Fectum Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2017 Καλησπέρα στο φορουμ. Αποφάσισα λοιπόν να εγκαταστήσω linux στο λαπτοπ μου. Γενικά, δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, είμαι τελείως αρχάριος. Έψαξα αρκετά στο ιντερνετ πληροφορίες κλπ. κατέληξα στα εξής distro. Xubuntu ή Arch. Ξερω ξερω, αρχάριος + arch = δεν γινεται κλπ κλπ Αλλά με οσα εχω διαβασει εχω ενθουσιαστει με το Arch, με όσα μπορείς να κάνεις. Σαν να χτίζεις ένα δικό σου σπίτι απο τα θεμέλια. Το θέμα είναι ότι δεν έχω καμία απολύτως ιδέα, πράγμα που το κάνει τελείως δύσκολο. Λέγοντας αυτά κατεβασα το arch το εκανα burn σε ενα usb stick και το εγκαθιστώ στο λάπτοπ μου αυτή τη στιγμή. Ξέροντας ότι θα δυσκολευτώ πολύ ζητώ απο έμπειρους χρηστες linux να μου δωσουν οτι βοηθεια μπορουν, καποιο guideline και γενικά γνώμες και απόψεις γι αυτό που πάω να κανω.
Oxygene Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2017 Είσαι από αυτούς που γουστάρουν να βάζουν μπρος το αυτοκίνητο με πέμπτη, ε; 4
mphxths Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2017 Επειδη εστησα πριν κατι βδομαδες archlinux και χρησιμοποιω τωρα , εχω να σου πω οτι οι αρχικες ρυθμισεις που επρεπε να κανω για να πω οτι το εκανα ανθρωπινο και εχω εγκατεστημενο ο,τι θα μου χρειαστει..μου πηραν μια ολοκληρη μερα. Και θελω να πιστευω οτι δεν θεωρουμαι αρχαριος.Σε καθε βημα μου πριν κανω οτιδηποτε κοιτουσα το archlinux wiki ..για να μην ψαχνομαι μετα τι πηγε στραβα..τα συνηθη προβληματα και τα προτεινομενα βηματα ειναι ολα εκει.. Οποτε μετα την εγκατασταση , αποφασισε τι γραφικο περιβαλλον θα βαλεις..wiki αγκαλια και εδω ειμαστε για τα υπολοιπα... PS : 11 το βραδυ δεν ξεκιναμε τετοιες ιστοριες..πας φιρι φιρι για ολονυκτια
becoming_I Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2017 Αλλά με οσα εχω διαβασει εχω ενθουσιαστει με το Arch, με όσα μπορείς να κάνεις. Σαν να χτίζεις ένα δικό σου σπίτι απο τα θεμέλια. Εσύ το σπίτι σου θα το έχτιζες μόνος σου ή θα πήγαινες σε μηχανικό; Δε λέω έχει αυτή τη γοητεία του DIY το Arch αλλά δαγκώνει. Δεν ξέρω τι διάβασες και που το διάβασες αλλά το καθαρό Arch ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ για αρχάριο/νεοεισερχόμενο στο Linux. Τελεία και παύλα. Το θέμα είναι ότι δεν έχω καμία απολύτως ιδέα, πράγμα που το κάνει τελείως δύσκολο. Δεν το κάνει απλά δύσκολο. Είναι σαν να πας να ανεβείς το Έβερεστ με σαμπό !!! Λέγοντας αυτά κατεβασα το arch το εκανα burn σε ενα usb stick και το εγκαθιστώ στο λάπτοπ μου αυτή τη στιγμή. Ξέροντας ότι θα δυσκολευτώ πολύ ζητώ απο έμπειρους χρηστες linux να μου δωσουν οτι βοηθεια μπορουν, καποιο guideline και γενικά γνώμες και απόψεις γι αυτό που πάω να κανω. Λοιπόν θα σου πω τη γνώμη μου και δε θα σου αρέσει. Εγώ δε θα σε βοηθήσω να στήσεις το Arch από το μηδέν. Ούτε και αυτοί που το στήσανε δε θα θέλουν να σε βοηθήσουν. Μπορείς να φανταστείς το γιατί;; Γιατί στην πορεία της εγκατάστασης θα προκύψουν καμιά 10αριά απορίες που δεν μπορούν έτσι απλά να απαντηθούν σε έναν αρχάριο. Τα παλικάρια εκεί στο Arch όμως γράψανε ένα τόνο documentation (τεκμηρίωση) που πριν αρχίσεις τις ερωτήσεις έπρεπε να το διαβάσεις και να δεις αν μπορείς να προχωρήσεις. Όμως είσαι αρχάριος και θα έρθεις σε επαφή με όρους που σε πρώτη φάση δε σου είναι γνώριμοι και θα πελαγώσεις και θα γυρίσεις ανεπιστρεπτί στα windows. Για αυτό ξεκίνα με κάτι που έχει πιο εύκολη εγκατάσταση (όπως Ubuntu/Linux Mint) και άσε προς το παρόν το Arch. ΥΓ1. Αν θες ντε και καλά κάτι που να βασίζεται σε Arch δοκίμασε Manjaro ή Antergos (με σαφώς ευκολότερες διαδικασίες εγκατάστασης) ΥΓ2. Αλήθεια ποιος σε έψησε τόσο πολύ για το Arch ειδικά; 1
Ilias95 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2017 Η εγκατάσταση του Arch προϋποθέτει να ξέρεις ήδη να χρησιμοποιείς το shell, τουλάχιστον τις βασικές εντολές (ls, cat, mv, etc.) Όποτε βάλε πρώτα μια άλλη διανομή με εύκολη εγκατάσταση και κάτσε παίξε εκεί στο τερματικό για να μάθεις τις εντολές. Μόλις νιώσεις άνετος με αυτό και μερικά πράγματα ακόμα (π.χ. την φιλοσοφία με τα repositories και τους package managers) μπορείς να αποπειραθείς να βάλεις Arch. Ανάλογα το πόσο ορεξάτος είσαι και το πόσο ασχολείσαι μπορεί να χρειαστείς από λίγες εβδομάδες έως λίγους μήνες.Καλό κάψιμο!
