dj_takis Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Γεια χαρά σε όλους. Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα. Έχω σύνδεση VDSL με το ρούτερ του τίτλου, περίπου εδώ και έναν χρόνο. Όλα άψογα και καλά. Πριν κάποιους μήνες ξαφνικά έπεσε η ταχύτητα από 50 στα 10. Τους παίρνω τηλέφωνο (wind) τους λέω το πρόβλημά μου, μετά από δυο μέρες μου το φτιάχνουν λέγοντάς μου ότι το πρόβλημα ήταν στον βρόγχο. Προχθές έπαθα το ίδιο πράγμα. Το άφησα βράδυ να κατεβάζει με 50άρα, και το πρωί το βρήκα με ταχύτητες adsl. Ξαναπαίρνω τηλέφωνο, μου λένε ότι θα στείλουν τεχνικό, αυτή τη φορά. Ήρθε ο άνθρωπος και μέτρησε 50άρα. Αποκλείεται του λέω. Βάζω να ξανασυγχρονίσει το tplink, πάλι στα 10. Βάζω το zyxel που μου έχει δώσει η wind, και μου έδωσε κανονικά 50. Υπάρχει περίπτωση να τα έχει παίξει το 9980 και να δίνει ότι ταχύτητες θέλει; Υπάρχει περίπτωση στη καμπίνα να έχει γίνει κάτι που να έχει τέτοια τρελή ασυμβατότητα με το ρούτερ μου; Φυσικά έχω κάνει και reset και τα πάντα. Μέχρι και αναβάθμιση του έκανα αφού είδα ότι υπήρχε νέο firmware διαθέσιμο, αλλά τίποτα. Και με είχε βολέψει τρελά το tplink. Δεν το έχω βάλει ακόμα σε άλλη γραμμή φίλου μου να δω τι θα κάνει, αλλά θα το κάνω όσο πιο άμεσα μπορώ. Κοιτάξτε χαρακτηριστικά στις φωτό και με τα δύο ρούτερ. Επίσης να πω ότι ένα χρόνο τώρα δεν είδα ποτέ ούτε ένα error στο tplink. Τώρα βγάζει, αν και στη συγκεκριμένη φωτό δεν έχει. Όποια βοήθεια ευπρόσδεκτη.
jkoukos Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Αν παίρνεις από καμπίνα, τότε είναι λόγω vectoring. Ο κανονισμός απαγορεύει χρήση μη συμβατών συσκευών, όταν ενεργοποιηθεί η υπηρεσία και το 9980 δεν είναι συμβατό. Προφανώς ενεργοποιήθηκε και σε σένα η υπηρεσία και όπως σε όλους σε αντίστοιχη περίπτωση, πέφτει κόφτης σε χαμηλές ταχύτητες μέχρι να μπει στην γραμμή συμβατή συσκευή. Υπόψη ότι ο κανονισμός αναφέρει ότι αν συνεχίσεις να χρησιμοποιείς μη συμβατή συσκευή, ο πάροχος έχει την επιλογή να σου διακόψει πλήρως την σύνδεση (φυσικά μετά από σχετική ενημέρωση). Από την κατασκευάστρια εταιρεία δεν υπάρχει λύση κι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προβεί σε αναβάθμιση αφού πουλά άλλες συμβατές με το vectoring. Η μόνη διαθέσιμη λύση είναι να του περάσεις LedeWRT (OpenWRT) που έχει κανονικά υποστήριξη, αλλά προς το παρόν (και μέχρι σήμερα) δεν δουλεύει η μπάντα των 5GHz. Διαφορετικά βάζεις το Zyxel σε bridge mode να δουλεύει ως modem μόνο και την κλήση ΡΡΡ να την κάνει το 9980 που θα είναι ο κύριος router.
dj_takis Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Σ' ευχαριστώ για την απάντηση. Παίρνω από καμπίνα. Αλλά υποτίθεται ότι το 9980 υποστηρίζει μέχρι 100mbps. Αυτό δεν είναι το vectoring; Ή κάνω λάθος; Επίσης ο πάροχος γιατί να μου κόψει τη σύνδεση αν χρησιμοποιώ μη συμβατή συσκευή; Εννοείται ότι θα ήταν ηλίθιο από μέρους μου να συνεχίσω με γραμμή 10άρα ενώ πληρώνω 50άρα, αλλά μου κάνει εντύπωση ποιο θα ήταν το πρόβλημά του σ' αυτή τη περίπτωση. Πληροφοριακά και μόνο ρωτάω φυσικά. Την 5άρα μπάντα δεν την χρησιμοποιώ έτσι κι αλλιώς, γιατί έχω πολλούς τοίχους στο σπίτι και ζορίζεται στο σήμα. Δεν έχω πρόβλημα να του περάσω OpenWRT, αλλά φοβάμαι μην το μπρικάρω γιατί δεν έχω ξανακάνει κάτι παρόμοιο. Εκτός αν έχεις κάποιον οδηγό υπόψιν σου οπότε τον ακολουθώ. Με το bridge τα βρήκα λίγο σκούρα, επίσης δεν το είχα ξανακάνει, τελικά κατέληξα να κάνω dmz από το zyxel στην ip του 9980, δούλεψε σαν λύση, αλλά δεν μου δούλευε το ddns που μου είναι απαραίτητο για να ξυπνάω τον υπολογιστή μου εξ' αποστάσεως με WOL. Σ' ευχαριστώ πάντως για την απάντηση, ήσουν κατατοπιστικός και δείχνεις σαν να ξέρεις από προσωπική εμπειρία το συγκεκριμένο πρόβλημα.
poulinos Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2018 οτι υποστηριζει 100 δεν σημαινει οτι υποστηριζει g.vector.αν σε αφησει χωρις vectoring τοτε δεν εχει νοημα διοτι για να λειτουργησει το vectoring πρεπει να παιζουν ολοι.ειναι για να μειωνει to crosstalk και να παιζουν ολοι καλυτερα. 1
jkoukos Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) Το απλό VDSL2 (G.993.2) έχει δυνατότητα για ταχύτητες μέχρι 100Mbps. Με το Vectoring (G.993.5) ανεβαίνουμε μέχρι τα 300Mbps. Δουλεύει πάνω από το VDSL2 και αποτελεί επιπλέον λειτουργία μέσω της οποίας μειώνεται το crosstalk μεταξύ των ενεργών γραμμών που τρέχουν στο ίδιο καλώδιο. Επιπλέον υπάρχουν ακόμη το V.Plus και το G.Fast, που θα ενεργοποιηθούν αργότερα, όπως έχουν προγραμματίσει οι πάροχοι. Ωστόσο για να δουλέψει σωστά, υποχρεωτικά όλες οι συνδέσεις πρέπει να έχουν συμβατό εξοπλισμό και να ελέγχονται από ένα και μόνο DSLAM. Σε διαφορετική περίπτωση έχουμε αλληλοπαρεμβολές με συνέπεια μεγάλη μείωση στην απόδοση. Για τον λόγο αυτό έγινε ο νέος κανονισμός και το μοίρασμα των περιοχών, όπου κάθε μία την ανέλαβε ένας και μοναδικός πάροχος στήνοντας τις δικές τους καμπίνες (ένα DSLAM) και όλοι οι υπόλοιποι θα παίρνουν από αυτόν νοικιάζοντας στην χοντρική. Προτείνω να ξεκινήσεις πρώτα με το Bridge στο Zyxel και στην πορεία έχεις όλο τον χρόνο να διαβάσεις πως θα βάλεις το OpenWRT στο 9980. Δεν είναι Plug & Play, αλλά αν γνωρίζεις 5 πράγματα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα είχες βάζοντας σε bridge το Zyxel. Και τι ρυθμίσεις έκανες και στις 2 συσκευές; Επεξ/σία 17 Ιανουαρίου 2018 από jkoukos
dj_takis Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2018 Τώρα κατάλαβα τι εστί vectoring... Διάβασα κάτι λίγα για OpenWRT αλλά είδα ότι θέλει JTAG. Εκεί κάπου σταμάτησα να διαβάζω. Για bridge τώρα... Επειδή δεν το είχα ξανακάνει, βασίστηκα σε σκόρπιες πληροφορίες στο ίντερνετ. Ενεργοποίησα απλά το dmz από το zyxel στην ip του 9980. Έτσι πήρε ίντερνετ το 9980 και έχω και wifi με το συγκεκριμένο. Να προσθέσω ότι τα έχω συνδεδεμένα με ethernet καθώς είναι δίπλα δίπλα. Και έβαλα το 9980 σε bridge mode Δεν έχω κάνει κάτι άλλο. Ξέρω ότι κάτι έχω μπερδέψει, αλλά δεν ξέρω τί. Και φυσικά δεν μου δουλεύει το ddns.
poulinos Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2018 σε ,bridge mode to ddns δεν θα παιξει στο modem αλλα σε οποια συσκευη ειναι πισω απο αυτο 1 hour ago, dj_takis said: Τώρα κατάλαβα τι εστί vectoring... Διάβασα κάτι λίγα για OpenWRT αλλά είδα ότι θέλει JTAG. Εκεί κάπου σταμάτησα να διαβάζω. Για bridge τώρα... Επειδή δεν το είχα ξανακάνει, βασίστηκα σε σκόρπιες πληροφορίες στο ίντερνετ. Ενεργοποίησα απλά το dmz από το zyxel στην ip του 9980. Έτσι πήρε ίντερνετ το 9980 και έχω και wifi με το συγκεκριμένο. Να προσθέσω ότι τα έχω συνδεδεμένα με ethernet καθώς είναι δίπλα δίπλα. Και έβαλα το 9980 σε bridge mode Δεν έχω κάνει κάτι άλλο. Ξέρω ότι κάτι έχω μπερδέψει, αλλά δεν ξέρω τί. Και φυσικά δεν μου δουλεύει το ddns.
dj_takis Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2018 4 ώρες πριν, poulinos είπε σε ,bridge mode to ddns δεν θα παιξει στο modem αλλα σε οποια συσκευη ειναι πισω απο αυτο Δηλαδή εγώ που θέλω: Γραμμή DSL--> Zyxel (Modem-Router)--> W9980(Router only, με wifi ενεργό και ddns επίσης), δεν γίνεται;
poulinos Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2018 μηπως εχει επιλογη στο dyndns απο ποιο interface θα βγει;κανονικα θα πρεπει να παιξει στο 9980 αφου αυτο παιρνει το ιντερνετ.εκτος αν υπαρχει κανα bugκαι δεν παιζει οταν ειναι σε λειτουργια router On 17/1/2018 at 10:39 PM, dj_takis said: Δηλαδή εγώ που θέλω: Γραμμή DSL--> Zyxel (Modem-Router)--> W9980(Router only, με wifi ενεργό και ddns επίσης), δεν γίνεται; On 17/1/2018 at 5:33 PM, dj_takis said: Τώρα κατάλαβα τι εστί vectoring... Διάβασα κάτι λίγα για OpenWRT αλλά είδα ότι θέλει JTAG. Εκεί κάπου σταμάτησα να διαβάζω. Για bridge τώρα... Επειδή δεν το είχα ξανακάνει, βασίστηκα σε σκόρπιες πληροφορίες στο ίντερνετ. Ενεργοποίησα απλά το dmz από το zyxel στην ip του 9980. Έτσι πήρε ίντερνετ το 9980 και έχω και wifi με το συγκεκριμένο. Να προσθέσω ότι τα έχω συνδεδεμένα με ethernet καθώς είναι δίπλα δίπλα. Και έβαλα το 9980 σε bridge mode Δεν έχω κάνει κάτι άλλο. Ξέρω ότι κάτι έχω μπερδέψει, αλλά δεν ξέρω τί. Και φυσικά δεν μου δουλεύει το ddns. οτι κατι θελει Jtag δεν σημαινει οτι ειναι δυσκολο να γινει. αν κανεις dmz απο το zyxel στο 9980 ναι μεν γλυτωνεις διπλα Port forward. αλλα παλι αυτο δεν ειναι bridge.αν το κανεις ετσι απλα γλυτωνεις τα 2 nat.επισης δεν ειναι καν Pppoe passthrough αυτο.αν το κανεις bridge το zyxel τοτε δεν εχει νοημα το No ip στο zyxel ουτε θες Dmz.αν κανεις Pppoe passthrough τοτε το dmz δεν χρειαζεται αλλα το dyndns μπορει να παιξει στο zyxel
jkoukos Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) Αν βάλεις το Zyxel να δουλεύει ως modem/router (δηλαδή και ως router), τότε το DDNS δεν θα δουλεύει στο πίσω router. Για να δουλεύει στο 9980 πρέπει μα ισχύουν ένα από τα παρακάτω: α. Το Zyxel σε Bridge mode ώστε να δουλεύει μόνο ως modem. β. To Zyxel ως modem/router και ενεργοποιημένη η επιλογή (αν έχει) PPPoE Passthrough, ώστε να κάνει και το 9980 ταυτόχρονη κλήση ΡΡΡ. Αυτό φυσικά αν το επιτρέπει ο πάροχος (στον ΟΤΕ γίνεται). Επεξ/σία 18 Ιανουαρίου 2018 από jkoukos 1
