pontios16 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2018 Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους! Θα ήθελα να ρωτήσω σε κάποιον που ασχολείται με αυτές τις κεραίες αν μπορεί να μου πει τα εξής! απόσταση 250μ το πολύ! οπτική επαφή τέλεια! θα μοιράζετε 100ρι ίντερνετ (και αργότερα 200ρι με 50 upload) η ερωτήσεις είναι... πως τα πάνε από τους καιρούς αυτές οι κεραίες? ποια κεραία να βάλω ώστε να μου γεμίζει τα 200mbps και παραπάνω? (λογικά σε ac στα 5ghz θα πρέπει να είναι) πως πάνε στο δύκτυο αυτές οι κεραίες? θα έχει κολλήματα ή θα μου δίνει 1ms ping σαν το ethernet στο ρουτερ? Αυτά προς το παρών στην ουσία με ενδιαφέρει να είναι σύνδεση σαν να ήταν στο σπίτι μου η οπτική ίνα, διαφορετικά αν έχει θέματα θα κοιτάξω να κάνω δεύτερη σύνδεση και στο άλλο το σπίτι!
jkoukos Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2018 Μια χαρά είναι αυτές οι συσκευές και αξιόπιστες. Δεν έχουν θέμα με τις καιρικές συνθήκες, αφού έχουν σχεδιασθεί να δουλεύουν σε εξωτερικό χώρο σε όλο τον πλανήτη. Ουσιαστικά είναι σαν να έχεις συνδέσει τις 2 θέσεις με ένα καλώδιο δικτύου, έχοντας το πολύ αύξηση απόκρισης 1-2ms. Φυσικά η μέγιστη ταχύτητα εξαρτάται από την απόσταση και τις δυνατότητες των ΑΡ και των 2 θέσεων και το σπουδαιότερο όλων καθαρή και ανεμπόδιστη οπτική επαφή. Για το bandwidth που αναφέρεις, κοιτάς αποκλειστικά σε 5GHz AC και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος κεραίας (σε dBi).
pontios16 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2018 1 ώρα πριν, jkoukos είπε Μια χαρά είναι αυτές οι συσκευές και αξιόπιστες. Δεν έχουν θέμα με τις καιρικές συνθήκες, αφού έχουν σχεδιασθεί να δουλεύουν σε εξωτερικό χώρο σε όλο τον πλανήτη. Ουσιαστικά είναι σαν να έχεις συνδέσει τις 2 θέσεις με ένα καλώδιο δικτύου, έχοντας το πολύ αύξηση απόκρισης 1-2ms. Φυσικά η μέγιστη ταχύτητα εξαρτάται από την απόσταση και τις δυνατότητες των ΑΡ και των 2 θέσεων και το σπουδαιότερο όλων καθαρή και ανεμπόδιστη οπτική επαφή. Για το bandwidth που αναφέρεις, κοιτάς αποκλειστικά σε 5GHz AC και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος κεραίας (σε dBi). Ωραια! Μπορείς να μου προτίνεις μια κεραιουλα μέχρι 100 ευρω; φυσικά θέλει 2ο ίδιες ε; Μετά έχω κάτι ερωτησουλες περί την δικτύωση τους!
jkoukos Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2018 Για την απόσταση που αναφέρεις, πας για 2 Ubiquiti LiteBeam AC Gen2. Φυσικά μιλάμε για καθαρή οπτική επαφή μεταξύ των 2 θέσεων. Η ρύθμιση θα γίνει ακολουθώντας τον οδηγό, τροποποιώντας τις διευθύνσεις σύμφωνα με τις δικές σου απαιτήσεις. Υπόψη ότι τα συγκεκριμένα έχουν 2 SSID, με αυτό στους 2,4GHz να είναι αποκλειστικά για την ρύθμισή τους και όχι για πρόσβαση στο διαδίκτυο ή αλλού. Μάλιστα έχεις χρονικό περιθώριο να συνδεθείς μαζί τους, εντός 15 λεπτών από την στιγμή που θα λειτουργήσουν και γίνεται με 2 τρόπους: είτε με το UNMS App είτε κατευθείαν από τον browser στην διεύθυνση http://setup.ubnt.com.
vaios_lar Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2018 Συμφωνώ κι εγώ με το jkoukos εκτός της επιλογής των κεραιών. Στην περίπτωσή σου για τόσο μικρή απόσταση θα πρότεινα να πας σε nanobeam ac gen 2 ή σε nanostation ac ή nanostation loco ac (οι τελευταίες 2 μόλις κυκλοφόρησαν) ΔΕΝ πρέπει να έχουν πολύ gain οι κεραίες σου. Ένα σήμα -60 είναι τέλειο και σε τέτοια απόσταση και με τέλεια οπτική επαφή θα το επιτύχεις πανεύκολα. επίσης στην ρύθμισή τους θα ξεκινήσεις με 30MHz που θα είναι υπεραρκετά για 100mbit.
pontios16 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2018 1 ώρα πριν, vaios_lar είπε Συμφωνώ κι εγώ με το jkoukos εκτός της επιλογής των κεραιών. Στην περίπτωσή σου για τόσο μικρή απόσταση θα πρότεινα να πας σε nanobeam ac gen 2 ή σε nanostation ac ή nanostation loco ac (οι τελευταίες 2 μόλις κυκλοφόρησαν) ΔΕΝ πρέπει να έχουν πολύ gain οι κεραίες σου. Ένα σήμα -60 είναι τέλειο και σε τέτοια απόσταση και με τέλεια οπτική επαφή θα το επιτύχεις πανεύκολα. επίσης στην ρύθμισή τους θα ξεκινήσεις με 30MHz που θα είναι υπεραρκετά για 100mbit. Φίλοι μου ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις! Και η κοπέλα από το μαγαζί που πήγα με είπε για nanobeam αλλά αν είναι καλύτερο το litebeam, τότε είναι μονόδρομος όπως είπα, ας πάμε και μέχρι 100 ευρώ ανά κεραία αν χρειαστεί! Για ρυθμίσεις δε ξέρω τίποτα γιατί δεν έχω δει ποτέ τέτοια κεραία από κοντά (κάθομαι κοιτάζω βίντεο μπας και βγάλω άκρη) το litebeam ac gen2 πότε κυκλοφόρησε?
vaios_lar Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2018 Το litebeam εχει 23 db κεραια. Οπότε και στο -4 dbm transmit power να το ρυθμίσεις θα έχει υπερβολικά δυνατό σήμα για τόσο μικρή απόσταση. Γενικά μέχρι τώρα για μικρές αποστάσεις χρησιμοποιείται το nanobeam (19 dbm). Πριν κανα μήνα κυκλοφόρησαν όμως τα nanostation με τεχνολογία ac που ειναι ιδανικοτερα για μικρες αποστάσεις και έχουν και πιο εύκολο aim..
jkoukos Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 8 Ιανουαρίου 2018 Κανόνας στις ασύρματες ζεύξεις: αν έχουμε δυνατότητα επιλογής μεταξύ 2-3 συσκευών, είναι απείρως καλύτερα να επιλέξουμε αυτή με το μεγαλύτερο κέρδος κεραίας, ώστε να δουλεύει στο ίδιο συνολικό EIRP, αλλά με μικρότερη ισχύ εκπομπής, άρα ελάχιστο εσωτερικό θόρυβο και ξεκούραστα. Στους 5GHz έχουμε νόμιμη συνολική ισχύ (EIRP) 30dbm. Οπότε έχουμε: α. Litebeam: κέρδος κεραίας 23dBi + ισχύ εκπομπής 7dBm. β. Nanobeam: κέρδος κεραίας 19dBi + ισχύ εκπομπής 11dBm.
vaios_lar Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 Το θέμα jkoukos που σου διαφεύγει είναι ότι σε τόσο μικρή απόσταση τα 30 dbm μόνο προβλήματα θα δημιουργήσουν. Ο γενικός κανόνας που λες ισχύει αλλά σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις. Σε τόσο μικρή απόσταση είναι έγκλημα το τόσο μεγάλο gain μόνο και μόνο από τον θόρυβο που θα προκαλεί. Σου παραθέτω simulation από το airlink για ~250 μέτρα με cLoS και EIRP 30 dbm Όπως θα δείς το simulation δείχνει -41,50 dbm απολαβή. Δηλαδή πάρα πολύ "ζεστό". Ακόμα και με transmit power -4 dbm έχει απολαβή -52,5 dbm Τώρα το Nanonstation 5AC Loco έχει antenna gain 13 dbi και το nanostation 5AC έχει antenna gain 16 dbi. Έτσι εγώ θα διάλεγα είτε το nanostation 5AC ή το nanobeam 5ac 19 που αποδεδειγμένα έχει καλύτερη απόδοση σε κίνηση πολλών mbit.
jkoukos Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2018 Ο κανόνας ισχύει πάντα και παντού σε οποιαδήποτε ασύρματη εκπομπή, είτε είναι ραδιοτηλεοπτικό, δορυφορικό, κινητής, ραντάρ ή οτιδήποτε άλλο σήμα χρησιμοποιεί η ανθρωπότητα. Θέλουμε το ίδιο αποτέλεσμα με την μικρότερη δυνατή ισχύ εκπομπής. Από την στιγμή που επιτρέπει το κέρδος της κεραίας, δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα με το να ρίξεις την ισχύ του πομπού τόσο ώστε να έχεις το ιδανικό που στοχεύεις. Υπάρχει ένα μύθος ή μάλλον μια παρανόηση όσον αφορά την μεγάλη ισχύ λαμβανομένου σήματος. Ναι, ισχύει αλλά εφόσον υπάρχει ταυτόχρονα και μεγάλη ισχύς εκπομπής. Βλέπεις πομπός και δέκτης συγκατοικούν στο ίδιο κύκλωμα και αλληλοεπηρεάζονται. Π.χ. είναι άλλο να έχεις -52,5dBm λήψη και ΧdBm εκπομπή και εντελώς διαφορετικό την ίδια λήψη αλλά με υπερδιπλάσια εκπομπή. Με απλά λόγια τα -50dbm ΔΕΝ υπερφορτώνουν τον δέκτη, αλλά σίγουρα γίνεται όταν για να πετύχουμε αυτή την λήψη αυξάνουμε δραματικά την εκπομπή.
vaios_lar Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2018 jkoukos, το ελαχιστο transmit power ειναι -4 dbm. Ειναι λαθος αυτη η πρακτική, δηλαδη το τοσο μεγαλο gain για τοσο μικρη αποσταση. μπορει ο φιλος να δει το official αρθρο της ubnt πανω στο θέμα https://help.ubnt.com/hc/en-us/articles/205197750-airMAX-Which-product-should-I-use-
pontios16 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2018 Να πω την αλήθεια με μπερδέψατε για τα καλά τώρα... δεν ξέρω πως δουλεύουν αυτές οι κεραίες και το πως να τις ρυθμίσω και πια να πάρω... Θέλω την καλύτερη δυνατή και με όσα πιο πολλά mbps γίνεται γιατί θα γίνεται και μεταφορά δεδομένων όπως π.χ. ταινίες streaming Πείτε μου λίγο αν γίνεται αυτό που θα σας πω και αν είναι εύκολο: Από το σπίτι του φίλου θα υπάρχει ένα ρούτερ το οποίο μέσω WAN παίρνει ίντερνετ από τον πάρωρο και θα πηγαίνει ένα ethernet πάνω στην κεραία (οπότε λογικά παίρνει ip από το ρούτερ του φίλου), μετά θα κατεβαίνει ένα ethernet στο δικό μου ρούτερ αλλά θέλω να έχω δικές μου ρυθμίσεις ip εδώ! π.χ. αυτός να έχει 192.168.1.χ και εγώ να έχω δικό μου 192.168.2.χ ώστε να είναι σαν ξεχωριστά δίκτυα και να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα μεταξύ μας! και θα ήθελα να μου πείτε αν μπορώ να το συνδέσω και εγώ στο WAN την κεραία! όσο για πια κεραία είναι καλύτερη, θα ήθελα να την βρείτε μεταξύ σας και απλά να με πείτε πια να πάω να πάρω χεχεχε
kostasbm Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2018 στα 2.5 χιλ με 9db gain stow 5.8ghz χανω 2ms sto ping ...η κεραια ειναι ρυθμισμενη στα 9db gain ξαι εχω -55 αν εισαι 250 μετρα αποσταση ισως χρειαστει να χαμηλωσεις το gain γνωμη μου ειναι να πας σε nanostation loco 2 h 5 εισαι πολυ κοντα
vaios_lar Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2018 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2018 Pontios16, Δες τι προτεινει η ιδια η εταιρια. στα λινκ 0-5 χλμ εχει πρωτη επιλογη το nanobeam και 2η το nanostation. Κατα τη γνωμη μου παρε μια απο τις 2. τωρα για το αλλο που λες, αν το βαλεις στη θυρα wan εσυ θα εχεις προσβαση στο δικο του δικτυο ενω εκεινος οχι (λογω nat), οποτε αν θελεις να εχετε διαμοιρασμο αρχειων μεταξυ σας δεν θα το κανεις ετσι. για να εχετε διαφορετικα υποδικτυα ΚΑΙ προσβαση ο καθενας στον αλλο θα πρεπει να εχετε ρουτερ που μπορουν να κανουν static routes
pontios16 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2018 Μέλος Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2018 1 ώρα πριν, vaios_lar είπε Pontios16, Δες τι προτεινει η ιδια η εταιρια. στα λινκ 0-5 χλμ εχει πρωτη επιλογη το nanobeam και 2η το nanostation. Κατα τη γνωμη μου παρε μια απο τις 2. τωρα για το αλλο που λες, αν το βαλεις στη θυρα wan εσυ θα εχεις προσβαση στο δικο του δικτυο ενω εκεινος οχι (λογω nat), οποτε αν θελεις να εχετε διαμοιρασμο αρχειων μεταξυ σας δεν θα το κανεις ετσι. για να εχετε διαφορετικα υποδικτυα ΚΑΙ προσβαση ο καθενας στον αλλο θα πρεπει να εχετε ρουτερ που μπορουν να κανουν static routes Router θα αγοραστούν τα Asus 68u ή 66u Διαμοιρασμό αρχείο και να μην έχουμε δεν πειράζει! 50ρι upload θα έχει ούτος ή άλλος Και 200 download... Συμφωνώ στο ότι θα δουλέψουν όλα απλά λίγο του ότι μπορεί να δοθεί και πιο μεγάλο ποσό, ίσως θα μπορούσαμε να πάμε σε κάτι καλύτερο και να δουλεύει στο 50% τις δύναμης του ώστε να είναι και πιο Καλό! Στην ουσία η κεραία κάνει δουλειά σαν να έχεις συνδέσει lan? Αν συμφωνεί και ο jkoukos τότε πάμε για nanostation ac ή σε nanobeam, αλλά είναι πιο Καλή η LiteBeam AC Gen2 υποψην οτι εγω την κεραία θα την τοποθετησω στην κολόνα που έχω τις κεραίες τηλεόρασης!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Θα είστε σε θέση να αφήσετε σχόλιο αφού συνδεθείτε
Συνδεθείτε τώρα