Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 ώρες πριν, vasilk είπε

Λίγο δύσκολο να γίνει αυτό και τόσο περισσότερο "με το κιλό". Δεν μπορείς να δικαιολογήσεις 10 κινητά ή 10 laptop το χρόνο. Σε κάνουν ντα-ντα. Υπάρχουν όρια, μπορείς 1 ανά 2 χρόνια. Ούτε μπορείς να τα πουλήσεις όποτε θέλεις. Πρέπει να γίνει απόσβεση κτλ. Αλλιώς πρέπει να δώσεις πίσω το ΦΠΑ. 

Μπορεί να γίνεται αλλά σε καμιά περίπτωση μαζικά (εκτός και αν δεν μιλάς για κινητά, laptop αλλά γενικά. πχ περιπτεράς αγοράζει σοκολάτες σε προσφορά και τα μεταπωλεί)

Δεν είναι όπως τα γράφει ο φίλος @Ntinaras (εξήγησα γιατί) και ναι μεν δεν απαγορεύεται αλλά υπάρχει σχετική διαδικασία αν θέλεις να τα πουλήσεις, διαθέσεις, καταστρέψεις. Αν δεν την τηρήσεις μπορεί να βρεις τον μπελά σου σε ενδεχόμενο έλεγχο.

Οχι, δεν καταλαβες, τα μεταπωλουν νομιμα ως καταστηματα.

• Απαντ. 239
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Απ' όσο ξέρω η λογική του web offer δεν έχει κάποια νομική ή και φορολογική υπόσταση, εμπίπτει καθαρά στο πεδίο του μάρκετινγκ. Το σκεπτικό είναι ότι δημοσιεύοντας μια τιμή web offer στην εποχή της άνθησης του ηλεκτρονικού εμπορίου, αυτό σημαίνει πως αντιστοιχεί σε πολλαπλάσια επισκεψιμότητα από μια φυσική παρουσία σε ένα κατάστημα. Αλλά αντιστοιχούν μόνο σε έκδοση λιανικής απόδειξης που γι αυτό το λόγο δεν έχουν οι περισσότερες προσφορές τόση μεγάλη διαφορά από την τιμή καταστήματος σε αντιστοιχία με τη διαφορά του ΦΠΑ. Γι αυτό τέτοιου είδους προσφορές επιβραβεύουν τον υποψήφιο καταναλωτή που δεν είναι επιχειρηματίας γιατί αν δεν μπορείς να πουλήσεις δυο τεμάχια από στοκ σε φυσική παρουσία, μπορείς να πουλήσεις πενήντα και πολύ παραπάνω από απόσταση. Είναι όλα σωστά αυτά που αναφέρουν οι προλαλήσαντες για την έκδοση τιμολόγιου. Σκεφτείτε το άλλο, πότε πήρατε πρώτη φορά τιμολόγιο; Με τη φυσική σας παρουσία αφότου γίνει η απαραίτητη διασταύρωση στοιχείων οπότε κάθε επόμενη παραγγελία είτε τηλεφωνικά είτε διαδικτυακά μπορούν να γίνουν αφού πιστοποιήθηκε η φερεγγυότητα του αγοραστή. Η web offer είναι μόνο κίνηση μάρκετινγκ που έχει τον απαραίτητο περιορισμό, από πλευράς πωλητή για την ασφάλεια του, ότι θα εκδοθεί απόδειξη λιανικής αφού το κόστος θα συμπιεστεί και θα ξεπεράσει προς τα κάτω αν ακολουθούσαν όλοι την τακτική του τιμολόγιου.

Επεξ/σία από Vangelis_D9
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 1/13/2018 στις 12:19 ΜΜ, vasilk είπε

Αυτό που αναφέρω ισχύει από τον Αύγουστο του 2017 και για κινητά τηλέφωνα, tablet, laptop, κονσόλες (αυτά που συζητάμε σε αυτό το topic). Μάλλον δεν κατάλαβες καλά τι συζητάμε εδώ.

Τα 50 πράγματα που λες ή ήταν πριν τον Αύγουστο, ή δεν ήταν κινητά τηλέφωνα, tablet, laptop, κονσόλες (αυτά που συζητάμε σε αυτό το topic).

Διάβασε καλύτερα το post του @paredwse πιο πάνω που τα λέει πιο αναλυτικά και την απόφαση που αφορά το θέμα "Όλα αυτά τα λέει η ΠΟΛ 115/2017 της ΑΑΔΕ. Ψάξτε την, βρείτε την, τα λέει όλα."

Έχασα τη μπάλα με τη κουβέντα, η αλήθεια είναι.

Εχω αγοράσει κινητό και λάπτοπ αλλά για να ειμαι ειλικρινής, δε θυμάμαι αν είναι πρό Αυγούστου. Edit: Βρήκα πως το κινητό το παρήγγειλα απ'το σκρουτζομάγαζο Citismarket (Εχει και κανα 2 δορυφόρους) στις 07/08. Κανονικά τιμολόγιο απ'το eshop. Θα ψάξω και του λάπτοπ. Βρήκα και του λάπτοπ. 11/10 αγορά απο Lenovo exclusive. Τιμολόγιο όπως πάντα, κανένας έλεγχος, κανένας ΚΑΔ, καμμια ταυτότητα.

Πάντως, στο πλαίσιο, ας χρησιμοποιήσουμε ονόματα, εχει μια σειρά μελανιών που αγοράζω για πλοττερ και Α3 εκτυπωτή WEB OFFER 200ε.

Τα ιδια μελάνια στο κατάστημα έχουν 230ε.

ΕΙΤΕ τα αγοράσω ηλεκτρονικά, είτε απ'το κατάστημα, λαμβάνω τιμολόγιο 200ε (με φπα) στη 1η περίπτωησ, 230ε (με φπα) στη δεύτερη.  (ασχετως που αν πεις μια κουβέντα, σου κανουν τιμή web offer και στο κατάστημα.

Οπότε, μάλλον κατι χάνω εγώ στη κουβέντα;

Υ.Γ. Μέχρι και σήμερα, δικαίωμα για έλεγχο έχει μόνον ο έφορος. Δε θα ελέγξει το πλαίσιο, το μςσυστες το χ,ψ αν εγω θελω 1080 καρτα γραφικων με τιμολογιο για το σπιτι ή το γραφείο μου. Φυσικα ΑΝ γίνει ποτέ έλεγχος θα κληθείς να εξηγήσεις.

Επεξ/σία από kanesaxo
Δημοσ.

Αν δεις αναφέρεις ότι πλήρωσες ΦΠΑ , εδω η κουβέντα αφορά το γεγονός ότι σε κινητά και Laptop δεν χρέωνεται ο ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών και για αυτό πρέπει να πας από το κατάστημα για να γίνει ο σχετικός έλεγχος

Δημοσ.
Στις 14/1/2018 στις 5:34 ΜΜ, kanesaxo είπε

Μέχρι και σήμερα, δικαίωμα για έλεγχο έχει μόνον ο έφορος. Δε θα ελέγξει το πλαίσιο, το μςσυστες το χ,ψ αν εγω θελω 1080 καρτα γραφικων με τιμολογιο για το σπιτι ή το γραφείο μου. Φυσικα ΑΝ γίνει ποτέ έλεγχος θα κληθείς να εξηγήσεις.

ποιος το λέει? από την στιγμή που παρουσιάζεσαι ως επιτηδευματίας σε επιτηδευματία και του ζητάς να σου κόψει τιμολόγιο έχει την υποχρέωσή να σε ελέγξει πρώτου γίνει κάποια συναλλαγή μεταξύ σας

Δημοσ.
13 ώρες πριν, madx2 είπε

Αν δεις αναφέρεις ότι πλήρωσες ΦΠΑ , εδω η κουβέντα αφορά το γεγονός ότι σε κινητά και Laptop δεν χρέωνεται ο ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών και για αυτό πρέπει να πας από το κατάστημα για να γίνει ο σχετικός έλεγχος

Ζητώ συγνωμμη τότε, γιατί ίσως παρανόησα. Μέχρι σήμερα γνώριζα πως για να αγοράσεις κάτι άνευ ΦΠΑ, πρέπει να υπόκειται η επιχείρηση σου, στο νομικός καθεστώς με τζίρο ώς 10.000 (αν δεν απατώμαι) που μπορεις να εξαιρεθείς απ'τη διαδικασία εισπραξης,αποδοσης ΦΠΑ. (κάτι που επ'ουδενί δεν ισχύει σε μένα).

Ή φυσικά αν κάνεις ενδοκοινοτική συναλλαγή (που έχω κάνει).

5 ώρες πριν, ziaba είπε

ποιος το λέει? από την στιγμή που παρουσιάζεσαι ως επιτηδευματίας σε επιτηδευματία και του ζητάς να σου κόψει τιμολόγιο έχει την υποχρέωσή να σε ελέγξει πρώτου γίνει κάποια συναλλαγή μεταξύ σας

Εννοώ οτι δικαίωμα για έλεγχο των δαπανών έχει μόνον ο έφορος. Είναι δυνατόν ποτέ το ΠΛΑΙΣΙΟ να σε ρωτήσει ΓΙΑΤΙ θες να αγοράσεις 10 κινητά με τιμολόγιο;;; ή 10 λάπτοπς;

Σε γενικές γραμμές, ο εκάστοτε επιτηδευματίας μέσα απ'το ταξις μπορει να ελέγξει το ΑΦΜ τρίτου επαγγελματία (και φυσικά ερχεται η αναλογη ειδοποίηση πως ο τάδε ΑΦΜ αναζήτησε τα στοιχεία σας).

Δημοσ.

Παρακολουθώντας την συζήτηση ως μη γνώστης των θεμάτων αυτών, γίνεται εύκολα κατανοητό το μπάχαλο που επικρατεί στην αγορά από την πολύπλοκη νομοθεσία και τις διάφορες περιπτώσεις εφαρμογής ή μη του ΦΠΑ.

Δημοσ.

Άσχετο, αλλά μιας και τα λέμε για τα "σκρουτζομάγαζα", είδατε το καινούριο κόλπο ;

Πήγα σε τρία μαγαζιά να ψωνίσω κάτι βιταμίνες και κάτι υγρά φακών επαφής, και επειδή η παραγγελία δεν ήταν μεγαλύτερη από 10€, δε μου έδινε επιλογή να τα παραλάβω από το φυσικό κατάστημα...

Δημοσ.
7 ώρες πριν, AristidisZ είπε

Άσχετο, αλλά μιας και τα λέμε για τα "σκρουτζομάγαζα", είδατε το καινούριο κόλπο ;

Πήγα σε τρία μαγαζιά να ψωνίσω κάτι βιταμίνες και κάτι υγρά φακών επαφής, και επειδή η παραγγελία δεν ήταν μεγαλύτερη από 10€, δε μου έδινε επιλογή να τα παραλάβω από το φυσικό κατάστημα...

Δε μου προξενεί εντύπωση. Ορισμένοι λόγοι που μπορώ να σκεφτώ:

1. Βγάζουν κέρδος από τα μεταφορικά. Το οποίο υποπτεύομαι πως δεν είναι νόμιμο

2. Έχουν εκτιμήσει ότι φυσική παρουσία πελατών στο κατάστημα δημιουργεί overhead τέτοιο που δεν θέλουν να το αναλάβουν (ή προσπαθούν να το μειώσουν)

3. Δεν είναι κατάστημα στημένο ως παραδοσιακό κατάστημα λιανικής με ένα έστω υποτυπώδες merchandising, άρα δεν αναμένουν σημαντικές επιπλέον πωλήσεις από πελάτες που θα το επισκεφθούν. Αν δεν κάνω λάθος, ο όρος «σκρουτζομάγαζα» πριν μερικά χρόνια είχε εν μέρει συνδεθεί με έναν τέτοιον τρόπο λειτουργίας, ειδικά σε είδη τεχνολογίας/πληροφορικής

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα σας, τα σοβαρά online καταστήματα και όχι τα λαμόγια του skroutz, σου κάνουν απαλλαγή ΦΠΑ απο την τιμή online πώλησης με εκτύπωση της σελίδας του taxis όπου φαίνονται τα στοιχεία της επιχείρησης σου με σημερινή ημ/νία. Τους χαρακτηρίζω λαμόγια, αυτούς του skroutz διότι μέχρι τον Αύγουστο όταν ένας επαγγελματίας πλήρωνε στο τιμολόγιο και τον ΦΠΑ στην αναγραφόμενη τιμή web για την online αγορά από τα καταστήματα τους, ήταν και γνωστός αυτός και τα στοιχεία της επιχείρησης του αλλά και καλός πελάτης τους γιατί μπορεί να αγόραζε πολλές συσκευές  σε ένα τιμολόγιο ενώ τώρα χρειάζεται η φυσική του παρουσία στα καταστήματά τους. Επίσης η τιμή τιμολογίου δεν είναι απαλλαγμένη απο ΦΠΑ απο  την αναγραφόμενη τιμή web όπως θα πρεπε με δεδομένο ότι ο επαγγελματίας αποδίδει τον ΦΠΑ που εισπράτει στην ΕΦΟΡΙΑ  άλλα αρκετά πιο ανεβασμένη. Στην ουσία όποιος αγοράζει με τιμολόγιο πληρώνει πιο ακριβά για το ίδιο προϊόν. Κάποιοι αισχροκερδούν <<νόμιμα>>  και κανένας φορέας δεν επεμβαίνει και αυτό γιατί πολύ απλά έτσι η νοοτροπία του Έλληνα πολιτικού, επαγγελματία κ.ο.κ. γιαυτό και ποτέ δεν θα γίνουμε Κράτος!

Επεξ/σία από laughter
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σας,

συνάντησα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα που αναφέρεται στο αρχικό ποστ, είμαι υπεύθυνος προμηθειών εταιρείας που συνηθίζω να αγοράζω με τιμολόγιο από καταστήματα του Σκρούτζ. Τον τελευταίο μήνα έγινε μια αλλαγή στην πλατφόρμα των σκρουτζομάγαζων (σχεδόν όλα πλέον έχουν την ίδια) και πλέον κανένα δεν εκδίδει τιμολόγια, παρά ελάχιστα. Είναι μερικά καταστήματα δε που αναφέρουν "για τιμή τιμολογίου επικοινωνήστε τηλεφωνικά μαζί μας" ή "τιμή τιμολογίου τάδε" (εννοείται πολύ ανώτερη της τιμής απόδειξης". Η δικαιολογία λίγο πολύ γνωστή, είτε ότι δεν έχει ενημερωθεί το μηχανογραφικό τους σύστημα, είτε ότι η τιμή απόδειξης είναι τιμή προσφοράς (το οποίο δεν το αναφέρουν πουθενά στο site τους όμως).
Το πρόβλημα δεν έγκειται στο ότι τα συγκεκριμένα καταστήματα ζητούν κάποια αποδεικτικά στοιχεία για εταιρεία που εμπίπτει σε διατάξεις ΦΠΑ (π.χ. εκτύπωση taxis), και καλώς τα ζητούν. Μάλιστα υπήρξε και κάποιο πολύ σωστό σκρουτζομάγαζο, το οποίο μου ζήτησε την εκτύπωση του taxis και αφαίρεσε όλο το ΦΠΑ από την τελική τιμή του κινητού.

Το πρόβλημα είναι καταρχάς πως τα σκρουτζομάγαζα αναφέρουν στις κεντρικές τους σελίδες ξεχωριστή "τιμή τιμολογίου", χωρίς να αναφέρουν πως σε αυτή έχει αφαιρεθεί το ΦΠΑ, το οποίο είναι παράνομο (ο ελληνικός νόμος επιβάλλει να αναφέρεται η πλήρης τιμή με ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα) καθώς υπάρχουν εταιρείες που αγοράζουν μεν με τιμολόγιο, αλλά δεν εντάσσονται στις διατάξεις του νέου νόμου ΠΟΛ 115/2017, άρα και δεν αφαιρείται το ΦΠΑ από τα συγκεκριμένα τιμολόγια. Παρόλ' αυτά αυτές οι εταιρείες θέλουν να μπορούν να κόψουν τιμολόγια εξόδων για τα συγκεκριμένα προϊόντα, για φορολογικούς σκοπούς. 

Κατά δεύτερον η "τιμή τιμολογίων" η οποία χωρίς ΦΠΑ είναι ελαφρώς κατώτερη γύρω στο 10% της λιανικής, φέρνει υποψία πως υπάρχουν καταστήματα που κόβουν με αυτή τον τρόπο λίγο από την τιμή αγοράς, εκδίδοντας τιμολόγια σε αγοραστές οι οποίοι δεν το δικαιούνται, προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό και κλέβοντας το ΦΠΑ στην ουσία.

Τέλος, σε επικοινωνία που είχα με το skroutz, μου απάντησαν πως η πλατφόρμα τους απευθύνεται σε πελάτες λιανικής b2c και όχι b2b οπότε δεν είναι προτεραιότητά τους οι εταιρικοί πελάτες και να επικοινωνήσω με την γενική γραμματεία καταναλωτή, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα.

Δεν είμαι δικηγόρος σε θέματα εμπορικού δίκαιου, οπότε δεν μπορώ να πω αν είναι νόμιμη η διαφορά τιμής απόδειξης-τιμολογίου, πάντως σίγουρα είναι ανήθικη.

Ουσιαστικά τα καταστήματα αυτά, στην προσπάθειά τους να προστατευτούν (λογικά) από πωλήσεις σε ατομικές εταιρείες οι οποίες θέλουν να μεταπωλήσουν τις συσκευές "μαύρα" σε αγγελίες, για να έχουν κέρδος, χάνουν με αυτό τον τρόπο τους εταιρικούς τους πελάτες, καθώς ως αποδίδων ΦΠΑ δεν πρόκειται ποτέ να ξανά αγοράσω από αυτούς. Γιατί να ρισκάρω να αγοράσω από ένα σκρουτζομάγαζο, ενώ μπορώ να αγοράσω με τιμολόγιο από αξιόπιστο κατάστημα τύπου Public-Πλαίσιο, με 20 ευρώ ακριβότερα;

Στις 13/1/2018 στις 4:05 ΜΜ, Ntinaras είπε

Οχι, δεν καταλαβες, τα μεταπωλουν νομιμα ως καταστηματα.

Σημείωση προς αυτούς που γράφετε πως φοβούνται τα σκρουτζομάγαζα  την περίπτωση που οι αγοράστριες εταιρείες έχουν σκοπό να μεταπωλήσουν: να τους θυμίσω πως οι εταιρείες αυτές θα μπορούσαν να το κάνουν και πριν την νέα διάταξη με το ίδιο όφελος, αφού το ΦΠΑ σε αυτές τις εταιρείες ούτως ή άλλως συμψηφίζεται. Οπότε δεν είναι αυτός ο σκοπός τους. Αφήστε δε που μια κατασκευαστική εταιρεία 50 υπαλλήλων άλλη δουλειά δεν έχει από το να εμπορεύεται συσκευές παράνομα.

Επεξ/σία από ^^bomberman^^
  • Like 2
Δημοσ.
Στις 1/17/2018 στις 1:39 ΠΜ, parsifal είπε

Δε μου προξενεί εντύπωση. Ορισμένοι λόγοι που μπορώ να σκεφτώ:

1. Βγάζουν κέρδος από τα μεταφορικά. Το οποίο υποπτεύομαι πως δεν είναι νόμιμο

2. Έχουν εκτιμήσει ότι φυσική παρουσία πελατών στο κατάστημα δημιουργεί overhead τέτοιο που δεν θέλουν να το αναλάβουν (ή προσπαθούν να το μειώσουν)

3. Δεν είναι κατάστημα στημένο ως παραδοσιακό κατάστημα λιανικής με ένα έστω υποτυπώδες merchandising, άρα δεν αναμένουν σημαντικές επιπλέον πωλήσεις από πελάτες που θα το επισκεφθούν. Αν δεν κάνω λάθος, ο όρος «σκρουτζομάγαζα» πριν μερικά χρόνια είχε εν μέρει συνδεθεί με έναν τέτοιον τρόπο λειτουργίας, ειδικά σε είδη τεχνολογίας/πληροφορικής

1. Τι σε κάνει να το πιστεύεις αυτό?

Δημοσ.
28 λεπτά πριν, DrLo είπε

1. Τι σε κάνει να το πιστεύεις αυτό?

Πριν μερικά χρόνια εργαζόμουν σε εταιρεία που έκανε χονδρικό και λιανικό εμπόριο και προσπαθούσα να ενημερώνομαι όσο μπορώ σε θέματα νομοθεσίας, ειδικά σε ότι είχε να κάνει με ηλεκτρονικό εμπόριο και συναλλαγές εξ αποστάσεως. Έχω την εντύπωση πως συνάντησα αυτό που αναφέρω παραπάνω σε σχετική ειδησεογραφία.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
41 λεπτά πριν, parsifal είπε

Πριν μερικά χρόνια εργαζόμουν σε εταιρεία που έκανε χονδρικό και λιανικό εμπόριο και προσπαθούσα να ενημερώνομαι όσο μπορώ σε θέματα νομοθεσίας, ειδικά σε ότι είχε να κάνει με ηλεκτρονικό εμπόριο και συναλλαγές εξ αποστάσεως. Έχω την εντύπωση πως συνάντησα αυτό που αναφέρω παραπάνω σε σχετική ειδησεογραφία.

Χμ, περίεργο ... δε μπορώ να φατναστώ νόμο που να απαγορεύει το κέρδος, όχι για τίποτα άλλο (έχουν ψηφιστεί απίστευτα γελίοι νόμοι), απλά επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολο να το αsτυνομεύσεις σε τέτοιους είδους συναλλαγές. Το ότι το είδες σε ειδησιογραφία δε μου λέει και πολλά ... εδώ λέει οτι κάνει ειδησιογραφία ο Αυτιάς και βγαίνουν και λένε "μα ισχύει, το ειπε ο Αυτιάς".

Προσωπικά δε βλέπω κανένα λόγο να ισχύει αυτό. Όπως κάθε προιόν/υπηρεσία όποιος το μεταπουλά μπορεί να βάζει οτι κέρδος θέλει, πόσο μάλλον όταν μπορεί να την πουλήσει σε τιμή στην οποία έχει τόσο αυτός όσο και ο πελάτης κέρδος.

Αλλιώς θα μπορούσε να σου λέει το κάθε σκρουτζομάγαζο, οκ βάλε παραγγελία και πλήρωσε την courier όταν έρθει και το παραλάβεις (που ακόμα και το να βάλεις παραγγελία με μεταφορά έχει κόστος για το μαζαγί/επιχείτηση) ... μπορεί να πληρώσεις 2πλασια τιμή αλλά θα το "φχαριστηθείς" που δεν έβγαλα εγώ κέρδος.

Επεξ/σία από DrLo
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...