Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
10 ώρες πριν, ChimairaX είπε

Επειδή εγώ λογιστής δεν ειμαι, γνωρίζεις εάν εάν κινητό για παράδειγμα μένει ως πάγιο σε μια εταιρεία, ο ΦΠΑ δεν θα πληρωθεί εκτος κι αν αυτή κλείσει ή το κινητο πουληθεί σε ιδιώτη; Σ αυτήν την περίπτωση ίδια μεταχείριση με εισαγωγή δεν έχει; Διαφορετικά πως αλλιως μπορεί κ γιατι να αποδοθεί ο ΦΠΑ; 

Η διαφορά της συγκεκριμένης πράξης λήπτη από μια ενδοκοινοτική απόκτηση συνίσταται σε μια λεπτή διάκριση εννοιών — απλώς ο συναλλασσόμενος τις αντιλαμβάνεται ως grosso modo το ίδιο, από πρακτική άποψη. Για να γίνει αντιληπτή αυτή η διάκριση, ας δούμε τα εξής παραδείγματα:

α. Επιχείρηση ενταγμένη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ με κλάσμα prorata = 50 αγοράζει από άλλη χώρα εντός Ε.Ε. κινητό αξίας 400€. Η απόκτηση αυτή δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ ούτε στη χώρα προέλευσης ούτε στην Ελλάδα. Άρα εδώ ΦΠΑ = 0€ (δλδ ΦΠΑ δεν υπάρχει).
β. Επιχείρηση ενταγμένη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ με κλάσμα prorata = 50 αγοράζει εντός Ελλάδος προϊόντα ή υπηρεσίες απαλλασσόμενες από ΦΠΑ (όπως λ.χ. γραμματόσημα ή εκπαίδευση) αξίας 400€. Η απόκτηση αυτή δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ και αντιμετωπίζεται με ενιαίο τρόπο για όποιο κι αν ήταν το καθεστώς του αγοραστή (είτε δηλαδή ήταν αυτός στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ χωρίς prorata, είτε ήταν στο κανονικό καθεστώς με prorata, είτε ήταν εκτός κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ). Άρα εδώ ΦΠΑ = 0€ (δλδ ΦΠΑ δεν υπάρχει).
γ. Επιχείρηση ενταγμένη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ με κλάσμα prorata = 50 αγοράζει εντός Ελλάδος κινητό αξίας 400€. Η επιχείρηση υποχρεούται να αποδώσει η ίδια το ποσοστό ΦΠΑ που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη αγορά, το οποίο ανέρχεται στο 50% τού 24% της αξίας. Άρα εδώ ΦΠΑ = 48€ (δλδ ΦΠΑ υπάρχει).

Το ότι δε μια εταιρία ενταγμένη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ επιβάλει ΦΠΑ σε παραστατικά πώλησης ειδών προς ιδιώτες, πώλησης παγίων της ή αυτοπαράδοσης, δεν σχετίζεται με το αν τα απέκτησε καταβάλλοντας ΦΠΑ ή όχι.

• Like 1
  • 4 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντ. 239
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Απάντηση από SKOUTZ

Καλησπέρα Γιώργο,

Αρχικά να επισημάνουμε ότι το Skroutz απευθύνεται κυρίως στον τελικό καταναλωτή (B2C), άρα για τα εμπορικά θέματα επαγγελματιών θα ήταν προτιμότερο να συμβουλευτείς κάποιον δικηγόρο-λογιστή.

Πάραυτα, το ζήτημα που θίγεις μας είναι γνωστό και το έχουμε εξετάσει με το νομικό μας τμήμα, χωρίς ωστόσο, να μπορούμε να τοποθετηθούμε επ' αυτού. 
Η ενημέρωση που έχουμε από το νομικό μας τμήμα και σου μεταφέρουμε είναι η εξής:

Ως προς την επιλογή έκδοσης τιμολογίου για μία αγορά, αυτό εξαρτάται από το εκάστοτε κατάστημα και από το εάν στον κωδικό δραστηριότητας (ΚΑΔ) στο ΑΦΜ της επιχείρησης έχει επιλεγεί η λιανική και η χονδρική πώληση. Για παράδειγμα, εφόσον μια επιχείρηση έχει επιλέξει να εμπορεύεται προϊόντα μόνο ως κατάστημα λιανικής, τότε δεν υποχρεούται να εκδίδει τιμολόγια. Αυτό πάντως, είναι κάτι που ισχύει κατά περίπτωση και δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε εμείς.

