Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αναμενόμενη είδηση, υποστήριξη μέχρι τους Ryzen 2 + στα 7nm, δηλαδή 4 γενιές επεξεργαστών. Μπράβο στην AMD. Χαίρομαι που την επέλεξα. 

Ελπίζω η ρουφήχτρα των ευρώ Intel, να παίρνει παραδείγματα.

Περιμένω να σχολιάσουν την είδηση κάτι παλικάρια που έλεγαν ότι δεν θα υποστηρίζει τελικά και δεν έχει ανακοινωθεί πουθενά...

Τώρα μένει να δούμε πόσο πάνω θα ανέβουν σε επιδόσεις /συχνότητα και τι καταναλώσεις θα έχουν.

Η λογική λέει πως ένα 4,5+Ghz θα το δούμε σχετικά εύκολα.

Αν δούμε και ένα 10% IPC και ένα πιο φιλικό controller μνήμης για τα 4ghz θα είναι Super.

• Like 4
Δημοσ.

Αναμενόμενη είδηση, υποστήριξη μέχρι τους Ryzen 2 + στα 7nm, δηλαδή 4 γενιές επεξεργαστών. Μπράβο στην AMD. Χαίρομαι που την επέλεξα. 

Ελπίζω η ρουφήχτρα των ευρώ Intel, να παίρνει παραδείγματα.

Περιμένω να σχολιάσουν την είδηση κάτι παλικάρια που έλεγαν ότι δεν θα υποστηρίζει τελικά και δεν έχει ανακοινωθεί πουθενά...

Δεν θα εβαζα το χερι μου στην φωτια για το πρωτο, τα minor updates στην υπαρχουσα αρχιτεκτονικη θα ερθουν στο am4, καινουρια εξολοκληρου αρχιτεκτονικη δεν το κοβω, ελπιζω να μας εκπληξει ευχαριστα η amd σε βαθος χρονου.

Για το δευτερο, οχι η intel δεν προκειται ευκολα να αλλαξει την πολιτικη της, αποδειξη θα ειναι καμια 1000αρα κομματια 8800K σε νεο chipset, ισα ισα να παρουν οι reviewers να τρεξουν benchmarks κομμενα ραμενα για intel, μην ξοδευονται και καινε x299 με 10 και 12 πυρηνες για να περασουν τους ryzen σε ολα τα test.

• Like 2
Δημοσ.

Τώρα μένει να δούμε πόσο πάνω θα ανέβουν σε επιδόσεις /συχνότητα και τι καταναλώσεις θα έχουν.

Η λογική λέει πως ένα 4,5+Ghz θα το δούμε σχετικά εύκολα.

Αν δούμε και ένα 10% IPC και ένα πιο φιλικό controller μνήμης για τα 4ghz θα είναι Super.

Αν έκανα μια παρακινδυνευμένη πρόβλεψη, θα έλεγα ότι για τους επερχόμενους Ryzen+ θα δούμε μέχρι 4.4-4.6 με XFR. Πρακτικά αν παίζουν με o/c σε αυτά σε αυτά τα ρολόγια όλοι οι πυρήνες και αν υπάρξει ένα +10 με 15% στο IPC, εγώ προσωπικά θα δώσω τον 1700 μου και θα πάρω τον αντίστοιχο 2700.

Επίσης σημαντικό όπως είπες, είναι να διορθωθούν τα κακώς κείμενα με τις μνήμες και να υπάρξει native υποστήριξη, ειδικά σε μεγαλύτερες συχνότητες.

Θα έχουμε και νέο chipset(X470, AB450 κτλ) όπου το πιο πιθανό είναι να δώσουν παραπάνω PCI lanes και ίσως παραπάνω USB 3. Γενικά θα έχουμε ενδιαφέρονται πράγματα για άλλη μια φορά από την AMD.

Για τους μεταγενέστερους Ryzen 2 δεν μπορούμε ακόμα να έχουμε εικόνα φυσικά.

• Like 1
Δημοσ.

Δεν θα εβαζα το χερι μου στην φωτια για το πρωτο, τα minor updates στην υπαρχουσα αρχιτεκτονικη θα ερθουν στο am4, καινουρια εξολοκληρου αρχιτεκτονικη δεν το κοβω, ελπιζω να μας εκπληξει ευχαριστα η amd σε βαθος χρονου.

Για το δευτερο, οχι η intel δεν προκειται ευκολα να αλλαξει την πολιτικη της, αποδειξη θα ειναι καμια 1000αρα κομματια 8800K σε νεο chipset, ισα ισα να παρουν οι reviewers να τρεξουν benchmarks κομμενα ραμενα για intel, μην ξοδευονται και καινε x299 με 10 και 12 πυρηνες για να περασουν τους ryzen σε ολα τα test.

Εγώ θέλω να δω Threadripper στα 12nm και στα 4,5-4,7Ghz γίνεται ?

Ενα τέτοιο Chip με 12cores/24 threads θα τα ρημάξει όλα σε τιμές 500+€ .

Δημοσ.

Αν και καταλαβαίνω ότι αναγκάζεται να το κάνει για λόγους marketing βρίσκω πισωγύρισμα κάτι τέτοιο γιατι τα LGA sockets (που χρησιμοποιεί ήδη η AMD σε opteron epic και threadripper)  είναι το μέλλον μιας και προσφέρουν αρκετά περισσότερες διασυνδέσεις με την μητρική που μεταξύ άλλων μεταφράζεται σε περισσότερα lanes διαθέσιμα για τους καταναλωτές.

Ελπίζω παράλληλα να κυκλοφορήσουν και LGA εκδόσεις.

• Like 1
Δημοσ.

Αρκετά θετικό νέο για την συμβατότητα και το μέλλον των επεξεργαστών που αφορούν συγκεκριμένες μητρικές οπότε υπάρχουν επιλογές..

Δημοσ.

Εγώ πιστεύω ότι "μόνο" θα διορθωθούν τα θέματα με τη μνήμη και 200Mhz πάνω.. ίσως 2-3°C κάτω και 5% αύξηση IPC άμα πάνε σε μικρότερη λιθογραφία

Προτού με πείτε απαισιόδοξο, είναι καινούργια αρχιτεκτονική και είχαν μόνο ένας χρόνο να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις/βελτιστοποιήσεις

Δημοσ.

Εγώ πιστεύω ότι "μόνο" θα διορθωθούν τα θέματα με τη μνήμη και 200Mhz πάνω..

Μα αυτά έχουν λυθεί

Εγώ πιστεύω ότι "μόνο" θα διορθωθούν τα θέματα με τη μνήμη και 200Mhz πάνω.. ίσως 2-3°C κάτω και 5% αύξηση IPC άμα πάνε σε μικρότερη λιθογραφία

καλά ούτε εγώ περιμένω τρελά μεγαλύτερο IPC αλλά αυτό που περιμένω να δω είναι μεγαλύτερο περιθώριο στο OC.

Δημοσ.

Αν και καταλαβαίνω ότι αναγκάζεται να το κάνει για λόγους marketing βρίσκω πισωγύρισμα κάτι τέτοιο γιατι τα LGA sockets (που χρησιμοποιεί ήδη η AMD σε opteron epic και threadripper)  είναι το μέλλον μιας και προσφέρουν αρκετά περισσότερες διασυνδέσεις με την μητρική που μεταξύ άλλων μεταφράζεται σε περισσότερα lanes διαθέσιμα για τους καταναλωτές.

Ελπίζω παράλληλα να κυκλοφορήσουν και LGA εκδόσεις.

Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις αλλά το LGA 1151 δίνει λιγότερα lanes από το AM4. :-D

Η AMD πάντα υποστήριζε για χρόνα τα socket της. Ακόμα και σε αλλαγές DDR κρατούσε διπλό controller για προς τα πίσω συμβατότητα.

Μόνο στα FX αναγκάστηκε λόγω υψηλών καταναλώσεων να αλλάξει socket αν και ορισμένες AM3 μητρικές του δέχονταν, όσες δηλαδή είχαν σύνδεση όλων των πιν που ήταν παλαιότερα ανενεργά και όσες είχαν καλά VRM.

• Like 1
Δημοσ.

Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις αλλά το LGA 1151 δίνει λιγότερα lanes από το AM4. :-D

δεν έχει σχέση το LGA με αυτό κάποιοι απο τους επεξεργαστές της intel που κουμπώνουν σε αυτό το socket δίνουν λιγότερα lanes (υπάρχουν xeon όμως που κουμπώνουν σε LGA 1151 και δίνουν περισσότερα) με άλλα λόγια αυτό ήταν μια ακόμη π***στιά της intel για να σε κάνει να αγοράσεις πιο ακριβό επεξεργαστή.

το LGA για να καταλάβεις με απλά λόγια ειναι ο τρόπος που συνδέεται ο επεξεργαστής με την μητρική (αντι για συσκευασία με πινάκια έχει συσκευασία με επαφές) και αυτό επιτρέπει περισσότερες επαφές ανά τετραγωνικό εκατοστό επιφάνειας.

Δημοσ.

Εγώ θέλω να δω Threadripper στα 12nm και στα 4,5-4,7Ghz γίνεται ?

Ενα τέτοιο Chip με 12cores/24 threads θα τα ρημάξει όλα σε τιμές 500+€ .

Ισως οι νεοι tr που θα παρουν τον αφρο να φτασουν τα 4.5GHz.

Ομως για να δεις τον 2920x (λεμε) στα 500€, θα πρεπει να υπαρξει και ενα 32/64 μοντελο (στα 1000€) δηλαδη να πιεσει ασχημα τις τιμες η amd, χωρις λογο κιολας, σιγα και τι ανταγωνισμο εχει απο το x299, o 7900x κοστιζει περισσοτερο απο οτι ο 1950x, καιει περισσοτερο ρευμα, για 6 πυρηνες λιγοτερους και σαν ws πλατφορμα ειναι μετρια για τοσα λεφτα που θελει ενα καλο mobo x299.

• Like 1
Δημοσ.

δεν έχει σχέση το LGA με αυτό κάποιοι απο τους επεξεργαστές της intel που κουμπώνουν σε αυτό το socket δίνουν λιγότερα lanes (υπάρχουν xeon όμως που κουμπώνουν σε LGA 1151 και δίνουν περισσότερα) με άλλα λόγια αυτό ήταν μια ακόμη π***στιά της intel για να σε κάνει να αγοράσεις πιο ακριβό επεξεργαστή.

το LGA για να καταλάβεις με απλά λόγια ειναι ο τρόπος που συνδέεται ο επεξεργαστής με την μητρική (αντι για συσκευασία με πινάκια έχει συσκευασία με επαφές) και αυτό επιτρέπει περισσότερες επαφές ανά τετραγωνικό εκατοστό επιφάνειας.

Τα γνωρίζω αυτά φίλε μου, το γεγονός ότι αναφερόμαστε σε midrange socket πιστεύω τα λέει όλα.

Στο AM4 το πολύ να χρειαζόντουσαν άλλα 4 pins, αν δεν υπάρχουν ανενεργά ήδη για άλλον ένα PCI-E X4 NVME κατευθείαν από το soc.

Από την άλλη θεωρώ πολύ ασφαλέστερο το "παλαιό" σύστημα για εγκατάσταση. Στα LGA  τόσες και τόσες μητρικές έχουν πάει χαμένες από στραβωμένα pins.

Τουλάχιστον σε CPU είναι ευκολότερο να ισιώσουν .

Δημοσ.

Τα γνωρίζω αυτά φίλε μου, το γεγονός ότι αναφερόμαστε σε midrange socket πιστεύω τα λέει όλα.

Στο AM4 το πολύ να χρειαζόντουσαν άλλα 4 pins, αν δεν υπάρχουν ανενεργά ήδη για άλλον ένα PCI-E X4 NVME κατευθείαν από το soc.

Από την άλλη θεωρώ πολύ ασφαλέστερο το "παλαιό" σύστημα για εγκατάσταση. Στα LGA  τόσες και τόσες μητρικές έχουν πάει χαμένες από στραβωμένα pins.

Τουλάχιστον σε CPU είναι ευκολότερο να ισιώσουν .

Ο μόνος λόγος που το κάνει αυτό η AMD είναι γιατί υποσχέθηκε πως θα το κάνει.

Και υποσχέθηκε πως θα το κάνει γιατί όταν το υποσχέθηκε (και για να λέμε την αλήθεια και τώρα ακόμη και ας τα πάει τόσο καλά) ήταν το underdog και έπρεπε να υπόσχεται πράματα που η αντίπαλη ομάδα δεν προσφέρει.

Και γύρισε μπούμεραγκ λιγάκι στην συγκεκριμένη περίπτωση, είμαι βέβαιος πως θα είναι η τελευταία γενιά ryzen που θα βγει σε PGA.

ήδη για όλα τα προϊόντα που δεν υποσχέθηκε κάτι τέτοιο έχει πάει σε LGA.

Τελος το LGA προσφέρει και άλλα πλεονεκτήματα δεν ειναι χαζοί στην intel που το έχουν τόσα χρόνια ούτε στην AMD που επίσης το έχουν τόσα χρόνια στους επαγγελματικούς επεξεργαστές τους.

εξαιτίας του PGA ας πούμε έχουν προβληματικά IOMMU groups οι μητρικές με ryzen και προσθέτουν επιπλέον controllers στο northbridge προκειμένω να έχουν χαμηλότερης ταχύτητας lanes για να μπορέσουν έτσι να υιοθετήσουν επιπλέον m2 slot κτλ. γενικά ειναι πισωγύρισμα ξεπερασμένη τεχνολογία και αναγκαστικά πρέπει να γίνει γιατι αν δεν γίνει θα πεταχτούν (πρώτα οι intel fanboys και μετά οι υπόλοιποι) να πουνε για μπαρμπούτσαλα που τάιζε η AMD στον κόσμο για το socket...

Τέλος απο δεκαετίες εμπειρίας μπορώ να σου πω ότι ειναι παρα πολύ πιο εύκολο να στραβώσεις pin επεξεργαστή απο το να κάνεις ζημιά σε pin μητρικής.  (και όπως ανέφερα πιο πάνω υπάρχουν και άλλοι λογοι πχ λιγότερη αντίσταση που οδιγεί σε μικρότερες τάσεις λειτουργίας που με την σειρά του οδηγεί σε λιγότερα i/o errors )

Δημοσ.

Μα αν ήθελε θα μπορούσε να έχει LGA από την αρχή του AM4.

Δεν την εμπόδισε κάτι .

Τι controllers προσθέτουν στις Ryzen μητρικές ?

Οι AM4  μητρικές τους M2 τους παίζουν NATIVE από το CPU χωρίς κανέναν περιορισμό στο bandwidth λόγω DMI 3.0  . Οχι από το promontory που το κάνει η intel.

Νorthbridge δεν υπάρχει στις AM4 μητρικές. Είναι ενσωματωμένο στον επεξεργαστή.

92464

Oι δεύτεροι M2 παίζουν και αυτοί από το promontory χωρίς θέμα. Οχι όμως NVME λόγω περιορισμού του promontoty της ASMEDIA .

Ναι η ASMEDIA έφτιαξε τα X370/B350 για την AMD.

Αν θεωρείς χειρότερη υλοποίηση το AM4  από το 1151 σε αυτό το θέμα, πήγαινε να φορτώσεις το Z370 με ότι θες επάνω και ξαναμέτρα τους M2 σου ... να καταλάβεις μπουκάλα ... :-D

7714524f099123d6a7e67fa1ec6b696b.jpg

Τουλάχιστον στο AM4 ο NVME παίζει κατευθείαν από τα lanes του CPU και δεν στριμώχνεται στο DMI του promontory όπως στην Intel .

DMI 3.0, released in August 2015, allows the 8 GT/s transfer rate per lane, for a total of four lanes and 3.93 GB/s for the CPU–PCH link. It is used by two-chip variants of the Intel Skylake microprocessors, which are used in conjunction with Intel 100 Series chipsets;[3][4] some low power (Skylake-U onwards) and ultra low power (Skylake-Y onwards) mobile Intel processors have the PCH integrated into the physical package as a separate die, referred to as OPI (On Package DMI interconnect Interface)[5] and effectively following the system on a chip (SoC) design layout.[6] On 9 March 2015, Intel announced the Broadwell-based Xeon D as its first enterprise platform to fully incorporate the PCH in an SoC configuration.[7]

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...