tmjuju Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2018 Στις 1/18/2018 στις 1:56 ΜΜ, ilos είπε Λάμπρο να σου συστήσω έναν από τους 50 που έψαχνες χμμμ γελάκια... κοίτα τουλάχιστον έχω εμπειρία σε fortran έχω κάνει κώδικα για supercomputers και έχω μεταγράψει από fortran σε πιο μοντέρνες πλατφόρμες ώστε να αξιοποιήσουμε απλά workstations. Έχω δηλαδή μια μικρή εμπειρία σε σχετικά κοντινό τομέα σε μοντέλα πρόγνωσης καιρού, καθώς και σε τομείς όπως medical imaging.. φυσικά και εάν μου δώσετε πρόσβαση στο τελικό σύστημα πιθανά να μπορέσω να βοηθήσω και λίγο περισσότερο στο να το κάνουμε optimise. Αλήθεια ilios έχεις εμπειρία σε οτιδήποτε αντίστοιχο?, αν ναι να σε κεράσω κανα δικάσκι NAG ή να σε βοηθήσω και εσένα με κανα αντίσοιχο πρόβλημα αν θες. κατά τα άλλα μιας και η συζήτηση για ECC είναι ακόμα ανοιχτή. Όταν τρέχεις μαθηματικούς υπολογισμούς που παίρνουν ώρες και μέρες, είναι ασύμφορο να το τρέχεις και δεύτερη φόρα για να είσαι σίγουρος ότι δεν είχες ένα Bit-flip. Το κακό είναι ότι μια λάθος τιμή θα γίνει propagate και θα αλλάξει το αποτέλεσμα. Μη βλέπετε το στιγμιαίο λάθος σε μια ποσότητα. Σκεφτείτε αυτό το ένα λάθος πόσους υπολογισμούς θα ταΐσει στην συνέχεια. Εάν συζητάμε για διδακτορικό, χωρίς ecc, σίγουρα θα ξανά έκανα τους υπολογισμούς δεύτερη φορά. Αυτό βοηθά για όσα κομμάτια είναι ντετερμινιστικά. Όσα δεν είναι ντετερμινιστικά , όπως όταν χρησιμοποιούμε MonteCarlo με μπόλικο randomization, δυστυχώς δεν είμαστε σίγουροι. Εκεί ένα bit flip, μπορεί να σου δώσει ένα πολύ πιο περίεργο αποτέλεσμα σε κάποια από τις κατανομές που θα χρησιμοποιήσεις. Πολύ πιθανά να υπάρχου τέτοια μη ντετερμινιστικά κομμάτια κώδικα στα σχετικά μοντέλα του φίλτατου. Αρά άποψή μου ECC, εκτός και εάν δε φτάνει το budget οπότε να δουμε τι άλλο μπορούμε να προτείνουμε. 3
ilos Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) Όταν πέρασα πρωτοετής είχαμε κάνει ήδη την μετάβαση από fortran σε delphi/pascal και έπειτα σε java/c++ πριν καμιά πενταετία για να σου λύσω την απορία . Κατά τα άλλα συμφωνούμε το πραγματικό ερώτημα δεν είναι TR/epyc ή i9/xeon αλλά ECC/non ECC, Αν και νομίζω θυμάμαι λίγο fortran κώδικα από αριθμητικές μεθόδους/επιστημονικό υπολογισμό 2ο-3ο έτος μέσα στον οχετό από matlab Επεξ/σία 19 Ιανουαρίου 2018 από ilos
Manjaro Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2018 11 ώρες πριν, lampros321 είπε Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας ! Προς το παρών (από τις απαντήσεις σας συνολικά) έχω ότι χρειάζομαι και θεωρώ πως απαντήθηκε το ερώτημά μου. Ο υπολογιστής θα αργήσει να γίνει (τουλάχιστον μήνες) αφού υπάρχει πάντα και η γραφειοκρατία που προηγείται, οπότε φαντάζομαι πως δεν θα έχει νόημα να σας γράψω πως πήγε. Όταν έρθει η ώρα, εάν υπάρχουν ερωτήσεις ή πρακτικά θέματα θα ανοίξω νέο θέμα να ρωτήσω... Ευχαριστώ και πάλι Δεν το συζητάω βάλε dual epic (με σημερινές τιμές) που μέσα σε 1,2 μήνες θα πέσουν με δήλωση της AMD και αγόρασε με καινούργιες τιμές με τα ρέστα πάρε παγωτό
Manjaro Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2018 6 ώρες πριν, tmjuju είπε κατά τα άλλα μιας και η συζήτηση για ECC είναι ακόμα ανοιχτή. Όταν τρέχεις μαθηματικούς υπολογισμούς που παίρνουν ώρες και μέρες, είναι ασύμφορο να το τρέχεις και δεύτερη φόρα για να είσαι σίγουρος ότι δεν είχες ένα Bit-flip. Το κακό είναι ότι μια λάθος τιμή θα γίνει propagate και θα αλλάξει το αποτέλεσμα. Μη βλέπετε το στιγμιαίο λάθος σε μια ποσότητα. Σκεφτείτε αυτό το ένα λάθος πόσους υπολογισμούς θα ταΐσει στην συνέχεια. Εάν συζητάμε για διδακτορικό, χωρίς ecc, σίγουρα θα ξανά έκανα τους υπολογισμούς δεύτερη φορά. Αυτό βοηθά για όσα κομμάτια είναι ντετερμινιστικά. Όσα δεν είναι ντετερμινιστικά , όπως όταν χρησιμοποιούμε MonteCarlo με μπόλικο randomization, δυστυχώς δεν είμαστε σίγουροι. Εκεί ένα bit flip, μπορεί να σου δώσει ένα πολύ πιο περίεργο αποτέλεσμα σε κάποια από τις κατανομές που θα χρησιμοποιήσεις. Πολύ πιθανά να υπάρχου τέτοια μη ντετερμινιστικά κομμάτια κώδικα στα σχετικά μοντέλα του φίλτατου. Αρά άποψή μου ECC, εκτός και εάν δε φτάνει το budget οπότε να δουμε τι άλλο μπορούμε να προτείνουμε. Αυτό
mechpanos Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2018 Χωρίς να διαβάσω όλες τις σελίδες (μόνο την 1η και την τελευταία), και ρίχνοντας μια ματιά στην σελίδα του NuShellX, η γνώμη μου/συμβουλή είναι η εξής: α) Πάρε επώνυμο προϊόν, ή έστω από επώνυμο builder, μην μπεις στην διαδικασία να κάνεις custom build με parts, αφού όπως κατάλαβα είναι για εργαστήριο/πανεπιστήμιο, θα χρειαστεί να υπάρχει support! β) Λόγω χρήσης, οπωσδήποτε ECC! Εδώ έλεγα να βάλω ECC εγώ στο γραφείο όταν διάλεξα τον Ryzen για επεξεργαστή, που τρέχω 2 υπολογισμούς το χρόνο και άνευ κρίσιμης σημασίας, δεν θα βάλει ένας ερευνητής που θέλει να είναι verified το υπολογιστικό του αποτέλεσμα; (δεν έβαλα γιατί τελικά δεν υποστηρίζεται σωστά από τον ryzen οπότε τζάμπα κόπος) γ) Από επεξεργαστική ισχύ ο Threadripper είναι ένα server grade θηριάκι, σε οικιακή συσκευασία. Εγώ θα τον χτυπούσα άνετα, έχοντας και ECC υποστήριξη. 1
lampros321 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2018 Από αυτά που διάβασα καταλαβαίνω πως είναι περιττή η χρήση ECC RAM. Από όσα έχω καταλάβει δεν αναφέρει πουθενά ότι έχεις καλύτερα ή χειρότερα αποτελέσματα με ECC RAM. Κατάλαβα πως η χρήση τους είναι σημαντική για υπολογιστές που πρέπει να τρέχουν 24/7 χωρίς ταυτόχρονα να κρασάρουν ποτέ. Είναι δηλαδή για λόγους ασφαλείας και αξιοπιστίας του μηχανήματος. Εδώ δεν υπάρχει τέτοιο θέμα... ακόμα και να πάθει κάτι ο υπολογιστής και να πάει στράφι ένας υπολογισμός, μπορεί να επαναληφθεί χωρίς κανένα πρόβλημα.
Manjaro Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) 49 λεπτά πριν, lampros321 είπε Από αυτά που διάβασα καταλαβαίνω πως είναι περιττή η χρήση ECC RAM. Από όσα έχω καταλάβει δεν αναφέρει πουθενά ότι έχεις καλύτερα ή χειρότερα αποτελέσματα με ECC RAM. Κατάλαβα πως η χρήση τους είναι σημαντική για υπολογιστές που πρέπει να τρέχουν 24/7 χωρίς ταυτόχρονα να κρασάρουν ποτέ. Είναι δηλαδή για λόγους ασφαλείας και αξιοπιστίας του μηχανήματος. Εδώ δεν υπάρχει τέτοιο θέμα... ακόμα και να πάθει κάτι ο υπολογιστής και να πάει στράφι ένας υπολογισμός, μπορεί να επαναληφθεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Συγνώμη κιόλας αλλά τι κόλλημα έχεις φάει με το να βγάζεις περιττή την ECCραμ??? Στα ίδια λεφτά βγαίνει στο κάτω κάτω... δηλαδή έστω αυτά που λες στέκουν (που δεν) αλλά έστω. τι πρόβλημα έχεις; Δεν θέλω να το πάρεις στραβά αλλά πραγματικά δεν καταλαβαίνω την επιμονή σου. ΠΧ αν σου δείξουν 2 σακάκια... ολόιδια ίδιο χρώμα ίδια κοψιά και τα δύο 30 ευρώ.. και το ένα ειναι αλεξίσφαιρο ... Εσύ ούτε μπάτσος είσαι ούτε σε απειλεί κάποιος κτλ... αλλά γιατί να μην πάρεις αυτό με το παραπάνω feature ? εδώ είσαι https://www.mix-computer.de/mix/detail.xhtml?articleId=1380360&partner=mixgeizhals 64 threads και αν βάλεις dual τότε 128 threads!!! octachannel 2 TeraByte A(RAM όχι σκληρός :P) registered ECC RAM και άστο να μετράει κόκκους στην άμμο της θαλασσής μέχρι να σβήσει ο ήλιος Επεξ/σία 22 Ιανουαρίου 2018 από Manjaro
lampros321 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2018 Δεν κατάλαβα να είναι στα ίδια λεφτά ... αλλά γιατί να πάρω κάτι που δεν χρειάζομαι ; ... θα το ψάξω περισσότερο, αλλά προς το παρόν δεν μου φαίνεται χρήσιμο. ελπίζω φυσικά πως δεν έχω φάει κόλλημα επειδή δεν θέλω να αλλάξω κατηγορία. Νομίζω πως βγαίνει αρκετά πάνω από 6Κ όπως το λες. Στις 20/1/2018 στις 4:49 ΠΜ, mechpanos είπε Χωρίς να διαβάσω όλες τις σελίδες (μόνο την 1η και την τελευταία), και ρίχνοντας μια ματιά στην σελίδα του NuShellX, η γνώμη μου/συμβουλή είναι η εξής: α) Πάρε επώνυμο προϊόν, ή έστω από επώνυμο builder, μην μπεις στην διαδικασία να κάνεις custom build με parts, αφού όπως κατάλαβα είναι για εργαστήριο/πανεπιστήμιο, θα χρειαστεί να υπάρχει support! β) Λόγω χρήσης, οπωσδήποτε ECC! Εδώ έλεγα να βάλω ECC εγώ στο γραφείο όταν διάλεξα τον Ryzen για επεξεργαστή, που τρέχω 2 υπολογισμούς το χρόνο και άνευ κρίσιμης σημασίας, δεν θα βάλει ένας ερευνητής που θέλει να είναι verified το υπολογιστικό του αποτέλεσμα; (δεν έβαλα γιατί τελικά δεν υποστηρίζεται σωστά από τον ryzen οπότε τζάμπα κόπος) γ) Από επεξεργαστική ισχύ ο Threadripper είναι ένα server grade θηριάκι, σε οικιακή συσκευασία. Εγώ θα τον χτυπούσα άνετα, έχοντας και ECC υποστήριξη. Καλά φυσικά δεν θα το κάνω μόνος μου. Επαγγελματικό μηχάνημα είναι και support δεν πας πουθενά. Τώρα απλά ρώταγα για χαρακτηριστικά, να ξέρω τι θέλω πάνω κάτω και σε τι τιμές βγαίνουν ... Διερευνητικά ας πούμε
Manjaro Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) 5 λεπτά πριν, lampros321 είπε Δεν κατάλαβα να είναι στα ίδια λεφτά ... αλλά γιατί να πάρω κάτι που δεν χρειάζομαι ; ... θα το ψάξω περισσότερο, αλλά προς το παρόν δεν μου φαίνεται χρήσιμο. ελπίζω φυσικά πως δεν έχω φάει κόλλημα επειδή δεν θέλω να αλλάξω κατηγορία. Νομίζω πως βγαίνει αρκετά πάνω από 6Κ όπως το λες. Καλά φυσικά δεν θα το κάνω μόνος μου. Επαγγελματικό μηχάνημα είναι και support δεν πας πουθενά. Τώρα απλά ρώταγα για χαρακτηριστικά, να ξέρω τι θέλω πάνω κάτω και σε τι τιμές βγαίνουν ... Διερευνητικά ας πούμε Τώρα για τιμές δεν το έχω αναλύσει αλλά χονδρικά για dual (64 physical cores 128 threads) epyc 7601 (που είναι οι καλύτεροι της σειράς έχει και άλλους λιγο πιο φθηνούς με τα ίδια cores) πάμε για κάτω απο 10k Για ένα "μονό" epyc 7601 (32 physical cores 64 threads) πάμε για περίπου 6k (εννοείται πως αν πάρεις όλα τα κομμάτια απο κάπου μπορείς να πιέσεις για καλύτερη τιμή απο αυτή στο pricetag) και στις δύο περιπτώσεις θα έχεις octachannel μνήμες και εδώ μερικές μετρήσεις που συγκρίνουν ECC vs απλές ram https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Advantages-of-ECC-Memory-520/ λάβε υπόψιν πως αυτό που λέει για την τιμή ίσχυε τότε τώρα που ανέβηκαν οι τιμές δεν έχουν καμία σχεδόν διαφορά τέλος είμαι βέβαιος πως το failure rate στις μέρες μας θα ειναι αυξημένο για τον απλούστατο λόγο ότι ανέβηκαν οι συχνότητες (άλλο το να ρήξεις 10 ζάρια σε ένα δευτερόλεπτο και άλλο 60 στα 60 έχεις μεγαλύτερη πιθανότητα να τύχεις "ντόρτια" ) το ίδιο και οι θερμοκρασίες σε σχέση με 4 χρόνια πριν. Επεξ/σία 22 Ιανουαρίου 2018 από Manjaro
lampros321 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2018 Νομίζω πως είναι κάπως ακριβά. (Φαντάσου επίσης πως θα πάρει και ένα ποσό η εταιρία που θα το "φτιάξει". ) Αναλόγως πόσα λεφτά θα εκκρίνουν, θα το έχω υπόψιν μου. Αν εκκρίνουν κοντά στα 6Κ που είναι το max θα το πάψω πιο αναλυτικά...
Manjaro Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2018 3 λεπτά πριν, lampros321 είπε Νομίζω πως είναι κάπως ακριβά. (Φαντάσου επίσης πως θα πάρει και ένα ποσό η εταιρία που θα το "φτιάξει". ) Αναλόγως πόσα λεφτά θα εκκρίνουν, θα το έχω υπόψιν μου. Αν εκκρίνουν κοντά στα 6Κ που είναι το max θα το πάψω πιο αναλυτικά... Απο την στιγμή που δεν θα κάνεις rack για να κουμπώσει σε κάποια φάρμα ή υπερυπολογιστή κτλ αλλά απλό desktop formfactor δεν θέλει ειδικό όποιος συναρμολογεί απλά PC για να παίζει ενα παιδάκι Minecraft θα μπορεί να συναρμολογήσει και αυτό η διαδικασία θα ειναι ακριβώς η ίδια το ίδιο και η εγκατάσταση του λειτουργικού... στην Ελλάδα ας πούμε αν έδινες τόσα λεφτά για σύστημα τζάμπα θα στο στήνανε και θα στο φέρνανε τζάμπα στο σπίτι και θα λέγανε και ευχαριστώ. Και όταν δεν τον χρειαστείς άλλο πχ σε κάνα χρόνο στείλε PM μην το πετάξεις
lampros321 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2018 Είναι για πανεπιστήμιο, φαντάζομαι χρεώνουν αντίστοιχα
Manjaro Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2018 Δεν ξέρω την διαδικασία.. δηλαδή θα κάνεις διαγωνισμό ας πούμε; λογικά δεν θα πρέπει (για να χτυπήσουν την τιμή του άλλου) να κόψουν κάτι; τεσπα απλά να δώσεις σημασία στην ψύξη των επεξεργαστών αν πάρεις πχ epyc βάλε κάτι τέτοιο http://www.guru3d.com/articles_pages/noctua_nh_u9_nh_u12s_nh_u14s_tr4_sp3_for_ryzen_threadripper_review,3.html ή κάνα μεγάλο all in one ψυγείο νερού.
lampros321 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2018 οκ ή μπορεί να πάρω ένα φτυάρι και να του πετάω χιόνι από έξω, εδώ υπάρχει σε αφθονία
mechpanos Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2018 Υπόψιν οι ECC δεν είναι για αξιοπιστία και stability του συστήματος, είναι για αξιοπιστία του αποτελέσματος του υπολογισμού. Αν η ECC διαβάσει σφάλμα σε ένα bit, θα προκαλέσει system halt (δηλαδή όλο το σύστημα θα παγώσει, ήτοι μπλε οθόνη σε Windows / kernel panic σε Linux) και θα πρέπει να γίνει restart, προκειμένου να μην μεταδοθεί ο εσφαλμένος υπολογισμός παρακάτω.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα