Sadako Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2017 Καλησπέρα. Δηλώνω παντελώς άσχετος από Mac και MacOS, οπότε ελπίζω να μην πετάξω καμία μεγάλη κοτσάνα στην πορεία. Η κοπέλα μου έχει ένα MacBook5.1 πολλά χρόνια τώρα, την εξυπηρέτησε όσο το χρειάστηκε, τώρα πια η χρήση του έχει περιοριστεί σε YouTube, Skype και αρκετά σπάνια browsing. Από ό,τι μου είπε σε κάποια φάση το είχε δώσει και της έκαναν αναβάθμιση την έκδοση του λειτουργικού, της πέρασαν την έκδοση 10.6.8. Έχει κάποιο καιρό που από ό,τι μου λέει (και όσο παρατηρώ κι εγώ δηλαδή) σέρνεται ελεεινά. Η αλήθεια είναι ότι δεν του έχει φερθεί και πολύ ευγενικά, μόνο μπροστά μου το'χει ρίξει 2-3 φορές. Το CD-ROM δεν δουλεύει κλπ. Αναρωτιέμαι μήπως έχει να κάνει με το ότι είναι αρκετά παλιό και δεν μπορεί να σηκώσει την έκδοση του λειτουργικού που φοράει. Θα βοηθήσει αν κάνω (με κάποιο τρόπο που δεν έχω ιδέα) reset την εγκατάσταση σε εργοστασιακή μορφή ή ακόμα κι αν κάνω rollback σε κάποια προηγούμενη έκδοση; Να σημειώσω ότι CD εγκατάστασης κλπ δεν υπάρχουν ούτε για αστείο...
ozelot Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2017 Κατά βάση, το 10.6.8 (Snow Leopard) είναι το ιδανικό λειτουργικό για το μηχάνημα. Δηλαδή το μόνο που δεν μπορεί να έχει σχέση με τις μειωμένες επιδόσεις του μηχανήματος είναι αυτό. Εκτός βέβαια και έχει υποστεί αλλοιώσεις που θα μπορούσαν να αρθούν με μια επαν-εγκατάσταση του. Όμως αυτό δεν είναι εφικτό λόγω έλλειψης τοι install DVD. Ο κύριος ύποπτος είναι ο δίσκος (είναι ο γνήσιος ή τον έχει αλλάξει ?). Ας τρέξει στο Terminal την εντολή, βγάζει κάποιο σφάλμα ;. diskutil verifyvolume / Click στο εικονίδιο του δίσκου στο Desktop και πάτημα των πλήκτρων command-I. Στα πεδία Capacity και Available, τι τιμές αναφέρει ;. > About This Mac. Πόση Memory δείχνει ;.
Sadako Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2017 - Δίσκος δεν έχει αλλάξει. Βέβαια όπως είπα έχει φάει τα πεσιματάκια του. Να υποθέσω δεν μπορεί να μπει κάποιος SSD με την ίδια ευκολία που γίνεται σε -κάποια έστω- windows laptops; - Δεν έχω αυτήν την στιγμή πρόσβαση στο laptop, θα προσπαθήσω να δώσω οδηγίες εξ'αποστάσεως για να τσεκάρει τον δίσκο με το diskutil verifyvolume - Επανεγκατάσταση κλπ αποκλείεται επειδή δεν έχει το δισκάκι; Ή επειδή δεν δουλεύει η συσκευή στο laptop; Εννοώ θα μπορούσε να γίνει ίσως μέσω εξωτερικού DVD-RW; Δεν υπάρχει κάποιος κωδικός ή κάτι τέτοιο με το οποίο να μπορεί να κάνει επανεγκατάσταση κάποιος που έχει χάσει το δισκάκι;
