mpokwsths Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2017 Για τη σταθεροποίηση τα πράγματα είναι απλά. Στα smartphones τέλεια σταθεροποίηση ΜΟΝΟ με OIS δεν υπάρχει. Απλά δε γίνεται. Δεν μπορεί ο μηχανισμός να αντισταθμίσει τους μεγάλους κραδασμούς. Αντίθετα, το EIS μπορεί και το αποδεικνύουν τα Google Pixel και τα Sony με το SteadyShot (και άλλα). Το μεγάλο πρόβλημα με το EIS είναι ότι κάνει crop, όπως είπες, την εικόνα με αποτέλεσμα τα 1080p βίντεο να έχουν χάλια λεπτομέρεια λόγω του upscale που πρέπει να γίνει μετά για να ξαναγίνουν 1920x1080. Λύνεται το πρόβλημα με τη λήψη 4Κ αλλά αφενός τα περισσότερα κινητά δεν υποστηρίζουν 4Κ + EIS, αφετέρου ... συνέχεια 4Κ θα τραβάμε; Δε γίνεται... Και εγώ προτιμώ μόνο OIS στα βίντεο αλλά κακά τα ψέματα, η σταθεροποίηση απέχει από το ιδανικό. Μια καλή σύγκριση είχε γίνει από το Anandtech στο review του HTC 10 (vs Galaxy S7). 1080p videos: Καλύτερη σταθεροποίηση το HTC 10 (OIS + EIS) Περισσότερη λεπτομέρεια Galaxy S7 (μόνο OIS)
Glikos Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2017 Δεν έχω τα p10 αλλά στο review που διάβασα το p10+ δεν έχει OIS (κάναν τέτοιο λάθος?), έχει μόνο το p10. Βέβαια έχει φωτεινότερο διάφραγμα. Παραπάνω δεν το έψαξα. Τώρα για το βίντεο To jello effect δεν είναι αποτέλεσμα "λιγων" fps. Είναι αποτέλεσμα πως διαβάζεται το "καρέ" (frame) από τον sensor. Σε παλαιότερους ccd δεν υπάρχει εξ ορισμού jello effect λόγω ότι το καρέ διαβάζεται ΟΛΟ μαζί (global shutter) . Ακόμα και 10fps να έχεις jello δεν υπάρχει. Στους νεότερους cmos (σήμερα τέτοιοι είναι όλοι) το πρόβλημα είναι το "αργό" διάβασμα των τιμών του αισθητήρα που έχει μετατοπιστεί μέχρι να διαβάσεις από το ένα αρχικό σημείο στο τελευταίο (rolling shutter) να το πω με "απλά λόγια". Καλύτερα (γρηγορότερα) ηλεκτρονικά και επεξεργαστής στην κάμερα (για την διαχείριση της πληροφορίας) επιτρέπουν να ΜΗΝ έχει jello effect. Ασφαλώς οι καλές κάμερες με τέτοια χαρακτηριστικά συνήθως μπορούν να δώσουν και πιο πολλά fps. Που θα πει ότι αν μία κάμερα μπορεί να δώσει σε (πχ) 1080 120fps μάλλον είναι άριστη (χωρίς jello effect) στην ίδια ανάλυση αλλά 30fps άσχετα με την ποιότητα που δίνει στα 120fps. Τες πα να μην το αναλύσουμε παραπάνω, όποιος θέλει εδώ. Το EIS δεν είναι καλύτερο του OIS και προφανώς οι καλές βιντεοκάμερες (δε μιλάω μόνο για κινητά) στηρίζονται σε OIS. Το eis τρώει από τις ακρες που πιάνει ο φακός (χάνει το ευρυγώνιό του λίγο) για να δημιουργηθεί ένα παράθυρο (window) διόρθωσης που με αλγόριθμο σταθεροποιείται το καρέ. Πρέπει να έχεις πολύ γρήγορο gpu για να το κανεις σωστά και πάλι με κυνδινο για να είναι ο αλγόριθμό σου αποδοτικός να "χαλάσεις" λεπτομέρεια. EIS με EIS έχει μεγάλη διαφορά και δεν μπορούμε να πούμε ότι όλοι δεν κάνουν ή κάνουν. Το OIS όμως είναι προτιμότερο αλλα δυσκολότερο. Το p10 δεν ξέρω τι ακριβώς χρησιμοποιεί στο video (ois ή/και eis) αλλά σε ότι έχω δει τα καταφέρνει πολύ χειρότερα από το s7 στο θέμα σταθεροποίηση. Ναι το P10+ έχει OIS. Ανέφερα τα 30 fps γιατί μόνο σε αυτά έχω την επιλογή να επιλέξω το EIS. (Μπροστινή και πίσω κάμερα). Στα 1080 / 60 fps και στα 4κ δεν έχει την επιλογή. Τουλάχιστον προς το παρόν, σε μελλοντικό update δεν ξέρω.Το OIS λόγω hardware είναι μονίμως παρόν. (Για την μπροστινή κάμερα δεν ορκίζομαι). Συμφωνώ ότι δεν είναι όλα τα EIS ίδια, βλέπε Google Pixel, έχει πολύ καλό EIS. Αλλά όπως επίσης και τα OIS. Βλέπε το ZTE Axon 7, μέτριο προς κακό OIS. Απλά με το EIS on παρατηρώ περισσότερο jello απ'ότι αν το έχω off. Τώρα οκ δεν κάνω panning τρελά γρήγορα ούτε θα βγώ σε πολύ χαμηλό φωτισμό να τραβήξω βίντεο, οπότε μικρό το κακό. Το ότι κόβει αναγκαστικά λίγο την εικόνα προσωπικά δεν με πειράζει. Το έχω δει το jello effect και σε άλλα κινητά - ναυαρχίδες πάντως. Ο συνδυασμός των 2 (EIS/OIS) είναι το καλύτερο, δεδομένου ότι έχει γίνει σωστή δουλειά. Π.χ. το OnePlus 5T. Πριν το update ήταν τραγικό από θέμα σταθεροποίησης στο 4κ βίντεο, μετά το update η διαφορά είναι μεγάλη. Σε κάμερες κινητών μιλάω πάντα. Δεν περιμένω φυσικά το κινητό μου να έχει απόδοση dslr. Σε σχέση με το S7 οι διαφορές - τουλάχιστον σε 1080/30 fps- δεν είναι μεγάλη, αλλά ναι υπερτερεί το S7.
kgian Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2017 Τσίμπησα ένα Ρ10 που ήθελα για την σύζυγο στα 399Ε από cosmote. Και 10% επιστροφή -40Ε μια χαρά μου βγήκε! Για όποιον δεν έχει/θέλει επιστροφή, στο πλαισιο έχει και το γαλάζιο. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα