Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλή Χρόνια!

Προπαραμονή πρωτοχρονιάς άφησα το laptop όλη μέρα να κατεβάσει ένα σημαντικό update. Δεν έδωσα σημασία πώς και τι, απλά το άφησα ανοιχτό μετά από «update and restart».

Το laptop είναι Dell Inspiron 7110 του 2013 αν θυμάμαι καλά, προεγκατεστημένα win 7 που αναβάθμισα πέρσι το καλοκαίρι σε win 10. Πολύ ευχαριστημένος στην αρχή, μετά από ένα major update πριν αρκετούς μήνες είχε αρχίσει να σέρνεται και να με προβληματίζει. Ψέματα, δεν με προβλημάτιζε πολύ γιατί συνήθως το παίρνω μαζί μου σε περιόδους που βρίσκομαι στο πατρικό μου και δεν υπάρχουν υπολογιστές και σέρβις σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.

Ας συνεχίσω όμως με το τι έγινε πριν μερικές μέρες που βρέθηκα εκεί.

Στην επανεκκίνηση μετά από κάποια ώρα του ποσοστού να ανεβαίνει, άρχισε να μου βγάζει μια μπλε οθόνη να διαλέξω πληκτρολόγιο και στην συνέχεια αυτήν εδώ:

winre-windows-8-3.png

την οποία πρέπει να μυρίζω τα νύχια μου για να καταλάβω ότι πρόκειται, για repair screen, κοστίζει πολλά δισεκατομμύρια στους ντιζάινερ της μάικροσοφτ φαίνεται να τοποθετήσουν έναν τίτλο κι ένα report τι έγινε.

Τελοσπάντων, δοκίμασα σχεδόν όλες τις επιλογές ξεκινώντας από τις πιο συντηρητικές auto, όλες με επανέφεραν στην ίδια οθόνη. Image file δεν υπήρχε. Στο system restore υπήρχαν 3 (!) επιλογές, δύο Windows 10 (!!) συν μία Windows Rollback η οποία υποθέτω ανακαλούσε το update οπότε ξεκίνησα από αυτήν. Όταν μου έκανε το ίδιο loop και γύρισα στην ίδια μπλε οθόνη για άλλη μια φορά, αποφάσισα να διαλέξω το ένα από τα δυο Windows 10 που είχα ως επιλογές.

Κι αυτό ήταν.

Το λάπτοπ άρχισε να κάνει ατέρμονα reboot. Ξεκινάει εμφανίζοντας το logo (αυτό με τον γαλάζιο τάφο υπό γωνία 90°) και το κομπολόι που κάνει κύκλους, μετά εξαφανίζει το logo και συνεχίζει το κομπολόι, μέχρι που σβήνει το λάπτοπ και πάλι από την αρχή με την BIOS screen.

Δοκίμασα τα κλασικά των παλιότερων εκδόσεων Windows με F8, έμαθα και το καινούργιο «κόλπο» των Windows 10 όπου σβήνεις το ρεύμα την ώρα που φορτώνει τρεις φορές μέχρι να σου έρθει το repair screen... τι τελετουργικό κι αυτό, τύφλα να έχει το βουντού και το ξεμάτιασμα, όσο πιάνουν τα τελευταία, άλλο τόσο έπιασαν και τα πρώτα, δηλαδή καθόλου. Είμαι υποχρεωμένος να έχω ένα loop reboot ατέρμονα μέχρις ότου βάλω ένα repair disk (που δεν έχω) και πω στο BIOS να κάνει εκκίνηση από αυτό. Μόνο που δεν έχω ούτε δεύτερο PC να φτιάξω τώρα κι έτσι θα υποχρεωθώ να κάνω αργότερα. 

Το ερώτημά μου δεν είναι για τεχνικές λεπτομέρειες τόσο του repair disk, όσο για την εξής δουλειά: να αντικαταστήσω τον δίσκο με έναν υβριδικό SSD και μαγνητικό (δεν χωράνε δυο δίσκοι νομίζω) και να κάνω format και να βάλω με το key των Windows 7 την έκδοση Windows 10 που θα βρω να κατεβάσω από την μάικροσοφτ σε DVD ή USB stick. Δικαιούμαι ή όχι να κάνω κάτι τέτοιο, χωρίς να πληρώσω; Που θα έπρεπε να με αποζημιώσουν άλλωστε γιατί δεν έκανα απολύτως καμία επιπόλαια εγκατάσταση και ακολουθούσα ολόπιστα τις υποδείξεις της μάικροσοφτ, όλον αυτόν τον καιρό που κατέχω το λαπτοπ. Χώρια τα χαμένα αρχεία που ευτυχώς πήρα backup. 

Αν τελικά δεν δικαιούμαι να αποκτήσω ξανά Windows 10 θα το παλέψω με repair disk. 

Θα ήθελα τις γνώμες σας. Σήμερα επιστρέφω στην έδρα μου, θα ασχοληθώ μες τη βδομάδα. 

Δημοσ.

Δικαιούσαι να βάλεις τα Windows 10 σε αυτό το λαπτοπ όσες φορές θέλεις ακόμα και με αλλαγή δίσκου. Αφού εχουν γίνει μια φορά ενεργοποίηση υπάρχει το λαπτοπ σου στην database της microsoft. Οταν θα ξεκινήσεις την εγκατάσταση θα επιλέξεις "δεν διαθέτω κλειδι" και μόλις συνδεθείς στο ιντερνέτ τα windows σου θα ενεργοποιηθούν αυτόματα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...