bobptz Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) Καλημέρα Πρόσφατα αναβάθμισα από 50 σε 100mbit γραμμή με τον ΟΤΕ, PSTN, χωρίς VOIP. Μου έδωσαν το Speedport W 724V Type Ci. Στο speedtest δείχνει ταχύτητες 89.5/9 Down/Up μαι με ping γύρω στα 12 ms. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα για router το TP-Link TL-WDR3600, με OpenWRT λειτουργικό και σε λειτουργεία Dual WAN (δύο γραμμές ιντερνετ). Στη μία του ΟΤΕ είχα το speedport entry 2i σε bridge mode. (βλέπε http://www.insomnia.gr/forums/topic/590230-speedport-entry-2i-σε-bridge-mode/ ) Σκοπεύω την άλλη γραμμή (της HCN) να τη σταματήσω και να μείνω μόνο στον ΟΤΕ, θεωρώ ότι η γραμμή είναι αρκετά αξιόπιστη. Οι ερωτήσεις μου είναι: 1) Να βάλω το Speedport W 724V σε bridge mode και να κρατήσω το TL-WDR3600 router? Ή να τα κάνω απλά τα πράγματα και να λειτουργήσω το speedport με τη default (modem/router) λειτουργεία του? Εγώ θα προτιμούσα το δεύτερο, για λόγους απλώτητας. Αλλά θέλω τη γνώμη σας, κατά πόσο το TP-Link router είναι ανώτερο από το speedport, και τι διαφορά θα δω. 2) Έχει το speedport κανένα καλό QoS? Έκανα μέτρηση με το http://www.dslreports.com/speedtest και μου έβγαλε πολύ bufferbloat (να το πω θόρυβο/παράσιτα) στο upload, κάπου 400 ms. Το ανάφερα στον supporter του ΟΤΕ, αλλά ούτε που κατάλαβε τι του έλεγα. Μου είπε να επικοινωνήσω αν έχω πρόβλημα στη γραμμή. Με το TL-WDR3600 και το OpenWRT είχα ρυθμίσει να μην έχει ψηλό bufferbloat. 3) Έκανα αρκετά speedtest μέσα σε 1-2 ώρες και παρατήρησα ότι μαζεύτηκαν πολλά FEC errors, κάπου 10.000. Είναι φυσιολογικό αυτό? Επεξ/σία 9 Ιανουαρίου 2018 από bobptz
poulinos Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 a.fec errors θα εχεις ειδικα οταν τσιτωνεις την γραμμη μια που μιλαμε για 100Mbit. β.μην περιμενεις να κανουν κατι για errors αν ειναι λιγα ή για οτιδηποτε αλλο παραξενο υπαρχει στην γραμμη εφοσον δεν ειναι μεγαλο προβλημα.για Pings κτλ μπορεις να ζητησεις Fastpath αν και μπορει να σου ριξει την ταχυτητα. για το qos δες τι εχει και αν σε βολευει αλλιως τα βαζεις στο tplink.επισης το wireless του tp link ειναι πιστευω καλυτερο απο το speedport οποτε ειτε το βαζεις σαν router ειτε το βαζεις σαν access point.οποτε κρινεις με βαση τις αναγκες σου.η μια ειναι ευκολη λυση η αλλη πιο δυσκολη αλλα αμα σου δινει αυτα που θες τοτε πρεπει να την κανεις.για τα fec να αρχισεις να ανησυχεις αν ανεβαινουν κατα πολλες χιλιαδες
bobptz Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 Μέσα σε 15 ώρες περίπου έχω 250.000 FEC. Εϊναι πολλά? Το 724V δε βλέπω να έχει QoS. Το TP-Link δεν έχει καλό QoS, πρέπει να χρησιμοποιήσω πάλι το OpenWRT λειτουργικό, που ήθελα να αποφήγω. Κάτι καινούριο. Βλέπω ότι το Speedport 2i είναι πιο καινούριο μοντέλο από το 724V. Πρέπει να έχει και QoS. Αναρωτιέμαι για πιο λόγο μου έδωσε ο ΟΤΕ το 724V και μου ζητάει πίσω το 2i. Μήπως να κρατήσω το 2i ? Σε περίπτωση που βάλω το speedport σε bridge mode, να προτημίσω να κρατήσω το 724V ή το 2i ?
