Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα και καλη χρονιά.

Σκεφτομαι να στησω ενα NAS. To budget χωρις τους δισκους θα εναι περιπου 200-250Ε.

Για αρχη θα χρησιμοποιηθουν δυο δισκοι 2Τ.

Θα ειναι ανοιχτος 24/7. Αρχικα το θελω για downloading tor..... και στρεαμινγκ στην τιβι.

οι επιλογες μεχρι στιγμης ειναι οι εξης:

1. καποιο SoC με j4205 ή j3455 με 4 Sata on board

2. ενα celeron g3930

3. Hp micro gen8 ή gen10 (μαλλον gen8)

4. Synology, qnap

5. Ενας παλιος core 2 duo Ε7400 (νομιζω ειναι πολυ ενεργοβορος)

Τι απο ολα ειναι πιο δοκιμο για την δουλεια που το θελω?

το τι λειτουργικο θα φοραει δεν εχω αποφασισει ακομη. (αλλα αυτο δεν με πειραζει)

Δημοσ.

Εχω ενα hp microserver g7 n54l με 2c amd turion II (2.20Ghz,15W) με δυο δισκους της hp πανω 2tb καιει γυρω στα 40w οταν λειτουργει full και οταν ειναι idle 20w.

Λειτουργικο τρεχει freenas

Δημοσ.

Aν ψιλιοπιανουν τα χερια σου μπορεις να πειραματιστεις στηνοντας ενα FreeNAS αν εχεις κανενα παλιοτερο μηχανακι να καθεται η αν βρεις φτηνο παλιοτερο HW. 

Σαν βαση μπορεις να χρησιμοποιησεις :

• 775 πλατφορμα της προκοπης με 6 sata* και 4 memory slots
  • Οσο περισσοτερη RAM μπορεις (8GB κατ' ελαχιστον)
  • Μοντιφαρισμενο 771 XEON 4core 5xxx, τους βρισκεις απο ~20€

Αυτα σαν βαση του συστηματος θα σου πανε περιπου 100-140€, θα εχεις δυνατοτερο HW απο τα φτηνιαρικα ετοιματζιδικα NAS και μπορει να αναβαθμιστει αν χρειαστει.

*Εννοειται πως προτεινεται μια ξεχωριστο sata controller (non raid) οπου εκει ειναι λιγο ακριβα τα πραγματα αν θες να πας σε κατι καλο.

Απο εκει και περα εναι ποσο αντιλαμβανεσαι το κονσεπτ του FreeNAS σαν software, ωστοσο οπου κολλησεις στο σαιτ τους εχουν αναλυτικοτατο documentation και πολυ ενεργο support.

http://www.freenas.org

Δημοσ.
2 ώρες πριν, momentum είπε

Aν ψιλιοπιανουν τα χερια σου μπορεις να πειραματιστεις στηνοντας ενα FreeNAS αν εχεις κανενα παλιοτερο μηχανακι να καθεται η αν βρεις φτηνο παλιοτερο HW. 

Σαν βαση μπορεις να χρησιμοποιησεις :

• 775 πλατφορμα της προκοπης με 6 sata* και 4 memory slots
  • Οσο περισσοτερη RAM μπορεις (8GB κατ' ελαχιστον)
  • Μοντιφαρισμενο 771 XEON 4core 5xxx, τους βρισκεις απο ~20€

Αυτα σαν βαση του συστηματος θα σου πανε περιπου 100-140€, θα εχεις δυνατοτερο HW απο τα φτηνιαρικα ετοιματζιδικα NAS και μπορει να αναβαθμιστει αν χρειαστει.

*Εννοειται πως προτεινεται μια ξεχωριστο sata controller (non raid) οπου εκει ειναι λιγο ακριβα τα πραγματα αν θες να πας σε κατι καλο.

Απο εκει και περα εναι ποσο αντιλαμβανεσαι το κονσεπτ του FreeNAS σαν software, ωστοσο οπου κολλησεις στο σαιτ τους εχουν αναλυτικοτατο documentation και πολυ ενεργο support.

http://www.freenas.org

ευχαριστω για την απαντηση , με το freenas δεν νομιζω να εχω προβλημα, εχω χρησιμοποιησει xpenology, linux klp.

o xeon  απο οτι βλεπω εχει υψηλο TDP 80-150W, επομενως θα εχει και υψηλη καταναλωση, την οποια θεωρω σημαντικη για σπιτι και 24/7.

οι j4205 ή j3455 εχουν TDP 10W kai o celeron TDP=50W

Υπαρχει και ενας core 2 duo Ε7400 με TDP 65W.

Δημοσ.
26 λεπτά πριν, kostakhs είπε

ευχαριστω για την απαντηση , με το freenas δεν νομιζω να εχω προβλημα, εχω χρησιμοποιησει xpenology, linux klp.

o xeon  απο οτι βλεπω εχει υψηλο TDP 80-150W, επομενως θα εχει και υψηλη καταναλωση, την οποια θεωρω σημαντικη για σπιτι και 24/7.

οι j4205 ή j3455 εχουν TDP 10W kai o celeron TDP=50W

Υπαρχει και ενας core 2 duo Ε7400 με TDP 65W.

Kοιτα ειναι και αναλογα τι θες, οταν ειχα στο αρχικο μου media server εναν Ε3200 (65W) το συστημα καθυστερουσε. Ακομα και με ΟC ο 2πυρηνος ειναι 2πυρηνος ο,τι και να κανεις.

Κανοντας τη μεταβαση στο μονταρισμενο Ε5450 (85W) μιλαμε για μερα με την νυχτα. Η διαφορα στην αποδοση ηταν δραματικη και το κοστος ελαχιστο συγκριτικα και μιλαμε για τσιπ 11 χρονων με παροιμοιωδη αξιοπιστια.

Σκεψου πως εχει τους διπλασιους πυρηνες αλλα επ' ουδενι τη διπλασια καταναλωση. 

Αλλωστε το TDP δεν ειναι πανακεια, αντικατροπτιζει εμμεσα την καταναλωση. Ουσιαστικα σου λεει ποση θερμοτητα σε Watt θεωρητικα περιμενεις απο το τσιπ να παραγαγει οταν βρισκεται σε πληρη χρηση. Υποχρονιζοντας τη συχνοτητα και μειωνοντας το ρευμα κατεβαζεις και την καταναλωση και τη θερμοτητα. 

Στα XEON (LGA771) βρισκεις και τη σειρα  L5xxx με 50W TDP  αλλα ειναι λιγο πιο δυσκολο να τους βρεις και ενδεχομενως πιο ακριβοι. 

Εφοσον εχεις ηδη τον Ε7400 ξεκινας με αυτον και βλεπεις. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, kostakhs είπε

Καλησπέρα και καλη χρονιά.

Σκεφτομαι να στησω ενα NAS. To budget χωρις τους δισκους θα εναι περιπου 200-250Ε.

Για αρχη θα χρησιμοποιηθουν δυο δισκοι 2Τ.

Θα ειναι ανοιχτος 24/7. Αρχικα το θελω για downloading tor..... και στρεαμινγκ στην τιβι.

οι επιλογες μεχρι στιγμης ειναι οι εξης:

1. καποιο SoC με j4205 ή j3455 με 4 Sata on board

2. ενα celeron g3930

3. Hp micro gen8 ή gen10 (μαλλον gen8)

4. Synology, qnap

5. Ενας παλιος core 2 duo Ε7400 (νομιζω ειναι πολυ ενεργοβορος)

Τι απο ολα ειναι πιο δοκιμο για την δουλεια που το θελω?

το τι λειτουργικο θα φοραει δεν εχω αποφασισει ακομη. (αλλα αυτο δεν με πειραζει)

Πρόσφατα αγόρασα τον synology 218play - και του έβαλα 2 4άρηδες (ΤΒ) red western digital.

Δεν πολυενθουσιάστηκα.  Βέβαια δεν τον ήθελα για torrent downloading, όπως τον χρειάζεσαι εσύ. Μόνο για εσωσπιτικό στρήμινγκ.  Αργή ως σπαστική η όλη διαδικασία.  Ιδιαίτερα η μεταφορά αρχείων από το pc στο synology (όταν το γεμίζεις στην αρχή). Και νομίζω ότι χρειάζεται και τροφοδοτικό ups πακέτο.  Αποκτώντας εμπειρία στη χρήση του,  γνωρίζοντας την κατάσταση, δεν θα απέκλεια την αυτοκατασκευή nas με κάποιον παλιό υπολογιστή...

200τόσα ευρώ το 218play + 160τόσα ευρώ οι δυο δίσκοι,  για να γεμίσεις τελικά 4 tbytes με ταινίες, τραγούδια και φωτογραφίες,  είναι κάπως ακριβή η κατάσταση. Σκέψου την περίπτωση να βάλεις  fiber100 και να τα έχεις όλα στο onedrive! ή να γραφτείς σε κάποιο δικτυακό τορεντάδικο. με μηνιαία συνδρομή. ίσως βγει πιο φτηνά η υπόθεση!

Αν λένε ότι τα synology (και τα qnap) είναι τα καλύτερα, τότε όλα τα υπόλοιπα είναι - μην τα κοιτάς καθόλου!

Επεξ/σία από testit
Δημοσ.
1 ώρα πριν, testit είπε

Πρόσφατα αγόρασα τον synology 218play - και του έβαλα 2 4άρηδες (ΤΒ) red western digital.

Δεν πολυενθουσιάστηκα.  Βέβαια δεν τον ήθελα για torrent downloading, όπως τον χρειάζεσαι εσύ. Μόνο για εσωσπιτικό στρήμινγκ.  Αργή ως σπαστική η όλη διαδικασία.  Ιδιαίτερα η μεταφορά αρχείων από το pc στο synology (όταν το γεμίζεις στην αρχή). Και νομίζω ότι χρειάζεται και τροφοδοτικό ups πακέτο.  Αποκτώντας εμπειρία στη χρήση του,  γνωρίζοντας την κατάσταση, δεν θα απέκλεια την αυτοκατασκευή nas με κάποιον παλιό υπολογιστή...

200τόσα ευρώ το 218play + 160τόσα ευρώ οι δυο δίσκοι,  για να γεμίσεις τελικά 4 tbytes με ταινίες, τραγούδια και φωτογραφίες,  είναι κάπως ακριβή η κατάσταση. Σκέψου την περίπτωση να βάλεις  fiber100 και να τα έχεις όλα στο onedrive! ή να γραφτείς σε κάποιο δικτυακό τορεντάδικο. με μηνιαία συνδρομή. ίσως βγει πιο φτηνά η υπόθεση!

Αν λένε ότι τα synology (και τα qnap) είναι τα καλύτερα, τότε όλα τα υπόλοιπα είναι - μην τα κοιτάς καθόλου!

δεν ηξερα οτι υπαρχει ονλαιν τορενταδικο (ενδιαφερον). απο ταχυτητες ειμαστε καλα με την 50αρα εδω και ενα χρονο. θα το ψαξω-κοιταξω.  ευχαριστω.

Δημοσ.

Καλή Χρονιά σε όλους

Μιας και ασχολήθηκα πρόσφατα στις γιορτές με το θέμα γράφω την εμπειρία μου:

Έχω μετατρέψει ένα παλαιότερο κουτί με i3 σε μητρική 775 με 6 sata, raid, 4 memory slots σε xpenology NAS.

H ram είναι 4 GB και από δίσκους έχω 2 WD RED 3TB σε RAID 1 και άλλους 2 WD BLACK 1TB επίσης σε RAID 1
Επίσης έχω και 1 USB3 4 TB για extra backup.

Είναι όλα χρησιμοποιημένα κομμάτια 1 - 4 ετών, το καινούργιο στο pc είναι το τροφοδοτικό coolermaster masterwatt 550W.

Το μείον που έχω παρατηρήσει είναι ότι 2 φορές το τελευταίο μήνα δεν ανταποκρίθηκε ο web server - τα shares λειτουργούν ΟΚ.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, javadoc είπε

Καλή Χρονιά σε όλους

Μιας και ασχολήθηκα πρόσφατα στις γιορτές με το θέμα γράφω την εμπειρία μου:

Έχω μετατρέψει ένα παλαιότερο κουτί με i3 σε μητρική 775 με 6 sata, raid, 4 memory slots σε xpenology NAS.

H ram είναι 4 GB και από δίσκους έχω 2 WD RED 3TB σε RAID 1 και άλλους 2 WD BLACK 1TB επίσης σε RAID 1
Επίσης έχω και 1 USB3 4 TB για extra backup.

Είναι όλα χρησιμοποιημένα κομμάτια 1 - 4 ετών, το καινούργιο στο pc είναι το τροφοδοτικό coolermaster masterwatt 550W.

Το μείον που έχω παρατηρήσει είναι ότι 2 φορές το τελευταίο μήνα δεν ανταποκρίθηκε ο web server - τα shares λειτουργούν ΟΚ.

τι τραβαει σε watt αυτο το μηχανημα? Το 550w δεν λεει τπτ, βαλε ενα τυπου kill a watt οργανο να δουμε τι ρευμα θελει αυτο...

Τα 4gb δεν ειναι λιγα για ολο αυτο? Ρωταω γιατι το freenas που τρεχω θελει min 8. Το xpenology ειναι το γνωστο dsm της synology? Γνωριζεις τι τρεχει απο κατω? Linux,freebsd?

Οσο για το raid που αναφερεις ο controller ειναι καρτα pci-e ή ειναι τσιπ πανω στην mainboard που μπορει αυτο να συνεπαγεται σε software raid...?

19 ώρες πριν, kostakhs είπε

Να βαλω και στο παιχνιδι το Raspberry με openmediavault ?

Ωραιο το openmediavault αλλα οχι η ιδεα σου για το raspberry. Με τι ram θα το πετυχεις ολο αυτο? Το μεγαλο μειονεκτημα γενικα του raspberry ειναι η μνημη, ο επεξεργαστης παει και ερχεται...

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Προς το παρόν μετρητικό για wattage δέν διαθέτω. Αν πέσει στα χέρια μου θα γράψω. Στο τροφοδοτικό με ενδιαφέρει να μην κάνει θόρυβο - αντιγράφω από CM: "Semi-Fanless up till 15% load - Experience noise-free operation in normal PC loads under 15% output".

Το xpenology είναι linux compiled from the source code provided by Synology under license GNU.

Επειδή το χρησιμοποιώ ως NAS τα 4 gb είναι υπέρ-αρκετά και το i3 πραγματικά υπολειτουργεί. Αν δέν σκοπεύει κάποιος να τρέξει vms σε iscsi δίσκους πάνω του (που θα το κάνουν SAN) δεν θέλει παραπάνω ram.

To freenas θέλει παραπάνω resources, έχει όμως περισσότερες δυνατότητες είναι περισσότερο configurable από το synology και μπορεί να το χρησιμοποιήσει κάποιος και σε business. To synology έχει πιό καλό user interface είναι απλό και χρηστικό για home use.

Λόγω ασυμβατότητας της κάρτας raid που είχα το raid to κάνει η Μ/Β.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Προσφατα ασχοληθηκα με το Freenas και απο τη ελαχιστη εμπειρια μου ας μου επιτραπει να πω οτι αξιζει και με το παραπανω απο τις ετοιμες λυσεις , μια μητρικη με αρκετα  sata ports , ενας μεσος επεξεργαστης , και 8 giga ram για αρχη , λιγο διαβασμα και μερικα video στο youtube , και θα ξεχασετε τις ετοιμες και πολυ ακριβοτερες λυσεις

Δημοσ.

Εξαρτάται και τι ψάχνει ο κάθε ένας... Ήθελα ένα NAS για να έχω αντίγραφα της δουλειάς που έχω στο PC και για να κατεβάζω και να στρημάρω Torrents. Αλλά ήθελα ένα με λογική "οικιακής συσκευής". Να το βγάλω από το κουτί, να το συνδέσω και να ξεχάσω την ύπαρξή του.

Για αυτό και διάλεξα ένα 4ρι Synology πριν 4 χρόνια. Από τότε, δεν έχει κάνει "κιχ". Κάνει τα update του μόνο του, συνήθως μένει ανοιχτό για μήνες, ανεβάζει, κατεβάζει torrents. 1000% ευχαριστημένος.

Δημοσ.

Opewrt-lede σε router του κατοσταρικου. 

Dlna, fileserver με 90 mb/sec, adblock, transmission torrent download 

Κατανάλωση 6 watt την ώρα 

Μέγεθος ελάχιστο. 

ΔΕΝ υπάρχει κάτι καλύτερο γιαυτό που θες. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...