Προς το περιεχόμενο

Επιλογή καινουργιας φωτογραφικής μηχανής.


oasisAthens

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σας φίλοι μου και Χρόνια Πολλά σε όλους σας. Θα ήθελα να με βοηθήσετε σε ένα δίλημμα το οποίο έχω μετά από αρκετό διάβασμα στο φόρουμ. Ας αρχίσουμε με τα βασικά δλδ ότι με ενδιαφέρει να αγοράσω μια καινούρια μηχανή μιας και η προηγούμενη που έχω (sony dsc h9) δεν με ικανοποιεί στο αποτέλεσμα και τόσο πολύ. Είμαι εντελώς αρχάριος στη φωτογραφία αλλά θέλω να μάθω, διαβάζω και ελπίζω να φτάσω σε ένα επίπεδο να βγάζω φωτογραφίες που να με ικανοποιούν. Μετά απο πολύ ψάξιμο μια και το οικονομικό κομμάτι είναι σοβαρός παράγοντας για εμένα ειναι :

1.- Nikon D3400 με 18-55 VR και 55-200 VR στα 550

Και 2.- Olympus E-M10 mark II με 14-42mm και 40-150 mm στα 630 (με το ζόρι φτάνω εδώ)

 

Οι "απαιτήσεις" που έχω είναι να μπορώ να φωτογραφιζω τοπία, πορτραίτα κυρίως και φωτογραφια στο δρόμο. Πόθος μου είναι να μπορέσω να μάθω να βγάζω ωραίες φωτογραφίες το βράδυ μιας και με συναρπαζει αυτό. Τώρα το να είναι η φωτογραφική ποι εύκολη στη μεταφορά θα ήταν ενα θετικό για αυτό δεν σας κρύβω ότι κοιτούσα και την Sony Rx100 I. Αυτό που μου αρέσει επίσης είναι αυτό που βλέπω με τα μάτια μου να αποτυπωνεται σωστά ως προς το μέγεθος στην φώτο δλδ να μην είναι "απομακρυσμενο".

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και συγνώμη για την ταλαιπωρία όσον αφορά το μέγεθος του post. Οποία πληροφορία μπορείτε να μου δώσετε για να με διευκολυνεται στην επιλογή ή να μου προτείνετε κάτι άλλο σε αυτό το budget θα ήταν καλοδεχουμενη

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για αυτο που θελεις, τοπια, πορτρετα και street photography οι zoom ειναι παντελως αχρηστοι.

 

Αντιθετως θα χρειαστεις καποιον επιπλεον ευρυγωνιο σε καποια στιγμη για τα τοπια. Για τα πορτρετα και για street photo ο κιτ επαρκει για αρχη.

 

Για street photo το μικρο μεγεθος σωματος και φακου ειναι εξαιρετικα βολικο. Εκτος του οτι ειναι σαφως πιο βολικο στην μεταφορα και κουραζει λιγοτερο, ειναι πολυ λιγοτερο εμφανες. Ο κοσμος συνηθως ενοχλειται απο τις φωτογραφησεις. Οταν εχεις μια DSLR κανεις μπαμ απο μακρια και μοιαζεις με επαγγελματια. Θα ειναι αρκετες οι φορες που μπορει να εχεις ακομη και αντιδρασεις. Οι μικρες mirrorless ενοχλουν λιγοτερο και δεν δινουν και στοχο. Μπορει να περασεις εως και απαρατηρητος. Πολλες φορες προεστιαζεις σε θεματα και κανεις κλικ απο το επιπεδο της μεσης σου. Ειναι εντελως διαφορετικο απο τοπια και πορτρετα.

 

Απο την αλλη η νυχτερινη φωτογραφηση θελει οσο καλυτερο αισθητηρα μπορεις να εχεις καθως και φωτεινους φακους ή καλο τριποδο. Οποτε εκει οι μεγαλοι αισθητηρες των DSLR καθως και η πληθωρα φακων μεταχειρισμενων και καινουργιων τις κανεις πιο λογικη επιλογη.

 

Οι Sony A5100/6000 ειναι επισης πολυ καλες με εξισου ικανους αισθητηρες αλλα με πιο ακριβους φακους οταν θα ψαξεις σε δευτερη φαση μελλοντικα. Μικρες και βολικες σαν μεγεθος σε σχεση με τις dslr

 

Η RX100 ειναι πολυ καλη μηχανη και πολυ μικρη. Το οτι μπορεις να την εχεις στην τσεπη σου θα σε βοηθησει να βγαλεις πολυ περισσοτερες φωτο σε σχεση με οποιαδηποτε αλλη χωρις να σε κραταει πισω απο θεμα τεχνικης και δυνατοτητων. Αντιθετα ο μικρος της αισθητηρας θα βαλει τα ορια και θα σε αναγκασει να ψαξεις τροπους να ανταποκριθεις οποτε θα βελτιωθεις ισως πολυ γρηγοροτερα σαν φωτογραφος. Ο φωτεινος φακος της θα σε βοηθησει πολυ σε low light αλλα ως compact με 1” αισθητηρα καποια στιγμη θα χρειαστεις αλλαγη (αν και ακομη και σαν δευτερη καθημερινη μηχανη θα παραμεινει εξαιρετικη).

 

Το καθε θεμα φωτογραφησης εχει και διαγορετικες αναγκες. Έπειδη τα παντα ολα δεν θα μπορεσεις να τα ικανοποιησεις χωρις τεραστιο budget, η επιλογη σου θα εξαρτηθει απο το ποσο βαρος θα δωσεις στο καθενα και τι συμβιβασμους θελεις εσυ να κανεις. Ειναι εντελως υποκειμενικο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατάλαβα και ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Τώρα δλδ θεωρείς σαν ποιο σωστή επιλογή (βάζοντας και τον παράγοντα κοστου) την επιλογή της RX100 (300) της Nikon (550) ή Olympus (650)?

Εαν κατάλαβα καλά η πρώτη σου δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στην μετακίνηση αλλά υπολείπεται σε όλα τα άλλα. Η δευτερη και τρίτη αλλάζουν φακούς οπότε μεγαλύτερη ευελιξία και δυνατοτητες αλλά περιορισμένη μεταφορά...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτο σου λεω. Δεν υπαρχει σωστη επιλογη. Ολες εχουν υπερ και κατα. Ο καθενας ομως ζυγιζει διαφορετικα ολα αυτα αλλα και φωτογραφιζει διαφορετικα θεματα. Αυτο που για εμενα θα ηταν ταιριαστη επικογη μπορει να μην ειναι το ιδιο ταιριαστη για εσενα.

 

Θα τολμουσα να προτεινω συμφωνα με αυτα που λες και το διαθεσιμο budget, την Sony A6000 με τον κιτ φακο. Καλυπτει καλα ολα οσα αναφερεις και ειναι εντος budget εστω και με ενα φακο. Αλλωστε ο zoom δεν σου χρειαζεται οποτε μπορεις να τα διαθεσεις στο σωμα τα χρηματα.

 

Αλλιως η προσωπικη μου επιλογη θα ηταν η olympus εστω κι αν χανει σε αποδοση αισθητηρα απο τις APS-C. Κατι που θα σε περιορισει μονο απο την στιγμη που θα εχει ανεβει το επιπεδο σου ως φωτογραφος σε επιπεδα που θα παιζεις στα ορια των μηχανων. Σε αυτο θα διαφωνησουν πολλοι και με δικαιολογημενες αιτιασεις αλλα οπως ειπα ο καθενας ζυγιζει διαφορετικα τα πραγματα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Από ότι κοιτούσα στα στατιστικά των μηχανών μεγάλο πλεονέκτημα της OLYMPUS είναι ο οπτικός σταθεροποιητης στο σώμα, με περισσότερους φακούς και ποιο φθηνους. Τα 24 με τα 16 MP παίζουν μεγάλη διαφορά στην απόδοση? . Καλοδεχουμενη αυτή η πρόταση σας ευχαριστώ πολύ. Απλώς μήπως μπορούσατε να μου πείτε που έχει προβάδισμα η συγκεκριμένη μηχανή έναντι της olympus ή ακόμα και της nikon?

Επίσης η διαφορά Aps-c με m4/3 είναι τόσο μεγάλη εκεί δεν μπορώ να αντιληφθω τις διαφορές τους..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

24mp vs 16mp θα δεις διαφορες μονο εαν κανεις μεγενθυνσεις μεγεθους ποστερ και πανω ή εαν κανεις μεγαλα crop (ψηφιακο zoom) στην φωτογραφια σου. Οτιδηποτε απο 8-12mp και πανω ειναι υπεραρκετα για την πλειονοτητα των φωτογραφιων σου ακομη και σε Α3 μεγεθος εκτυπωσης.

 

Μεγεθη αισθητηρων

 

APS-C: 23.60x15.60mm=368.16mm2

Micro4/3”: 17.30x13.00=224.90mm3

 

Ο APS-C αισθητηρας ειναι +60% μεγαλυτερος σε σχεση με εναν micro4/3”.

 

Αυτο στην πραξη δινει περισσοτερο φως σε καθε επιμερους pixel του (εαν εχουν την ιδια αναλυση) οποτε αναμενεις σε ιδιας γενιας/τεχνολογιας αισθητηρες να εχεις καλυτερη αποδοση σε low light καταστασεις αλλα και μεγαλυτερο dynamic range απο τους μεγαλυτερους APS-C αισθητηρες. Σε καταστασεις με καλο φωτισμο δεν εχεις στην πραξη διαφορες.

 

Ομως, μεγαλυτερη διαφορα απο την αποδοση των αισθητηρων κανει ενας καλυτερος φακος. Ενας πιο φωτεινος φακος θα σου αποδοσει σε πολλαπλασιο την διαφορα απο τον αισθητηρα. Ενα τριποδο επισης θα κανει την διαφορα σε νυχτερινη φωτογραφηση θεματων χωρις κινηση. Η οπτικη σταθεροποιηση 5 αξονων ειναι πια καλυτερη απο την 2 αξονων στους φακους. Ποσο μαλλον οταν καποιες μηχανες μπορουν να συνδιασουν και τα δυο (οπως πχ η Lumix GX80/85) και για θεματα χωρις κινηση αναπληρωνει αρκετα την διαφορα στους αισθητηρες για φωτογραφηση στο χερι.

 

Η Α6000 εχει ιδιου μεγεθους αισθητηρα APS-C οπως η Nikon (ισαξιας αποδοσης αν οχι και καλυτερης), εχει εξαιρετικο AF συνδιασμενο με μικρο μεγεθος. Μπορει επισης να φορεσει σχεδον ολους τους φακους με ανταπτορα με περιορισμους κατα περιπτωση στο AF. Υστερει στο κοστος των φακων που ειναι πιο ακριβοι και πιο δυσευρετοι ως μεταχειρισμενοι. Εχει επισης ολα τα καλα των mirrorless.

 

Η Olympus εμενα ειναι μια αγαπημενη μηχανη. Την θεωρω εξαιρετικη για ερασιτεχνικη φωτογραφια. Υστερει ελαχιστα σε AF αλλα μιλαμε για λεπτομερειες. Ο m4/3” δινει λιγοτερο bokeh στις φωτο σου οποτε τα πορτρετα σου θα θελουν περισσοτερη δουλεια για να δειξουν εξισου καλα. Απο την αλλη κανει το AF πολυ πιο ευκολο σε street photo. Το crop factor X2.0 (αντι για Χ1.5 του APS-C) σημαινει οτι θα ζοριστεις σε ευρυγωνιους φακους αλλα βολευει ομως στους τηλεφακους.

 

Ετσι χοντρα χοντρα.

Επεξ/σία από SeNNinhA
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σου και για τις γνώσεις σου. Πραγματικά μου δίνεις τροφή για σκέψη... Αρχίζω να γερνω προς την olympus και ή στη nikon και ο λόγος είναι περισσότερο για το κόστος των φακών σε περίπτωση που θέλω να αγοράσω κάτι άλλο αργότερα.

Προβληματιστικα βέβαια και για την rx100 mk1 που ακούω τόσο καλά λόγια αν και είναι άλλη κατηγορία.

Αλήθεια όσον αφορά τους φακούς η επιλογή ενός φακού prime (normal) είναι απαραίτητη για "ποιοτική" φωτογραφία?

Και μια άλλη ερώτηση που μου δημιουργείτε... Καλύτερη επιλογή είναι η αγορά μια nikon με τον 18-55 vr και ενός prime ή του πακέτου της olympus ποιο θεωρείται ποιο ολοκληρωμένο?

Και μια ακόμη... :) Η επιλογή ενός φακού VR με ενός χωρίς στην πράξη ποια είναι η διαφορά τους?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ποιοτική φωτογραφία θα βγάλεις μετα απο αρκετό διάστημα και αφού αφιερώσεις χρόνο.

Στην αρχή πάρε οτι πιο απλό μπορείς χωρις αξεσουάρ και φακους κλπ.

Η Olympus πχ σου δίνει δυο φακούς .

Αγόρασε την ,τερματισε τους ,φτασε στο σημείο να αντιλαμβάνεσαι τι δε μπορούν να κάνουν και τότε προχώρησε σε κάποια αγορά καλύτερου φακού.

Εσυ θα είσαι ποιοτικότερος οσο περνάει ο χρόνος.

Ακόμα και την rx 100 να πάρεις δε θα βγεις χαμένος,γιατι οταν την φτασεις στα ορια της θα ξέρεις τι να αγοράσεις σε δευτερη φαση.

Η μηχανούλα θα σου μείνει για οταν θα πηγαίνεις μια βόλτα χωρις τη προθεση να φωτογραφίσεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Και εγώ να πω την αλήθεια για την rx100 mk1 κοιτούσα αλλά συνειδητοποιώντας το ποσό που έπρεπε να δαπανησω είπα μιας και δεν θα την αλλάξω σύντομα να δαπανησω λίγο περισσότερο και να πάρω μια καλύτερη γιαυτό και κοιτούσα αυτές. Επίσης με εκνευρίζει οταν βλέπω μια εικόνα και αυτό που αποτυπωνεται στην φωτογραφία είναι πολυ μακρύτερο. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις φωτογραφίες ή θέλεις τηλεφακο?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα συμφωνησω απολυτα με τον προλαλησαντα.

 

Οσον αφορα τους φακους. Ενας πραγματικα καλός φακός ειναι το ιδιο ακριβος απο οποια εταιρεια κι αν τον παρεις. Φυσικα σε Canon/Nikon θα βρεις πολυ πιο πολλους μεταχειρισμενους μιας και αποτελουν την πλειονοτητα της αγορας εως σημερα. Οταν φτασει η στιγμη θα ξερεις ακριβως τι θελεις και γιατι. Εαν δεν το ξερεις τοτε μαλλον δεν φταιει ο φακος αλλα πρεπει να βελτιωθεις εσυ. Οι απλοι prime θα σου δωσουν ενα κλικ παραπανω σε ποιοτητα αλλα πιο πολυ θα σου δωσουν φωτεινοτητα. Οι κιτ δεν ειναι κακοι και θελει να βελτιωσεις πολλα στην τεχνικη σου και στις γνωσεις σου για να πεις πραγματικα οτι σε περιοριζουν και θελεις κατι καλυτερο.

 

Πολλοι κανουν το λαθος να νομιζουν οτι ο εξοπλισμος θα τους κανει καλυτερους φωτογραφους αλλα δεν ισχυει. Η φωτο ειναι πρωτα απο ολα καλλιτεχνία. Πρεπει να την φανταστεις και να την βγαλεις στο μυαλο σου πριν φτασεις να πατησεις το κλικ. Και μετα πρεπει να ξερεις πως θα υλοποιησεις αυτο που φανταστηκες. Ακομη και με κακο εξοπλισμο μια αξιολογη φωτο θα εχει παντα αξια. Αναποδα δεν παιζει.

 

Επιλεγουμε συστημα με βαση τις αναγκες μας κυριως. Εαν πας με βαση το budget παιζει να το μετανιωσεις.

 

Η RX100 θα σε παει μακρια ειναι η αληθεια και μαλιστα μαλλον θα σε βελτιωσει πιο γρηγορα. Μην την φοβασαι αλλα σαφως τα ορια της ειναι πιο χαμηλα. Ο φωτεινος φακος θα βοηθησει εκει που οι κιτ θα εχουν θεμα. Το AF της ειναι αργο οποτε ξεχνας το tracking σε αντικειμενα με εντονη κινηση αλλα δεν ειναι κατι που σε ενδιαφερει συμφωνα με την περιγραφη σου.

Επεξ/σία από SeNNinhA
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χμμμμ.... Πολύ τροφή - πολύ σκέψη... Τώρα με έβαλες σε σκέψεις για την rx100 και αργότερα σε κάτι καλύτερο.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμβουλές.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επίσης με εκνευρίζει οταν βλέπω μια εικόνα και αυτό που αποτυπωνεται στην φωτογραφία είναι πολυ μακρύτερο. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις φωτογραφίες ή θέλεις τηλεφακο?

 

Το "φυσικό" εύρος (όχι βάθος) πεδίου θεωρείται ότι είναι αυτό που δίνει ένας 35mm φακός σε FF. Ανάλογα με το πόσο μικρότερος είναι ο αισθητήρας θα πρέπει να πολλαπλασιάσεις τα mm του φακού με το πόσες φορές μικρότερος είναι ο αισθητήρας.

Π.χ. σε APSC με crop factor 1,5 το φυσικό εύρος προέρχεται από έναν 24αρι φακό.

Σε m43 με crop factor 2 από έναν 18αρι

Στην RX100 που έχει crop factor 3.6 από έναν 10ρη (που είναι και το σημείο από το οποίο ξεκινάει ο φακός της)

 

Για πορτραίτα όμως θεωρείται προτιμότερο φακός με πιο στενό εύρος συνήθως 85-135mm γιατί κολακεύει περισσότερο.

Π.χ. Κλασσικό παράδειγμα οι μεγάλες μύτες στους υπερευρυγώνιους και η σπαγγετοποίηση των σωμάτων.....funny-face.jpg

 

Δες λίγο και αυτό το βίντεο και θα καταλάβεις λίγο πως οι φακοί από ευρυγώνιοι έως τηλεφακοί επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνονται τα πορτραίτα και το πως επηρεάζεται η προοπτική .....(από την μέση)

https://www.youtube.com/watch?v=j-BNwPVva0Y

https://www.youtube.com/watch?v=QsrNjycYUdQ

 

To ποιο εύρος πεδίου σου αρέσει είναι τελείως προσωπική επιλογή...π.χ εμένα μου αρέσει η περιοχή από 15-35mm, δεν θα τραβηξω όμως την γυναίκα μου πορτραίτο με έναν τέτοιο φακό γιατί δεν θα με αφήσει ποτέ να ξαναγοράσω οχι φακό ή σώμα...ούτε πανάκι καθαρισμού!!!

Επεξ/σία από Ionlab
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χμμμμ.... Ευχαριστώ... Και τώρα θα πάω να δω παλι τις φωτογραφικές γιατί η rx100 μου φάνηκε μικρή στο χέρι... Η nikon παλι γκουμουτσα :) Με βλέπω για την olympus αν και η rx100 που μου προτείνατε είδα απιστευτες φώτο στο Flickr

Επεξ/σία από oasisAthens
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...