Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλοί μου συμφορουμίτες, έχω μια σπαζοκεφαλιά και θέλω την βοήθεια σας. Έχουμε και λέμε:
   Σε απομακρυσμένη περιοχή που ούτως ή άλλως είναι δυσεύρετο το ηλεκτρικό ρεύμα, χτίζεται μικρό κτήριο (σταύλος) του οποίου το περιεχόμενο θέλουμε να παρακολουθείται από κάμερα με live αναμετάδοση στο παρακάτω χωριό. (γνωρίζω οτι θα πέσουν GIF με τον Τραμπάκουλα του Χαρρυ Κλυν αλλά χαλάλι)
   Η απόσταση από το σημείο "ελέγχου" είναι μερικά χιλιόμετρα σε ευθεία (2-3) και υπάρχει ανεμπόδιστη οπτική επαφή μεταξύ των σημείων, ενώ διατιθέμεθα να υψώσουμε και ιστούς για σωστότερη σύνδεση.
  Εφόσον δεν υπάρχει ΔΕΗ, η πρώτη ιδέα ήταν βεβαίως κάποιο σύστημα με ηλιακό πάνελ, αλλά εκτός του οτι αμφιβάλλω για την απόδοση του σε αυτό το περιβάλλον, έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα ρευματοδότης από υδρογεννήτρια από κοντινό ρέμα. Όπως και να έχει η κατανάλωση πρέπει να διατηρηθεί χαμηλά όπως καταλαβαίνετε.
  Έρχομαι τώρα και στον λόγο που το θέμα βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία. Για την υλοποίηση, όπως προδόθηκε παραπάνω, έχω την ιδέα να γίνει με εξοπλισμό p2p Wifi, ιστούς, κεραίες κλπ εμπνεόμενος απο τα μητροπολιτικά δίκτυα. Όμως δεν έχω εμπειρία με αυτά προκειμένου να βγάλω συμπέρασμα και δεν ξέρω και που πρέπει να απευθυνθώ.
  Να διευκρινίσω οτι επειδή το project είναι εντελώς προσωπικό, δεν μας ενοχλεί οι λύσεις να είναι τύπου DIY ενώ προσπαθούμε να το φτιάξουμε και με όσο λιγότερα χρήματα γίνεται. Επίσης προσωπικά έχω κάποιες βασικές γνώσεις στα δίκτυα ήδη, ενώ σπουδάζω και πάνω στο αντικείμενο οπότε δεν αναλαμβάνει κάποιος εντελώς άσχετος και επομένως δεν χρειάζεται να περιοριστούμε σε λύσεις για αρχάριους αποκλειστικά.

Δημοσ.

ηλιακό πάνελ = λεφτά για τα ίδια + μπαταρίες

θέλεις δικτυακή κάμερα

p2p Wifi, ιστούς, κεραίες κλπ ??

2 κεραίες κατευθυντικές να κοιτάνε η μία την άλλη μεταξύ του σταύλου και του μέρους που θα έχεις internet/υπόλοιπο δίκτυο 

= 2 φις ρεύματος στον σταύλο, 1. κάμερα και 2. κεραία, γενικά δεν υπάρχει μεγάλη κατανάλωση σε αυτά, αν είναι ξένη η Υ/Γ τότε και κάποιον μετρητή για να τα βρίσκετε με τον ιδιοκτήτη

*το ότι σπουδάζεις δε σημαίνει πως έχεις και γνώσεις :P έχουν δει πολλά τα ματάκια μας

Δημοσ.

Σε αρχικο σταδιο πρεπει να λυθει το πιο βασικο θέμα το ρευμα.Εχει εκει κοντα κανα σπίτ στάβλο η έστω κάτι που να έχει ρεύμα.Μια λύση που μπορω να σκεφτώ είναι να βρεις κανα ελαφρως μεταχειρισμενο ηλιακό πάνελ με την μπαταρία του και το ινβερβετ του για να σου κανει τα 12βολτ σε 240 για να μπορουν να δουλεψουν τα μηχανηματα και αμα θες για ασφαλεια για περιπτωση που το συστημα σε φορτωσει η δεν εχει ηλιο βαζεις και ενα ups πάνω μετα ακομα και που υπαρχει οπτικη επαφη αμα υπαρχει διαφορα στο υψος μεταξυ σταβλου και σπιτιου ισως πρεπει να μπει ενα μικρος στυλος για να μπορεσει η κεραια να παρει την καταληλη κληση για να κοιταει το σπιτι πχ ακομα πιο σωστα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μια ιδέα για να μην χρειαστείς ινβέρτερ (γλυτώνεις απώλειες στις μετατροπές τάσης) θα ήταν να πάρεις κάμερα που να τροφοδοτείται με POE (οι περισσότερες έτσι είναι όπως και να έχει). 

Παίρνεις μια μπαταρία 24 βόλτ (παίρνεις έτοιμη ή φτιάχνεις 24V με στοιχεία ή ενώνεις 2 12ρες στην σειρά, τα Ah πρέπει να τα υπολογίσεις όπως και να έχει για να δεις χωριτικότητες).

Παίρνεις έναν ρυθμιστή φόρτισης ικανό να τροφοδοτήσει κάμερα και κεραία. Και τα 10Α πρέπει να σε φτάνουν αλλά αυτό θα το δεις όταν δεις συγκεκριμένα τι κάμερα και κεραία θα βάλεις.

Παίρνεις POE καλώδια για να δώσεις ρεύμα στην κεραία απευθείας απο τον ρυθμιστή (δες να κάνουν τα 24 στην κεραία που θα πάρεις) και αν χρειαστείς 12 πχ για την κάμερα παίρνεις έναν μετατροπέα  για αυτήν, αλλά καλύτερα να παίξεις στα βόλτ των μπαταριών που θα έχεις.

Όπως και να έχει, βρες πρώτα ποια κάμερα και κεραία θα πάρεις και τα υπόλοιπα τα βρίσκεις βάσει αυτών, πάνελ δηλαδή πρέπει να δεις να είναι αρκετά για τις μπαταρίες, μπαταρίες πρέπει να φτάνουν για μερικές μέρες συννεφιάς (χειμώνας γαρ).

Γενικά θέλει κάποιο ψάξιμο...

ps: Αν βάλεις 24ρα μπατατρία υπολόγισε θα χρειαστείς 36 βόλτ σε πάνελ, δηλαδή 3 πάνελ 12ρια στην σειρά.

ps2: Μερικές κεραίες δουλεύουν και με 12V στο POE, η nanostation πχ πρέπει να είναι οκ, απλά αν η μπαταρία πέσει κάτω απο 11-11.5 θα κλείσει η κεραία, βέβαια αν η μπαταρία σου είναι αρκετή και τα πάνελ σωστά δύσκολα θα πέσει εκεί η τάση γιατί αυτό αντιστοιχεί στο 20-30% της μπαταρίας... Το κακό βέβαια είναι οτι δεν θα μπορείς να τραβήξεις μεγάλο καλώδιο απο τον ρυθμιστή μέχρι την κεραία (γιατί όσο μεγαλύτερο το καλώδιο τόσο μεγαλύτερη η πτώση τάσης), δηλαδή θα πρέπει τα πάνελ, οι μπαταρίες, ο ρυθμιστής και η κεραία να είναι δίπλα δίπλα. Απο την άλλη με τα 24 δεν έχεις αυτά τα θέματα αλλά θα δώσεις πολλά παραπάνω σε μπαταρίες και πάνελ. 

ps3: Πόσο περίπου θες να σου κοστίσει; Πες 2 nanostation έχουν 100, μια κάμερα περιστρεφόμενη άλλα 50 (?), μετά ρυθμιστής κανένα 15ρι, μπαταρίες πες απο ups 20€ η μια (ή αν έχεις καμιά παλιά απο αμάξι που να δίνει τάση σωστή (τα αμπέρ εκκίνησης δεν σε νοιάζουν στην προκειμένη)) κάνει και αυτή, πάνελ ένα 30ρι; Δηλαδή αμέσως αμέσως πας στα ~250€ με την επιλογή των 12V στα POE και αν θες να πας για 24 πας πάνω απο 300... Πόσα θες να δώσεις εσύ; 

Επεξ/σία από nikos903
Δημοσ.

Δεν έχω συγκεκριμένο budget, απλώς επειδή  ΠΡΕΠΕΙ να γίνει προσπαθώ να κάνω μια μελέτη να δω πόσο θα κοστίσει. Εκεί στα 250-300 δεν είναι άσχημα πιστεύω, ειδικά αν μπορέσω να βρω και τα υλικά μεταχειρισμένα πχ και κατέβει. Το μόνο που με ανησυχεί είναι οτι επειδή ακριβώς είμαστε σε βουνό με κρύο, ομίχλες κλπ δεν ξέρω πόσο θα μπορεί να αποδώσει το ηλιακό πάνελ. Έχω και εναν μηχανικό που όπως είπα έχει κολλήσει με την υδρογεννήτρια, αυτή όμως απ'οσο ξέρω θέλει στροφές (άρα πίεση) προκειμένου να αποδώσει και με υπό το μηδέν θερμοκρασίες το χειμώνα θα έχουμε πάγο σίγουρα.
Τα nanostation σκεφτόμουν και εγώ, μάλιστα τα loco, διότι απ'οτι είδα έχουν πολύ καλό range σε συνδυασμό με τιμή. Η κυρίως άγνοια μου όμως εστιάζεται στη σύνδεση της κάμερας με το nanostation -υποθέτω οτι θα πρέπει να υπάρχει κάτι ανάμεσα τους, καποιο router?-, καθώς επίσης και η συνδεσμολογία που απαιτεί το nanostation. Αν δεν κάνω λάθος αυτά όλα ειναι PoE και άρα θα πρεπει είτε να μπορώ να δώσω τροφοδοσία με κανονικό μετατροπέα που θα απαιτεί όμως AC είτε να κάνω μαλαγανιές και να κουμπώσω ρεύμα απευθείας στο καλώδιο.

Δημοσ.

Μεταχειρισμένα loco δεν ξέρω αν βρεις (σε τιμή που συμφέρει δηλαδή), κάμερες πάλι δεν έχω δει, υπόψιν οτι θες εξωτερικού χώρου, και να μην βρέχεται με την υγρασία εκεί το βράδυ αν βάλεις εσωτερικού κλαύτην... Μετά μπαταρία / πάνελ μην πάρεις παλιά, χάνουν απόδωση/χωριτικότητα με τον καιρό αυτά, που ξέρεις ο άλλος τι έχει κάνει... Μόνο αν βρεις καμια μπαταρία μεγάλη 12ρα απο αμάξι τσάμπα ας πούμε τότε οκ, απλά να δεις να δίνει τα 12 βόλτ, μην έχει πεθάνει δηλαδή, γιατί αυτή όσο ξελιγωμένη και να είναι λογικά τα 2-3Α που θα χρειάζεσαι θα μπορεί να τα δώσει. 

Το ηλιακό πάνελ (τα φθηνά τουλάχιστον που κοιτάμε τώρα) αποδίδουν καλά όταν έχουν φάτσα τον ήλιο, τώρα πόση ώρα είναι αυτό εκεί που θα τα βάλεις δεν ξέρω... Για αυτό λέω, βρες κάμερα, βρες κεραία, να δούμε καταναλώσεις και μετά να δούμε πάνελ και μπαταρία. 

Υδρογεννήτρια δεν έχω βάλει ποτέ να σου πω αλλά λογικά θα δίνει πολύ καλύτερο ρεύμα (εξαρτάται κυρίως απο το μοτέρ αυτό βέβαια) απο το πάνελ, σε χιόνια και κρύα ναι, θα κλείνει :P Μπορείς βέβαια να βάλεις αυτήν την υδρογεννήτρια και ένα πάνελ του 20ρικου ως backup, απλά τότε το κύκλωμα περιπλέκεται. Αλλά και πάλι πόσο θα σου πάει η υδρογεννήτρια; Δεν πρέπει να είναι φθηνή, τα μοτέρ έχουν ένα κάποιο κόστος... 

Ναι τα loco λέω και εγώ, πιο φθηνά είναι και μια χαρά σου κάνουν λίνκ στην περίπτωση σου.

Την κάμερα την συνδέεις στο nanostation απευθείας, ούτε ρούτερ ούτε τίποτα. Αν θες WiFi εκεί απάνω οκ, βάζεις ap ή καννένα παλιό ρούτερ, αλλιώτικα όμως δεν υπάρχει λόγος.

Τα PΟΕ είναι συνήθως 12v DC για την κάμερα και 24v DC για την loco, η loco όμως αν της δώσεις 12 απο την μπαταρία θα δουλέψει, τα 24 τα δίνει για να έχει περιθώριο να πέσει η τάση με το μήκος του καλωδίου, εσύ αν βάλεις 1-2 μέτρα όλα κι όλα μπορείς να τροφοδοτήσεις απευθείας απο την μπαταρία (για να γλυτώσεις τα € της 24ρας μπαταρίας και τα έξτρα πάνελ). Τροφοδοσία ναι, απευθείας θα δώσεις, χωρίς μετατροπή σε AC, δεν υπάρχει λόγος να πας σε ac και μετά πίσω σε dc. 

Μπαταρία αυτοκινήτου παλιά υπάρχει περίπτωση να βρεις; 

Δημοσ.

Εφοσον τα 12 ν σου κανουν προτείνω μια μπαταρια αυτοκινητου με αρκετα αμπερορια και μια ανεμογεννήτρια γα φορτιση .Μπορεις και να φτιαξεις μια χρησιμοποιώντας δυναμό απο αυτοκίνητο.Το γιου τουμπε θα εχει σιγουρα καποιο οδηγο....

Δημοσ.

υδρογενητρια οκ βαζεις εκει στο ρεμα που λες και αμα το ρεμα κατεβασει φερτα υλικα θα την ψαχνεις στα περα αμπελια αμα και καλα εχει κολησει ο αλλος στον ορο γενητρια βαλε μια νονικη γενητρια και ενα ντεποζιτο διπλα τουμπανο ποσο να τραβαει απο καυσιμο με τοσο λιγο φορτιο καθολου ως τιποτα. Η μονη λυση ειναι πανελ και το φουρφουρι που γυρναει με τον αερα να φορτωνει της μπαταριουλες εκει περα και θα εισαι καλημενος οταν δεν εχει ηλιο θα φορτωνει απο αερα και αμα θες ακομα πιο ασφαλεια βαζεις ενα ups ωστε και το συστημα φορτισεις να ειναι πεσμενο θα σε σωσει το ups μεχρι να ανεβασει το συστημα φορτησει ή κάτι τέτοιο τελως παντων

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

εγω μπορω να σου πω την πιο τσαπατσουλικη αλλα την πιο φθηνη λυση που θα σου κοστισει 2 πακετα τσιγαρα. παιρνεις ενα android smartphone που δεν το θες.συνδεεσαι με το λογαριασμο σου. επισης πρρπει να εισαι συνδεδεμενος κι απ το δικο σου κινητο.παιρνεις 4 αριθμομηχανες παλιες με μικρα φωτοβολταικακι για διπλη ενεργεια που ειχαν τα συνδεεις σε σειρα και δινεις ρευμα σε ενα καλωδιο usb to c και το εχεις μονιμα στο κινητο που ειναι για πεταμα. δεν ξερω αν εκραγει η μπαταρια ομως!!σε αυτο πρεπει να βρεις εσυ λθση π.χ. με ενα κλωβο. για να δουλεψει βαζεις και στα 2 την εφαρμογη Track View για android και παρακολουθεις ζωντανα και κανεις και live εγγραφη.ειναι η πιο φθηνη λυση που υπαρχει.την ιδεα μου με τις αριθμομηχανες επειδη δεν ειναι καλη μπορεις να την αντικαταστασειε με οτι αλλο θες γιατι ξερεις καλυτερα και πιο πολλα στον τομεα αυτο.μετα παιρνεις τους φιλους και τις τσουπες οπως λεμε στο χωριο μου και πινεις 300 ευρω τσιπουρα με πανσετα στην ταβερνα.!!!(ειναι λιγο χιουμοριστικο μην βρισετε, γινεται ομως!)

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Θα είστε σε θέση να αφήσετε σχόλιο αφού συνδεθείτε

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...