Ως προς την πώλησης ειδών με τιμολόγιο, αυτή δεν μπορεί να επιβαρύνεται με επιπλέον χρεώσεις σε σχέση με την τιμή πώλησης λιανικής. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις που προβλέπει η ΠΟΛ 115/2017 για τις τιμές web/αγοράς από το website, όταν το κατάστημα ζητά την αυτοπρόσωπη παρουσία του αγοραστή για να ελέγξει εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της ΠΟΛ με την αυτοπρόσωπη παρουσία του αγοραστή, τότε χάνεται η έκπτωση της τιμής web ή διαφοροποιείται η αρχική τιμή.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημάναμε θα σου προτείναμε να απευθυνθείς στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (www.efpolis.gr) που είναι πιο αρμόδιοι για τα θέματα των τιμών και των παραμέτρων έκδοσης τιμολογίων, ώστε να έχεις πιο έγκυρη πληροφόρηση.

-----------------------------------
Καταρχήν δεν είναι η ΠΟΛ 115/2017 όπως λένε αλλά η 1150/2017

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/27089

η οποία προβλέπει ότι 

3. Για την επιβεβαίωση της ιδιότητας του υποκείμενου και του δικαιώματος έκπτωσης του αγοραστή, δηλαδή ότι είναι ενταγμένος στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., ο πωλητής έχει υποχρέωση να ζητά από τον αγοραστή κάθε πρόσφορο αποδεικτικό στοιχείο (π.χ. η εκτύπωση των «στοιχείων μητρώου» του, από την εφαρμογή «προσωποποιημένη πληροφόρηση» στο σύστημα «TAXISnet» με ημερομηνία εκτύπωσης την προηγούμενη της συναλλαγής) και να ελέγχει τα στοιχεία ταυτοπροσωπίας αυτού ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση του συστήματος από πρόσωπα που δεν είναι υποκείμενα με δικαίωμα έκπτωσης (π.χ. ιδιώτες). Οι εκπρόσωποι των υποκειμένων/αγοραστών προσκομίζουν κάθε πρόσφορο μέσο για να αποδείξουν την νομιμοποίηση αυτών για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν. Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας του πωλητή θα πρέπει να επιβαρύνεται το φορολογικό στοιχείο με Φ.Π.Α..

Το skroutz για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα λέει τάχα ότι χρειάζεται να πας αυτοπροσώπως στο κατάστημα άρα χάνεις την έκπτωση web.

Από την ΠΟΛ όμως δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, παρα μόνο ότι πρέπει να ελεγχθούν τα στοιχεία ταυτοπροσωπίας του αγοραστή. Αυτό που κάνουν οι τράπεζες τηλεφωνικώς δηλαδή εδώ και 10 χρόνια. ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΡΙΕΡ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΗ

Επίσης υπάρχει και η άλλη λύση, που αναφέρεται στο τέλος.  Ας βγάλει το τιμολόγιο με ΦΠΑ και ας το ζητήσουμε εμείς πίσω από την εφορία μέσω περιοδικής δήλωσης.

Επεξ/σία από grousso
Δημοσ.

4 λεπτά πριν, grousso είπε

Επίσης υπάρχει και η άλλη λύση, που αναφέρεται στο τέλος.  Ας βγάλει το τιμολόγιο με ΦΠΑ και ας το ζητήσουμε εμείς πίσω από την εφορία μέσω περιοδικής δήλωσης.

Δυστυχώς αυτό ΔΕΝ επιτρέπεται από την ΠΟΛ 1150/2017 (παρ. ΣΤ 4): «Σε περίπτωση που ενώ συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 39α ληφθούν τιμολόγια με Φ.Π.Α., από υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους, επισημαίνεται ότι για το Φ.Π.Α. των τιμολογίων αυτών δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης.» Το μόνο που επιτρέπεται είναι να αιτηθεί ο πελάτης την έκδοση πιστωτικού στοιχείου μόνον για τον ΦΠΑ, αλλά δεν θα ήμουν και τόσο αισιόδοξος όταν έχει προηγηθεί κόντρα με τον πωλητή.

Δημοσ.
Στις 2/12/2018 στις 4:42 ΜΜ, ChimairaX είπε

Άρθρο 39α για κινητά, τάμπλετ, κονσόλες παιχνιδιών και λάπτοπ. Αυτά απαλλάσονται από το ΦΠΑ βάσει του 39α εάν κοπούν απο εταιρεία με κανονικό καθεστώς ΦΠΑ σε εταιρεία με κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Εξαιρούνται γιατροί, ασφαλιστές, προποτζήδες, μικρές επιχειρήσεις και άλλοι επιτηδευματίες που δεν υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Όσον αφορά τις τιμές σε κάποια καταστήματα, άλλη τιμή με απόδειξη, κι άλλη τιμή με τιμολόγιο.. Στη μία περίπτωση το κατάστημα εισπράττει ΦΠΑ και στην άλλη δεν εισπράττει βάσει νόμου. Ο ΦΠΑ καταλλήγει σε λάθος ταμείο και ο κόσμος χαίρεται. Τι δε καταλαβαίνετε;

Εχω μια απορία.

Δηλ λαπτοπ αγοράζουμε με τιμολογιο ανευ ΦΠΑ.

Hardware για να στήσουμε PC, όχι; δεν έχει λογική.

Μολις βγει καμμια επιστροφη 10-20% θα χτυπήσω κανα ipad.

Δημοσ.
Στις 9/3/2018 στις 4:34 ΜΜ, Zazula είπε

Δυστυχώς αυτό ΔΕΝ επιτρέπεται από την ΠΟΛ 1150/2017 (παρ. ΣΤ 4): «Σε περίπτωση που ενώ συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 39α ληφθούν τιμολόγια με Φ.Π.Α., από υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους, επισημαίνεται ότι για το Φ.Π.Α. των τιμολογίων αυτών δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης.» Το μόνο που επιτρέπεται είναι να αιτηθεί ο πελάτης την έκδοση πιστωτικού στοιχείου μόνον για τον ΦΠΑ, αλλά δεν θα ήμουν και τόσο αισιόδοξος όταν έχει προηγηθεί κόντρα με τον πωλητή.

Αν λάβεις το τιμολογιο μετά τον παίζεις όπως θες και κλτον υποχρεώνεις να βγάλει πιστωτικό. Αν δεν το κάνει παραβαίνει φορολογικες διατάξεις. 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, grousso είπε

Αν λάβεις το τιμολογιο μετά τον παίζεις όπως θες και κλτον υποχρεώνεις να βγάλει πιστωτικό. Αν δεν το κάνει παραβαίνει φορολογικες διατάξεις. 

Καλά, εφόσον το πιστεύεις αυτό μπορείς και να το δοκιμάσεις.

Δημοσ.
9 ώρες πριν, kanesaxo είπε

Εχω μια απορία.

Δηλ λαπτοπ αγοράζουμε με τιμολογιο ανευ ΦΠΑ.

Hardware για να στήσουμε PC, όχι; δεν έχει λογική.

Μολις βγει καμμια επιστροφη 10-20% θα χτυπήσω κανα ipad.

Στο hardware όχι μόνον ενός desktop αλλά και ενός laptop, όταν δεν αγοράζεται μαζί με το λάπτοπ για το οποίο προορίζεται, επιβάλλεται ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης.

Δημοσ.

Μπορεί κάποιος να εξηγήσει με απλά λόγια γιατί το κάνουν αυτό ορισμένα καταστήματα; Γιατί προφανώς κάπου δεν τους συμφέρει οικονομικά, ειδάλλως δεν θα έμπαιναν σε αυτή τη διαδικασία.

Thanks in advance.

Δημοσ.

Αυτό το πράγμα πρώτη φορά το βλέπω.Δεν ξέρω εάν είναι τρικ για τα προϊόντα τεχνολογίας κτλπ η άλλη τιμή με ή χωρίς τιμολόγιο.εγώ γνωρίζω ότι όλοι οφείλουν να εκδίδουν τιμολόγιο σαν επιχείριση.Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι αυτούς που τους χρωστά το κράτος παίρνουν απαλλακτικο για κάποιο διάστημα καιμαζί με το τιμολόγιο σε δίνουν αυτό το κίτρινο χαρτί που γράφει αυτό το πράγμα.Έτσι και εγώ στο τρίμηνο μου δεν το υπολογίζω στο συμψηφισμό,η συναλλαγή όμως φαίνεται κανονικά

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Από τον Αύγουστο του 2017 και μετά όλοι οι ενταγμένοι στο κανονικό καθεστώς φπα όπως εσύ, αγοράζουν υποχρεωτικά κινητά, ταμπλέτες και pc με απαλλαγή φπα. Δες στο Google την ΠΟΛ 1150/2017

Δημοσ.

Ετσι απλως ενημερωτικα επειδη απο χθες το βραδυ ψαχνω τους "αληταραδες" - skoutzo-μαγαζα για αγορα ενος s9, απο το "One Thing" και πάνω ολα τα μαγαζια (stechi, ilux, armaos, terrabytenet, fair)  εκδιδουν κανονικα τιμολογιο στην κανονικη τιμη που αναφερουν στο σκρουτζ και οχι σαν τα κλεφτο-μαγαζα παρακατω απο αυτα που κανουν διαφορετικες τιμες οταν προκειται για τιμολογιο. Εχω στειλει για ολα τα "παρακατω" μαγαζια σχολιο στο skroutz εκει που βγαινει το "Αντιμετωπισες καποιο προβλημα;" οταν βγαινεις εξω απο το μαγαζι. Ετσι απλως γιατι με "επνιξε" το δικιο:)

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Ερώτηση: πηγαίνω στο καλάθι του ΠΛΑΙΣΙΟ να αγοράσω ένα τάμπλετ.

Οταν επιλέγω τιμολογιο (εχουν κανονικα τα στοιχεια μου περασμένα απο άλλες αγορές) δεν αφαιρεί το ΦΠΑ και αναφέρει πληρωμή το ποσο των 399ε. (αντι των 321 και κατι ψιλά)

Πρέπει να πάω απο κει;

Υ.Γ. επειδή καπου εχω γράψει μεσα στο τοπικ να ενημερώσω. Ειχα κανει αγορές μισο και ενα μηνα μετά την ΠΟΛ και με χρέωσαν κανονικά ΦΠΑ. Προφανως δεν ηξεραν ακομη τι τους γίνεται. Ρωτησα το λογιστη και μου πε πως το πρόβλημα ειναι δικο τους (σαν παράβαση) και δεν εχω θέμα, απλά δε θα έπρεπε να πληρώσω ΦΠΑ.

Στις 3/11/2018 στις 10:20 ΠΜ, Zazula είπε

Στο hardware όχι μόνον ενός desktop αλλά και ενός laptop, όταν δεν αγοράζεται μαζί με το λάπτοπ για το οποίο προορίζεται, επιβάλλεται ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης.

κάτσε, γιατι ξεχασα να δω την απάντηση σου...

Κατανοητό αυτό που λές (αν και δε μας συμφέρει).

Αλλα τη λογική δε καλαβαίνω! αρχικά αγοράζουμε ενα νεο λαπτοπ ανευ φπα, αλλα όχι ενα desktop ?

Κατά δεύτερο, γιατι δεν μας αφήνουν να παρουμε ανευ φπα hardware ? δηλ αν παρω ενα λαπτοπ με 20 εξωτερικους σκληρους στο ιδιο τιμολογιο ΔΕ θα χρεωσουν ΦΠΑ. Αν παρω τους 20 σκληρούς σκέτους, θα πληρώσω.

Κατι χάνω καπου;

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, kanesaxo είπε

επειδή καπου εχω γράψει μεσα στο τοπικ να ενημερώσω. Ειχα κανει αγορές μισο και ενα μηνα μετά την ΠΟΛ και με χρέωσαν κανονικά ΦΠΑ. Προφανως δεν ηξεραν ακομη τι τους γίνεται. Ρωτησα το λογιστη και μου πε πως το πρόβλημα ειναι δικο τους (σαν παράβαση) και δεν εχω θέμα, απλά δε θα έπρεπε να πληρώσω ΦΠΑ.

Εγώ στους δικούς μου πελάτες δεν θα έλεγα αυτό που σου είπε ο λογιστής σου, πάντως. Με μια επικοινωνία θα σου εξέδιδαν πιστωτικό ΦΠΑ βάσει 39Α και θα σου επέστρεφαν τα χρήματα.

6 λεπτά πριν, kanesaxo είπε

Κατανοητό αυτό που λές (αν και δε μας συμφέρει).

Αλλα τη λογική δε καλαβαίνω! αρχικά αγοράζουμε ενα νεο λαπτοπ ανευ φπα, αλλα όχι ενα desktop ?

Κατά δεύτερο, γιατι δεν μας αφήνουν να παρουμε ανευ φπα hardware ? δηλ αν παρω ενα λαπτοπ με 20 εξωτερικους σκληρους στο ιδιο τιμολογιο ΔΕ θα χρεωσουν ΦΠΑ. Αν παρω τους 20 σκληρούς σκέτους, θα πληρώσω.

Κατι χάνω καπου;

Δεν είναι καμία από τις δύο "αγορά χωρίς ΦΠΑ", είναι αγορές με διαφορετικό τρόπο διαχείρισης της έκπτωσης του ΦΠΑ σε αυτούς που την δικαιούνται.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κάτσε βρε αγόρι μου...

Το τιμολόγιο δε θα αναγράφει πάνω: ipad τάδε μοντέλο, αξία 321.77ε + ΦΠΑ 24% 77.23 = 399ευρώ.

Με βάση ΠΟΛ τάδε πληρωμή 321.77ε ?

Αφου αναφέρεται ξεκάθαρα στη ΠΟΛ " 1. Οι διατάξεις των παρ. 5 και 6 του άρθρου 39α του Κώδικα Φ.Π.Α. εφαρμόζονται και τα φορολογικά στοιχεία δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., εάν ισχύουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις: "

Υ.Γ. δεν ειχα προβλημα με τα 200ε του πιστωτικού, για να κινήσει τη διαδικασία αυτή. Να ηταν κανα χιλιάρικο, οκ.

Υ.Γ.2 μολις διαβασα τη ΠΟΛ και αναφέρει δυστυχώς κινητα/κονσολες/ταμπλετ κι εξηγεί για τα μεμονωμένα...γκρ.

Επεξ/σία από kanesaxo
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, kanesaxo είπε

Κάτσε βρε αγόρι μου...

Το τιμολόγιο δε θα αναγράφει πάνω: ipad τάδε μοντέλο, αξία 321.77ε + ΦΠΑ 24% 77.23 = 399ευρώ.

Με βάση ΠΟΛ τάδε πληρωμή 321.77ε ?

Αφου αναφέρεται ξεκάθαρα στη ΠΟΛ " 1. Οι διατάξεις των παρ. 5 και 6 του άρθρου 39α του Κώδικα Φ.Π.Α. εφαρμόζονται και τα φορολογικά στοιχεία δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., εάν ισχύουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις: "

Υ.Γ. δεν ειχα προβλημα με τα 200ε του πιστωτικού, για να κινήσει τη διαδικασία αυτή. Να ηταν κανα χιλιάρικο, οκ.

Υ.Γ.2 μολις διαβασα τη ΠΟΛ και αναφέρει δυστυχώς κινητα/κονσολες/ταμπλετ κι εξηγεί για τα μεμονωμένα...γκρ.

To ότι απαλλάσσεται από τη χρέωση του ΦΠΑ το εκδιδόμενο παραστατικό δεν σημαίνει και ότι η πράξη είναι απαλλασσόμενη ΦΠΑ. Τα έχω εξηγήσει και στο άλλο νήμα που 'χα ανοίξει ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα. Δες και το άρθρο 67 του Ν. 4484/2017.

Για το ΥΓ: Ο εκδότης του παραστατικού δεν θα έχει κανένα πρόβλημα, εφόσον θα δηλώσει και θα αποδώσει τον ΦΠΑ που εισέπραξε.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...