mphxths Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2017 Ετσι μαθαιναμε λινουξ στα '90ς -> https://www.dropbox.com/s/4vaq8be311qqxmi/20171207_015635.jpg?dl=0 (~1000 σελιδες και το 80% του περιεχομενου εχει εφαρμογη ακομα και σημερα...) Που δεν υπηρχε το ιντερνετ και πληθωρα πληροφοριων... Αν καποιος θελει να ασχοληθει σοβαρα με κατι ..λινουξ..ολοκληρο λειτουργικο συστημα..πρεπει να το εννοει
Fectum Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2017 Ναι, απ ότι κατάλαβα δεν βγαίνει άκρη. Ακολούθησα βιντεο βημα βημα για την εγκατασταση του arch και τα κατεφερα μεχρι ενα σημειο αφου τα εβλεπα live.. αλλα δεν εχει νοημα ετσι, ειναι σαν να το παιρνεις ετοιμο. Το εσβησα και εβαλα το ubuntu οπως ειπατε αρκετοι και θα ξεκινησω απ αυτό. Έχω αρκετές απορίες ήδη. Αρχικά ο δισκος μου ειναι encrypted και καθε φορα που ανοιγω το λαπτοπ πρεπει να βαζω κωδικο για να τον ξεκλειδωσω. Επίσης (μη με σφάξετε οι hardcore λινουξακιδες), drivers για το hardware πρεπει να βαλω manually ή δεν χρειάζεται; πως ξερω οτι ολα λειτουργουν οπως πρεπει και ειναι up to date? cpu, gpu κλπ κλπ κλπ... Τελος, ξεχάστηκα και πριν κανω εγκατασταση τo ubuntu δεν "εσπασα" τον σκληρο μου σε partitions και ετσι τρεχω τα λινουξ σε 256 ssd m2. Μπορώ να χωρίσω partitions ενώ τρέχω το λογισμικό ή γίνεται μόνο κατα τη διάρκεια της εγκατάστασής του; ΥΓ. Διάβασα ότι antivirus για linux ειναι τελείως περιττό. Ισχύει ή να εγκαταστήσω κάποιο;
mphxths Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2017 @fectum 1. Αν ζηταει κωδικο πριν καν μπει στο λειτουργικο , τσεκαρε στο bios μηπως εχει δηλωθει εκει κανας κωδικος για τον δισκο. Εκτος και αν επελεξες καμμια κρυπτογραφηση κατα την εγκατασταση του ubuntu. 2.Drivers δεν ασχολεισαι εκτος και αν καποια συσκευη δεν λειτουργει οποτε εκει το βλεπουμε.Για την gpu αν ειναι intel ειναι ηδη περασμενοι.Αν ειναι nvidia/ati (μονες τους ή παρεα με intel) πηγαινε στο software center του ubuntu , καπου εχει ενα <tab> additional drivers και εκει σου λεει ποιες συσκευες εχει βρει και αν θελουν καποιον επιπλεον driver. Περα απο αυτο τιποτα αλλο. 3.Δεν ειναι υποχρεωτικο να σπασεις τον δισκο σε partitions .Αν θες το κανεις και εκ των υστερων αλλα στην περιπτωση σου δεν θα το κανα εκτος και αν θες να βαλεις αλλο λειτουργικο οποτε εκει το συζηταμε... 4.Αν δεν βαζεις προγραμματα εκτος του package manager του ubuntu ή κανα σκριπτακι ακυρου απο το πουθενα οχι δεν εχεις αναγκη antivirus. Προσωπικα εχω βαλει εναν antivirus scanner (on demand) να υπαρχει μηπως χρειαστει να τσεκαρω κανα εξωτερικο δισκο/usb stick προερχομενο απο windows... 5.Ειναι ΤΟ λινουξ , ειναι ΟΙ διανομες 1
capthookb Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2017 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2017 Εγώ θα σου πρότεινα να τα βάλεις και τα δυο ή όσα θες. Κυρίως όμως προτείνω να κάτσεις να μάθεις 5-10 βασικά πράγματα. Δηλαδή http://www.slackbook.org/html/index.html από το 8 έως το 16 ή 17 (χωρίς το 14) μιας που σε γενικές γραμμές εφαρμόζονται σε όλες τις διανομές. Με αυτά σαν βάση μετά θα έχεις τη δυνατότητα να προχωράς σε διανομές και ψάχνοντας θα εξοικειώνεσαι στις ιδιαιτερότητες της καθεμίας. Σε κάθε περίπτωση αν θες να το εμπεδώσεις δε θα πρέπει να περιμένεις μασημένη τροφή.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα