Προς το περιεχόμενο

Intel Coffee Lake και Z370 chipset

Heybro

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, Heatspreader είπε

BCLK: 100MHz. Το πατάς χειροκίνητα για να είναι στρογγυλό το νούμερο. By default είναι 102.3MHz, κάτι τέτοιο.

Μετά πας και ενεργοποιείς το XMP Profile και επιλέγεις τη συχνότητα που είναι οι RAM σου, δηλαδή 3000MHz. Προηγουμένως, που δεν είχες βάλει το BCLK στα 100MHz, δεν μπορούσες να βρεις αυτή τη συχνότητα, τώρα μπορείς.

Όταν ενεργοποίησα το xmp, οι μνήμες έπαιξαν κατευθείαν στα 3000mhz. Μου το έβγαζε και ως επιλογή. Το bclk δεν το έχω πειράξει, επομένως μου φαίνεται περίεργο. Θα το δω το βράδυ και θα ενημερώσω.

Δεν έχω θέμα να παίξω με offset, αρκεί να ξέρω ότι είναι το κατάλληλο. Καρφωτό μού φάνηκε πιο εύκολο. Αν έχω καταλάβει καλά, βάζω π.χ. 5ghz με offset -3 και παίζω σε avx στα 4.7 και σε non avx στα 5;

Το llc δεν το πειράζω; Επίσης, κάποιες σελίδες πιο πριν, είδα ότι προτείνεται το IBT+Real Bench. Prime το φοβάμαι, να σου πω την αλήθεια.

Αν πάω με offset, τι ρόλο παίζει (αν παίζει) το llc;

Αν πάω σε καρφωτή τάση, τα 1.30 για 4.9-5ghz θεωρούνται too much;

Σε idle, βλέπω (μέσω hwinfo) 27-29. Σε load δεν έχω δει, γιατί ασχολούμαι με το undervolting της ti. Δεν έχω τρέξει το παραμικρό, ώστε να στρεσσάρω τον επεξεργαστή.

Επεξ/σία από DEADLAZARUS
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 2,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

5 λεπτά πριν, DEADLAZARUS είπε

Όταν ενεργοποίησα το xmp, οι μνήμες έπαιξαν κατευθείαν στα 3000mhz. Μου το έβγαζε και ως επιλογή. Το bclk δεν το έχω πειράξει, επομένως μου φαίνεται περίεργο. Θα το δω το βράδυ και θα ενημερώσω.

Δεν έχω θέμα να παίξω με offset, αρκεί να ξέρω ότι είναι το κατάλληλο. Καρφωτό μού φάνηκε πιο εύκολο. Αν έχω καταλάβει καλά, βάζω π.χ. 5ghz με offset -3 και παίζω σε avx στα 4.7 και σε non avx στα 5;

Το llc δεν το πειράζω; Επίσης, κάποιες σελίδες πιο πριν, είδα ότι προτείνεται το IBT+Real Bench. Prime το φοβάμαι, να σου πω την αλήθεια.

Σε idle, βλέπω (μέσω hwinfo) 27-29. Σε load δεν έχω δει, γιατί ασχολούμαι με το undervolting της ti. Δεν έχω τρέξει το παραμικρό, ώστε να στρεσσάρω τον επεξεργαστή.

Αν βαλεις avx 3 στα προγραμματα με avx θα παιζεις στα 4.7 και στα αλλα 5. Το avx ειναι μεγαλο stressing για αυτο βαζουμε avx offset. Το llc αν εχεις asrock ειναι το 1 το μεγαλυτερο και σε asus το 7. Στη μεση ειναι καλα να παιζουμε ωστε να μην εχουμε spikes. Αν θες για τα 5 δοκιμασε με 1.3 και βλεπεις για stability. Να τσεκαρεις και το vcore μεσω hwinfo να βλεπεις ποσο θα πηγαινει σε stress γιατι αναλογα το llc αν πχ εχεις 7 θα πηγαινει απο 1.3 1.312 και αν εχεις 5 η παρακατω μπορει να πεφτει και στα 1.264. Realbench και ibtl δεν χρειαζεται prime. Το ibtl με linpack παιζει avx οποτε οτι θερμοκρασιες δεις εκει θα ειναι οι μεγαλυτερες περα απο Prime.

• Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Προφανώς, δεν θα έβαζα το llc στο 1. Για 2 ή 3 έλεγα. Το vid, απ' ότι διάβασα, δεν το βλέπω, καθώς είναι η τάση που ζητάει ο cpu από τη μητρική. Ναι, το ξέρω για το llc. Πρέπει να βρεις το κατάλληλο επίπεδο (τη χρυσή τομή), ώστε να δίνει (σε αντιστάθμιση του vdroop) το ρεύμα που έχεις βάλει. Αν έχεις επιλέξει το llc 1 (για τις asrock), κάνεις overvoltage, ενώ αν επιλέξεις το 5, undervoltage. Βέβαια, δεν νομίζω ότι και με το llc ενεργοποιημένο παίρνει ο cpu ακριβώς την τιμή του ρεύματος που έχεις ορίσει, αλλά αρκεί να είσαι πολύ κοντά.

Με δεδομένο ότι δεν τρέχω συχνά stress tests/benchmarks, μήπως θα ήταν καλύτερο να πάω σε καρφωτή τάση ή, σε κάθε περίπτωση, σε offset; Ρωτάω, για να καταλάβω τις διαφορές.

Επεξ/σία από DEADLAZARUS

2 λεπτά πριν, DEADLAZARUS είπε

Προφανώς, δεν θα έβαζα το llc στο 1. Για 2 ή 3 έλεγα. Το vid, απ' ότι διάβασα, δεν το βλέπω, καθώς είναι η τάση που ζητάει ο cpu από τη μητρική. Ναι, το ξέρω για το llc. Πρέπει να βρεις το κατάλληλο επίπεδο (τη χρυσή τομή), ώστε να δίνει (σε αντιστάθμιση του vdroop) το ρεύμα που έχεις βάλει. Αν έχεις επιλέξει το llc 1 (για τις asrock), κάνεις overvoltage, ενώ αν επιλέξεις το 5, undervoltage. Βέβαια, δεν νομίζω ότι και με το llc ενεργοποιημένο παίρνει ο cpu ακριβώς την τιμή του ρεύματος που έχεις ορίσει, αλλά αρκεί να είσαι πολύ κοντά.

Με δεδομένο ότι δεν τρέχω συχνά stress tests/benchmarks, μήπως θα ήταν καλύτερο να πάω σε καρφωτή τάση ή, σε κάθε περίπτωση, σε offset; Ρωτάω, για να καταλάβω τις διαφορές.

Αν εισαι σε asrock ναι 2 3 ειναι πολυ καλα. Σε asus στο 5 6 παιζω συνηθως και ειμαι στην τιμη που ορισα με 0.01 αποκλεισεις πανω η κατω. Στο 7 δινει 0.016 παραπανω που παλι ειναι οκ. Θα βαλεις adaptive avx 0 για την ωρα και βαλε 1.3volt. Το llc θα το τσεκαρεις στην αρχη να δεις τι γινεται σε full load αν πεφτει η ανεβαινει η καθε μητρικη συμπεριφέρεται διαφορετικα. Τσεκαρε και θερμοκρασιες παντα τρεχουμε stress με τερμα ανεμιστηρες και ψυκτρα αν δεν περασεις τους 90 σε ibtl εισαι κομπλε. Αν τους περασεις κατεβασε λιγο vcore η παιξε σε 4.9.

@DEADLAZARUS To VID γενικά το αγνοείς, Vcore κοιτάς από HWinfo. Πρέπει να δοκιμάσεις σε συγκεκριμένη τιμή τάσης και να δεις πώς συμπεριφέρεται σε φορτίο για να δεις πόσο σφικτό πρέπει να είναι το LLC, το οποίο αν δεν παίζεις σε οριακές τάσεις/συχνότητα, δεν χρειάζεται και δεν προτείνεται να το έχεις στην μέγιστη ρύθμιση. Αν στις Asrock πάει από 1 (σφικτό) μέχρι 5 (χαλαρό), τότε λογικά στο 2 ή 3 θα είσαι ΟΚ με λίγο παραπάνω τάση (το οποίο είναι μακροπρόθεσμα καλύτερο από λίγο χαμηλότερη τάση, αλλά πιο σφικτό LLC).

To LLC ρυθμίζει την τάση είτε είναι fixed, είτε adaptive/offset, απλά αν δεν δοκιμάσεις με fixed, δεν θα ξέρεις πόσο ακριβώς είναι το vdroop, οπότε θα δυσκολευτείς λίγο να βγάλεις συμπέρασμα.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κάτσε, θα βάλω llc 3 και θα δω αν (θα) έχω αποκλίσεις εν συγκρίσει με το vcore που έχω ορίσει. Ας το πάω συντηρητικά γι' αρχή.

Γιατί τέρμα ανεμιστήρες; Για ν' αντισταθμίσω τα μη ρεαλιστικά φορτία των stress tests; Αν, δηλαδή, βρω το vcore/συχνότητα που θέλω και είμαι σταθερός, επανέρχομαι στις ρυθμίσεις που έχω για τους ανεμιστήρες, καθώς τα παιχνίδια δεν φορτώνουν τόσο τον cpu;

4 λεπτά πριν, Zaknafein είπε

@DEADLAZARUS To VID γενικά το αγνοείς, Vcore κοιτάς από HWinfo. Πρέπει να δοκιμάσεις σε συγκεκριμένη τιμή τάσης και να δεις πώς συμπεριφέρεται σε φορτίο για να δεις πόσο σφικτό πρέπει να είναι το LLC, το οποίο αν δεν παίζεις σε οριακές τάσεις/συχνότητα, δεν χρειάζεται και δεν προτείνεται να το έχεις στην μέγιστη ρύθμιση. Αν στις Asrock πάει από 1 (σφικτό) μέχρι 5 (χαλαρό), τότε λογικά στο 2 ή 3 θα είσαι ΟΚ με λίγο παραπάνω τάση (το οποίο είναι μακροπρόθεσμα καλύτερο από λίγο χαμηλότερη τάση, αλλά πιο σφικτό LLC).

To LLC ρυθμίζει την τάση είτε είναι fixed, είτε adaptive/offset, απλά αν δεν δοκιμάσεις με fixed, δεν θα ξέρεις πόσο ακριβώς είναι το vdroop, οπότε θα δυσκολευτείς λίγο να βγάλεις συμπέρασμα.

Άρα, ξεκινάω με μια fixed τιμή, βλέπω, μέσω hwinfo, το vdroop και βάζω έπειτα το llc που θέλω (2 ή 3);

Επεξ/σία από DEADLAZARUS

Μόλις τώρα, DEADLAZARUS είπε

Κάτσε, θα βάλω llc 3 και θα δω (αν θα) έχω αποκλίσεις εν συγκρίσει με το vcore που έχω ορίσει. Ας το πάω συντηρητικά γι' αρχή.

Γιατί τέρμα ανεμιστήρες; Για ν' αντισταθμίσω τα μη ρεαλιστικά φορτία των stress tests; Αν, δηλαδή, βρω το vcore/συχνότητα που θέλω και είμαι σταθερός, επανέρχομαι στις ρυθμίσεις που έχω για τους ανεμιστήρες, καθώς τα παιχνίδια δεν φορτώνουν τόσο τον cpu;

Για παν ενδεχομενο. Οι θερμοκρασιες σε stress test ειναι παντα μεγαλες ειδικα σε ibtl θα δεις και 90αρια με 1.3 εκτος αν εχεις custom loop. Σε real life σεναρια gaming κτλ σε silence παντα παιζω και ειμαι κατω απο 60 65. Οποτε καταλαβαινεις τι γινεται στα stress. Μια φορα τρεξε τα να δεις που εισαι και τελος απολαυσε τον υπολογιστη σου μετα. 

