Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εντάξει ρε παιδιά ο άνθρωπος ένα μικρό δίκτυο έχει,ούτε data center ούτε 500 users.Αν είναι να πάρει και κάνα nexus 9500 που κάνει κάτι δεκάδες χιλιάδες ευρώ.Υπάρχει λόγος που το stp αν και τόσο παλιό προτόκολλο έχει ακόμα χρήση ειδικά σε μικρότερα δίκτυα.Και αυτό είναι το κόστος.Σε όποιο design βιβλίο,manual (σχετικά πρόσφατο) και να τσεκάρεις σου λέει να κάνεις reduce  το μέγεθος του stp domain όσο μπορείς π.χ με την χρήση l3 switches και στο access layer.Π.χ με ένα routing protocol ή ακόμα και static routing + bfd μπορείς να έχεις path failure detection σε λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο.Το θέμα είναι ότι τα layer 3 switch κοστίζουν περισσότερο.Aπό τη στιγμή που τα switch δεν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο η triangle τοπολογία με μόνο ένα redudant link είναι η πιο ασφαλής όταν παίζεις με rstp σε σχέση με μια πιο πολύπλοκη τοπολογία με πολλαπλά redudant links.Γενικώς το stp δεν ενδεικνύται για πολύπλοκες τοπολογίες με πολλαπλά redundant links.

• Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

@mak

Συμφωνω σε αυτα που γραφεις.

Επειδη ομως το προτζεκτ του φιλου "φαινεται" λιγο σοβαρο για αυτο και εδωσα αυτη την απαντηση. Δε γνωριζω αν το χρειαζεται μιας και δεν εχει δωσει περισσοτερες πληροφοριες οσων αφορα την εγκατασταση.

Αν μιλαμε για 10 πισια σαφως και δε χρειαζεται να κανει τπτ.  Δε ξερουμε αν εχει τη δυνατοτητα να τραβηξει εστω και ενα ακομη καλωδιο και απο που εως που. 

@koftis

H απαντηση που του εδωσα ειναι απλα για να ξεκινησει να σκεφτεται μια λυση και δεν ειναι ετοιμη λυση. Θα μπορουσε να γινει και με firewall ελεχγοντας και κοβοντας τις διευθυνσεις των switch. Aναλογως και την περιπτωση κατι θα εκανα. Τωρα αν θες σωνει και καλα μια πρακτικη απαντηση σε αυτα που με ρωτας, περιμενε λιγο μολις βρω λιγο χρονο.

Δημοσ.

Rfc αυτό ακριβώς υποθέσεις κάνουμε.Μπορεί όντως το project να απαιτεί περισσότερο redundancy.Απο τη στιγμή που δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες εικασίες μπορούμε να κάνουμε.Απλά με τα ως τώρα δεδομένα που έχουμε κάποιες λύσεις μου φάνηκαν τραβηγμένες.Συμφωνώ ότι χρειάζεται να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες.

Δημοσ.

ρε σεις! ο ανθρωπος εχει 3 απλα switch. ουτε stacking, ουτε vPC, ουτε VSS, ουτε multilayer switching ουτε τιποτα.

το οτι ολοι λιγο πολλοι ξερουμε 5 πραγματα παραπανω για δικτυα δε σημαινει οτι θα αρχισουμε να πεταμε τεχνολογιες και ορολογιες απλα για να πουμε οτι ξερουμε! θα πελαγωσει ο ανθρωπος..!  :-D

για την τοπολογια που περιγραφει ενα απλο τριγωνο με RSTP ειναι το ιδανικο. 

συμφωνουμε ολοι οτι το STP δεν ειναι data center πρωτοκολλο, συμφωνουμε οτι δεν ειναι το ιδανικο για μεγαλα δικτυα με εκατονταδες users αλλα τωρα 3 switch ειναι που βρισκονται σε διαφορετικα closets και ενα απλο switching topology!

(το παρακατω το βαζω σε spoiler για να μην ταλαιπωρω αλλον τον ερμο τον topic starter) και επειδη εγω το εθαψα το STP εξ αρχης, να μην τα παραλεμε στα 10 χρονια που ασχολουμαι με enterprise δικτυα ΠΟΤΕ δεν εχω δει loop να οφειλεται σε "crashed" STP process. Και τα συγχρονα switches εχουν και μηχανισμους να αποτρεπουν και αυτο BDPU guard, loop guard, error-disable σε flapping links κλπ.. Οταν γινεται loop συνηθως γινεται επειδη καποιος καπου συνεδεσε ενα καλωδιο και τη δημιουργησε η ξεχασε να ενεργοποιησει STP καπου. Απαξ και συνδεσεις τα uplinks σου και το STP κανει calculate το topology, στο 99% των περιπτωσεων εισαι ΟΚ.

• Like 2
Δημοσ.

ρε σεις! ο ανθρωπος εχει 3 απλα switch. ουτε stacking, ουτε vPC, ουτε VSS, ουτε multilayer switching ουτε τιποτα.

το οτι ολοι λιγο πολλοι ξερουμε 5 πραγματα παραπανω για δικτυα δε σημαινει οτι θα αρχισουμε να πεταμε τεχνολογιες και ορολογιες απλα για να πουμε οτι ξερουμε! θα πελαγωσει ο ανθρωπος..!  :-D

για την τοπολογια που περιγραφει ενα απλο τριγωνο με RSTP ειναι το ιδανικο. 

συμφωνουμε ολοι οτι το STP δεν ειναι data center πρωτοκολλο, συμφωνουμε οτι δεν ειναι το ιδανικο για μεγαλα δικτυα με εκατονταδες users αλλα τωρα 3 switch ειναι που βρισκονται σε διαφορετικα closets και ενα απλο switching topology!

(το παρακατω το βαζω σε spoiler για να μην ταλαιπωρω αλλον τον ερμο τον topic starter) και επειδη εγω το εθαψα το STP εξ αρχης, να μην τα παραλεμε στα 10 χρονια που ασχολουμαι με enterprise δικτυα ΠΟΤΕ δεν εχω δει loop να οφειλεται σε "crashed" STP process. Και τα συγχρονα switches εχουν και μηχανισμους να αποτρεπουν και αυτο BDPU guard, loop guard, error-disable σε flapping links κλπ.. Οταν γινεται loop συνηθως γινεται επειδη καποιος καπου συνεδεσε ενα καλωδιο και τη δημιουργησε η ξεχασε να ενεργοποιησει STP καπου. Απαξ και συνδεσεις τα uplinks σου και το STP κανει calculate το topology, στο 99% των περιπτωσεων εισαι ΟΚ.

Ευχαριστώ που με καταλαβαίνεις. Η αλήθεια είναι ότι θέλω ένα απλό δίκτυο. Δεν είμαστε και πολύς κόσμος. Εάν συνυπολογίσω  στον αριθμό των pc και στον αριθμό των δικτυακών printer, τα κινητά τηλεφωνα των εργαζομένων που θα συνδέονται ασύρματα στο δικτύο, οι συσκευές αυτες δεν ξεπερνάνε τις 80. Και πάλι τον νούμερο αυτό ειναι αρκετά μεγάλο, εάν λαβουμε υπόψη μας τον ετεροχρονισμό.

Ασχολούμαι καθαρά ερασιτεχνικά με το αντικείμενο. Η σκέψη του "redundancy" που έθεσα στην αρχή δεν ήταν απαίτηση, αλλά πρόταση δική μου και ίσως να θεωρηθεί πλεονασμός για τις δικές μας ανάγκες. Παρόλα αυτά ήθελα να γνωρίζω αν έχει μια βάση. 

Εάν υπήρχαν μεγαλύτερες απαιτήσεις ασφαλώς και θα πήγαινα απευθείας σε μια εταιρία που να έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία. Επειδή όμως, όπως ανέφερα,απαιτήσεις τέτοιες δεν υπάρχουν και επειδή το budget είναι περιορισμένο θα ήθελα να προτιμήσω μια λύση που θα είναι οικονομική, λειτουργική και πρακτικά εφαρμόσιμη.

Από την όλη κουβέντα, εγώ κατάλαβα οτι η υλοποίηση αυτή έχει βάση και μπορεί να λειτουργήσει. Επίσης κατάλαβα, οτι θα μπορούσε και να κρύβει και παγίδες. Τέλος, το δίκτυο αυτό μπορώ και εγώ να το στήσω, με τις λίγες γνώσεις που έχω.

Ευχαριστώ κάθε ένα από εσάς προσωπικά για τον χρόνο και τις συμβουλές που έδωσε.

• Like 1
Δημοσ.

Rabican το ίδιο έγραψα και εγώ.Μιλάμε για μικρό δίκτυο.Οπότε είναι περιττό να συζητάμε περαιτέρω.Το multilayer switching το ανέφερα γιατί γράφτηκε κάτι περί stp.Για απλό τρίγωνο το rstp είναι κομπλέ.Προφανώς υπάρχουν άλλες λύσεις οι οποίες είναι όμως ακριβότερες και για ένα μικρό δίκτυο δεν αξίζει να δώσεις παραπάνω λεφτά.Και το κυριότερο αν οι απαιτήσεις ήταν μεγαλύτερες θα πήγαινε ο άνθρωπος σε μια εταιρία να πάρει προσφορές.

go_ginos H υλοποίηση έχει βάση,ένα μεγάλο ποσοστό των δικτύων την χρησιμοποιεί ακόμα.Οι περισσότερες υλοποιήσεις έχουν τα συν και τα πλην.Από την στιγμή που δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι παραπάνω προχωράς ως έχει.

• Like 1
Δημοσ.

Από την όλη κουβέντα, εγώ κατάλαβα οτι η υλοποίηση αυτή έχει βάση και μπορεί να λειτουργήσει. Επίσης κατάλαβα, οτι θα μπορούσε και να κρύβει και παγίδες. Τέλος, το δίκτυο αυτό μπορώ και εγώ να το στήσω, με τις λίγες γνώσεις που έχω.

Η υλοποιηση μια χαρα θα δουλεψει. Θα εχεις και redundancy σε επιπεδο uplink και για το μεγεθος του δικτυου σου ειναι μια χαρα. εχω δει τοπολογιες με τριγωνα να δουλευουν πολλα χρονια απροβληματιστα και σε switching domains με πολυ περισσοτερα switches (ακομη και 80-85).

οτι χρειαστεις εδω ειμαστε παντως!

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Διάβασα με ενδιαφέρον το thread γιατί παρόμοια υλοποίηση έχω κάνει και γω στην εταιρεία που δουλεύω. 4 switches ίδιο μοντέλο, τα 2 σε ένα κτίριο και τα άλλα 2 σε διπλανό. Αυτά που είναι στο ίδιο κτίριο ενώνονται με ethernet 20G (δύο ports με LACP) και μεταξύ των κτιρίων 2 ζεύγη οπτικής ίνας 10G spf+. Αν κοπεί ή σταματήσει να δουλεύει η μια, έχουμε redundancy μέσω της άλλης. Τρέχω RSTP (δεν υπάρχουν πολλά VLAN κτλ). Αν εξαιρέσεις ότι 1 switch έγινε brick για διαφορετικό λόγο δεν είχα ποτέ προβλήματα με το STP. 

Δηλαδή τι εναλλακτική θα προτείνατε για τέτοια περίπτωση εκτός από το stp? Τα περί router, firewall κτλ ενδιάμεσα δεν μ αρέσουν αυξάνεις το complexity και προσθέτεις ακόμα μια συσκευή αχρείαστη ουσιαστικά στο δίκτυο σου η οποία επίσης μπορεί να failαρει. 

Ωραίο thread πάντως, δεν βρίσκεις συχνά τέτοια πλέον εδώ...

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 5/1/2018 στις 1:02 ΜΜ, stringer bell είπε

Διάβασα με ενδιαφέρον το thread γιατί παρόμοια υλοποίηση έχω κάνει και γω στην εταιρεία που δουλεύω. 4 switches ίδιο μοντέλο, τα 2 σε ένα κτίριο και τα άλλα 2 σε διπλανό. Αυτά που είναι στο ίδιο κτίριο ενώνονται με ethernet 20G (δύο ports με LACP) και μεταξύ των κτιρίων 2 ζεύγη οπτικής ίνας 10G spf+. Αν κοπεί ή σταματήσει να δουλεύει η μια, έχουμε redundancy μέσω της άλλης. Τρέχω RSTP (δεν υπάρχουν πολλά VLAN κτλ). Αν εξαιρέσεις ότι 1 switch έγινε brick για διαφορετικό λόγο δεν είχα ποτέ προβλήματα με το STP. 

Δηλαδή τι εναλλακτική θα προτείνατε για τέτοια περίπτωση εκτός από το stp? Τα περί router, firewall κτλ ενδιάμεσα δεν μ αρέσουν αυξάνεις το complexity και προσθέτεις ακόμα μια συσκευή αχρείαστη ουσιαστικά στο δίκτυο σου η οποία επίσης μπορεί να failαρει. 

Ωραίο thread πάντως, δεν βρίσκεις συχνά τέτοια πλέον εδώ...

Κοίταξε από τη στιγμή που θέλεις να κάνεις extend την layer 2 δεν έχεις άλλη επιλογή ούτε βρίσκω κάτι παράξενο στην τοπολογία σου από τη στιγμή που έχεις και LACP και έχεις δοκιμάσει το failover. Καλή επιλογή αν έχεις Cisco να ενεργοποιήσεις στα οπτικά Interfaces το udld.

Επεξ/σία από cger

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...