Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το θέμα της CPU δεν έχει κλείσει. 

19 λεπτά πριν, tmjuju είπε

Ειδικά σε κατι μουσιακα που λες και εσύ, οι TR τρεχουν σα δαιμονες.

Αφού και ο καθηγητής που συνεργάζεται η γυναίκα μου (και ο οποίος τρέχει χρόνια το πρόγραμμα) προτείνει AMD 
φαντάζομαι πως θα λειτουργεί εξίσου καλά με intel για το πρόγραμμα που είναι σε fortran. 

1 ώρα πριν, adtakhs είπε

Και server μητρικές κουμπώνουν σε desktop κουτιά αρκεί να παίρνουν EBB/E-ATX μητρικές που είναι οι περισσότερες. Ακόμα και 2P μητρικές βάζεις χωρίς θέμα.

πχ. κουτιά

https://www.skroutz.gr/s/4862110/Phanteks-Enthoo-Pro-Window.html

https://www.skroutz.gr/s/4818410/Corsair-Obsidian-450D.html

https://www.skroutz.gr/s/4153266/Corsair-Obsidian-750D.html

https://www.skroutz.gr/s/12970526/Thermaltake-Suppressor-F51-Tempered-Glass-Edition.html

Ψύκτρες για τους επεξεργαστές αυτούς υπάρχουν στην αγορά αρκετές.

https://www.skroutz.gr/c/673/cpu-fans.html?from=catspan&keyphrase=tr4+cooler

Ενα Dual EPS τροφοδοτικό θες  γύρω στα 700watt

https://www.skroutz.gr/s/7593616/Corsair-RMx-Series-750X.html?from=drop

https://www.skroutz.gr/s/12517958/Seasonic-Focus-Plus-750-Gold.html

Και έχεις το σύστημα σε desktop έκδοση.

μητρικές πχ.

1p

http://b2b.gigabyte.com/Server-Motherboard/MZ31-AR0-rev-10#ov

2p

https://www.acmemicro.com/Product/15785/A+-H11DSi-Motherboard-Dual-AMD-EPYC-7000-Series-DDR4-SATA3-M-2-PCIe-2-1GbE-IPMI-E-ATX?Crits_CheckValue=Processor+Socket|AMD+EPYC-SP3&pager_index=

cpu

https://pricespy.co.uk/product.php?p=4401033

Η CPU που προτείνεις έχει 5000$. 
Πόσο θα βγει τελικά ? 
Νομίζω πως βγαίνει αρκετά πάνω 6Κ.
Επίσης μην είναι και τελείως castom, να έχει και κάποια αξιοπιστία. 

Εγώ βλέπω πως η intel προτείνει για workstaion την σειρά Xeon W και φυσικά την i9.
Βλέπω επίσης, αν δεν κάνω λάθος πως για έναν επεξεργαστή, η i9 είναι καλύτερη. 

Πάντως ο AMD EPYC που λες φαίνεται πολύ καλός, υπάρχει κανένας άλλος με λίγο φτηνότερος ?   πχ με 20 - 25 πυρήνες

Επίσης η έτυμη λύση πχ dell φυσικά και παίζει, αλλά ακόμα και έτσι πρέπει να ξέρεις τι να ζητήσεις σε χαρακτηρίστηκα 
CPU, GPU , RAM, μνήμη ...

Επεξ/σία από lampros321
  • Απαντ. 80
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Ναι υπάρχουν και φτηνότεροι

Οι EPYC χωρίζονται σε κατηγορίες με το αν μπορούν να μπουν σε 2p συστήματα η όχι.

Αυτοί που μπαίνουν μόνο σε 1P είναι αρκετά φτηνότεροι, το ίδιο και οι μητρικές τους.

Γράφω από κινητό οπότε θα απαντήσω όταν γυρίσω σπίτι.

Δημοσ.

Επίσης αν γίνετε μην μου γράφετε αρχικά, δεν είμαστε το ίδιο. Δεν ξέρω τι είναι τα περισσότερα που γράφετε και μου είναι δύσκολο να ακολουθήσω. 
Τα ψάχνω..., αλλά και πάλι αν μπορείτε σας παρακαλώ να γράφεται λιγότερες συντομεύσεις.

Δημοσ.

Παντως σε γενικες γραμμες αφου οι πλατφορμες που κυκλοφορουν και με τα cpu που εχουν η καθε εταιρεια μπορουν να κανουν δουλεια σου, θα σου προτεινα να επιλεξεις βαση μητρικης, ωστε να καλυπτει και τις μελοντικές αναγκες σου μιας και θα χρησιμοποιηθει ως pc.

Ψαχνεις λοιπον για μητρικες που ειναι για τους επεξεργαστες που προαναφερθηκαν και οχι καθε αυτο τους επεξεργαστες. Οποιον επεξεργαστη και να επιλεξεις θα κανεις την δουλεια σου και δεν χρειαζεται να γινει vs....

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, lampros321 είπε

Επίσης αν γίνετε μην μου γράφετε αρχικά, δεν είμαστε το ίδιο. Δεν ξέρω τι είναι τα περισσότερα που γράφετε και μου είναι δύσκολο να ακολουθήσω. 
Τα ψάχνω..., αλλά και πάλι αν μπορείτε σας παρακαλώ να γράφεται λιγότερες συντομεύσεις.

Υπάρχουν epyc που μπαίνουν σε συστήματα για 2 socket (2p) και ίδιοι επεξεργαστές που μπαίνουν σε single socket (1p). Οι δεύτεροι είναι οικονομικοτεροι παρόλο που είναι στην ουσία σαν μονάδες ισοδύναμοι με τους πρώτους.

Δημοσ.
57 λεπτά πριν, tmjuju είπε

Ειδικά σε κατι μουσιακα που λες και εσύ, οι TR τρεχουν σα δαιμονες.

Λάμπρο να σου συστήσω έναν από τους 50 που έψαχνες :D

Δημοσ.

Ο λόγος που δεν πρότεινα σύστημα με διπλό επεξεργαστή εξαρχής, είναι ότι διατηρώ σοβαρές αμφιβολίες για το αν μια τόσο παλιά εφαρμογή μπορεί να έχει scaling σε τόσους πολλούς πυρήνες. Μπορεί και ο i9 7890XE να μη μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως, αλλά είναι πολύ δελεαστικά τα υψηλά turbo clocks των Skylake X, ειδικά όσο μειώνεται ο αριθμός των παράλληλα χρησιμοποιούμενων πυρήνων, σε περίπτωση ας πούμε π.χ. ότι σε πάνω από 14-16 πυρήνες οι διαφορές είναι αμελητέες όσο ανεβαίνουμε. Τουλάχιστον, όσοι πυρήνες δουλεύουν θα τρέχουν ψηλότερα από ό,τι θα έτρεχε ο 1950Χ ή κάποιος Xeon ή Epyc. 

Σε πολλές περιπτώσεις εφαρμογών με multi-threaded διεργασίες συμβαίνει να αποδίδουν κάπως καλύτερα επεξεργαστές με λιγότερους πυρήνες αλλά ψηλότερα χρονισμένους. Το θετικό των Threadripper είναι όπως ειπώθηκε η υποστήριξη ECC μνήμης, που πάλι μπορεί να μην είναι απολύτως απαραίτητη στην περίπτωσή σας. 

Η πρόταση που έκανα ήταν οδηγός για τον TS για το ποιά κομμάτια πάνω-κάτω να έχει το σύστημα κατά την γνώμη μου. Εφόσον το σύστημα θα στηθεί Αμερική, υπάρχουν πολλές εταιρείες με custom Workstations όπου μπορείτε να δώσετε μια ενδεικτική λίστα, να σας το στήσουν και να παρέχουν υποστήριξη για 2-3 ή παραπάνω χρόνια, αναλόγως με το ποσό που θα διαθέσετε για την επέκταση της εγγύησης. 

Έχω την διαίσθηση ότι αν προχωρήσετε σε αγορά 2P συστήματος (με δύο servero-επεξεργαστές δηλαδή τύπου Xeon ή Epyc) θα κάνετε μια αγορά υπερβολική και θα είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν θα αποδώσει τα αναμενόμενα. Σίγουρα, στον χώρο ειδικά των servers το απόλυτο value for money είναι πλέον οι Epyc, αλλά δεν θα πρότεινα τέτοιο σύστημα με καμία από τις δύο εταιρείες εν προκειμένω. 

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, pnick είπε

Ο λόγος που δεν πρότεινα σύστημα με διπλό επεξεργαστή εξαρχής, είναι ότι διατηρώ σοβαρές αμφιβολίες για το αν μια τόσο παλιά εφαρμογή μπορεί να έχει scaling σε τόσους πολλούς πυρήνες. Μπορεί και ο i9 7890XE να μη μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως, αλλά είναι πολύ δελεαστικά τα υψηλά turbo clocks των Skylake X, ειδικά όσο μειώνεται ο αριθμός των παράλληλα χρησιμοποιούμενων πυρήνων, σε περίπτωση ας πούμε π.χ. ότι σε πάνω από 14-16 πυρήνες οι διαφορές είναι αμελητέες όσο ανεβαίνουμε. Τουλάχιστον, όσοι πυρήνες δουλεύουν θα τρέχουν ψηλότερα από ό,τι θα έτρεχε ο 1950Χ ή κάποιος Xeon ή Epyc. 

Σε πολλές περιπτώσεις εφαρμογών με multi-threaded διεργασίες συμβαίνει να αποδίδουν κάπως καλύτερα επεξεργαστές με λιγότερους πυρήνες αλλά ψηλότερα χρονισμένους. Το θετικό των Threadripper είναι όπως ειπώθηκε η υποστήριξη ECC μνήμης, που πάλι μπορεί να μην είναι απολύτως απαραίτητη στην περίπτωσή σας. 

Η πρόταση που έκανα ήταν οδηγός για τον TS για το ποιά κομμάτια πάνω-κάτω να έχει το σύστημα κατά την γνώμη μου. Εφόσον το σύστημα θα στηθεί Αμερική, υπάρχουν πολλές εταιρείες με custom Workstations όπου μπορείτε να δώσετε μια ενδεικτική λίστα, να σας το στήσουν και να παρέχουν υποστήριξη για 2-3 ή παραπάνω χρόνια, αναλόγως με το ποσό που θα διαθέσετε για την επέκταση της εγγύησης. 

Έχω την διαίσθηση ότι αν προχωρήσετε σε αγορά 2P συστήματος (με δύο servero-επεξεργαστές δηλαδή τύπου Xeon ή Epyc) θα κάνετε μια αγορά υπερβολική και θα είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν θα αποδώσει τα αναμενόμενα. Σίγουρα, στον χώρο ειδικά των servers το απόλυτο value for money είναι πλέον οι Epyc, αλλά δεν θα πρότεινα τέτοιο σύστημα με καμία από τις δύο εταιρείες εν προκειμένω. 

Ναι συμφωνώ με το σκεπτικό, δεν νομίζω πως οι 2 cpu είναι καλή σκέψη (και ξεφεύγει και πολύ στα χρήματα) 
Επίσης χωρίς να ξέρω πολλά πιστεύω πως ο υψηλότερος χρονισμός θα έχει αξία. 
Γενικά συμφωνώ σε ότι λες 

Η ερώτηση τελικά που μου μένει από cpu (αφού νομίζω πως πρέπει να αποκλείσω CPU για Server) είναι:
AMD Ryzeνn Threadripper 1950X (αν δεν κάνω λάθος ο top της AMD για dectop / workstaion )
ή ο i9 7980ex ?

και από οτι καταλαβαίνω προτείνεις τον intel . 
Είναι πιστεύεις σημαντικές οι διαφορές ή είναι του τύπου 2-3% (οπότε ότι και να πάρω περίπου το ίδιο θα είναι...)
Το ρωτάω γιατί δεν ξέρω τα GHz που δίνει κάθε εταιρεία πόσο συγκρίσιμα είναι....
Πάντως οι πυρήνες σίγουρα είναι και το ένα έχει 16 και το άλλο 18. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, lampros321 είπε

Η ερώτηση τελικά που μου μένει από cpu (αφού νομίζω πως πρέπει να αποκλείσω CPU για Server) 

Θα πρέπει να καταλάβεις ότι δεν υπάρχει τόσο ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή μεταξύ server και workstation όσο αφορά τις CPU στο πρακτικό κομμάτι (γιατι φυσικά κάποιες μαρκετάρoνται για gamers κάποιες για server κτλ αλλά η ταμπακέρα είναι ότι -οι της ίδιας γενιάς/αρχιτεκτονικής και βαθμίδας- "desktop" και "server" CPUs έχουν παρόμοιες επιδόσεις απλά λίγο διαφορετικά features.

Εσύ χρειάζεσαι ECC 

Άρα θες επεξεργαστή που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο. (οι server επεξεργαστές μπαίνουν και σε μητρικές/κουτιά desktop δεν χρειάζεται να κάνεις rack αν αυτό ειναι που σε φοβίζει στην λέξη "server" και τρέχουν κανονικά τα απλά windows linux καθώς και όλα τα άλλα παιχνίδια/πρόγραμμα που τρέχουν οι άνθρωποι καθημερινά στα PC τους κτλ) 

2 ώρες πριν, lampros321 είπε

Πάντως οι πυρήνες σίγουρα είναι και το ένα έχει 16 και το άλλο 18. 

ναι και ο ένας κοστίζει 1699$ ενώ ο άλλος 999$ οπότε έχει νόημα να δώσεις 70% παραπάνω χρήματα για ~10% παραπάνω πυρήνες; Γιαυτό σου είπα πως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν θέλουμε οικονομία με όσο το δυνατόν καλύτερες επιδόσεις ή επιδόσεις χωρίς να σκεφτόμαστε την οικονομία... επειδή ο Α επεξεργαστής ειναι γρηγορότερος απο τον Β δεν σημαίνει ότι ο Α επεξεργαστής έχει κάποια θέση είτε σε οικονομικό build είτε σε performance build εξαρτάται από την χρήση λοιπόν...

Οι i9 είναι μια αναπάντεχη και βεβιασμένη κίνηση της Intel για να σώσει την πίτα της με την είσοδο των ryzen απο πλευράς marketing (να κλείσει τα στόματα σε enthusiast λέγοντας ότι το δικό τους flagship ειναι "μεγαλύτερο"  ) δεν έχει νόημα να αγοράσεις τον συγκεκριμένο επεξεργαστή στην συγκεκριμένη τιμή εκτός αν είσαι gamer και θες να καυχιέσαι πως έχεις το καλύτερο CPU για gaming.

Επεξ/σία από Manjaro
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Από τα βιντεοκλίπ που έβαλες για την ECC τεχνολογία (και σε ευχαριστώ που τα έβαλες!) μου είναι πλέων ξεκάθαρο πως δεν χρειάζομαι ECC RAM. 
Α) Ο υπολογιστής δεν θα δουλεύει 24/7 (απλά κάποιες φορες θα κάνει καμιά υπερωρία πχ 2-3 μέρες να τρέχει στο φουλ) 
Β) Δεν είναι κρίσιμο να λειτουργεί πάντα. Αν μια φορά κάνει restart δεν πειράζει, το πολύ πολύ να χρειαστεί να ξανακάνεις τον υπολογισμό.
Γ) Δεν υπάρχουν αρχεία που είναι πολύ κρίσιμο να μην πάθουν κάτι (γιατί πχ έχουν εκατομμύρια μέσα τους ή κάτι άλλο πολύ σημαντικό που μπορεί να σε οδηγήσει και στην φυλακή η καταστροφή του) 
Δ) αν κατάλαβα καλά τελικά κάνει πιο αργό τον υπολογιστή 
Οπότε όχι. 
Επεξεργαστές για server δεν θέλω γιατί νομίζω πως λειτουργούν κάπως διαφορετικά (στην περίπτωσή μας δεν είναι καλό) και γιατί μετά το σύστημα θα θέλει σερβις από εξειδικευμένο προσωπικό  και ότι θα έχει να κάνει με τον υπολογιστή θα είναι πανάκριβο (όπως το σερβις). Επίσης, όχι ότι θα το κοιτάξει κανείς, αλλά η δυνατότητα είναι για αγορά workstation και όχι server. Μην πει και κανείς πως χαλάμε τα χρήματα σε πράγματα που δεν συμφωνήσαμε ...
Νομίζω (φυσικά είναι και μαρκετινκ) ότι υπάρχει κάποιος λόγος που η AMD λέει ότι αυτός ο cpu είναι για server και αντίστοιχα ότι λέει η intel.
Νομίζω πως κάτι ξέρουν και αυτοί και για κάποιο λόγο το λένε. 

Μετά o i9 έχει και παραπάνω πυρήνες και παραπάνω χρονισμό. Αν είναι 10 % μην σου πω και 7% ταχύτερος τότε θα τον προτιμήσω. 
Αν είναι στα ίδια επίπεδα και μου κάνουν και οι δύο την δουλειά τότε προφανώς τον φτηνότερο, με κλειστά μάτια. 
Αλλά εάν υπάρχει κάποιος που θεωρεί πως ο  Ryzeνn Th 1950 είναι πιο γρήγορος από τον i9 7980ex να το συζητήσουμε. 
Προς το παρόν κλείνω στον intel (τα χρήματα δεν είναι το θέμα, ξαναλέω) εφόσον είναι λιγότερα από 6Κ. 

Επεξ/σία από lampros321
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
38 λεπτά πριν, lampros321 είπε

Από τα βιντεοκλίπ που έβαλες για την ECC τεχνολογία (και σε ευχαριστώ που τα έβαλες!) μου είναι πλέων ξεκάθαρο πως δεν χρειάζομαι ECC RAM. 
Α) Ο υπολογιστής δεν θα δουλεύει 24/7 (απλά κάποιες φορες θα κάνει καμιά υπερωρία πχ 2-3 μέρες να τρέχει στο φουλ) 
Β) Δεν είναι κρίσιμο να λειτουργεί πάντα. Αν μια φορά κάνει restart δεν πειράζει, το πολύ πολύ να χρειαστεί να ξανακάνεις τον υπολογισμό.
Γ) Δεν υπάρχουν αρχεία που είναι πολύ κρίσιμο να μην πάθουν κάτι (γιατί πχ έχουν εκατομμύρια μέσα τους ή κάτι άλλο πολύ σημαντικό που μπορεί να σε οδηγήσει και στην φυλακή η καταστροφή του) 
Δ) αν κατάλαβα καλά τελικά κάνει πιο αργό τον υπολογιστή 

Το θέμα κυρίως είναι το πόσο σημαντικό είναι για εσένα να είσαι 100% σίγουρος πως ανα πάσα στιγμή εχεις 100% ορθά αποτελέσματα στους υπολογισμούς χωρίς λάθη ή διαφορές σε κάποια τιμή. 

αν για παράδειγμα η θέση σε κάποια μεταβλητή θα έπρεπε να βγεί 1.9300002 σε πειράζει αν τελικά ενδέχεται να βγει 1.93002402 ή 1.93 ή 4 ή $#♣ ≅ © ↵#!%# ? (εντελώς γενικόλογα και απλοϊκά) γιατι πολύ απλά χωρίς ECC μπορεί να αλλάξουν (σπάνια αλλά όταν κάνεις σχεδόν άπειρες πράξεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα όσο μικρή και αν ειναι η πιθανότητα εμφανίζεται κάποια στιγμή) μερικά bit και αυτό μπορεί να έχει σαν συνέπεια την αλλαγή ενός ή περισσοτέρων ψηφίων σε ένα αποτέλεσμα ή ακόμη και να καταστήσει το αποτέλεσμα μη αναγνώσιμο και να χρειαστεί επανυπολογισμός. 

Τέλος απο θέμα κόστους η διαφορά είναι αμεληταία σχεδόν και εγώ είμαι πάντα της λογικής του να επιλέξω το καλύτερο ακόμη και αν δεν χρειάζομαι όλα του τα χαρακτηριστικά άμεσα εφόσον δεν με ζημιώνει κάπως (πχ οικονομικά ή απο θέμα χαρακτηριστικών που χρειάζομαι) πχ αν είχα ν επιλέξω μεταξύ 4GB μνήμης στα 30 και 8 GB στα 33 θα επέλεγα την 8GB και ας χρειάζομαι προς το παρόν 4 GB για την δουλειά που θέλω (εφόσον τα 3 ευρώ για την συγκεκριμένη δουλειά θεωρούνται αμεληταία διαφορά) 

38 λεπτά πριν, lampros321 είπε

Επεξεργαστές για server δεν θέλω γιατί νομίζω πως λειτουργούν κάπως διαφορετικά (στην περίπτωσή μας δεν είναι καλό) και γιατί μετά το σύστημα θα θέλει σερβις από εξειδικευμένο προσωπικό  και ότι θα έχει να κάνει με τον υπολογιστή θα είναι πανάκριβο

όχι καμία σχέση στο κομμάτι service είναι όσο απλοί όσο και οι "κανονικοί" επεξεργαστές (παρατήρησε πως εδω και στα άλλα post βάζω αυτάκια δεν το κάνω τυχαία) ... με τον ίδιο τρόπο μπαίνουν και βγαίνουν και γενικά όπως σου είπα και πριν ειναι το ίδιο πράμα και τρέχουν όλα τα απλά προγράμματα με τον ίδιο τρόπο (και πασιέντζα θα μπορείς να παίξεις και doom 2016 αλλά και να κάνεις encoding το βιντεάκι απο το περασμένο καλοκαίρι ή να μπείς στο FB χωρίς καμία διαφορά -δεν θα χρειαστεί να πατήσεις άλλα κουμπιά ή να βάλεις ειδικές ρυθμίσεις)

Οι επεξεργαστές που προορίζονται για την αγορά των server (με ελάχιστες εξαιρέσεις που δεν μας αφορούν) είναι το ίδιο πράγμα (εμφανισιακά και πρακτικά) με τους desktop απλά ειναι καλύτερης διαλογής είναι ρυθμισμένοι να καίνε λιγότερο ρεύμα έχουν κάποια έξτρα χαρακτηριστικά (πχ σηκώνουν μεγαλύτερα ποσά μνήμης RAM υποστηρίζουν ECC έχουν περισσότερα PCI lanes κτλ) και γενικά έχουν αποδεδειγμένα μεγαλύτερο κύκλο ζωής και ειναι πιο "'εμπιστα" κομμάτια για χρόνεια και βαριά χρήση + έχουν έξτρα support που δεν έχουν οι desktop επεξεργαστές. 

Επεξ/σία από Manjaro
τυπογραφικά
Δημοσ.

Δεν νομίζω να γίνει το  1.9300002 --->  1.93002402, νομίζω πως μάλλον θα γίνει 1.9300Α002 . 
Τέλος πάντων, για ερευνητικούς σκοπούς είναι. Που σημαίνει υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά θέματα από το να αλλάξει ένα ψηφίο. Επίσης κάθε φορά περιμένεις κάτι, αν πάρεις πχ από το μηχάνημα πως η διάμετρος της γης είναι 39947 μέτρα, ε, ξέρεις πως είναι κάπως μεγαλύτερη. Εδώ το πρόβλημα θα ήταν από που θα πάρει την διάμετρο πχ βοράς νότος ; κατά τον ισημερινό, από ξηρά σε ξηρά, από θάλασσα σε θάλασσα ; Θέλω να πω πως στην έρευνα υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά προβλήματα από το εαν ο 1 στους 50000 υπολογισμούς μπορεί να είναι σχετικά ή τελείως λάθος. 
Αλλιώς θα έκανε ένας μια φορά όλους τους υπολογισμούς και θα είχε κλείσει η πυρηνική επιστήμη (και η κάθε επιστήμη δηλαδή...).

Τώρα για τους cpu  για  server δεν ξέρω γιαυτό και είμαι εδώ και ρωτάω. 
Παρόλα αυτά έχω μια απορία τώρα που τα λες...
Γιατί οι gamers που δαπανάνε μια περιουσία και ένα νεφρό δεν παίρνουν τέτοιους επεξεργαστές να τους παντρέψουν με τις άρρωστες gpu που έχουν ?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
59 λεπτά πριν, lampros321 είπε

Δεν νομίζω να γίνει το  1.9300002 --->  1.93002402, νομίζω πως μάλλον θα γίνει 1.9300Α002 . 
Τέλος πάντων, για ερευνητικούς σκοπούς είναι. Που σημαίνει υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά θέματα από το να αλλάξει ένα ψηφίο. Επίσης κάθε φορά περιμένεις κάτι, αν πάρεις πχ από το μηχάνημα πως η διάμετρος της γης είναι 39947 μέτρα, ε, ξέρεις πως είναι κάπως μεγαλύτερη. Εδώ το πρόβλημα θα ήταν από που θα πάρει την διάμετρο πχ βοράς νότος ; κατά τον ισημερινό, από ξηρά σε ξηρά, από θάλασσα σε θάλασσα ; Θέλω να πω πως στην έρευνα υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά προβλήματα από το εαν ο 1 στους 50000 υπολογισμούς μπορεί να είναι σχετικά ή τελείως λάθος. 
Αλλιώς θα έκανε ένας μια φορά όλους τους υπολογισμούς και θα είχε κλείσει η πυρηνική επιστήμη (και η κάθε επιστήμη δηλαδή...).

Τα λάθη θα μπορούσαν να είναι κάθε μορφής που ανέφερα (τα αποτελέσματα στο pc είναι του τύπου 10001010101010011 και αυτό δεν μεταφράζεται απευθείας όπως κάνουμε στα μαθηματικά για να μετατρέψουμε δυαδικό σε δεκαδικό γιατί τα PC έχουν συγκεκριμένη λειτουργιά πρωτόκολλα και πρότυπα οπότε περνάει από διάφορους αλγόριθμους ερμηνείας (encoding decoding translating) αυτό -για λόγους συμβατότης αλλά και λειτουργίας πχ το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι τέτοιο έτσι ώστε το πρόγραμμα να μπορεί να βγάλει στην οθόνη (που για να το καταφέρει αυτό μπορεί να χρησιμοποιεί ρουτίνες ή άλλα προγράμματα που μιλάνε στην κάρτα γραφικών και έχουν τα δικά τους πρότυπα επικοινωνίας και κρυπτογράφησης/κωδικοποιησης) το νούμερο που θέλουμε βάσει του πίνακα αναφοράς χαρακτήρων πχ ascii που χρησιμοποιεί το εκάστοτε πρόγραμμα για να προβάλει αποτελέσματά κτλ) 

οπότε αν αντι του 10010 (18 αν κάνουμε απευθειας μετατροπή σε δεκαδικούς) έχουμε ένα μόνο διαφορετικό bit 00010 (2) σε μια εσωτερική διαδικασία της CPU δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα υπάρξει μια απλή ποσοτική αλλαγή στο αποτέλεσμα μπορεί το πρώτο μπιτ να σηματοδοτούσε το σύμβολο + ή - η να ήταν σημαία για το που θα αποθηκευτούν τα υπόλοιπα bit που ακολουθούν κτλ κτλ ειναι πιο πολύπλοκα τα πράματα απο το απλά να υψώσουμε σε μια δύναμη κάθε bit... 

ένα μόνο bit σε μια τεράστια σειρά 0/1 μπορεί να αλλάξει τα πάντα πχ εκει που είσαι στα windows απλά η οθόνη να δείχνει κόκκινο σήμα και η μητρική να σφυρίζει... 

Επίσης η πιθανότητα σφάλματος (γιατί ειναι φυσικό φαινόμενο το σφάλμα που οφείλεται σε φυσική αστοχία υλικού) δεν μετριέται σε 1 bit/αποτέλεσμα ανά δευτερόλεπτο.. μετριέται σφάλμα/κυκλο...  όπου κύκλος ειναι η μικρότερη χρονική στιγμή του ορίζοντα γεγονότων στο σύστημα που εξαρτάται απο τα Hz του επεξεργαστή

Δηλαδή αν ένας επεξεργαστής είναι 1000Hz αυτό σημαίνει πως η μικρότερη χρονική στιγμή "γεγονότων" στην ροή της επεξεργασίας ειναι 1 ms 

Έστω αν η πιθανότητα σφάλματος είναι 10% αυτό σημαίνει ότι μια στις 10 ό,τι συμβεί σε αυτό το ολόκληρο 1 ms θα είναι λάθος... αυτό σημαίνει μπορεί ένα μόνο αποτέλεσμα να είναι λάθος ή 10.000 αποτελέσματα ή να καταρρεύσει το πρόγραμμα ή ολόκληρο το σύστημα... εξαρτάται από το τι θα επρόκειτο να επεξεργαστεί στο συγκεκριμένο ms της λειτουργίας του υπολογιστή. 

Τέσπα εκει που θέλω να καταλήξω είναι πως θα πρέπει να ρωτήσεις την γυναίκα σου για το πόσο ανεκτός ειναι ο θόρυβος στα αποτελέσματα και το redundancy της λειτουργίας  για τους σκοπούς της. 

59 λεπτά πριν, lampros321 είπε

Τώρα για τους cpu  για  server δεν ξέρω γιαυτό και είμαι εδώ και ρωτάω. 
Παρόλα αυτά έχω μια απορία τώρα που τα λες...
Γιατί οι gamers που δαπανάνε μια περιουσία και ένα νεφρό δεν παίρνουν τέτοιους επεξεργαστές να τους παντρέψουν με τις άρρωστες gpu που έχουν ?

Το κάνουν υπό συνθήκες.  (πχ αναβαθμίζουν την παλιά CPU τους με έναν φθηνό Xeon -που ήταν απλησίαστος όταν αγοράσανε το PC αλλά τώρα έχει πέσει πχ στα 100 ευρώ-) 

Αλλά γενικά είπαμε πως έχει σημασία η χρήση αν και τα πράματα αρχίζουν να αλλάζουν όλο και πιο γρήγορα το gaming είναι ένα φόρτο εργασίας που ευνοείται περισσότερο απο τα hz παρα απο τα threads (δεδομένου ότι το IPC είναι παρόμοιο ή ίσο) 

Αυτό σημαίνει ότι επεξεργαστές με μεγαλύτερα ρολόγια και λιγότερα cores συνήθως (γιατι όπως είπαμε το πράγμα αλλάζει και εκει μιας και όλο βγαίνουν νέοι τίτλοι που εκμεταλλεύονται καλύτερα πάνω απο 4 πυρήνες) έχουν καλύτερες επιδόσεις.

Ο ι9 7980 για παράδειγμα γιαυτό δίνει ένα turbo της τάξης των 4.2 GHz σε δύο πυρήνες .... για καλύτερα αποτελέσματα στο gaming φυσικά όταν το φορτίο μοιράζεται δεν μπορεί ν κρατήσει αυτή την συχνότητα λειτουργίας

turbos2_575px.png

και θεώρησε τον από πάνω πίνακα best case scenario γιατι η συχνότητα λειτουργίας στο boost εξαρτάται απο το silicon lottery (την ποιότητα δηλαδή του συγκεκριμένου τσιπ που έτυχε και ήρθε στα χέρια σου) την θερμοκρασία (= το σύστημα ψύξης η διάταξη συσκευών και αεροθαλάμων εσωτερικά του κουτιού και το εξωτερικό περιβάλλων ) τον φόρτο εργασίας αλλά και απο την παροχή ρεύματος. 

Επεξ/σία από Manjaro
τυπογραφικά
Δημοσ.

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας !
Προς το παρών (από τις απαντήσεις σας συνολικά) έχω ότι χρειάζομαι και θεωρώ πως απαντήθηκε το ερώτημά μου. 
Ο υπολογιστής θα αργήσει να γίνει (τουλάχιστον μήνες) αφού υπάρχει πάντα και η γραφειοκρατία που προηγείται,
οπότε φαντάζομαι πως δεν θα έχει νόημα να σας γράψω πως πήγε.
Όταν έρθει η ώρα, εάν υπάρχουν ερωτήσεις ή πρακτικά θέματα θα ανοίξω νέο θέμα να ρωτήσω... 
Ευχαριστώ και πάλι  :):):) 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...