poulinos Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 το speedport 2i ναι ειναι πιο καινουριο αλλα δεν παιζει 5 ghz.μπορεις να τα δοκιμασεις και τα 2 και να δεις ποιο ειναι πιο σταθερο.για το speedport entry 2i απλα διαμεσω wifi απορω αν θα παιξεις 100mbit.νομιζω πως εχει qos.ουτε εγω ξερω γιατι σου δωσαν το 724 που ειναι πιο παλιο.σε ολες τις περιπτωσεις πιστευω οτι αξιζει να κρατησεις το 2i.τα fec εξαρτατε την κινηση που κανεις.την καλωδιωση ελπιζω να την εχεις σωστα. https://www.cyta.com.cy/mp/informational/support/files/wiring-guide-for-broadband_GR.pdf αλλωστε για τα errors δεν μπορεις να κανεις κατι.ποσο attainable εχεις? 13 minutes ago, bobptz said: Μέσα σε 15 ώρες περίπου έχω 250.000 FEC. Εϊναι πολλά? Το 724V δε βλέπω να έχει QoS. Το TP-Link δεν έχει καλό QoS, πρέπει να χρησιμοποιήσω πάλι το OpenWRT λειτουργικό, που ήθελα να αποφήγω. Κάτι καινούριο. Βλέπω ότι το Speedport 2i είναι πιο καινούριο μοντέλο από το 724V. Πρέπει να έχει και QoS. Αναρωτιέμαι για πιο λόγο μου έδωσε ο ΟΤΕ το 724V και μου ζητάει πίσω το 2i. Μήπως να κρατήσω το 2i ? Σε περίπτωση που βάλω το speedport σε bridge mode, να προτημίσω να κρατήσω το 724V ή το 2i ?
bobptz Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) 5 ghz εννοείς για το wifi? Δε με νοιάζει το wifi πολύ. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι να έχω καλό skype. Σήμερα πρώτη μέρα με το 724V είχε αρκετές αποσυνδέσεις των λίγων δευτερολέπτων. Πολύ άσχημο αυτό. Δες το screenshot. Επεξ/σία 9 Ιανουαρίου 2018 από bobptz
poulinos Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 δεν σου λεει attaianble αλλα εχεις 12 margin.Not bad.δες και με το speedport.την καλωδιωση την εχεις σωστα?
bobptz Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) Τώρα Πουλινέ, αυτά διαβάζω. Κατανεμητής είναι το router? Δε καταλαβαίνω πως συνδέεται ο κατανεμητής με το Modem. Αν κατάλαβα καλά, θέλει να φτιάξω ethernet cable με κλιπσάκια τηλεφωνικά, για να μην έχει παράσητα το modem, σωστά? EDIT: Ώπα, σίγουρα έχω λάθος. Χρησιμοποιώ τα παλιά φίλτρα, ούτε που ξέρω τι τεχνολογίας, μάλον από απλό ADSL. Τώρα πρέπει να τα αλλάξω με αυτά που μου έδωσαν, έ? Που είναι VDLS2. Επεξ/σία 9 Ιανουαρίου 2018 από bobptz
poulinos Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 η σωστη καλωδιωση δεν πρεπει να εχει καθολου φιλτρα.θα πρεπει ολα τα τηλεφωνα να παιρνουν απο το σπλιττερ πανω. διαβασε αυτο το ποστ αν δεν σε βοηθησε της Cyta. to guide της cyta σου εχει μια εικονα σε ενα σημειο .κατανεμητης ειναι ο κατανεμητης της πολυκατοικιας.η εικονα σου δειχνει ποιο ειναι το σωστο και ποιο το λαθος.συνηθως πρεπει να κανεις αλλαγες στην κεντρικη πριζα.ποσα πριζακια εχεις που εχεις τηλεφωνο που εχεις το ρουτερ και θεωρητικα ποια ειναι η κεντρικη σου πριζα?ισως ετσι να σε κατατοπισω καλυτερα.
