Προς το περιεχόμενο

Αυτονομια με φυσικο αεριο ( διαμερισμα)

villasg

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Όπως είπε και πριν κάποιος άλλος σε συμφέρει καλύτερα να βάλεις κλιματιστικά inverter αν δεν έχεις ήδη, και μην ξεκινάς διαδικασίες που θα σου κοστίσουν 3 με 4 χιλιάρικα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 346
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Καμία σχέση η θέρμανση με Φ.Α η πετρέλαιο με την θέρμανση που προσφέρουν τα κλιματιστικά, ειδικά που τα σβήνεις και σε 2 λεπτά παγώνει ο χωρος,και άλλα μειονέκτηματα. 

• Like 3

2 ώρες πριν, bromiaris είπε

Έτσι ειναι δυστυχώς...

ισχυει αυτο αλλα αυτο ειναι οταν κανεις μπανιο. Εαν το χειμωνα μπειτε ολη σερι για μπανιο τοτε θα αργησει να θερμανει το σπιτι ο λεβητας. Αλλα εαν υποθεσουμε οτι κανετε 2 ατομα στην σειρα, τοτε για κανενα 8 λεπτο δεν θα δουλευει. Για μενα δεν ειναι τοσο θεμα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγω που έχω αυτονομια με μπουκάλες υγραερίου:

• Σιγά τον χώρο που έπιασε ο ατομικος λέβητας υγραερίου/φυσικού αερίου (είναι 2 σε ένα και ειμαι έτοιμος οταν θα έρθει το φυσικο αέριο). Μάλιστα έφτιαξα ΚΑΙ ντουλάπι για να ειναι προστατευμένος
  • Αυτό που πιάνει χώρο ειναι το ειδικό ερμάριο για τις φιάλες υγραερίου, αλλά και πάλι έχω φροντίσει να μπουν σε μπαλκόνι που δε χρησιμοποιώ
  • Οντως το διαμέρισμα δεν απαλλάσεται απο το ετήσιο κοστος συντηρησης καυστήρα, αλλά απαλλάσεται από το όποιο ποσοστό. ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΔΩ. Οι κεντρικοί σωλήνες θέρμανσης δεν πρέπει να ειναι απλά ταπωμένοι αλλά και ΜΟΝΩΜΕΝΟΙ.
  • Ναι υπάρχει ένα μικρό κόστος παγίου. Τιποτε το τρομερό σε σχέση με την κεντρική.
  • Η μελέτη και το κόστος εγκατάστασης (δηλαδη το να ενωθούν τα σώματα με τον λέβητα, θερμοσίφωνα κτλ) είναι ανάλογα με τον εκάστοτε που θα αναλάβει το έργο και ανάλογα με τη δουλειά που θα κάνεις. Κάποιος που ανακαινίζει πχ σπιτι τις περνάει κάτω απο το πάτωμα και ειναι άρχοντας. Αν ομως μένεις μέσα, πρέπει να τρυπίσεις λιγο τοιχους, να περάσουν οι σωληνωσεις απο τις γωνίες ψηλά και φυσικά να κρυφτουν για να εχεις αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Δεν έχω δεθεί με κανένα επίσημο service. Για δικό μου καλό όμως και επειδη εγω θέλω να λειτουργουν ολα στην εντέλεια θα πληρωσω το 50ρικο για το service μια φορά το χρόνο

Μια 25άρα την εβδομάδα, όλη μέρα ανοιχτό στους 20 βαθμούς και το βράδυ στους 18. Με μέσο όρο θερμοκρασίας από 3 εώς 8 βαθμούς εξωτερικη θερμοκρασία. 

Πλέον ανήκω σε αυτούς που διαφημίζουν την αυτονομία με φυσικό ή με υγραέριο (αν δεν περνάει το φυσικό).Ούτε κλιματιστικά,ούτε ρευματα, ούτε υπερογκα ποσά σε αντλίες θέρμανσης. Φυσική θέρμανση βάσει του κατασκευαστή και όλα καλά.

Επεξ/σία από pontez2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το κόστος παγιου ειναι αμελητέο για αυτούς που εχουν ηλιακό, αλλά απο την άλλη ειναι κερδοφόρο για αυτους που εχουν μονο θερμοσίφωνα.

Και τα 3-4 αρνητικά ειναι ανούσια μπροστά στο κέρδος που εχεις, όχι μονο το οικονομικό, αλλα για οσους μενουν σε πολυκατοικίες, το κυριότερο ειναι οτι δεν δινεις λογαριασμο σε κανενα με το να γίνονται καθε μηνα τα νεύρα σου τσαταλια με τον κάθε παρανοϊκό.

Επεξ/σία από NikosKallithea
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 19/1/2018 στις 7:36 ΜΜ, villasg είπε

εχω ηλιακο λειτουργικο 3 ετων , αξιζει να καταργηθει και να εχω ¨"ζεστο νερο χρησης" μονο απο αεριο ? ή ν τον κρατησω και να εσω επιλογη με βανα διακοπτη και να επιλεγω ?
Ποσο ειναι περιπου το κοστος του μηχανηματος για το ζεστο νερο ?

Τον κρατάς. Οι αυτόνομες μονάδες θέρμανσης φυσικού αερίου βγάζουν και ζεστό νερό χρήσης (άρα δεν έχεις επιπλέον κόστος μηχανήματος). Πώς συνδυάζεται με τον ηλιακό:

α) Είτε με 3οδο διακόπτη επιλέγεις από που θα σου έρθει το νερό (ηλιακό ή καυστήρα αερίου)

β) Είτε με θερμοστατική βαλβίδα επιλέγεται αυτόματα, ανάλογα με τη θερμοκρασία νερού που φέρνει το ηλιακό, αν θα χρησιμοποιηθεί μόνο το ηλιακό ή (και) ο καυστήρας αερίου. Σημειωτέον ότι ακόμα και αν τη ηλιακό έχει χλιαρό νερό, δε χάνεται, καθώς τροφοδοτεί με αυτό τη μονάδα αερίου και άρα χρειάζεται λιγότερη καύση για να φτάσει στην τελική επιθυμητή θερμοκρασία. Αυτές οι θερμοστατικές συνδυάζονται καλά και με θερμοστατικές ανάμειξης, που σου φέρνουν το ζεστό νερό σε μια σταθερή θερμοκρασία που επιλέγεις (π.χ. 50-55C). Αυτό βοηθάει να μην ταλαιπωρούνται οι σωληνώσεις, να μη μαζεύει άλατα ό,τι τροφοδοτείται από το ζεστό νερό και ΚΥΡΙΩΣ να μη ζεματιστεί κανένα παιδί, ηλικιωμένος κλπ. Το έχω βάλει σπίτι μου και ήταν από τις καλύτερες κινήσεις που έκανα. 

Επεξ/σία από chdeal

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, bilya είπε

αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν τα combi boilers, που εχεις ζεστο νερό (άμεσα) κ θέρμανση ταυτόχρονα.

Combi boilers είναι όσοι παρέχουν και ζεστό νερό και όλοι κόβουν λίγο την θέρμανση και το κάνουν. Όσοι είναι μόνο για θέρμανση λέγονται system boilers. Στους καινούργους combi το νερό κάνει preheating ώστε να πάρεις ζεστό νερό λίγο γρήγορα ... αλλά μόλις χρεiαστείς και άλλο θα πρέπει το boiler να γυρίσει σε λειτουργία στο νερό και να κόψει την θέρμανση. Και το ξαναγράφω ... αν έχεις το θερμοστάτη στους 20 και θες να κάνεις ένα ντουζ (ή να γεμισεις μια ολόκληρη μπανίερα για αφρόλουτο), σε πόση ώρα δλδ θα πέσει η θέρμανση σου 1βαθμό? Αν πέσει σε 10λεπτά ... κοιτάξτε την μονωση σας πρώτα, όχι την θέρμανση.

1 ώρα πριν, skiabox είπε

Η κανονική εγκατάσταση, επειδή ρώτησα έμπειρο εγκαταστάτη μηχανικό είναι να φεύγει ένας σωλήνας σε κάθε σώμα χωριστά.

Επειδή κανείς που έβαλε ατομικό λέβητα μετά την κατασκευή της οικοδομής και όχι κατα την διάρκεια αυτής, δεν έχει κάτσει να το κάνει και οι περισσότεροι τα ζεσταίνουν στη σειρά, φτάνει το τελευταίο σώμα να έχει λιγότερο ζεστό νερό μέσα.

Μονοσωλήνιο σύστημα λίγες πολυκατοικίες έχουν πλέον όταν μιλάμε για κεντρική αυτόνομη θέρμανση, οι πιο πολλές εχουν ακτινικό. Και αυτό φαίνεται από τον συλλέκτη έξω δίπλα στην ηλεκτροβάνα. Τώρα αν μιλάμε για τις παλιές που είχαν κεντρική θέρμανση, προφανώς ο υδραυλικός που θα βάλει τις νέες τις φέρνει από το ταβάνι με σύστημα ομπρέλα. https://www.solin.gr/el/heating

Αλλά και μονοσωλήνιο να έχει ... ένας λέβητας 24kwh δεν μπορεί να στειλει 70 βαθμούς νερό σε ένα διαμέρισμα (στο ίδιο επίπεδο) σε όλα τα σώματα δλδ? Μήπως δεν ήταν πολυ έμπειρος ο μηχανικός σου? Γιατί στο δικό μου σπίτι (uk μένω, μπόλικο κρύο), που είναι 3 ορόφους, ο 24άρης λέβητας στο ισόγειο, ζεσταίνει φουλ τα σώματα στον 3ο σε 10λεπτά και ανεβάζει από 18βαθμούς σε 20 στον 3ο μέσα σε 2 ώρες θέρμανση με 2 βαθμούς έξω.

Επεξ/σία από gthe

1 ώρα πριν, gairf είπε

Όπως είπε και πριν κάποιος άλλος σε συμφέρει καλύτερα να βάλεις κλιματιστικά inverter αν δεν έχεις ήδη, και μην ξεκινάς διαδικασίες που θα σου κοστίσουν 3 με 4 χιλιάρικα.

Εκτός του ότι ένα καλό inverter για θερμανση έχει το κοστος του και θα χρειαζεται ένα σε κάθε δωμάτιο, και αεροθερμο για το μπάνιο, η ζεστη δε συγκρίνεται. Μέχρι να μας συνδέσουν το αέριο, χρησιμοποιήσαμε το κλιματιστικο (toyotomi inverter) για ένα μήνα περίπου κι όχι σε μεγάλα κρύα. οκ, δεν παγώσαμε (δεν είχε και πολύ κρύο έξω ουτως η άλλως) αλλα ούτε κι ήμουν  άνετα. Το είχαμε στους 24 (με καινούρια κουφώματα κι ελάχιστες απωλειες απο τοίχους) και 1)αργουσε να πιάσει θερμοκρασία, 2) με το που το έκλεινες σε ένα 5΄ κρύωνες 3) ποτέ δεν ένιωσα ότι είχαμε 24 βαθμούς. Με αεριο, σε πιο κρύο καιρό , στους 20 βαθμους και το σπίτι είναι ζεστό. Αν π.χ. το νοικιάζεις σε άλλον και δε θέλεις να αναλάβεις το κόστος τοποθέτησης αεριου, οκ, αλλα αν θα μείνεις μονιμα, μακροπρόθεσμα, το αέριο συμφέρει απο κάθε άποψη. 

Να έρθω να υπογράψω κι εγώ για την αυτόνομη θέρμανση με Φ.Α. Στο δικό μας διαμέρισμα κόστισε κάτι παραπάνω (3500) καθώς η πολυκατοικία έχει κεντρική θέρμανση (η οποία έχει να λειτουργήσει από το 2016) και έπρεπε να περαστούν σωλήνες για τα σώματα, με καυστήρα Buderus και αντισταθμιστή εξωτερικής θερμοκρασίας. Μπορώ να πω ότι ήταν η καλύτερη επένδυση στο σπίτι (μετά τον ηλιακό). Καταργήσαμε και τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα αφου ΖΝΧ μπορούμε να έχουμε είτε από ηλιακό είτε από τον καυστήρα. Οι πρώτοι 2 μήνες χρήσης με θερμοκρασία μόνιμα στους 21 στο σπίτι και χρήση ζεστού νερού ενίοτε κόστισαν 15ε.

Αν έχεις την οικονομική δυνατότητα, βρες ένα καλό μάστορα, πάρε έναν καλό καυστήρα και δεν θα το μετανοιώσεις.

ΥΓ: Καλά το ότι όταν τραβάς ΖΝΧ και κόβεται η θέρμανση είναι αστείο σαν αρνητικό για το ΦΑ. Πρώτον τα σώματα είναι ήδη ζεστά και αν το σπίτι είναι ζεστό δεν θα υπάρξει η παραμικρή μείωση στη θερμοκρασία. Ακόμα, με το που σταματήσεις να τραβάς ΖΝΧ, οτι νερό είχε ζεστάνει ο λέβητας το προωθεί στην θέρμανση (το δικό μας μοντέλο τουλάχιστον).

• Like 3

1 ώρα πριν, chdeal είπε

Τον κρατάς. Οι αυτόνομες μονάδες θέρμανσης φυσικού αερίου βγάζουν και ζεστό νερό χρήσης (άρα δεν έχεις επιπλέον κόστος μηχανήματος). Πώς συνδυάζεται με τον ηλιακό:

α) Είτε με 3οδο διακόπτη επιλέγεις από που θα σου έρθει το νερό (ηλιακό ή καυστήρα αερίου)

β) Είτε με θερμοστατική βαλβίδα επιλέγεται αυτόματα, ανάλογα με τη θερμοκρασία νερού που φέρνει το ηλιακό, αν θα χρησιμοποιηθεί μόνο το ηλιακό ή (και) ο καυστήρας αερίου. Σημειωτέον ότι ακόμα και αν τη ηλιακό έχει χλιαρό νερό, δε χάνεται, καθώς τροφοδοτεί με αυτό τη μονάδα αερίου και άρα χρειάζεται λιγότερη καύση για να φτάσει στην τελική επιθυμητή θερμοκρασία. Αυτές οι θερμοστατικές συνδυάζονται καλά και με θερμοστατικές ανάμειξης, που σου φέρνουν το ζεστό νερό σε μια σταθερή θερμοκρασία που επιλέγεις (π.χ. 50-55C). Αυτό βοηθάει να μην ταλαιπωρούνται οι σωληνώσεις, να μη μαζεύει άλατα ό,τι τροφοδοτείται από το ζεστό νερό και ΚΥΡΙΩΣ να μη ζεματιστεί κανένα παιδί, ηλικιωμένος κλπ. Το έχω βάλει σπίτι μου και ήταν από τις καλύτερες κινήσεις που έκανα. 

Μπορείς να μου πεις λεπτομέρειες για το β; Πως τροφοδοτεί ο ηλιακός τον λέβητα;

Εμείς το κάνουμε χειροκίνητα με 3οδο όπως αναφέρεις στο α.

7 λεπτά πριν, red7genius είπε

Μπορείς να μου πεις λεπτομέρειες για το β; Πως τροφοδοτεί ο ηλιακός τον λέβητα;

Εμείς το κάνουμε χειροκίνητα με 3οδο όπως αναφέρεις στο α.

Υπάρχουν διάφορα kit. Ψάχνεις για θερμοστατικό kit σύνδεσης ηλιακού με μονάδα αερίου, ή για 5οδη ηλιακού. Έχω "κλέψει" την παρακάτω εικόνα από έναν προμηθευτή
Related image

Το κρύο νερό πάει στον ηλιακό. Η έξοδος του ηλιακού πάει στην 1η (αριστερή) θερμοστατική. Αν είναι αρκετά ζεστό, αυτή το αφήνει να περάσει προς τα δεξιά της στην εικόνα. Αν δεν είναι αρκετά ζεστό, το στέλνει στην είσοδο του λέβητα αερίου. Η έξοδος του λέβητα αερίου πάει στο ταφ ανάμεσα στις 2 θερμοστατικές. Σε εκείνο το σημείο έχεις καυτό νερό, είτε επειδή η αριστερή θερμοστατική άφησε απευθείας το νερό του ηλιακού να περάσει (αν ήταν αρκετά ζεστό), είτε επειδή το εξέτρεψε προς τον λέβητα και αυτός το επέστρεψε καυτό.

Η 2η θερμοστατική (δεξιά) αναλαμβάνει να σου αναμείξει το καυτό νερό με κρύο έτσι ώστε να βγάλει στην έξοδό της (κίτρινο) ζεστό νερό στη θερμοκρασία που την έχεις ρυθμίσει.

Όπως είπα παραπάνω, το νερό του ηλιακού, ακόμα και αν δεν είναι καυτό για να πάει απευθείας στο σπίτι, αξιοποιείται καθώς το νερό στην είσοδο του λέβητα αερίου φτάνει τελικά προθερμασμένο (σε κάποιο βαθμό). Με την 3οδη το χάνεις αυτό το πλεονέκτημα. Ένα 2ο πλεονέκτημα είναι ότι έχεις σχεδόν αμέσως ζεστό νερό (ανάβει ο λέβητας) και δε χρειάζεται να περιμένεις να κατέβει ζεστό νερό από τον ηλιακό. Όταν φτάσει το ζεστό από τον ηλιακό (αν είναι καυτό) θα δουλέψει η αριστερή θερμοστατική, θα κοπεί η παροχή προς τον λέβητα και θα σβήσει. Το 3ο πλεονέκτημα σε σχέση με την 3οδη είναι ότι δε μένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα (που πιθανόν να μην έχει αρκετό ήλιο το χειμώνα) ακίνητο το νερό του ηλιακού, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει ως προς την υγιεινή του.

• Like 1

Επειδή με ενδιαφέρει κ μένα να βάλω φυσικό αέριο, αλλά στην περιοχή μου δεν έχει έρθει ακόμα, υπάρχει κάποιο πλάνο-χρονοδιάγραμμα το πότε φτάνει το αέριο σε κάποια γειτονιά; Μπορούν να γίνουν κάποιες κινήσεις από κατοίκους της περιοχής που ενδιαφέρονται ή δεν παίζει κανένα ρόλο; 

58 λεπτά πριν, chdeal είπε

Υπάρχουν διάφορα kit. Ψάχνεις για θερμοστατικό kit σύνδεσης ηλιακού με μονάδα αερίου, ή για 5οδη ηλιακού. Έχω "κλέψει" την παρακάτω εικόνα από έναν προμηθευτή
Related image

Το κρύο νερό πάει στον ηλιακό. Η έξοδος του ηλιακού πάει στην 1η (αριστερή) θερμοστατική. Αν είναι αρκετά ζεστό, αυτή το αφήνει να περάσει προς τα δεξιά της στην εικόνα. Αν δεν είναι αρκετά ζεστό, το στέλνει στην είσοδο του λέβητα αερίου. Η έξοδος του λέβητα αερίου πάει στο ταφ ανάμεσα στις 2 θερμοστατικές. Σε εκείνο το σημείο έχεις καυτό νερό, είτε επειδή η αριστερή θερμοστατική άφησε απευθείας το νερό του ηλιακού να περάσει (αν ήταν αρκετά ζεστό), είτε επειδή το εξέτρεψε προς τον λέβητα και αυτός το επέστρεψε καυτό.

Η 2η θερμοστατική (δεξιά) αναλαμβάνει να σου αναμείξει το καυτό νερό με κρύο έτσι ώστε να βγάλει στην έξοδό της (κίτρινο) ζεστό νερό στη θερμοκρασία που την έχεις ρυθμίσει.

Όπως είπα παραπάνω, το νερό του ηλιακού, ακόμα και αν δεν είναι καυτό για να πάει απευθείας στο σπίτι, αξιοποιείται καθώς το νερό στην είσοδο του λέβητα αερίου φτάνει τελικά προθερμασμένο (σε κάποιο βαθμό). Με την 3οδη το χάνεις αυτό το πλεονέκτημα. Ένα 2ο πλεονέκτημα είναι ότι έχεις σχεδόν αμέσως ζεστό νερό (ανάβει ο λέβητας) και δε χρειάζεται να περιμένεις να κατέβει ζεστό νερό από τον ηλιακό. Όταν φτάσει το ζεστό από τον ηλιακό (αν είναι καυτό) θα δουλέψει η αριστερή θερμοστατική, θα κοπεί η παροχή προς τον λέβητα και θα σβήσει. Το 3ο πλεονέκτημα σε σχέση με την 3οδη είναι ότι δε μένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα (που πιθανόν να μην έχει αρκετό ήλιο το χειμώνα) ακίνητο το νερό του ηλιακού, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει ως προς την υγιεινή του.

Στην τελευταια αναμειξη πριν το τελικο νερο χρησης δεν ειναι καλυτερο μα ρυθμιστει ο θερμοστατης του λεβητα να δινει την θερμοκρασια που θελεις (60), απο το να ζεσταινει παραπανω ποσοτητα που ισως δεν χρησιμοποιηθει και τελικα να προσθετει κρυο νερο;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...