jkoukos Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2018 Για να βάλεις το Zyxel σε bridge mode και το W9980 ως κύριο router, κάνεις τα παρακάτω: α. Για το Zyxel ακολουθείς τον οδηγό, φροντίζοντας να είναι ενεργό το VLAN και τιμή 835 στο αντίστοιχο πεδίο. Επίσης του κλείνεις οποιαδήποτε περιττή λειτουργία (NAT, Firewall, QoS, DHCP, DDNS, WiFi κλπ). β. Για το W9980 ακολουθείς τον οδηγό. Στο βήμα 5, επιλέγεις σύνδεση "PPPOE", βάζοντας κατόπιν τα στοιχεία username/password που είχες στο Zyxel. Τα βήματα των οδηγών θα τα κάνεις με την παραπάνω σειρά και έχοντας συνδεδεμένο το PC μόνο με την συσκευή που ρυθμίζεις. Αφού τελειώσεις συνδέεις με καλώδιο δικτύου μία θύρα LAN του Zyxel με την LAN4/WAN του W9980 και κάνεις επανεκκίνηση και στα 2 (πρώτα το Zyxel). Οι 2 συσκευές θα φροντίσεις να έχουν διαφορετικό υποδίκτυο. Π.χ. Το Zyxel έχει ΙΡ 192.168.1.1 και το W9980 192.168.2.1. Αν θέλεις να έχεις πρόσβαση στο μενού του Zyxel, τότε το συνδέεις με ένα ακόμη καλώδιο δικτύου από μία θύρα LAN σε αντίστοιχη του W9980 ή τυχόν switch. Επίσης στον υπολογιστή θα ρυθμίσεις την κάρτα δικτύου να έχει 2 σταθερές διευθύνσεις (π.χ. 192.168.1.2 και 192.168.2.2), με κύρια αυτή που είναι στο ίδιο υποδίκτυο με το W9980 κι έξω από την περιοχή που δίνει ο DHCP αυτού. Προσοχή, μόνο σε αυτή θα ορίσεις διεύθυνση DNS/Gateway (αυτή που έχει το W9980), ενώ στην άλλη τίποτα. 1
dj_takis Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2018 jkoukos ότι και να πω είναι λίγο. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις οδηγίες. Για το zyxel η αλήθεια είναι ότι δεν έψαξα για οδηγίες. Αλλά για το tp-link που έψαξα, μόνο στο site τους δεν μπήκα να δω. Καμία σχέση με ότι έχω κάνει, οπότε λογικά θα δουλέψουν όλα. Μια τελευταία ερώτηση πριν ξεκινήσω να τα εφαρμόζω. Πρέπει οπωσδήποτε να είναι τα δύο ρούτερ σε διαφορετικό υποδίκτυο; Δηλαδή αν δώσω στο ένα 192.168.1.254 και στο άλλο 192.168.1.1, και φυσικά DHCP εκτός αυτών των ip, δεν θα δουλέψει; Για έξτρα πληροφόρηση απλά ρωτάω. poulinos δε νομίζω να είναι bug. Απλά δεν τα έχω κάνει σωστά, οπότε γιατί να δουλέψει; Θεωρώ ότι θα γίνουν όλα πλέον με τις οδηγίες του jkoukos. Και πάλι ευχαριστώ. Θα επανέρθω να ενημερώσω πώς πήγαν τα πράγματα. (Αν έχω ίντερνετ φυσικά)
jkoukos Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2018 Δύο ή περισσότερα router συνδεδεμένα μεταξύ τους, δεν μπορούν να έχουν ίδιο υποδίκτυο, μάλιστα τα κανονικά router δεν σε αφήνουν να το κάνεις. Εδώ έχουμε DSL router που το ένα θα κάνει ΡΡΡ κλήση μέσω της WAN θύρας που συνδέεται στο άλλο, όποτε δοκιμάζεις και μπορεί να παίξει.
dj_takis Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2018 Και πάλι ευχαριστώ jkoukos για τις πολύτιμες συμβουλές σου. Αν πάνε όλα κατ' ευχήν και δεν με παιδέψει πολύ, θα το κάνω από περιέργεια. Αν με κάνει να χάσω χρόνο, που δεν το νομίζω, το αφήνω όπως έχει.
jkoukos Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) Θα παίξει. Δε νομίζω ότι θα έχει πρόβλημα. Αα, τώρα που το θυμήθηκα. JTAG για το OpenWRT θα χρειαστεί αν κάτι πάει πολύ στραβά. Με UART γίνεται το crossflashing που δεν είναι κάτι εξεζητημένο. Επεξ/σία 18 Ιανουαρίου 2018 από jkoukos
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα