Προς το περιεχόμενο

i5 2500k overclocking 4,5Ghz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα θα ήθελα τα φώτα σας μιας και είμαι άσχετος με το oc. Μετά από σκέψη για αντικατάσταση του Η/Υ αποφάσισα (με τις ευλογίες κάποιων συμφορουμιτών) να κλοκάρω τον επεξεργαστή του θέματος.

Αρχικά άλλαξα το cpu fan με ενα cryoring H7.

Είδα αρκετά βίντεο στο youtube και έκανα τις ρυθμίσεις όπως τις λέει ο φίλος εδώ https://www.youtube.com/watch?v=UlRw-1V6-Yk&t=593s

Να πώ ότι έχω την ίδια μητρική Asus p8p67pro Rev B3. Επίσης οι μνήμες ειναι 2χ4gb kingston value ram στα 1333Mhz.

Το cpu voltage το έβαλα 1,35v (δεν ξέρω αν ειναι καλα) τις μνήμες δεν τις πείραξα και το VCCIO voltage το έβαλα 1,1.

Έχει κάποιος να προτείνει κάτι καλύτερο? Αν προχωρήσω θα κάνω καμία ζημιά? Και τέλος υπάρχει κάποιο πρόγραμμα να δοκιμάσω το αποτέλεσμα?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και κάθε συμβουλή καλοδεχούμενη.

Δημοσ.

Γεια σου φιλαρακι. Μπορεις να κανεις ενα intelburntest για να δεις εαν ειναι Stable το overclock σου. Τις θερμοκρασιες καλο θα ειναι να τις κρατησεις κατω απο 70 με 75 βαθμους σε συνθηκες στρεςς. Vccio voltage δεν χρειαζονται πειραγμα εγω τα εχω στοκ. Εγω θα σου προτεινα να ξεκινησεις απο το μηδεν και  να ανεβεις σιγα σιγα, να μαθεις και τα ταβανια του επεξεργαστη σου. Τσιπακι με τσιπακι εχει διαφορα. Παραπανω αναφερεις οτι ειχες στο μυαλο σου αναβαθμιση. Σε τι ειχες σκοπο να πας; Επισης τι χρηση κανεις γενικοτερα: :-)

• Like 1
Δημοσ.

Γεια σου και σένα, Λοιπόν όσον αφορά για την αναβάθμιση υπάρχει προηγούμενο θέμα Link.png Site: εδώ .

Η χρήση είναι κανα παιχνίδι τύπου COD ww2, pro 18 πιο πολύ για τον μικρό, και video editing για μένα.

Όταν λες να ανεβώ σιγά σιγά τι εννοείς? π.χ ξεκινάω με 100χ40 αν θέλω τα 4Ghz χωρίς να πειράξω τίποτα άλλο? Τα ρεύματα στο auto?

Επειδή είμαι άσχετος όπως προείπα μην κάνω καμιά πατάτα φοβάμαι.

Δημοσ.

Οχι οχι σε καμια περιπτωση τα ρευματα στο auto. Η μητρικες δινουν πολυ παραπανω ταση απ οτι χρειαζεται ο επεξεργαστης. Τρεξε ενα στρεςς οσο ειναι ολα στο default. Stock συχνοτητες και ρευματα. Δες μεσα απο το cpu-z τι ταση τραβαει ο επεξεργαστης σου υπο συνθηκες στρεςς και ξεκινα με αυτο σαν βαση. Δηλ αν πχ τραβαει 1,200 ξεκινα με καρφωτο 1,200 και ανεβαζε τον πολλαπλασιαστη κατα ενανεχρι να μην μπουταρει. Εκει που δεν θα μπορει να μπουταρει ανεβαζε την ταση κατα 0.005 με 0.010. Εφοσον βρεις ενα καλο sweet spot τρεχεις και ενα στρεςς να δεις αν ειναι σταθερο το οβερκλοκ. Γενικοτερα δωσε προσοχη στις θερμοκρασιες σου να μην ξεφυγεις. 75 θα λεγα σε στρεςς ειναι καλα. Δεν θα πιασεις ποτε 75 βαθμους σε νορμαλ συνθηκες gaming rendering κτλ. Επισης προσεξε την ρυθμιση load line calibration.

Το LLC βοηθαει στο να ειναι πιο σταθερο ενα οβερκλοκ κανοντας overvoltage και μειωνοντας τα vdrops. Πχ εστω οτι δινεις 1.350 απο την μητρικη με την ρυθμιση στο extreme. Θα δεις οτι σε στρεςς θα εχεις διακυμανσεις απο 1.340 μεχρι και 1.385 (αυτα ακριβως ισχυουν για μενα) και θα εισαι σταθερος. Μπορει να το κατεβασεις μια σκαλα κατω και να μην εισαι η να κατεβεις στο 1.340 με το llc στο extreme και παλι να μην εισαι. Εγω βρηκα καλυτερο να δωσω εγω 1.360 με την επιλογη llc στο high οπου εκανε μικροτερα overvoltage και το συστημα ηταν παλι σταθερο με χαμηλοτερη θερμοκρασια.

Ειμαι με τον 2500κ απο οταν πρωτοκυκλοφορησε με οβερκλοκ απο την πρωτη στιγμη και μπορω να πω οτι τον εχω ευχαριστηθει οσο δεν παει. Αποφασισα να κανω αναβαθμιση στον 8700κ, και η αληθεια ειναι οτι στεναχωριεμαι. Ειναι τρομερος επεξεργαστης για την ηλικια του και ακομα κραταει.

• Like 2
Δημοσ.

Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, θα το δοκιμασω και θα σου πω αποτελεσματα. Παντως όντως το intelburn test με ολα στο auto εφτασε το ρεύμα στο 1,200v.

• Like 1
Δημοσ.

Θέλω μια χάρη, με όλα μαμά άνοιξε ένα πρόγαμμα που να λέει vcore και τρέξε ένα stress test π.χ. cinebench, IntelBurnTest, LinX. θέλω ένα screen κατά την διάρκεια του τεστ αφού το τρέξεις για λίγο.

Εγώ χρησιμοποιώ το HWinfo64, πέρα από CPU δείχνει όλους τους sensors και max τιμές, είτε installer είτε portable, μόλις το τρέξεις πάτα στο Sensors.

Υπάρχουν δυο τρόποι να κάνεις OC, είτε με σταθερή τιμή vcore που ο επεξεργαστείς τρέχει μόνιμα σε μια συχνότητα και ρεύμα είτε με offset που ανάλογα με το φόρτο μεταβάλετε η συχνότητα και το vcore, φυσικά η δεύτερη μέθοδος είναι πιο δύσκολη, θέλει ελάχιστα παραπάνω ρεύμα αλλά είναι καλύτερα για το cpu (έτσι θεωρώ εγώ).

Με 1.2v μου φαίνετε δύσκολο να πας στα 4.5, εγώ θέλω τόσο για τα 4GHz.

post-195604-0-53555800-1513796878_thumb.png

• Like 1
Δημοσ.

Θέλω μια χάρη, με όλα μαμά άνοιξε ένα πρόγαμμα που να λέει vcore και τρέξε ένα stress test π.χ. cinebench, IntelBurnTest, LinX. θέλω ένα screen κατά την διάρκεια του τεστ αφού το τρέξεις για λίγο.

Εγώ χρησιμοποιώ το HWinfo64, πέρα από CPU δείχνει όλους τους sensors και max τιμές, είτε installer είτε portable, μόλις το τρέξεις πάτα στο Sensors.

Υπάρχουν δυο τρόποι να κάνεις OC, είτε με σταθερή τιμή vcore που ο επεξεργαστείς τρέχει μόνιμα σε μια συχνότητα και ρεύμα είτε με offset που ανάλογα με το φόρτο μεταβάλετε η συχνότητα και το vcore, φυσικά η δεύτερη μέθοδος είναι πιο δύσκολη, θέλει ελάχιστα παραπάνω ρεύμα αλλά είναι καλύτερα για το cpu (έτσι θεωρώ εγώ).

Με 1.2v μου φαίνετε δύσκολο να πας στα 4.5, εγώ θέλω τόσο για τα 4GHz.

attachicon.gif Untitled.png

Μαλλον δεν το ειπα καλα 1.2v μου έδειξε χωρις κλοκαρισμα στα 3,4. Εννοείται οτι δεν πηγα στα 4,5.

Το εκανα αυτο γιατι ο φιλος Kaklikos ανέφερε να εχω μια ταση για αρχη και μετα να ανεβασω σιγα σιγά το multilayer.

• Like 2
Δημοσ.

Οχι οχι σε καμια περιπτωση τα ρευματα στο auto. Η μητρικες δινουν πολυ παραπανω ταση απ οτι χρειαζεται ο επεξεργαστης. Τρεξε ενα στρεςς οσο ειναι ολα στο default. Stock συχνοτητες και ρευματα. Δες μεσα απο το cpu-z τι ταση τραβαει ο επεξεργαστης σου υπο συνθηκες στρεςς και ξεκινα με αυτο σαν

Ειμαι με τον 2500κ απο οταν πρωτοκυκλοφορησε με οβερκλοκ απο την πρωτη στιγμη και μπορω να πω οτι τον εχω ευχαριστηθει οσο δεν παει. Αποφασισα να κανω αναβαθμιση στον 8700κ, και η αληθεια ειναι οτι στεναχωριεμαι. Ειναι τρομερος επεξεργαστης για την ηλικια του και ακομα κραταει.

Ποσο δικιο εχεις.Για αυτο σκεψου μηπως αξιζει να περιμενεις ενα δυο χρονια ακομη γιατι αυτη τη στγμη στις καρτες γραφικων και ραμ επικρατουν γκανγκστερικες τιμες.Εφοσον εισαι ενταξει,κρατησου,εγω ετσι θα κανω. :)

Δημοσ.

Ποσο δικιο εχεις.Για αυτο σκεψου μηπως αξιζει να περιμενεις ενα δυο χρονια ακομη γιατι αυτη τη στγμη στις καρτες γραφικων και ραμ επικρατουν γκανγκστερικες τιμες.Εφοσον εισαι ενταξει,κρατησου,εγω ετσι θα κανω. :)

Εχω βαλει ηδη το χερι στην τσεπη σε σημειο που κοπηκε (8700κ, maximus x formula, custom λουπες) και αυτην την στιγμη εχω ολα τα κομματια στο σπιτι και δεν στηνω μονο και μονο να χαρω τον 2500κ οσο ακομα προλαβαινω! Κοιτα η αληθεια ειναι πιστευω πως εφτασε η ωρα για μια αναβαθμηση. Τωρα π εγινε και "mainstream" απο την ιντελ τα 6cores. Και αυτο γιατι αρχισα να βλεπω κατι 70-80% χρηση στον επεξεργαστη με στιγμιαια 90αρια οπου μου ριχνει το use της καρτας. Τουλαχιστον δεν θα φαει συρταρι και θα τον χαρει γνωστος μου οχιτοσο απαιτητικος!

• Like 2
Δημοσ.

Τίποτα brain fart δικό μου, διάβασα το post του kaklikos που λέει να αρχίσεις από το «μαμά» και όταν διάβασα το δικό σου post μετά κόλλησα

Και εγώ ψήθηκα για AMD 1600 αλλά μόλις είδα ότι θα στοιχίσει ένα 500αρι (cpu-mobo-ram) ξεψήθηκα! Όντως τα 4 cores άρχισαν να γερνάνε, είτε είναι i7 είτε όχι, αλλά βγάζει ακόμα λίγα χρονάκια.

• Like 2
Δημοσ.

Αυτές είναι οι ρυθμίσεις για 4GHz με offset, η συχνότητα κυμάνετε από 1600MHz έως 4000ΜΗz και 0,888v έως 1,248v έτσι το λειτουργώ χρόνια.

Aν μπορείς ανέβασε ένα screen με τα μαμά όπως σου ζήτησα παραπάνω, υπο φόρτο και να φαίνονται τα min and max του vcore.

post-195604-0-01873200-1513863835_thumb.jpg

post-195604-0-82993400-1513863845_thumb.jpg

post-195604-0-83705000-1513863864_thumb.jpg

post-195604-0-65882400-1513863875_thumb.jpg

Δημοσ.

Στο ΗWinfo το vcore πρέπει να είναι λίγο ποιο κάτω, βλέπω μονο το VID, στο CPUZ λέει 1.208v για 3.4GHz, αλλά με το Turbo boost της intel στα 3.7GHz δεν βλέπω v,  σε ζάλισα XD

Δημοσ.

Για να μην κάνεις πατάτα, όπως λες, πρώτα δίνεις μια ασφαλή τάση στο cpu και με αυτή βλέπεις που φτάνει. Τα 1,35v είναι ΟΚ. Μην πειράζεις τάσεις που σχετίζονται με τις μνήμες όπως το VCCIO και VCCSA. Μόνο τάση για το cpu.

Μετά ανέβαινε με σύντομα τεστ σταθερότητας-διάρκειας 20-30 λεπτών-κατά 200Mhz. Μόλις δεις αστάθεια θα γυρίσεις 100-200Mhz πίσω και θα τρέξεις εξαντλητικές δοκιμές 6 ωρών+ για να σιγουρευτείς για την τελική σου συχνότητα. 

Μην χρησιμοποιήσεις Load Line Calibration γιατί ενέχει κινδύνους σταθερότητας και άσκοπης φθοράς της cpu και της μητρικής. Αν τελικά χρησιμοποιήσεις βάλ' το σε χαμηλό επίπεδο μήπως και σε βοηθήσει σε μια οριακή αστάθεια που πιθανόν να έχεις. Μην κοιτάς τις κοτσάνες που κάνει ο καθένας στο ίντερνετ. 

Την τάση σου θα την βλέπεις σαν Vcore οχι VID. Αν έχεις εγκαταστήσει το ASUS OC utility τότε να βλέπεις τάση μόνο μέσα από αυτό ή όποιο άλλο πρόγραμμα συμφωνεί με αυτή την τάση(μάλλον κανένα). Τίποτε άλλο.

Για να δεις σταθερότητα ξέχνα Intel burn Test και άλλα παρόμοια προγράμματα. Δεν πιάνουν τις περισσότερες αστάθειες. Κατέβασε το δωρεάν handbrake και δώσε του να κάνει encoding x265 μια ταινία Full HD με καλή συμπίεση που παίρνει πολλές ώρες. Εναλλακτικά ή και επιπλεόν του handbrake κατεβάζεις το folding@home και το αφήνεις να τρέχει projects(για τη cpu βέβαια).

Τέλος:

Spread Spectrum: disabled

Manual Mode για το oc και βάζεις την τάση που θες.

Κανονικά για να έχεις χαμηλή κατανάλωση/τάση σε idle πρέπει να κάνεις oc με offset mode. Υπάρχει θετικό και αρνητικό offset. Όταν κάνεις oc η μητρική αυξάνει την τάση ίσως περισσότερο απ'όσο χρειάζεται. Τότε χρησιμοποιείς αρνητικό offset για να την μειώσεις όσο θες. Αν θες παραπάνω(μάλλον όχι για σένα) τότε θα χρησιμοποιήσεις θετικό offset. Κάτω από το offset mode υπάρχουν σύμβολα +/- για να επιλέξεις.

Το κριτήριό σου για τη ρύθμιση του offset είναι η τάση που θα βλέπεις μέσα από τα windows υπό στρες να μην ξεπερνά τα 1,35 με 1,4 volt. Για τους 2500Κ κάπου τόσο είναι το όριο, αλλά καλύτερα να μείνεις για αρχή κοντά στα 1,35v.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...