Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ νόμιζα ότι για το βούλωμα που είχα ότι φταίει ένα προσασμογέας στην αποχέτευση που έχω καθώς είναι των 8 εκατοστών από το έδαφος και οι σημερινές λεκάνες είναι στα 12εκ νομίζω. Όμως τώρα που το βλέπω καλύτερα το πουρί δεν είναι μόνο άσχημο στα μάτι αλλά κάνει την πορσελάνη πολύ τραχιά και το πάχος της φλούδας που έχει κάνει είναι πάνω από 2-3 χιλιοστά. Έτσι δυσκολεύει την ροή των χοντρών... Έχω δοκιμάσει τα ταμπλέτες για πουρί καθώς και ξύδι και coca cola να μένουν όλο το βράδυ και μετά τρίψιμο, αλλά τίποτα. Θα πάω στο υδροχλωρικό οξύ και στην καυστική ποτάσα ή το μαύρο harpic αφού έχω αδειάσει και το νερό το βράδυ. Μάλλον θα αγοράσω και μια συρματόβουρτσα σε σχήμα οδοντόβουρτσα (μικρή) αν χρειαστεί για να καθαρίσω βαθειά όλη την διαδρομή.

Ήμουν έτοιμος να γκρεμίσω την παλιά PVC σωλήνα για να την υψώσω (ο τεχνίτης δηλαδή) για να αποφεύγω το βούλωμα ¨λόγω λαστιχένιου προσαρμογέα" αλλά τώρα μου φαίνεται ότι φταίει το πουρί αλάτων. Μάλιστα το μέλος που απάντησε ότι φταίει και η συχνή χρήση καζανακιού πρέπει να έχει δίκιο καθώς το πουρί είναι από άλατα και μόνο ο χρωματισμός του από ανθρώπινες ακαθαρσίες. Γι΄ αυτό υπάρχουν και φίλτρα μαγνήτη στην κεντρική παροχή ύδρευσης που λέει δεν εξαφανίζουν τα άλατα αλλά τα κάνουν πιο διαλυτά ώστε να μην επικάθονται.

Επεξ/σία από Krusty
  • Απαντ. 58
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Krusty είπε

Μάλιστα το μέλος που απάντησε ότι φταίει και η συχνή χρήση καζανακιού πρέπει να έχει δίκιο καθώς το πουρί είναι από άλατα και μόνο ο χρωματισμός του από ανθρώπινες ακαθαρσίες. 

Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Κάποιοι δεν τραβούν το καζανάκι στο "ψιλό", είτε γιατί νομίζουν ότι δεν χρειάζεται ή/και για να μη ξοδεύουν νερό!!! 

Ποτέ σε κανένα σπίτι, παλιό ή καινούργιο, και έχω ζήσει σε πολλά, δεν υπήρχε πρόβλημα με πουρί στην τουαλέτα παρόλο που κάνουμε υπερβολική χρήση του καζανακιού. Αλλά τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα ρίχνουμε το βράδυ κάποιο από τα ειδικά απορρυπαντικά για τουαλέτα και όχι μόνο μέσα στο νερό αλλά και περιμετρικά στο αυλάκι που κυλάει το νερό γιατί κι εκεί μαζεύεται πουρί και βρωμιά.

• Like 1
Δημοσ.

Έχει και κάτι ταμπλέτες που μπαίνουν μέσα στο καζανάκι. Πάντως με περισσότερη ροή νερού έχουμε σίγουρα και περισσότερο πέρασμα αλάτων. Εγώ δεν έκανα τίποτα τόσο καιρό και τώρα η φλούδα  από πουρί δεν βγαίνει με ήπιες λύσεις. Τόσο σκληρό είναι σίγουρα άλατα ασβεστίου και μαγνησίου που μάλιστα έχουν και χρόνο να επικαθίσουν στο σιφόνι της τουαλέτας.

Δημοσ.

Έριξα ένα φακελάκι tuboflo στην λεκάνη και το άφησα 17 λεπτά, ρίχνοντας σε διαλείμματα λίγο  ζεστό νερό, αντί για 2 λεπτά που αναγράφει. Είναι το μόνο που είχε κάποιο μικρό αποτέλεσμα. Φαντάζομαι αν το άφηνα όλο το βράδυ θα είχε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Περιέχει Καυστικό Νάτριο. Γράφει ότι δεν επιτρέπεται για λεκάνες προφανώς επειδή έχει στάσιμο νερό που φαίνεται, αλλά εγώ δεν είχα κανένα πρόβλημα από το να πιτσιλάει ή να κοχλάζει βίαια.

Πάω για μαύρο harpic για την λεκάνη όλο το βράδυ τώρα. Μου απομένουν το HCl και το καθαρό NaOH ως λύσεις. Μετά ότι κάνει η συρματόβουρτσα ή το Dremel.

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τελικά μακράν η καλύτερη λύση που δοκίμασα είναι το υδροχλωρικό οξύ που ανέφερε ο isay.

Αυτήν την φορά όμως άδειασα όλο το νερό στο σιφόνι πριν ρίξω το κεζάπ. Με ένα λίτρο κεζάπ περίπου γέμισε σχεδόν όλο το σιφόνι. Να χωρούσε ακόμα 200mL ακόμα περίπου. Το ανακάτεψα το υγρό με τα γάντια και το άφησα όλο το βράδυ. Έβγαζε πολλές αναθυμιάσεις για δύο ώρες περίπου μέχρι να εξουδετερωθεί το οξύ από τα άλατα, αλλά είχα ανοιχτό τον εξαεριστήρα πολύ ώρα και φορούσα καλή μάσκα. Το οξύ το έριξα και στις τρύπες απ' όπου βγαίνει η ροή νερού από το καζανάκι, οπότε είχε καθαρίσει το επόμενο πρωί και εκεί και όλη η λεκάνη. Το εκπληκτικό είναι ότι μόνο με το τράβηγμα του καζανακιού έφυγε όλο το πουρί που είχε απομείνει. Έτσι δεν χρειάστηκε να βάλω σύρμα και να τρίβω και να γρατζουνίσω το σμάλτο. Το πιγκάλ βέβαια δεν γρατζουνάει. Το διάλυμα έκανε 35 λεπτά περίπου το μισόλιτρο από το label του Μασούτη και ήταν 14%w/w HCl. Είχε και ένα άλλο αρωματικό μπουκάλι δίπλα από το κόκκινο μπουκάλι που πήρα στο ράφι και έμοιαζε με αυτό, αλλά ήταν πολύ πιο ασθενές όταν το δοκίμασα.

Δεύτερο καλύτερh ήταν το καυστικό Νάτριο. Ήταν η ήρεμη δύναμη, ούτε κόχλαζε όταν το έριξα στο νερό σιγά-σιγά (τέσσερις κουταλιές της σούπας), ούτε κάτι άλλο επικίνδυνο έγινε, αλλά το επόμενο πρωί βγήκε μια ποσότητα από το πουρί. Αν έτριβα με σύρμα ίσως να έβγαζα κι άλλη ποσότητα.

Επειδή δεν είδα αφρούς και να κοχλάζει το καυστικό Νάτριο, είπα να ρίξω τη επομένη tuboflo για κρύο νερό (αν και είχε νερό στους 43C στο σιφόνι μέσα. Μονολότι έβγαζε αφρούς πόση ώρα είχε μηδενικό αποτέλεσμα στο πουρί το επόμενο πρωί. Φαίνεται είναι καλό στο οργανικό πουρί μόνο και ας εμπεριέχει και NaOH.

Μαύρο harpic δεν βρήκα στην Ελλάδα. WC net ταμπλέτες βρήκα μόνο στο skroutz, οπότε με τα μεταφορικά θα μου ερχόταν ακριβά.

Για δυνατότερο τρίψιμο στο πουρί από την βούρτσα υπάρχουν και μερικά άσπρα σφουγγαράκια για το μπάνιο και μερικοί λένε ότι η μουλιασμένη ελαφρόπετρα σε ζεστό νερό δεν χαράσσει και υπάρχουν και ειδικά τέτοια προϊόντα. Καλύτερα μία ακόμα επανάληψη με κεζάπ παρά τρίψιμο με ελαφρόπετρα.

Στο τέλος η διατομή το σιφονιού άνοιξε αρκετά καθώς υπήρχε πολύ πουρί και στην επάνω επιφάνεια του σιφονιού μέσα που δεν φαίνεται στο μάτι, αλλά είχα βάλει το χέρι μου. Πρέπει να έχω τελειώσει με τα βουλώματα πλέον. Θα βάλω και ένα λάστιχο μέσα με πίεση νερού για σιγουριά.

Επεξ/σία από Krusty
Δημοσ.
7 ώρες πριν, Krusty είπε

Μαύρο harpic δεν βρήκα στην Ελλάδα. WC net ταμπλέτες βρήκα μόνο στο skroutz, οπότε με τα μεταφορικά θα μου ερχόταν ακριβά.

Υπάρχουν και τα 2 στο Σκλαβενίτη. Το WC Net είναι σκόνη σε φακελάκια.

• Like 1
Δημοσ.

Λοιπόν..

Τα δοκίμασα όλα όσα αναφέρθηκαν πλην του HCl, το οποίο ξέρω πως δουλεύει μεν, αλλά είναι μπελαλίδικο κι επικίνδυνο.

Νικητής χωρίς αμφιβολία, το ξινό (κιτρικό οξύ). Χρήση όχι όπως αναφέρθηκε εδώ,

Στις 3/1/2021 στις 11:52 ΠΜ, zzouperman είπε

καταρχήν καλή χρονιά, ο μηχανισμός που κολαει το πουρί ( αλλας )  είναι με στατικό ηλεκτρισμό και για να τον εξουδετερώσεις θέλεις κάτι όξινο .το υδροχλορικο οξυ ειναι πολύ ισχυρό και θα σου καταστρέψει το σμάλτο της λεκάνης με αποτέλεσμα στο μέλλον το πρόβλημα θα επιδεινωθεί. το καλύτερο είναι ένα ήπιο  όξινο στοιχείο , ομως οσο πιο ήπιο ειναι τόσο περισσότερο χρόνο δράσης θέλει. προσωπικά καθάρισα τη όλη λεκάνη γιατί είχε διαρροή βουλώνοντας τη γεμιζοντας τη με νερο και εριξα μεσα 10 φακελάκια ξινό ( θα το βρεις στα μπαχαρικά ) .την άφησα βουλωμένη 10 μέρες όταν φύγαμε για διακοπές και όταν γύρισα όλο το πουρί είχε ξεκολλήσει σαν φλούδα , η λεκάνη ήταν σαν καινούρια και το σμάλτο δεν ειχε πειραχτεί καθόλου

αλλά απλά, ένα φακελάκι ξινό (50 γραμμάρια, Σκλαβενίτης, κόστος 0,55€) το ρίχνουμε το βράδυ στο νερό και το αφήνουμε overnight (που λένε και στο χωριό μου) και το πρωί τρίβουμε με το πιγκάλ και ξεπλένουμε. Το καταλαβαίνεις πως λειτουργεί καθώς και το νερό αλλάζει ελαφρώς απόχρωση προς το καφετί.

Επαναλαμβάνουμε το επόμενο βράδυ μέχρι την τελική εξάλειψη του προβλήματος. Δεν ξέρω αν είναι ιδέα μου, πάντως φάνηκε να βοηθάει το ζεστό νερό στη λεκάνη, πριν ρίξουμε το φακελάκι. Από κάποιο βραστήρα ή και από τον ηλιακό, αν υπάρχει.

happy cleaning!

Spoiler

Happy Bbc GIF by CBeebies HQ

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, phanispal είπε

Σε πόσες λεκάνες έκανες τις δοκιμές;

Χμμμ..

Για τη δικιά μου πρόκειται. Είναι 10-15 μέρες που πειραματίζομαι.

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ξαναδοκίμασα υδροχλωρικό οξύ, αυτήν την φορά 1,5 λίτρα για να γεμίσει όλο το σιφόνι και να μπει βαθειά μέσα γιατί και εκεί έχει πουρί όπως και η πάνω πλευρά του σιφονιού. Το άφησα όλο το βράδυ και το πρωί έβγαλα με το γάντι χωρίς άλλη βούρτσα, από την πάνω μεριά του σιφονιού, ολόκληρα κομμάτια φλούδας από πουρί που δεν ήξερα ότι υπήργαν και εκεί. Παχιά σαν πετρίτσες. Σαν σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Σίγουρα το βούλωμα που είχα ήταν από το τραχύ και παχύ πουρί και όχι από τον αντάπτορα που έχω λόγω του ότι ο σωλήνας αποχέτευσης μου είναι παλιού τύπου και άρα είναι χαμηλά.

Επεξ/σία από Krusty
Δημοσ.

Το έξω ξαναπεί νομίζω ότι για μένα το καλύτερο καθαριστικό λεκάνης είναι η καυστική σόδα.

Ρίχνεις το βράδυ 2-3 κουταλιές της σούπας στο νερό το αφήνεις μέχρι το πρωί τρίβεις με το πιγκαλ και τραβάς καζανάκι. Δεν χρειάζεται ζεστό νερό διότι η σόδα μόλις πέσει στο νερό γίνεται αντίδραση και το νερό ανεβάζει μόνο του 80-90 βαθμούς θερμοκρασία. Επίσης και μετά την διάλυση αντιδρά και διαλύει - ξεκολά τα άλατα. Κάντε το 2-3 βράδια και θα δείτε το αποτέλεσμα χωρίς γάντια άδειασμα λεκάνης και άλλα τέτοια.

Διαβάστε μόνο οδηγίες χρήσης γιατί είναι ένα επικίνδυνο υλικό.

• 4 μήνες μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Νομίζω η καυστική σόδα κάνει πολύ καλή δουλειά, όταν ο σωλήνας έχει βουλώσει κυρίως από λάδια και άλλα οργανικά, αφού έχουμε την αντίδραση της σαπωνοποίησης. Στα άλατα (φαντάζομαι θα είναι κυρίως ανθρακικά άλατα) κάνει καλύτερη δουλειά κάποιο οξύ είτε δυνατό (υδροχλωρικό ή θειικό) ή πιο ήπιο (π.χ. κιτρικό οξύ - ξινό) με περισσότερο χρόνο.

Έμενα βούλωσε ο σωλήνας από το σιφώνι του δαπέδου της τουαλέτας, περνάει πολύ λίγο νερό, αν ανοίξεις τέρμα την βρύση υπερχειλίζει το σιφώνι. Μάλλον έπιασε πουρί από άλατα (έπαθε το ίδιο ένας σωλήνας αποχέτευσης στο άλλο μπάνιο και είδα τι είχε μέσα) , έβαλα καυστικό νάτριο αλλά δεν έκανε τίποτα. Προσανατολίζομαι να βρώ σκεύασμα με θεϊκό οξύ μήπως δω άμεσα αποτελέσματα, λέτε πάθει τίποτα ο μολυβδένιος σωλήνας; Ο σωλήνας έχει διάμετρο 4cm και αν έπαθε σαν τον άλλο σωλήνα, τότε θα έχει μείνει μόνο 1cm διάμετρο ελεύθερος χώρος και αν.

Σύμφωνα με εδώ βλέπω ότι δεν υπάρχει αντίδραση μεταξύ θειικού οξέως και μολύβδου.

Επεξ/σία από shack
Δημοσ.
On 06/03/2021 at 08:15, papoys1 said:

Το έξω ξαναπεί νομίζω ότι για μένα το καλύτερο καθαριστικό λεκάνης είναι η καυστική σόδα.

Ρίχνεις το βράδυ 2-3 κουταλιές της σούπας στο νερό το αφήνεις μέχρι το πρωί τρίβεις με το πιγκαλ και τραβάς καζανάκι. Δεν χρειάζεται ζεστό νερό διότι η σόδα μόλις πέσει στο νερό γίνεται αντίδραση και το νερό ανεβάζει μόνο του 80-90 βαθμούς θερμοκρασία. Επίσης και μετά την διάλυση αντιδρά και διαλύει - ξεκολά τα άλατα. Κάντε το 2-3 βράδια και θα δείτε το αποτέλεσμα χωρίς γάντια άδειασμα λεκάνης και άλλα τέτοια.

Διαβάστε μόνο οδηγίες χρήσης γιατί είναι ένα επικίνδυνο υλικό.

Μήπως καταστρέφει τις πλαστικες σωλήνες της αποχέτευσης?  Γνωρίζουμε ?

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...