Προς το περιεχόμενο

Handshoe Mouse Review


gsarig

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Members

Η εργονομία μιας συσκευής είναι κάτι που σπάνια μας απασχολεί πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια. Κάπως έτσι και στη δική μου περίπτωση, μετά από χρόνια πολύωρης καθημερινής χρήσης φτηνών ποντικιών του 20ευρου άρχισαν, αναπόφευκτα, οι ενοχλήσεις και οι πόνοι στον καρπό. Αποφασίζοντας πως ήρθε η ώρα να ξοδέψω κάτι παραπάνω, άρχισα τις αναζητήσεις στη Google για το «καλύτερο εργονομικό ποντίκι».

Ανάμεσα στα αποτελέσματα εμφανιζόταν το Handshoe Mouse της Hippus, η περιγραφή του οποίου μου κίνησε το ενδιαφέρον, καθώς όσα έγραφε έμοιαζαν να βγάζουν νόημα. Έχοντας αναπτυχθεί από ένα Ολλανδικό ιατρικό πανεπιστήμιο ειδικά για να αντιμετωπίσει τις κακώσεις λόγω επαναλαμβανόμενης καταπόνησης (Repetitive Strain Injury - RSI) και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, σχεδιάστηκε με αποκλειστικό γνώμονα το να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστο και «φυσικό» στο κράτημα. Μάλιστα, πριν το παραγγείλεις πρέπει να μετρήσεις το μήκος του χεριού ώστε να σου σταλεί το κατάλληλο μέγεθος. Λίγο, όμως, ο άγνωστος κατασκευαστής και η υψηλή τιμή του, λίγο το site τους που έμοιαζε να έχει ξεπηδήσει από τις αρχές του 2000 με αποθάρρυναν, αρχικά, από την αγορά του.

Αντ’ αυτού κατέληξα στο (εξίσου ακριβό) Logitech MX Master 2s, ενώ λίγες μέρες αργότερα ο Hal9000 μου έδωσε να δοκιμάσω το Sculpt Ergonomic Mouse της Microsoft που του περίσσευε. Αν και το ποντίκι της Logitech ήταν ξεκάθαρα καλύτερο από άποψη λειτουργιών και ποιότητας κατασκευής, σύντομα κατέληξα να χρησιμοποιώ αποκλειστικά το Sculpt καθώς ήταν πιο ξεκούραστο στο κράτημα και η εργονομία είχε γίνει πλέον η Νο1 προτεραιότητά μου.

handshoe_1.jpg

Η βελτίωση ήταν μεγάλη, οι πόνοι σχεδόν εξαλείφθηκαν, ωστόσο, μετά από κάποιους μήνες χρήσης, μικρές ενοχλήσεις επανήλθαν και σταδιακά γινόταν όλο και πιο εμφανείς, κυρίως λόγω του ότι το ποντίκι δεν εφάρμοζε αρκετά καλά στο χέρι. Το ενδιαφέρον για το Handshoe Mouse αναθερμάνθηκε και μετά από επικοινωνία με εκπρόσωπο της Hippus για διευκρινίσεις, η εταιρεία προσφέρθηκε να μας στείλει το προϊόν για δοκιμή.

Handshoe, όπως "γάντι"

Η λέξη “Handshoe” στα Ολλανδικά σημαίνει «γάντι» και ο χαρακτηρισμός μοιάζει κάτι παραπάνω από ταιριαστός. Σε αντίθεση με τα περισσότερα ποντίκια της αγοράς που κυκλοφορούν σε ένα μοντέλο που καλύπτει όλες τις περιπτώσεις, το Handshoe Mouse λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε χρήστη. Εκτός του ότι διαθέτει ξεχωριστά μοντέλα για αριστερόχειρες και δεξιόχειρες, κυκλοφορεί σε 4 διαφορετικά μεγέθη. Πριν την παραγγελία, μάλιστα, εξηγείται πως είναι σημαντικό να μετρήσετε το μήκος του χεριού σας, από τον παράμεσο έως τον καρπό, ώστε να βρείτε το κατάλληλο για εσάς μέγεθος.Lengtemaat-Hand-met-dikke-lijn.jpg

handshoe_2.jpg

Πράγματι, δοκιμάζοντας τρία διαφορετικά μεγέθη, διαπίστωσα πως τελικά μόνο το μεσαίο ήταν πραγματικά βολικό στην περίπτωσή μου. Το μικρότερο ήταν πολύ μικρό και έπρεπε το χέρι να σφίγγει για να έχεις καλό κράτημα, ενώ το μεγάλο ήταν άβολο στον χειρισμό του.

Το ασυνήθιστο, πατενταρισμένο σχήμα του που θυμίζει σαλάχι, είναι σύμφωνα με τους δημιουργούς του το ιδανικό για να υποστηρίζει πλήρως τόσο το χέρι όσο και τα δάκτυλα, επιτρέποντας στη μεμβράνη του χεριού να είναι χαλαρή. Έχοντας σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη παράπονα ασθενών από τη χρήση τόσο συμβατικών όσο και «κάθετων» ποντικιών, το Handshoe Mouse στηρίζει το χέρι στην ιδανική γωνία των 25-30 μοιρών επιτρέποντας στον πήχη να μένει χαλαρός. Οι εκπρόσωποι της Hippus, υποστηρίζουν πως ειδικά στην περίπτωση των κάθετων ποντικιών η χρήση τους μοιάζει αρχικά ως μια καλή επιλογή που ανακουφίζει το χέρι που έχει συνηθίσει στα συμβατικά ποντίκια. Με τον καιρό, όμως, οι ενοχλήσεις θα επανεμφανιστούν.

evolution.jpg

Χρόνος προσαρμογής

Με την προϋπόθεση πως έχεις στα χέρια σου το κατάλληλο μέγεθος, το Handshoe Mouse είναι αρκετά εύκολο στο να το συνηθίσεις. Αυτό που αρχικά σε ξενίζει είναι ο μεγάλος όγκος του συγκριτικά με το προηγούμενο ποντίκι σου. Ίσως μάλιστα χρειαστεί να κάνεις μια μικρή αναδιοργάνωση του γραφείου ώστε να δώσεις περισσότερο ελεύθερο χώρο στην επιφάνεια όπου θα κινείται το ποντίκι. Είναι όμως κάτι που γρήγορα συνηθίζεται αφού κατά τα άλλα το χέρι εφαρμόζει με φυσικό τρόπο πάνω στη συσκευή. Τα δάκτυλα, συμπεριλαμβανομένου του αντίχειρα, χαλαρώνουν τελείως και η κίνηση γίνεται πλέον όχι με τον καρπό αλλά με ολόκληρο το χέρι.

Ήδη από τις πρώτες μέρες χρήσης οι προηγούμενες ενοχλήσεις στο χέρι υποχώρησαν και τρεις εβδομάδες μετά η εμπειρία χρήσης είναι εξίσου άνετη και ξεκούραστη, σε σημείο που έχω πλέον παροπλίσει τελείως τα άλλα δύο ποντίκια μου για χάρη του.
 

handshoe_3.jpg

handshoe_5.jpg

Χαρακτηριστικά

Παρόλο που το Handshoe Mouse διατίθεται και σε ασύρματη έκδοση με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, το μοντέλο που πήραμε στα χέρια μας ήταν ενσύρματο, με ένα αρκετά μακρύ καλώδιο USB. Το ποντίκι διαθέτει οπτικό αισθητήρα BlueRay (εξ’ ου και το μπλε φως αντί για κόκκινο), που ανιχνεύει την κίνηση στα 1500 dpi σε αρκετά μεγάλο εύρος επιφανειών. Η ανάλυση δεν μπορεί να τροποποιηθεί ή να αλλάξει και η συσκευή είναι plug-and-play, που σημαίνει πως όλοι οι απαραίτητοι οδηγοί φορτώνουν αυτόματα κατά τη σύνδεση. Το Handshoe Mouse είναι συμβατό με όλα τα δημοφιλή λειτουργικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των Windows, Mac OS X, Linux και Unix.

Αυτό, πάντως, που πιθανώς θα σου λείψει είναι οι επιπλέον λειτουργίες που μπορεί να έχεις συνηθίσει σε ένα τυπικό ποντίκι. Πράγματι, το Handshoe Mouse είναι «σπαρτιάτικο» και δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως λειτουργία πέραν των απαραίτητων - ούτε καν κάποιο κουμπί επιστροφής στην προηγούμενη σελίδα/οθόνη. Επίσης, το πλαστικό του σε καμία περίπτωση δεν εντυπωσιάζει ενώ το μέγεθος και το σχήμα του το καθιστά ακατάλληλο για χρήση σε ταξίδια. Αυτό το τελευταίο, όμως, είναι μάλλον αναπόφευκτο καθώς δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσες να συνδυάσεις σε ένα ποντίκι την μέγιστη εργονομία με καλή φορητότητα.

handshoe_4.jpg

Σε ό,τι αφορά την τιμή, το ενσύρματο μοντέλο του Handshoe Mouse κοστίζει 109 ευρώ και το ασύρματο 20 ευρώ παραπάνω, στα 129 ευρώ, ενώ στο κόστος θα πρέπει να υπολογίσετε και 15 ευρώ για τα μεταφορικά. Σε όλα τα μοντέλα περιλαμβάνεται εγγύηση 3 ετών.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, τo Handshoe Mouse της Hippus δεν είναι ένα ποντίκι που εντυπωσιάζει με το πλήθος των χαρακτηριστικών του, ούτε και είναι αυτός ο στόχος του. Προφανώς, δεν είναι ούτε η καλύτερη επιλογή για να παίξεις παιχνίδια με αυτό, καθώς δεν έχει ούτε την ακρίβεια και την ευελιξία αλλά ούτε και τις πρόσθετες λειτουργίες που θα ζητούσε ένας gamer. Αντίθετα, πρόκειται για μια συσκευή που έχει φτιαχτεί για να προσφέρει όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστη εμπειρία σε πολύωρη χρήση σε περιβάλλον γραφείου, συνυπολογίζοντας τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε χειριστή. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αφιερώσει κανείς δυο λεπτά πριν από την παραγγελία για να βεβαιωθεί ότι θα επιλέξει το κατάλληλο μέγεθος, ενώ αν είναι αριστερόχειρας θα χρειαστεί να παραγγείλει το αντίστοιχο μοντέλο.

Εάν πάντως το βασικό κριτήριο για την επιλογή του επόμενου ποντικιού σας και ο τομέας στον οποίο δεν είστε διατεθειμένοι να κάνετε καμία παραχώρηση είναι η εργονομία, και ειδικά αν αντιμετωπίζετε ήδη ενοχλήσεις στον καρπό, το Handshoe Mouse είναι ένα ποντίκι που αξίζει, χωρίς αμφιβολία, την προσοχή σας.

To Handshoe Mouse είναι διαθέσιμο από την ιστοσελίδα της εταιρείας.


Διαβάστε ολόκληρο το review

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Υπέροχο για άτομα που ασχολούνται πολλές ώρες με το ποντίκι, προφανώς δεν κάνει για gamers οπότε λογικό το όλο πακετο.

 

Το πρόβλημα μου είναι η εγγύηση που όπως όλοι ξέρουμε τα ποντίκια έχουν θέματα συχνά.

Πολύ αμφιβάλλω αν θα είναι εύκολη διαδικασία όπως πχ με τα Logitech.

 

Μπράβο για το review

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δηλαδή για το σχήμα του και μόνο πρέπει να δώσουμε 120€ το ελάχιστο, χωρίς κουμπιά έξτρα, χωρίς τροποποίηση βάρους, απλό οπτικό αισθητήρα ούτε καν ασύρματο.. κυριολεκτικά ποντάρει μόνο στον πόνο του καταναλωτή.

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

gsarig, ίσως να δοκίμαζες και το MX Ergo της Logitech. Είναι trackball με κλίση 20 μοιρών.

 

Το αγόρασα πρόσφατα, διότι αναρρώνω από εγχειρήσεις και στους δύο μου αγκώνες λόγω RSI και ήθελα κάτι που να κρατά ακίνητο καρπό και αγκώνα

 

12f9d2a7-c264-4d66-9ef0-c216857ea482._SR

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Members

Γιατί αυτο το κακασχημο τερας και όχι ένα mx master της logitech πχ??

 

Αν πρόσεξες αναφέρω στην παρουσίαση ότι το πρώτο ποντίκι που αγόρασα ήταν το MX Master, που είναι κοντά στο Handshoe σε ό,τι αφορά την τιμή. Ναι, το MX Master είναι πιο όμορφο, έχει καλύτερη ποιότητα κατασκευής, καλύτερη απόκριση και περισσότερες λειτουργίες. Είναι καλύτερο σχεδόν σε όλους τους τομείς. Παρόλα αυτά μετά από πολύωρη χρήση είδα ότι με κούραζε και ενώ ήταν σίγουρα πολύ καλύτερο από ένα συμβατικό ποντίκι του 20ευρου, οι πόνοι στον καρπό απλά μειωνόταν αλλά δεν έφευγαν. Γι' αυτό αυτή τη στιγμή το MX Master βρίσκεται στο συρτάρι μου και έχω καταλήξει να χρησιμοποιώ αποκλειστικά το Handshoe. Εννοείται ότι θα ήθελα να είχα τις έξτρα λειτουργίες και την ποιότητα κατασκευής του MX Master, αλλά το θέμα της εργονομίας ήταν για μένα το μόνο κριτήριο όπου δεν σκόπευα να κάνω παραχωρήσεις.

 

Νομίζω πως η βασική διαφορά είναι ότι συνήθως τα ποντίκια κυκλοφορούν σε ένα μοντέλο που προσπαθεί να καλύψει όλα τα προφίλ χρηστών (μικρά και μεγάλα χέρια, αριστερόχειρες και δεξιόχειρες), ενώ το Handshoe έρχεται σε διαφορετικά μεγέθη και διαφορετικά μοντέλα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε χρήστη. Επίσης, το σχήμα του όσο ασυνήθιστο (ή άσχημο) κι αν φαίνεται, βλέπω πως τελικά είναι όντως πολύ βολικό αφού περάσουν οι πρώτες ώρες και το συνηθίσεις. 

 

Προφανώς, είναι ποντίκι που απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένη κατηγορία χρήστων. Κι εγώ αν έπρεπε να κάνω την επιλογή πριν από κάποια χρόνια, που δεν ένιωθα καμία ενόχληση από την πολύωρη, συνεχόμενη χρήση, εννοείται πως θα διάλεγα με κλειστά μάτια κάτι σαν το MX Master. Σήμερα, όμως, οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν διώχνει τον πόνο από τον καρπό... τον μεταφέρει στα μάτια. Από το 1991 χρησιμοποιώ ποντίκια και πληκτρολόγια της Microsoft (βάσει εργονομίας και όχι τιμής) αφήνοντας το ποντίκι πολλές φορές κατά τη διάρκεια ενός 10λεπτου. Το να χρησιμοποιείς και το πληκτρολόγιο, εκτός από το να κερδίζεις χρόνο, ξεκουράζει και τον καρπό.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν ο καρπός διατηρείται σε φυσική θέση, δεν υπάρχει πρόβλημα, εφόσον φροντίζεις ανά μία ώρα εργασίας να κάνεις τα διαλείμματα που πρέπει και να τεντωνεις χέρια - πόδια.

 

Προσωπικά βρήκα την υγειά μου με το ΜΧ Ergo. Επειδή είναι trackball, όλο το σύστημα του χεριού παραμένει ακινητο, και με την κλίση των 20 μοιρών ο καρπός είναι σε φυσική στάση.

 

Το μόνο παράπονο ότι η αίσθηση της μπιλιας είναι rough, σαν να τριβεται επάνω σε πλαστικό. Αυτό λύνεται εύκολα βέβαια με καθαρισμό της μπιλιας με λανολινη (tip from Kensington) κάθε λίγες μέρες.

 

Από κει και πέρα ότι και αν πω για το support της logitech είναι λίγο. Τους ρώτησα για την μπίλια που είναι rough, και μου έστειλαν 2ο MX Ergo δωρεάν με κουριερ.

 

Μιλάμε για ποντίκι των 100 ευρώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ποτε δεν με βολεψαν ολα αυτα τα ανατομικα τεραστια στο κρατημα ποντικια. Περισσοτερο νε κουραζαν γιατι επρεπε να κουναω ολο μου το χερι.

σωστά. έχω πρόβλημα και στα δύο χέρια με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

ένα logitech MX το πούλησα την επομένη που το αγόρασα. αυτό που μου έχει βολέψει είναι το deathadder. 

λόγω του επαγγέλματος (γραφίστας) θέλω να ακουμπάω ελάχιστά τον αντίχειρά μου στο mousepad για να μπορώ να σχεδιάζω

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...