bobptz Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) Cat5 από τον κατανεμητή στη κεντρική μου πρίζα δε μπορώ να βάλω. Πρέπει να μπει εξωτερικό καλώδιο, φαντάζομαι όπως βάσουν σε παλιά κτήρια με γραφεία. Cat5 από την κεντρική μου πρίζα μέχρι το Speedport μπορώ να φτιάξω. Προσωρινά θα βάλω απλό τηλεφωνικό καλώδιο. Νομίζω κατάλαβα τι θέλει. Παλιά κι εγώ κάπως έτσι το είχα κάνει (με 2 φίλτρα σε σειρά) και το θεωρούσα δική μου πατέντα. Δεν καταλαβαίνω τι εννοεί master Και Secondary τηλεφωνική πρίζα. Το να έχει ένα ή δύο θυληκά για τηλέφωνο? edit: 1) Πάντως ακόμα κι αν απομονώσω (με το splitter) τις δικές μου πρίζες, ο κατανεμητής θα φέρνει παρεμβολές από 20-30 άλλες πρίζες. 2) Τι εννοεί η Cyta για να προσέχουμε τα καλώδια άσπρο/μπλέ? Είναι οι πόλοι του τηλεφωνικού καλωδίου? Παίζει ρόλο? Επεξ/σία 9 Ιανουαρίου 2018 από bobptz
bobptz Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 Έκανα την καινούρια σωστή καλωδίωση. Αν και μπορώ να τη βελτιώσω. πχ να βάλω UTP καλώδιο μεταξύ πρίζας και speedport. Επίσης να βάλω κοντά τηλεφωνικά καλώδια μήκους 15 cm αντί για 100-150 cm που δίνει ο πάροχος. Τώρα παροχή ρεύματος είναι από ένα πολύμπριζο που παίρνει και μία λάμα LED που είναι στους 50 cm. Το να βρω διαφορετική παροχή και να απομακρύνω τη λάμπα δύσκολο. Φίλτρο για το ηλεκτρικό καλώδιο δεν υπάρχει? Η κανένα διαχωριστικό να βάλω δίπλα στο ρουτεράκι? Το bufferbloat είναι αισθητά καλύτερο αλλά και πάλι στο upload πολύ μεγάλο (300ms).
jkoukos Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 Ότι και να κάνεις, από την στιγμή που δεν έχει QoS ή δεν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης, δεν θα καταφέρεις τίποτα παραπάνω. Το OpenWRT γιατί δεν το προτιμάς; Έχει δοκιμάσει το νεώτερο Lede;
bobptz Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 Αυτή τη στιγμή έχω κρατήσει το "παλιό" μου speedport 2i, το οποίο δουλεύει σε bridge mode, και έχω για router το TP-Link με το Open-WRT. Το ρύθμισα και με το sqm-scripts (QoS) και δείχνει να πάει καλά (ελάχιστο bufferbloat). To 2i έχει QoS αλλά δεν ξέρω πόσο καλό είναι. Δείτε τα στατιστικά του 2i, δεν ξέρω αν είναι καλά. Ήθελα να αποφύγω το OpenWRT και τώρα το LEDE. Διότι θέλει ψάξιμο. Πχ έφαγα 2 ώρες να ψάχνω πως θα βάλω το cake στο OpenWRT (για να βελτιώσω το sqm-scripts) και ακόμα δεν έβγαλα άκρη. Να άλλο πρόβλημα. Εγώ έγραψα παλιά αυτόν τον οδηγό: http://bbb-solutions.blogspot.gr/2015/11/speedport-entry-2i-modem.html Τώρα πια αυτό το κομμάτι δε μου δουλεύει με τίποτα: "11) Για να ελέγξω αν πράγματι δουλεύει το speedport σε Bridge mode και βλέπω internet, έφτιαξα στο OS του laptop μια pppoe connection, με το όνομα "DSL connection - speedport":" Έλεγξα ξανά και ξανά τα πάντα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα, εκτώς από την αναβάθμιση της γραμμής. Τι να κάνω για να δουλεει το dsl connection?
poulinos Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2018 πρεπει να το δοκιμασεις το qos για να δεις ποσο καλο ειναι. η γραμμη ειναι μια χαρα.ελπιζω να εχεις φτιαξει και την καλωδιωση σωστα. εχεις 125Mbit attainable οποτε good.μπορεις να ζητησεις fast Και στο downstream για να παιξεις καλυτερα. δεν θα χασεις σε ταχυτητα. δεν σου παιζει με vdsl η δεν σου δουλευει το pppoe απο τοτε που πηγες στα 100?πιο πανω γραφεις οτι παιζεις ηδη bridge με το speedport αρα τι δεν παιζει?κατι δεν καταλαβα καλα. 10 hours ago, bobptz said: Αυτή τη στιγμή έχω κρατήσει το "παλιό" μου speedport 2i, το οποίο δουλεύει σε bridge mode, και έχω για router το TP-Link με το Open-WRT. Το ρύθμισα και με το sqm-scripts (QoS) και δείχνει να πάει καλά (ελάχιστο bufferbloat). To 2i έχει QoS αλλά δεν ξέρω πόσο καλό είναι. Δείτε τα στατιστικά του 2i, δεν ξέρω αν είναι καλά. Ήθελα να αποφύγω το OpenWRT και τώρα το LEDE. Διότι θέλει ψάξιμο. Πχ έφαγα 2 ώρες να ψάχνω πως θα βάλω το cake στο OpenWRT (για να βελτιώσω το sqm-scripts) και ακόμα δεν έβγαλα άκρη. Να άλλο πρόβλημα. Εγώ έγραψα παλιά αυτόν τον οδηγό: http://bbb-solutions.blogspot.gr/2015/11/speedport-entry-2i-modem.html Τώρα πια αυτό το κομμάτι δε μου δουλεύει με τίποτα: "11) Για να ελέγξω αν πράγματι δουλεύει το speedport σε Bridge mode και βλέπω internet, έφτιαξα στο OS του laptop μια pppoe connection, με το όνομα "DSL connection - speedport":" Έλεγξα ξανά και ξανά τα πάντα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα, εκτώς από την αναβάθμιση της γραμμής. Τι να κάνω για να δουλεει το dsl connection?
bobptz Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2018 (επεξεργασμένο) 1) >>>> μπορεις να ζητησεις fast Και στο downstream <<<< Θα το κάνω, και αν δουλέψει μάλον θα γλυτώσω τα 7ms Down Interleave Delay. Σωστά? Πάντως όταν εξέτασα τη γραμμή με το http://www.dslreports.com/speedtest το Download είχε μηδενικό bufferbloat, αλλά το Upload ήταν πολύ άσχημο. Me to QoS (sqm-scripts στο tp-link router) το διόρθωσα. Μήπως λοιπόν αν βάλω Fast Download μου βγάλει πολύ bufferbloat (το οποίο πιθανότατα να το διορθώσω με το sqm-scripts). 2) Αυτό που δε μου δουλεύει είναι να συνδέσω το laptop κατ'ευθείαν πάνω στο speedport 2i modem (bridge mode) και να δω internet , μέσω ειδικής σύνδεσης. ΑΥτό παλιά δούλευε και το περιγράφω εδώ: >>> 11) Για να ελέγξω αν πράγματι δουλεύει το speedport σε Bridge mode και βλέπω internet, έφτιαξα στο OS του laptop μια pppoe connection, με το όνομα "DSL connection - speedport": Στο tab του DSL βάζω τα login information του παρόχου. Στο IPv4 Settings επιλέγω να βάλω στατική IP (192.168.2.100). Με καλώδιο ethernet συνδέω στο LAN1 του modem. Και η σύνδεση δουλεύει, έχω internet. <<< EDIT1: στο speedtest πάντως μου βγάζει 11-12 ms ping. Με το interleaved δε θα έπρεπε να είχα παραπάνω? EDIT2: >>> δεν σου παιζει με vdsl η δεν σου δουλευει το pppoe απο τοτε που πηγες στα 100?πιο πανω γραφεις οτι παιζεις ηδη bridge με το speedport αρα τι δεν παιζει?κατι δεν καταλαβα καλα. <<<< Αυτά με τα pppoe δε τα καταλαβαίνω και πολύ. Δουλεύει σε bridge mode και με το routeraki έχω internet. Η ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ σύνδεση που ανέφερα παραπάνω, που τη χρειάζομαι για να κάνω tests, αυτή δε δουλεύει. EDIT3: errors έχω μόνο στο download, το οποίο έχει interleaved. Δε καταλαβαίνω, με το interleaved έπρεπε να έχω λιγότερα λάθη. Επεξ/σία 10 Ιανουαρίου 2018 από bobptz
poulinos Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2018 18 hours ago, bobptz said: Cat5 από τον κατανεμητή στη κεντρική μου πρίζα δε μπορώ να βάλω. Πρέπει να μπει εξωτερικό καλώδιο, φαντάζομαι όπως βάσουν σε παλιά κτήρια με γραφεία. Cat5 από την κεντρική μου πρίζα μέχρι το Speedport μπορώ να φτιάξω. Προσωρινά θα βάλω απλό τηλεφωνικό καλώδιο. Νομίζω κατάλαβα τι θέλει. Παλιά κι εγώ κάπως έτσι το είχα κάνει (με 2 φίλτρα σε σειρά) και το θεωρούσα δική μου πατέντα. Δεν καταλαβαίνω τι εννοεί master Και Secondary τηλεφωνική πρίζα. Το να έχει ένα ή δύο θυληκά για τηλέφωνο? edit: 1) Πάντως ακόμα κι αν απομονώσω (με το splitter) τις δικές μου πρίζες, ο κατανεμητής θα φέρνει παρεμβολές από 20-30 άλλες πρίζες. 2) Τι εννοεί η Cyta για να προσέχουμε τα καλώδια άσπρο/μπλέ? Είναι οι πόλοι του τηλεφωνικού καλωδίου? Παίζει ρόλο? Ναι εξωτερικα μπαινει αλλα δεν σημαινει οτι πρεπει να το αλλαξεις.το βασικο ειναι να μην εχεις παραλληλα και ας εισαι με το ραζιμ.απο την κεντρικη πριζα στο speedport απλο τηλεφωνικο.πρεπει να ειναι στην σειρα αλλα δεν θες φιλτρα αφου τα τηλεφωνα θα παρουν απο το splitter.η Master ειναι η κεντρικη πριζα που την κανεις διπλη.στην μια πριζα ειναι το καλωδιο που ερχεται απο τον κατανεμητη και μετα παει στο σπλιττερ και στην δευτερη πριζα πανε τα καλωδια που καταληγουν στα υπολοιπα πριζακια που ειναι οι secondary Πριζες.το δευτερο πριζακι θα συνδεθει με το Phone toy splitter.στον κατανεμητη ναι θα εχεις παρεμβολες.το ασπρο μπλε ασπρο ειναι το """μεσαιο ζευγαρι¨""" στο Utp που εκει περνανε το ιντερνετ/τηλεφωνο και το καταληγεις στο κεντρικο πριζακι στις υποδοχες τις μεσαιες(2 και 3).δεν υπαρχει θετικο αρνητικο στο τηλεφωνο/ιντερνετ.υπαρχει δηλαδη αλλα οπως και να τα βαλεις δεν παιζει ρολο 17 hours ago, bobptz said: Έκανα την καινούρια σωστή καλωδίωση. Αν και μπορώ να τη βελτιώσω. πχ να βάλω UTP καλώδιο μεταξύ πρίζας και speedport. Επίσης να βάλω κοντά τηλεφωνικά καλώδια μήκους 15 cm αντί για 100-150 cm που δίνει ο πάροχος. Τώρα παροχή ρεύματος είναι από ένα πολύμπριζο που παίρνει και μία λάμα LED που είναι στους 50 cm. Το να βρω διαφορετική παροχή και να απομακρύνω τη λάμπα δύσκολο. Φίλτρο για το ηλεκτρικό καλώδιο δεν υπάρχει? Η κανένα διαχωριστικό να βάλω δίπλα στο ρουτεράκι? Το bufferbloat είναι αισθητά καλύτερο αλλά και πάλι στο upload πολύ μεγάλο (300ms). den υπαρχει λογος να μεταφερεις την λαμπα εκτος αν σου κανει θεμα.ουτε τα καλωδια θα σου κανουν θεμα αν και αν θες να βαλεις πιο κοντα βαζεις.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα