Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καθότι το τωρινό main pc θα μεταφερθεί στο εξοχικό (με το νέο έτος αυτά) άρχισε η αναζήτηση για το επόμενο. Πάμε λοιπόν στα βασικά:

Τι υπάρχει ήδη

1. Case: Fractal Design Define R5

2. Monitor: Dell U2312HM (1080p)

3. RAM: 2x8GB Corsair Vengeance LPX CMK16GX4M2B3000C15 (ver 5.30) 3000Mhz 1.35v 15-17-17-35 (Hynix)

4. SSD: Samsung 850 EVO 250GB

5. HDD: 6x (2x1TB WD Black, 1x3TB WD Green, 1x2TB WD Purple, 1x1TB Samsung)

6. GFX: Sapphire Radeon R9 380 4GB with Back Plate (11242-13-20G)

Οπότε μένουν κατά βάση για αγορά το τρίπτυχο PSU - Motherboard - CPU

Η χρήση που κάνω είναι web browsing, κάποια λογιστικά προγράμματα όχι όμως ιδιαιτέρων απαιτήσεων, περιστασιακό gaming (Football Manager + RPGs + Adventures) καθώς και τα προγράμματα Αdobe Photoshop & Adobe Premiere ως χομπίστας.

Με ενδιαφέρει η μακροβιότητα του συστήματος και όχι οι απόλυτες επιδόσεις τώρα (το πακέτο του σύντομα πρώην main pc με i7 2600K - 16GB RAM με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο και αν δεν προέκυπτε η ανάγκη να μεταφέρω ένα pc στο εξοχικό θα καθυστερούσα ακόμη περισσότερο την επικείμενη αντικατάσταση του).

Τι σκέφτομαι να πάρω

Budget: να μην ξεπεράσω τα 600€, ιδανικά λιγότερα για να αρχίσει η εξοικονόμηση για νέα οθόνη + κάρτα γραφικών.

PSU:

Λόγω πολλών δίσκων και με τη προοπτική μελλοντικής αντικατάστασης της κάρτας γραφικών (άγνωστο με τι για την ώρα) λέω να παίξω στα 650w. Tα 2 τροφοδοτικά που ξεχώρισα είναι τα εξής:

1. Seasonic Focus Plus 650 Gold 111€ (10 χρόνια εγγύηση)

2. Corsair TX-M Series TX750M 105€ (7 χρόνια εγγύηση)

CPU + MOBO

Εδώ είναι που αρχίζουν τα δύσκολα. Δεν ξέρω τι θα υπάρχει στις αρχές του νέου χρόνου και με τι διαθεσιμότητες. Η λογική λέει πάντως για Ryzen 7 1700 + Χ370 mobo (για τις έξτρα SATA θύρες) ή κάτι σε Intel 8th gen. + Ζ370 (όπου δεν υπάρχουν διαθεσιμότητες από ότι βλέπω και ακόμη αναμένονται τα φθηνότερα Mobo από τα Ζ370). Γενικά αυτό είναι το κομμάτι που με προβληματίζει μια που δεν ξέρω τι να προτιμήσω (δεν είμαι οπαδός, οπότε δύσκολα τα πράγματα) και αναρωτιέμαι αν πρέπει να περιμένω 1-2 μήνες μήπως έχουμε εξελίξεις. Γενικά θέλω να μπορέσω να ρίξω όλους τους δίσκους πάνω και να μην έχω θέμα με τις συγκεκριμένες RAM που έχω. Crossfire και SLI δεν με ενδιαφέρουν καθώς και το Overclocking... Τα προτιμώ ήσυχα και δροσερά.  Τα φώτα σας λοιπόν :)

Software (Windows) δεν χρειάζομαι, συναρμολόγηση θα κάνω μόνος μου, αλλά επειδή μένω επαρχεία (Κοζάνη) ίσως να με βόλευε περισσότερο κατάστημα στη Θεσ/νικη (π.χ Visionstudio) που σου επιτρέπει να παραλάβεις από το κατάστημα μια που πηγαίνω συχνά - πυκνά προς τα εκεί. Αν και είναι λίγα τα πράγματα που θέλω να πάρω, οπότε δεν ξέρω αν αποτελεί κριτήριο για να διαλέξω μαγαζί τα μεταφορικά.

Μελλοντικά θα αντικατασταθεί η Dell με κάποια καλύτερη και η κάρτα γραφικών για να τη στηρίζει σωστά.

Επεξ/σία από Cartman
Δημοσ.

Και άντε κάνω υπομονή μέχρι το Φεβρουάριο... τότε θα έρθουν άραγε Ελλάδα ή θα πιάσει καλοκαίρι; Αναμένονται νέες mobo για αυτή τη γενιά ή θα πορευτούμε με τις παλιές; Και καμιά πρόταση για mobo γιατί εκεί έχω χάσει τη μπάλα...

Δημοσ.

Για τροφοδοτικό θα πήγαινα στο seasonic ή σε αυτό https://www.skroutz.gr/s/7593714/Corsair-RMx-Series-650X.html. Δεν τα χρειάζεσαι τα 750w.

Τα θετικά με την Ryzen πλατφόρμα τα ξέρεις φαντάζομαι. Σε 3 χρόνια θα μπορείς να βάλεις κάποιον καινούριο επεξεργαστή zen3 7nm... Αυτοί που θα βγούν το Φλεβάρη-Μάρτη θα είναι οι zen+ 12nm, το 2019 οι zen2 και μετά το 2020 zen3. Eπειδή δεν βλέπω να είσαι απαιτητικός user δεν είναι απαραίτητο να περιμένεις τους φρεσκαρισμένους ryzen.

Λόγω της ενασχόλησής σου με το premier θα πρότεινα R7 1700 αλλά και ένας R5 1600 θα σε κάλυπτε εφόσον ασχολείσαι ερασιτεχνικά. Μητρική δες αυτή https://www.skroutz.gr/s/11224092/Asus-Prime-X370-Pro.html (η ram σου είναι στο qvl της)

Από intel πολύ καλή επιλογή θα ήταν ο i7-8700 αλλά μπορείς να πας και σε i5-8400 που επίσης σε καλύπτει πιστεύω. Μητρική με τουλάχιστον 7 sata ports δες αυτή https://www.skroutz.gr/s/12980005/Asrock-Z370-Extreme4.html αν και σε ένα μήνα μπορεί να βγει κάτι πολύ φθηνότερο σε Β360 ή Η370 chipset.  Βέβαια θα μπορούσες να κάνεις έστω έναν από τους δίσκους σου εξωτερικό και να τσιμπήσεις φθηνότερη μητρική με 6 sata ports...

Επίσης θα μπορούσες να πάρεις και έναν NVME M.2 και να αντικαταστήσεις τον 850evo για να απελευθερώσεις κι άλλη sata θύρα + καλώδια και χώρο.

• Like 1
Δημοσ.

Κατ'αρχην σ ' ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις σου. Το εύκολο συμπέρασμα που βγάζω είναι να περιμένω λίγο (1-2 μήνες) προκειμένου να δούμε τι νέα θα υπάρξουν και από τα 2 στρατόπεδα. Αρκεί να μην το τρενάρουν... Και οι 2 επιλογές δείχνουν ελκυστικές με την AMD να δείχνει φθηνότερη προς το παρόν αλλά αυτά μπορούν να αλλάξουν μέχρι τότε. Από ότι φαίνεται η δική μου προτίμηση θα κριθεί από τα κόστη των διαθέσιμων μητρικών.

Δημοσ.

Ούτε τον R5 1600 χρειάζεσαι η αλήθεια είναι. Αν δεν σε τρώει η τσέπη σου και δεν το έχεις άχτι για κάτι πιο δυνατό πάρε τον 1400 και με μια τίμια μητρική AB350 και κράτα τα χρήματα σου για τους zen3 αν και ούτε τότε νομιζώ θα σου χρειαστεί.

Άλλωστε δεν νομίζω πως είχες κάποιο θέμα με τον 2700.

Δημοσ.

Όπως προείπα δεν είχα κάποιο θέμα με τον 2600Κ και τα 16GB DDR3. Τουναντίον ήταν η καλύτερη αγορά PC που έχω κάνει ποτέ μια που στέκεται αξιοπρεπώς 6 χρόνια μετά (!), με μόνη αλλαγή στη κάρτα γραφικών  και τη προσθήκη SSD. Θα περίμενα κανένα χρόνο ακόμα να τον αλλάξω, απλά προέκυψε η ανάγκη να τον μεταφέρω στο εξοχικό.

Στο δια ταύτα... μπορώ να πάρω κοψοχρονιά μια MSI B350 από τον αδερφό μου (δεν ξέρω πιο μοντέλο ακριβώς) από τον οποίο πήρα και τα 16GB DDR4 που στη συγκεκριμένη mobo τρέχουν στα 2933mhz (αλλιώς θα διάλεγα πρώτα motherboard και μετά RAM, όπως είναι το φυσιολογικό) . Απλά και εκείνη έχει μόνο 4 SATA (και γι αυτό θέλει να την αλλάξει και να πάει σε ASROCK X370 Taichi, μια που κι αυτός έχει 8 δίσκους). Το κακό σε αυτή τη περίπτωση είναι ότι θα χρειαστώ νέο docking station για τους δίσκους μου μια που αυτό που έχω (Raidsonic Icy Box) είναι E-SATA που πλέον -δυστυχώς-  βλέπω ότι έχει εγκαταλειφθεί από τους κατασκευαστές motherboard. Αν δώσω κανένα 60άρι για κάτι αντίστοιχο σε USB 3.1 (π.χ https://www.skroutz.gr/s/9590712/RaidSonic-Icy-Box-IB-117-U31.html), δεν θα ήταν προτιμότερο να τα δώσω για μια καλύτερη μητρική και τα τους έχω ποιο καλά προστατευμένους μέσα στο κουτί;

Τέλος όσον αφορά τον επεξεργαστή θέλω κάτι που να είναι τουλάχιστον 50% καλύτερος από τον 2600Κ stock που έχω τώρα, για να θεωρήσω ότι βελτίωσα κάτι . Όταν λοιπόν βλέπω κάτι τέτοιο http://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-2600K-vs-AMD-Ryzen-5-1400/621vs3922 (που δεν έχω ιδέα αν είναι αξιόπιστο) με κάνει να μην θέλω τον 1400... και να κοιτάω παραπάνω. Μπορεί και να το σκέφτομαι λάθος, δεν λέω..

Δημοσ.

Δεν είναι πολύ αξιόπιστο το userbench αλλά ούτως ή άλλως ο R5 1400 δεν θα είναι εντυπωσιακή αναβάθμιση. Γι αυτό σου πρότεινα R5 1600 ή R7 1700. Τώρα για τους δίσκους επειδή έχεις πολλούς και το midi κουτί θα το γεμίζουν, με αποτέλεσμα να μειώνεται το airflow, σκέψου να βάλεις έστω τους 2 σε ένα εξωτερικό κουτί https://www.skroutz.gr/s/10946026/RaidSonic-Icy-Box-IB-RD3621U3.html αν θες να προστατεύονται. Μητρική πάντως θα προτιμούσα Χ370 λόγω ποιότητας και όχι λόγω θυρών. Από την άλλη αν έχεις βρει κοψοχρονιά όπως λες MSI B350 τότε τσίμπα την.

Δημοσ.

εγω θα προτεινα να μην περιμενεις για ryzen το φλεβαρη και να πας τωρα για 8600κ ,δυσκολα καποιος ryzen θα τον περναει , καθως απο 2600Κ μονο αυτος και ο 8700κ ειναι σοβαρη αναβαθμιση 6ετιας.Δεν εχεις και καλες μνημες που οπως ειδαμε θελουν οι ryzen οποτε κανε οτι εκανες πριν 6 χρονια και δε θα χασεις.

• Like 1
Δημοσ.

Από την στιγμή που δεν έχεις μεγάλες απαιτήσεις κάνε τώρα την κίνηση. Αν μπεις στο τρυπάκι του να περιμένεις ίσως και να φτάσεις Πάσχα και τελικά να πάρεις τα κομμάτια που θα πάρεις τώρα.

*EDIT"

Επειδή βλέπω έχει τεθεί και θέμα με σκληρούς, το καλύτερο είναι να πάρεις μια μητρική με 8 sata. Αυτές οι εξωτερικές θήκες συνήθως απαιτούν οι δίσκοι να γίνουν format, συνεπώς έχε το υπόψιν αν αξίζει να μεταφέρεις-σβήσεις τα data (ειδικά αν μιλάμε για αρκετά ΤΒ)

Δημοσ.

Καθότι το τωρινό main pc θα μεταφερθεί στο εξοχικό (με το νέο έτος αυτά) άρχισε η αναζήτηση για το επόμενο. Πάμε λοιπόν στα βασικά:

Τι υπάρχει ήδη

1. Case: Fractal Design Define R5

2. Monitor: Dell U2312HM (1080p)

3. RAM: 2x8GB Corsair Vengeance LPX CMK16GX4M2B3000C15 (ver 5.30) 3000Mhz 1.35v 15-17-17-35 (Hynix)

4. SSD: Samsung 850 EVO 250GB

5. HDD: 6x (2x1TB WD Black, 1x3TB WD Green, 1x2TB WD Purple, 1x1TB Samsung)

6. GFX: Sapphire Radeon R9 380 4GB with Back Plate (11242-13-20G)

Οπότε μένουν κατά βάση για αγορά το τρίπτυχο PSU - Motherboard - CPU

Η χρήση που κάνω είναι web browsing, κάποια λογιστικά προγράμματα όχι όμως ιδιαιτέρων απαιτήσεων, περιστασιακό gaming (Football Manager + RPGs + Adventures) καθώς και τα προγράμματα Αdobe Photoshop & Adobe Premiere ως χομπίστας.

Με ενδιαφέρει η μακροβιότητα του συστήματος και όχι οι απόλυτες επιδόσεις τώρα (το πακέτο του σύντομα πρώην main pc με i7 2600K - 16GB RAM με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο και αν δεν προέκυπτε η ανάγκη να μεταφέρω ένα pc στο εξοχικό θα καθυστερούσα ακόμη περισσότερο την επικείμενη αντικατάσταση του).

Τι σκέφτομαι να πάρω

Budget: να μην ξεπεράσω τα 600€, ιδανικά λιγότερα για να αρχίσει η εξοικονόμηση για νέα οθόνη + κάρτα γραφικών.

PSU:

Λόγω πολλών δίσκων και με τη προοπτική μελλοντικής αντικατάστασης της κάρτας γραφικών (άγνωστο με τι για την ώρα) λέω να παίξω στα 650w. Tα 2 τροφοδοτικά που ξεχώρισα είναι τα εξής:

1. Seasonic Focus Plus 650 Gold 111€ (10 χρόνια εγγύηση)

2. Corsair TX-M Series TX750M 105€ (7 χρόνια εγγύηση)

CPU + MOBO

Εδώ είναι που αρχίζουν τα δύσκολα. Δεν ξέρω τι θα υπάρχει στις αρχές του νέου χρόνου και με τι διαθεσιμότητες. Η λογική λέει πάντως για Ryzen 7 1700 + Χ370 mobo (για τις έξτρα SATA θύρες) ή κάτι σε Intel 8th gen. + Ζ370 (όπου δεν υπάρχουν διαθεσιμότητες από ότι βλέπω και ακόμη αναμένονται τα φθηνότερα Mobo από τα Ζ370). Γενικά αυτό είναι το κομμάτι που με προβληματίζει μια που δεν ξέρω τι να προτιμήσω (δεν είμαι οπαδός, οπότε δύσκολα τα πράγματα) και αναρωτιέμαι αν πρέπει να περιμένω 1-2 μήνες μήπως έχουμε εξελίξεις. Γενικά θέλω να μπορέσω να ρίξω όλους τους δίσκους πάνω και να μην έχω θέμα με τις συγκεκριμένες RAM που έχω. Crossfire και SLI δεν με ενδιαφέρουν καθώς και το Overclocking... Τα προτιμώ ήσυχα και δροσερά.  Τα φώτα σας λοιπόν :)

Software (Windows) δεν χρειάζομαι, συναρμολόγηση θα κάνω μόνος μου, αλλά επειδή μένω επαρχεία (Κοζάνη) ίσως να με βόλευε περισσότερο κατάστημα στη Θεσ/νικη (π.χ Visionstudio) που σου επιτρέπει να παραλάβεις από το κατάστημα μια που πηγαίνω συχνά - πυκνά προς τα εκεί. Αν και είναι λίγα τα πράγματα που θέλω να πάρω, οπότε δεν ξέρω αν αποτελεί κριτήριο για να διαλέξω μαγαζί τα μεταφορικά.

Μελλοντικά θα αντικατασταθεί η Dell με κάποια καλύτερη και η κάρτα γραφικών για να τη στηρίζει σωστά.

εγω σ πρωτινό τα έξεις τροφοδοτικο https://www.skroutz.gr/s/3048827/Thermaltake-Smart-SE-730W.html#reviews

μητρικη εδω  https://www.skroutz.gr/s/11277007/Gigabyte-AB350-Gaming-3-rev-1-0.html

επεξεργαστη εδω https://www.skroutz.gr/s/11139197/AMD-Ryzen-5-1600.html

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Έγινε η παραγγελία του PSU, κατέληξα στο Corsair TX750M στα 103€.
Η αλήθεια είναι πως ήθελα να πάρω για 1η φορά Seasonic, αλλά ή τιμή του τσίμπησε κι άλλο ενώ ψάχνοντας είδα πως δεν είναι πραγματικά διαθέσιμο στην αγορά (παντού προπαραγγελίες). Η αλήθεια είναι πως στο τέλος ήμουν μεταξύ αυτού που πήρα και του TX650M (που θεωρώ καλύτερο σε VfM) αλλά πήρα το 750 για τις 2 έξτρα τροφοδοσίες για SATA που έχει (8 αντί 6).

Οπότε μένουν τα 2 σημαντικότερα πράγματα, CPU + MOBO

Tα 2 πιο ρεαλιστικά σενάρια είναι:

1. Ιntel i7 8700 (341€)  + Asrock Z370 Extreme4 (165€) => 506€

2. ΑMD R7 1700 (282€) + Asus Prime X370 Pro (166€) => 448€ (-58€ από το Intel Setup)

Eρώτημα 1ο: ο συγκεκριμένος i7 8700 θέλει και έξτρα ψύξη λόγω ανεπάρκειας της εργοστασιακής ή λάθος κατάλαβα; Γιατί αν είναι έτσι το κόστος ανεβαίνει...

Ερώτημα 2ο: υπάρχει καθόλου πληροφόρηση για το τι θα φέρουν τα νέα chipset για Mobo τόσο σε Intel όσο και σε ΑΜD; Γιατί από ότι είδα κανείς δεν ξέρει και αναρωτιέμαι αν αξίζει να περιμένω.

Ερώτημα 3ο: H διαφορά τιμής στα 2 παραπάνω Setup, αντικατοπτρίζει τη διαφορά απόδοσης ή όχι;

Καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε όλους :)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, Cartman είπε

Έγινε η παραγγελία του PSU, κατέληξα στο Corsair TX750M στα 103€.
Η αλήθεια είναι πως ήθελα να πάρω για 1η φορά Seasonic, αλλά ή τιμή του τσίμπησε κι άλλο ενώ ψάχνοντας είδα πως δεν είναι πραγματικά διαθέσιμο στην αγορά (παντού προπαραγγελίες). Η αλήθεια είναι πως στο τέλος ήμουν μεταξύ αυτού που πήρα και του TX650M (που θεωρώ καλύτερο σε VfM) αλλά πήρα το 750 για τις 2 έξτρα τροφοδοσίες για SATA που έχει (8 αντί 6).

Οπότε μένουν τα 2 σημαντικότερα πράγματα, CPU + MOBO

Tα 2 πιο ρεαλιστικά σενάρια είναι:

1. Ιntel i7 8700 (341€)  + Asrock Z370 Extreme4 (165€) => 506€

2. ΑMD R7 1700 (282€) + Asus Prime X370 Pro (166€) => 448€ (-58€ από το Intel Setup)

Eρώτημα 1ο: ο συγκεκριμένος i7 8700 θέλει και έξτρα ψύξη λόγω ανεπάρκειας της εργοστασιακής ή λάθος κατάλαβα; Γιατί αν είναι έτσι το κόστος ανεβαίνει...

Ερώτημα 2ο: υπάρχει καθόλου πληροφόρηση για το τι θα φέρουν τα νέα chipset για Mobo τόσο σε Intel όσο και σε ΑΜD; Γιατί από ότι είδα κανείς δεν ξέρει και αναρωτιέμαι αν αξίζει να περιμένω.

Ερώτημα 3ο: H διαφορά τιμής στα 2 παραπάνω Setup, αντικατοπτρίζει τη διαφορά απόδοσης ή όχι;

Καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε όλους :)

Καλή η επιλογή του psu άν και πολλά watt.

1) ΔΕΝ θέλει έξτρα ψύξη αρκεί η stock.

2) Σε intel απλά φθηνότερες h210/b450/h370 . Άν περιμένεις για κάτι αυτό θα είναι το μικρότερο κόστος.

Σε amd περιμένεις σε λίγους μήνες και επεξεργαστές ryzen στα 12nm με μεγαλύτερους χρονισμούς και καλύτερο ipc.

3) Για τη χρήση που κάνεις ώς χομπίστας και οι δύο λύσεις θα σε καλύψουν και βλέπω και άριστες υλοποιήσεις σε αξία/χρήμα για τις μητρικές που επίλεξες. Μελέτησε λίγο αυτά  

https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Photoshop-CC-2017-1-1-CPU-Performance-Core-i7-8700K-i5-8600K-i3-8350K-1057/

https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Premiere-Pro-CC-2017-1-2-CPU-Comparison-Skylake-X-Kaby-Lake-X-Broadwell-E-Kaby-Lake-Ryzen-7-969/

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω μαζί με το γεγονός οτι δεν θέλεις να κλοκάρεις ο 8700 μοιάζει ιδανικότερη επιλογή για 'σένα. Το αρνητικό είναι οτι το παρελθόν της intel, μας κάνει να πιστεύουμε οτι κλειδώνεις την αγορά σου εδώ και περιμένεις τον 8700 να φάει τα ψωμιά του, χωρίς δυνατότητα αναβάθμισης στο παρόν socket.

Eκεί έρχεται το am4 να σου παγιώσει οτι μέχρι το 2020 οι επεξεργαστές που θα βγούν, θα κουμπώσουν στην μητρική σου είτε είναι a320 είτε b350 είτε x370 δλδ ό,τι έχει κυκλοφορήσει ώς σήμερα και αυτό την κάνει εξίσου ιδανική επιλογή για 'σένα όταν ζήτησες απο το πρώτο post μακροβιότητα, εκτός άν εννοούσες εφάπαξ.

Επεξ/σία από Επισκέπτης

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...