια? Γιατι εγω ξερω παρα παρα πολυ λιγα.

Σιγουρα υπαρχουν πολλες περιπτωσεις. Σιγουρα καποιες φορες τα παραθυρα ειναι καλυτερη επιλογη, λογω συμβολαιων κλπ που αναφερεις. Σε γενικες γραμμες κ επι κοινωνικου επιπεδου μιλαω οτι θα επρεπε να την ειχαμε δει αλλοιως, για κατι που ετσι κ αλλοιως ειναι ισαξιο αν οχι καλυτερο. Αν δεν εχεις δοκιμασει λινουξ κανε το. Οχι ντουαλ μπουτ κ τετοια. Ενα μηχανημα- ενα λειτουργικο- καθε μερα.  Στησε υπολογιστη, βαλε μια απ τις μεγαλες διανομες (=πανευκολη εγκατασταση κ χρηστικοτητα) κ ζησε για 15 μερες (π.χ.) μαζι της. ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΡΑΘΥΡΩΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ το τονιζω. Κ ελα να μου πεις μετα εντυπωσεις φιλε.... Αυτο εκανα πριν απο 3 χρονια κ επαθα τραλαλα. Βεβαια λατρευω τους υπολογιστες κ δεν με πειραζει το ψαξιμο σε οτι εχει να κανει με αυτους κ τις σπαζοκεφαλιες που αυτα συνεπαγονται- αρα δεν φοβομουν. Τελικα ξερεις τι? Ουτε χρειαστηκε να χρησιμοποιησω γραμμη εντολων (ολα σε gui), ουτε επρεπε να ξερω κολπα μυστηρια στην εγκατασταση (ολα νερακι κ πανευκολα), ουτε μετα να ψαχνω προγραμματα  (90% προεγκατεστημενα κ ΚΥΡΙΩΣ ελεγμενα απο την κοινοτητα, με "σφραγιδα καθαροτητας" κ απο βιβλιοθηκες προγραμματων), ουτε τιποτα με ξενισε στο ντεσκτοπ (ολα κυριλε, πανεμορφα, τακτοποιημενα κ χρηστικοτατα), ουτε οδηγους χρειαστηκε να εγκαταστησω (τα ειδε ολα αυτοματα με την μια), ουτε το συστηματα εγινε αργο (αντιθετα πηγαινε γρηγοροτερα) κ ειχα κ μια ολοκληρη ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ κοινοτητα να μου κανει "πλατες" σε περιπτωση που κατι δεν πηγαινε καλα!!! 

Κ αυτα με ubuntu, που δεν ειναι κ απ τις πιο αγαπημενες μου διανομες (το βρισκω κοινοτυπο σε σημειο... παραθυρων). Που να σου πω οταν ανακαλυψα το mint σε ελαφριες εκδοσεις για τις παλιες μου μητρικες.... εκει να δεις κλαμα χαρας ο δικος σου... Αλλα τι να σου λεω φιλε. Δοκιμασε κ θα δεις. Αλλα ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ- οχι dual boot.

Υ.Γ. +1 για το αβαταρ σου φιλε.

Νιώθω ότι δε μπορεί να γίνει συζήτηση εδώ. Σχόλια του τύπου βρακιών και πηδημάτων του Jobs δε δείχνουν επιχειρήματα, αλλά επιβολή άποψης. Τέλος πάντων. Η Ελλαδα ως τριτοκοσμική χώρα, χωρις καταναλωτική συνείδηση, χώρα του τζάμπα και της πειρατείας με τη δικαιολογία των υψηλών τιμών δεν είμαι σίγουρος ότι είμαστε εξυπνότεροι από τους χαζούς που χρησιμοποιούν Apple. Δεν είναι κακό να πληρώνεις για να έχεις αυτό που θεωρείς καλό, το αντίθετο μάλιστα. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 120
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

6 λεπτά πριν, Expecto Patronum είπε

Δεν με κατασκοπεύει το ίδιο το λειτουργικό, μάλιστα. Τα windows τί κάνουν όπως και όλα τα άλλα λειτουργικά; 

Ο ISP υπόκεινται σε νόμους και νομοθεσίες (δεν είναι στην διάθεση του το τι θα κάνει). Δεν έχει καμία σχέση με το λειτουργικό και το hacking. Είναι το "αναγκαίο" κακό.

Με τα plug n play κανένα παιδί δεν μαθαίνει απολύτως τίποτε. Έτοιμη τροφή και ψωμοτύρι. Το Linux απο την φύση του είναι φτιαγμένο για τρελά πράγματα, εξ'ού και οι hackers.

Τα windows και όλα τα άλλα είναι για τους τεμπέληδες και την ευκολία. Μην μπερδεύεσαι.

Καθολική διδασκαλία προγραμματισμού Linux και χρήσης του θα ανεβάσει το iq κατακόρυφα.

Όλα είναι θέμα συνήθειας και εξοικείωσης. Άν μάθεις Linux τα υπόλοιπα είναι τοστιέρες.

Οι "επιστημονικές έρευνες" είναι καθοδηγούμενες και εξαρτημένες απο το κεφάλαιο. Συγνώμη άν διαφωνώ με αυτές.

Γιατί να μάθω π.χ Windows και όχι MacOS;

Αν διαφωνείς με τις έρευνες, κάνε μια δική σου  και δημοσίευσέ την με επιχειρήματα. Σκοπός των Windows είναι να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, όπως και τα αυτόνομα αυτοκίνητα. Ένας CEO που χρησιμοποιεί Windows είναι τεμπέλης; Ωραία κατηγοριοποίηση των ανθρώπων και χαρακτηρισμοί χαμηλού επιπέδου. Οι ISP βάσει νόμου καταγράφουν τα πάντα, εξού και τα vpn που έγιναν δημοφιλή.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, studiokristo είπε

Σκοπός των Windows είναι να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, όπως και τα αυτόνομα αυτοκίνητα. 

Αυτό σου λέω αλλά το μυαλό σου δέν...επειδή ακριβώς είναι ευκολότερο ο εγκέφαλος δεν χρησιμοποιεί τις μέγιστες δυνατότητες του.

Σου το είπα και πρίν, οι έρευνες είναι καθοδηγούμενες αναλόγως με το εμπορικό κομμάτι. Να κάνω έρευνα για να αποδείξω τα αυτονόητα;

Αυτά είναι υπεκφυγές χωρίς επιχειρήματα.

http://osarena.net/5-dianomes-linux-gia-paidia-giati-ta-paidia-prepei-na-mathoyn-linux

Αυτά δεν τα μαθαίνεις με την εμπορική microsoft και το MacOS.

http://www.logiosermis.net/2015/04/blog-post_19.html

Bλέπεις όμως σαπάκια διδάσκονται τα παιδιά μας! Οπότε άστο επειδή δεν το έχεις.

Καταλήξαμε να διδάσκονται τα Αρχαία Ελληνικά σε ξένα πανεπιστήμια και εδώ να μας φλομώνουν στην σαπίλα.

Επεξ/σία από Expecto Patronum
  • Like 1

24 λεπτά πριν, studiokristo είπε

Νιώθω ότι δε μπορεί να γίνει συζήτηση εδώ. Σχόλια του τύπου βρακιών και πηδημάτων του Jobs δε δείχνουν επιχειρήματα, αλλά επιβολή άποψης. Τέλος πάντων. Η Ελλαδα ως τριτοκοσμική χώρα, χωρις καταναλωτική συνείδηση, χώρα του τζάμπα και της πειρατείας με τη δικαιολογία των υψηλών τιμών δεν είμαι σίγουρος ότι είμαστε εξυπνότεροι από τους χαζούς που χρησιμοποιούν Apple. Δεν είναι κακό να πληρώνεις για να έχεις αυτό που θεωρείς καλό, το αντίθετο μάλιστα. 

LOL  Μαλλον εχεις ηδη προχωρησει το βημα κ εισαι μηλαρακιας. Σορυ αδερφε, δεν εννοουσα να προσβαλω κανεναν. Οχι μονο επιβολη αποψης δεν δηλωνουν αυτα που εγραψα, αλλα προσπαθεια κωμικοποιησης μιας καταστασης που -προσωπικη μου αποψη- ειναι ο αντικατοπτρισμος της βλακοποιησης του κοπαδιου  πληθυσμου γυρω μας.

Συμφωνω οτι ισως δεν ειμαστε οι καλυτεροι να μιλαμε. Συμφωνω για την καταναλωτικη συνειδηση κ την χωρα του τζαμπα. Ειλικρινα σε βρισκω με πολυ σωστη διαρθρωση σκεψης.

Οσο για την πειρατεια ομως.... φιλε εγω δεν ξεχναω.... Εσυ ξεχνας καποτε που γινοταν διαλογος αν θα πρεπει το λογισμικο να εχει τιμη η οχι. Αν θα επρεπε να χρεωνεται το οποιοδηποτε προγραμμα το οποιοδηποτε ποσο. Οι υπερμαχοι του ελευθερου απο οικονομικες υποχρεωσεις προγραμματισμου γιναν οι παλιοι λινουξαδες που ξερουμε σημερα. Οι υπολοιποι βγαλαν τα επι-πληρωμη προιοντα τους κ μαζεψαν το κοπαδι στο μαντρι. Εχω καθε δικαιωμα να θυμαμαι την ιστορια των υπολογιστων κ να αμφιβαλω για την ορθοτητα των σκεψεων σου, που τουλαχιστον επιφανειακα, μοιαζει με αναμασημα των επιχειρηματων που θα αντετασε μια Adobe κ μια Sony. Θελεις να πληρωνεις αερα κοπανιστο? Γουστο σου. Τα λεφτα οι εταιριες τα κανουν απο πολλες μεριες. Το λογισμικο ειναι το κερασακι στην τουρτα μονο (που θα μπορουσε να λειπει κ ολας). Δεν μιλας με καναν φοιτητη που μολις τελειωσε τον μπαφο του κ ειπε να παρει μια απ τις δυο πλευρες στη συζητηση. Ειμαι συνειδητα κ για πολλους λογους υπαρκτους υποστηρικτης των αποψεων που γραφω (γι αυτο κ δεν χρειαζεται να στις επιβαλω, αν μπορεις να το σκεφτεις). 

Το μονο κακο στο να πληρωνεις -οταν δεν χρειαζεται, να συμπληρωσω- ειναι οτι "χαλας την πιατσα" για τους υπολοιπους εμας κ κακομαθαινεις τα κτηνη σε λεφτα που δεν θα επρεπε να εχουν. Βεβαια αυτο μπορει να μην επαφιεται της δικια σου καταναλωτικης συνειδησης...

38 λεπτά πριν, studiokristo είπε

Αν διαφωνείς με τις έρευνες, κάνε μια δική σου  και δημοσίευσέ την με επιχειρήματα. Σκοπός των Windows είναι να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, όπως και τα αυτόνομα αυτοκίνητα. Ένας CEO που χρησιμοποιεί Windows είναι τεμπέλης; Ωραία κατηγοριοποίηση των ανθρώπων και χαρακτηρισμοί χαμηλού επιπέδου. Οι ISP βάσει νόμου καταγράφουν τα πάντα, εξού και τα vpn που έγιναν δημοφιλή.

ΧΑχαχαχα!!! Ναι η microsoft μου εστειλε κ μια αραπινα να μου κανει μασαζ για να χωνευω το φαι μου ευκολοτερα!!! Ετσι ειναι σας λεω!!! 

Αδερφε μου τα χαλας εδω. Εταιριες= ενας κ μοναδικος σκοπος= ΚΕΡΔΟΣ. Τιποτε μα τιποτε αλλο. 

Α!! Σορυ, ξεχασα κ τον δευτερο (που ισως ειναι ο πρωτος)= ΔΥΝΑΜΗ.

Ουτε την καλοπεραση σου θελουν, ουτε τους νοιαζει ποιος εισαι κ τι σκεφτεσαι. Αυτα τα τελευταια τοους ενδιαφερουν μονο οσο τα χρησιμοποιουν να αποχτυσουν ακριβως περισσοτερη δυναμη κ κερδος. Αν πανω σε αυτο εχεις οποιαδηποτε αλλη αποψη.... ενταξει, εισαι ο ρομαντικοτερος ολων μας. 

• Like 1

Στις 1/19/2018 στις 3:05 ΜΜ, nectons είπε

Χαλάρωσε αδερφέ και εσύ και κάποιοι άλλοι που μιλάνε με βιασύνη.

https://www.ebay.com/itm/WINDOWS-10-PRO-32-64BIT-PROFESSIONAL-LICENSE-KEY-ORIGINAL-CODE-OEM-SCRAP-PC/162839610619?epid=532114911&hash=item25e9ff44fb:g:-PwAAOSwD05aUfOH

με πληρωμή paypal top rated seller και 6 ευρώ... έχει και με 3 αλλά δεν είναι top rated αν και αυτοί έγκυροι είναι.. 

αλλά όπως είπα.. και προηγουμένος...

..........................

Δεν ειναι νομιμο να πουλας OEM αδειες χωρις το μηχανημα με το οποιο αγοραστηκαν.

Ασε που υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα το κλειδι να μην ενεργοποιησει καν την εγκατασταση των windows (ακομα και αν χρησιμοποιηθει το σωστο Installation media) αμα η αδεια εχει ηδη κλειδωσει με το αρχικο PC στις βασεις της MS. Ετσι γινεται με τις ΟΕΜ αδειες νομιζω.

Φυσικα οι δημοι και οι δημοσιες υπηρεσιες θα μπορουσαν να αγορασουν ολοκληρωμενα refurbished systems πολυ φθηνα, με 1 χρονο η 2 εγγυηση και με τα wιndows πρακτικα δωρο στην τιμη. Ακομα και στο ελληνικο δημοσιο πλεον αυτο επιτρεπεται (ενω μεχρι προσφατα οχι).

2 ώρες πριν, Expecto Patronum είπε

Σύντομα και όμορφα.

Το Linux δεν κατασκοπεύει. (Αυτό κυρίως για τις κρατικές υπηρεσίες).

Το Linux χρησιμοποιείτε απο ευφυής ανθρώπους που θέλουν να ξέρουν τί κάνουν και τί και πώς χρησιμοποιείται.

Είδατε Hacker να χρησιμοποιεί windows; Τα Linux πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία για να επωφελούνται μελλοντικά τα παιδιά.

Άς αφήσουμε κατά μέρος τα Plug n Play και άς δούμε για ποιό λόγο κάποιοι επιμένουν στο Linux.

Όταν το συνηθίσουν δεν θα θέλουν να φύγουν. Και θα έχουν ήσυχο το κεφάλι τους.

ΣΣΣΣΤΤΤ!!! Θα φαμε ξυλο αδερφε !!!! :ph34r::ph34r::lol:

1 ώρα πριν, Expecto Patronum είπε

Δεν με κατασκοπεύει το ίδιο το λειτουργικό, μάλιστα. Τα windows τί κάνουν όπως και όλα τα άλλα λειτουργικά; 

Ο ISP υπόκεινται σε νόμους και νομοθεσίες (δεν είναι στην διάθεση του το τι θα κάνει). Δεν έχει καμία σχέση με το λειτουργικό και το hacking. Είναι το "αναγκαίο" κακό.

Με τα plug n play κανένα παιδί δεν μαθαίνει απολύτως τίποτε. Έτοιμη τροφή και ψωμοτύρι. Το Linux απο την φύση του είναι φτιαγμένο για τρελά πράγματα, εξ'ού και οι hackers.

Τα windows και όλα τα άλλα είναι για τους τεμπέληδες και την ευκολία. Μην μπερδεύεσαι. Να πάρεις μόρια για κανά ecdl και να μπείς στο δημόσιο. Λέμε τώρα.

Καθολική διδασκαλία προγραμματισμού Linux και χρήσης του θα ανεβάσει το iq κατακόρυφα.

Όλα είναι θέμα συνήθειας και εξοικείωσης. Άν μάθεις Linux τα υπόλοιπα είναι τοστιέρες.

Οι "επιστημονικές έρευνες" είναι καθοδηγούμενες και εξαρτημένες απο το κεφάλαιο. Συγνώμη άν διαφωνώ με αυτές.

Γιατί να μάθω π.χ Windows και όχι MacOS;

ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!! Σου λεω μη μιλας, θα τις φαμε!!! :D:D:D

Στις 19/1/2018 στις 1:43 ΠΜ, aris1986 είπε

Η χαρα του Tritona το Ubuntu απ ο,τι βλέπω. :)

http://www.insomnia.gr/forums/topic/259083-ubuntu-το-os-του-μέλλοντος/ :D

εντωμεταξυ βλεπω posts υπερασπισης του GNU/Linux και διαβαζω "τα linux"... απο κει και περα καταλαβαινεις...

43 λεπτά πριν, tritonas00 είπε

http://www.insomnia.gr/forums/topic/259083-ubuntu-το-os-του-μέλλοντος/ :D

εντωμεταξυ βλεπω posts υπερασπισης του GNU/Linux και διαβαζω "τα linux"... απο κει και περα καταλαβαινεις...

Στις 18/1/2018 στις 11:25 ΜΜ, Manjaro είπε

αυτό μου το έχουν πει και εμένα εδώ....τι πρόβλημα έχετε με το "τα" ;;

Όπως και να το δεις έχει νόημα  "Τα" γιατί ειναι τα Linux συστήματα/λειτουργικά μιας και αποτελούνται απο πολλές διανομές 

Το linux μου ακούγεται πιο λάθος γιατι καταρχήν Linux είναι ο πυρήνας μόνο όλο το υπόλοιπο ειναι GNU και διάφορα άλλα πχ X

οπότε θα πρέπει να λέμε O linux 

και γιαυτό αναδύεται άλλος ένας λόγος για να λες "τα" γιατι όταν μιλάς για linux  μιλας για ένα συνονθύλευμα πραγμάτων που δεν ειναι μια μπράντα όπως στην MS ή Apple. 

Πχ το ubuntu 17 έχει τον linux kernel τον Wayland window manager και διάφορα GNU υποσυστήματα όπως τον C compiler to gnome shell κτλ. οπότε κάθε διανομή αποτελείται απο "τα" βασικά αυτά στοιχεία άρα "τα" linux δεν ειναι άκυρο ως ευκολία στην  καθομιλουμένη. 

δεν μιλάμε για θρησκείες για να σε πιστέψουμε.. δεν ειναι κάνα κρατικό μυστικό απλά είπες κάτι που δεν ισχύει ούτε στο ελάχιστο οπότε δεν ειναι θέμα πίστης... 

Στις 18/1/2018 στις 11:43 ΜΜ, Manjaro είπε

ναι καταλαβαίνω γιατι λέμε το (και έτσι το έγραψα μου φαίνεται και στα ποστ μου) απλά λέω ότι δεν έχει σωστό και λάθος πχ και τα windows λειτουργικό ειναι.... βλέπεις συχνά να λένε "το windows" και μάλιστα εδώ (επειδή όλα τα υποσυστήματα -kernel/shell/windowmanager/compilers κτλ) είναι κάτω απο μία μπράντα έχει και περισσότερο νόημα :P

Απο εμένα ας λένε όλοι τα/το δεν με νοιάζει.. το "ο" με ξινίζει λίγο αλλά δεν θα την πω σε κανένα αν πει "ο" linux... :P καλά μπορεί λίγο :P 

Έχετε πάει τη συζήτηση αλλού τελείως ... εξυπνότεροι εσείς με ΤΑ λινουξ , ομορφότεροι οι άλλοι με τα μήλα , κατώτεροι αυτοί με τα παράθυρα, προσωπικοί χαρακτηρισμοί και άλλα που δείχνουν το επίπεδο της συζήτησης.... οι αριθμοί είναι εκεί έξω , ότι δεν αξίζει ΠΑΤΩΝΕΙ τέλος. Τα υπόλοιπα επαναστατικά είναι για το ρουβίκωνα , όχι για τα λειτουργικά συστήματα.

27 λεπτά πριν, giotis1982 είπε

οι αριθμοί είναι εκεί έξω , ότι δεν αξίζει ΠΑΤΩΝΕΙ τέλος. 

Περίμενε το κοντινό μέλλον. Θα εκπλαγείς...όταν πατώσουν όλα που πατώνουν το linux θα είναι εκεί έξω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, studiokristo είπε

Δε σε κατασκοπεύει άμεσα το λειτουργικό,

Και το λειτουργικό σε κατασκοπεύει αμεσότατα 
και τό έχουν και σαν κομμάτι στο user agreement τους (που δεν το διαβάζει, σχεδόν, κανείς και το ξέρουν

Finally, we will access, disclose and preserve personal data, including your content (such as the content of your emails, other private communications or files in private folders), when we have a good faith belief that doing so is necessary to: 1.comply with applicable law or respond to valid legal process, including from law enforcement or other government agencies; 2.protect our customers, for example to prevent spam or attempts to defraud users of the services, or to help prevent the loss of life or serious injury of anyone; 3.operate and maintain the security of our services, including to prevent or stop an attack on our computer systems or networks; or 4.protect the rights or property of Microsoft, including enforcing the terms governing the use of the services – however, if we receive information indicating that someone is using our services to traffic in stolen intellectual or physical property of Microsoft, we will not inspect a customer’s private content ourselves, but we may refer the matter to law enforcement.

Επίσης όλες οι υπηρεσίες windows Κάνουν το ίδιο είσαι κανονικά φακελωμένος στο σημείο που θυμούνται την φωτογραφία σου ποιος είσαι που είσαι όταν περνάς καινούργια windows 10 μετα απο format στο ίδιο PC σου δίνουν και το ίδιο license με πριν χωρίς να περιμένουν απο εσένα να το καταχωρήσεις.. ευκολία ε; :P με κόστος δε.

Και γενικά ειναι μέσα στα backdoor και ο κώδικάς αλλάζει silently κατά το δοκούν.. χωρίς να ενημερώνεσαι καθόλου ή να πατήσεις τίποτα.. (όπως λέει ο παπακωνσταντίνου "φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για εμένα χωρίς εμένα" ) 

αλλά ο ISP 

Και γιαυτό πρέπει σιγά σιγά να μαθαίνουμε το tunneling και το tor καθώς και να πιέζουμε (με lobbying στην εκάστοτε κυβέρνηση και στην EETT) για μειώσει των χουντικών κινήσεων των ISP σε βάρους μας (πρόσφατο παράδειγμα net neutrality)  

Και η Ubuntu διανομή έχει λερωμένη τη φωλιά της με το Amazon (Google it). 

Καταρχήν υπάρχει ενας διαχωρισμός στις GNU/linux διανομές πολύ γνωστός στους χρήστες linux και αυτός ειναι σε libre/free και opensource σκέτο.

Οπότε o καθένας ανάλογα με τα πιστεύω του, τις αξίες του και τους στόχους του διαλέγει την διανομή που ικανοποιεί όλα αυτά.

Πολύ απλουστευμένα και απλοϊκά τα free/libre λειτουργικά (αν και συμβαίνει να είναι και δωρεάν όσο αφορά το κόστος τους)  στοχεύουν στην 100% ελευθερία του ατόμου 100% ανοιχτό κώδικά με 0% περιορισμούς και 0% παρακολούθηση 0% νομικές ή άλλες δεσμεύσεις και ψιλά γράμματα -πχ όπως έχει η microsoft πιο πάνω-  και γενικά ειναι της λογικής να προτιμούν την ελευθερία απο τα features. 

To free είναι με την έννοια του freedom και όχι με την έννοια του free beer for all (αλλά όπως είπα τυχαίνει συμβαίνει να είναι και free όλες οι διανομές -που ξέρω εγώ τουλάχιστον- GNU/linux που είναι libre/free αλλά σαν ιδεολογία δεν αντιτίθενται στην διάθεση λογισμικού επι πληρωμή -κάπως πρέπει να ζήσουν και οι προγραμματιστές :P - ) 

Περισσότερα για αυτό εδώ https://www.gnu.org/philosophy/philosophy.el.html

Τα opensource λογισμικά και λειτουργικά απο τεχνικής πλευράς είναι παρόμοιο πράγμα με τα libre/free αλλά έχουν λιγάκι διαφοροποιημένο licensing και σε αυτές τις μικρές διαφορές στο licensing είναι που βρίσκονται τα μεγάλα θέματα απο ηθικής πλευράς που διαφοροποιούν το libre software απο την ομάδα των open source γενικά. 

Στο opensource software μπορούν να γίνουν ματσαράγκες όσο αφορά την ατομική ελευθερία ας πούμε και μπορεί το opensource software να εκκινήσει κλειστό κώδικα (και το κάνουν αφτό χάρη των features )

Ακόμη πιο απλά το libre/free είναι opensource. To opensource δεν είναι απαραίτητα libre/free. (libre/free με την έννοια της ελευθερίας όχι με την έννοια τζάμπα -και ας ειναι τα περισσότερα τζάμπα δεν έχει να κάνει- ) 

Στην εγκατάσταση των περισσοτέρων διανομών (συμπεριλαμβανομένου και του ubuntu)  εκτός απο το Licesense agreement που κανένας δεν διαβάζει και απλά υπογράφει.. υπάρχει και εμφανής επιλογή για το αν θες να εγκατασταθεί η διανομή μόνο με free software ή αν θες να έχει και κλειστό/proprietary software μέσα. 

Φυσικά και επειδή ειναι GNU/linux απο εκει και πέρα μπορείς να του αλλάξεις τα φώτα και να το κάνεις όπως θέλεις αφαιρωντας και προσθέτοντας ότι θέλεις. 

Αυτό που λες με το ubuntu για παράδειγμα συνέβαινε κάποτε επι εποχής unity (που είναι ένα shell που απλοϊκά ειναι κάτι σαν το πρόγραμμα που είναι υπεύθυνο για τα γραφικά στα παράθυρα κτλ)  και όπου στο κουμπάκι που πατάς για να δεις τα προγράμματα σου είχε ενα search engine που σου έβγαζε αποτελέσματα απο την amazon και που κατ ασυνέπεια η amazon είχε πρόσβαση σε αυτόν τον κώδικά και ήταν κλειστός οπότε απο ηθικής πλευράς μιλώντας η amazon θα μπορούσε να αλλάξει τον κώδικα χωρίς να ξέρεις (βασικά λίγο δύσκολο αυτό στα linux γιατι δεν γίνεται κάτι πίσω απο την πλάτη σου αλλά πχ μπορεί να μην το παρατηρούσες όταν έκανες update ) 

Και αυτό το κομμάτι αφαιρέθηκε τόσο απο τις τελευταίες εκδόσεις του ubuntu με unity όσο και απο την τρέχουσα έκδοση του σε gnome(ένα άλλο shell ).

Επειδή το χρησιμοποιούν οι χάκερ, δε σημαίνει ότι πρέπει να διδάσκεται και στα σχολεία.

Συμφωνώ πως το επιχείρημα των "χάκερ" δεν είναι έγκυρο. 

Αλλά φυσικά και πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία (διδάσκεται στα πανεπιστήμια βασικά κυρίως πληροφορικής μαθηματικών και γενικά θετικών επιστημών) γιατί 
α) δεν είναι κλειστό λογισμικό και άρα μπορεί να μελετηθεί ελεύθερα.
β) Tα nix (ξεκινώντας απο το unix) ήταν και ειναι τα πιο διαδεδομένα λειτουργικά συστήματα στον κόσμο (η αγορά desktop είναι απλά μια αγορά και όχι η πραγματικότητα εκει ειναι πολλά λεφτά ναι αλλά την κοινωνία μας κυρίως τα Nix την οδηγούν απο τεχνολογικής πλευράς οι δορυφόροι,τα κινητά, τα ρούτερ μας , το playstation σου,  το μηχάνημα που ελέγχει εισιτήρια στα λεωφορεία, αυτό που εκδίδει εισιτήρια, ο server του insomnia ο εγκέφαλος ενός βαλλιστικού κατευθυνόμενου πυραύλου και πολύ σύντομα το ψυγείο σου και ότι γενικά θα ανήκει στο λεγόμενο IoT κτλ κτλ κτλ τρέχουν μια εκδοχή nix και συνήθως πιο συγκεκριμένα μια μορφή linux kernel )
υπάρχουν και άλλοι λόγοι αλλά ήδη έγραψα πολλά google why to use linux ή why to learn linux και σίγουρα κάτι θα βρεις... 

Γιατί να αφήσουμε στην άκρη τα plug n play?

Ναι γιατί να το αφήσουμε δεν καταλαβαίνω γιατι το έγραψε ο προηγούμενος φίλος... οι διανομές linux ειναι πολύ καλύτερες στο plug and play  :P 

Θα διαλέγω γραφίδα, εκτυπωτή, κάμερα κτλ. με βάση κάθε φορά το ποια και αν υπάρχει διανομή που να τα αναγνωρίζει;

όχι δεν χρειάζεται... θα πρέπει όμως να αποφύγεις διανομές που προορίζονται για εξειδικευμένη χρήση ...  (το θέμα είναι ότι κάποιες διανομές δεν έχουν ολόκληρο το driverlist του kernel γιατί ο δημιουργός τους θεωρεί πως δεν χρειάζεται για τους σκοπούς της διανομής και για να μικρύνει το μέγεθός της)

Αν επιλέξεις όμως μια δημοφιλή διανομή πχ ubuntu δεν θα έχεις κανένα θέμα με τα περιφερικά σου όσο περίεργα και αν είναι... 

(επίσης και στις διανομές που δεν ειναι φορτωμένοι όλοι οι driver δεν ειναι δύσκολο να προσθέσεις συσκευές ειναι θέμα λίγων γραμμών -να δώσεις εντολή να κατεβούν κάποια πακέτα) 

Χρήσιμες οι διανομές Linux, σε περιορισμένο όμως κοινό και το αποδεικνύουν τα νούμερα. Υπάρχει καλύτερο επιχείρημα;

Ναι γιατί δεν είναι επιχείρημα... ειναι σαν να λες ότι ο περισσότερος κόσμος μιλάει αγγλικά ισπανικά αντι για ελληνικά άρα τα αγγλικά ισπανικά είναι ανώτερη γλώσσα... 

Επίσης ποια νούμερα ;  Συνολικά στον κόσμο το linux κυριαρχεί (ακόμη και το κινητό σου αν δεν microsoft ή apple linux τρέχει -πχ android) στην αγορά των desktop υπολογιστώ απλά κυριαρχούν τα windows με δεύτερα τα linux και με τα δεύτερα συνέχεια να αυξάνονται -και ο κύριος λόγος ειναι το marketing αλλά και διάφορες άλλες πραγματικότητες όπως το D3D που ειναι API που τρέχουν τα videogames (πχ directx 11/12) που ειναι κλειστός κώδικας (πατέντα σαν να λέμε ) της microsoft και που εξαιτίας του νομικά δεν μπορούν να το τρέξουν οι linux διανομές (μόνο μέσω reverse engineering μεταφράζοντας τις D3D εντολές σε openGL που όμως είναι αργή διαδικασία και προς το παρόν φτάσανε στο DX10 και λιγο 11)  

Άλλα με την ανάδυση άλλων API όπως το Vulkan που είναι εξίσου καλό αν όχι καλύτερο απο το D3D και πάνω απο όλα ειναι opensource ακόμη και αυτό το επιχείρημα θα σταματήσει να υφίσταται

ήδη όλα τα Vulkan παιχνίδια (όπως πχ το Wolfenstein, doom 2016, Madmax,Dota2, Warhammer κτλ) τρέχουν άψογα για αυτό τον λόγο σε linux (και πολλά περισσότερα πάνω απο 4000 -βάσει καταλόγου steam- τρέχουν μέσω openGL λόγω της επιλογής των developer να κάνουν πορτ σε αυτό το api ή να το επιλέξουν σαν βασικό api για το game τους. )

και κλείνοντας με μια ευδιάθετη νότα να αφήσω αυτό το ψυχαγωγικό κλιπάκι με στίχους που έχουν νόημα (στο τέλος εκπροσωπούνται και τα linux δια μέσω του hal3000, του υπερυπολογιστή απο την ταινία space odyssey - enjoy :P

Επεξ/σία από Manjaro
τυπογραφικά v0.1 :P
  • Like 3

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Eνα ευχαριστω στον Manjaro κανεις, που μπηκε στον κοπο να μας γραψει ενα κατεβατο μπας κ ανοιξουμε κανα κοιμισμενο ματι κ σταματησουμε να στριφογυριζουμε στο κρεβατι με προωθητικο τις μικρες πορδες? Μπα................. Ευχαριστω απο εμενα κυριε Manjaro για την προσπαθεια σου. Δεν χρειαζοταν αλλα εκανες αυτο το ενα βημα παραπανω να κανεις αυτο το θρεντ εκπαιδευτικο για καποιους (μακαρι να ηταν ετσι ολα).

Κ ενα τελευταιο παραδειγμα απο μενα. Ας πουμε οτι ειμαστε ολοι αδερφικοι φιλοι. Εκατο νοματεοι απο Ινσομνια. Μοιρασμενοι μισοι στα λινουξ κ μισοι στα παραθυρα. Καθομαστε κ το συζηταμε κ ακρη δεν βρισκουμε. Οποτε αποφασιζουμε οι 50 παραθυρακηδες να κανουν την χαρη στους 50 λινουξακηδες κ να βαλουν ΚΑΝΟΝΙΚΑ λινουξ για δοκιμη. Μαλιστα δινουν τα χερια να παρει ο καθενας απο εναν λινουξο-αδερφο μαζι του κ να κανει αυτος (ο λινουξας) τα παντα (εγκατασταση κλπ) μεχρι το πισι να ειναι ετοιμο προς χρηση. Μετα η δουλεια θα γινει αντιστροφα. Οι 50 λινουξακηδες θα παρουν απο εναν παραθυρακια κ θα τον αφησουν να βαλει αυτος ΚΑΝΟΝΙΚΑ παραθυρα στον υπολογιστη τους (μαζι οδηγους, αντιυικα κλπ) μεχρι σημειο να ειναι ετοιμο προς χρηση. Το αποτελεσμα το γνωριζεται? Το πειραμα κολλησε.... Γιατι? 

Γιατι οι λινουξακηδες φωναζαν κ υπερασπιζονταν ενα λειτουργικο που ηταν ΚΑΙ δικο τους. Ηταν τζαμπα (!!!) οταν εφτασε η ωρα να ερθουν αντιμετωποι με την πραγματικοτητα.... Αντιθετα οι φιλοι παραθυρακηδες, οσο καλα επιχειρηματα κ αν ειχαν, οσο καλα παιδια κ αν ηταν, οσο προθυμοι κ αν φανηκαν να βοηθησουν, οταν ηρθε η ωρα να κοιταξουν την αληθεια καταματα... δεν μπορουσαν να κανουν τιποτα γιατι χρειαζονταν 200 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, γιατι το λειτουργικο που υποστηριζαν ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ (αλλα "ιδιοκτησια" καποιας εταιριας που ηθελε λεφτα).....  Τελος παραμυθιου.... (κ ζησαν καλα κ μεις καλυτερα- *yawn* ωρα να κοιμηθω... καλυν....χχχχρρρρρρρρ *praf* χχχρρρρ).

Επεξ/σία από SilverMachine

Γελάει ο κόσμος... Microsoft Office & Visio &Project θα έχει όπως έχουν όλοι ή θα λιώσουν στα service tickets "η σελιδοποίηση έγινε νινί καλλιγραφεία" , "τι είναι το vsdx που μας έστειλε ο πολίτης" , "η VB που πήγε από το excel μου? οεεο;"...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 20/1/2018 στις 4:01 ΜΜ, Expecto Patronum είπε

Σύντομα και όμορφα.

Το Linux δεν κατασκοπεύει. (Αυτό κυρίως για τις κρατικές υπηρεσίες).

Το Linux χρησιμοποιείτε απο ευφυής ανθρώπους που θέλουν να ξέρουν τί κάνουν και τί και πώς χρησιμοποιείται.

Είδατε Hacker να χρησιμοποιεί windows; Τα Linux πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία για να επωφελούνται μελλοντικά τα παιδιά.

Άς αφήσουμε κατά μέρος τα Plug n Play και άς δούμε για ποιό λόγο κάποιοι επιμένουν στο Linux.

Όταν το συνηθίσουν δεν θα θέλουν να φύγουν. Και θα έχουν ήσυχο το κεφάλι τους.

Ναι σε όλα με ένα μεγάλο ερωτηματικό σε ότι αφορά το "Το Linux δεν κατασκοπεύει. (Αυτό κυρίως για τις κρατικές υπηρεσίες)."

Ας πούμε λίγο τα πράγματα με το όνομα τους.

Ναι ανοιχτός κώδικας και ναι οτί μπορείς να ελεγξεις την κάθε γραμμη του.

ΑΛΛΑ:

Ο κάθε διανομέας (ubuntou, debian, fedora.... κτλ) κόβει και ράβει τον kernel στα μέτρα του επειδη ακριβώς είναι ελευθερος. Και το ιδιο μπορεί να κάνει και ο καθένας μας. Και αυτό ειναι η μαγεία του άλωστε.

Ποιος σου εγκυαται ότι στις 18 εκατομυρια γραμμες του από καποια διανομή δεν υπαρχει κατι το ύποπτο? θα κάτσεις να ελεγξεις των κωδικα του kernel της διανομής που χρησιμοποιείς?

Και ας πούμε οτι όλα καλά με τον kernel και με τη βούλα του Linus... Ας πάμε στο εξής θεματάκι:

Πόσοι απο εσας εχουν βάλει linux σε laptop dell η HP? Αρκετοί....

Πόσοι βρεθηκατε να εγκαταστήσετε non-free-firmware για την wifi καρτα του laptop σας? πχ b43xx....

Και όχι δεν έχετε την επιλογή να αλλάξετε wifi καρτα στα εν λογο laptop γιατί πολύ απλά ειναι whitelisted στο bios και οι μόνες κάρτες που υποστηρίζονται έχουν non-free-firmware...

Οπότε συνειδητά βάζεις κλειστό κώδικα στο harware που μάντεψε??? Σε συνδέει με τον έξω κόσμο.

Είναι λίγα τα laptop που είναι πραγματικά "open" και λίγος ο κοσμος που θα αγοράσει ένα με αυτό το κριτήριο.

Οπότε σε ότι αφορά το κομάτι της συγκεκριμένης ασφάλειας κράτα μικρό καλάθι.

Επεξ/σία από Todoras
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...