jumaru99 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2017 Δεν μας λες γενικότερα για τα χαρακτηριστικά του όμως. Ram πχ πόσο έχει? Είναι στα 2GB από τη μάνα του ακόμα? Αν ναι sorry, αλλά δεν μπορείς να κάνεις πολλά έτσι. Ανεξαρτήτως αν έχει θέματα ο δίσκος ή όχι. Για το 10.6.8 δεν θα πω πολλά... μιας και είναι ήδη παρωχημένο. Ούτε browsing δεν μπορείς να κάνεις αξιοπρεπώς. Θα προτείνω SSD και τουλάχιστον να πας τη Ram στα 4GB, αν μπορείς και 8GB(max) ακόμα καλύτερα. Πίστεψέ με θα αναστηθεί! Μπορεί να τρέξει μέχρι El Capitan επίσημα ή με "hack" μέχρι και το τελευταίο High Sierra! Η αλλαγή γίνεται πιο εύκολα απ' ότι στα κοινά laptops. Σε περίπτωση που σου φανεί μικρός ένας ssd, μπορείς να βγάλεις το οπτικό(μιας και λες πως δεν δουλεύει) και να βάλεις στη θέση του ένα caddy με έναν μηχανικό δίσκο(αυτόν που θα αλλάξεις ή άλλο), ως δεύτερο για extra χώρο. Να συμπληρώσω πως έχω ο ίδιος στην κατοχή μου, ένα ίδιο με το παραπάνω configuration με High Sierra και είναι μια χαρά.
ozelot Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2017 1. Ο δίσκος, σύμφωνα με τον οδηγό, μπορεί να αλλαχθεί εύκολα με έναν SSD. Το μόνο που νομίζω ότι πρέπει να προσέξει κανείς είναι ο temperature sensor. Επίσης, δεν γνωρίζω αν χρειάζεται caddy. 2. Για επανεγκατάσταση είναι απαραίτητο το install DVD. Για οτιδήποτε άλλο, βλέπουμε μετά τις πληροφορίες που θα δώσεις.
Sadako Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2017 Παιδιά δεν το έχω αυτήν την στιγμή στα χέρια μου το laptop, θα προσπαθήσω να δώσω τις οδηγίες που θα μου πείτε στην κοπέλα μου μέσω Skype. Αν θυμάμαι καλά πάντως είναι στα 2,0GHz. Μνήμη δεν θυμάμαι καθόλου. Όλα όσα χρειάζεται τα λέει στο "About this Mac"; Γενικά δεν νομίζω να μπει σε διαδικασία για βαρβάτη αναβάθμιση, όπως είπα και στην αρχή το χρησιμοποιεί μόνο για Skype, YouTube και πολύ πιο αραιά browsing (όταν δεν το κάνει απ΄το κινητό). Ένας SSD 120άρης (αν δεν πιάνει τρελό χώρο το λειτουργικό) νομίζω πως θα την κάλυπτε. Αλλά αν δεν γίνεται δουλειά χωρίς το εξαφανισμένο Install DVD μάλλον δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε γενικά.. Πέρα από τον έλεγχο του σκληρού με το "diskutil verifyvolume" και τις πληροφορίες που υπάρχουν στο "About This Mac" υπάρχει τίποτα άλλο που να της πω να ελέγξει;
jumaru99 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2017 Ναι, με έναν 120άρη ~50€ είσαι μια χαρά. Υπολόγισε και κανά 20άρικο αν η Ram είναι με 2GB για να πας στα 4GB.
ozelot Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2017 Πες της να ελέγξει την κατάσταση της μπαταρίας. Με πατημένο το πλήκτρο alt (⌥), click το εικονίδιο της μπαταρίας στη menu bar. Στο Condition, τι αναφέρει ;.
Sadako Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2017 SSD βάζω όποιον να'ναι, ε; Δεν έχει θέματα με συμβατότητες κλπ να υποθέσω, έτσι; Μνήμες τι παίρνει έτσι για να ρίξω μια ματιά; Αν είναι για 20άρικο μπορεί να το κάνω...
ozelot Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2017 (επεξεργασμένο) Σε γνωστές μάρκες, μπορείς να βάλεις σχεδόν όποιον SSD σε ικανοποιεί. Όσο αφορά στη RAM, αν παραμείνεις στο Snow Leopard τα 2GB είναι αρκετά για τις δραστηριότητες που περιγράφεις. Αν όμως -υπό την προϋπόθεση ότι βάλεις SSD- πας στη version 10.11 El Capitan, θα χρειασθείς οπωσδήποτε 4GB of RAM. Δεν συνιστάται να προσθέσεις ένα module των 2GB, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκύψουν ασυμβατότητες σε συνάρτηση με το υφιστάμενο module. Εκτός και υποδειχθεί κάποιο που αποδεδειγμένα δεν προκαλεί θέμα. Για 100% συμβατά 4GB RAM modules, ενδεικτικά δες εδώ. Edit: για συμβατούς δίσκους δες τους Kingston και Corsair, που είναι και σε προσιτές τιμές. Επεξ/σία 19 Δεκεμβρίου 2017 από ozelot
jumaru99 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2017 Μνήμες, μπορείς να βρεις εύκολα στις αγγελίες εδώ πάνω κάτω σε αυτή την τιμή για 2x2GB. DDR3 παίρνει. Τώρα πρέπει να έχεις 2x1GB. Αυτό που χρειάζεται να προσέξεις για την "συμβατότητα", είναι να 'ναι max μέχρι τα 1333Mhz. Καθώς τα "100% συμβατά" τα χτυπάνε στο Θεό! χωρίς ιδιαίτερο λόγο...
Sadako Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2017 Ωραία, ευχαριστώ, θα δω και στις αγγελίες. Τις μνήμες που έχει ΤΩΡΑ, όχι πόση μνήμη έχει, αλλά την ακριβή μάρκα, συχνότητες κλπ μπορώ να τις δω με κάποιο software τρόπο όπως μπορώ στα Windows; Το λειτουργικό πόσο χώρο πιάνει περίπου; Αν (λέμε ΑΝ, χωρίς να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες) μπω στην διαδικασία να αναβαθμίσω SSD αλλά ΚΑΙ Ram υπάρχει περίπτωση να μπορώ να το αξιοποιήσω κι εγώ για ελαφρύ Photoshopping και Illustrator; Δεν τα έχω δουλέψει αυτά σε Mac, αλλά οκ, όλοι λένε ότι το MacOS διαχειρίζεται καλύτερα τους πόρους του συστήματος κλπ. Αν ναι, μπορεί να μπω στην διαδικασία να βάλω ελαφρώς μεγαλύτερο SSD.
ozelot Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2017 Κατά βάση, δεν μπορείς να διαχειριστείς ένα Mac με την λογική Windows. Απλά "δεν παίζει". Όλες τις πληροφορίες για το μηχάνημα (hard & software) τις βρίσκεις στο > About This Mac > System Report. Όμως προτού απαντηθούν οι ερωτήσεις σου στη τρίτη παράγραφο, πρέπει να αποκατασταθεί ή εύρυθμη λειτουργία του μηχανήματος που προς το παρόν είναι "στον αέρα".
Sadako Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2017 Οκ, θα επανέλθω με νεότερα λοιπόν...
Sadako Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2017 Λοιπόν, έχουμε και λέμε... Model Identifier: MacBook5,1 Processor Name: Intel Core 2 Duo Processor Speed: 2 GHz Number of Processors: 1 Total Number of Cores: 2 L2 Cache: 3 MB Memory: 2 GB Bus Speed: 1,07 GHz Usage: diskutil verifyVolume MountPoint|DiskIdentifier|DeviceNode Verify the file system data structure of a volume. Ownership of the affected disk is required. 2 partitions έχει, αυτό του MacOS Capacity: 125,49 GB Available: 85.54 GB ενώ αυτό των WindowsXP Capacity: 34,2 GB Available: 26.79 GB ΥΓ. Με μια μικρή επιφύλαξη, εκεί με το diskutil, γιατί τα βλέπω από μια θολή φωτογραφία, παίζει να μην φαίνεται καλά κάποιο γράμμα...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα