lampros321 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) Θα ήθελα βοήθεια για τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το workstation. Σκοπός: Ο σκοπός του υπολογιστή είναι να κάνει υπολογισμούς. Οι υπολογισμοί είναι για ερευνητική εργασία. Ο τομέας της έρευνας είναι πυρηνική φυσική και οι υπολογισμοί θα γίνονται με το πρόγραμμα NushellX. Οι υπολογισμοί είναι πολύ απαιτητικοί και συνήθως παίρνουν μέρες ... Αυτό που χρειάζεται κυρίως να έχει ο υπολογιστής είναι πολλοί πυρήνες (12 , 16 ή παραπάνω ) και πολύ μνήμη RAM (100 GB και πάνω). Από όσο ξέρω η κάρτα γραφικών δεν έχει σημασία γιατί το NushellX νομίζω πως δεν την χρησιμοποιεί για τους υπολογισμούς. Μνήμη επίσης κάποια Terabytes για να αποθηκεύονται οι υπολογισμοί 4 με 8 ΤΒ νομίζω είναι αρκετά. Τα χρήματα δεν είναι θέμα. Φαντάζομαι πως θα πρέπει να βγαίνει από 3500 ως 6000€ ... Μπορείτε να προτείνετε κάποιο σύστημα ? Δηλαδή επεξεργαστή , RAM , μητρική κλπ. Επεξ/σία 16 Ιανουαρίου 2018 από lampros321
masteripper Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Θεωρώ ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βρείς άτομα που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα (NushellX ) και απο εκεί να πάρεις μια άποψη...υποθέτω ότι θα υπάρχει κάποιο forum, κάποιο group στο οποίο θα μιλάνε οι χρήστες του... Απο εκεί και πέρα...2 είναι οι επιλογές σου...είτε φτιάχνεις 1 PC με το καλύτερο δυνατό είτε κοιτάς τα επώνυμα(HP,Dell) workstation (ειδικά αυτά με 2πλους επεξεργαστές) και επικοινωνείς μαζί τους για προσφορά...αλλά πιστεύω ότι πρέπει καλύτερα να δεις τις απαιτήσεις του προγράμματος ...π.χ μπορεί να είναι GPU optimized και να θέλει μεγάλες κάρτες γραφικών και όχι επεξεργαστή...ή να είναι memory intensive και να θέλει μπόλικη μνήμη....
lampros321 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Από προηγούμενη εμπειρία ξέρω πως δεν χρησιμοποιεί την κάρτα γραφικών. #Για την ακρίβεια είναι για την γυναίκα μου η οποία είναι ακόμα πιο άσχετη από εμένα σε αυτά. Ο καθηγητής που συνεργαζόταν πριν, της πρότεινε το παρακάτω. Απλά ούτε αυτός νομίζω πως ασχολείται και πολύ με υπολογιστές... Πάντως είναι μια πολύ καλή ένδειξη. Εγώ βλέπω έχει βάλει AMD και θέλω να ρωτήσω, αφού δεν υπάρχει θέμα με τα χρήματα δεν θα ήταν καλύτερα με intel πχ?
Zaknafein Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Χωρίς να ξέρουμε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, δύσκολο να σου προτείνουμε κάτι. Αν υποστηρίζει GPGPU (αν επιταχύνεται δλδ από κάρτες γραφικών - που είναι καταχρηστικός όρος εν προκειμένω, αφού δεν είναι για γραφικά αλλά έτσι είναι η ορολογία) ή όχι έχει ιδιαίτερη σημασία. Επίσης ο TR1950X είναι αρκετά καλός και σαν επιδόσεις και σαν value for money. Για 2 socket συστήματα δεν γνωρίζω λεπτομέρειες αλλά λογικά ξεφεύγουν απ'το budget που αναφέρεις.
Zaknafein Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Ναι, βιάστηκα λίγο, είδα τώρα ότι μιλάμε για πρόγραμμα του 2008 σε intel fortran. Αν δεν υπάρχει πιο καινούρια έκδοση από σύγχρονο compiler, λογικά δεν θα έχει διαφορές ανάμεσα σε intel/AMD, αν ήταν πιο φρέσκο μάλλον θα έτρεχε καλύτερα σε i9 λόγω AVX512.
lampros321 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) Βλέπω πως από επεξεργαστές για workstation παίζουν οι AMD Ryzen πχ 1950X με 16 cores intel i9 πχ 7980xe με 18 cores intel xeon W πχ 2195 με 18 cores όλοι τους τερματίζουν στα 128GB RAM. Δεν ξέρω όμως ποιος είναι καλύτερος και ποιες οι διαφορές ... Επίσης υπάρχουν και οι xeon E5 αλλά νομίζω είναι χειρότεροι τελικά από τους W και από ότι κατάλαβα οι Ε7 είναι μόνο για servers. Αν μπορείτε να με βοηθήσετε λίγο. Ισχύει ότι είπα χρειάζονται cores και RAM ........................................................................................................ ΟΥΑΟΥ ! καλά πως βρήκες πληροφορίες για το πρόγραμμα ; εγώ έψαχνα και δεν έβρισκα τίποτα Δεν νομίζω να υπάρχει πιο καινούριο ... Η γυναίκα μου λέει πως το χρησιμοποιούν 50-60 άτομα σε όλο τον κόσμο ....................................................................................................... NushellX -> http://www.garsington.eclipse.co.uk Επεξ/σία 16 Ιανουαρίου 2018 από lampros321
ilos Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Τώρα μεταξύ μας OP το να ζητάς βοήθεια από το insomnia για τόσο εξειδικευμένα workloads, είναι σαν να πάει πιλότος της F1 να εξεταστεί για δίπλωμα για παπάκι. Αν πχ πες πεταχτεί κάποιος και πει ο καλύτερος είναι αυτός για έρευνα: https://ark.intel.com/products/95830/Intel-Xeon-Phi-Processor-7290-16GB-1_50-GHz-72-core θα πεταχτεί μαζί και καμία κλ@νιά να μας πει που πας με 1.5 GHz ρολόι το 2018 ... 1
lampros321 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Καταλαβαίνω τι λες, παρόλα αυτά κάτι θα πει ο ένας κάτι θα πει ο άλλος, βγαίνει κάποια άκρη. Επίσης στο τέλος έχω και γω κάποια ευθύνη. Εάν κάνω κάποιο λάθος στο τέλος δεν θα φταίνε οι άλλοι φυσικά, αλλά εγώ που δεν το έψαξα λίγο παραπάνω. Απλά πραγματικά χρειάζομαι κάποια βοήθεια Και επίσης άντε πες βγάζω κάποια άκρη με την CPU και την RAM ... Από τα υπόλοιπα ? Ποιά μητρική; τι τροφοδοτικό ; δεν έχω ιδέα ...
masteripper Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) Επιμένω στο αρχικό...αν δεν βρεις άτομο που να ασχολείται με την συγκεκριμένη εφαρμογή δεν ξέρεις τι θα είναι πιο "συμφέρον".... Μια καλή ιδέα θα ήταν να επικοινωνήσεις με τον προγραμματιστή (δυστυχως στο Googlaρισμα έβγαλε ότι έχει Parkinson αν είναι ο ίδιος και μάλλον....) αλλά είναι και ο supporter ...δες στην σελίδα του προγράμματος και στείλε mail....ποτέ δεν ξέρεις... Τέλος Fortran σε μια γρήγορη αναζήτηση βγαζει ότι είναι optimized σε Intel Οπότε μάλλον καλυτερα να ξεχάσεις Ryzen...βρήκα πρόχειρα αυτό Επεξ/σία 16 Ιανουαρίου 2018 από masteripper 1
pmav99 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Μια ακόμα λύση που μπορείτε να σκεφτείτε είναι να νοικιάζετε μηχανήματα με το λεπτό μόνο για να τρέχετε τις αναλύσεις. Αν οι αναλύσεις δεν τρέχουν 24/7 τότε μπορεί να είναι και φτηνότερο. Πχ δες εδώ το "Type 2": https://www.packet.net/bare-metal/#monthy 1
lampros321 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Το καταλαβαίνω αυτό. Είναι μάλιστα η καλύτερη συμβουλή. Το να βρω βέβαια κάποιον από τους ελάχιστους χρήστες και μάλιστα που να έφτιαξαν υπολογιστή στα τελευταία τρία χρόνια είναι κομματάκι δύσκολο. Δεν μιλάμε για κανένα supercomputer ή κάτι τέτοιο. Εδώ η γυναίκα τρέχει καμιά φορά υπολογισμούς και από το laptop. Δεν είναι πως δεν θα τρέχει σε i7 με 64GB RAM, θα τρέχει μια χαρά. Απλά θα είναι πιο αργός. Οπότε αφού υπάρχουν τα χρήματα για ένα workstation ρωτάω απλά καμιά πρόταση. Ούτε και πρόκειται καν να τον αγοράσει από όσο ξέρω η γυναίκα μου. Την ρώτησαν τι χρειάζεται από το πανεπιστήμιο και θα τους πει θέλω αυτά πάνω κάτω και θα της τον φέρουν ... (Όχι ότι έχει καμιά σημασία αλλά δεν πρόκειται για Ελληνικό πανεπιστήμιο) Πρόκειται δηλαδή για ένα κανονικό υπολογιστή, που κάποιες μέρες θα κουράζετε "λίγο" παραπάνω... Για αυτό άνοιξα αυτό το θέμα στο insomnia. Ίσως φταίω και γω που έδωσα περισσότερες λεπτομέρειες για την χρήση του και κάπου μάλλον έγινε μπέρδεμα με αυτό. Έπρεπε μάλλον απλά να πω πως δεν θα είναι για παιχνίδια. Αν έχει κανείς ιδέα από hi-end workstation θα ήθελα κάποια βοήθεια...
pnick Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) Πολύ παλιός κώδικας και ελάχιστα στοιχεία online για τις απαιτήσεις του. Δεν νομίζω ότι θα βρείς κάποιον ειδικό για το θέμα να σου απαντήσει. Ίσως αν μπορέσετε να επικοινωνήσετε με τους ίδιους τους developers να βρείτε μια άκρη, αν τους βρείτε φυσικά... Ποιό ήταν το προηγούμενο μηχάνημα και έκαναν οι υπολογισμοί μέρες; Αν ήταν κανένα δεκαετίας, τότε ό,τι και να πάρεις σήμερα θα είναι πολύ πιό γρήγορο εξ ορισμού. Στο Link που έδωσες και που είναι δεδομένα 10ετίας φαίνεται ότι υπάρχει scaling σε πυρήνες (αναφέρει 4) και επίσης μπόρεσα να βρώ μόνον αυτό που δείχνει ότι υπάρχει σχεδόν γραμμικό scaling μέχρι καθαρά 8 πυρήνες (υπάρχει ερωτηματικό για παραπάνω). Κατά την γνώμη μου, φτιάξτε ένα σύστημα από τις high-end πλατφόρμες, θα έλεγα Intel λόγω μεγαλύτερων συχνοτήτων, βάλτε 64-128gb RAM, ένα πολύ γρήγορο OS drive και μια υποτυπώδη κάρτα γραφικών να οδηγεί την οθόνη και είστε εντάξει. Από τροφοδοτικό, ένα 550άρι με καλό efficiency θα ήταν εντάξει, απλά αν πάτε σε AMD TR πιθανόν να χρειαστείτε κάποιο με 2 EPS βύσματα. Edit: Επειδή θα αγοραστεί από το Πανεπιστήμιο ο υπολογιστής, νομίζω ότι δεν μπορεί να προτείνει η σύζυγός σου συγκεκριμένα κομμάτια, αλλά μάλλον τα specs του μηχανήματος που χρειάζεται. Η εταιρεία που θα αναλάβει το στήσιμο θα βάλει τα αντίστοιχα κομμάτια. Τουλάχιστον, έτσι έγινε με ένα συγγενικό μου πρόσωπο που δουλεύει στο Πανεπιστήμιο και τους δόθηκαν κάποια χρήματα για αναβαθμίσεις. Τα specs έδωσαν, δεν μπορούσαν να ονοματίσουν συγκεκριμένα κομμάτια με brand names κ.λπ. Υπάρχει κάποια νομότυπη διαδικασία για αυτά, η σύζυγός σου θα γνωρίζει ίσως. Επεξ/σία 16 Ιανουαρίου 2018 από pnick
lampros321 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 5 λεπτά πριν, pmav99 είπε Μια ακόμα λύση που μπορείτε να σκεφτείτε είναι να νοικιάζετε μηχανήματα με το λεπτό μόνο για να τρέχετε τις αναλύσεις. Αν οι αναλύσεις δεν τρέχουν 24/7 τότε μπορεί να είναι και φτηνότερο. Πχ δες εδώ το "Type 2": https://www.packet.net/bare-metal/#monthy Το να τρέχει σε cluster είναι ασφαλώς εφικτό και θα γίνεται για μεγάλους υπολογισμούς, αλλά για πιο μικρούς καθημερινούς αποτελεί απλά καθυστέρηση. (μέχρι να έρθει η σειρά σου ...)
lampros321 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2018 Για τον προηγούμενο δεν ξέρω πολλά ... Απλά ότι είχε 12 πυρήνες και μάλλον 64GB RAM Πρέπει να ήταν 2 ή 3 ετών και ίσως να είχε δυο επεξεργαστές ίσως και όχι. 8 λεπτά πριν, pnick είπε Πολύ παλιός κώδικας και ελάχιστα στοιχεία online για τις απαιτήσεις του. Δεν νομίζω ότι θα βρείς κάποιον ειδικό για το θέμα να σου απαντήσει. Ίσως αν μπορέσετε να επικοινωνήσετε με τους ίδιους τους developers να βρείτε μια άκρη, αν τους βρείτε φυσικά... Ποιό ήταν το προηγούμενο μηχάνημα και έκαναν οι υπολογισμοί μέρες; Αν ήταν κανένα δεκαετίας, τότε ό,τι και να πάρεις σήμερα θα είναι πολύ πιό γρήγορο εξ ορισμού. Στο Link που έδωσες και που είναι δεδομένα 10ετίας φαίνεται ότι υπάρχει scaling σε πυρήνες (αναφέρει 4) και επίσης μπόρεσα να βρώ μόνον αυτό που δείχνει ότι υπάρχει σχεδόν γραμμικό scaling μέχρι καθαρά 8 πυρήνες (υπάρχει ερωτηματικό για παραπάνω). Κατά την γνώμη μου, φτιάξτε ένα σύστημα από τις high-end πλατφόρμες, θα έλεγα Intel λόγω μεγαλύτερων συχνοτήτων, βάλτε 64-128gb RAM, ένα πολύ γρήγορο OS drive και μια υποτυπώδη κάρτα γραφικών να οδηγεί την οθόνη και είστε εντάξει. Από τροφοδοτικό, ένα 550άρι με καλό efficiency θα ήταν εντάξει, απλά αν πάτε σε AMD TR πιθανόν να χρειαστείτε κάποιο με 2 EPS βύσματα. και εγώ αυτό ακριβώς ρωτάω ένα σύστημα hi-end όπως το λες. Μπορεί κάποιος να μου προτείνει κανένα παράδειγμα ? ΠΧ CPU ταδε, μητρική ταδε, κλπ
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα