Προς το περιεχόμενο

Partitions σε Linux

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα σε όλους.

Θέλω να εγκαταστήσω Linux Mint 18.3 Sylvia στο σύστημά μου και έχω κάποιες απορίες όσον αφορά το partition table.

Ξεκινώ με /root partition στον 250άρη SSD, swap το διπλάσιο της μνήμης που έχω (έχω 8GB άρα το κάνω 16GB) και /home όλο το 2ο δίσκο (ένας 300άρης Velociraptor).

/boot, /tmp, /var, /usr : πόση χωρητικότητα να διαθέσω στο καθένα? Τα κάνω όλα ext4? Unallocated space να αφήσω και αν ναι πόσο?

Και κάτι τελευταίο: Έχω Radeon GPU (Sapphire Radeon R9 270X Toxic) οπότε μένω με open source drivers σωστά?

Το σύστημα δεν θα είναι dual boot. Στον C θα έχω το λειτουργικό και στον D Θα έχω το /home.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

για τυπικο desktop μηχανημα θα εβαζα 15gb  στον ssd για / ( αν εχεις σκοπο για τιποτα τεραστιες εφαρμογες matlab κτλ κτλ θα το εκανα 20+). Αν με επερνε και το home (πχ 10-15 gb) στον ssd για να ειναι γρηγορα προσβασιμα τα settings των προγραμματων πχ .mozilla και στον raptor ενα αλλο partition ext4 πχ /data οπου εκει θα εβαζα τα data που "λημνιαζουν" ταινιες σειρες μουσικη κτλ κτλ. Tο swap 4-5 gb το πολυ, με 8giga ram σπανια θα το χρειαστεις εκτος αν παλι εχεις μνημοβορες εφαρμογες και θα το εβαζα στον raptor να μην βασανιζω τον ssd.

Ξεχωριστα /boot ειναι βολικα αν εχεις πολλες μαζι διαφορετικες διανομες και εχεις εκει ολους τους πυρηνες ή σε παλια μηχανηματα το εβαζα ενα /boot σε ext2 για να ξερω οτι τουλαχιστον θα ειναι πιο πιθανο να bootarei οταν αρχιζει ο  δισκος να κανει νουμερα. Ξεχωριστα /var /usr δεν νομιζω πως εχουν νοημα για desktop χρηση, για σερβερ μηχανημα ναι εχουν και μεγαλη.

Επεξ/σία από xrhstosiak
Δημοσ.
Αναφορά σε κείμενο

το swap 4-5 gb...  με 8giga ram σπανια θα το χρειαστεις εκτος αν παλι εχεις μνημοβορες εφαρμογες και θα το εβαζα στον raptor να μην βασανιζω τον ssd

Δεν ισχύει δηλαδή πως swap βάζουμε το διπλάσιο της RAM που έχουμε? Επίσης γίνεται να μπει το swap στον D?

Αναφορά σε κείμενο

ξεχωριστα /boot ειναι βολικα αν εχεις πολλες μαζι διαφορετικες διανομες και εχεις εκει ολους τους πυρηνες

Το Mint θα είναι η μόνη διανομή, δεν πρόκειται να βάλω άλλη.

Αναφορά σε κείμενο

και στον raptor ενα αλλο partition ext4 πχ /data οπου εκει θα εβαζα τα data που "λημνιαζουν" ταινιες σειρες μουσικη κτλ κτλ

Νόμιζα πως αυτά τα αρχεία μπαίνουν στο /home. Δεν ήξερα για /data. Οπότε θα το κάνω έτσι όπως προτείνεις.

Γιατί αν βάλω 15GB στον SSD θα περισσεύουν 200GB+. Και το /home θα το βάλω στον SSD και θα καταλαμβάνει όλη την υπόλοιπη χωρητικότητα?

Δημοσ.
56 λεπτά πριν, gtajunkie είπε

Δεν ισχύει δηλαδή πως swap βάζουμε το διπλάσιο της RAM που έχουμε? Επίσης γίνεται να μπει το swap στον D?

αυτο ηταν ενας γενικος μπουσουλας παλια που οι υπολογιστες ειχαν λιγοτερη μνημη - παλι ολα ειναι σχετικα με την χρηση του μηχανηματος

αλλο swap εχει ενα desktop που απλα σερφαρει στο internet αλλο ενα μηχανημα που εχει μονιμα ανοικτα 2-3 virtualmachines κτλ κτλ

απο το live cd/usb πριν κανεις την εγκατασταση πιο βολικο ειναι να τρεξεις πρωτα το gparted να φτιαξεις οπως ακριβως θες τα partitions

και μετα απο το προγραμμα install του mint να κανεις manual install στα partitions που εχεις φτιαξει πριν

Νόμιζα πως αυτά τα αρχεία μπαίνουν στο /home. Δεν ήξερα για /data. Οπότε θα το κάνω έτσι όπως προτείνεις.

οσα θες εχεις απλα δεν ειναι παντα βολικο απλα το εγραψα γιατι ειπες να βαλεις το home στο δευτερο δισκο και υπεθεσα γιατι δεν εχεις χωρο ή γιατι τον κυριο χωρο τον πιανουν τα windows, εκτος αν εχεις και τριτο δισκο ...δεν ηταν 100% σαφης η διαταξη σου

Γιατί αν βάλω 15GB στον SSD θα περισσεύουν 200GB+. Και το /home θα το βάλω στον SSD και θα καταλαμβάνει όλη την υπόλοιπη χωρητικότητα?

καλυτερα θα ηταν να εγραφες ποσους ακριβως δισκους εχεις και ποσο πιανουν (ή θες να πιανουν ) τα windows

• Like 1
Δημοσ.
Αναφορά σε κείμενο

καλυτερα θα ηταν να εγραφες ποσους ακριβως δισκους εχεις και ποσο πιανουν (ή θες να πιανουν ) τα windows

1ος δίσκος: SSD Plextor 250GB

2ος δίσκος: 300GB Velocirapror

Καθόλου Windows, μόνο το Mint θα υπάρχει και ούτε dual boot θέλω να κάνω.

Δημοσ.

τοτε καταλαβα λαθος για win

αρα στον ssd  / και /home

raptor /swap  και /data  για μεγαλα αρχεια ή τα backup των χρησιμων του profil απο το home

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εντάξει, ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Σε ένα site έχω δει πως καλό είναι να αφήνεις unallocated space στον SSD https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/ssd

είναι όντως καλή ιδέα?

Επεξ/σία από gtajunkie
Δημοσ.
2 ώρες πριν, gtajunkie είπε

Καλημέρα σε όλους.

Θέλω να εγκαταστήσω Linux Mint 18.3 Sylvia στο σύστημά μου και έχω κάποιες απορίες όσον αφορά το partition table.

Ξεκινώ με /root partition στον 250άρη SSD, swap το διπλάσιο της μνήμης που έχω (έχω 8GB άρα το κάνω 16GB) και /home όλο το 2ο δίσκο (ένας 300άρης Velociraptor).

/boot, /tmp, /var, /usr : πόση χωρητικότητα να διαθέσω στο καθένα? Τα κάνω όλα ext4? Unallocated space να αφήσω και αν ναι πόσο?

Και κάτι τελευταίο: Έχω Radeon GPU (Sapphire Radeon R9 270X Toxic) οπότε μένω με open source drivers σωστά?

Το σύστημα δεν θα είναι dual boot. Στον C θα έχω το λειτουργικό και στον D Θα έχω το /home.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

1 ώρα πριν, gtajunkie είπε

Το Mint θα είναι η μόνη διανομή, δεν πρόκειται να βάλω άλλη.

1) Swap

Ο κανόνας 2xRAM είναι πάρα πολύ παλιός (εποχής  128MB μνήμη και πιο παλιά ακόμη). Σε 8GB Ram και ειδικά σε linux δεν θα δεις να χρησιμοποιείται ποτέ το swap εκτός αν πχ ανοίγεις μια τεράστια εικόνα για photo editing με το gimp και την αφήνεις ανοικτή ενώ κάνεις άλλες δουλειές.

Αν σε ενδιαφέρει να κάνεις hibernate, τότε χρειάζεσαι τουλάχιστον τόσο μεγάλο swap όσο έχεις μνήμη. Αν δε σε ενδιαφέρει, τότε (ανάλογα και τη χρήση φυσικά) δεν χρειάζεσαι καθόλου swap. Μερικοί βάζουν 1-2GB έτσι για extra προστασία αν κάποιο πρόγραμμα έχει κάποιο memory leak.

2) /var και /usr αν δεν τα χρειάζεσαι οπωσδήποτε να είναι ξεχωριστά για κάποιο λόγο, κράτησε τα ως μέρος του /

3) /tmp μπορείς να το κάνεις tmpfs εφόσον έχεις αρκετή μνήμη. Υπό κανονικές συνθήκες θα τρώει ελάχιστο χώρο από τη μνήμη σου αλλά μπορείς να του ορίσεις μέγιστο χώρο πχ 256MB και να είσαι οκ.

4) Όταν λες unallocated space εννοείς για να τον χρησιμοποιεί ο SSD ? Παλαιότερα ανακάλυψε κάποιος ότι το firmware του SSD χρησιμοποιούσε τον χώρο που δεν είχε εκχωρηθεί σε καμμία partition για να μπορεί να μειώνει τα περιττά γραψίματα. Έτσι ξεκίνησε ο μύθος ότι είναι καλό να αφήνεις τάδε GB unallocated χώρο. Αυτό όμως αφενός ίσχυε μόνο για τον συγκεκριμένο controller και όχι για όλους τους SSD, αφετέρου δεν έχει κανένα νόημα σήμερα που όλοι οι SSD έχουν περισσότερη μνήμη από ό,τι εμφανίζουν στο λειτουργικό και η υπόλοιπη είναι για αυτή τη δουλειά.

Όσον αφορά το filesystem, ένα σενάριο που προτείνουν πολλοί (πχ η fedora το χρησιμοποιεί από τη μάνα της) είναι ext4 για το / και xfs για τα /home, /data, κτλ. Θεωρητικά είναι το καλύτερο σενάριο από πλευράς ασφάλειας μια και τα filesystems αυτά είναι πάρα πολύ δοκιμασμένα και σταθερά. Ένα άλλο σενάριο το οποίο χρησιμοποιούμε πολύς κόσμος χωρίς πρόβλημα (αλλά είναι πιθανό να σου προκαλέσει πρόβλημα) είναι BTRFS με το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα snapshots σαν το "system restore" των windows. Το σενάριο 1 δίσκος ανά filesystem είναι δοκιμασμένο από πολύ κόσμο και σπάνια δημιουργεί προβλήματα οπότε θα μπορούσες να έχεις 1 BTRFS στον SSD για το / και 1 ακόμη BTRFS ξεχωριστό στον velociraptor. Έτσι δεν ασχολείσαι και με "πόσο να κάνω το /var" "πόσο να κάνω το /usr" και λοιπά.

Δημοσ.

αν ψαχνεις οδηγιες για τον ssd 10 θα ρωτησεις 15 γνωμες θα παρεις

το ιδιο και τους απειρους οδηγους που υπαρχουν στο ιντερνετ

το θεμα ειναι ποτε γραφτηκε το καθε τι και γιατι

το λειτουργικο εχει εξελιχτει το ιδιο και οι δισκοι

οποτε πολλα ειναι και περιττα και χωρις νοημα

πολυ ενδιαφερον ειναι αυτο το αρθρο αυτο https://cerebrux.net/2017/09/14/ρυθμίσεις-για-ssd-στο-linux-που-δε-χρειάζοντα

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, xrhstosiak είπε

αν ψαχνεις οδηγιες για τον ssd 10 θα ρωτησεις 15 γνωμες θα παρεις

το ιδιο και τους απειρους οδηγους που υπαρχουν στο ιντερνετ

το θεμα ειναι ποτε γραφτηκε το καθε τι και γιατι

το λειτουργικο εχει εξελιχτει το ιδιο και οι δισκοι

οποτε πολλα ειναι και περιττα και χωρις νοημα

πολυ ενδιαφερον ειναι αυτο το αρθρο αυτο https://cerebrux.net/2017/09/14/ρυθμίσεις-για-ssd-στο-linux-που-δε-χρειάζοντα

Όπως έγραψα και σε άλλο νήμα, το άρθρο του cerebrux είναι πολύ καλή ιδέα και καλά έκαναν να γράψουν για να σταματήσουν την διάδοση όλων αυτών των μύθων αλλά πάσχει από το ίδιο πράγμα που πάσχουν και τα άρθρα που διαδίδουν τους μύθους. Ότι δεν μπορείς να γράψεις _ΕΝΑ_ γενικό οδηγό για τα πάντα γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες. Αναγκαστικά θα κάνεις υποθέσεις που δεν θα ισχύουν για όλους τους αναγνώστες. Και στο μήνυμα που έγραψα πριν εγώ σαν συμβουλή, μπορούμε να βρούμε 10 λάθη αν η χρήση που υπέθεσα ότι θα κάνει ο OP δεν είναι αυτή που υπέθεσα.

Για παράδειγμα λέει ότι αν απενεργοποιήσεις το browser cache θα χάσεις επειδή θα ξανακατεβαίνουν αντικείμενα που θα υπήρχαν στο cache το οποίο είναι μεν θεωρητικά σωστό αλλά πρακτικά τα περισσότερα αντικείμενα έχουν τόσο χαμηλό ttl και οι σελίδες έχουν κάποιο κώδικα που και 1 λεπτό μετά να κάνεις refresh, πρέπει να ξανακατεβάσεις το 90% του περιεχομένου. Μετά λέει ότι όσες λύσεις δοκίμασε για να βάλεις το προφίλ σε tmpfs είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσει η ram και να έχει εγγραφές στο swap. Πόσο μεγάλο προφίλ έχει πια στον firefox που γέμισε η RAM ?

Στα trim και noatime λέει ότι η διανομή σίγουρα θα πήρε τα σωστά μέτρα και ότι το relatime είναι το μανίσιο. Το έλεγξε ότι ισχύει τουλάχιστον για τις 5-6 δημοφιλείς διανομές ? Έλεγξε αν το relatime το υποστηρίζουν όλα τα filesystems ? (πχ το lazytime το υποστηρίζει μόνο το ext4 αν δεν κάνω λάθος).

Και άλλα πολλά "λάθη" αλλά δεν έχουν σημασία στο παρόν νήμα. Γενικά δηλαδή υποθέτει πολλά πράγματα το οποίο έκαναν και όλα τα παλαιότερα άρθρα. Συμφωνώ πάντως μαζί σου ότι να το διαβάσει ο OP για να πάρει μια ιδέα.

• Like 1
Δημοσ.

imitheos ήσουν πολύ κατατοπιστικός, επίσης το BTRFS δεν το είχα καθόλου υπόψιν.

xrhstosiak διάβασα αυτά που λέεει το site που πρότεινες και ναι όσον αφορά το browser cache υπάρχει αντίθεση στις απόψεις.

Απλά πόσταρα το συγκεκριμένο site επειδή αναφέρεται σε Ubuntu 16.04 και Μιντ 18.3 οπότε είναι σχετικά σύγχρονο.

Όπως και να'χει ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Θα πάω σε Mint Cinnamon και αν προκύψει κάτι, θα ξαναενοχλήσω.

Α, και κάτι τελευταίο: Συνεργάζεται το Cinnamon με Compiz? (Παρά την ηλικία μου είμαι και λίγο εφετζής)

Δημοσ.

το εχει απο default στημενο το compiz το επιλεγεις στα desktop settings - αν δεν εχεις θεματα με την καρτα γραφικων παιζει μια χαρα :)

Δημοσ.

Εγώ θα σου πρότεινα να βάλεις στον ssd το / με ext4, χωρίς άλλα partitions, εκτός κι αν χρειάζεσαι UEFI partition για το boot.

Το home σου στο δεύτερο δίσκο που λες και εισαι μια χαρά. Swap όντως παίζει να μη χρειαστείς. Σίγουρα πάντως το Χ2 είναι χωρίς βάση στις μέρες μας.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...