Αυτα ειναι νουμερα

areglado.jpg

43 λεπτά πριν, Heybro είπε

Τι να σε πω ρε τα γραφει απο κατω σε τι συστημα ετρεξαν και τα 2 socket. Τα average ok ειναι τα min εχουν θεμα. Τετοιες διαφορες βγαζουν τα περισσοτερα καναλια παντως με 1070 1080 καρτα. Stock o 8600k και στα 4.2oc ο 2600x.

Δηλαδη να πιστεψω τι; Οτι ο [email protected] all core oc, με 3000cl15 ram και την 1070 στα 1080p, δεν μπορει να πιασει τα avg/min που βλεπω με [email protected], 3200cl16 και 1080 στα 2Κ με reshade; 

Ακομα και να δεχτω οτι υπαρχει και καποιο hit απο το recording, πανω κατω ειναι οσο και το hit απο το reshade. H διαφορα 1070/1080 θεωρω δεν ειναι 1080p/1440p, αλλα μικροτερη.

Spoiler

J6TAiPO.jpg

2 λεπτά πριν, Razor333 είπε

Δηλαδη να πιστεψω τι; Οτι ο [email protected] all core oc, με 3000cl15 ram και την 1070 στα 1080p, δεν μπορει να πιασει τα avg/min που βλεπω με [email protected], 3200cl16 και 1080 στα 2Κ με reshade; 

Ακομα και να δεχτω οτι υπαρχει και καποιο hit απο το recording, πανω κατω ειναι οσο και το hit απο το reshade. H διαφορα 1070/1080 θεωρω δεν ειναι 1080p/1440p, αλλα μικροτερη.

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

J6TAiPO.jpg

Τι μπορει να παιζει τοτε? Αυτο δεν μπορω να καταλαβω.Το προγραμμα εγγραφης να κανει τη ζημια? Τα στατιστικα τα δειχνουν αναλυτικα και με τα 2 cpu δεν ειναι να πεις οτι κανουν πουστια. Δεν ξερω.

7 λεπτά πριν, DEADLAZARUS είπε

Άρα, ξεκινάω με μια fixed τιμή, βλέπω, μέσω hwinfo, το vdroop και βάζω έπειτα το llc που θέλω (2 ή 3);

Συντηρητικά ναι, ξεκινάς με την τάση που θες και βλέπεις με LLC 4 πχ τι γίνεται (με 5, την πιο χαλαρή ρύθμιση δλδ, θα δυσκολευτείς λογικά). Αν είσαι ΟΚ στην συχνότητα/τάση που θες το αφήνεις, αν έχεις αστάθειες, δοκιμάζεις με LLC 3.

@Razor333@Heybro Προσπαθούμε να βοηθήσουμε κάποιον συμφορουμίτη να φτιάξει καλό καφέ και να δει πόσο καλό είναι το χαρμάνι του (aka silicon lottery), δεν αφήνετε τα vs για αργότερα;

• Like 2
  • Thanks 1

1 λεπτό πριν, Zaknafein είπε

Συντηρητικά ναι, ξεκινάς με την τάση που θες και βλέπεις με LLC 4 πχ τι γίνεται (με 5, την πιο χαλαρή ρύθμιση δλδ, θα δυσκολευτείς λογικά). Αν είσαι ΟΚ στην συχνότητα/τάση που θες το αφήνεις, αν έχεις αστάθειες, δοκιμάζεις με LLC 3.

@Razor333@Heybro Προσπαθούμε να βοηθήσουμε κάποιον συμφορουμίτη να φτιάξει καλό καφέ και να δει πόσο καλό είναι το χαρμάνι του (aka silicon lottery), δεν αφήνετε τα vs για αργότερα;

Επειδή στο manual της μητρικής ανέφερε ότι το cpu cache ratio στη maximum τιμή του πρέπει να είναι ίδιο με το cpu ratio, πειράζω το cpu cache ratio ή το αφήνω ως έχει;

Και για να πάρω και μια ακόμη γνώμη, να τρέξω IBT+Real Bench; Το prime το αποφεύγω.

1 λεπτό πριν, DEADLAZARUS είπε

Επειδή στο manual της μητρικής ανέφερε ότι το cpu cache ratio στη maximum τιμή του πρέπει να είναι ίδιο με το cpu ratio, πειράζω το cpu cache ratio ή το αφήνω ως έχει;

Και για να πάρω και μια ακόμη γνώμη, να τρέξω IBT+Real Bench; Το prime το αποφεύγω.

44 ας το το ratio δεν χρειαζεται πειραγμα. Τρεξε 5 run iblt very high και realbench καμια ωρα αν θελεις.

• Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, DEADLAZARUS είπε

Cache για αρχή σου προτείνω να το αφήσεις στο 44, το όφελος από αύξηση είναι περίπου 1/10 από αντίστοιχη αύξηση στο cpu ratio, ενώ ανεβάζει την απαιτούμενη τάση/θερμοκρασίες. Αφού βρεις  συχνότητα+τάση που είσαι σταθερός, μπορείς να παίξεις με αυτό στο τέλος. Επίσης εκτός από Vcore/LLC, δες και τι τάση δίνει η μητρική σε VCCIO & VCCSA με XMP ενεργοποιημένο, με τις μνήμες που έχεις λογικά δεν θες πάνω από 1.00v IO και 1.10v SA (μπορεί να δεις τπτ 1.20 στοκ, τα οποία είναι αχρείαστα αν δεν μιλάμε για 3600+ μνήμες).

Τον μπούσουλα για έλεγχο τον είχα βάλει πιο παλιά, κάτσε να βρω το link.

Edit: Ορίστε

Επεξ/σία από Zaknafein
linky link
  • Like 2

1 ώρα πριν, DEADLAZARUS είπε

1.3v είναι μια χαρά 

8 λεπτά πριν, Zaknafein είπε

Cache για αρχή σου προτείνω να το αφήσεις στο 44, το όφελος από αύξηση είναι περίπου 1/10 από αντίστοιχη αύξηση στο cpu ratio, ενώ ανεβάζει την απαιτούμενη τάση/θερμοκρασίες. Αφού βρεις  συχνότητα+τάση που είσαι σταθερός, μπορείς να παίξεις με αυτό στο τέλος. Επίσης εκτός από Vcore/LLC, δες και τι τάση δίνει η μητρική σε VCCIO & VCCSA με XMP ενεργοποιημένο, με τις μνήμες που έχεις λογικά δεν θες πάνω από 1.00v IO και 1.10v SA (μπορεί να δεις τπτ 1.20 στοκ, τα οποία είναι αχρείαστα αν δεν μιλάμε για 3600+ μνήμες).

Τον μπούσουλα για έλεγχο τον είχα βάλει πιο παλιά, κάτσε να βρω το link.

Edit: Ορίστε

Θα το ελέγξω και αυτό και θ' αναφέρω. Πιθανολογώ ότι θα είναι αχρείαστα υψηλές οι τιμές.

Άρα, ανακεφαλαιώνω: όλα στοκ, βλέπω ρεύματα από hwinfo, τρέχω cinebench r15 για να δω θερμοκρασίες (ή ένα real bench).

Ενεργοποιώ xmp και βάζω τις τιμές που αναφέρεις για IO+SA, απενεργοποιώ το MCE (αν είναι on), βάζω καρφωτά μια τάση και μια συχνότητα και llc 4. Ξεκινάω με hwinfo+cinebench r15, βλέπω από hwinfo τι γίνεται με τα ρεύματα και αναλόγως ανεβάζω llc (μέχρι το llc 2 max). Αφού δω ότι οι ενδείξεις είναι σωστές, τρέχω IBT+Real Bench, ελέγχω αν είμαι σταθερός και αναφέρω ευρήματα. Έπειτα, μπορώ να παίξω με offset ρεύμα.

Α, καλού-κακού, φωνάζω και την πυροσβεστική:P.

• Like 1

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...