Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά,

Παρακάτω η δική μου πονεμένη ιστορία στη VDSL. Εδώ και πολλά χρόνια είχα ADSL με απογοητευτικές ταχύτητες της τάξης 6Mbps/512Kbps λόγω μεγάλης απόστασης από το κέντρο (>1km). Ο τελευταίος μου πάροχος είναι η Vodafone.

Όταν έμαθα ότι υπάρχει διαθεσιμότητα VDSL, είπα να κάνω αναβάθμιση σε VDSL ελπίζοντας να αυξηθεί σημαντικά η ταχύτητα. Άρχισα λοιπόν να κυνηγάω το εμπορικό τμήμα της Vodafone για να μου κάνουν προσφορά για αναβάθμιση. Ως μέρος της διαδικασίας, στην εξυπηρέτηση πελατών ήλεγχαν τη διαθεσιμότητα και την ταχύτητα (πάντα μου έλεγαν για διαθεσιμότητα 50Mbps και όχι μόνο 30) και μετά περίμενα το τμήμα πωλήσεων να με πάρει τηλέφωνο για προσφορά. Αυτό έγινε τρεις συνεχόμενες εβδομάδες και μετά από ένα μήμα περίπου μου έδωσαν προσφορά και προχώρησα στην αίτηση.

Τρεις εβδομάδες μετά την αίτηση ενεργοποιήθηκε και η VDSL! Η ταχύτητα 14-15Mbps/1Mbps, μετρημένο περίπου το ίδιο και στο box! Παίρνω τηλ τη Vodafone και δηλώνω βλάβη, μετά από μία εβδομάδα ήρθε ο τεχνικός να μετρήσει την ταχύτητα και αυτός. Με τα πολλά τον πείθω να μετρήσει στο box (μιας και όπως είπε απαγορευόταν να το ανοίξει), μετράει ότι είχα μετρήσει και εγώ, μιλάει και με το support τηλεφωνικά και η κατάληξη η εξής: "Η ταχύτητα είναι λογική διότι η απόσταση από το κέντρο είναι 800m, οπότε δε μπορώ να το δώσω βλάβη στον ΟΤΕ" και φεύγει.

Με παίρνουν μετά από τρείς ημέρες από το τεχνικό και μου λένε: "Η ταχύτητα είναι λογική διότι η απόσταση από το κέντρο είναι 900m (αυξήθηκε 100m)". Με τα πολλά μου λένε θα το δώσουν βλάβη στον ΟΤΕ. Σήμερα μου έστειλαν μήνυμα θα περνούσε ο τεχνικός από ΟΤΕ, αλλά δεν ήρθε από το σπίτι.

Πέραν των παραπάνω και της κοροϊδίας της Vodafone περί 50Mbps, είναι φυσιολογική ταχύτητα 15Mbps στα 800m από την καμπίνα;

• Super Moderators
Δημοσ.

Περιοχή?

Λογικά δεν σου δίνουν VDSL από καμπίνα (ΚΑΦΑΟ με FTTC) αλλά από το Αστικό Κέντρο που έπαιρνες και ADSL.

• Like 1
Δημοσ.

@Sta

Αφού η απόσταση από το ΑΚ είναι στα 800-900μ. και στην περιοχή σου (που βρίσκεσαι; ) δεν έχει επεκταθεί ακόμη το νέο δίκτυο, το vdsl είναι οριακό και, επομένως, είτε από Voda είτε από οποιονδήποτε άλλο πάροχο το ζητούσες θα είχες το ίδιο περίπου αποτέλεσμα.

Εάν οι ταχύτητες που πιάνεις τώρα δεν σε ικανοποιούν, ανεξάρτητα από την όποια κοροιδία και ταλαιπωρία, πρέπει να ζητήσεις την επιστροφή σου στο adsl και να περιμένεις για την επέκταση του νέου δικτύου και στην περιοχή σου.

• Like 1
Δημοσ.

Στα 800 μέτρα κανονικά θα έπρεπε να είχε πάνω από 40Mbps συγχρονισμό και κοντά στο 50άρι. Για το 30άρι, δεν τίθεται καν θέμα.

Είτε είναι σε μεγαλύτερη απόσταση από το DLAM, είτε έχει θέμα με το καλώδιο (ή είναι γενικό στην περιοχή). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δοθεί για έλεγχο από τον ΟΤΕ.

Υποψιάζομαι και κάτι άλλο. Υπάρχουν νέες καμπίνες του ΟΤΕ στην περιοχή σου ή όχι;

Το ρωτώ διότι με παραξενεύει το upload που είναι κολλημένο στο 1Mbps.

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά,

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Είμαι στην περιοχή Εύξεινος Πόντος, Σταμάτας κοντά στον Άγιο Στέφανο. Το ρούτερ γράφει modulation VDSL2. Μία διόρθωση: η ταχύτητα μετρημένη στο box είναι 15-16Mbps DL/5Mbps UL. Η καμπίνα που είμαι τώρα (VDSL) είναι στα 800μ (αρχή Λυκαβητού για όποιον γνωρίζει την περιοχή), ενώ το παλιό κέντρο του ΟΤΕ είναι αρκετά μακρύτερα (στην Άνοιξη στο Βενέτη για όποιον γνωρίζει). Υποτίθεται η περιοχή έχει γενικότερο καλωδιακό πρόβλημα (έτσι μου λέει η Vodafone), αλλά ποιός ξέρει...

Με πήρε λοιπόν η Vodafone τηλέφωνο σήμερα και μου είπε ότι η απάντηση από τον ΟΤΕ στη βλάβη που δώσανε είναι: "ο τεχνικός πέρασε αλλά το μεταλλικό κουτί για μέτρηση μέσα στο σπίτι δεν ήταν προσβάσιμο.". Σύμφωνα με τον τεχνικό της Vodafone, αυτό σημαίνει είτε ότι ήρθε και δεν ήταν προσβάσιμο (το box είναι πάνω σε μία κολόνα χαμηλά και μπορούσε να μετρήσει εκεί, επίσης κανείς δε χτύπησε κουδούνι), είτε ότι θεώρησε την ταχύτητα φυσιολογική και έβαλε αυτή τη δικαιολογία. Με παρέπεμψαν λοιπόν στο τμήμα παραπόνων της Vodafone, επειδή έγινε λάθος από τις πωλήσεις που μου υποσχέθηκαν 50Mbps ενώ είναι 15. Σύμφωνα με το SLA, το εν λόγω τμήμα απαντά εντός 5-7 εργάσιμων ημερών, αλλά κάτι μου λέει δε θα με πάρουν ποτέ. Οπότε, η απίστευτη αυτή κατάσταση συνεχίζεται... 

Δημοσ.

Βλέπω στο χάρτη ότι στην περιοχή σου έχει επεκταθεί το δίκτυο του ΟΤΕ και έχουν μπει αρκετές καρφίτσες με τις θέσεις των KV.

Δεν έχουν μπει, βέβαια, από εθελοντές καμπίνες γύρω από το σπίτι σου αλλά μάλλον θα υπάρχουν αφού το δίκτυο είναι σχετικά πυκνό.

Μπορείς να ψάξεις γύρω από την περιοχή σου για καμπίνες και αν τις βρεις να τις προσθέσεις στο χάρτη (πχ Λυκαβητού-Πάρου και Ρήγα Φεραίου- Βορείου Ηπείρου υπάρχουν καμπίνες).

Επίσης, βλέπω ότι η απόστασή σου από το ΑΚ (Λ. Μαραθώνος 45-49) δεν είναι μεγάλη (λιγότερο από 400μ).

Επομένως, το πρόβλημά σου, ίσως, εντοπίζεται στη Voda η οποία, για δικούς της λόγους, δεν δίνει από KV σε πολλές περιοχές και σου δίνει από το ΑΚ με κάποια προβλήματα στο παλιό χάλκινο δίκτυο του ΟΤΕ.

Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση makfil. Βλέπω υπάρχει καμπίνα ΟΤΕ πολύ κοντά μου (Πιπεροπούλου) σε απόσταση ούτε 200μ, την οποία είχα δει και μάλιστα βλέπω βανάκι cosmote απ'έξω να την ανοίγει αρκετά συχνά. Γιατί δε με συνέδεσε η Vodafone εκεί; Ο ΟΤΕ θα μπορούσε να με συνδέσει ή θέλει μεγάλες αλλαγές στην καλωδίωση του ΟΤΕ;

Βλέπω στο χάρτη ότι στην περιοχή σου έχει επεκταθεί το δίκτυο του ΟΤΕ και έχουν μπει αρκετές καρφίτσες με τις θέσεις των KV.

Δεν έχουν μπει, βέβαια, από εθελοντές καμπίνες γύρω από το σπίτι σου αλλά μάλλον θα υπάρχουν αφού το δίκτυο είναι σχετικά πυκνό.

Μπορείς να ψάξεις γύρω από την περιοχή σου για καμπίνες και αν τις βρεις να τις προσθέσεις στο χάρτη (πχ Λυκαβητού-Πάρου και Ρήγα Φεραίου- Βορείου Ηπείρου υπάρχουν καμπίνες).

Επίσης, βλέπω ότι η απόστασή σου από το ΑΚ (Λ. Μαραθώνος 45-49) δεν είναι μεγάλη (λιγότερο από 400μ).

Επομένως, το πρόβλημά σου, ίσως, εντοπίζεται στη Voda η οποία, για δικούς της λόγους, δεν δίνει από KV σε πολλές περιοχές και σου δίνει από το ΑΚ με κάποια προβλήματα στο παλιό χάλκινο δίκτυο του ΟΤΕ.

Δημοσ.

Να ρωτήσω πόσο σίγουρος είσαι ότι συνδέεσαι σε αυτή την καμπίνα και όχι κάποια άλλη κοντύτερα;

Το έχεις ελέγξει με τον αριθμό της;

Μπορείς να δώσεις τα πλήρη στοιχεία συγχρονισμού όπως φαίνονται μέσα στο modem/router;

Σίγουρα παίρνεις από καμπίνα, διότι η απόσταση από το Α/Κ είναι αρκετά πάνω από τα 1000 μέτρα. Το θέμα είναι αν συνδέεσαι σε μακρινή καμπίνα ή υπάρχει καλωδιακό θέμα.

Λογικά έξω σε κολόνα του ΟΤΕ υπάρχει το box που λες. Όμως ο τεχνικός θέλει να μετρήσει στο αντίστοιχο δικό σου box, που συνήθως είναι σε κάποιο τσιμεντένιο στύλο στην άκρη του οικοπέδου (μαζί με τον μετρητή της ΔΕΗ), ή έξω από την κατοικία. Αν δεν έχει πρόσβαση εκεί δεν μπορεί να πάρει μέτρηση.

Ένας γνωστός μου μένει στη Βάγιας (δίπλα στον παιδικό σταθμό) και πιάνει 30άρι. Παίρνει από την 217 (γωνία Πιπεροπούλου, Ειρήνης, Κουτσουμπρή) στα 700 μέτρα (γνωρίζουμε την όδευση της καλωδίωσης), ενώ έχει κοντά του στην πλατεία άλλη καμπίνα.

Δυστυχώς το που συνδέεται μια οικοδομή δεν αλλάζει κι έχει να κάνει πως έγινε η όδευση του δικτύου του ΟΤΕ χρόνια πριν. Κάθε καλώδιο από μια καμπίνα περνά και καλύπτει συγκεκριμένες περιοχές, που δεν καλύπτονται από καμία άλλη καμπίνα.

Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση makfil. Βλέπω υπάρχει καμπίνα ΟΤΕ πολύ κοντά μου (Πιπεροπούλου) σε απόσταση ούτε 200μ, την οποία είχα δει και μάλιστα βλέπω βανάκι cosmote απ'έξω να την ανοίγει αρκετά συχνά. Γιατί δε με συνέδεσε η Vodafone εκεί; Ο ΟΤΕ θα μπορούσε να με συνδέσει ή θέλει μεγάλες αλλαγές στην καλωδίωση του ΟΤΕ;

Σου απάντησα ήδη στο προηγούμενο post για τη Voda.

Ούτε στην περιοχή μου δίνει vdsl η Voda, ενώ δίνουν όλοι οι άλλοι πάροχοι. Είναι θέμα πολιτικής της εταιρείας.

Με μπέρδεψες με τη Λυκαβηττού. Είπε ότι μένεις αρχές Λυκαβηττού και θεώρησα ότι μένεις από την πλευρά της Κέννεντυ και της Κύπρου και έδωσα τις θέσεις από εκείνες τις καμπίνες. Τώρα λες ότι είναι κοντά σου καμπίνα στην Πιπεροπούλου και πρέπει να είσαι στο τέλος της Λυκαβηττού και υποθέτω ότι αναφέρεσαι στην 211 (διασταύρωση με Παπαδάκη). Σ' αυτή την περίπτωση, είσαι  πολύ μακρυά από το ΑΚ και αν σου δίνει η Voda από το ΑΚ τότε δικαιολογημένα έχεις τις χαμηλές ταχύτητες. Πάντως, δεν βλέπω καμπίνες σ' αυτή την περιοχή.

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά,

@makfil: Μένω 28ης Οκτωβρίου (κάθετος Πιπεροπούλου), αυτό που είπα πριν (μου το είπε η Vodafone, δεν έχω γνώση ο ίδιος) είναι ότι η καμπίνα από την οποία παίρνω VDSL είναι αρχές Λυκαβηττού και απέχει 800μ. Βέβαια δε βλέπω τέτοια καμπίνα στο χάρτη. Η πιο κοντινή μου καμπίνα είναι η 211 (Πιπεροπούλου και Παπαδάκη).

Η παρακάτω εικόνα είναι απο το router σήμερα:

Link Status Up
Modulation Type VDSL2
Actual Rate(Up/Down) 1202/10211 kbps
Attainable Rate(Up/Down) 1217/12880 kbps
Noise Margin(Up/Down) 9.6/8.6 dB
Line Attenuation(Up/Down) 10.1/28.5 dB
Output Power(Up/Down) 1.4/6.8 dBm
Data Path(Up/Down) Interleaved/Interleaved
Interleave Depth(Up/Down) 9/83
Interleave Delay(Up/Down) 3/9 ms
INP(Up/Down) 0.4/1.2 symbols
Profile 17a
Showtime Start 120 h 41 min 11 s
LinkEncap G.993.2_Annex_K_PTM
CRC Errors(Up/Down) 66/2807
FEC Errors(Up/Down) 218/24369

Θα βλέπετε ότι η ταχύτητα είναι 10/1Mbps, συνέδεσα και το συναγερμό πάνω χθες και έπεσε μάλλον λόγω αυτού (?). Στο box (κολόνα) πάντως που μέτρησε ο ηλεκτρολόγος πριν μία εβδομάδα ήταν 15/5.

Επικοινώνησα και με τον ΟΤΕ σήμερα για να μου πούνε τι ταχύτητα θα είχα αν πάω σε αυτούς. Επέμεινα να μου πουν σε ποια καμπίνα θα με συνδέσουν αλλά είπαν δε μπορούν να το ξέρουν αυτό. Ως προς την ταχύτητα, αν πάρω 50Mbps, μου είπαν θα έχω 30-40Mbps με βάση και το τηλ. του γείτονα που τους έδωσα.

Το ερώτημα είναι τώρα, να πάω σε ΟΤΕ; ή θα έχω μία από τα ίδια και με μεγαλύτερη τιμή;

Δημοσ.

Πάνω στο box της κολώνας του ΟΤΕ, από την οποία έρχεται το καλώδιο στο σπίτι σου, γράφει το KV (τριψήφιος αριθμός) που συνδέεσαι.

Αν αυτό είναι στην αρχή της Λυκαβηττού (προς την Κέννεντυ) τότε πιθανόν να είναι ένα από αυτά που σου έγραψα.

Αλλά και από το 211 βλέπω να υπάρχουν κολώνες και γραμμή που τροφοδοτεί την 28ης Οκτωβρίου.

Επομένως, πρέπει οπωσδήποτε να βρεις το KV από το οποίο παίρνεις.

Αφού βεβαιωθείς για το KV, και συγκεκριμένα αν είναι το 211, μπορείς να ελέγξεις διαθεσιμότητα και από άλλους παρόχους και όχι μόνο τον ΟΤΕ που είναι ακριβότερος στα πακέτα του. Εάν είναι ένα από τα άλλα στην αρχή (και όχι στο τέλος) της Λυκαβηττού, τότε σε όποιον πάροχο και να πας θα έχεις τα ίδια αποτελέσματα.

Δημοσ.

Για να βρεις τον 3ψήφιο αριθμό της καμπίνας με την οποία συνδέεσαι, θα κάνει αυτό που λέει ο makfil.

Αν δεν είναι γραμμένος στο πρώτο box, ακολουθείς τις κολόνες του ΟΤΕ και σίγουρα σε επόμενη θα τον βρεις.

Σε καμιά εταιρεία δεν γνωρίζουν σε ποια καμπίνα συνδέεσαι. Μόνον οι τεχνικοί του ΟΤΕ και μόνον αυτοί του αστικού κέντρου στο οποίο ανήκεις. Κανένας άλλος.

Έχω αμφιβολία αν συνδέεσαι σε καμπίνα. Τα στοιχεία που δείχνεις τώρα "μιλάνε" για σύνδεση στα 1600 καλωδιακά μέτρα, που συνάδουν με την απόσταση που έχεις από το αστικό κέντρο. Εκτός κι αν υπάρχει θέμα με την περιοχή ή εσωτερικό δικό σου.

Στο έγραψα και προηγουμένως. Στα 800 μέτρα κανονικά έπρεπε να έχεις τουλάχιστον 40Mbps.

Δημοσ.

Πάνω στο box γράφει 205, οπότε λογικά παίρνω από το KV 205. Έχετε καμία ιδέα πού είναι αυτό; 

Δημοσ.

Ο χάρτης που υπέδειξα τροφοδοτείται με τις θέσεις των KV από εθελοντές-μέλη τριών forum και φαίνεται ότι υπάρχει ένα κενό καταγραφής KV στην περιοχή δυτικά από την 28ης Οκτωβρίου, μεταξύ των οδών Ανοίξεως-Σταμάτας και Πιπεροπούλου. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν καταγραφεί τα δύο KV που εντόπισα στο post #7 και, πιθανόν, και άλλα που βρίσκονται μέσα σ' αυτή την περιοχή, όπως αυτό που εντόπισα στη διασταύρωση Λ. Μαραθώνος και Κανάρη, λίγο πριν από την εκκλησία.

Δεν μπορώ να γνωρίζω τους αριθμούς των παραπάνω KV αλλά μπορείς να το κάνεις εσύ και αφού βγάλεις αντίστοιχες φωτο να τις ανεβάσεις στο χάρτη και γυρίζοντας την περιοχή σου μπορεί να βρεις το 205 και ίσως και άλλα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...