fagouma Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2017 Καλησπέρα σας. Θέλω λίγο τα φώτα σας για ένα υπολογιστή που στήνω σε γνωστό, όσον αφορά την επιλογή ram.Δεν έχω "κουμπώσει" ακόμα τα πράγματα. Μου μένει η ram. CPU: i5 8400 Mobo: Asrock z370M pro4 Xρήση: Γενική χρήση, light photo editing με τα ενσωματωμένα γραφικά. Έχω εξαντλήσει το budget και σκέφτομαι για ένα dimmaki των 8. Ώστε να αφήσω και περιθώρια και για το 2ο στο μέλλον για να γίνει 16gb. Το ξέρω ότι 2 x 4gb είναι καλύτερα από ένα των 8gb αλλά απ ότι διάβασα οι διαφορες στην ταχύτητα είναι πολύ μικρές. Και επίσης λειτουργικό και software θα τρέχουν από ssd. Τι συχνότητα θα επιλέξω. Να πάω για την κλασσική 2666 που δίνει η intel και αν όχι τι συχνότητα να επιλέξω? Πιστεύετε θα αντιμετωπίσω δυσκολία να ενεργοποιήσω το xmp ? Έχω να στήσω μηχάνημα χρόνια και είχα μείνει πολύ πίσω στην τεχνολογία. Εγώ ακόμα χρησιμοποιώ core 2 duo με ddr3. Οι διαφορές στην τιμή ανάμεσα στις συχνότητες είναι σχετικά μικρές. Και κοιτάζω τα πιο φθηνά και άμεσα διαθέσιμα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
_Theo_ Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2017 2666 MHz είναι το βέλτιστο για i5-8400. Αν μπορείς βέβαια πάρε και 3200 αλλά δεν θα δεις σημαντικές διαφορές.
fagouma Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2017 2666 MHz είναι το βέλτιστο για i5-8400. Αν μπορείς βέβαια πάρε και 3200 αλλά δεν θα δεις σημαντικές διαφορές. Σ ευχαριστώ για την απάντηση σου. Τώρα κοίταξα skroutz και 8gb, σε ένα dimm και κάτω από ~110 ευρώ δεν έχει άμεσα διαθέσιμο. Μάλλον με βλέπω για 2666 όπως το σκεφτόμουν εξαρχής.
Επισκέπτης Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2017 Δεν βλεπω να σε συμφερει ουτε το single ουτε η τιμη του. Γνωμη μου μαζεψε στα 154 αυτες κι ας περιμενεις https://www.skroutz.gr/s/11387683/Crucial-Ballistix-Sport-LT-Gray-16GB-DDR4-2666MHz-BLS2C8G4D26BFSBK.html Κοντα στα 90 ευρω βλεπω τις φθηνοτερες 8gb
fagouma Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2017 Δεν βλεπω να σε συμφερει ουτε το single ουτε η τιμη του. Γνωμη μου μαζεψε στα 154 αυτες κι ας περιμενεις https://www.skroutz.gr/s/11387683/Crucial-Ballistix-Sport-LT-Gray-16GB-DDR4-2666MHz-BLS2C8G4D26BFSBK.html Κοντα στα 90 ευρω βλεπω τις φθηνοτερες 8gb Σωστά τα λες και το ξέρω. Αλλά πραγματικά δε πρόκειται να δώσει στη παρούσα φάση πιο πολλά χρήματα ο γνωστός μου. Επίσης 16gb δε θα τα δουλέψει. Είναι ο πρώτος του υπολογιστής πέρα από ένα φθηνό λαπτοπ που είχε στο μαγαζί. Για αρχή 8gb μου φαίνονται καλά αλλά έχουν κι αυτές τις τιμές στην ελλάδα. Επίσης μπορεί να γράφουν μερικές μέρες αναμονή αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Εγώ σκεφτόμουν για τη πιο φθηνή διαθέσιμη 2666 στα 8gb και ειναι η : https://www.skroutz.gr/s/13011928/Crucial-8GB-DDR4-2666MHz-CT8G4DFS8266.html Αλλά είπα να ρωτήσω και την κοινότητα εδώ.
Zaknafein Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2017 Για γενική χρήση και light photo editing λογικά δεν θα έχει θέμα με τα 8GB, οπότε καλύτερα να πας σε 2x4. Αν κάποια στιγμή φτάσει ο γνωστός να κάνει μαγικά στο Ps και να θέλει RAM, βάζει άλλο ένα σετάκι και στο ενδιάμεσο εκμεταλλεύεται και το Dual Channel.
fagouma Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2017 Για γενική χρήση και light photo editing λογικά δεν θα έχει θέμα με τα 8GB, οπότε καλύτερα να πας σε 2x4. Αν κάποια στιγμή φτάσει ο γνωστός να κάνει μαγικά στο Ps και να θέλει RAM, βάζει άλλο ένα σετάκι και στο ενδιάμεσο εκμεταλλεύεται και το Dual Channel. Εννοείς στα 2 slots να έχει 2x4gb και στα άλλα 2 αν είναι 2x8gb ? Θα παίξει αυτό? Δηλαδή τα 2 dimms, πχ 2x4gb θεωρείται single channel και όχι dual? Απ τη στιγμή που βάζω 2 dimmakia πάνω δεν επικοινωνεί η cpu με ta 2 dimm , οπότε και 2 κανάλια επικοινωνίας ?
Zaknafein Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2017 Κάτσε κάπου σε έχασα και με έχασες μου φαίνεται... Εννοούσα να βάλει για αρχή 2x4GB (αντί για 1x8 που κατάλαβα απ'το αρχικό ποστ) και αν προκύψει πρακτικό θέμα στην χρήση (δύσκολο αν δεν μιλάμε για φώτο σε μεγάλες αναλύσεις κ πολλά layers κ φίλτρα κτλ), να βάλει άλλο ένα σετ 2x4GB αργότερα, αφού δεν θέλει να βάλει 2x8GB εξαρχής. Και ναι, απ'την στιγμή που μπαίνουν 2 dimms στα σωστά σλοτς (συνήθως τα "ζευγάρια" στα σλοτς είναι 0 με 2 και 1 με 3) θα είναι dual channel. A και επειδή μιλάμε για χρονισμούς από επίσημα specs και όχι overclock, απλά ενεργοποιείς XMP στο BIOS και τέλος.
fagouma Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2017 Κάτσε κάπου σε έχασα και με έχασες μου φαίνεται... Εννοούσα να βάλει για αρχή 2x4GB (αντί για 1x8 που κατάλαβα απ'το αρχικό ποστ) και αν προκύψει πρακτικό θέμα στην χρήση (δύσκολο αν δεν μιλάμε για φώτο σε μεγάλες αναλύσεις κ πολλά layers κ φίλτρα κτλ), να βάλει άλλο ένα σετ 2x4GB αργότερα, αφού δεν θέλει να βάλει 2x8GB εξαρχής. Και ναι, απ'την στιγμή που μπαίνουν 2 dimms στα σωστά σλοτς (συνήθως τα "ζευγάρια" στα σλοτς είναι 0 με 2 και 1 με 3) θα είναι dual channel. A και επειδή μιλάμε για χρονισμούς από επίσημα specs και όχι overclock, απλά ενεργοποιείς XMP στο BIOS και τέλος. Σ ευχαριστώ για την απάντηση σου. Οι φώτο είναι από μία dslr μηχανή. Δεν νομίζω ότι δουλεύει raw ακόμα. Τώρα το κατάλαβα τι εννοούσες πριν με το dual channel. Για χρονισμούς οπότε να επιλέξω 2666? Ακόμα και 2666mhz να επιλέξω πάλι πρέπει να ενεργοποιήσω το xmp? Σαφώς και τα 2x8gb είναι καλύτερη επιλογή αλλά από μεριά χρημάτων και χρόνου(δεν υπάρχουν φθηνά διαθέσιμα) θα παίξω με 8gb είτε με 2 dimm των 4gb, είτε με ενα dimm των 8gb. Αλλά απ ότι λες είναι καλύτερο να πάω σε 2x4gb για να αξιοποιήσω και το dual channel.
Zaknafein Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2017 Σωστά, τα 2x4 είναι καλύτερη επιλογή... και ναι, απ'την στιγμή που φεύγεις απ'το JEDEC spec που έχει τις μνήμες στα 2133, θέλει XMP. Μην σε φοβίζει, κυριολεκτικά ένα Enable στο BIOS είναι, τίποτα άλλο και ξαναλέω ότι στα 2666 είσαι εντός των επίσημων specs για μνήμες, οπότε δεν έχεις ανησυχία να μην δουλέψουν κτλ. Οι διαφορές σε αυτό το εύρος (2133-2666) είναι μικρές και δεν αξίζει να χάσεις τις καλύτερες επιδόσεις των 2666 για 5€ ξέρω 'γω.
fagouma Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2017 Σωστά, τα 2x4 είναι καλύτερη επιλογή... και ναι, απ'την στιγμή που φεύγεις απ'το JEDEC spec που έχει τις μνήμες στα 2133, θέλει XMP. Μην σε φοβίζει, κυριολεκτικά ένα Enable στο BIOS είναι, τίποτα άλλο και ξαναλέω ότι στα 2666 είσαι εντός των επίσημων specs για μνήμες, οπότε δεν έχεις ανησυχία να μην δουλέψουν κτλ. Οι διαφορές σε αυτό το εύρος (2133-2666) είναι μικρές και δεν αξίζει να χάσεις τις καλύτερες επιδόσεις των 2666 για 5€ ξέρω 'γω. Σ ευχαριστώ για τις πληροφορίες σου @Zaknafein . Απλά νόμιζα ότι το xmp το ενεργοποιείς μονο όταν βάζεις ταχύτερες μνήμες απ ότι αυτή που σου δίνει η intel , δηλαδή τα 2666. Όταν δηλαδή βάλω πάνω από 2666mhz. Καλώς. θα περιμένω μήπως πει και κάποιος άλλο τη γνώμη του αλλιώς θα πάω σε 2x4gb setup. 1
Zaknafein Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2017 Παρακαλώ και όχι, το XMP χρειάζεται απ'την στιγμή που ξεφεύγεις απ'το JEDEC spec (ήτοι 1333MHz στις DDR3, 2133MHz στις DDR4) και υπάρχει για να σε γλυτώσει απ'την ταλαιπωρία να βάλεις χειροκίνητα συχνότητα και όλα τα timings και subtiming της μνήμης. Ενδέχεται κάποιες μητρικές να το ενεργοποιούν μόνες τους, δεν μου έχει τύχει. Σε κάθε περίπτωση, απ'τη στιγμή που είσαι εντός επίσημων προδιαγραφών, το worst case scenario είναι να μπεις στο BIOS μία και μοναδική φορά για να το ενεργοποιήσεις, δεν έχεις άγχος για ασυμβατότητες/αστάθεια λόγω overclock κτλ. 1
NT1G Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2017 2133MHz είναι για DDR3 και 3200MHz είναι για DDR4 τα μέγιστα JEDEC specs.
Aten-Ra Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2017 Αφού θα πάρεις Ζ370 μητρική, τότε πάρε 2x 4GB στα 3200MHz
Zaknafein Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2017 2133MHz είναι για DDR3 και 3200MHz είναι για DDR4 τα μέγιστα JEDEC specs. Σωστός, πλην όμως τα περισσότερα dimms δεν έχουν τα timings γι'αυτά τα JEDEC specs, τουλάχιστον όχι όσα έχουν πέσει στα χέρια μου, οπότε αν θες να "παίξουν" στις διαφημιζόμενες συχνότητες/timings πρέπει είτε να ενεργοποιήσεις XMP είτε να βάλεις χειροκίνητα τις ρυθμίσεις. Πχ οι δικές μου που είναι 3600 16-16-16-36, σε JEDEC πάνε μέχρι 2133 15-15-15-36
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα