Προς το περιεχόμενο

Κριτικες Ταινιων

epote

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

The-Truman-Show-Movie-Poster-C10048157.jpeg

Αν και παλιά η ταινία,πιστεύω πως είναι ένα μάθημα ζωής. Μια φωτεινή πινακίδα που μας δείχνει τον δρόμο προς την έξοδο από αυτή τη ψεύτικη, καταναλωτική και απομονωτική ζωή που θέλουν να μας επιβάλλουν.

Το σενάριο ,για να τη θυμηθούμε, πάνω κάτω έχει ως εξής:

Ένα παιδί υιοθετείται από ένα μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό . Από την στιγμή της γέννησής του κινηματογραφείται και προβάλλεται στην τηλεόραση καθώς και κάθε στιγμή της ζωής του από κει και πέρα o σκηνοθέτης δημιουργεί έναν ολόκληρο ψεύτικο κόσμο και αφήνει τον Τρούμαν να πιστεύει ότι είναι ο πραγματικός ενώ τα πάντα είναι ένα ψέμα: η οικογένειά του, οι φίλοι του, τα σχολεία που τελείωσε, η πόλη στην οποία ζει και εργάζεται, όλα είναι σκηνικά και οι άνθρωποι είναι ηθοποιοί που αυτή είναι η δουλειά τους. Ζεί σε έναν ψεύτικο κόσμο "φυλακισμένος" και το χειρότερο απ'όλα είναι ότι δεν το ξέρει.Κάθε μέρα κάνει τα ίδια πράγματα ζεί σχεδόν τις ίδιες καταστάσεις, ευδιάθετος πάντα, και με το αίσθημα της ασφάλειας χωρίς ιδιαίτερους προβληματισμούς. Βέβαια παρόλες τις προσπάθειες για να παραμείνει άβουλο ον και να συνεχίσει να προσφέρει τηλεθέαση μέσα από την εκπομπή, υπάρχει μια ανησυχία μέσα του. Μια ανησυχία για να ανακαλύψει τί υπάρχει παραπέρα. Aυτή η ανησυχία εντείνεται όταν θυμάται την κοπέλα που αγάπησε και την οποία θέλει να ψάξει.

Kαι εκεί έρχεται η κορύφωση της ταινίας.. μπορεί ο Τρούμαν να φύγει? μπορεί να εγκαταλείψει τον ψεύτικο κόσμο που μεγάλωσε και να πάει να ανακαλύψει την αλήθεια? έχει το θάρρος να αφήσει πίσω του όλα όσα του παρουσιάζονταν σαν πραγματικότητα, ολόκληρη τη ζωή του, όλα τα βιώματα και τους ανθρώπους που ήξερε και να ψάξει στο άγνωστο να βρει τις αληθινές απαντήσεις? μπόρεί να αντιμετωπίσει την αλήθεια ή μήπως η αλήθεια είναι τόσο βαριά ακόμα και αν ξέρει ότι τα πάντα ήταν ένα ψέμα και ζούσε μέσα σε ένα μεγάλο "κελί"?

Jim-Carrey---The-Truman-Show-Photograph-C10038212.jpeg

Εμείς όμως τί κάνουμε σήμερα?

Αποδεχόμαστε την πραγματικότητα του κόσμου που μας δείχνουν από νηπιακή ηλικία μέχρι την εφηβεία μας? Στην πραγματικότητα φυλακίζονται τα μυαλά μας σε έναν κόσμο από "αλήθειες" που κάποιοι επιμένουν να μαθαίνουμε και ότι άλλο ανατρεπτικό και διαφορετικό που αντιτίθεται σε αυτές θεωρείται αιρετικό και βλάσφημο.Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι?

Στην ταινία ο σκηνοθέτης περνάει ένα μήνυμα: ότι δεν υπάρχει περισσότερη αλήθεια στον κόσμο μας απ'ότι στον κόσμο που δημιουργήθηκε για τον Τρούμαν. Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό;Είναι δυνατόν ο κάθε ένας από εμάς να είναι τόσο ψεύτικος στην καθημερινότητά του? είναι δυνατόν να ζούμε σε έναν κόσμο τόσο ψεύτικο όπου κυριαρχεί η ανάγκη για εξουσία και πλουτισμό;δεν υπάρχουν πια αισθήματα? δεν υπάρχει πια αληθινή αγάπη? δεν υπάρχουν πια ΟΝΕΙΡΑ........ πού πήγαν τα όνειρα που κάναμε όταν είμασταν μικρά παιδιά? Γιατί σήμερα τα παιδιά δεν κάνουν τέτοια όνειρα παρά μόνο θέλουν να γίνουν κάτι που θα τους εξασφαλίζει χρήματα, αναγνώριση στον κόσμο της showbiz και σεξ? τόσο κακός έγινε πια ο κόσμος μας που παρέσυρε και την παιδική αγνότητα και αθωότητα?

Στον ψεύτικο κόσμο του Τρούμαν δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθεί κάποιος... Γιατί όμως στον δικό μας κόσμο να υπάρχουν τόσα πολλά?

matteworlddig_truman.jpg

Αλήθεια....Τι είναι αυτό που μας κάνει να τρέχουμε σε όλη μας τη ζωή και ποτέ να μην αναρωτηθούμε τι θέλει η ψυχή μας, ποιο το νόημα της ύπαρξής μας, η ουσία του ανθρώπου, ποια τα μυστικά του σύμπαντος; Γιατί μας τρώει το δικό μας ριάλιτι σόου που είναι η καθημερινότητα μας και μας ενδιαφέρει το πώς θα βγάλουμε περισσότερα λεφτά, που θα βρούμε τις καλυτερες προσφορές και πώς θα αγοράσουμε καλύτερο αυτοκίνητο από του γείτονά μας? Γιατί παραμένουμε βολεμένοι στην προστασία που μας παρέχει το ψεύτικο σκηνικό μας ,το οποίο βοηθάνε να στήσουμε οι μεγάλοι καρχαρίες της κοινωνίας μας ώστε να αποδεχόμαστε τον παθητικό ρόλο που αυτοί θέλουν να έχουμε, και χάρη στο οποίο ίσως δεν φτάσουμε ποτέ στην μεγαλειώδη στιγμή της ζωής του Τρούμαν, την αναζήτηση εξόδου του ψεύτικου τείχους, το πρώτο βήμα προς την εσωτερική ελευθερία, να ανακαλύψουμε τον ίδιο μας τον εαυτό? Ποιοί είμαστε, τί θέλουμε, τί ζητάμε, τί όνειρα έχουμε.... Και αν προσπαθήσουμε αλλά παρόλα αυτά δεν καταφέρουμε να ανακαλύψουμε ποτέ όσες αλήθειες θα θέλαμε να μάθουμε δεν πειράζει. Θα έχουμε προσπαθήσει τουλάχιστον στη ζωή μας να μην είμαστε άτομα-αποδέκτες αλλά άτομα με αυτογνωσία και αυτό είναι το πιο σημαντικό, το πιο σπουδαίο στη ζωή.

Τελειώνοντας....Την αλήθεια θα την βρούμε μονάχα αν είμαστε πραγματικά αποφασισμένοι να την ανακαλύψουμε και ας μας μαθαίνει η κοινωνία από τα πρώτα μας βήματα να αποδεχόμαστε σχεδόν τα πάντα παθητικά μην έχοντας ανεξάρτητη βούληση και κρίση. Θέλει προσπάθεια, επιμονή και υπομονή για να σπάσουμε τις αλυσίδες, να ξεπεράσουμε τους φόβους μας, να ανδρωθούμε και να γίνουμε οι 'Ηρωες της πραγματικότητας μας.

Ευχαριστώ που μοιραστήκατε τις σκέψεις μου για μια από τις αγαπημένες μου ταινίες...

πηγή mixed.gr

space_butterfly.jpg

space_047.jpg

• Απαντ. 138
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Και να μια ταινια που τυχαια επεσα πανω της και μου βγηκε διαμαντι!

Τυχαια ,γιατι αν θα ψαξετε ειναι ελαχιστα γνωστη (ετσι νομιζω) και τελοσπαντων ελαχιστα διαφημισμενη .

Προκειται για μια ταινια του 2003 που λιγο στο στησιμο της θυμιζει το Crash ,αλλα εχει τελειως αλλο θεμα, αναφερεται σε ιστοριες που εκτυλισονται παραλληλα που δενουν οσο προχωραει η ταινια και τελικα γινεται μια ιστορια με τελειο φιναλε.

Ξεκιναει με ενα οδηγο που στις 11:14 χτυπαει με το αμαξι του μια γυναικα που μυστυριωδως πεφτει πανω του και στην συνεχεια ενα δευτερο ατυχημα με νεαρους που χτυπουν με το αυτοκινητο τους μια κοπελλα που βρισκεται στο δρομο τους.

Τα δυο αυτα ατυχηματα στις καθως και ο αντρας που πεταει απο την γεφυρα ενα πτωμα ακριβως την ιδια ωρα ,ειναι φαινομενικα ασχετα μεταξυ τους στην συνεχεια θα βρεθουν να ειναι απολυτα σχετικα μεταξυ τους.

Προκειται για μια πολυ καλυ ταινια , με ενα φιναλε οπως ειπα που ανατρεπει τα παντα , και για μενα το τελος μιας ταινιας αξιζει το 50% (και παραπανω μερικες φορες) της συνολικης βαθμολογιας.

Το μονο αρνητικο που για λιγο χανει το 5/5 της βαθμολογιας ειναι η μικρη διαρκεια που εχει το εργο.

Δημοσ.

Τυχαια ,γιατι αν θα ψαξετε ειναι ελαχιστα γνωστη (ετσι νομιζω) και τελοσπαντων ελαχιστα διαφημισμενη .

Προκειται για μια ταινια του 2003 που λιγο στο στησιμο της θυμιζει το Crash ,αλλα εχει τελειως αλλο θεμα, αναφερεται σε ιστοριες που εκτυλισονται παραλληλα που δενουν οσο προχωραει η ταινια και τελικα γινεται μια ιστορια με τελειο φιναλε.

Ξεκιναει με ενα οδηγο που στις 11:14 χτυπαει με το αμαξι του μια γυναικα που μυστυριωδως πεφτει πανω του και στην συνεχεια ενα δευτερο ατυχημα με νεαρους που χτυπουν με το αυτοκινητο τους μια κοπελλα που βρισκεται στο δρομο τους.

Τα δυο αυτα ατυχηματα στις καθως και ο αντρας που πεταει απο την γεφυρα ενα πτωμα ακριβως την ιδια ωρα ,ειναι φαινομενικα ασχετα μεταξυ τους στην συνεχεια θα βρεθουν να ειναι απολυτα σχετικα μεταξυ τους.

Προκειται για μια πολυ καλυ ταινια , με ενα φιναλε οπως ειπα που ανατρεπει τα παντα , και για μενα το τελος μιας ταινιας αξιζει το 50% (και παραπανω μερικες φορες) της συνολικης βαθμολογιας.

Το μονο αρνητικο που για λιγο χανει το 5/5 της βαθμολογιας ειναι η μικρη διαρκεια που εχει το εργο.

μμμ...δεν ξέρω αν θα συμφωνίσω και τόσο πολύ μαζί σου...αν δεν κάνω λαθος λες την ταινια με τίτλο"11:14" με την Hilary Swank η οποία παίζει δεν παίζει 10 λεπτά...

πάντως αυτή η ταινία που είδα ξανά για 5η φορά....είναι με τον Jack Nickolson

του 2001 με τίτλο "the pledge"...

διαφορετική προσέγγιση στο traditional θέμα "αστυνομικός σε σύνταξη που κυνηγάει serial (baby)killer.....". και φυσικά το ποιό πρωτότυπο....ο ίδιος ο killer τον οποίο τελείωνει η ταινία και "ίσως" να μην καταλάβεις καν ποιος είναι.....

Δημοσ.

μολις ειδα το αιμα και σοκολατα. επιεικως απαραδεκτο .προκαλει και γελιο. και ο μητσης του εβαλε δυο αστερια και στους 300 μηδεν.

Δημοσ.
μολις ειδα το αιμα και σοκολατα. επιεικως απαραδεκτο .προκαλει και γελιο. και ο μητσης του εβαλε δυο αστερια και στους 300 μηδεν.

To eida xtes kai doxa ton Allax pou den plirwsa

To simantikotero tou meionektima IMHO einai oti

DEN einai thriller

DEN einai tromou

DEN einai peripeteia

DEN einai koinwniko

DEN einai synaisthimatiko

DEN einai tipota. Exei apola se poly liges doseis kai den mporw na katalabw pws vrike dianomea gia tous kinimatografous

Δημοσ.

Φαντάζομαι ότι κάποιος θα την έχει σχολιάσει ξανά αλλά τέσπα...

300 (1/5)

Εντάξη, το σενάριο της φαντάζομαι όλοι το ξέρετε... Είδα την ταινία, ευτιχώς δεν πλήρωσα απο τορρεντ την πήρα... Ένα έχω να πώ απλά αίσχος...

Το σενάριο ήταν γνωστό, αλλά όλη η εξέλιξη της πλοκής οι διάλογοι κτλπ, δίνουν στον θεατή την εντύπωση ότι "ξύπνησε μια μέρα ο λεωνίδες, πήρε 300 άτομα, και είπε: αιντε παιδιά, έχουμε δώσει ραντεβού με τους πέρσες στις 5:30 στις θερμοπύλες, πάμε....Ενώ φυσικά ολοι οι άλλοι έλληνες δεν έκαναν τίποτα, και φυσικά αντι για 700 θεσπειείς, είχαμε 700 φωκειείς σύμφωνα με τους υπότιτλους , οι οποίοι μάλιστα σχεδόν δεν πολέμησαν...

Εκτός αυτού όμως είδαμε τους Πέρσες να πετάνε κάτι χειρομομωίδες, η μάλλον καλύτερα βόβμβες μολότοφ θα τις έλεγα, οι αθάνατοι να είναι τέρατα, ο ίδιος ο Ξέρξης να ειναι κατι σαν, γκουχ γκουχ, ασ μην το σχολιάσω....Πάντως μου θύμισε έναν Ινδό μάγο από το street fighter...

Το ότι γυρίστηκε βέβαια σε εσωτερικούς χώρους, έδωσε μεν κάποια πολύ όμορφα Background σε ορισμένες σκηνές, που θύμιζε anime θα έλεγα, αλλά κατα κύριο λόγο φένετε στον θεατή ότι οι χώροι είναι μικροί...

Τέλος η ταινία κατακληζόταν από βαρετές σκηνές με την γυναίκα του Λεωνάιδας που έκοβαν (την οποια) δράση υπήρχε στιν ταινία... Ενώ αρκετοί χαρακτήρες, αν όχι όλοι ήτανάψυχοι θα έλεγα, γιατί δεν εμβάθυνε σε κανέναν απο αυτούς...

Γενικώς για μένα η ταινία δεν είχε τίποτα το ενδιαφέρον για αυτο και την βαθμολογώ με 1/5...

Δημοσ.
Προεπιλογή 11:14 4,5/5

Δες και το Chaos αν δεν το χεις δει. ΑΝ και δεν εχει σχεση η πλοκη βασιζονται στην θεωρια του χαους. μπορει να κανω λαθος, θα την δω και θα σου πω.

Δημοσ.

διαφορετική προσέγγιση στο traditional θέμα "αστυνομικός σε σύνταξη που κυνηγάει serial (baby)killer.....". και φυσικά το ποιό πρωτότυπο....ο ίδιος ο killer τον οποίο τελείωνει η ταινία και "ίσως" να μην καταλάβεις καν ποιος είναι.....

γιατί λες ίσως; δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία για το ποιος είναι ο Killer. Μπορεί να είναι και κάποιος ξεκάρφωτος

Δημοσ.

pc_admin σοβαρα μιλας?

Εγω βρηκα το 11:14 απο τις χειροτερες ταινιες που εχω δει.Αργο και βαρετο,κανενα ενδιαφερον για το τελος,και κακη ηθοποιια.Το μονο που αναρωτιοσουν ηταν πως θα συνδεθουν οι ιστοριες....

Το chaos το θεωρω μπροστα του....αριστουργημα!

Δημοσ.
Και φυσικά με την κριτική του desolator δεν συμφωνεί το 80% των χρηστών εδώ μέσα...Απλά το αναφέρω

γνώμη μου είναι, δεν υποχρέωσα κανέναν να συμφνήσει... Εμένα πάντως η ταινία δε μου άρεσε....

Οπως εμένα τα Alien π.χ. είναι οι αγαπημένες μ ταινίες αλλά κάποιος τις βαθμολόγησε χαμηλά, λογικό είναι σε κάποιον να αρέσει το 300, γούστα ειναι αυτά... :)

Δημοσ.
γνώμη μου είναι, δεν υποχρέωσα κανέναν να συμφνήσει... Εμένα πάντως η ταινία δε μου άρεσε....

Οπως εμένα τα Alien π.χ. είναι οι αγαπημένες μ ταινίες αλλά κάποιος τις βαθμολόγησε χαμηλά, λογικό είναι σε κάποιον να αρέσει το 300, γούστα ειναι αυτά... :)

ααααααααα γειτονα θα σκοτωθουμε λιγα για τους 300!!!!!! φιλικα παντα. ρε παιδια ο διαολος που φοραει πραντα λεει τιποτα η να μην το δω καν? δεν εμπιστευομαι τους κριτικους ταινιων ποτε αλλα απλο κοσμο γιαυτο ρωταω.

Δημοσ.
Εγω βρηκα το 11:14 απο τις χειροτερες ταινιες που εχω δει.Αργο και βαρετο,κανενα ενδιαφερον για το τελος,και κακη ηθοποιια.Το μονο που αναρωτιοσουν ηταν πως θα συνδεθουν οι ιστοριες...

Ειναι γουστα , εγω το βρηκα πολυ καλο

Το chaos δεν το εχω δει , θα το δω μολις μπορεσω

Δημοσ.

Το chaos θεωρητικά έχει σαν "πίσω" κείμενο την θεωρεία του χάους...Θεωρητικά όμως και μόνο...η αναφορές σε όλη την ταινία στην λέξη "χάος" και μόνο είναι δεν είναι 5-6 φορές και μάλιστα είχα την αίσθηση πως ο σεναριογράφος έβαζε την λέξη "χάος"¨μόνο και μόνο για να δικαιολογεί τον τίτλο...

αποψή μου....μια καλή περιπέτεια επιπέδου "15 min"....απλά!

στο chaos θα έβαζα 2,5/5 :|

Panathinaikara λέω ίσως διότι εγώ για να καταλάβω ποιος είναι ο δολοφόνος έφτασα σε σημείο να δω την ταινία 3 φορές σε start/pause...για να ανακαλύψω οτι ο δολοφόνος είναι ένας οποίος ΄"παίζει" στην ταινία αλλα.... δεν λέει όυτε μια ατάκα.......:confused:

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...